Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kaartendans


De kaartendans Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kaartendans verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,17

Reactie no. 58
NaamEmmes
Leeftijd50
Cijfer10
RecensieDe kaartendans is één van mijn favoriete albums. Ik vind het één van de sterkste van Vandersteen van dat decennium. Toegegeven, de levende kaarten op zich zijn wat afgekeken van Alice in Wonderland. Maar al de rest is duidelijk uit zijn brein gekomen. Ook de tekeningen zijn gedetailleerder dan de laatste albums. Dat komt waarschijnlijk omdat het ook wat over de onderwaterwereld gaat, wat hem toch nauw aan het hart lag in die tijd.
Het begint al direct heel knap mysterieus met de wenende kaart op wat waarschijnlijk de vogeltjesmarkt moet voorstellen. Uieraard is het Wiske die niet geloofd wordt (dat is een klassieker) en gaan de eerste pagina's over de achtervolging van de man die de kaart uiteindelijk gekocht heeft. Dat was echter ook in opdracht, en dat blijkt een oude bekende te zijn: Anne-Marie van Zwollem (in haar derde optreden in de reeks). Ook Tobias komt even ten tonele om ze te helpen opsporen. De manier waarop Wiske wakker wordt (door een traan van ruiten dame, dat dan eigenlijk Anne-Marie is die haar wakker maakt) is subliem en ook Van Zwollem is weer in form met zijn raket. Wiske blijft de enige om te geloven dat er iets is met de kaarten en gaat zelf op onderzoek uit in het onderwater kasteel waarin ze, bijna dood zijnde, Suske als sinte-pieter ziet. Allemaal heel leuke kleine dingen waaraan je merkt dat Vandersteen toch wel meer tijd besteedde aan dit album. Heel grappig vind ik ook dat Wiske "zwei kleine italiener" zingt om Suske te overtuigen om het mee verder uit te zoeken, en hoe ze dan ook in het volgende prentje zomaar eens de "fourth wall" breekt door naar de lezer te knipogen. Schitterend gewoon. Suske en Wiske hebben de grootste rol in dit album. Er is een heel gedeelte in het kasteel dat het enkel zij zijn tegen de kaartmensen; Vandersteen lukt er heel goed in om het heel mysterieus en spannend te houden en maar trapsgewijs zijn geheimen te laten prijsgeven. Er wordt ook heel wat in geknokt, en dat is ook al wel een tijdje geleden. De focus verschuift daarna naar Lambik en Jerom om zelf het kasteel te laten ontdekken. Lambik en Jerom zijn zoals ik ze het liefste heb en hoe ik ze jammer genoeg in de huidige albums niet meer zie : goede vrienden, die wel wat vriendschappelijk kibbelen maar nergens over the top en als het nodig is werken ze goed samen in de gevechten. Er is niet veel te merken van de arrogante Lambik van het vorige album "Het hondenparadijs". Ook als ze samen in de kerker worden gegooid werken ze goed samen. En hoe goed wordt dit album niet afgesloten, met een laatste blik op ruiten dame? Echt, ik vind dit album op veel vlakken bijna een film. Top kwaliteit! Ik geef het met plezier een 10.
In de rode reeks zijn er wat actualiteitsaanpassingen gedaan, zoals referenties naar belastinghervormingen, de landing op de maan, en de amnesie wet. In tegenstelling tot de Nero reeks worden ze aangepast naar algemenere opmerkingen. Leuk vond ik wel dat ze in de rode reeks nr101 deze keer voor de Vlaamse versie gekozen hebben in plaats van de Hollandse versie. De cover tenslotte is hertekend voor nr 101, maar zijn wel heel gelijkend. Het zijn vooral de kleuren die anders zijn. Dit album vond ik, in tegenstelling tot sommige vorige albums, goed ingekleurd.
Datummaandag 11 maart 2024 16:43

Reactie no. 57
NaamInti
Leeftijd43
Cijfer9
RecensiePrima verhaal met de nodige mysterie en de toestanden die ontstaan als niemand Wiske gelooft, zijn grappig en goed gevonden
Het gegeven van speelkaarten die 's nachts levend worden, is goed gevonden. Wel jammer dat de betovering maar één uur duurt. Als dat de hele nacht was geweest, zou het spannender geweest zijn omdat het verhaal dan meer kanten op had gekund
Bij de start van het verhaal wordt een rommelmarkt aangedaan, waar de toenmalige Franse president De Gaulle (te herkennen aan z'n grote neus) te vinden is. Hij neust (hi hi ...ahum...) in een boek met de titel "Les Arts Plastique". In de albumversie is de titel verandert in "Reis naar Algiers"
Op strook 38 doet het hondje Tobias uit het vorige verhaal een tijdje mee. Hij wordt tot strook 41 als speurhond ingezet. Hij en Dolly blijken een stel pups te hebben. Tobias doet daarna nog een enkele keer mee, maar in tegenstelling tot Dolly, worden de pups nooit meer gezien
Van Zwollem raakt wel erg snel in de ban van de ruimtevaart. Dat was in 1962 een zeer belangrijk onderwerp. Het jaar ervoor was de Rus Joeri Gagarin de eerste mens in de ruimte (tot grote ergernis van de VS)
Op strook 119-120 lukt het Wiske om Suske te overtuigen door Conny Frobroess na te doen. Deze Duitse zangeres werd in 1962 zesde op het Eurovisie Songfestival, met "Zwei Kleine Italiener". Dat was één van de weinige liedjes die bekend bleven
Strook 137 is prachtig gevonden. Nadat Wiske schrok, maakt ze oncontroleerbare bewegingen. Zo lijkt ze op een jonge versie van tante Sidonia. Hiermee lijkt het erop dat dergelijke crisissen een familietrekje zijn
Datumdinsdag 26 april 2022 10:21

Reactie no. 56
NaamFrank Obdam
Leeftijd51
Cijfer10
RecensieZonder enige concurrentie van betekenis het allerbeste album! Sprookjesachtig, spannend, eng, humoristisch, fantasievol....uniek!
Datumzondag 21 november 2021 18:23

Reactie no. 55
NaamBoesterink
Leeftijd41
Cijfer3
RecensieVeel mensen schijnen dit een geweldig album te vinden, maar naar mijn mening is het een nogal kinderachtig verhaal! Ik deel het enthousiasme van veel mensen dus niet.
Datumdonderdag 24 juni 2021 00:16

Reactie no. 54
NaamChris
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieIk vind dit een prima album. Tekeningen, inkting en inkleuring zijn dik in orde. Toch vind ik dit nou ook weer niet de beste ooit, zoals ik sommige recensenten hier zie stellen.

Over de nieuwe albums wordt wel eens gezegd dat er om de haverklap ‘oude bekenden’ voorbij moeten komen met een verwijzing naar oudere albums. In dit album valt op dat dit in 1962 dus ook al aan de orde was.

Leuk verhaal met een goede sfeer. Een wat vreemd stukje van het verhaal is de wijze waarop Suske plotseling de geheime gang heeft gevonden en zo de duikende Wiske kan redden.

Bijzonder hoe verhalen die beginnen op de rommelmarkt vaak leuke albums opleveren, zoals bijvoorbeeld ook de komieke coco

Datumwoensdag 09 juni 2021 20:02

Reactie no. 53
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer10
RecensieDit is een fantastisch album! Natuurlijk is een recensie gedeeltelijk gekleurd maar gezien alle andere recensies is het bijna unaniem vast et stellen dat dit één van de beste uit de reeks is. Net als het Rijmende paard ( ook al een topper) neemt dit album je mee op een heel spannende, sprookjesachtige reis op zoek naar een kasteel onder water. Daar ontrafelen "Alice in Wonderland"- achtige taferelen rondom een Joker die de rode kaarten van het kaartspel terroriseert. Suske en Wiske leiden het verhaal ( zoals echte hoofdpersonen betaamd) en de anderen worden ingeschakeld waar nodig zodat eenieder in zijn/ haar eigen kracht aan het verhaa mee doet. Prachtig gedetailleerd getekend, niet met tig diepere lagen als in de Blauwe reeks, geen onnozel gedoe, wel de typische Sen W humor waar de fanaat zoveel van houdt. Alles klopt. Dit verhaal wil je vaker lezen. Dit is een klein pronkjuweel uit de serie.
Datumdinsdag 24 maart 2020 13:22

Reactie no. 52
NaamDanny
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieWat vond ik het gegeven van een verborgen kasteel op de bodem van een vijver spannend. Als jochie kon ik er geen genoeg van krijgen. Geregeld herlees ik het album en dan zit ik er weer helemaal in. Zo goed worden ze door Studio Vandersteen al héél lang niet meer gemaakt.
Datummaandag 22 mei 2017 17:49

Reactie no. 51
NaamDana
Leeftijd20
Cijfer10
RecensieHeel mooi verhaal met veel fantasie pak hem er steeds weer bij
Datumwoensdag 10 mei 2017 12:18

Reactie no. 50
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieLeuk album met een zeer orgineel verhaal. Qua mysterie en spanning wordt het verhaal goed opgebouwd met eerst de verkoop van de kaart, dan de geheimzinnige opdrachtgeefster, de zoektocht van van Zwollem en Wiske en tenslotte het bestrijden van de Joker. Er zit een klein foutje bij de inkleuring als S&W de geheimzinnige opdrachtgeeftster in een blauwe auto zien wegrijden welke op de volgende blz plots geel is geworden.

De gelimiteerde tijd dat de kaarten levend zijn wordt niet consequent gevolgd (net als bv. het spoken van Sus Antigoon in andere verhalen) en soms vliegen de dagen, of beter nachten, snel voorbij. De tekeningen zijn ok maar niet uitmuntend.

Datumzondag 06 november 2016 14:19

Reactie no. 49
NaamKurt
Leeftijd39
Cijfer9
RecensiePersoonlijk vind ik dit het beste album.
Het mysterie van Ruiten Dame wordt iedere bladzijde een beetje ontsluierd door Wiske tot en met haar onderwateravontuur.

Prachtig werk van Vandersteen

Datumwoensdag 02 november 2016 20:48

Reactie no. 48
NaamLeo
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieOrigineel idee en verhaal maar aantal dingen kloppen niet zoals ook blijkt uit enige recensies hier.

Daarnaast snap ik niet hoe Suske Wiske bevrijdt doordat hij onder zich hoorde kloppen en zo Wiske uit het water kon halen, terwijl uit het plattegrondje bleek dat de ondergangse weg ver onder het water doorliep en daar zou daaronder Wiske gered moeten worden? Die link snap ik niet maar misschien zie ik iets over het hoofd?

Datumdinsdag 13 september 2016 22:23

Reactie no. 47
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer10
RecensieAlbum waar het allemaal mee begonnen is. Lag toen ik lang geleden bij mijn oma kwam samen met 'de Kale Kapper' en 'de Bokkerijders' in haar krantenbak. Was van mijn vader geweest. Keer op keer verslonden en start van mijn verzameling. Hoewel 'de Kale Kapper' ook niet slecht is, is dit een van mijn favorieten, samen met 'de Bokkenrijders'.
Prachtige mix van spanning en sprookjessfeer. Steengoed verhaal met veel diepgang en verhaallijnen. Prachtige tekeningen. Een van de weinige albums die ik steeds weer herlees.
Datumvrijdag 24 juni 2016 11:27

Reactie no. 46
NaamWilly
Leeftijd102
Cijfer10
RecensieDit enorm spannende en ook dichterlijke album blijf ik lezen, steeds vind ik nieuwe verborgen zaken. Bijvoorbeeld, ik vermoed dat de inspiratie voor dit verhaal in de Franse Revolutie ligt, met die gedreigde onthoofdingen, de koning en koningin die vervolgd worden, en de nar die de macht grijpt. Er wordt zelfs gesteld dat bijna 200 jaar eerder de nar zijn heerschappij begon (Franse Revolutie begon in 1789, dit album is van 1962). Vandersteen stopte graag politiek in zijn verhalen, maar dit was niet altijd openlijk, omdat zijn ideeën vaak niet in de mode waren.

Nog wat opmerkingen:

- van Zwollem wist van de holle ruimte op zijn landgoed van een boek in zijn bibliotheek, wat Wiske zeer verstandig bedenkt
- de kaars gaat weer branden en de deur gaat dicht door de wind, zoals Suske terecht opmerkt, zo ook zijn de voetstappen inderdaad van een rat
- de kinderen zitten weliswaar drie nachten in de kerker opgesloten maar op de plaatjes is te zien dat ze wel iets te drinken en brood hebben
- de kartonnen copie van de ruitenvrouw op het einde is te danken aan de toverkrachten van haar en de hartenheer, ze willen niet dat er bewijs is dat ze in het paleis leven

Ontroerend mooi album!

Datumwoensdag 09 september 2015 20:12

Reactie no. 45
NaamJohan Mattheeuws
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieEen goed album en altijd één van mijn favorieten geweest.
Toch is er me één ding niet duidelijk, wie heeft er nu eindelijk die kaars weer aangestoken die Suske uitgeblazen had in dat betoverd kasteel en die voetsporen achtergelaten en die geheime gang gesloten want de kaarten zaten allemaal nog in hun lijst. Het was nog geen middernacht.
Datumzondag 26 juli 2015 21:45

Reactie no. 44
NaamJohan Mattheeuws
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieEen van mijn lievelingsverhalen van Suske en Wiske.
Toch blijven er een paar dingen onduidelijk.
Wie had er nu eindelijk die kaars weer aangestoken die Suske had uitgeblazen en die geheime toegang weer gesloten en die voetafdrukken achtergelaten?
Want het was nog geen middernacht. De kaarten hingen nog aan de muur.
Allemaal onbeantwoorde vragen.
Toch geef ik het album een 10.
Ook omwille van de mooie tekeningen.
Datumdonderdag 02 juli 2015 23:49

Reactie no. 43
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieDit album is zeer apart omdat hier een kaartenspel tot leven komt en dan eerst met Ruiten Dame begint. Wiske gelooft als enige dat zij kan huilen maar ze weet niet dat Van Zwollem, de schizofrene kasteelheer, eveneens achter het geheim van de levende kaarten aanzit. Hij zorgt er als markies en astronaut voor dat dit geheim alsnog, op een explosieve wijze, zal worden ontrafeld want Suske en Wiske vinden in het meer uiteindelijk het betoverde kasteel terug. Dat Harten Heer, de echtgenoot van Ruiten Dame, bijna 200 jaar door de Joker wordt geterroriseerd lijkt alleen veel korter plaats te vinden en waarom de Ruiten en de Harten toen geen pogingen ondernamen om uit hun gevangenis te ontsnappen is onbegrijpelijk. Harten Heer is niettemin wel vergevingsgezind naar de Schoppen en Klaveren toe al lijkt hij bijna in staat geweest om de Joker te doden. Sidonia heeft opeens onverwachts een ijzersterke haarkuif gekregen en Lambik gaat, na lange tijd ongelovig te zijn, toch in betoverde kaarten geloven maar waarom Ruiten Dame op het einde weer in het kasteel hangt is onbegrijpelijk! Wie weet heeft ze zichzelf wel gekopieerd of anders verdubbeld en kan ze eindelijk weer lachen na de ellende die haar gemaal ooit te verduren kreeg.
Datumzondag 30 november 2014 20:09

Reactie no. 42
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieVan Zwollem zit er weer in!! In deze qua fantasy redelijk ver gaande aflevering. Top-aflevering waarin Suske & Wiske bijna hun hoofden kwijtraken.
Datumzaterdag 22 maart 2014 16:10

Reactie no. 41
NaamLennert Roobaert
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieMijn favoriete album, absoluut! Dit vindt ik al om te beginnen qua tekenstijl Vandersteen' s beste periode, maar dat scenario! Het begint heel simpel, Suske, Wiske en Tante Sidonia gaan naar een rommelmarkt (waar ook Charles De Gaulle zich bevindt!) en Wiske ziet een kartonnen kaart wenen. Ze wilt het kopen, maar een man in een zwarte jas wilt de kartonnen kaart ook kopen. En dan gebeurt er van alles, de gestolen kaart, de Van Zwollems, de zoektocht van meneer Van Zwollem, de raket, de geheime gang die door een uitbarsting is losgekomen en uiteindelijk, het verhaal van de Joker, Ruiten Dame en Harten Heer! Zalig!
De Joker is de beste schurk ooit uit Suske en Wiske, ook de meest angstaanjagende! Daarbij is dit ook het beste album met de Van Zwollems (op hun debuut, het Sprekende Testament na) en dat gezicht als Lambik doorheeft dat er echt levende speelkaarten zijn, hilarisch. Alleen zie je wel (maar niet voor het eerst) de vooroordelen van Vandersteen tegenover vrouwen, met de grap op het einde waar Sidonia de auto wilt parkeren. Maar dat mag allemaal niet baten. Dit verhaal klopt als een bus, en er zit de nodige humor en spanning in.
Nog wel één miniem minpuntje. Dat is de verstrijking van de dagen. Suske en Wiske zitten eerst twee dagen alleen in het kasteel voordat Jerom en Lambik aankomen. En als Lambik en Jerom aankomen, duurt het ook nog twee dagen voordat alles is opgelost! En Sidonia maakt zich dan pas zorgen? En daarbij, in die vier dagen die zijn gepasseerd, hebben Suske en Wiske niks gegeten! Toch een puntje dat Vandersteen is vergeten, maar nog steeds een topalbum!
Datumvrijdag 07 februari 2014 14:55

Reactie no. 40
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieDe Kaartendans was een van de eerste Suske en Wiske albums die 6 jaar geleden las en daarom heb ik altijd een speciale band gehad met dit album. Het verhaal is leuk verzonnen en spannend weergegeven en op sommige momenten weer lekker mysterieus. We zien in dit album Tobias terug uit Het Hondenparadijs die getrouwd is en kinderen heeft, maar ook Van Zwollem en zijn dochter die nog steeds wonen op hun slot waar een groot deel van het album afspeelt. Heerlijk album wat als je als Suske en Wiske fan zeker gelezen moet hebben.
Datummaandag 23 december 2013 09:08

Reactie no. 39
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieDit album behoort tot mijn favorieten. Op een hele bijzondere wijze is vertolkt dat waarden als trouw, hoop en liefde uiteindelijk zullen overwinnen. Bovendien verdwijnt echte liefde niet, getuige het feit dat de ruitendame een beperkte dosis tovermacht behield. Dit alles is omgeven door een fantasierijke sfeer. De 18e eeuwse markies blijkt later 'Van Zwollem' te zijn en die levert een belangrijke bijdrage aan dit verhaal.

Over 'Van Zwollem' vroeg ik me wel af: "Hoe hij kennis kon hebben van die ruitendame en van de verborgen ruimte waar de overige kaarten zich bevonden." Verder staat er op blz. 52 een spellingsfoutje. Er staat nlm. kaatendans ipv. kaartendans. Desalniettemin was ik 'echt onder de indruk' van dit album. Een 10 lijkt me dan ook logisch.

Datumvrijdag 19 oktober 2012 21:39

Reactie no. 38
Naamalexken
Leeftijd52
Cijfer10
Recensieweer een klassieker van willy vandersteen. hij zat achter zijn bureau zag een boek kaarten liggen , even de verbeeldingskracht laten werken en voila , weer een prachtig orgineel verhaal met een kasteel boven water en een onder water ,kaarten die tot leven komen, alle ingridienten zitten er weer in om deze stip in een ruk uit te lezen.
Datumdonderdag 23 februari 2012 16:17

Reactie no. 37
NaamLK
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieik vind de kaartendans een van de beste suske en wiske boeken die er zijn!
de voorkant vind ik ook een van de beste!
Datumvrijdag 9 september 2011 21:10

Reactie no. 36
NaamSander B.
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieEen prachtig album. alles klopt eraan: Suske redt Wiske, de achtervolging in de auto, het huilen van Ruiten Dame, het verbranden van Schanulleke, de aardigheid van Annemarie van Zwollem. ik heb een exemplaar van de eerste serie, en ook heb ik later nog een herdruk gekocht. deze komt zeker in mijn top 10!
Datumzondag 26 juni 2011 19:11

Reactie no. 35
NaamMark
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieEENZAME KLASSE! Dit was het eerste album dat ik ooit las, en het heeft (zelfs na misschien wel 10x herlezen) nog niets van zijn charme verloren. Wat een sprookjessfeer, goede diepe verhaallijn, magie en intrige. Past in het rijtje de Bokkerijders, de Tuf Tuf Club en de blauwe reeks. Tjongejonge, dit waren nog eens albums... (zei hij met een zucht)...
Datummaandag 11 april 2011 10:37

Reactie no. 34
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer9
Recensietekeningen: 0,5/1 niets voor mij van die oude tekeningen maar toch respect!
verhaallijn: 5/5 !!! FANTASTISCH !
orginaliteit: 1,5/1.5 echt goed verzonnen !
voorkant:0 /1 nee, niet goed misschien wanneer ze hem hertekenen
humor 0,5/1 (weinig humor tot zover ik me kan herhinneren)
aantrekkelijkheid (voorkant): 0/0.5
= 7 / 10 + 2 !!(:o) omdat het zo een goed album is en ik geef geen 7 voor zo een super album door die slechte voorkant
9/10 !
Datumdonderdag 26 augustus 2010 22:00

Reactie no. 33
NaamAlbert
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieDit album trekt me al van jongs af aan. Eentje waar het verhaal goed in elkaar zit en de tekeningen je helemaal in het album mee trekt. Geen uitleg meer nodig. Gewoon een vette 10!
Datumvrijdag 15 mei 2009 00:40

Reactie no. 32
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieVoor mij is dit niet de klassieker waarvoor vele lezers dit verhaal verslijten. Het verhaal van de dansende kaarten is sprookjesachtig en spreekt wel tot de verbeelding en de humor is veelvuldig aanwezig zoals Wiske die door de ruit loopt op straat, de raket van Van Zwollem die door het hele kasteel vliegt, Sidonia die de zak kolen aan haar kuif hangt en vooral Lambik en Jerom die kaarttermen gebruiken tijdens hun gevecht met de kaarten. Niettegenstaande dit alles vind ik de plot wat mager, volgens mij gebeurt er toch niet echt veel, maar moet dit verhaal het hebben van zn sprookjesachtige sfeer. De Joker als slechterik vind ik ook wat ongeloofwaardig en eerder belachelijk dan echt angstaanjagend. Ook vraag ik me af waar Van Zwollem plots zo'n vernuft haalt om raketten te kunnen bouwen. Voor mij dus geen heel hoog cijfer maar een verdiende 7.
Datumzaterdag 3 januari 2009 16:23

Reactie no. 31
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieNaar mijn mening één van de beste S&W albums ooit verschenen!
Datumvrijdag 14 november 2008 16:23

Reactie no. 30
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieHet heeft heel lang geduurd voordat ik deze Suske & Wiske voor het eerst gelezen had, maar daarna was ik gelijk verkocht. Wat een top verhaal.

Het kaartenspel vind ik een leuk en origineel gekozen onderwerp. Het verhaal omvat genoeg spanning en mysterie en is goed uitgewerkt. De hele sprookjesachtige sfeer doet mij goed, evenals de echt grappige humor die in het verhaal verwerkt is. Tot slot zijn de tekeningen ook van erg hoog niveau. Dat ik met een 9 als cijger het gemiddelde omlaag breng, zegt genoeg over de kwaliteit van dit verhaal.

Datumzondag 7 september 2008 10:57

Reactie no. 29
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer10
RecensieEen meesterwerk is dit album. Leest heerlijk weg en het verhaal is subliem. Jammer dat zulke goede albums tegenwoordig niet meer worden gemaakt.
Datumzondag 22 juni 2008 19:11

Reactie no. 28
NaamErwin C
Leeftijd38
Cijfer10
RecensieBuiten de blauwe reeks om veruit mijn favoriete album. Het is het meest feeerieke verhaal van Vandersteen waarin hij erin slaagt om tot het laatste plaatje een mysterieuse sfeer vast te houden. Het principe van less is more merk je duidelijk in dit verhaal. Het album loopt niet over van de acie en andere drukkigheden maar ademt juist door de rust in het verhaal heel veel mysterie uit.
Datumzaterdag 31 mei 2008 14:37

Reactie no. 27
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieHet album met het kasteel onder water en al die speelkaarten, zo staat deze klassieker bekend. Een ingelijste ruitenvrouw leidt onze vrienden naar het slot van de familie Van Zwollem, dat deze keer wordt gebruikt als decor voor dit "moderne sprookje", zoals Tante Sidonia het noemt. En dat allemaal dankzij de ontdekking van de achttiende-eeuwse markies Matuvu (M'as-tu-vu = opschepper, in het Frans)
De plot wordt uitstekend ontrafeld, de knotsgekke Van Zwollem wordt op tijd het verhaal uitgeloodsd, en de mysterieuze sfeer blijft het hele album door hangen. Weer een stuk vakwerk van de oude meester Vandersteen, kortom.
Het enige minpuntje is dat Vandersteen geen research heeft gedaan naar de geschiedenis van speelkaarten: dan had hij ontdekt dat achttiende-eeuwse speelkaarten er heel anders uitzagen dan de huidige. In vroeger tijden werden de figuurkaarten ten voeten uit afgebeeld. Dubbelbeeld (kaarten met "twee hoofden"), letters in de hoeken en de joker zijn typisch negentiende-eeuwse vindingen.
DatumWed Sep 26 09:56:55 2007

Reactie no. 26
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieEen uitstekende S&W in mijn ogen. Een origineel en leuk verhaal, met bovendien veel spanning in zeg. Leest lekker weg, mooie tekeningen en leuke humor. Niks op aan te merken!
DatumMon Nov 13 09:27:27 2006

Reactie no. 25
NaamHans
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieMijn nummer één aller tijden. Het is voor mij het meest meeslepende van alle verhalen, door een briljante structuur en karakterisering. Die magische, huilende Ruiten Dame die machteloos treurt - het roept een gevoel van meeleven op, dat later in het verhaal wordt vertienvoudigd als je het lot van Harten Heer leert kennen.
De troef (ja ja) van dit verhaal is zonder twijfel de Joker. Geen 'cardboard baddie' maar een échte, meedogenloze slechterik. De Joker is een veel overtuigender schurk dan bijvoorbeeld dr. Krimson - toch ook geen kleine jongen. Krimson is een boef, maar de Joker is een boef met een motief. Als gebochelde, bij edele kaartspelen versmade kaart geniet hij van zijn langgekoesterde, met list en geweld veroverde macht en wil hij die erkend zien door de gedistingeerde Harten Heer. Dat pakt je als lezer veel meer dan de toch altijd wat lukraak aandoende slechtheid van Krimson. Krimson heeft weliswaar voortdurend snode plannen, maar hij blijft zelf zo plat als een dubbeltje; de Joker heeft echter zoveel dimensie dat je begrijpt waarom hij Harten Heer laat afranselen om hem te laten buigen.
Je voelt woede vanwege de Joker, bewondering en medelijden voor de dappere Harten Heer en tegelijk machteloosheid want je weet dat de Joker voor niets terugdeinst. Dat maakt het zo griezelig wanneer Suske en Wiske in zijn handen vallen. Vanzelfsprekend houdt de Joker ze in gijzeling en als hij later zegt dat hij ze zal doden, dan weet je: het is menens. Het is des te bevrijdender wanneer Ruiten Dame en Harten Heer eendrachtig een einde maken aan de tirannie. Prachtig gestructureerd met een mooie timing, ook omdat er 's nachts maar één toveruur is. Dat houdt de spanning bladzijden lang gaande.

Ik vond de Kaartendans een mooie gelegenheid om mijn persoonlijke top tien samen te stellen - zie hierna. Ik heb 'm zojuist ook op de site ingevuld. Mijn keus is puur intuïtief/emotioneel. Ik heb een achterkant gepakt en een lijst gemaakt van geweldige albums en daar vervolgens de 'beste' uit gekozen.
Zo lijkt het makkelijk. Maar zelden is tien zo'n klein aantal geweest. Er zijn nog zeker 15, 20 steengoede albums die niet in de top tien te proppen zijn. Bloed, zweet en tranen bij de selectie. En dan maken de mensen zich druk om het kiezen van een hypotheek. Tot mijn verbijstering was er geen plaats voor onbetwiste toppers als het Bevroren Vuur, de Ringelingschat, de Knokkersburcht, het Sprekende Testament, de Gouden Cirkel, de Spokenjagers, het Zingende Nijlpaard en alle albums uit de Blauwe Reeks. Er waren er tien die ik kennelijk nóg beter vond. Dit zijn ze:

1.  De Kaartendans
2.  De Circusbaron
3.  De Apekermis
4.  De Klankentapper
5.  Het Hondenparadijs
6.  De Dromendiefstal
7.  De Zingende Zwammen
8.  De Wilde Weldoener
9.  Jeromba de Griek
10. De Poenschepper

Gemene delers: alle verhalen stammen uit de periode 1960-1969 (met uitzondering van de Circusbaron, 1954), in wezen het laatste decennium waarin Vandersteen zich nog zeer actief met Suske en Wiske bemoeide. En alle verhalen spelen zich af in het heden. Maar dat is achteraf praten; dit zijn de albums die mij het meeste raakten - en waarom dat precies is, weet ik niet.

P.S.: het is eigenlijk jammer dat Vandersteen de Kaartendans heeft geschreven, want wat hàd ik graag de gouden medaille gegeven aan De Circusbaron - de beste detective/thriller van de 20ste eeuw. Maar ja, in dat geval had ik hetzelfde gezegd over De Circusbaron - jammer dat ie geschreven is, want wat hàd ik graag de eer gegund aan de Apekermis - de beste, grappigste en spannendste parodie van de 20ste eeuw (laten we eerlijk zijn, die twee zijn toch onvoorstelbaar goede albums?). En zo voort, en zo verder.

DatumMon Oct 23 00:47:43 2006

Reactie no. 24
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEen pracht van een album dat meer dan mijn 10 waard is. Misschien 11? Misschien dat getal ernog bij zetten want dit album is het waard.
DatumSat Sep 16 21:23:36 2006

Reactie no. 23
NaamRobin
Cijfer10
RecensieGeweldig leuk verhaal.
Zeer orgineel met de kaarten.
De leukste stukken zijn echt meesterlijk en daar bedoel ik mee de achtervolging op straat en de raketlancering.
een 10
DatumSun Sep  3 15:01:56 2006

Reactie no. 22
NaamJaap
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieTja, dit album is zeker geen meesterwerk, ik vind dat er te weinig humor inzit, Ik vond het een beetje een saai verhaal. Kaarten die gaan leven. Waarom zitten die kaarten daar? De mooi voorkant lokte mijn wel toen ik hem vandaag kocht, Ik vond het moeilijke kiezen tussen  De Bokkerijders en De Kaartendans, maar ik heb denk ik nu toch wel spijt, Het stukkje met de capriolen van Van zwollem zijn wel fantastisch, Ook de tekeningen verdienen alle eer, Maar het verhaal vind ik minder
DatumSat Jul  8 21:35:21 2006

Reactie no. 21
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer8
RecensiePrima verzonnen verhaal met spanning en humor. Vooral het stuk met Van Zwollem is kostelijk. Een verhaal bouwen rond een simpel spel speelkaarten, het is weer een bewijs van de onuitputtelijke fantasie van Willy Vandersteen. Al rammelt er wat aan het scenario : in het begin van het verhaal huilde ruiten dame op de voddenmarkt, hoewel achteraf bleek dat de kaarten alleen tot leven kwamen tussen 12u en 1u 's nachts. Vreemd ook dat Jerom op het einde van het verhaal er niet aan dacht om gewoon uit te put te springen. Maar laten we positief eindigen : de tekeningen zijn prachtig!
DatumSun Mar 19 21:52:25 2006

Reactie no. 20
NaamKatrien
Leeftijd20
Cijfer9
RecensieEcht een fijn album! Lekker mysterieus...
DatumFri Sep 30 09:05:29 2005

Reactie no. 19
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer10
RecensiePRACHTIG
DatumFri Aug 26 05:49:23 2005

Reactie no.18
NaamJorrit
Leeftijd22
Cijfer10
RecensieWat een Top verhaal. Ik ben al geruime tijd 'fan"van S&W. Tijdens mijn vakantie in Limburg ben ik de kaarten dans tegen gekomen (in het Zwart wit) Die markt koopman bood dit verhaal voor 3,50 aan, ik dacht in de knip. Het verhaal is net zo top als de manier hoe ik er aan gekomen ben!!!! 1 van de beste verhalen die er zijn.
DatumSat Aug  6 21:08:04 2005

Reactie no. 17
NaamJurrian Boekema
Leeftijd15
Cijfer10
Recensiehartstikke goed,  kan niet beter
DatumSat Aug  6 13:25:27 2005

Reactie no. 16
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieDe Van Zwollems staan altijd garant voor een gezonde portie geheimzinnigheid en ook ditmaal is dat weer het geval. Wiske moet maar weer eens tot het uiterste gaan om de anderen te doen geloven wat zij gezien heeft. Er is weer een geheime ruimte ontdekt in het kasteel van de Van Zwollems waarin kaarten tot leven komen. Al met al is dit een zeer geslaagd avontuur en de tekeningen zijn om van te smullen. Een dikke 10!
DatumSat Jun 18 03:18:19 2005

Reactie no. 15
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieSuper verhaal. Ik vond dit als klein kind al een fantastisch verhaal, speelkaarten die tot leven konden komen, een kasteel onder water. Jaren later las ik het verhaal weer en het bleef een fantastish verhaal. Werden er nu nog maar zulke s&W's gemaakt.....
DatumSat Jun 4 19:36:51 2005

Reactie no. 14
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieDit vond ik als kind al een prachtig verhaal en nog steeds vind het een verhaal dat boven vele anderen uittorent. Waarschijnlijk komt dat door mijn voorkeur voor sprookjesachtige verhalen. Ook de bijfiguren als de Van Zwollems en Tobias zijn geweldig. Maar het mooiste is om te zien is wanneer iedereen en vooral Suske en Lambik, Wiske gelijk moeten geven. Gewoonweg prachtig is Van Zwollem als markies en Wiske die in gelijke kleding achter zijn geheim probeert te komen. Maar ook het onderwaterkasteel met de betoverde speelkaarten is geweldig en levert de spanning en drama die het verhaal zo geweldig maken.
DatumSun May 22 14:14:23 2005

Reactie no. 13
NaamNoel
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieYeah....... lekkerdebekker! Mooi mystiek verhaal voor S&W begrippen... zo zouden er nog wat uit de studio moeten komen!!!
DatumWed Apr 27 19:52:00 2005

Reactie no. 12
NaamAlinda Roenhorst
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieIk heb hier niet zoveel over te zeggen, alleen dat het een fantastisch verhaal is en dat het dit cijfer waard is. Dat kaartendans, is echt één van mijn favoriete S&W albums.
DatumFri Mar 25 13:21:40 2005

Reactie no. 11
Naamphoenix
Cijfer9
Recensiemooi verhaal spreekt tot de verbeelding
DatumThu Mar 3 21:30:02 2005

Reactie no. 10
Naamvan waeleghem naancy
Leeftijd1965
Cijfer10
RecensieBeste Suske en Wiske,
Ik ben vooral fan  van de eerste helft van de s/ w omdat deze tot de verbeelding spreken, echt voor jong en oud.  De anderen zijn meer leerrijk bv; we weten nu iets over de rattenvanger van Hamelen.
De Kaartendans is uniek door de mooie tekeningen, romantiek en verbeelding bij de lezer.
Ik zou graag de andere 9 titels [uit mijn top-10] ook een tien geven en nog tien anderen, maar er kon er maar 1 bovenaan staan.
Nancy
DatumFri Feb 18 09:01:18 2005

Reactie no. 9
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 6
Recensie dit is goed en slecht....
3 punt voor verhaal en 3 punt voor de overige dingen.de kaarten zijn het leukst,omdat het over kaarten gaat.
Datum Wed Feb  9 12:26:35 2005

Reactie no. 8
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Schitterend verzonnen verhaal. Kaarten die in een kasteel op de vijverbodem dansen. Zo horen de verhalen te zijn! Prachtig getekend en de humor is top, zeker met Jerom en Lambik die samen tegen de kaarten vechten. Voor mij een klassieker die iedereen die S&W weet te waarderen moet hebben! 
Datum Thu Sep 23 13:58:26 2004

Reactie no. 7
Naam arnold
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie Ja, toch een 10. Alleen al het idee om van een kaartspel zo´n strip te maken. Geen goedkoop verhaaltje, maar een goed uitgewerkt scenario. Wiske is ijzersterk aanwezig en krijgt uiteindelijk haar gelijk als onder water de kaarten tot leven komen.
De vete tussen de kaarten geeft een extra dramatische lading.
Van Zwollem is leuk. Hij schijnt toch wat meer te weten en door zijn experimenten werkt hij per toeval mee aan de ontrafeling van het mysterie.
Lambik zoals gewoonlijk sterk in zijn rol als ongelovige Thomas is geweldig als hij de kaarten ontmoet en ervan overtuigd blijft dat hij droomt.
Prachtige tekeningen. Een sprookje!
Datum Sun Nov 9 23:50:12 2003

Reactie no. 6
Naam m v dijk
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie een van de beste ouwe s en w lokaal verhaal, prima boek
Datum Thu Oct 2 03:50:08 2003

Reactie no. 5
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Is dit boek mooi of is het gewoon prachtig. Altijd blijft dit boek mij boeien. Nu heb ik vaak bij de laatste albums zoiets van 'Moet ik het NÓG een keer lezen?' Bij dit soort albums heb 'Ik MOET het nog 100x lezen!!'
Datum Sat Aug 30 00:42:50 2003

Reactie no. 4
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 9
Recensie Dit album is voor mij een soort invulling van oude droombeelden: het kasteel onder water met speelkaarten - wat overigens altijd mysterieuze voorwerpen blijven, door de voor mij onbekende oorsprong -, het fantastische personage van van Zwollem, geheime gangen etc...

Dit is de verwezelijking van geheimzinnigheden uit de schemerige hoek van de geest.
Een echte aanrader dus!

Datum Mon Jun 2 17:03:18 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Inderdaad een mooi verhaal. Leuk bedacht, en van Zwollem is weer goed bezig! Eigenlijk heb ik geen echte op of aanmerkingen bij dit verhaal, maar in verhouding tot de andere verhalen kom ik toch uit op een 8.
Datum Sun Jun 1 17:21:10 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Ook hoort deze bij mijn favorite verhalen.
Het heeft gewoon alles om een echt toppertje te worden (en te zijn)
De humor, het verhaal, alles geef ik een tien!
Aanrader voor iedereen die van strips houd!
Datum Sun Jun 1 10:15:16 2003

Reactie no. 1
Naam patrick
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie de kaartendans is een van mijn favoriete verhalen.
Het heeft alles dat een goed verhaal hebben moet.
Spanning, humor en avontuur. Het was een van de eerste verhalen die ik heb gelezen en ik heb het darna ook graag nog eens gelezen.
Datum Sat May 31 13:34:25 2003