Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stemmenrover


De stemmenrover Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De stemmenrover verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,10

Reactie no. 29
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer9
RecensieNadat onze vrienden in de Witte Uil al eens in China waren geweest, speelt dit geweldige verhaal zich grotendeels in het andere Oosterse land Japan af. In Japan blijkt er nog een Middeleeuws Japans rijk te bestaan. Een man in een zwarte Kimono wil prinses Sholofly de troon laten bestijgen, zodat hij haar magische amulet kan buitmaken en daarna over haar rijk kan heersen. Om dit doel te bereiken heeft hij een stem nodig, die het afgodsbeeld van Butagasaki laat spreken. De prinses raadpleegt dit beeld namelijk. Uiteindelijk belandt de stemmenrovende toverdrank in de thee van Lambik, die hierdoor zijn stem verliest en depressief wordt. In een scene die lijkt op die uit pagina 11-12 van het Zingende Nijlpaard doet denken besluit Lambik te vertrekken naar Tokio om zijn stem terug te vinden.
Eenmaal in Japan begint er een doldwaas avontuur waarin Lambik van de regen in de drup terecht komt en uiteindelijk door toedoen van de man in de Zwarte kimono ook nog de stem van zijn geweten kwijtraakt. Hierna wordt Lambik opgesloten in een toren en vernemen we tot het einde van het verhaal niets meer van hem. Sidonie, Jerom en S&W die Lambik ondertussen waren achterna gereisd raken ook steeds bij het hele drama betrokken. Uiteindelijk blijkt de Stemmenrover de sterrenwichelaar Komikio van het paleis te zijn. Zijn sterrenlezingen voorspelden alleen zaken die hem persoonlijk goed uitkwamen. Hij wordt ontmaskerd en zo is het toch nog eind goed, al goed! Lambik krijgt als bedankje uiteindelijk de amulet van Sholofly mee, wat betekent dat hij sowieso nog 100 jaar zal leven.
De Stemmenrover is naar mijn mening eindelijk weer eens een steengoed album uit de rode reeks, wat de hoogtijdagen uit 1948-1952 dicht benaderd. Het is een goed, vernieuwend verhaal met leuke plottwists, voortkomend uit een origineel idee! Wat ik zelf ook altijd goed vindt is hoe dit album de weg plaveit voor het Sprekende Testament, waar de amulet van Sholofly een belangrijke rol in speelt. Eigenlijk zijn de verhalen de Stemmenrover – het Sprekende Testament – de Geverniste Zeerovers alle drie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit album is echt heel goed, en krijgt daarom een 9!
Datumdonderdag 22 juli 2021 13:43

Reactie no. 28
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieWeer een heerlijk verhaal uit de oude doos. Na het drinken van betoverde thee, vliegt Lambiks stem ineens weg naar het verre Japan. Onze vrienden belanden in een Middeleeuws Japans rijk, waar een naargeestige tovenaar het heeft voorzien op de talisman van prinses Sholofly (een woordspeling op de opera Madame Butterfly en het margarinemerk Solo).
Met verzorgde decors en kostuums ziet het er allemaal weer uit om door een ringetje te halen. Het concept van de stem als een mannetje in een bubbel met een hoofdje als een luidspreker is een beetje maf als je er over nadenkt, maar het is de kracht van rasverteller Vandersteen dat je het toch gelooft. Het treuren van Lambik om zijn stem is ook weer zo ijzersterk neergezet. Verder ook hier weer goede grappen, zoals de briefjes van Lambik, en het blijft tot het eind boeien. Wel is Wiske in een merkwaardige recalcitrante bui, maar dat mag wel voor een keer. Je zou willen dat de reeks dit niveau eindelijk weer eens zou halen, maar het zal niet voor morgen zijn...
Datumzondag 03 januari 2021 19:42

Reactie no. 27
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieLambik zijn stem en later zelfs zijn geweten worden geroofd wat leidt tot een erg leuk verhaal in Japan. Het visualiseren van deze twee dmv een luidsprekertje en een weegschaal zijn goed bedacht. In dit album loopt het verhaal vloeiend door en is er niet, zoals bij enkele andere albums, sprake van een eerste en tweede deel van het verhaal. De tekeningen zijn gedetailleerd met vermeldenswaardig de mooie decors.
Datumzaterdag 20 december 2014 17:25

Reactie no. 26
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieDit was het allereerste S&W album dat ik ooit kreeg. Ik kreeg dit album toen ik nog niet kon lezen, maar de plaatjes zagen er veelbelovend uit. Het verhaal is bijzonder fantasierijk, de manier waarop de stem van Lambik geroofd wordt en de frustratie die dit kan opleveren(oa. blz. 50 en 55) zijn gewoon geweldig. Ook de manier waarop de stemmen zijn weergegeven, een klein mannetje met als hoofd een luidspreker is leuk bedacht.

In positieve zin valt verder op:
-De manier waarop het begin verteld wordt met: Wiske die boodschappen moet doen en alles vergeet en hoe het pakje thee bij Wiske in de boodschappentas terecht kwam.
-De spanningsopbouw waarin het drinken van de thee steeds wordt uitgesteld. (blz. 8)
-Tbv. de spanningsopbouw heeft men ook slim gebruik gemaakt door het vervolg op de volgende blz. te zetten zoals op de bladzijden: 9, 25 en 43.
-De manier waarin Lambik met zichzelf praat dmv. briefjes levert veel humor op.
-Ook de manier waarop Lambik stilletjes schrijft ipv. zacht spreekt(blz. 33)
-Verdere humor zit er in: De gedachtegang van de vissen (strook 23)
-De koffer met de tandenborstel(blz. 14) en de zware vlinder(blz. 26)
-Ook Wiske is weer heerlijk eigenwijs zoals op blz. 42, 44 en 49.

Waar ik wat vraagtekens bij had zijn:
-Had het spreekwolkje bij Lambik op blz 15 geen gedachtenwolkje moeten zijn?
-Het is wel erg toevallig dat S&W, Tante Sidonia en Jerom dezelfde schipper ontmoeten.
-Waarom herkennen S&W, Tante Sidonia en Jerom de stem van Lambik niet als het beeld van Butagasaki spreekt?
-De stemmen verlaten het beeld op blz. 43 maar op blz. 52 zijn ze weer terug in het beeld zonder dat daar echt een duidelijke verklaring voor wordt gegeven.

Echt hinderlijk vind ik de bovengenoemde 'schoonheidsfoutjes' niet. Dit album smaakte naar meer. Na het lezen van dit album vroeg ik mijzelf af: "Of de andere albums van de S&W reeks misschien ook zo geweldig waren." De kwaliteit van dit album veroorzaakte bij mij de verzamelwoede. Dit album is daarom nog steeds één van mijn favorieten.

Datumzaterdag 28 december 2013 11:39

Reactie no. 25
NaamHans Persoons
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieVeel S&W verhalen hebben in mijn ogen het nadeel dat ze als dagelijks stroken in de dagbladen verschenen en dat er in bijna iedere strook een grap of 'cliffhanger' moest zitten. Met de Stemmenrover lijkt Vandersteen zich wat minder aan te trekken van dat strakke keurslijf waardoor dit verhaal een echt geheel vormt en geen aaneenschakeling van allerlei al dan niet toevallige verwikkelingen. Bovendien is het vlot en verzorgd getekend. Dit album benadert wat mij betreft hetzelfde hoge niveau als de verhalen uit de "blauwe reeks".
Datumdinsdag 24 december 2013 17:00

Reactie no. 24
NaamJPM
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieDe Stemmenrover is een zeer vermakelijk album, met de traditionele ingrediënten zoals avontuur en geheimzinnigheid. Deze keer trekken al onze vrienden naar Japan om daar Lambik met zijn probleem te helpen. Lambik raakt namelijk zijn stem kwijt en voor de ijdeltuit die hij is, is dat natuurlijk een ramp. Het verhaal boeit van het begin tot het einde en verdiend daarom ook een tien.
Datumdinsdag 27 november 2012 06:24

Reactie no. 23
NaamJules Vismale
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieNadat ik dit boek jaren geleden had gelezen bij een kennis besloot ik het zelf aan te schaffen. Prinses Sholo-Fly (die daar in Japan in een soort middeleeuws mini-Japan leeft) is nogal bijgelovig daar zij zich aan een stenen beeld onderwerpt dat niét praat, hoort, ziet, ruikt en voelt! Als de geheimzinnige tovenaar in de zwarte kimono, via een toverdrank in Japanse thee, de stem van Lambik bemachtigd kan hij deze niet geheel in diens macht krijgen. Overigens zagen zowel de spreekstem en de stem van het geweten er nogal grappig uit daar het twee mini-kereltjes waren met een hoofd als een luidspreker! Een fout wordt alleen gemaakt als Lambik een jongetje wil redden die van een brug valt daar hij dan opeens weer praat! Toch had ik het misschien spannender gevonden als de tovenaar (die dus niemand minder was dan de sterrenwichelaar Komikio en geen snars verstand had van waarzeggen maar wél van toveren) misschien zijn rovers opdracht gaf om prinses Sholo-Fly te ontvoeren en haar vast te binden om via chantage de troon op te eisen. Lambik zal de grootste moeite hebben gehad om via briefjes te communiceren maar liet zich wederom gemakkelijk misleiden al leken zijn twee stemmen wijzer dan hijzelf omdat ze Lambik persoonlijk beter kenden. Jerom was erg wantrouwend toe naar Komikio wat natuurlijk op het einde terecht was al zaten Suske, Wiske en Sidonia elkaar onbedoeld in het vaarwater toen ze de rovers moesten weerstaan. Dat Jerom op een zeer hardhandige manier de sterrenwichelaar het rijk van Sholo-Fly uitjoeg deed hij ook in De rosse reus met de even verraderlijke Alexander Sik en waar Komikio daarna heenging bleef onbekend. De talisman die Lambik op het einde kreeg van de prinses zou zijn leven verlengen in Het sprekende testament dat een soort vervolg was van dit album maar in De geverniste zeerovers raakte Lambik de talisman voorgoed kwijt!
Datumzondag 4 november 2012 22:20

Reactie no. 22
NaamAxel
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal, maar de reden waarom de stem moest geroofd worden was maar dom: je kon ook gewoon je verstopt hebben in de ruimte onder het beeld. En dan ook nog de reden waaom buiten de stem ook het geweten moest weggehaalt worden was ook niet zo goed. Voor de rest wel een goed verhaal maar niet de top.
Datummaandag 21 maart 2011 17:36

Reactie no. 21
NaamFerry
Leeftijd22
Cijfer9
RecensiePrachtig album, er zit een hele goede sfeer in.
Verder ziitten de tekeningen vol details, en zit er erg veel actie in het verhaal. Het leest vlotjes weg. Top album!
Datumwoensdag 1 september 2010 13:29

Reactie no. 20
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieLeuk album waarin het verlies van Lambik zijn stem centraal staat. Ten eerste kan de humor in dit verhaal me erg bekoren (de winkelscene in het begin, de vele briefjes van Lambik, de opmerkingen van de erg eigenwijze stem van Lambik,...). Het verhaal leest ook lekker weg en als lezer voel je wel wat medeleven met Lambik en ook met het arme prinsesje. Een ander pluspunt is dat in dit album Wiske's eigenwijs karakter sterk tot uiting (komt (meer bepaald vanaf blz 41).
Voor de rest vind ik de inhoud toch wat minder, erg veel gebeurt er niet. Het eerste deel gaat over Lambik die naar Japan trekt om zn stem terug te vinden. Het tweede deel focust dan op de komst van Sidonie, Jerom, Suske en Wiske. Als lezer heb je ook al vlug door dat de sterrenwichelaar De stemmenrover is. Al bij al toch een goed album, dus een 8 is op zijn plaats.
Datumzaterdag 6 december 2008 16:54

Reactie no. 19
NaamAlexander
Leeftijd20
Cijfer10
Recensie"De Stemmenrover" is een zeer geestig en mooi Suske en Wiske-album. De personages zijn 100% hun onnozele grappige zelf.
Ik hou veel meer van deze oude S&W-albums, dan van de zogenaamd trendy nieuwe verhalen. Samen met o.a. "Sjeik El-Rojenbiet" en "De Nerveuze Nerviërs" is dit ongetwijfeld één van mijn favorieten.
DatumFri Aug 17 22:12:17 2007

Reactie no. 18
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieLambik verliest door een kwaadaardige tovenaar zijn stem en gaat hem achterna Zijn stem lijkt niet zonder reden te zijn gestolen, de tovenaar wil er min of meer een staatsgreep mee uitvoeren.
Het kan Vandersteen alleen maar beneid worden dat hij alweer zo'n prachtig album heeft geschreven. Hij heeft zijn fantasie uitgewerkt tot een fantastisch album. De stemmenrover is dus weer duidelijk een verhaal dat kan aangerekend worden als één van zijn beste uit de Suske en Wiske reeks.
DatumSun Jul 29 14:07:14 2007

Reactie no. 17
NaamNiels
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieNiet alleen een ijzersterk verhaal (vooral de thee-scène aan het begin van het verhaal is prachtig), ook nog eens ontzettend veel leuke grappen (het onderhemdje)!
DatumSat Jun 16 19:47:45 2007

Reactie no. 16
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer7
RecensieEigelijk toen ongeveer op de helft was dacht ik dit wordt mijn eerste 6 voor een album maar later werd het leuker maar toch ik had bij het album : DE FLIERENDE FLUITER gezegd dat dat beter kon maar eigelijk vond ik dat album toch nog beter dan DE STEMMENROVER!
Dus het verhaal is gered van de 6 maar een 10 kon hij nog lang niet bereiken!
DatumThu May 31 15:48:22 2007

Reactie no. 15
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer9
Recensie1 van de sterkste albums die er zijn. Het moraal ligt er iets minder dik bovenop, maar wat we ervoor terugkrijgen is een verhaal vol spanning, humor en mysterie. De tekeningen zijn ook werkelijk prachtig! Ik geef het net geen 10, omdat ik vind dat Jerom net iets te vaak de boel red en er dus te vaak gebruik wordt gemaakt van zijn grote kracht, maar verder vind ik dit album 1 van de beste uit de hele serie!
DatumTue Jul 18 14:20:16 2006

Reactie no. 14
NaamAdrie
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieIk was 6 jaar oud toen ik dit album van m'n ouders kreeg tijdens een vakantie in Luxemburg en meteen het begin van m'n verzamelwoede. Elk jaar lees ik het wel weer opnieuw en nog steeds vind ik het één van de allerbeste avonturen. Alles zit er in wat een spannend verhaal moet hebben, Geheimzinnige figuren, humor en een goede plot. Ook de tekeningen zijn geweldig goed. De stijl die toendertijd werd gehanteerd is mijns inziens één der allerbesten in de S en W reeks. Het zou goed zijn als de nieuwe mensen dit  zouden oppakken.
DatumSun Nov 20 16:12:39 2005

Reactie no. 13
NaamMarc N
Leeftijd23
Cijfer10
RecensieEen echte klassieker van Vandersteen!
Hoewel hij nu niet hoog van de toren zwaait, onze Lambik, vraagt hij toch alle aandacht op!
Zoals Stef Bos ooit zong: "Niets is sterker dan de stilte" en bij dit verhaal is dat zeer goed overgebracht!
DatumFri Aug 12 10:50:01 2005

Reactie no. 12
NaamMenno
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieVet leuk verhaal omdat Lambik niet kan praten en briefjes stuurt en je ziet de hele tijd alleen zijn gedachte.
DatumSun Aug  7 19:36:24 2005

Reactie no. 11
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieEen mooi en spannend verhaal, De humor met Lambik en de briefjes is echt grappig, dit is 1 van de beste S&W's ooit.
DatumSun Jul 3 13:13:58 2005

Reactie no. 10
Naamjohan
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieniks het is een vet boek!!!!!
wiske krijgt een betoverd pakje thee voor tante sidonia,maar dat weten ze niet .
en dan raakt lambik zijn stem kwijt door die thee. en dab gaan ze de stem achterna....
. naar japan en valt er een jongetje van de brug en lambik gaat hem achterna.
maar komt tegen een steen teregd....
dan schrijft hij een briefje en houdt die boven water..........................
DatumSun Jun 5 18:38:34 2005

Reactie no. 9
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen prachtig verhaal, zowel spannend als vol met humor. De humor zit niet alleen in de taal (de vele briefjes die Lambik schrijft naar anderen en zichzelf), maar ook visueel. Voorbeelden zijn de stemmen van Lambik in de vorm van luidsprekertjes en de cover van dit album, waarin Jerom prinses Sholofly als een vlieger achter zich aan laat gaan. In dit verhaal wekt Lambik veel medelijden op doordat hij zijn stem verliest, dat zie ik niet vaak in de verhalen. Zijn karakter blijft echter toch heel herkenbaar als hij in de val van de stemmenrover trapt, die door zijn ijdelheid te strelen Lambik ook zijn stem van het geweten afpakt.
DatumWed Apr 13 19:52:18 2005

Reactie no. 8
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiegoed album, ietsje weinig humor, maar het verhaal zit goed in mekaar,
met een 9 ben ik het dus dik eens!
DatumSun Mar 13 19:58:39 2005

Reactie no. 7
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieGeweldig verhaal. Lambik trekt hierin ongewild alle aandacht van de lezer op zich, en je leeft echt met hem mee. Geweldig hoe een op zich simpel gegeven zo'n sterk verhaal opleverd.
DatumThu Mar 10 02:46:06 2005

Reactie no. 6
Naam Alinda Roenhorst
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie De stemmenrover is éé van mijn favortiete S&W albums. De verhaallijn is leuk en de tekeningen zijn mooi. Kortom het album is boeiend.
Datum Mon Feb 14 17:44:04 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie dit is een van de beste albums.ik had het een keer uit de bibliotheek geleend.vooral dat stukje in het begin over dat thee vindt ik erg leuk.'prima'!!
Datum Fri Feb 4 16:27:08 2005

Reactie no. 4
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie een origineel verhaal, en het verhaal steekt goed in mekaar.
Ik vind dat hier niet zoveel humor inzit.
En de tekeningen zijn ook goed.
Datum Sat Nov 6 10:33:55 2004

Reactie no. 3
Naam Boudin
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Heel juist wat Alain hierover zegt.

Me dunkt dat we dit drieluik in de SuS&Wiskunde gewoon kennen als 'De Talisman der Shings' (waarom insisteren op het onsmakelijke woord 'amulet'?), of kortweg Talismandrieluik. Overigens verhindert hier de vervolgstructuur niet dat elk boek ook op zichzelf te genieten valt, noch krijg je de indruk dat Vandersteen drie minderwaardige verhalen in elkaar gevlochten heeft om ze interessanter te doen lijken. En dat maakt heel het verschil.

Datum Fri Aug 6 00:20:46 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 9
Recensie Alain heeft eigenlijk de complete inhoud van dit verhaal al gezegd!
Toch probeer ik iets toe te voegen:
Dit verhaal is er één uit de beginjaren van Jerom, vandaar zijn 'vreemde' uiterlijk.
Om te lezen vind ik dit verhaal nét niet goed genoeg om een tien te geven maar de humor en de verhaallijn op zich maken heel veel goed.
Een negen dus!
Datum Mon Feb 16 17:11:03 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Lambik wordt door een stom toeval na het drinken van een kopje Japanse thee van zijn stem beroofd. Doodongelukkig over het verlies van zijn stemgeluid gaat Lambik op zoek naar de rover van zijn stem. Lambik komt in Japan terecht en vindt daar een door de moderne wereld vergeten koninkrijk, waar de mensen nog naar de oude Japanse tradities leven. Lambik vindt daar inderdaad al snel de stemmenrover, maar die weet hem te overlisten en zet hem gevangen. De stemmenrover wil nl. met de hulp van Lambiks stem achter het geheim van een amulet komen en daarmee een prinses van de troon stoten . Ondertussen zijn Suske, Wiske, Sidonia en Jerom ook in het koninkrijk aangekomen en maken al meteen kennis met de bende van de stemmenrover. Na enige avonturen en ook door de enorme kracht van Jerom weten onze vrienden de stemmenrover te ontmaskeren, de bende te verslaan en Lambik te bevrijden. Lambik krijgt zijn stem weer terug en onze vrienden gaan weer naar huis. Lambik krijgt als afscheidsgeschenk het toveramulet mee.
Dit keer stelt Willy Vandersteen een handicap als thema in het middelpunt, nl. het verlies van de eigen stem! Hij zal het in "De schone slaper" nog eens een keer doen met wiske, die haar ooglicht verliest! Hier in dit verhaal laat Willy duidelijk zien wat Lambik doormaakt na het verlies van zijn stemgeluid. De realiteit is natuurlijk nog erger als in dit stripverhaal, maar dat wil Willy ons ook niet vertellen. Hij wil ons laten zien, hoe Lambik zich innerlijk begint op te richten en te vechten om een plaats in zijn veranderd leven, in dit geval vertrekt hij naar Japan om de stemmenrover te vinden. M.a.w. STA OP en VECHT! LAAT JE NIET HANGEN! HET LEVEN GAAT VERDER!
Een pracht van een verhaal met een klein manko; Jerom brengt uiteindelijk door zijn enorme kracht
altijd de oplossing! Wat in "De tamtamkloppers" en in "De brullende berg" nog leuk en origineel is, begint hier een tikkeltje saai te worden. Echter... Humor (De vele briefjes, die lambik aan zich schrijft en een Lambik, die een slang hypnotiseert zijn sterke staaltjes van humor), actie en prachtige sfeervolle tekeningen (vooral de cover spreekt enorm tot mijn verbeelding!)zijn legio hier in dit verhaal.
Voor degene die menen, dat alleen Paul ("De mompelende mummie" en "De vogels der goden") en Marc ("De laatste vloek", "De kus van Odfella" en "De gevangen van Prisonov". Om maar een van de twee trilogieen te noemen.) vervolgverhalen maakten, is het misschien interessant te weten, dat "De stemmenrover" het begin is van de amulettrilogie. In dit verhaal krijgt Lambik de talisman der Shings, in "Het sprekende testament" gebruikt hij het toveramulet om de levensgevaarlijke proeven te overleven en in "De geverniste zeerovers" verliest Lambik het amulet door Wiske. "Het sprekende testament" en "De geverniste zeerovers" zijn zo als direkte vervolghalen te bekijken.
Sayonara.
Datum Thu Oct 9 18:01:28 2003