Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De snorrende snor


De snorrende snor Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De snorrende snor verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,45

Reactie no. 22
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieDe snorrende snor is een album met een leuk begin. Het is een keer wat anders. We zien voor het eerst de vader van sidonie, en hij blijkt een leuk uniek karakter te zijn. Ik vind het verhaal eigenlijk goed tot het moment waarop ze naar het Midden-Oosten gaan. Het begin voelt echt een beetje nostalgisch aan, met een onbekende die het huis van Sidonie bespied en Lambik die zich net zoals in de zwarte madam en de sterrenplukkers bezat in de herberg. Het idee van het dinges is ook nog wel grappig, maar de boodschap is teveel hetzelfde in vergelijk met de brullende berg. De tekeningen van dit album vind ik dan wel weer prachtig. Dit is eigenlijk een van de verhalen die ik echt nooit herlees. Hier besef je eigenlijk hoe klein de rol van Barabas is in de eerste albums. Na de sprietatoom zagen we hem pas weer in het zingende nijlpaard en daarna nog een keer in de tuf-tuf club. Pas na de dolle musketiers zou hij een vaste kleine bijrol krijgen. Samen met de brullende berg is dit het eerste album waarin hij echt weer op de voorgrond treedt. Het verhaal is dus niet gruwlijk slecht, maar ook echt niks bijzonders. Vooral niet als je het vergelijkt met pareltjes als de lachende wolf of de tamtamklopper. Eigenlijk een 6, maar voor de nostalgische tekeningen krijgt het een 7.
Datumdonderdag 21 december 2023 23:48

Reactie no. 21
NaamEmmes
Leeftijd48
Cijfer5
RecensieDit album beschouw ik toch een beetje als een dipje in een periode van hoge kwaliteit van Vandersteen. Het lijkt alsof hij niet goed op voorhand wist naar waar het verhaal toe ging gaan. Hij maakt ook een kronkel ergens halverwege die de eerste helft eigenlijk wat onlogisch maakt.
Het "dinges" is in het begin mysterieus genoeg om boeiend te maken. Het brengt eigenlijk geschenken naar de mensen, in een soort verkenningstocht zogezegd want het komt van een andere planeet. Jerom en Lambik zijn jaloers en prutsen aan het dinges, zelfs nadat ze zijn te weten gekomen dat het iets van Barabas is (door sigaren nog wel.. iets dat we Barabas nooit hebben zien roken en nooit zullen zien roken.) Daardoor wordt het blijkbaar kwaadaardig, en worden ze geplaagd door het dinges. Net als ze dit uitgevogeld hebben, en Lambik en Jerom alles willen uitleggen, worden ze ontvoerd door de leider van het dinges en nu is het allemaal te doen rond dat Barabas de wereld een lesje wil leren met al hun oorlogspraat. Het lijkt me niet dat Vandersteen hier naartoe wou werken in het begin van het verhaal. Ik vind het deel dat dan volgt dan ook nogal flauw, met een onnodige omweg om zwarten te bevrijden van de slavenhandel.
Er word natuurlijk ook in dit verhaal een nieuw personage gelanceerd : de vader van Sidonie, die Suske en Wiske blijkbaar toch kennen (als ze de foto zien). We kunnen ons afvragen wat de bedoeling was van Vandersteen. Ik krijg de indruk dat Vandersteen van plan was om hem meer te laten meedoen. Hij heeft een vrij grote rol maar veel van wat hij doet zou ook Lambik kunnen overkomen, dus veel brengt hij niet bij. Er zou wat dynamiek kunnen zijn tussen hem en Lambik, zoals helemaal in het begin van het verhaal, maar omdat Lambik ontvoert wordt samen met Jerom, ligt de focus op Sidonie, Suske en Wiske, en snor en tussen hen is er eigenlijk weinig nieuws te beleven met dit personage. We zullen de snor dan ook niet meer terugzien in het werk van Vandersteen noch Paul Geerts. Een mislukt experiment misschien dan toch? Pas in 2001 zou hij terug verschijnen in het album "De ongelooflijke Thomas" van Verhaeghen, overigens niet zo'n populair album.
Jerom is hertekend in de rode reeks, maar in de originele versie blijkt dat hij in het eerste stuk terug zijn broek heeft ingeruild voor zijn berenvelletje. Pas later heeft hij terug een broek aan. Ik dacht dat het voltooid verleden tijd gemaakt was in De Spokenjagers. Het is bekend dat Vandersteen een vakantie nam tussen de twee albums en dat er even geen Suske en Wiske in de krant verscheen. Zou het kunnen dat hij het eerste deel al eerder had gemaakt, dat hij dan op verlof ging na het voltooien van De spokenjagers, om daarna het tweede deel te tekenen? Dat zou ook de ommezwaai kunnen verklaren in het verhaal.
Wat de kleureneditie betreft, kan ik zeggen dat uitzonderlijk de gekleurde versie goed gedaan is. Gelukkig geen bloze wangetjes in de gezichten zoals de twee vorige hertekeningen, en de kleuren zijn ook een pak vrolijker. Het verdikken van de inktlijnen is er soms wel echt over, te dik gewoon.
De tekeningen zijn ok, toch wel wat minder detail vind ik dan we gewoon zijn. Het grootste probleem heb ik toch met het verhaal. Barabas weer de onbekende , zo snel na De Brullende Berg? Dat getuigt toch een beetje op inspiratiegebrek of tijdsgebrek om iets beter te verzinnen. De "Bemint elkander" is een duidelijke boodschap van Vandersteen aan de wereld, en zeker in deze tijden, is dat iets dat nog altijd geldt. Toch hou ik er niet zo van als het er zo dik op ligt in een stripverhaal, er zijn andere manieren denk ik om de boodschap subtieler over te brengen. Verder miste ik wel wat humor in het verhaal, en vond ik het niet boeiend genoeg naar het einde toe. Op naar het volgende album dan maar!
Datumdinsdag 03 mei 2022 17:44

Reactie no. 20
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer5
RecensieNa een aantal prima verhalen, is dit album toch altijd weer een tegenvaller voor mij. Als je de serie in chronologische volgorde herleest (zoals ik nu doe) dan is de Snorrende Snor toch echt een van de zwakkere verhalen. Nadat we eerst de vader van Lambik hebben ontmoet in de Tamtamklopper, is het nu de beurt van de vader van Sidonie in dit album. De Snor is en nogal zure oude man, die in het hele plot van het verhaal ook niet echt een belangrijke rol speelt. Een beter benaming voor dit album had dan ook ‘de Bromsnor’ geweest. Ook de hele plot met de robots van Fiksion vindt ik zelf allemaal een beetje kinderachtig. De boodschap achter het album is dan wel weer mooi, vooral omdat de wereld in de tijd dat dit album geschreven werd zich midden in de Koude Oorlog bevond. Dat het uiteindelijk weer Prof. Barabas is vindt ik ook een beetje saai, het lijkt erop dat Vandersteen voor dit verhaal wat inspiratie tekort kwam, aangezien Barabas twee albums terug in de Brullende Berg ook al de gemaskerde was…
Ik hou het daarom kort voor deze recensie, aangezien ik dit samen met de Koning drinkt een van de zwakste albums vindt die Vandersteen ooit heeft gemaakt. Desalniettemin is dit verhaal nog vele malen beter dan de echte ‘gruwelen’ die in de jaren 90 en 00 zouden verschijnen. De Snorrende Snor krijgt daarom ‘maar’ een 5.
Datumdonderdag 22 juli 2021 11:27

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieDit is ook weer een leuk ouwetje ( in de goed betekenis van het woord). Uit de tijd dat de Gyronef nog grijs was.
Grootva de vader van Sidonia doet zijn intrede en dat is een leuke welkome aanvulling, hoewel hij nderdaad niet al te veel bijdraagt aan het verhaal. Toch een leuk karakter...je gaat je ook vragen stellen over de rest van de familie van Sidonia. Het is een zeer moralistisch verhaal over het feit dat men elkaar moet beminnen maar dat stoort niet ( leuk dat Barabas dat lekker in het Nederlands schrijft, lang leve onze taal). De robots zijn een goede vondst en zien er mooi uit. Voor de rest is ook dit verhaal zeer scherp getekend, zit het verhaal logisch in elkaar, de humor is zeer sterk met af en toe een boodschap over de slavernij, terwijl Vandersteen de getinte medemens ook niet altijd even correct afschildert, zeker niet de situatie anno 2020 in ogenschauw nemend.
Datumdonderdag 12 maart 2020 11:45

Reactie no. 18
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieDit is pas een verhaal met een Boodschap (mét hoofdletter B). Via de dreiging van een buitenaardse invasie gaan alle wereldleiders samenwerken
Er zitten ook heel wat grappige dingen in het verhaal. De koppigheid en jaloersheid van Lambik en Jerom. De reacties op de robot. Een leuke cameo van Gaby Snoek uit DE FAMILIE SNOEK...
De leukste aanwinst is wel "Opa Snor", de vader van tante Sidonia. Ze hebben wel wat karaktertrekjes gemeen. Zo heeft hij een mosterdvoetbad nodig om te kalmeren. In DE TIJDBOBIJN bleek ook dat hij in z'n jonge jaren hetzelfde kapsel als Sidonia had
Het is wel jammer dat na dit verhaal Opa Snor maar zelden meedoet
Datumvrijdag 15 maart 2019 11:56

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieAardig album waarbij de vader van Sidonia, de Snor, wordt geintroduceerd. Een groot gedeelte van het verhaal draait om de perikelen van de Snor rondom en in het huis van Sidonia, die op zich niet erg boeiend zijn. Maar de verschijning van de geheimzinnige robot maakt wat goed. Toch ontbreekt er wat spanning in dit album mede door de afleidende zijlijn in het verhaal als S&W de mensenhandel bevechten. De tekeningen zien er weer prima uit, zeer gedetailleerd .
Datumzondag 28 december 2014 15:16

Reactie no. 16
NaamStefanO
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieZoals iemand hierboven al opmerk,t een van de mindere uit wat ongetwijfeld Vandersteens allerbeste tijd was. Met nam het einde is nogal een anticlimax, en vooral aan het begin krijg je de indruk dat Vandersteen het script gaandeweg steeds iets heeft veranderd. De plot lijkt trouwens best wel op die van "De gezanten van Mars" (is dat niemand anders nog opgevallen?) alleen vind ik hem hier toch minder goed uitgewerkt.
Datumzondag 13 oktober 2013 19:25

Reactie no. 15
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieDit album las ik voor de eerste keer bij een kennis en het was zeker een héél spannend boek! Erg vreemd was het overigens wel dat de Snor, de vader van Sidonia, niet bij zijn dochter wilde intrekken omdat hij vreesde dat hij haar tot last zou zijn en wie nou zijn vrouw was (Sidonia's moeder) werd niet bekend gemaakt. Soms leek grootva, zoals hij ook wel werd genoemd, eigenlijk meer op een goede vriend van Sidonia, Suske en Wiske dan op een familielid wat in De tamtamkloppers eveneens het geval was met de vader van Lambik ! De Snor had overigens een karaktertrek met zijn dochter gemeen dat, als hij opgewonden raakte of boos werd, er een mosterdvoetbad voor nodig was om weer normaal te worden! De Dinges (een soort vliegende robot) voorzag iedereen van cadeau's maar werd door de politie en de autoriteiten als een bedreiging beschouwd toen Lambik en Jerom ermee prutsten. Aanvankelijk wilde de Snor de gevangen negers in Afrika niet bevrijden van de Arabieren maar hij liet zich vermurwen door een schattig negertje dat hem had geholpen. Dat de gemaskerde leider van Fiskion (fiction) dreigt om de Aarde te veroveren met zijn robots bedoeld hij niét letterlijk maar figuurlijk omdat het later professsor Barabas blijkt te zijn! Deze wilde het internationale leger en de wereld wakker schudden met de boodschap dat liefde en vrede beter zijn dan haat en oorlog al zullen zijn basis (die hij op het einde van het verhaal vernietigde om misbruik hiervan te voorkomen) , de robots en de geschenken aan zijn vrienden ongetwijfeld Barabas kapitalen hebben gekost!
Datumzondag 5 februari 2012 17:40

Reactie no. 14
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieDit is toch weer een verhaal wat ruim voldoende scoort, een 7,5 zou hier op zijn plaats zijn. De robots vind ik goed bedacht, ze zijn erg geheimzinnig en je weet lang niet of ze nou wel of niet te vetrouwen zijn. Zeker een vermakelijk verhaal, en de wisselwerking tussen Lambik + Jerom en de vader van Sidonia en tante Sidonia + Suske + Wiske was ook goed.
Datummaandag 4 april 2011 08:08

Reactie no. 13
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieIk vond deze erg meevalen. Het was wat langdradig soms zelfs niet boeiend, maar toch zat er genoeg humor in en waren de tekeningen erg leuk.
Datumzondag 26 april 2009 14:15

Reactie no. 12
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieDe meningen zijn blijkbaar beetje verdeeld over deze, maar ik vind het een topverhaal. De bestaansreden van de robots en de rol van Lambik en Jerom wordt maar op het einde duidelijk. De interactie, vooral in het begin van het verhaal, tussen Lambik, de snor en de robot vond ik ook goed uitgewerkt. De Snor mocht voor mijn part gerust nog wat gastoptredens maken in andere verhalen. Al bij al vond ik het verhaal iets minder vanaf dat ze in de woestijn aankomen , maar omdat dit één van de eerste strips is die ik kocht , geef ik toch een 10.
Datumzondag 30 november 2008 23:13

Reactie no. 11
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieAls je net na het lezen van De dulle griet het album De snorrende snor herleest, opent dat  mogelijkheden voor vergelijking. Allebei zijn het immers albums met een anti-oorlog-boodschap. Maar daar waar in het avontuur met de Dulle Griet het verhaal zélf de boodschap was, bestaat dit album vooral uit een lange opvolging van grollen rondom geheimzinnige robots en de hebbelijkheden van Sidonia's vader, opa Snor.
Waarom Vandersteen het personage van Opa Snor heeft bedacht, is een vraag die niet gemakkelijk is te beantwoorden. De Snor draagt nauwelijks bij tot de plot van het verhaal en hij wordt voornamelijk gebruikt om de leegte op te vullen die is ontstaan omdat Lambik en Jerom voor een groot gedeelte van het verhaal niet meedoen. Het weinig inspirerende personage keerde dan ook niet terug in latere verhalen.
De eigenlijke plot omvat de dreiging van buitenaardse robots die op de allerlaatste pagina (here be spoilers) het werk blijken te zijn van de goede oude professor Barabas. Net als in De dulle griet wil de prof een daad stellen tegen "koude oorlog en hete strijd", maar aangezien die clou pas helemaal aan het eind komt en in de rest van het album het thema niet of nauwelijks behandeld wordt, slaat het hier een beetje dood.
De opbouw van het album is daarentegen weer duivels slim opgezet, met leuke gags en verzorgde tekeningen, zodat het toch een acht waard is.
Datummaandag 7 januari 2008 20:32

Reactie no. 10
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer6
Recensieerg suf en langdradig verhaal. Ik vind dat er weinig in gebeurd en het verhaal boeit me gewoon niet.
DatumSun Dec 24 19:23:02 2006

Reactie no. 9
NaamHarmen
Leeftijd15
Cijfer10
RecensiePrachtig album. De geheimzinnigheid, de opa met de hoge bloeddruk, alle kleine (echt goeie) grapjes. Er gebeurt ook zoveel in dit album. Tegenwoordig gebeurt er maar zo weinig... Wel heel jammer dat jerom inderdaad hertekend is, hadden ze van mij inderdaad ook niet moeten doen, maar daar ga ik hier nu geen punten voor aftrekken. (daar ben ik te positief voor :D ) Een welverdiende 10
DatumMon Jul 17 12:17:01 2006

Reactie no. 8
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieDit is echt een heel goed verhaal, of het nu de heruitgave is of niet. In de heruitgave hebben ze toch geen vitale dingen veranderd, behalve misschien Jerom.
DatumSat Sep 10 09:12:44 2005

Reactie no. 7
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieDit is een dip in Vandersteen's beste tijd. Het boeit niet echt en Sidonia's vader is eerder irritant dan memorabel. Ik heb het idee dat hij hier werd voorgelegd als een nieuwe bijrol in de reeks, maar zijn afwezigheid in de latere avonturen bewijst dat ie als figuur niet aansloeg. Verder vind ik het einde een beetje een anti-climax. Om nou met een spandoek-achtige actie een heel leger tot stilstand te brengen... nee. Ik vind dat het heel erg afdeed aan de gematigde spanning die vooraf ging. Maar de boog kan niet altijd gespannen staan, dus geef ik een voldoende.
DatumSat Jun 18 03:05:16 2005

Reactie no. 6
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieIk vind het een heel goed album en ook helemaal naar de geest van die tijd. Het idee om de wereld een gemeenschappelijke vijand te geven vind ik heel goed bedacht. Grappig is daarbij om te zien hoe ook de politie en leger neergezet worden: dom en volgzaam naar de grote leiders. Professor Barabas moet toch wel een hele grote uitvinder zijn, om te durven tegen de hele wereld in te gaan. De rol van de ‘snor’ is best leuk met zijn eigenaardigheden (bijvoorbeeld: als de wind maar goed staat), maar de meerwaarde ontgaat me een beetje. Misschien dat hij daarom in geen enkel verhaal meer te zien is.
DatumTue Apr 12 19:48:34 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 2
Recensie 1 punt voor de snor zelf en ze gaan naar de woestijn en dat vindt ik nooit leuk.
Datum Fri Feb 4 16:40:40 2005

Reactie no. 4
Naam Ivo Habets
Leeftijd 30
Cijfer 8
Recensie Ja, inderdaad: het verhaal is nogal naief. Maar dat wat al te simplistische moralisme hoort nou eenmaal bij Suske en Wiske als rook bij vuur. Verhaal heeft veel vaart en als je hem nog niet - of zoals ik heel lang geleden voor het laatst - gelezen hebt is het toch ook best spannend. De Snor begint naar het einde toe wel een beetje een karikatuur te worden met zijn iets te vaak herhaalde mosterdbaden.
Datum Tue Sep 21 10:10:25 2004

Reactie no. 3
Naam Henk Schillemans
Leeftijd 31
Cijfer 7
Recensie Redelijk goed verhaal, maar met een voor mij wat te naïef einde en wat te weinig humor.
verhaal/plot: 7
tekeningen:   8
humor:        7
Datum Sat Jul  3 10:43:24 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ik vind de "Snorrende Snor" wel een topalbum.
Die vader van Sidonia, de boodschap in het verhaal, de originaliteit: alles!
Echt waar, ik kan dit album aan iedereen aanraden, jong of oud.
Dit is een verhaal wat ik blíjf lezen.
Datum Sun Feb 29 09:16:32 2004

Reactie no. 1
Naam mike roelants
Leeftijd 14
Cijfer 6
Recensie niet 1 van de beste strips van suske en wiske ik had beter verwacht wanneer ik hem las het verhaal begon een beetje tegen te steken dus lees ik die niet veel.
Datum Thu Feb 26 16:53:35 2004