Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De sissende sampan


De sissende sampan Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De sissende sampan verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,47

Reactie no. 21
NaamKyle
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieHoe de sissende Sampan werkt is leuk gevonden, de morele boodschap ook, wanneer Lambik in de getto's rondwandeld zich afvragend waarom hij Chinezen zou moeten helpen, en daarbij alle clichés gebruikt waarom niet, maar de waarheid hem confronteerde naar waarom wel
Datumzondag 15 oktober 2023 11:33

Reactie no. 20
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieZeker geen slecht album, maar qua verhaal voor mij ook geen echte topper. Ik vind dat er vanaf het moment dat ze in Hong Kong komen te weinig écht gebeurt. Dat wil zeggen, er gebeuren heel veel randzaken en heel veel van hetzelfde, maar er zit niet echt veel schot in het verhaal. Het is telkens een beetje ontvoering hier, ontvoering daar.
Wat me ook ergert, is dat Jerom telkens op cruciale momenten ontbreekt waardoor de anderen in de problemen komen, waarna hij vervolgens de situatie weer moet herstellen. Dit is ietwat ongeloofwaardig, zoals het ook ongeloofwaardig is dat onze vrienden speciaal in Hong Kong een dergelijk grote drugsbende moeten ontmantelen, dat Krimson aan het hoofd staat ervan en dat die Arthur gezocht wordt omdat hij mogelijk over de papavervelden heen zou kunnen vliegen. Het is ook raar dat Suske en Wiske als eerste naar Hong Kong worden gestuurd terwijl Lambik en Jerom dan later volgen, want dat levert gevaarlijke situaties op.
De humor is verder wel klassiek en prima en de tekeningen zijn mooi. De kleuren zijn wat apart, met als hoogtepunt de veel te felgele gezichten van de Chinezen, die haast een soort marsmannetjes lijken. Tegenwoordig noemen we dat gewoon racistisch, maar goed, het is in de jaren 60 geschreven en gelukkig bevat het album verder vrijwel geen rare racistische opmerkingen.v Het thema is natuurlijk ook erg aangrijpend. Wel mooi dat zo'n thema als honger en kinderarbeid wordt meegenomen in een stripboek.
Datumwoensdag 01 december 2021 20:51

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieiN dit verhaal worden Arthur en Lambik wederom op een vreemde manier tot elkaar gebracht. Dit keer door een Chinese bende die denkt dat hij Arthur is. In dit verhaal gaat het stel op verzoek van de Britten naar Hong ong om de misdadige bende van het masker op te rollen, dit masker ontvoert kinderen aan de hand van de sissende sampam om op een opiumplantage te werken.
Een ingeniueus, spannend met allerlei wendingen die je als lezer niet altijd voorziet ( ok Krimson misschien). Zeer spannend en vol humor. Elk personage heeft zijn benodigde ruimte. Ik ben in Hong Kong geweest dus herkende veel op de tekeningen. Een ouderwets goed album uit begin jaren zestig dat gerust tot de betere van de reeks genoemd mag worden.
Datumdonderdag 19 maart 2020 22:05

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieDe sissende sampam neemt S&W wederom naar het Verre Oosten nadat Lambiks broer Arthur is bedreigd door misdaadorganisatie het Masker. Met behulp van de Britse geheime dienst infiltreert iedereen in Hoongkong. S&W komen in contact met de sissende sampam welke kinderen ontvoert en proberen dit mysterie op te lossen.

Een album met zeer hoge verhaaldichtheid en goede tekeningen. Aanrader dus.

Datumwoensdag 31 december 2014 06:32

Reactie no. 17
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieDirect in het begin wordt de toon voor de rest van het album gezet. Lambik komt meteen in de problemen en deze keer eens niet vanwege één van zijn stommiteiten. Waarom moesten ze Lambik hebben? De geheimzinnigheid en de spanning/actei zal ook de rest van het verhaal sterk aanwezig blijven. Ook leuk is dat iedereen (Suske, Wiske, tante Sidonia, Lambik en Jerom)weer zijn eigen rol heeft en ook is Arthur de broer van Lambik weer van de partij. Onze vrienden besluiten om in te gaan op het verzoek om te helpen in Hong Kong, want de armoede leidt daar voor velen tot schrijnende situaties. Naast het avontuurlijke aspect is dit verhaal ook vrij confronterend. Echt wel een topper.
Datummaandag 4 april 2011 08:37

Reactie no. 16
Naamdennis
Leeftijd12
Cijfer10
Recensiedit is echt een top album. alleen is de cover erg slecht. maar niet alles kan perfect zijn. ik hoop dat er nog meer van zulke goede strips uitkomen. dit album heeft zijn 10 verdient!!!
Datumwoensdag 29 december 2010 15:55

Reactie no. 15
NaamRick Wiselaar
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieKijk, dit is nu een S&W zoals hij hoort te zijn. Spanning, actie, humor, tragiek en aangrijpend zijn termen die passen in dit goedlopende verhaal. Een sterk punt aan deze S&W is dat ieder personage 'meedoet ', allen een eigen rol hebben in het bestrijden van het kwaad.
Prachtig verhaal, dat ijzersterk in elkaar steekt. Het verhaal heeft simpelweg gewoon een kop en een staart.
Datumdinsdag 12 oktober 2010 16:42

Reactie no. 14
NaamR.Poels
Leeftijd32
Cijfer9
RecensieIk kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik dit album kreeg van mijn ouders kreeg als tegenpresentje daar mijn zus een weekje bij mijn tante in Amsterdam (zoals elk jaar destijds!) mocht gaan slapen. (Ik werd die week altijd thuis in de watten gelegd, en één van die watten was dus dit stripalbum !) Ik zal een jaar of zeven geweest zijn, en hoewel het jaren geleden is dat ik het album gelezen heb, weet ik nog dat het een akelig realistisch album was, met erg doordringende thema's. Met name in dit album, en - weliswaar op een heel andere manier in een album als bijvoorbeeld De Dulle Griet- - trok Vandersteen alle registers open om de misstanden in de wereld aan de kaak te stellen. De zwerfkinderen voorzien van bolle hongerbuikjes en hun ogen vol vliegen die zich met het zout van hun tranen voedden, alsmede de chinese familie die met zijn twintigen (of zoiets) uit een klein éénkamerkrotwoninkje komen lopen, staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. Een bewijs dat het album en verpleterende indruk op mij achterliet, en het gevoel van verdriet en beschaamheid is tot op heden nog steeds in mijn herinnering. Een topalbum, getekend in die typiche stijl van toen. Ook de ontmaskering, die op zich liet wachten tot de allerlaatste pagina maakte dit album tot een uiterst spannende topper uit het Vanderstentijdperk !!!
Datumzaterdag 17 oktober 2009 14:11

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieIn het begin van het verhaal vielen mij de gelijkenissen met de Witte Uil ook op. Dit is echter niet zo erg, want de sissende sampan is een schitterend verhaal geworden. Ontroerend en vol avontuur en humor. De terugkerende grappen van Lambik over de schoenen van Sidonie zijn erg leuk en typisch Vandersteen. Het is ook eens een verhaal waar Suske en Wiske echt centraal staan, en waar ze steeds in hachelijke situaties terechtkomen. De andere figuren komen er later met mondjesmaat bij met elk een rol dat hen op het lijf is geschreven. Vooral Lambik kan zich als politie-inspecteur uitleven en uiteraard trachten Jerom de loef af te steken. Het is ook nog eens een blij weerzien met de Vliegende Aap.
Datummaandag 5 januari 2009 17:50

Reactie no. 12
NaamHendrik
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieDe sissende sampan is een spannend avontuur en toont ook de armoede die er op de wereld is. Vooral het ene plaatje met die misvormde kinderen kan bij veel lezers nog lang op het netvlies blijven staan. Dat het masker krimson zou zijn had ik wel verwacht.
DatumFri Aug 24 17:04:15 2007

Reactie no. 11
NaamJeroen de munter
Leeftijd24
Cijfer3
Recensiedit verhaal leest zo stroef, het 'toeval'element is té groot om ook maar ietwat geloofwaardig te zijn: zo was Sidonia vermomd als slechte, was Lambik plots inspecteur bij deChinese politie en ga zo maar verder. Het duurt precies uren, het verhaal komt niet op gang en feitelijk gebeurt er enerzijds niets (wezenlijk) en anderzijds veel te veel (randgebeuren)
DatumWed Jun  7 20:12:08 2006

Reactie no. 10
NaamTijmen
Leeftijd11
Cijfer10
Recensieik vindt dit echt een heel leuk stripboek van suske en wiske dit is mijn favoriet ik wou dat er nog meer van dit soort boeken uitkwame.
DatumTue Feb 21 12:42:24 2006

Reactie no. 9
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer8
RecensieEen spannend album, met prachtig sfeerbeeld van Hong Kong. Opvallend is dat een aantal gegevens zijn ontleend aan album De Witte Uil (Chinezen in havengebied zoeken Arthur omdat hij een soort vogel is) maar doordat dit een heel ander soort verhaal is valt het nauwelijk op. Op de een of andere manier lijkt het erg lang te duren voordat onze helden in Hong Kong aankomen (pas rond pagina 30), zodat hun avonturen daar ter plaatse veel te snel zijn afgelopen.
Klassiek staaltje van Vandersteens kunnen.
DatumFri Sep 30 14:20:25 2005

Reactie no. 8
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieEen fantastisch album, Vandersteen ten top. Een boeiend verhaal, fantastische grappen, alleen een meester van het beeldverhaal kan zo een verhaal verzinnen.
DatumFri Aug 26 05:43:33 2005

Reactie no. 7
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieIn dit album vind ik Krimson op z'n best, Ik vind het verhaal erg mooi getekend en er zit ook realisme in. Het is 1 van mijn favorieten, maar ik vind het rijmende paard net wat beter dus een 9.
DatumSun Jul 3 13:17:56 2005

Reactie no. 6
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen prachtig album, met zoals door anderen al gezegd, veel humor, spanning en actie. Maar dat komt in zovele albums voor en maakt het voor mij niet direct zo speciaal. Wat mij meteen opviel bij het lezen van dit verhaal zijn de vele situaties waarin Suske en Wiske in aanraking komen met armoede en bijbehorende ontberingen van de bevolking van Hong Kong. Het meest aangrijpende is daarbij wel de stroken waarin Lambik door een krottenwijk loopt. Hij wordt uitgenodigd te gaan kijken naar een paar kinderen die misvormd zijn door de honger; maar er zijn meer van dat soort situaties.
Willy Vandersteen wijst hiermee duidelijk naar de armoede in grote delen van de wereld en tegelijkertijd onze rijkdom. Hiermee neemt hij ook een standpunt in tegen de bestaande situatie en vraagt hij aandacht voor de erbarmelijke leefomstandigheden van deze mensen. De manier waarop Vandersteen dit doet is soms behoorlijk confronterend en kan zwaar liggen “op een volle Westerse maag”. Dat ik zo uitvoerig hierop inga, komt door het feit dat Marc Verhaegen bezig was een Suske en Wiske verhaal te schrijven dat de Tweede Wereldoorlog zou behandelen en waarschijnlijk net zo aangrijpend zou zijn. Hoewel de exacte inhoud van dat verhaal nooit bekend zal worden, heb ik het idee dat Marc net zo zorgvuldig een afweging zou maken tussen de gruwelijke feiten en het incasseringsvermogen van de lezer. Ik vind het dan ook jammer dat het verhaal er niet gekomen is, maar meer nog ben ik geschokt dat dit (één van de) reden(en) is dat Marc ontslag heeft gekregen bij Studio Vandersteen.
DatumWed Jun 8 18:31:21 2005

Reactie no. 5
Naam Tim
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Een heel goed S&W album, met allemaal mysterieuze personen en geheimzinnige gemaskerden... Precies waar ik van hou bij een goede Suske en Wiske!
Bovendien heeft het verhaal inderdaad wel iets realistisch - op Arthur, de vliegende aap, na dan...
'n Hele goeie... alleen het omslag is toch wel slecht getekend, kijk maar naar Suske, wiens hoofd veel te klein en lichaam veel te lang getekend is! Maar voor de rest: een aanrader voor jong en oud!
Datum Wed Feb 16 21:51:49 2005

Reactie no. 4
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie dit is een leuk album omdat arthur er in voor komt en het speelt zich af in china.lambik maakt nog een praatje met een chineese man.
Datum Sat Feb 5 09:48:10 2005

Reactie no. 3
Naam Jan Bex
Leeftijd 42
Cijfer 9
Recensie Rationeel moet je zeggen: kinderlijk, onlogisch, niet geloofwaardig, ouderwets...
Alleen is het voor mij precies dertig jaar geleden dat ik dit kleinood nog onder ogen gezien heb en het weerzien is - in één woord - fantastisch. Complexloze Vandersteen-humor, dito schwung uit 1963, het zit er nog allemaal in, maar ook die voor een toenmalige kinderstrip shockerende plaatjes van Hongkong-armoede. En zo is 'De sissende sampam' een haast ontroerend weerzien met verloren gewaande beelden.
Datum Thu Oct  7 13:03:58 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Goed, sterk, mooi, orgineel, spannend, boeiend, humoristisch.Dat zijn de kernwoorden hoe ik dit album kan omschrijven.Voor mij persoonlijk geen uitschieter en een 'gewoon goed'.Niet buitengewoon maar gewoon netjes getekend, ingekleurd en geschreven.In het kort een acht.
Datum Thu May 8 19:10:16 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Dit album is voor mij toch wel hoe een S&W album moet zijn voor mij. Dit verhaal bevat humor, spanning en actie. Ook een leuk detail is dat geen van de vaste personages echt een ondergeschikte rol speelt. Alleen Barabas ontbreekt dan het gehele album maar dat is ook niet het figuur voor dit soort verhalen. Het heeft ook iets realistisch (als je Arthur met zijn vliegkunsten niet meerekent dan). Kanttekeningen aan dit verhaal om er geen 10 van te maken zijn toch de te snelle afronding op de laatste pagina en die overdreven fel gele gezichten van die Chinezen.
Datum Sun Apr 27 17:00:43 2003