Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De briesende bruid


De briesende bruid Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De briesende bruid verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,86

Reactie no. 23
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieLeuk, grappig en origineel verhaal. Ook leuk dat Sidonia eindelijk iets vergund werd. Het is wel apart dat de mannen haar allemaal leuk vinden, terwijl in veel andere verhalen zoals in de jolige joffer dat juist niet het geval is. Desalniettemin komt haar karakter hier wel goed in naar voren. Leuk, maar niet een heel bijzonder verhaal
Datumvrijdag 22 januari 2021 04:48

Reactie no. 22
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieEen leuk album. Simpel te volgen dus geen album met enorm diepere lagen. Sidonia op haar hoogtepunt en ze is zoveel leuker dan in de latere serie ( vanaf 2010 ongeveer). Sidonia op zoek naar een man, zo kun je toch zien dat omdat Sidonia niet mag trouwen, je toch met de grenzen kunt spelen. De kritieken op de "ongelovelijke Thomas" weerleg ik dan ook bij dezen. Sidonia die iedereen om haar vingers windt, is een sterk gegeven. Het is een sterk karakter dus houdt dat ook zo. Cameo's vind ik dikwjls onnodig ( dit is immers vaak zelfverheerlijking) maar in dit geval werkt het wel leuk.
Datumdinsdag 17 maart 2020 11:24

Reactie no. 21
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieDoorsnee album met leuke humor. Sidonia reist ala Wattman met de teletijdmachine door de tijd op zoek naar een geschikte man. De tekeningen zijn ok met een mooie cover.
Datumzondag 28 december 2014 13:40

Reactie no. 20
NaamJules Vismale
Leeftijd42
Cijfer6
RecensieAl bezit ik dit album een aantal decennia's, het is bij mij altijd nooit erg geliefd geweest! De meeste hoofdfiguren lijken zich in dit verhaal wel erg onsympathiek naar elkaar te gedragen! Als Sidonia via een oude telefoon hoort van de liefdesengel Amor dat ze op zoek moet gaan naar een bruidegom gaat ze niet erg slim te werk. Lambik en Jerom vinden het (later terecht!) niets dat ze steeds mannen wil opzoeken in het verleden om mee te trouwen maar Suske en Wiske weer wel en die schuwen listen, bedrog en geweld niet tegen de twee mannen om hun tante haar zin te geven! Zo maakt Sidonia dezelfde fouten als Katrien Duck die vaak eveneens niet weet wie nou de ware voor haar is. De mannen die Sidonia ontmoet via de tijdmachine zijn voornamelijk hebzuchtige, verwaande, brute, egocentrische en bedriegende figuren waaronder zelfs Blauwbaard Sommige (sprekende) dieren zoals de zwaan van de Zwaanridder en het paard Bagdada zien Sidonia zelfs als een bedreiging voor hun meesters! De vrouwenmoordenaar Blauwbaard uit het bekende sprookje heeft n.b. zuster Anna in dienst die hij spaart daar zij niet door heeft wat voor monster Blauwbaard eigenlijk is! In de 20ste eeuw lijkt Sidonia bijna de ware Jacob gevonden te hebben(of Suske en Wiske deze als oom wilden is me onduidelijk gebleven) in de vorm van de zanger Fé Holksong gevonden te hebben maar het huwelijk wordt op het laatste moment onmogelijk gemaakt door Willy Vandersteen die namelijk achter de mysterieuze telefoon zit! In latere verhalen probeert Sidonia haar liefde weer op Lambik te richten wat niet wederzijds is waardoor er alleen maar ellende en ruzie ontstaat, net zoals Donald Duck steeds heeft met Katrien! Niettemin neemt Lambik later op in De Krimson-crisis op dezelfde wijze wraak op Suske, Wiske en Sidonia zoals ze hem in dit album behandelden!
Datumdonderdag 13 december 2012 22:28

Reactie no. 19
NaamLennart
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieDe briesende bruid is er één die hoort in dezelfde wasmand als De belhamel-bende en De ongeloofelijke Thomas. Een beetje een apart verhaal. Wel één die ik erg graag lees en ook één van mijn favorieten. Het verhaal geeft meer diepgang aan het karakter Sidonia. Het einde is erg bekend. Zeer toepasselijk en begrijpelijk.
Datumvrijdag 13 juli 2012 19:58

Reactie no. 18
NaamSandstorm
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEen album dat je bijblijft, ook al is het maar omdat Sidonia op zoek is naar een man. Leuk bedacht van Willy om daar eens een album aan te wijden, en de ingreep op het einde is kuntsmatig maar noodzakelijk. Hier zie je ook dat Marc niet de enige was die eens voor een niet voor de hand liggend thema koos (zie de ongelooflijke thomas).
Het album zelf nu....in feite bestaat het album uit een aaneenschakeling van korte stukjes waar Sidonia in het verleden op zoek gaat naar een man, de boel wordt aaneengehouden door Lambik en Jerom die Sidonia steeds uit de penarie moeten halen. Het ene stukje is echter al leuker dan het andere. In zn geheel verdient een album wel een 8.
Datumzondag 22 maart 2009 20:17

Reactie no. 17
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieHet album waarin Sidonia wil trouwen. En zál trouwen. Nadat ze op zolder een oude telefoon heeft opgeduikeld, spreekt de liefdesgod Amor onze bekende tante twee strookjes lang toe, wat voldoende is om haar op vrijersvoeten te krijgen. In plaats van zich bij een datingsbureau in te schrijven, pakt Sidonia de teletijdmachine erbij en laat zich naar verschillende tijdperken flitsen, om telkens weer van een koude kermis thuis te komen. Lambik en Jerom proberen nogal halfslachtig om haar tegen zichzelf te beschermen.
Het einde is bekend: Sidonia stuit in het (nogal jaren-zestig achtige...) heden op ene Fé Holksong, protestzanger van beroep. Een soort Bob Dylan, met op zijn repertoire het nummer "De schuld van het kapitaal" (een bestaand liedje van Leen Jongewaard, overigens). De plechtige trouwdag breekt aan, en de medewerkers van Studio Vandersteen kijken vanaf de achtergrond toe totdat... de gum van Vandersteen over het papier vliegt en de oude situatie weer in ere herstelt. Sidonia wordt weer als vrijgezel wakker.
Die laatste clou, waarin Vandersteen totaal onverwacht op de reset-knop drukt, is natuurlijk briljant. Hij doet het niet eens uit sensatie (zoals Verhaegen dat steeds leek te doen, door o.a. Lambik dood te verklaren, Jerom zijn oermens-gedaante te laten aannemen, Sidonia en Lambik een zoon te geven etc., je weet wel welke albums ik bedoel), maar uit het lovenswaardige streven zijn trouwe tante Sidonia voor één keer eens overgelukkig te maken.
Ik ben niet zo onder de indruk van de teletijd-avonturen deze keer (dat kriskras door de tijd zwiepen werkte in Wattman ook al niet) en het tekenwerk had wel wat virtuozer gemogen. Bovendien ben ik wel benieuwd waarom professor Barabas na pagina dertien uit het verhaal is verdwenen. Een onvergetelijk album, maar geen hoogvlieger.
DatumMon Oct  8 23:20:14 2007

Reactie no. 16
NaamSylvie
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieDésolée mais ma review de l'album sera en français... On trouve de tout dans cet album, comme souvent... La recherche de l'âme soeur n'a pas d'âge, Sidonie n'est plus de première jeunesse, mais malgré tout, elle peut toujours se trouver qqun. Ce qui compte est la beauté intérieure, et non la beauté physique. Sidonie n'est absolument pas une pin-up et son fiancé n'est - à mon goût - pas du tout un Apollon ;) Sidonie est très mignonne dans sa robe de mariée, le bonheur transforme physiquement les gens... ^^

Lambique joue le rôle du père qui "vérifie" que ce prétendant fera un bon mari pour sa "fille" qu'est Sidonie... Il ne veut pas épouser Sidonie, mais il n'est pas question qu'elle se marie avec n'importe qui non plus ! Et ô mon dieu, son prétendant est un chanteur de variété ! A l'époque, être chanteur, ce n'était pas un métier, pas un vrai comme employé de la poste... (j'aime mon facteur ^^) Lambique, pilier des traditions, représentants des parents traditionnalistes reconnaît qu'on peut être chanteur à succès et un bon futur mari pour Sidonie... Ne jugeons pas les gens sur leur métier.

Pourtant, quand on voit ce que chante Fé Holksong, ça me fait plutôt rire... La comparaison avec Bob Dylan et Joan Baez est difficile je trouve, mais c'est un avis personnel.

Bob et Bobette sont relégués au second plan dans cet album, ils aident Sidonie dans ses aventures, mais ce ne sont pas eux les plus importants.

Il y a énormément à dire sur cet album... désolée d'avoir la flemme :-p

DatumMon Jul 30 22:29:27 2007

Reactie no. 15
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
Recensiedit is mijn EERSTE suske en wiske ik moet zeggen dat ik hij heel leuk is ik ga er zoveel mogelijk lezen!
DatumMon Apr 16 21:10:40 2007

Reactie no. 14
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieHet is maar goed dat Sidonia niet getroud is. We zouden haar veel te veel missen in de serie. Dit was ook een heel mooi album. Sidonia's zoektocht verloopt niet vlekkeloos en dat maakt het leuk. Voor nieuwe lezers is dit spannend om te weten of ze een man vind of niet. Maar wij weten al dat ze nog nodg is in de serie.
DatumMon Sep 18 19:25:53 2006

Reactie no. 13
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieIn dit album gaat Sidonia op zoek naar een man. Dit thema werd nog herhaald in "de europummel", maar dit verhaal is beter uitgewerkt en bovenal origineler. Zoals die geheimzinnige telefoon, de verplaatsingen naar het verleden en vooral het einde dat Vandersteen zelf ingreep om duidelijk te maken dat Sidonia nooit mag trouwen.
DatumFri Apr 21 22:09:51 2006

Reactie no. 12
NaamKarlijn
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal met veel humor.
Ik vind ook de tekeningen goed en hoe Sidonia uiteindelijk haar ware liefde vind!!

Oooo ja jippie op de laatste bladzijde veegt Willy van der Steen het verhaal weer uit dus daarom komt hij er niet meer in voor.
Ik denk dat je voortaan de albums GOED moet lezen voordat je een cijfer geeft!!!

DatumTue Mar 28 18:25:49 2006

Reactie no. 11
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieEen klassieker...Sidonia op zoek naar de liefde.
DatumFri Aug 26 05:41:57 2005

Reactie no. 10
NaamMichel
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieNiet de leukste, maar wel erg goed!! Erg grappig vooral!:-)
DatumSun Jun 26 18:06:29 2005

Reactie no. 9
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieIk vind het ook het beste album die er is
Toen ik het voor het eerst las, vond ik zo spannend. Want ik wilde toch weten wat Lambik met dat geweer deed!
Maar voor de rest ook de grapjes( ook al zijn ze soms wat flauw)
Oftewel krijgt het van mij een 10!
DatumFri Jun 17 17:58:30 2005

Reactie no. 8
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer9
Recensiewel grappig omdat sidonia gaat trouwen maar 1 minpuntje omdat het verder in andere albums niet meer over fe gaat.dat vind ik raar!!
DatumSat Mar 12 10:07:09 2005

Reactie no. 7
Naamphoenix
Cijfer6
Recensieleuk gevonden zo'n telefoonverbinding met amor
DatumThu Mar 3 20:48:19 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Toen ik de briesende bruid de eerste keer zag d8 ik eerst bij het zien van de cover dat het er om ging dat Sidonia al vroeg in het verhaal trouwde en vervolgens het verhaal erom ging dat sidonia daarmee een hoop problemen kreeg. UIteindelijk is het dan gelukkig dat Sidonia op zoek gaat naar een man en uiteindelijk dicht bij huis vindt. Gelukkig is er dan de ingreep van Willy om het verhaal weer recht te trekken. Naar mijn mening een schitterend einde van een verhaal waar sidonia de hoofdrol in speelt. Mysterieus met de telefoon en humor volop tussen sidonia, S&W en Lambik en Jerom. Een S&W die je gelezen moet hebben!
Datum Thu Sep 16 15:57:19 2004

Reactie no. 5
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 6
Recensie Het briesde uit mijn hoofd. Een doorsnee album...
Datum Sun Feb 29 11:52:02 2004

Reactie no. 4
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 6
Recensie "De briesende bruid" is een doorsnee verhaal! Het is niet goed, maar ook niet slecht! Vele bestaande en niet bestaande personages ( Blauwbaard, Anthony Fokker om maar enige te noemen )worden als potentiele bruidegoms voor Sidonia aan land getrokken. Dit doet het eigenlijke verhaal niet goed, want Willy maakt daardoor veel kapot! "Wat!?" : zul je je afvragen!
Door het vertellen en het uitleggen over al deze personages ( Blauwbaard, de zwaanridder enz., enz. )dreigt het eigenlijke verhaal, nl. de jacht van Sidonia op mannen. in het niets te vallen. De humor echter blijft zoals altijd letterlijk en figuurlijk goed. ( De naam van Sidonia`s bruidegom b.v. : Fé Holksong. Trek het tezamen en eruit komt folksong. Folkrock was een muzikale beweging uit de einde jaren 60. De bekendste vertegenwoordigers van deze muziekrichting waren Bob Dylan en Joan Baez."De briesende bruid" dateert ook uit deze tijd. zulke naamgevingen waren typisch voor Willy Vandersteen.)
Het persoonlijke ingrijpen van Willy tegen het einde van het verhaal is voor mij het bewijs, dat hij merkte, dat het zo niet verder ging, ook al heeft hij het anders uitgelegd! Marc heeft zich met "De Europummel" beter uit de affaire getrokken, ofschoon dit verhaaltechnisch gezien ook geen hoogstandje is!
Datum Thu Jul 3 17:26:43 2003

Reactie no. 3
Naam Niels
Leeftijd 13
Cijfer 6
Recensie Ongeloofwaardig!
Datum Wed Jul 2 11:48:31 2003

Reactie no. 2
Naam Angel Dominguez
Leeftijd 26
Cijfer 8
Recensie Net als bij de Europummel is de vrijgezelle Sidonia naarstig op zoek naar een man. Heel begrijpelijk en heel menselijk. Zo verwordt een stripheld tot vlees en bloed. Aan het einde wordt het ook duidelijk waarom Sidonia vrijgezel moet blijven. Vandersteen legt het zelf uit in de strip en zo wordt ook de tragiek van een stripheld duidelijk. Als ze niet meer vrijgezel zijn is het gedaan met het avontuur.
Datum Mon Jun 30 18:01:11 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie De europummel (ja, dat verhaal dat ik zo hoog waardeer) heeft net als de briesende bruid als thema dat Sidonia naar een bruidegom zoekt.
Dat is zo ongeveer het enige wat de albums gemeen hebben.
Verder is alles in dit verhaal beter, zo niet veel beter uitgewerkt.
Die geheimzinnige telefoon aan het begin, de emotionele Sidonia, alles klopt!
Vandersteen die zelf in beeld komt en met een gum de tekeningen uitgumt is gewoon zeer orgineel! 
Datum Mon Jun 16 07:13:12 2003