Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De junglebloem


De junglebloem Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De junglebloem verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,33

Reactie no. 15
NaamInti
Leeftijd44
Cijfer8
RecensieDit verhaal is duidelijk gebaseerd op het boek JUNGLEBOOK en meer bepaald de Disney Classic die toen uitkwam. Alleen gaat het hier om een sprekend aapje en z'n baas
Er wordt een paar keer naar Kipling (de schrijver van het boek) verwezen en in India duikt een meisje op dat de dochter van Mowgli blijkt te zijn en dat “een zekere Kipling een boek over hem schreef”
De acties van Jerrykan, een catcher en Kaa, een slangenmens (die in de aankondiging overigens K.A. Sarpent werd genoemd), zijn best vermakelijk. De scène op strook 95-97 waar Kaa in een boom Monky hypnotiseert is overduidelijk gebaseerd op een vergelijkbare scène in de Disney Classic
Kortom, geen hoogvlieger, maar toch een prima verhaal, met een leuke insteek en de juiste dosis actie
Datumzaterdag 22 oktober 2022 19:01

Reactie no. 14
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieDe junglebloem is een allegaartje. Van letteraars, van inkters en als je goed oplet zelfs van inkleurders (merk hoe Sidonia een paar keer van haarkleur verschiet). Aan alles merk je hoezeer de tekenstudio in zijn voegen kraakt om tussen alle Jeroms, Bessy's, Safari's, Rode Ridders, Karl Mays en Bigglesen ook nog een Suske en Wiske van de lopende band te laten rollen.
Zelfs het verhaal is een ratjetoe, met veel zaken die ons bekend voorkomen. Het gaat over een sprekend aapje wiens baas, de oude orgeldraaier Jonathan, in het ziekenhuis belandt terwijl twee beestachtige schurken jacht maken op een diamant. Voor het aapje wordt een nepjungle à la Het hondenparadijs ingericht, Jonathan is een kloon van eerdere oude mannetjes als Klosjar en Fatamoer, de scènes in de jungle doen in de verte denken aan De tamtamkloppers, terwijl de hofmakerij tussen aapje Monky en het witte apinnetje verdacht veel weg heeft van de perikelen tussen Nonoletta en De koddige kater uit het gelijknamige album. O ja, en het hele verhaal staat verder in het teken van Junge Book, dat overigens twee jaar daarvoor tot Disney-tekenfilm was bewerkt.
Al met al een nogal zouteloos Vandersteen-album. Weinig originele ideeën en matig tekenwerk. Gelukkig begon Vandersteen te beseffen dat het zo niet langer ging. Vanaf het volgende verhaal werd Paul Geerts verantwoordelijk voor de uitwerking van de tekeningen van de Sus en Wis-albums, wat voor veel meer visuele kwaliteit zorgde. Hier in De jungebloem is het echter nog een rommeltje van matige tekeningen met rare perspectieven.
Datummaandag 14 december 2020 19:44

Reactie no. 13
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieNa de Kwakstralen dit verhaal; Ik snapte vroeger niets van de opvolging van de nummers. Pas in '82 ( De koperen knullen) stonde de originele lijst achterin de albums genoemd. Vanddar ook het verschil in stijl tussen de Kwakstralen en dit. Dit verhaal is toch een stuk minder, niet slecht maar vvel minder dan het eerdergenoemde. Het staat echter wel boven verhalen die in het nieuwe millenium zijn gemaakt. Zeer geïnspireerd door Jungleboek, helpen onze vrienden een oude baas herenigd worden met zijn onafschijdelijke metgezel een klein aapje. Een ogenschijnlijk hebzuchtige maharadja wil het aapje hebben maar geeft zijn strijd na veel bombarie op en beloont de oude baas met zijn aapje daarvoor door ze een heel dure diamant te laten zoeken door onze vrienden. Een leuk verhaal maar er zijn sterkere.
De tekeningen zijn goed ( zeker in vergelijing met nu) maar de inkleuring is wle flets. Sommige tekeningen zijn erg leeg.
Datumzondag 22 maart 2020 13:16

Reactie no. 12
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer6
RecensieEen wat standaard verhaal waarin de vriendschap tussen een aapje en oudere man centraal staat. Het verhaal is geinspireerd op Disney's Jungleboek en ik vind dat in dit album nogal geforceerd wordt geprobeerd om alle belangrijke karakters uit dat klassieke verhaal ook hier de revue te laten passeren. De jacht van Kaa en Jerry Kan op de zeer waardevolle Junglebloem diamant vormt de basis van het verhaal, maar een echte spanningsboog ontbreekt. De tekeningen zijn redelijk goed.
Datumwoensdag 31 december 2014 07:59

Reactie no. 11
Naamlebske
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieRedelijk, en echt niet meer dan dat. Ik mis vooral de ´sfeer´ van het album. Als niet-expert kan ik weinig zeggen over tekeningen e.d., maar dit album leest gewoon niet fijn weg.
Datumvrijdag 4 november 2011 21:24

Reactie no. 10
Naambluesandstorm
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieGeen echt slecht album, maar ook geen topper. De vriendschap tussen het aapje en Jonathan is aandoenlijk. Verder vind ik Lambik en Jerom wel in goede doen. Lambik dan voor de humor en Jerom meer op het gebied van de actie.
Dit alles maakt van een album echter nog geen topper. De actie speelt zich verschillende plaatsen af, zoals eerst in België met de maharadja als boosdoener. Daarna komen Jerrykan en Kaa op de proppen, nog wat later gaan Suske, Wiske en Sidonia naar de jungle en tenslotte eindigt het verhaal in de nagemaakte jungle en worden Jerrykan en Kaa definitief verslagen. De hierboven opgesomde delen zijn wel onderhoudend maar nergens wordt het superboeiend. Een 6 lijkt me een juist cijfer.
Datumzaterdag 4 april 2009 23:17

Reactie no. 9
NaamSteve
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieLeuk album om te lezen, erg avontuurlijk en natuurlijk gebaseerd op Kipling's Jungle Boek. Dat komt in veel karakters terug: ook de slechteriken Kaa (de slang Kaa) en Jerrykan (de tijger Shere Khan) zijn gebaseerd op bestaande karakters. Dat maakt verder niet uit; integendeel, ik vind het daarom nog fijner om te lezen.
DatumTue Sep 25 10:17:10 2007

Reactie no. 8
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieLeuk album en fijn om te lezen vooral dat aapje is leuk!
DatumSat Apr 28 17:20:37 2007

Reactie no. 7
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer8
RecensieZoals eerder aangegeven verdient die album een 7,5. Het is wel aardig, in 1 ruk uit te lezen en er zit leuke humor in. Maar dat was het dan ook wel z'on beetje. Een fijne Suske en Wiske, zoals hij hoort te zijn.
DatumThu Jul 27 16:23:02 2006

Reactie no. 6
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieeen beetje aangrijpend maar wel leuk.niet zo avontuurlijk.
DatumSun Apr 3 09:23:12 2005

Reactie no. 5
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer9
Recensieheel goed album, al had ik verwacht dat het veel meer in de jungle zou zijn, maar toch is dit album heel goed.
de humor, het aapje, en alle anderen.
maar een 10 is te hoog voor dit album.
DatumFri Apr  1 14:08:50 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Jammer dat er geen halve punten gegeven kan worden want dit album is voor mij echt een 7,5 waard. Niet meer en niet minder. Het verhaal is leuk maar verder niet speciaal of 1 die eruit springt, dus 1 van 13 in een dozijn. (grappig dat er een bijrol is voor het aapje net zoals de Parel in de lotusbloem).
Datum Thu Sep 23 13:51:13 2004

Reactie no. 3
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 8
Recensie Een net niet topper dit verhaal, maar wel een die uitnodigt tot herlezen. Haal uit dit verhaal wat je eruit wilt halen: volgens mij draait het in dit verhaal om de bekende thema's van onvoorwaardelijke vriendschap en loyaliteit.
Je moet het verhaal ook zijn plaats geven binnen het tijdsgewricht waarin het gemaakt is. Vandaar dat ik het net geen topper vind, maar wel zeer de moeite waard !
Datum Thu Aug 5 22:36:12 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Ook van mij een zeven.
Geen uitblinker maar verre van slecht.
Datum Sun Feb 15 18:00:41 2004

Reactie no. 1
Naam Danny
Leeftijd 31
Cijfer 7
Recensie Geen uitblinker, maar wel puur jeugdsentiment. Ik droomde ervan om net zulke jungledecoraties in huis te hebben en op zoek te gaan naar tempels in de jungle.
Datum Fri Nov 21 23:25:36 2003