Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De Kwakstralen


De Kwakstralen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De Kwakstralen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,85

Reactie no. 20
NaamEmmes
Leeftijd50
Cijfer7
RecensieDit is nu zo'n album dat ik als kind geweldig vond maar dat me nu iets minder kan bekoren, zeker na zo'n toppers zoals de vorige drie albums waren. Ik stoorde me heel erg aan het overdreven gekwaktaaltje, maar ook dat was iets dat ik vroeger niet had.
Het begint wel heel goed - Wiske die haar tranen kan inhouden over het kapotte vliegtuigje tot ze Sidonia gevonden heeft, is zo Vandersteens. Lambik is in dit album een gedreven piloot - wat niet abnormaal is want hij vloog reeds in de gouden cirkel, waar al gezegd werd "dat hij een pilootbrevet had". Hoe hij daar aan kwam, weten we niet. In elk geval vliegt hij nu met een sportvliegtuigje en ook Jerom doet mee. Dat is allemaal leuk maar ergens wordt daar in latere albums niets meer mee gedaan - nochtans biedt dit wel wat mogelijkheden qua verhalen. Maar de gyronef is er ook nog natuurlijk.
In elk geval doen Sus en Wis nu wel iets heel stout door zomaar het sportvliegtuigje te nemen (dat eigenlijk een noodlanding heeft gemaakt, maar soit.) Suske heeft dan ook wel wat ervaring uit de gouden cirkel en daar wordt wel even naar gerefereerd. Wiske waagt zich er niet aan, maar geeft wel de nodige grappige commentaar aan Suske door hem als Franciscus aan te spreken. Dat vind ik zo grappig. Ook als ze van de bunker valt (bijna een Lambik actie) of Suske tegenhoudt omdat de stofzuiger nog niet afbetaald is, zijn topmomenten.
Er zitten heel wat verwijzingen in naar fiscale hervormingen van toen (1962), die er zelfs in nr99 niet uit gehaald zijn, vreemd genoeg. Verder wordt er ook wel wat gezegd over de taaldiscussies van toen en ook dat bleef er in. Misschien vonden ze dat het er nu moest in blijven omdat de kwakstralen er wel iets mee te maken had (en die mensen deed bekeren).
Suske en Wiske spelen nog eens een grotere rol samen in het verhaal - Vandersteen zet Sidonie, Jerom en Lambk uit het verhaal voor een reisje naar Holland. Na 1/3de komen de kwakwezens mee in het verhaal en wordt het een strijd tussen Suske en Wiske en de bandieten. Het deed me soms wat denken aan Home Alone, zeker als Lambik dan overwacht thuis komt.
Na een wat raar stukje met vreemde dia's die Sidonie schijnt over de Holland reis, moet Vandersteen Lambik en Jerom wel weer wegwerken zodat Suske en Wiske alleen naar Madurodam kunnen met een of andere piloot. Dat vond ik wel wat geforceerd. De race om zo snel mogelijk dan in Maduradam te geraken voordat de bom ontploft, is dan wel weer spannend en Jerom offert zich bijna op maar komt er natuurlijk heelhuids vanaf. De laatste pagina's zijn dan wat te veel belerend en doet wat denken aan het einde van de snorrende snor (Bemint elkander). Het lag er gewoon wat te dik op in heel dit verhaal, en waarschijnlijk stak me dat nu wat tegen.
Ik geef het nog wel een 7 omdat ik weet dat het voor kinderen een heel tof verhaal is, en strips zoals deze zijn zeker voor hen in de eerste plaats gemaakt. Maar als volwassene had ik in tegenstelling tot de vorige albums hier iets minder aan.
Datummaandag 08 april 2024 17:09

Reactie no. 19
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieDe jaren zestig waren een wisselvallige tijd voor Suske en Wiske. Door de opkomst van de studio verschoof de aandacht naar de nieuwe reeksen en de kwaliteit van de scenario's en tekeningen van de hoofdreeks ging variëren. Teken aan de wand zijn de vele tekstwolkjes in dit album die naar de verkeerde persoon wijzen: de inkter van dienst nam niet eens de moeite om het scenario te lezen en inkte gewoon zoals hij dacht dat het goed was. Lopendebandwerk.
Aardig is, dat dit album een thema heeft: de luchtvaart. Lambik en Jerom zitten bij een amateurvliegclub en Suske heeft een miniatuurvliegtuig. Dan duikt een stel buitenaardse miniwezentjes op dat zich van een soort vliegtuigje bedient. Uiteraard duikt er meteen een aantal schurken op dat hier geld uit denkt te kunnen slaan. Schurken van het type met een groot kantoorpand in de stad, zoals voorheen Sjam en Foeters en later nog B. Tonarmé.
De wezentjes zelf kwakwerken nogal op de kwakzenuwen met hun kwaktaaltje, maar ze hebben een straal waarmee ze slechte mensen tot inkeer kunnen laten komen. Aardig is een passage dat een kwaadwillende Franstalige ambtenaar ten tonele wordt gevoerd die weigert Brusselse burgers in het Vlaams te woord te staan, een van de weinige keren dat de Belgische taalkwestie in Suske en Wiske aandacht krijgt. Het blijft echter bij wat gags, het potentieel van de straal wordt nergens echt uitgenut. Dat zou pas twee jaar later gebeuren in De koddige kater.
Ik vind het een wat flauw album, dat te lang door blijft duren. Het zit ingeklemd tussen veel betere verhalen zoals De kaartendans en Het rijmende paard. Zoals ik al zei, de kwaliteit was erg wisselend in die jaren.
Datumzaterdag 05 december 2020 20:25

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieVoor mij een echte klassieker...een album dat ik al zo lang in bezit heb en wat mij nog steeds in het geheugen gegrifd staat, howel ik het in geen eeuwigheid meer in mijn handen heb gehad. Begin jaren zestig zijn toch erg sterke albums afgeleverd. Dit verhaal is zo sterk omdat het ons op een onwaarschijnlijke reis meeneemt. Die van de zoektocht naar het kwakgezin dat door onze vrienden ( goed dat SenW hen hebben ontdekt) geholpen wordt om zo uit de handen te blijven van onverlaten die een voordeel willen slaan uit de kwakstralen. Het verhaal zit logisch in elkaar, de leuke humor ondersteunt het verhaal daar bij, de kwakkers zijn aandoenlijk inclusief de obstinate kinderen. Hetf eit dat wij , ook hier, met buitenaardse wezens te maken hebben, stoort in het geheel niet. Zeker als ze zo innemend zijn als in dit geval.
Datumzondag 22 maart 2020 13:04

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieEen degelijk verhaal waarin onze vrienden in de ban raken van een tros met de buitenaardse wezentjes. Vandersteen gebruikt voor de buitenaardsen in dit album een eigen taaltje waarin het woordje kwak veelvuldig voorkomt. Maar hij gebruikt dit veel te vaak waardoor de teksten van de wezentjes bijna niet meer zijn te volgen. Leuk in dit album zijn de openbare biechten na "behandeling" met de kwakstraal. De tekeningen zijn redelijk goed maar niet meer dan dat.
Datumdonderdag 01 januari 2015 10:46

Reactie no. 16
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieTamelijk geweldige aflevering met de buitenaardse wezentjes en hun kwakstraal en ontknoping in Maduradam.
Datumzaterdag 22 maart 2014 16:14

Reactie no. 15
NaamJules Vismale
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieZowel Suske, Wiske en hun vrienden geloven elkaar, als ze vreemde of bovennatuurlijke gebeurtenissen aanschouwen, onbegrijpelijk nog steeds niet. Dat het opduiken van de tros met de buitenaardse wezentjes Pamora, Mamora en de Bébamoras van de planeet Kwakurnus (net als in De gezanten van Mars) ongeloof, angst, misbruik en fantasie op de wereld teweeg gaat brengen is daarom goed te snappen. Pamora weet een aantal verdorven mensen met zijn ene straal tot inkeer te brengen al willen de boeven van G. Ouden en K. Alf de andere straal, waarmee voorwerpen kunnen verdwijnen, voor het vergaren van rijkdom gebruiken. Dat de huurders in Nederland op een film van Sidonia door Suske en Wiske voor Juliana en Bernhard werden aangezien was onbegrijpelijk en Lambik trapte in valstrikken die voor de boeven, die de kinderen bedreigden, waren bedoeld! De Bébamoras 11 en 18 haalden overal kattenkwaad uit waarvoor ze door hun moeder Mamora werden getrakteerd op een portie billenkoek terwijl zij al zoveel kinderen had! Alleen klopt het niet dat de bunker (waar de tros in was geland) na een onbedoelde explosie zodanig uiteen was gereten dat Pamora meende dat zijn familie daarin was ongekomen daar er nergens restanten van lichaampjes of brokstukken van de tros waren aan te treffen! Mamora had blijkbaar haar man niet meteen gewaarschuwd dat ze al was vertrokken naar Madurodam. Toch vond ik, net als meerdere lezers, dat het gekwak van Pamora, Mamora en de Bébamoras wel erg irriterend overkwam!
Datummaandag 4 juni 2012 00:01

Reactie no. 14
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer10
RecensieEen topverhaal. Lambik en Jerom doen weer lekker mee in dit album en samen met Suske en Wiske beleven ze een spannend avontuur. Dit heeft alles te maken met een geheimzinnig vliegend voorwerp 'de tros'. Per toeval vinden onze vrienden de tros en ontdekken ze het geheim hierachter. Het bevat een aantal buitenaardse wezentjes die met hun kwakstralen voor veel goeds kunnen zorgen. Helaas zijn er ook weer een paar schurken die hiervan op de hoogte worden gesteld, en die de wezens willen vangen voor hun eigen slechte plannen. Hierdoor neemt de spanning behoorlijk toe zodat onze vrienden besluiten om zich in Madurodam te verbergen. Dit is echt een heel prettig, sfeervol en leuk verhaal en het behoort ongetwijfeld tot de beste in de reeks.
Datumwoensdag 1 juni 2011 08:32

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieVooral de humor is in dit album goed, zoals Jerom die sterren klopt uit Lambik's hoofd, de schuldbekentenissen van de loketbediende, de taxichaufeur of de automaat waar enkel het kaartje 'dank u' uit komt. Een ander pluspunt is dat vele verwijzingen naar politiek niet geschrapt zijn in de ingekleurde versie.
Het verhaal zelf is niet zo moeilijk en leest goed weg. In het begin ontdekken onze vrienden per toeval het vliegtuig van de kwakmannetjes. Na de kenninsmaking met de kwakmannetjes staat in feite de strijd tussen onze vrienden en de boeven centraal, deze laatste azen op de wezentjes omwille van hun kwakstraal. Ondaks deze simpele plot houdt Vandersteen het geheel wel boeiend.
Datumzaterdag 3 januari 2009 22:59

Reactie no. 12
NaamDagmar
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieEén van de beste albums! De humor, de sfeer!
DatumThu Aug 23 20:31:07 2007

Reactie no. 11
Naampeter
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieEen van de beste albums van Suske en Wiske. Mooi getekend, ijzersterk verhaal, humor en een boodschap. Kortom, zo moeten de verhalen eigenlijk allemaal zijn. Dit is voor mij een vette klassieker. Enige storende is in mijn ogen die kwaktaal, dat leest niet echt prettig. Maar goed, daar kom ik wel overheen.
Wellicht dat het huidige team eens inspiratie kan opdoen door de echte klassiekers zoals deze eens goed te analyseren...
DatumFri Jul 13 22:19:45 2007

Reactie no. 10
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieErg sterk album. 'De kwakstralen' zijn zonder twijfel een 9 waard.
DatumWed Jan  3 19:09:00 2007

Reactie no. 9
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal met een degelijke, universele boodschap en prima tekeningen. De kwaktaal komt wel irritant over en kan niet tippen aan de smurfentaal. Het beste van dit verhaal vind ik de openbare biechten. Vooral dan die Franssprekende Vlaming, waarmee Vandersteen zijn kijk geeft over de taalkwestie.
DatumWed Mar 15 23:23:05 2006

Reactie no. 8
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiegewoon een heel goed verhaal!
tekeningen, verhaal en humor gaan hier goed samen!
DatumFri Sep 30 11:54:49 2005

Reactie no. 7
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieEen super verhaal!! Ik vind dit echt een heel mooi verhaal, omdat dit een verhaal met een boodschap is. Ik vind het leuk dat het verhaal voor een deel zich in madurodam afspeelt, echt leuk bedacht.
DatumSun Jul 3 13:20:13 2005

Reactie no. 6
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel goed verhaal met een duidelijke boodschap. Dit wordt vooral in de laatste stroken duidelijk gemaakt: bemint elkander en wacht daarbij niet op een ander, maar begin bij jezelf. Hoewel dit heel moralistisch lijkt is de boodschap ook goed verpakt in het verhaal. Het leukst vind ik daarbij de openbare biechten van een taxibestuurder, autoverkoper, een ambtenaar en een van een sergeant aan een soldaat. Maar ook bevat het verhaal een grote portie spanning en drama, wanneer de boeven achter de wezentjes van Kwakurnus zitten. Het enigste minpuntje vind ik het taalgebruik van deze wezentjes; ik wordt echt helemaal gek van dat ge-’kwak’.
DatumMon May 23 18:17:04 2005

Reactie no. 5
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieleuk omdat er veel aktie in zit.
DatumMon Mar 14 16:15:46 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Wederom een schoolvoorbeeld van een klassieker. Dit album heeft alles, humor, fantasie en een schitterend verhaal waar er maar weinige van zijn en dit alles zonder teletijdmachine etc, maar in madurodam. Een topper die je gelezen moet hebben!
Kortom, gewoon een classic!
Datum Mon Sep 27 17:16:27 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Gewoon helemaal top, de orginaliteit, humor, alles is aanwezig in deze strip!
Ik heb dit album trouwens ook in een blauwe Madurodam-versie want daar speelt dit verhaal zich af!
Vandersteen is er trouwens zeer goed in geslaagd om een verhaal te bedenken wat past in een omgeving als deze.
Leuk detail: Die Nederlandse vlag op de voorkant!
Datum Mon Feb 16 16:43:59 2004

Reactie no. 2
Naam Hans
Leeftijd 22
Cijfer 9
Recensie Vooral een ontzettend léuk verhaal en bovendien een enorm jeugdsentiment-album: als kind heb ik het stukgelezen. Bezit vrij traditionele elementen (S&W komen in contact met iets unieks, boeven zitten daar achteraan) maar wordt boven zichzelf uitgetild door een buitengewoon fantasievol verhaal over een geheimzinnige vliegende tros met lieve Kwakmannetjes die vrede willen brengen. Veel humor, veel spanning, gewoon goed.
Datum Mon Nov 10 22:44:11 2003

Reactie no. 1
Naam iwan
Leeftijd 25
Cijfer 10
Recensie gewoon een geweldig verhaal echt een aanrader
Datum Thu Aug 28 21:17:38 2003