Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De zeven snaren


De zeven snaren Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De zeven snaren verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,75

Reactie no. 20
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieDit avontuur heeft een heksenthema, dat echter erg grappig gebracht wordt. En als daar nog een mysterie bij betrokken raakt, wordt het een uitstekend verhaal
In het begin van het verhaal doen Sidonia, Suske en Wiske aan wat we nu ramptoerisme zouden noemen. Ze bezoeken een dorp dat door een tornado werd verwoest. Vandersteen baseerde zich op een echte gebeurtenis. De dorpen Tricht, Chaam en Oostmalle werden in 1967 inderdaad door een tornado verwoest
De heks Antanneke is een prima figuur die ondanks het gevaar dat ze vormt, toch enigszins sympathiek overkomt. Jammer dat ze nooit mee mee doet. Hoewel, in de nieuwe SUSKE EN WISKE JUNIOR reeks duikt ze af en toe op
Op strook 24 vraagt Lambik heel geheimzinnig verschillende voorbijgangers iets. De eerste die hij het vraagt is Willy Vandersteen zelf. Op strook 27 blijkt dat Lambik telkens naar de Zeven Werken van Barmhartigheid vroeg. Antanneke de heks somt ze meteen op. Het blijkt ook dat de Werken alleen beoefend kunnen worden door een magische harp met zeven snaren
Op strook 68 blijkt Barabas een mini-teletijdmachine meegegeven te hebben. Deze lijkt op de grote, maar er kunnen net twee personen in de cabine
Als Suske en Wiske in het Ierland van het verleden zijn belandt, is, geheel cliché, een regenboog te zien. Een verwijzing naar de Ierse legende van de pot met goud aan het eind van de regenboog
Op strook 87 raakt de roversbende van Blacksoul (Zwarte Ziel) bij de jacht op de Harp met de Zeven Snaren betrokken. Dat levert een komische achtervolging op, maar ook een bijzonder serieuze belegering
Op strook 96 wordt de Harp door een ontploffing de lucht in geslingerd. Niemand weet wat er mee gebeurde. Pas aan het eind van het verhaal blijkt de Harp zich op de een of andere manier in de ruimte te bevinden
Datumzondag 28 april 2024 07:23

Reactie no. 19
NaamRemco Lodeweges
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieIn een eerder door mij geschreven recensie gaf ik aan dat ik dit album las. Dat was een erg nieuw boek en dit is een ouwetje. Dan steekt direct het oude romantische gevoel de kop op: het charisma dat de oude albums zo kenmerkte. Daarbij komt dat dit album één van mijn eerste albums is. Ik was als kind gek op dit album. welnu het is oktober 21 dus nu spelen er andere zaken: of toch niet? Ik heb het album sinds tijden weer gelezen en weer grijpt het mij aan. De humor, de gevatheid, de boodschap van de zeven werken van barmhertigheid en de creatie van een sumbliem hoofdfiguur Anneke Tanneke toverheks. Hier Antanneke. dit gekke creatuur laat je van elka baldzijde genieten. Als kind deed ik dit al. Ze heeft iets weg van de Dule Griet. Dit soort vrouwen stelen mijn hart. alle andere personen zijn ook zeer goed op dreef: heerlijk om Sidonia te zien zoals ze hoort, Wiske is nog leuk eigenwijs en gevat en Lambik uiteraard subliem en is de motor van de mystiek en dus het verhaal. Suske wat overbodig en Jerom speelt zijn relativerende rol en schiet te hulp indien nodig. Kortom de oude juiste rolverdeling. Vanaf Ierland wordt het verhaal minder interessant: minder actie en wellicht zijn de booswichten minder sterk. Antanneke is de krachtige figuur die de meeste aandacht dient te krijgen. Je raakt ook een beetje los van de werken van barhartigheid waar het in het begin juist om draaide. Toch is dit een verhaal dat mij nog steeds pakt, zeker in het begin. Toen waren de verhalen beter ( ook de mindere) en dat wordt pijnlijk duidelijk als je de nieuwste verhalen leest en een restje oudere die nog gerecenseerd moeten worden. Oh...had ik eerder niet iets genoemd over soep in de Gyronef?
Datumzondag 31 oktober 2021 21:25

Reactie no. 18
NaamBaele
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieHet bronzen beeld 'Het meisje met het geitje' van de Franse beeldhouwer Marcel Courbier is mij in dit stripverhaal altijd bijgebleven. Lambik beslist om zelf de zeven werken van barmhartigheid te beoefenen, zodat die niet verloren zouden gaan. Hij komt het beeld tegen in het park en wil één van de werken van barmhartigheid, namelijk de naakten kleden, in de praktijk omzetten. Hij doet zijn jasje uit en kleedt er het meisje mee aan, opdat ze geen kou zou hebben.

Ik vraag mij af of Willy Vandersteen niet bewust dit beeld heeft gekozen om er een diepere boodschap mee te verkondigen. Indien men de geschiedenis van het meisje kent, dan zou dit wel eens het geval kunnen zijn: de zeventienjarige Marcelle Battu was in 1925 in één klap een lokale bekendheid geworden in Nîmes, nadat ze voor Courbier had geposeerd voor het maken van het beeld. Na de Tweede Wereldoorlog werd ze beschuldigd van collaboratie met de Duitsers. De kaalgeschoren en gemolesteerde Marcelle werd triomfantelijk door de straten van Nîmes geleid. Ze werd uitgejouwd door honderden omstaanders. Na een twijfelachtig proces, werd zij veroordeeld tot de dood met de kogel. Persberichten vermeldden dat omstaanders haar lijk verminkten voor het kon gekist worden.

Geen enkele vorm van barmhartigheid werd naar de vrouw toe getoond. Zij stond er helemaal alleen voor. Zij heeft zich niet eerlijk kunnen verdedigen. Ze was naakt in al haar kwetsbaarheid. Zou het kunnen dat Willy Vandersteen het echte verhaal omtrent dit meisje kende? Is het mogelijk dat hij een statement wilde maken? Wilde hij aan ons tonen dat wanneer wij de barmhartigheid uit onze harten bannen, dat er dan slechts dodelijke kilheid overblijft?

Datumwoensdag 04 september 2019 18:02

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieAardig album uit de jaren zestig over de zeven werken van barmhartigheid. In de eerste helft van het album komt veel humor voor zoals de grappen over de Zeropardtanks, Lambik die de 7 werken uitvoert en de klassieke grap over de belastingen ("..het gaat op aarde een hel worden. Wat toch geen belastingsverhoging?"). In Ierland wordt het verhaal iets minder sterk zoals met het bezoek van de Grootmeester en de confrontatie met de Blacksoul bende. De tekeningen zijn ok de inkleuring een stuk lichter dan de voorafgaande albums uit de 4-kleurenreeks.
Datumzondag 14 december 2014 12:57

Reactie no. 16
NaamBarry
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieVoor mij is 'De Zeven Snaren' een goed voorbeeld van de S&W's zoals ik ze vroeger (en nog steeds) graag las. Tovenaars, heksen, burchten en kastelen, deze setting spreekt mij altijd erg aan. De achterliggende, maatschappelijk, boodschap spreekt mij wel aan en is op goede wijze (dus niet storend) verwerkt in het verhaal. Een verhaal waarin Lambik weer heerlijk ouderwets op dreef is bovendien. Nog steeds lees ik 'De Zeven Snaren' met plezier in een ruk uit.
Datummaandag 31 augustus 2009 12:07

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieHet uitgangspunt van dit verhaal vind ik niet slecht en goed uitgewerkt. Lambik raakt verbitterd omdat de mensen de 7 werken van barmhartigheid niet meer kennen en dit leidt tot grapppige situaties. De figuur van de heks vind ik ook nog geslaagd, ze doet me een beetje denken aan de dulle griet light versie (het album gaat in de 4-kleurenreeks toevallig de zeven snaren vooraf). Tot zo ongeveer het midden van het verhaal vond ik het verhaal van de verdwenen harp nog leuk. Vanaf het moment dat de actie wordt verlegd naar Ierland wordt het verhaal heel wat minder boeiend. Veel gebeurt er niet meer en die roversbende komt eerder ongeïnspireerd over, en met enig doel dat er toch nog iets gebeurt. Ik twijfel tussen een 6 en 7, maar omdat er wel leuke en typische Suske en Wiske- grapjes in dit album zitten, geef ik toch een 7.
Datumzondag 15 maart 2009 12:04

Reactie no. 14
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieEen album uit Vandersteens maatschappijkritische periode. Midden in de jaren zestig was het afgelopen met zoete verhaaltjes voor het slapen gaan, iedereen was rááázend krities. Vandersteen deed er ook aan mee, met de ene keer een beter resultaat dan de andere.
Terwijl Sus en Wis stuiten op een vergeetput met een heks erin, loopt Lambik piekerend over straat: "Kennen de mensen de ...zwzwzwzw... nog wel?" Het blijkt dat niemand de Zeven Werken van Barmhartigheid nog kent, een begrip bebaseerd op de Bijbel (Mattheus 25). Het blijkt dat de heks, Antanneke genaamd, er de hand in heeft gehad: zolang een bepaalde harp niet speelt, worden de Zeven Werken niet uitgevoerd.
Eerlijk gezegd is het een nogal geforceerde plot, die niet bijster origineel is uitgewerkt. Vandersteens voorliefde voor symboliek werkt hier danig tegen de spanning. Bovendien is het gebruik van verschillende letteraars uitgesproken slordig. Maar goed, vergeleken bij het niveau van de albums van de afgelopen tien jaar is het een verademing. De strip was nog deels voor volwassenen bedoeld, want ik ga ervanuit dat de tot de lezer gerichte zinsnede "Wil je een pint verdienen?" niet aan het adres van 12-jarigen is.
En wat die Zeven Werken betreft, had Vandersteen gelijk: wie kent ze nog? Het is een teken des tijds dat niemand, jong of oud, die Werken nog kent, terwijl iedereen de Zeven Hoofdzonden zo kan opnoemen!
Datummaandag 7 januari 2008 20:29

Reactie no. 13
Naammatthijs
Leeftijd10
Cijfer7
Recensiedit is niet een van mijn favorieten. maar toch heel fantazievol. dit avontuur heeft namelijk een harstikke goede moraal. de zeven werken van barmhartigheid het is net of ze verdwijnen.daarvoor een 10. maaromdat er barwijnig humor in zat toch 3 puntjes eraf .
Datumvrijdag 4 januari 2008 10:12

Reactie no. 12
Naamrobin breuls
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen leuk en vermakelijk album om eens een keer te lezen als je niets te doen hebt vind ik!
DatumSat Oct 13 17:31:08 2007

Reactie no. 11
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieEen album uit Vandersteens maatschappijkritische periode. Midden in de jaren zestig was het afgelopen met zoete verhaaltjes voor het slapen gaan, iedereen was rááázend krities. Vandersteen deed er ook aan mee, met de ene keer een beter resultaat dan de andere.
Terwijl Sus en Wis stuiten op een vergeetput met een heks erin, loopt Lambik piekerend over straat: "Kennen de mensen de ...zwzwzwzw... nog wel?" Het blijkt dat niemand de Zeven Werken van Barmhartigheid nog kent, een begrip bebaseerd op de Bijbel (Mattheus 25). Het blijkt dat de heks, Antanneke genaamd, er de hand in heeft gehad: zolang een bepaalde harp niet speelt, worden de Zeven Werken niet uitgevoerd.
Eerlijk gezegd is het een nogal geforceerde plot, die niet bijster origineel is uitgewerkt. Vandersteens voorliefde voor symboliek werkt hier danig tegen de spanning. Bovendien is het gebruik van verschillende letteraars uitgesproken slordig. Maar goed, vergeleken bij het niveau van de albums van de afgelopen tien jaar is het een verademing. De strip was nog deels voor volwassenen bedoeld, want ik ga ervanuit dat de tot de lezer gerichte zinsnede "Wil je een pint verdienen?" niet aan het adres van 12-jarigen is.
En wat die Zeven Werken betreft, had Vandersteen gelijk: wie kent ze nog? Het is een teken des tijds dat niemand, jong of oud, die Werken nog kent, terwijl iedereen de Zeven Hoofdzonden zo kan opnoemen!
DatumSat Sep 22 15:11:25 2007

Reactie no. 10
Naamroy
Leeftijd11
Cijfer9
Recensiedit is een goede strip omdat het over een heks, Suske, Wiske, Jerommeke gaat en ze kunnen vliegen op een bezem en op een harp. 
DatumThu Jan 11 15:57:35 2007

Reactie no. 9
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieEen heerlijk verhaal, leest lekker vlot weg. Geen meesterwerk daarom een geen 10 maar een 9.
DatumWed Aug 9 17:35:14 2006

Reactie no. 8
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieWaarom vindt iedereen dit maar niets? Dit is een meesterwerkje van Van der Steen: vrede op aarde, beter samenwerken dan oorlog voeren (Russisch-Amerikanse sattelliet) en dan de verwerking tot 2 maal toe van de 7 werken van barmhartigheid!
Wie zou ze kunnen opsommen zonder van der steen??
DatumWed Jun  7 19:59:48 2006

Reactie no. 7
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieDit was het eerste S & W in kleuren dat ik las en dat is héél lang geleden. Vandersteen begint hier met keiharde actualiteit, nl. de tornado in Oostmalle in 1967, om vervolgens over te gaan tot een fantasievol verhaal met een positief einde zoals de Russisch-Amerikaanse satelliet waar de harp verzeild is geraakt (let op de symboliek!). Al haalt dit verhaal nét niet het niveau van 's mans eerdere werk. Wat mij het meeste is bijgebleven is de manier waarop Lambik de zeven werken barmhartigheid beoefent.
DatumSun Mar 19 22:22:00 2006

Reactie no. 6
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer8
RecensieEen leuk en mooi album, over de zeven werken van barmhartigheid. Vandersteen had een onderscheiding krijgen voor de humor in dit album: de wijze waarop Lambik de zeven werken der barmhartigheid uitoefent zal de lezer zich nog lang herinneren! ("Ocharme, deze stakker gaapt zeker van de honger...")
DatumMon Aug 29 04:12:03 2005

Reactie no. 5
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer6
Recensiegeen goed verhaal, alleen het begin vind ik nog leuk, maar later dan..., tja, wordt t een beetje saai enzo, en die heks vink maar nix, en lijkt een beetje teveel op de Dulle griet vind ik, een onvoldoende hoeft niet, maar een 7 vind ik te hoog voor dit album.
DatumMon Mar 21 14:01:22 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Leuk verzonnen verhaal wat nog iets verder uitgediept had mogen worden. Verder ben ik het volledig eens met de andere recensies. De humor van Lambik is dan ook wat dit verhaal opkrikt. Het album past voor mij goed in dezelfde rij als de dulle griet en de knokkersburcht. Leuk om te hebben, maar geen album om altijd direct uit te lezen
Datum Thu Aug 5 08:24:48 2004

Reactie no. 3
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit album zeker geen klassieker, maar een verhaal met een heks en magie is toch altijd leuk. Eigenlijk is de verhaallijn maar 6 à 7 waard, maar de humor van Lambik maakt veel goed. De manier waarop hij de zeven hoofdzonden beoefent is leuk, ontroerend en hilarisch. Al dit doet me het cijfer opkrikken tot een 8, alhoewel dit een album is dat niet in het geheugen bewaard blijft. Geen klassieker dus, maar een magisch en humoristisch verhaal: een 8 dus.
Datum Sat Jul 10 10:59:51 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Dit verhaal heeft zo nu en dan goede humor en heeft goede tekeningen, maar ik mis een duidelijke, messcherpe verhaallijn.
Het verhaal doet mij eigenlijk niet zoveel en de spanning ontbreekt een beetje als je het mij vraagt.
Het idee achter het verhaal op zich (zie Alain's recensie) is dan weer heel aardig, vandaar een zeven.
Datum Wed Feb 18 21:09:32 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie Dit verhaal gaat over een heks, die na een paar eeuwen uit een vergeetput kan ontsnappen. Ze wil een harp met zeven snaren vinden en dan vernietigen. Onze vrienden gaan haar achterna, want als ze de harp vernietigt, zal de mensheid de zeven werken van barmhartigheid vergeten en aan egoisme ten gronde gaan. Na enkele avonturen in het Ierland van de 16e eeuw wordt het instrument door een ontploffing de ruimte ingeslingerd. Eerst in het heden merken onze vrienden, dat het instrument heelhuids aan een Russisch-Amerikaanse ( ! ) *satelliet is blijven haken en zachtjes muziek van zich geeft!
Het verhaal op zich is goede doorsnee en ook de boodschap komt over, maar dat er echt kapot van ben,.... Nee!
Wat echter blijft hangen en tegelijkertijd een humoristisch hoogstandje is, is de manier waarop Lambik de 7 werken van barmhartigheid uitvoert!!!

* Dit verhaal ontstond einde jaren 60 tijdens de "hete" fase van de koude oorlog. Een Russisch-Amerikaanse satelliet heeft zodoende een symbolische karakter en is in die tijd zeer zeker niet de werkelijkheid geweest. Het laat wel zien, dat Willy Vandersteen van nature uiterst pascifistisch geaard was!

Datum Thu Jun 26 18:45:05 2003