Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het rijmende paard


Het rijmende paard Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het rijmende paard verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,30

Reactie no. 26
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieHet rijmende paard, weer zo'n klassieker van jewelste. Suske en Wiske hebben paardrijden als nieuwe hobby opgepakt, op een manege in Kalmthout. Er zwerft echter een spookpaard over de heide, en een zekere Dr. Krimson, meester-misdadiger (het staat zelfs op zijn visitekaartje) maakt er jacht op. Krimson? Bij het horen van de naam alleen al haalt Lambik meteen zijn souvenirs van 14-18 van zolder.
Het album is een staalkaart van waar de Suske en Wiske-reeks bekend om staat: magische elementen, science fiction-achtige uitvindingen, verre reizen, een geheimzinnige gemaskerde, goeie grappen, wat spanning en dat allemaal in een onderhoudend tempo verteld. Tevens markeert het album het debuut van Krimson, die effectief als gehaaide superschurk wordt neergezet. In feite maakte Vandersteen slechts een Krimson-trilogie (met De sissende sampan en Het zoemende ei), om het personage vervolgens weer te laten rusten. Het was name de poppenserie van tv die hem tot vaste tegenstander zou bombarderen, en die hem tevens zou degraderen tot kruimeldief. In latere albums zie je Vandersteens opvolgers schipperen om van hem toch weer een waardige slechterik te maken.
Al met al een onderhoudend verhaal. In de episode op het eiland Sint-Maarten zakt het wat in (en dat Vandersteen de eilandbewoners gebroken Nederlands laat praten werkt ook op de zenuwen), maar verder is het allemaal top. Wel vaker hebben de makers van Sus en Wis geprobeerd er allerlei cameo's van bestaande personen in te fietsen, maar alleen hier werkt het: omdat ze een functie hebben in het verhaal. Mooie boodschap ook op het eind, maar er zullen vast ook cynici zijn op wie het allemaal geen vat heeft.
Datumvrijdag 18 december 2020 20:19

Reactie no. 25
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieDit is absoluut één van de beste albums ooit: het verhaal is extreem spannend, een hoog romatisch gehalte, sprookjesachtig, de introductie van Krimson en Achiel, fantastische tekenstijl. De teletransfor wordt zeer nuttig gebruikt, De grappen zeer sterk, met name de kraainpoten: bestaan die nog? Ook opvallend is de storm op Sint Maarten.....onlangs is het hele eiland bijna weggewist door een dergelijke storm.
minuntje: het kleine rolletje van Sidonia.
Datumdonderdag 19 maart 2020 22:23

Reactie no. 24
NaamWilly
Leeftijd104
Cijfer10
RecensieSterk verhaal, er is weer veel te lachen, op het einde dan toch een serieuze boodschap.
Ook valt er veel in de plaatjes te zien, zoals Krimson die op bladzijde 5 nog geen sikje heeft, en wiens akelige karakter blijkt uit de abstracte kunst die aan de muren in zijn villa hangt! Toch is Krimson niet totaal slecht, zelfs hij moet namelijk pillen slikken om zijn geweten te sussen als hij een moord wil plegen.

Zoals waarschijnlijk bekend zijn de tekeningen van de personen van de manege gebaseerd op echte mensen, met twee veranderingen, namelijk Krimson die een sikje kreeg en de persoon die paarden laat drinken linksboven op bladzijde 7 die oorspronkelijk in de krantenversie nog een donkere huidskleur had.

Datummaandag 20 maart 2017 21:44

Reactie no. 23
NaamDejan
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieNa 44 jaar blijf ik dit een van de allerbeste Suskes en Wiskes vinden die er ooit zijn gemaakt. Spannend, grappig en heel mooi getekend !
Datumdonderdag 16 maart 2017 17:16

Reactie no. 22
NaamAdrian
Leeftijd 
Cijfer10
RecensieDit is mijn favoriete Suske en Wiske. Niet omdat Krimsom voor de eerste keer meedoet maar omdat het een heel gaaf en spannende Suske en Wiske is. Omdat dat paard zo bedreigd was en ook omdat het een mooie omgeving was
Datumwoensdag 05 oktober 2016 17:00

Reactie no. 21
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieMeesterschurk Krimson doet hier voor het eerst mee. Hij is gebaseerd op een kennis van Vandersteen uit Kalmthout. Deze was echter niet bepaald gecharmeerd dat hij voor een schurk model heeft gestaan. Daarom gaf Vandersteen snel het kenmerkende sikje aan Krimson

Krimsons naam zou je kunnen vertalen als "Son of Crime". Grappig genoeg betekend "crimson" in het Engels gewoon 'karmijnrood"

Barabas heeft een nieuwe uitvinding, de Teletransfor. Hiermee kunnen personages op schilderijen levend gemaakt worden. Dit ding wordt af en toe nog eens gebruikt, maar meestal komen er alleen problemen van

Krimson heeft bij alles wat hij doet pillen nodig, toch zijn er ook verhalen waarin hij zonder kan

In Kalmthout staat nog steeds de villa die model heeft gestaan voor het huis van Krimson

Ondanks de grillen van z'n baas, beantwoord butler Achiel volledig aan het cliché van de onverstoorbare butler. De laatste tijd is dat flegma ver te zoeken en wordt hij al eens boos

Er zijn een paar geslaagde grappen te vinden

Krimsons afhankelijkheid van pillen

Lambiks capriolen met de kraaienpoot

Jerom die na een bruuske stop van z'n paard in een KARL MAY strip verzeilt

Datummaandag 26 oktober 2015 18:04

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer8
RecensiePublieke vijand nummer een, Krimson, wordt in dit album geintroduceerd en dit blijkt meteen een succes te zijn. Het verhaal zelf is ook best aardig, de uitvindingen, waaronder de teletransfor, van Barabas zijn indrukwekkend en er is veel humor en actie. Vandersteen kan heel goed paarden tekenen waardoor hij zich in dit en toekomstige albums flink kon uitleven.
Datumwoensdag 31 december 2014 07:21

Reactie no. 19
NaamZappa
Leeftijd50
Cijfer10
RecensieFantastisch album. Krimson wordt gelijk goed neergezet als een pillenverslavende crimineel. De combinatie met Achiel is natuurlijk perfect.
Het paard wat na iedere hoefslag bloemen achterlaat (en nadien wegvliegt) is echt Vandersteens. Ook de natuur wordt mooi weergegeven.
De tekeningen zijn perfect...ieder plaatje is mooi om naar te kijken. Wat een prachtig inktwerk ook....inkleuring is ook erg goed.
Klasse album......
Datumzaterdag 20 september 2014 15:55

Reactie no. 18
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieEen prima 'Suske en Wiske', met een mooie combinatie tussen actie en fantasie. En dat alles in een hedendaagse versie, het had zich bij wijze van spreken afgelopen zomer kunnen afspelen. Er zit voldoende humor in met als hoofdingrediënt een 'kraaienpoot'. Krimson en onze vrienden zijn lekker bezig, kortom een leuk album met een welverdiende, dikke acht
Datumdonderdag 23 februari 2012 07:11

Reactie no. 17
NaamBarry
Leeftijd30
Cijfer8
Recensie'Het Rijmende Paard' is natuurlijk een klassieker, al moet ik zeggen dat er andere S&W's zijn die me meer zijn bijgebleven.
Toch is het een uitstekend verhaal, vlot geschreven en met veel actie. Bovendien zijn er heerlijke rollen van Krimson en Lambik.
Datumzondag 19 september 2010 23:43

Reactie no. 16
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieHeerlijk album dat blijft verbazen en vlot blijft lezen.
Suskes aandacht voor het paard, de geschiedkundige uitleg van Barabas, de orginele benadering van en door Krimson en de ludieke humor (oa met de kraaiepoten) zorgen voor een hoop leesplezier.
Datumdinsdag 26 mei 2009 14:28

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieHet eerste optreden van publieke vijand Krimson is meteen een succes. Hij heeft al meteen zijn typische kenmerken zoals zijn nood aan pillen, zijn knecht Achiel en zijn boosaardigheid doch met een klein menselijk trekje en vooral zijn leuze 'Een Krimson wint altijd'. Zo zou hij altijd moeten worden neergezet.
Het verhaal zelf is ook heel goed, het rijmende paard is charmant (alleszins beter verdraagbaar het gouden paard ;-).. ), de uitvindingen van Barabas zijn verbluffend en er is veel actie, humor en spanning. Een topper dus.
Datumzondag 4 januari 2009 20:18

Reactie no. 14
NaamYvar
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieeen top album. ik vint crimson met z,n miljart en een piletjes en lambik met z,n kraaiepoot enorm humoristies. ook denkt het rijmende paart; eiland st.maarten = mijn meester. lambik moet enorn lachen omdat hij de motor uit het opstijgende vliegtuig had gehaalt.
ook de rest vint ik top.
Datumzondag 18 november 2007 12:57

Reactie no. 13
Naamlisa
Leeftijd12
Cijfer10
Recensiehet rijmende paard vind ik het leukste verhaal van suske en wiske omdat daarin toch de meeste paarden voorkomen en ik ben gek op paarden het rijmende paard vind ik ook leuk omdat het paard praat en vliegt en iske houdt er toch veel van het is ook leuk omdat jerom in een ander verhaal teregt komt en lambik telkens last heeft van die kraaiepoot nou dit is dus de rede waarom ik het een leuk boek vind.  -xxx-
DatumSun May 27 21:45:17 2007

Reactie no. 12
Naamrita
Leeftijd54
Cijfer10
RecensiePer ongeluk kwam ik op deze site, en daar ik in mijn jeugd steeds op een manège in Kalmthout vertoefde en ook in de buurt woonde van de manège waar het verhaal zich afspeelt, en er ok regelmatig kwam, deed het mij wel iets, daar er veel anectotes zijn die echt waren, zoals dat paard dat naar iedereen bijt, wel die stond daar echt, en ik heb het aan den lijve mogen ondervinden!!!! Ook Freddy de eigenaar bestond echt als eigenaar van de manège. Krimson is de beste, het was namelijk een karikatuur van de beste vriend van mijn vader, waar die man echter niet zo heel gelukkig mee was, maar ja je hebt er al wat voor over hé om een beetje beroemd te worden. Zo ,dat was mijn reactie op het rijmende paard.
DatumSat Dec 30 02:15:48 2006

Reactie no. 11
Naamtom dirix
Leeftijd9
Cijfer10
Recensieeen PRAAAAAAACHTIG album!!!
ik zou het nog wel 100 keer kunnen lezen zonder me te vervelen!
jammer dat ik niet hoger dan een 10 kan...
dit album verdient het dik en dun!
DatumWed Feb 8 14:59:10 2006

Reactie no. 10
NaamJippe Van Niel
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieIk zat er aan te denken toen ik bij bladzij 23 was om dit album een 5 te geven.Maar naderhand vond ik dat er meer actie in kwam.Dus ik maakte er een 7 van.Dus ik denk na:wat voor cijfer ga ik nou geven?Aha!!!Een 8,omdat Krimson een nieuw persoon is vanaf dit album.
DatumTue Oct 18 10:07:47 2005

Reactie no. 9
Naammark
Leeftijd31
Cijfer8
Recensieeenheel goed verhaal
DatumSun Oct  9 20:45:42 2005

Reactie no. 8
NaamSarah
Leeftijd20
Cijfer10
RecensieDit is misschien wel mijn favoriete album. Alles erin is gewoon goed; het verhaal, de tekeningen, de humor, de 'moraal'... en het is natuurlijk ook leuk dat dit het eerste verhaal met Krimson is!
DatumWed Sep 21 12:37:46 2005

Reactie no. 7
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieEen 9 van mij.
't Is n prachtverhaal.
De sfeer en de tekeningen zijn helmaal top.
krimson speelt hier een belangrijke rol, die niemand anders kan hebben. heel goed!
DatumThu Sep 15 20:26:13 2005

Reactie no. 6
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer10
RecensieEen prachtverhaal. Veel actie, een goed verhaal, serieuze thema's, buitenlandse avonturen, en ongelooflijk goede humor (de kraaienpoot en Lambiks reacties!)
Ik herken de Suske en Wiske, Lambik, Sidonia en Jerom van dit album helaas helemaal niet meer terug in de huidige Suske & Wiske reeks (nummer 260 en hoger.)
DatumFri Aug 26 05:46:13 2005

Reactie no. 5
NaamHans Gelten
Leeftijd45
Cijfer10
RecensiePrachtverhaal! Voor mij speciaal omdat mijn woonplaats (Putte) er in voorkomt.
DatumFri Aug  5 10:48:49 2005

Reactie no. 4
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen prachtig verhaal met daarin weer een sprookjesachtig element: een paard dat spreekt in rijmen en kan vliegen. Opvallend vind ik dat Barabas twee nieuwe uitvindingen heeft gedaan in dit verhaal: de RDV1 en de teletransfor; vooral de laatste is een hele originele vondst. Maar het meest bijzondere aan het verhaal is toch wel dat hier voor de eerste keer Krimson in voorkomt. Hij is toch wel de ultieme vijand en zal de vrienden in latere verhalen nog meerdere malen tegenwerken; zijn karaktereigenschappen maken dat het misschien wel mijn meest favoriete figuur uit de Suske en Wiske verhalen is.
DatumTue May 24 19:56:50 2005

Reactie no. 3
Naam ingrid
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Jammer dat je niet hoger kan dan een 10. dit album is mijn absolute favoriet en heb hem helemaal stukgeleze. mooi getekend en ik ben weer opzoek naar een nieuw exemplaar.
Datum Sat Nov 27 21:03:13 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Fantastisch! Krimson is zoals wij hem kennen en het verhaal is typisch Suske en Wiske, of beter: typisch Vandersteen. Dit verhaal blijft mij gewoon boeien, keer na keer. Topper!!
Datum Thu Oct 7 19:25:50 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 9
Recensie Onze vrienden zijn lid van een manège in Kalmthout en ontdekken tijdens een rit een spookpaard en maken tevens kennis met een levensgevaarlijke schurk met name...Krimson!
Dit is de eerste keer dat Krimson, de komende aartsvijand van S+W een optreden heeft en er zullen nog vele volgen. Met naamgevingen heeft Willy het altijd gehad, zo ook met Krimson; het komt, volgens mij, uit het Engels. Daar wordt een schurk graag crimson genoemd, crimson: Crime = misdaad en son = zoon, dus een zoon des misdaads!!! Willy´s verbastering van het Engelse woord crimson voor zijn tegenspeler van S+W is eenvoudig, maar tevens geniaal. Het mooie van dit figuur is, dar hij met alle wateren gewassen schijnt te zijn. Hij is doordreven, gluiperig en harteloos. Hij is tevens charmant (Jazeker!!!) en heel even laat hij ook blijken, dat hij een geweten heeft! Zie hiervoor strook 131, daar wil hij het rijmende paard doden, maar neemt vantevoren pillen om zijn geweten te sussen! Hem dus gewetenloos te noemen is dus niet gerechtvaardigd! Dat maakt hem tevens menselijk, ofschoon hij ongrijpbaar schijnt te zijn en van uiterlijk door zijn zwarte kleding en zijn sikje er satanisch uitziet! Van sikje gesproken; Willy was in de beginjaren 60 lid van een manège in Kalmthout en just for fun laat hij in "Het rijmende paard" alle manègeleden in het verhaal meespelen. Zo stond dus voor het figuur Krimson dus ook een manègelid model, echter was hij hier helemaal niet verbouwereerd over en begon moeilijk te doen. Zodoende heeft Willy aan het figuur Krimson het overbekende sikje er aan toegevoegd om de vergelijking met het manègelid af te zwakken.
Het rijmende paard heeft Willy zich uit de legende Van St.-Maarten geleend. Mooi en je kunt zelfs poetisch noemen, is het feit, dat bij elke hoefslag een bloem verschijnt. Dit en het in rijmvorm sprekende paard spreekt tot ieders verbeelding, wat tevens weer een bewijs is van Willy´s vertelkunst.
We moeten echter niet vergeten, dat dit verhaal ook leeft, door zijn humor. Humor is hier nl. legio!!! Ik denk hierbij vooral aan die kostelijk grap met die steeds terugkerende kram, waarmee Lambik zijn problemen mee heeft.
Kortom heb je hier een uiterst spannend verhaal voor je met veel humor. Waarom geen tien? Dat ligt daaraan, dat ik het opvolgende verhaal "De sissende sampam" nog beter vind, maar dat is gewoon een kwestie van smaak.
Datum Mon Feb 23 18:29:49 2004