Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De spokenjagers


De spokenjagers Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De spokenjagers verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,80

Reactie no. 31
NaamEmmes
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieAls je de boeken chronologisch leest in hun oorspronkelijke versie zoals ik, dan zit de mogelijkheid er wel in dat Vandersteen ongeveer met dit album door had dat Jerom een probleem kan zijn om alles te snel op te lossen. Net zoals in de brullende berg moet hij een tijdje uitgeschakeld worden - deze keer door onze vrienden zelf, die hem een slaapmiddel aanbieden waardoor hij van pagina 28 tem 56 slaapt, zodat enkel onze vier andere vrienden als vanouds kunnen samenwerken om te proberen de spookjes op te sporen en te vangen. Ik geef wel toe dat Jerom wel de spilfiguur is van het verhaal, als hij van zijn "doorlichting" komt heeft hij een barones ontmoet die hem als huisknecht in dienst wil nemen in het kasteel van Rodeldal. Je kan je afvragen waarom hij dat doet, maar Jerom zegt het eigenlijk zelf dat hij genoeg geleerd heeft en centjes wil verdienen, dus eigenlijk op eigen benen staan. In de originele versie had hij nog geen broek aan, en beloofde ze hem ook een lange broek. Het is dan wel stom dat hij, als hij dat zegt, dat hij in de hertekening al een lange broek aan heeft. Het berenvelletjesbroekje verdwijnt nu echt, en zodra hij op het kasteel is zien we een Jerom die toch al heel wat dichter begint aan te leunen aan hoe we hem kennen. Toch vonden ze het nog nodig om Jerom te hertekenen voor nr 70, maar als je de eerste niet hertekende Jerom album bekijkt, namelijk de duistere diamant, verschilt het niet veel meer. De grootste aanpassing is ook dat hij in dit album vrij normale armen heeft, terwijl het voordien een wat onnatuurlijke verdikking had. Als hij vertrekt, is het heel mooi dat Wiske schalulleke meegeeft. Het benadrukt de band die ze hebben, het is zij die hem overhaalt heeft om bij het kliekje te komen. Als hij dan weg is, valt het me op dat Sidonie bezorgd is, dat ze zelf moet wenen. Dat geeft nog wel aan dat ze ook voor Jerom nog een moedergevoel heeft, iets dat in de loop der albums natuurlijk volledig verdwijnt.
Het is fijn dat het album nog eens wat griezelig is, dat is geleden van De bokkerijders of de tuf tuf club. Ik vind de sfeerzetting in het kasteel heel geslaagd, met het gebroem en de geheimzinnige landloper. Het arriveren van de vier vrienden is heel doeltreffend. Lambik wordt zelfs opgesloten in zijn kamer 's nachts. Eens ze dan in dienst zijn, is het duidelijk dat Jerom iets weet en misschien helemaal niet aan hun kant staat. Dat maakt het allemaal nog mysterieuzer, en het verhaal is dan ook goed opgebouwd vind ik. Na het spannende kaartspel tussen Jerom en Lambik verdwijnt zoals gezegd Jerom in het verhaal, en brengen ze de kist naar een rotskloof. Het verhaal had hier gedaan kunnen zijn, maar deze keer is het suske en wiske die de fout maken om terug te gaan en de kist toch te openen om te zien wat er in zit. Zoiets zou je eerder van Lambik verwachten, of Wiske alleen, maar Suske moet zich helemaal niet laten overhalen. Toch wel apart in een Suske en Wiske verhaal!
De tweede helft van het verhaal is dan een achtervolging om de spookjes te vangen voordat ze het kasteel terug bereiken. Dit maakt dat het griezelige helemaal weg is en dat er meer tijd is voor geslaagde grappen. Het wordt wat onwaarschijnlijker, met een piloot die zijn vliegtuig weggeeft, maar de scene in de ruïne is dan wel weer beter. Het prentje waarin Sidonie zegt "heu .. hij ...heu... weet het al, Wiske! doet me elke keer lachen. Lambik mag meer de held zijn zoals vroeger nu Jerom afwezig is, maar krijgt ook een lesje in nederigheid. Het terug laten ontsnappen van de spoken door Lambik is misschien wat teleurstellend maar het prentje waarin hij het bekent en nederig zegt "dat peins ik er ook van" als antwoord op Sidonie haar opmerking dat de barones in gevaar is, vind ik knap gedaan. De spoken arriveren in het kasteel en maken haar het leven zuur, maar de landloper heeft berouw en Jerom wordt op tijd wakker. Het is heel leuk dat Jerom door heeft dat Schalulleke niet spreekt, maar dat het de landloper is, maar dat hij het spelletje meespeelt. Ook hier zie je hoe Jerom geëvolueerd is in dit album, hij maakt echt een grote stap.
Laten we tenslotte even de originele versie vergelijken met nr 70. De cover heeft dezelfde insteek, maar Suske zien we niet meer en er is een spookje minder. De cover doet heel hard denken aan "de gekalibreerde kwibus", al waren het daar geen echte spoken. Op de eerste pagina verdwijnen twee stroken waarin Suske en Wiske reclame maken voor een gratis doorlichting. De omroepster op de tv wordt niet meer bij naam genoemd (al was het wat verbasterd, maar Vandersteen bedoelde natuurlijk Paula Semer, Terry van Ginderen, of Nora Steyaert). De barones spreekt nog gebroken frans (een taal die ze Jerom wil leren) , maar dat is volledig weg in nr. 70. Er is nog geen reclame voor Bessy (wat ik eigenlijk wel wat goedkoop vond). Het bord heeft is in de originele versie een aankondiging voor "grande course d'automobiles". Jerom heeft het op een bepaald moment ook over een "engelander die van Suez droomt", wat "moet meer melk drinken" wordt. En dan hebben we natuurlijk de laatste tekstballon. Jerom zegt naar Kongo te gaan om frans te leren, omdat er daar wel een neger zou zijn die van Vlaamse pater die taal geleerd heeft". Een grap die natuurlijk nu niet meer gemaakt kan worden, en die in de tijdsgeest moet gezien worden. In nr 70 gaat hij terug mee omdat hij beter kan afwassen dan Sidonie.
Ik hou niet van de inkleuring van het album. De gezichten krijgen een rare kleur met blozende wangetjes. Dat houden ze zo een paar albums vol, maar ik hou er niet van. De inkleuring is soms ook slordig, het haar van Wiske wordt soms vergeten ingekleurd te worden. De scenes 's nachts (bijvoorbeeld in de rotskloof) doen het ook veel beter in de originele versie. Je hebt meer door dat het nacht is. De verdikking van de lijnen is zoals altijd een minpunt, maar dat was de stijl die toen gehanteerd werd voor de albums die toen getekend werden. Zoals gewoonlijk werd ook het haar van Sidonie hertekend met de huidige stijl.
Een knap verhaal is dit toch. Iets helemaal anders dan de voorgaande albums, en hier begint dan qua verhaal ook de renaissance van Vandersteen die consequent zal blijven duren tot de windmakers.
Datumzaterdag 02 april 2022 12:19

Reactie no. 30
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer8
RecensieNet zoals de Straatridder en de Brullende Berg, is de Spokenjagers opnieuw een zeer geslaagd album uit de midden jaren 50! Na de Sprietatoom, de Zwarte Madam, de Bokkerijder en de Tuf-Tuf club eindelijk weer eens een echt griezelig album! Jerom is butler geworden bij de Barones van Rodeldale, en omdat onze vrienden allerlei spookachtige geruchten horen over dit kasteel besluiten zij om hem achterna te reizen om de barones ook ten dienst te staan. Elke nacht om spokenuur, tussen 00:00 en 01:00 davert het kasteel op zijn grondvesten en de eerste helft van het verhaal bestaat uit het zoeken naar waar deze aardschokken vandaan komen. Deze blijken van een kist te komen waar zes spoken in opgesloten zitten. Deze spoken zijn ontstaan door de vele laster en roddel die de barones tijdens haar leven heeft gesproken, wat zich uiteindelijk gemanifesteerd heeft in deze zes kwelduiveltjes. Een geheimzinnige landloper wil deze spoken graag uit de kist bevrijden zodat hij zich kan wreken op de barones. De landloper blijkt namelijk de broer van de barones te zijn. Vroeger was hij burgemeester, maar door de laster van zijn zus werd moest hij uit ambt treden, en nu is hij enkel uit op wraak. Het tweede deel is vooral op een klopjacht door België en de Ardennen op de ontsnapte spoken. Uiteindelijk verzoenen de barones en de landloper zich met elkaar, waardoor de spoken als zeepbellen uit elkaar spatten. Verder zien we in dit album ook dat Vandersteen nog steeds worstelt met de rol die de ‘almachtige’ Jerom moet krijgen. In het tweede deel van het verhaal is hij weer grotendeels afwezig omdat hij een slaapdrankje heeft gekregen. Vandersteen verzon steeds vaker kunstgrepen om deze deus ex machina uit het verhaal te houden zodat het nog enigszins spannend bleef…
De Spokenjagers is opnieuw een sterk verhaal uit de oude doos. Grappig is dat de cover en de scene geïnspireerd zijn op een scene uit ‘De Gekalibreerde Kwibus’. In dit album blijft Lambik ook aan een haak in een ruïne hangen, alleen in de Gekalibreerde Kwibus zijn het geen echte spoken, maar valsemunters verkleedt als spoken. De spoken in dit verhaal zijn wel 100% echt. Ook apart is de racistische grap die Jerom op de laatste pagina maakt. Als ze het kasteel Rodeldale verlaten, zegt de Barones tegen Jerom dat ze het jammer vindt dat hij nu geen Frans meer zal leren. Jerom zegt hierop dat hij wel Frans zal leren en dat hij hiervoor naar Congo zal gaan, waarop de barones vraagt: Naar Congo? Om te leren de Francais? Jerom antwoordt hierop: ‘Tuurlijk, komt goedkoper, zal wel Kongolese neger vinden die van Vlaamse pater Franse taal geleerd heeft!’. Natuurlijk moet deze ‘grap’ worden gelezen in de tijdsgeest van de jaren 50, maar apart blijft het wel. De Spokenjagers is verder een prima album, met een leuk griezelig verhaal dat van mij dan ook een 8 krijgt!
Datumdinsdag 20 juli 2021 20:18

Reactie no. 29
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieEen album uit de jaren vijftig dat die sfeer ook zeer goed uitstraalt. Wat zich in dit vrij eenvoudige ( een niet kinderachtig spookverhaal) verhaal zo kenmerkt, is een zeer goede opbouw. Alles is zeer spannend en uitgebalanceerd. Je wordt stap voor stap het verhaal ingezogen. De tekeningen zijn zeer goed en gedetailleerd en stralen een zalige jaren vijftig stijl uit. Natuurlijk zijn de kleuren minder fel maar eigenlijk vind ik dat juist wel mooi. Ik kan niets zeggen over eerdere versies die kennelijk een ander taalgbebruik hadden maar ik kan mij voorstellen dat dat de charme enigszins verhoogd zou hebben. De personages zijn zeer sterk, onder andere de barones is een zeer interessante figuur en Jerom die zich ontwikkelt tot gecultiveerde persoon, de broer van de barones is ook iemand die veel bijdraagt aan het verhaal. De spoken zijn heerlijk om naar te kijken en van te genieten. Echt ettertjes waar je best een hekel aan zou kunnen krijgen of liever: "bitches you love to hate". Wat mij wel opvalt is dat de spookjes meer kwelgeesten zijn: je gaat toch dwars door een spook heen, dus hoe kun je die in een netje vangen? Met de humor zit het in dit album absoluut snor: machtstrjden tussen Lambik en Sidonia/ Jerom, de vuile was van Jerom, de humor in de teksten. Een heerlijk ouderwets album dat wegens zijn charme anno 2021 nog prima verteerbaar is.
Datumdonderdag 15 april 2021 21:03

Reactie no. 28
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieJerom krijgt een nieuw baantje als butler op een kasteel, maar het blijkt dat in de kelders een akelig geheim verborgen ligt: een kist met spoken erin. De spookjes zijn ontstaan uit het vele geroddel van de barones, en hun enige taak is om nu wraak op haar te nemen door haar tot op het bot te plagen en te sarren. In een dolle achtervolging trachten onze vrienden dat te beletten.
Wat is Vandersteen hier weer lekker op dreef, met een perfect tempo en sfeervolle tekeningen. Het sombere kasteel, de narrige Jerom, de geheimzinnige zwerver. Maar het klapstuk zijn die venijnige spookjes die de oude meester met sardonisch plezier uit zijn pen laat vloeien. Het zorgt allemaal voor een lading hilarische gags.
Voor de mensen die vertrouwd zijn met de kleurenversie, heeft het Vlaamse origineel nog wat verrassingen in petto. Vooral het taalgebruik van de barones is opvallend, die stamelt een verhaal lang een krom Nederlands, doorspekt met Frans. In Vlaanderen sprak de adel namelijk vanouds Frans, en Vlaams 'alleen tegen bedienden, kinderen en dieren.' Het zorgt hier en daar voor nog wat extra speldenprikjes in de dialogen. Wel bevreemdend dat Jerom nog Frans moet leren, in De dolle musketiers haalden ze hem nota bene uit Frankrijk vandaan! Ook zijn er wat verwijzingen naar het katholiek geloof gesneuveld. Daarentegen bespeurt de oplettende lezer dat in de kleurenversie niet alles aangepast is: Wiskes popje heet ook in de ABN-versie Schalulleke met een L!
Hoe dan ook, dit is weer Striptekenen met een grote S. Grote klasse.
Datumzondag 03 januari 2021 18:27

Reactie no. 27
NaamArnold
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieIk ben altijd gek op spookverhalen geweest. En wat is er lekkerder eng dan als onze helden midden in zo'n situatie verzeild raken?!
Het verhaal is erg goed opgebouwd wat begint met de introductie van de barones (heel goed getekend en uitgewerkt), de waarschuwing van de melkboer, het gedaver in het kasteel, de ontmoeting met de geheimzinnige landloper en de vondst van de kist met dramatische inhoud.
Als de spoken verschijning is het griezelelement verdwenen maar deze maakt plaats voor snelle en leuke actie met trein, sportwagen, vliegtuig en zelfs een fiets als vervoermiddel en de ruïne als toepasselijk decor tijdens de jacht op de spoken.
De inkleuring is wat mat en had wat bonter mogen zijn. Het is daardoor bijna een strip in zwart-wit. Maar de tekeningen zijn meesterlijk, zeer verzorgd en uitgedacht ondanks het minimale karakter.
De grappen zijn erg leuk en gevat en worden versterkt door typische Vandersteen-teksten ' Als ik zeg: we rijden links en de weg af de sloot in, dan is dat ook links'.
En nog zo'n geweldige actie van Lambik als de barones op hol slaat: 'De manen pakken en de neusgaten toeknijpen' zoals je bij een echt op hol geslagen paard ook doet. En Lambik is wederom zo grappig als hij zichzelf bedwingt als Jerom hem de kist niet wil geven. Geweldig is ook de landing van het vliegtuig. Dat kan alleen in S&W!
De spoken vind ik erg grappig en ondeugend. Leuk getekend met veel vaart.
De minpuntjes: Suske's aandeel had groter mogen zijn. Met wat wisselingen van personen had dat goed gekund. Opmerkelijk is ook dat de treinmachinist blijkbaar al voor de ontploffing van boord is gezet door de spoken. Vandersteen moest die onschuldige man wel 'redden' uiteraard, maar hij kan die overboordzetting nooit overleefd hebben met zo'n snelheid.
Het enige echt zwakke in het verhaal is de motivatie van Jerom om ineens partij te kiezen voor de landloper. Als hij begrip voor die man zou hebben, dan had hij ook zijn vrienden kunnen betrekken. Hij kiest echter voor de samenwerking met de landloper zonder zich heel duidelijk tegen de barones af te zetten. Hij lijkt vooral ego-gedreven: er op uit om zelfstandig het geheim van de kist te ontdekken en hij keert zich daarbij tegen zijn vrienden. Daarbij is ook niet duidelijk of de landloper en Jerom al wisten wat de precieze inhoud was. De motivatie van Jerom's gedrag blijft vaag.
Het is een typisch Vandersteen-verhaal met een sterke moralistische ondertoon: kwaad richt zich tot de kwaadzaaier, geen kwaad met kwaad vergelden en alleen vergiffenis doet het kwaad wijken.
Al met al lekker griezelig, spannend, grappig, vol van actie, met scherpe dialogen en mooie tekeningen.
Datumzondag 06 maart 2016 10:35

Reactie no. 26
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieEen fijn opgebouwd album waar de vaart goed in het verhaal blijft zitten. Beginnend met het geheimzinnige gerommel op het kasteel, het vinden en dumpen van de kist tot de openbaring van de spookjes en de jacht op hen. Deze laatste jacht werd soms wat langdradig en flauw en wellicht had het leuker geweest om de pesterijen van de spookjes op het kasteel wat te verlengen, maar toch een goed verhaal. Het is leuk om te zien hoe Jerom evolueert en op eigen benen probeert te staan. De typisch jaren zestig tekeningen zien er goed uit, de inkleuring is af en toe wat mat.
Datumvrijdag 05 december 2014 09:57

Reactie no. 25
Naamalexken
Leeftijd52
Cijfer10
Recensiedit is weer een plezant album dat vol verrassingen zit en dat spannend wordt met de landloper en het gedaver in het kasteel. en dan komt er even een rust moment als jerom en lambik gaan kaarten om de kist te mogen openen en dan begint de aktie terug a volontee. met de waterval is ook een prachtige grap en er zitten er nog veel in , eigenlijk het hele album door met andere woorden top album
Datumvrijdag 24 februari 2012 17:12

Reactie no. 24
Naamlebske
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieDat mensen dit uitroepen tot hun eeuwige favoriet snap ik niet. Het is beslist leuk, spannend en grappig maar het is (beslist) niet het beste wat ik ooit heb gelezen. Lambik die plotseling z´n lesje even schijnt te moeten leren, spookjes die je net hebt gevangen en die meteen weer ontsnappen, en Suske die, als je kijkt naar zijn rol in de verhalen, eigenlijk niet in de titel had mogen staan. Hij voegt werkelijk niets zinnigs toe in dit verhaal (op zijn rol als boswachter na dan, voor twee pagina´s), en dat is jammer want hij is mijn favoriete personage. En dan nog Jerom, die plots heel ijdel is geworden? Dat past hem niet! Tussendoor is het erg goed en grappig, met dat vliegtuig en de list van Wiske, maar het eind is dan weer erg afgezaagd. Met een zeven mag dit album heel blij wezen.
Datumvrijdag 4 november 2011 23:33

Reactie no. 23
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieAls Jerom als butler in diens gaat bij barones Lamer de Rodeldal lijkt het net of hij niets afweet van het vreselijke geheim dat zich in haar kasteel bevindt. Als zowel Suske, Wiske, Lambik en Sidonia in dienst treden worden ze tijdens het oplossen van het mysterie steeds door de geheimzinnige landloper tegengewerkt die hier ook op het geheim uit is. Waarom Jerom eigenlijk met hem samenwerkte was mij niet erg duidelijk. Zodra de geheimzinnige kist wordt opgespoord waarin zich het vreselijke geheim bevindt lijkt niemand de kist te willen openen. Dat de inhoud uit 6 kleine spoken bestaat die door de kwaadsprekeij van de barones ontstonden en zich tegen haar keerden doet me denken aan de kwaadaardige dubbelgangers van Suske, Wiske en Lambik uit de Bokkerijders die de aartsvijanden werden van hun pronotypes. Ik snap niet eens waarom die spoken niet door muren konden lopen en ze dus ook gedeeltelijk stoffig waren. Ze waren sadistisch in hun optreden al wilden ze de landloper bijstaan die de wraakzuchtige broer (ooit een burgemeester) was van de barones. Er wisten helaas twee van hen te ontkomen na de gevangenneming door de helden maar toen hun wreedheid uit de hand liep wat de barones betrof kwam de landloper tot inkeer en wist Jerom (die was uitgeschakeld met een slaapmiddel) de spoken te verslaan. Toen die echter na de vergiffenis van de Rodeldals verdwenen was het onduidelijk waar de spoken naartoe gingen.
Datumzondag 6 februari 2011 21:23

Reactie no. 22
NaamWietse
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieEen heel sterk begin. De spanning word uitstekend opgebouwd. Daarna zakt het niveau ietsjes weg. Maar het blijft zeker een heel leuk album.
Datummaandag 8 december 2008 00:00

Reactie no. 21
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieTopper van Vandersteen. Alle delen van het verhaal zijn goed uitgewerkt. In het begin staat mysterie centraal. De vragen die de lezer dan bezighouden zijn wat zit er in de kist, wie is de landloper en wat is de rol van Jerom. In de Ardennen staat het gevecht van onze vrienden tegen de spookjes centraal en tenslotte speelt de actie zich af op het kasteel. De wijze waarop de spookjes de barones sarren is hilarisch.
Toch geef ik net geen 10 om de volgende redenen. Tijdens het verhaal hebben onze vrienden het heel lastig om de spookjes te vangen, en net op het einde schakelt Jerom de spookjes uit door ze stomweg op te zuigen met een stofzuiger. De manier waarop Lambik 2 spookjes vrijlaat, namelijk door ermee te gaan spelen als een kat, is wat knullig. Lambik is eigenwijs en doet vaker wel eens domme dingen, maar dit is erover. Ook is de rol van Jerom me niet geheel duidelijk. Hij speelt onder één hoedje met de landloper, wat dus wilt zeggen dat hij het goedkeurt dat de spookjes de barones sarren. Maar al bij al toch een superverhaal.
Datumzondag 30 november 2008 14:50

Reactie no. 20
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieWat een hoge cijfers worden hier gegeven zeg..

Begin van het verhaal vond ik erg sterk. Goed uitgewerkt en goed de spanning opgebouwd, ik wilde erg graag verder lezen. Zodra de spookjes echter verschenen vond ik het niveau drastisch dalen. Het werd mij veel te kinderachtig en oppervlakkig. Wel genoeg aktie en humor, maar behoudens het begin deed dit verhaal mij weinig.

Datumwoensdag 3 september 2008 18:48

Reactie no. 19
Naamflorian
Leeftijd8
Cijfer8
Recensiede spookjes waren grappig
en toen ze lambik naar de waterval brachten was het spannend.
gelukkig liep het goed af door de stofzuiger
Datumzondag 4 mei 2008 17:31

Reactie no. 18
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer8
Recensieleuk verhaal, alleen jammer dat het mysterie met de kist niet zolang duurde, het verhaal werd op een duur wel een beetje saai, maar voor de rest is het een prima verhaal.
DatumWed May 16 19:51:20 2007

Reactie no. 17
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieHet woord prima is hier zeker niet op zijn plaats. Aangezien dit album meer verdient dan zo'n 5letter woordje. De spokenjagers is een erg mooi album.
DatumTue Jan 16 12:00:40 2007

Reactie no. 16
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer6
RecensieIedereen is zo vol van dit verhaal, maar waarom toch? Het is niet mooi getekend en de spoken beginnen op den duur gewoon te vervelen: ze ontsnappen steeds en op de meest domme manieren... Neen, geen moraal geen echt verhaal (tenzij de verzoening, maar dat is zooo cliché en ook clichématig uitgewerkt dat het contraproductief werkt bij mij)
Kortom: niet écht slecht, maar zeker niet dé topper.
DatumWed Jun  7 19:30:04 2006

Reactie no. 15
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer9
RecensiePrecies wat een S & W album moet zijn!!!
In een woord: GEWELDIG!!
DatumFri Mar  3 20:59:21 2006

Reactie no. 14
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieDit is voor mij een absolute topper! Veel spanning, geheimzinnigheid, sfeer en humor, goed uitgewerkte figuren (o.a. de spoken die even grappig als kwaadaardig zijn), prima tekeningen en tot slot een universele boodschap. Kortom : een S & W met alles erop en eraan!
DatumFri Feb 17 17:51:51 2006

Reactie no. 13
Naamthomas
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieHet mystirieuze gedeelte duurde mij iets te kort. De nadruk lag teveel op de actie waardoor het steeds saaier werd om te lezen.
DatumThu Oct 27 21:22:48 2005

Reactie no. 12
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieToch wel een goed verhaal in de originele versie. In de heruitgave is het toch wel opmerkelijk dat Jerom voor een van de zoveelste keren is hertekend voor een heruitgave, waarom ik echt niet snap dat dat altijd gedaan is.
DatumSat Sep 10 09:10:28 2005

Reactie no. 11
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer9
Recensieheel goed album, jerom is hier echt héél goed, de spookjes zijn ook heel grappig, en tante sidonia met de naald achter lambik is echt zo leuk verzonnen. en het loopt heel mooi af, das ook goed.
waarom ik een 9 geef weet ik zelf ook niet, maar iets houdt me tegen om een 10 te geven
DatumMon Apr 11 13:02:57 2005

Reactie no. 10
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieEen prachtig verhaal, boordevol avontuur, spanning en zeker ook humor. Heel goed vind ik de (bij-)figuren in dit verhaal: de barones, heel deftig maar heeft ooit kwaad gesproken en moet daarvoor de prijs betalen; de landloper, heel mysterieus maar blijkbaar bevriend met Jerom; Jerom die op eigen benen wil staat en tegen zijn vrienden ingaat; de vrienden die alle mysteries willen oplossen maar daarbij op de spoken stoten; en dan tenslotte de spoken zelf die ongelooflijk cynisch zijn en daarmee niet alleen voor de spanning zorgen, maar meteen ook voor de vele komische situaties.
DatumSat Apr 9 18:36:50 2005

Reactie no. 9
Naamfiepke van niel
Leeftijd7
Cijfer8
Recensieleuk album met veel avontuur,omdat de barones getreiterd wordt door spoken.ff de cijfers:
verhaal:8
tekeningen:9
begin:5
midden:10
einde:4
suske:1
wiske:7
sidonia:8
lambik:9
barones:7
zwerver:4
jerom:8
spoken:9
DatumSat Apr 9 09:55:42 2005

Reactie no. 8
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie 'prima'
de spookjes zijn leuk..en lambik en jerom die gaan kaarten.allemaal puur avontuur.
Datum Fri Feb 4 16:36:27 2005

Reactie no. 7
Naam nathan bergen
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie zeer goed album. met de spookjes en heel het mysterie rond de kist enzo...
Datum Tue Oct 26 21:49:40 2004

Reactie no. 6
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie Een sfeervol (vooral in de Ardennen)en zeer goed opgebouwd verhaal. De tekeningen zijn nog ouderwets gedetailleerd en dragen prima bij aan de mysterieuze sfeer. Ook de humor is volop aanwezig.
Datum Mon Aug 9 11:41:04 2004

Reactie no. 5
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Mooie tekeningen
Leuke humor
super scenario
en de karaktereigenschappen van de spookjes zijn super. Kortom SUPERALBUM
Datum Thu Apr 15 16:46:23 2004

Reactie no. 4
NaamAndreas van Dijk
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieEen heel erg leuk en spannend verhaal. De 6 spookjes zijn erg grappig en erg goed getekend. Zit erg veel humor in het verhaal. Verdient een 10.
DatumMon Mar 29 13:53:14 2004

Reactie no. 3
NaamDanny
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieEen van de toppers. Lekker mysterieus sfeertje!
DatumFri Nov 21 23:29:15 2003

Reactie no. 2
Naamarnold
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieGeweldig, dit album. Heel spannend en sinister in het begin: het kasteel, het gedaver, de landloper etc.
De spookjes zijn met heel wat creativiteit ontwikkeld door Willy, al hun bewegingen zitten vol energie en vaart. Daarnaast zijn ze uiterst bijdehand en ondeugend. Een zware dobber voor onze vrienden. Zodra de spoken verschijnen is het griezelige er een beetje af, maar het blijft een uiterst spannend verhaal met een climax als de barones (die de spoken onbewust heeft gecreëerd) door de spoken wordt aangevallen.
Het eindigt zoals een echte Suske en Wiske eindigt, men krijgt berouw en vergeeft elkaar.
Een heel leuk album.
DatumThu Nov 13 23:14:41 2003

Reactie no. 1
NaamArjan van der Jagt
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieDit is gewoon een superalbum.
Het karakter van de spookjes en de andere figuren, de humor  alles is prima uitgewerkt.
Ook is dit een verhaal die je gewoon blíjft lezen!
DatumMon Jun 16 07:13:12 2003