Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De koning drinkt


De koning drinkt Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De koning drinkt verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,82

Reactie no. 40
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieDe Koning Drinkt, ik heb het zelf altijd een eigenaardig verhaal gevonden. Om onverklaarbare reden is Lambik na 3 albums meegespeeld te hebben ineens afwezig. Vandersteen was nog steeds aan het experimenteren met zijn ideale samenstelling, want in het volgende album, Prinses Zagemeel, is tante Sidonie weer in geen velden of wegen te bekennen. Lambik's afwezigheid zorgt er ook voor dat ik dit album een stuk lager inschat dan de andere titels uit het begin van de reeks. Het verhaal zelf is nog wel grappig, maar niet extreem spannend. Door toedoen van een toverspiegel komen onze vrienden 600 jaar in het verleden terecht, in de bieroorlog tussen de kannekijkers en de drooglevers. Dit is ook het eerste album waarin Vandersteen een van zijn favoriete thema's voor bijna al zijn eerste albums aankaart: de koningskwestie. Poefke zegt op een gegeven moment zelfs dat hij beter een Zwitserse villa kan gaan huren, een duidelijke verwijzing naar de Belgische koning Leopold III. Het verhaal heeft net als veel verhalen uit de beginperiode niet superveel om handen. Koning Poefke vervult een beetje de rol van Lambik, alleen is hij wat heldhaftiger en minder stuntelig. Toch vind ik het uitbroeden van de draken wel altijd leuk gevonden. Daarnaast is het album eigenlijk een grote verheerlijking van bier, wat de dag van vandaag denk ik toch niet meer zou kunnen haha. Het einde van het verhaal is wel heel plotseling, later zou Vandersteen er nog een paar stroken bijtekenen om het een iets beter lopend geheel te maken. De Koning Drinkt is zeker geen favoriet van mij, maar al met al toch prima leeskost.
Datumvrijdag 19 mei 2023 20:44

Reactie no. 39
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer4
RecensieIk heb de Koning Drinkt gelezen met de oorspronkelijke tekeningen, en dat zorgt ervoor dat ik dit verhaal nog een 4 geef. Persoonlijk heb ik dit altijd een apart verhaal gevonden, vooral omdat Lambik ineens afwezig is. In het volgende album 'prinses Zagemeel' wordt Sidonia weggelaten, maar daar heb ik persoonlijk veel minder erg in. Het verhaal zelf is best leuk, maar niks bijzonders. Origineel gevonden is het wel om de spiegel te gebruiken als tijdreismachine. Verder zien we hier ook voor het eerst de obsessie van Vandersteen omtrent de koningskwestie terug. Later zou er nog in vele albums (mottenvanger, Lambiorix, de Stalen Bloempot) uitgebreid op deze kwestie worden ingegaan. Het ontbreekt in dit verhaal vooral aan spanning en het is vooral weer erg veel over en weer, zoals we dit ook al in de Vliegende Aap en de Sprietatoom zagen.
De grappen in het album vindt ik persoonlijk ook niet zo goed. Dit is van alle klassieke albums (op het eiland Amoras-De Dolle Musketiers) voor mij de minste.
Datumwoensdag 09 juni 2021 20:57

Reactie no. 38
NaamEmmes
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieDit album was nooit een favoriet van mij. Het rijmend praten van koning Poefke stoorde me enorm, en ik vond altijd dat er iets mis was met de manier waarop het getekend was... hertekend, besefte ik veel later pas. Dus vandaag de oorspronkelijke versie gelezen in de "strip klassiek" reeks.
Wat een verademing! Je moet de twee strips eens naast elkaar leggen en dan merk je meteen hoe snel ze zich er vanaf hebben gebracht in de hertekende versie. Zoveel meer detail! En als je het vergelijk met bijvoorbeeld de originele sprietatoom, dan zie je hoeveel vorderingen Vandersteen maakt. Ik kan me vergissen maar volgens mij is het het eerste album waar er niemand met tegenovergestelde X benen staat (zoals Kiekeboe ook deed in de eerste albums van Merho.) Of is het omdat Lambik niet mee doet en het een typische houding was voor hem? Ik zal het weten te zeggen als ik "Prinses Zagemeel" herlees.
Qua verhaal blijft het natuurlijk hetzelfde, maar ook hier vind ik meer antwerpse dialogen veel natuurlijker om te lezen. Er zitten een paar geniale grappen in, zoals de ton die door de tweekoppige draak rolt. Maar er is ook ruimte voor drama : is Wiske ooit harder gefolterd dan in dit album door het uiteentrekken van Schalulleke te moeten zien? Het is ook - afgezien van hoe ze in die wereld terecht komen - een vrij realistisch verhaal dat best spannend is. Eigenlijk helemaal anders en meer in de stijl van Het eiland Amoras. Hier is duidelijk meer tijd in gestoken en ook op voorhand bedacht. Geen deus ex machina's zoals Sidonia die ineens met een helicopter rookbommen komt gooien. Ok, bier drinken wordt hier te veel verheerlijkt en ook als medicijn aangeprezen, maar dit kunnen we Vandersteen vergeven in de tijdsgeest van toen. Dat heeft dan ook weer zijn charme, vind ik.
Missen doe ik Lambik eigenlijk niet. Poefke neemt een beetje zjin rol over, maar zoals gezegd, hou ik niet van zijn personage. Waarom Vandersteen hem achterwege liet, was waarschijnlijk een experiment, zoals hij Sidonie zou weglaten in het volgend verhaal.
In elk geval, in de rode reeks zou ik het een 6 gegeven hebben, maar in deze originele versie, een dikke 8, en dat had ik zelf niet verwacht. Damn, nu begin ik ook al rijmend te praten...
Datumdinsdag 09 februari 2021 19:03

Reactie no. 37
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieEen van de oudere albums ( eind jaren '40)en één die dreigt vergeten te worden. Ik zou het nu een kinderalbum noemen. Het mist de spanning en een echt krachtige verhaallijn die veel albums uit de jaren '60 al wel hebben. Toch heeft dit album te veel charme waardoor het mijlenver boven albums als "de Suikerslaven"staat. Datzelfde geldt voor de Minilotten waar niet iedereen enthousiast over is. Ik vind dat album zeker niet verkeerd. Je merkt wel aan dit album dat het aan het begin van de hele SenW serie staat. Het verhaal is vrij simpel, onschuldig, bier als oplossing voor alles ( moet dit album niet verboden worden in 2020? ....grapje). Sommige tekeningen zijn nog wat aan de simpele kant, ook al is die van mij een latere versie.
Ik noem dit "een lief album".
Datumzaterdag 28 maart 2020 19:44

Reactie no. 36
NaamStroopwafelman
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieAls ik aan de betere vroege S&W-verhalen denk, komt De Koning Drinkt niet direct in mij boven. Geen Lambik, cartooneske kolder (de rijmende Poekfe, Catcus die met zijn neus een tak in twee zaagt) en bier als oplossing voor alle problemen? Als dat eens echt waar kon zijn...
Toch geniet ik er elke keer weer van. Onder alle vaten bier zit een pacifistische moraal verborgen, met de gemoedelijke Poefke die zijn vijanden steeds opnieuw de hand rijkt, en een vindingrijke Wiske die iedereen te slim af is. En als dan ook in de climax de helden ten strijde trekken gezeten op tweekoppige draken is het feest compleet.

Wat is dat trouwens toch met rijmende personages in Suske en Wiske? Poefke, Papal Ambik, Sjeik El-Rojenbiet, het rijmende paard, de robots uit de Wolkeneters... Had Willy Vandersteen liever Sinterklaas willen zijn?

Datumdonderdag 07 april 2016 20:37

Reactie no. 35
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer10
RecensieVoor het eerst wordt er door de tijd gereisd. Via een magische spiegel komen Suske en Wiske in de middeleeuwen terecht. Vier jaar later wordt de Teletijdmachine uitgevonden

Na de voorvader van Suske (het spook Sus Antigoon), komt nu een voorouder van tante Sidonia ter sprake. Deze is zowel qua naam als uiterlijk identiek aan haar 20e-eeuwse nazaat

De draak komt nogal vreemd over. Vandersteen tekende in z'n vorige reeksen wel meer draken, maar dit is de eerste met twee koppen (en gelukkig ook de laatste)

Zoals reeds eerder werd opgemerkt is het vreemd dat niemand weet wat bier is, terwijl deze drank eeuwenoud is. Het is ook vreemd dat Wiske weet hoe je bier moet maken. Qua leeftijd is ze (in de oudste versie) nog geen tien

Na het drinken van het bier, begint koning Poefke in rijm te praten. Toch zijn er momenten waarin hij normaal praat

Vandersteen laat hier het onzinnige van oorlog voeren zien. Omdat koning Cactus het recept om bier te maken niet krijgt, wil hij het gewapenderhand te pakken te krijgen

Koning Poefke vraagt aan het eind van het verhaal Sidonia ten huwelijk. Tante Sidonia blijkt dus van adellijke afkomst te zijn. In een aantal latere verhalen wordt daar wel eens op gezinspeeld. Zo stamt ze onder andere in DE TUF-TUF CLUB van een baron af

Datumdinsdag 02 februari 2016 13:28

Reactie no. 34
NaamJorrit
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieSuske en Wiske worden door een betoverde spiegel in het verleden geslingerd, ontmoeten een verre voorouder van tante Sidonia die als kruidenmengster werkt voor de goeiige maar zieke Koning Poefke. Sus en Wis weten de koning beter te maken door hem bier te laten drinken, en dat werpt zoveel vruchten af dat ze ook een tiran uit een ander land met bier willen laten kennismaken om zijn karakter te verzachten (koning Cactus).
Uiteraard wil Cactus, die het bier lekker vindt, weten hoe je het brouwt, maar dat krijgt hij niet te weten. Hierop wordt een oorlog met het Rijk van Koning Poefke gestart met als inzet: de receptuur van bier.
Het verhaal is wat dunnetjes, maar toch vind ik dit een vermakelijk album. Met de humor zit het goed, en Koning Poefke fungeert in dit verhaal als een soort Lambik (inclusief enkele flaters, inschattingsfoutjes en een lichte onnozelheid), al is zijn karakter wel wat vlakker. Er zitten genoeg elementen in het verhaal die dit toch een typisch S&W-album maken: draken, een voorliefde voor bier, een vermomming waarbij de verdenking op een van de goeien valt, etc.
Ondanks het gemis van Lambik (en aangezien hij sindsdien in alle albums is voorgekomen zal Willy Vandersteen dat zelf ook zo aangevoeld hebben) blijft dit een leuk, zij het ietwat apart album, waarin de talenten van de striptekenaar Vandersteen volop zichtbaar zijn. Al met al wel een 8 waard, want ik lees het nog vol plezier.
Datumdonderdag 12 februari 2015 13:25

Reactie no. 33
NaamTara
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieZeer leuk verhaal met veel grappige gebeurtenissen!
Datumzaterdag 07 juni 2014 06:44

Reactie no. 32
NaamWilly
Leeftijd102
Cijfer8
RecensieIn dit verhaal werden gedurfde verwijzingen naar de koningskwestie en collaboratie gemaakt, en het knappe van Vandersteen is dat je helemaal niets hoeft te weten van Belgische politiek anno 1947 om dit album te waarderen!

Suske, Wiske en haar popje worden via een toverspiegel naar 1347 verplaatst, naar een verre voorouder van de tante die Sidonia heet. De koning ligt op sterven, maar dat komt door zijn droge lever! Wiske brouwt bier (dat heeft ze mogelijk van haar grootvader geleerd, zie Rikki en Wiske in Chokowakije) en door de koning bier te laten drinken redt ze zijn leven.

De koning drinkt vanaf dan bier, veel bier, en verbiedt zelfs zijn volwassen onderdanen om water te drinken! Ze mogen alleen nog maar bier drinken!

Er gebeurt nog veel meer dat nu nooit zou mogen. Zo drinkt Wiske zelfs een heel vat bier leeg, en worden grote groepen vleermuizen genadeloos afgemaakt met pijlen en zwaarden. De draak met de twee koppen wordt niet alleen afgemaakt met een val, een paar bladzijden later zien we zijn skelet.

Tekeningen en tekst werden helaas modern aangepast rond 1973, gelukkig redelijk getrouw. De kleuters Suske en Wiske werden oudere kinderen, het heiligenbeeld tussen hun bedden verdween, evenals een krijgslied van Guido Gezelle. Puntje eraf vanwege die moderne hertekening.

Datumvrijdag 21 maart 2014 23:12

Reactie no. 31
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieAl ben ik geen fan van het vroegere werk van Van der Steen, ben ik toch positief over dit boek.
De tekeningen zijn al wat netter dan de voorgaande albums, en ook het verhaal zit beter in elkaar.

Wat mindere puntjes zijn:
- Bier promoten als geneesmiddel? klinkt niet helemaal pedagogisch verantwoord
- Het grote monster wordt wel erg makkelijk (2 keer) verslagen
- Al dat gerijm van de koning werkt op de zenuwen

Datummaandag 3 juni 2013 14:25

Reactie no. 30
NaamLennert Roobaert
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDe Koning drinkt is één van de eerste verhalen uit het Vandersteen- Arsenaal. Ook een verhaal met een speciale achtergrond, want dit verhaal verscheen niet alleen in de Standaard, maar ook in de Nieuwe Gids. Daarom ook dat de twee laatste stroken zijn weggelaten, omdat Vandersteen was overgestapt naar de Standaard en direct aan een nieuw verhaal begon.
Het verhaal is gedompeld in iets sprookjesachtigs. Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen, die onze twee helden bereikten via een magische mysterieuze spiegel die tante Sidonia (toen nog Sidonie genoemd) heeft gekocht in het spiegelpaleis op de kermis. Een buitengewone Suske en Wiske-manier om door de tijd te reizen, maar ja, de Teletijdmachine was nog niet actief toen.
Suske en Wiske komen terecht in een soort sprookjeslandschap met tweekoppige draken, rijmende koningen, duistere heersers en natuurlijk de nodige Vandersteen-humor.
Het belangrijkste thema is bier! Bier... dat moet een verhaal met Lambik als hoofdfiguur worden! Fout! Lambik komt hier niet in voort, één van de weinige verhalen na de Sprietatoom zonder hem. Maar dat mag de pret niet bederven! Dus speelt Koning Poefje maar als dommerik van dienst. Wel missen we toch onze geliefde, klungelige kaalkop!
Het verhaal wordt heerlijk verteld, Vandersteen was toen nog jong. Toch zitten er een paar fouten.
Het zou een grote omkering in de geneeskunde zijn als je leverproblemen zou oplossen met bier! En hoe kunnen twee zesjarigen als Suske en Wiske nu bier brouwen, ze mogen het nog niet eens drinken!
En het is wonderlijk, dat fotografische geheugen van koning Cactus! Dat 'ie man na één keer Sidonie te hebben gezien een perfect masker van haar gezicht kan maken! En dat hij zijn grote hoekachtige neus zo fijn kan knijpen tot de vorm van Sidonies smalle en ronde neus!
Maar wee laten het niet aan ons hart komen. Magie, humor, een beetje spanning, en de gebruikelijke veldslagen die we nog zullen terugzien in latere verhalen als de Mottenvanger, de Zeven Snaren en het Spaanse Spook.
Welverdiend een 9, ook al is het maar uit pure nostalgie, dit is nog eens een echt Vandersteen-verhaal, uit die goeie periode.
Datumdinsdag 9 april 2013 11:04

Reactie no. 29
Naamdanny
Leeftijd32
Cijfer7
Recensieeen erg opmerkelijk S&W album, ten eerste omdat iemands leverproblemen (de Koning) wordt opgelost met het drinken van Bier.
ten tweede omdat dit het eerste en enige album is waar Lambik na zijn Introductie niet in meespeelt. en dat brengt me gelijk bij punt 3 want een verhaal over bier daar hoort lambik toch gewoon in.
het begin van het verhaal is best goed met enkele leuke grappen maar halfverwege raakt de vaart eruit en leest het steeds stroever. Dat Wiske bier brouwt is wel erg ongeloofwaardig in het S&W universum.

het album is origineel maar er had duidelijk meer in kunnen zitten daarom een 7

Datumzaterdag 13 oktober 2012 01:23

Reactie no. 28
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieDit verhaal is best spannend en goed gedaan en dat zonder Lambik, overigens heb ik hem er liever wel gewoon bij. Tante Sidonia speelt een belangrijke rol en doet dat zeer goed, Suske en Wiske zelf zijn ook lekker bezig. De koning vind ik echter nog wel erg irritant. Een leuk verhaal, maar van mij krijgt het een zeven.
Datumwoensdag 25 januari 2012 13:51

Reactie no. 27
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieOfschoon ik dit album bezit en het op zich mooi vindt kan ik het niet bepaald echt een 10 geven! Hoe kan iemand nou genezen van bier als zijn lever is aangetast daar alcohol juist in grote hoeveelheden dit lichaamsdeel gewoon sloopt! En waarom konden Suske en Wiske opeens bier brouwen daar in de middeleeuwen deze drank allang bestond? Ik ken geen enkel album van hen waarin zij deze gave al eerder bezaten. Koning Poefke gaat opeens rijmen nadat hij enorm veel bier op heeft maar hij verafschuwd oorlog en uitbuiterij daar hij sociaal genoeg is om het bier met zijn volk te delen. Sidonia II is fysiek en geestelijk een exacte kloon van haar afstammeling al ontbreekt bij haar de kenmerkende haarkuif. Dat de vleermuizen worden afgeschilderd als monsters klopt natuurlijk voor geen meter en de tweekoppige draak vindt ik verre van angstaanjagend daar hij helemaal géén roofdierengebit heeft, geen drakenvleugels, geen vuur kan spuwen en de draak soms veel groter of kleiner overkomt als hij bijvoorbeeld een ton lijkt in te slikken. Zijn nakomelingen worden later door Sidonia met bier getemd en zij gedragen zich daarna als schoothondjes. Dat koning Cactus (die gezien zijn naam inderdaad erg prikkelbaar is!) voornamelijk zijn eigen volk uitbuit en oorlog begint om bier is natuurlijk ontzettend gek te noemen en slaat haast gewoon nergens op! Of bier mensen kan verzoenen kan ik me niet voorstellen al gebeurd dit wél met Cactus als hij na het duel met Poefke dronken raakt! Of dit album thuishoort in een sprookje daar kunnen alleen de rest van de lezers over oordelen.
Datumwoensdag 20 april 2011 22:01

Reactie no. 26
NaamJ. Joffer
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieVandersteens vijfde Suske en Wiske flitst onze twee vriendjes naar de Middeleeuwen, waar ze een goedgemutste koning van zijn kwalen afhelpen met een merkwaardig medicijn: bier. De koning van het naburige rijk vindt dit nieuwe wondermiddel maar niks en ontketent een frisse oorlog, die uiteraard wordt beëindigd onder het klinken met het heerlijk koude gerstenat. Proost...
Ondanks het alcoholische onderwerp is het een nogal duidelijk op kinderen toegespitste vertelling. Zo is het rijk van koning Poefke en zijn bewoners maar matigjes uitgewerkt, waardoor het wel erg popperig en sprookjesachtig aandoet. Daarbij duurt het even voordat het verhaal op stoom komt, want het verteltempo ligt niet erg hoog. De tekeningen zijn eenvoudig maar met flair gemaakt, en al een stuk verzorgder dan de voorgaande albums.
Maar de hoofdreden dat dit album in de middenmoot blijft steken, is natuurlijk de afwezigheid van Lambik. Vandersteen experimenteerde duidelijk nog met de samenstelling van zijn club (zo ontbreekt Sidonia in Prinses Zagemeel, De witte uil en de blauwe reeks, die in dezelfde periode ontstond). Maar na het maken van De koning drinkt moet hij tot de conclusie zijn gekomen dat de serie het in ieder geval niet zonder Lambik kon stellen. En dat is begrijpelijk: zonder Bik mist er duidelijk iets. Nu wordt zijn rol hier enigzins overgenomen door de dwaze Poefke, en ineens zijn Sus en Wis zelf ook opvallend veel mans. Het blijft allemaal een beetje vlees noch vis. Gelukkig heeft Bik sindsdien nooit meer in onze favoriete stripserie ontbroken.
Liefhebbers van Middeleeuwen en draken zouden gelukkig nog ruim aan hun trekken komen bij Vandersteen. Jammer van de zouteloze hertekening (mijn recensie betreft uiteraard het originele zwart-witalbum).
Datummaandag 14 maart 2011 17:23

Reactie no. 25
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieNatuurlijk kan een Vlaamse stripserie niet voorbijgaan aan de nationale drank: bier. Des te opvallender is dat de meest fanatieke drinker uit de srie, Lambik, hier geen rol speelt.
Het verhaal is leuk en verloopt vlotjes, al worden er, net zoals in de meeste verhalen uit de jaren 40, erg veel cliche-elementen gebruikt, hier specifiek voor de late Middeleeuwen. De (her-)tekeningen zijn redelijk, de decors soms wat leeg en hier en daar zijn de gezichtsvormen wat vreemd.
Datumzaterdag 4 december 2010 10:53

Reactie no. 24
NaamCoenst
Leeftijd42
Cijfer5
RecensieJammer, maar dit album komt echt niet boven de middelmaat uit. Zeker niet als je het vergelijkt met de eerste (twee kleuren) uitgave.
Het is een mengelmoes van verschillende tekenstijlen, die absoluut niet bij elkaar passen.(Vergelijk de eerste bladzijden met die vanaf blz. 33).

Sommige tekeningen hadden ook (qua tekenstijl) in de gekke gokker, het brommende brons, of in de kale kapper kunnen staan.
Er zijn vele Suske & Wiske klassiekers, maar deze hoort daar zeker niet bij.één van de minder goede verhalen.

Datumzondag 8 november 2009 19:23

Reactie no. 23
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieDraken, helden, koningen: kan het nog meer clichématig?
Neen, ook al is dit een album van de grootmeester himself, hij kon veel beter.
Getuige mijn top 10:
Bronzen Sleutel
Toornige Tjiftjaf
Kleppende Klipper
Gezanten van Mars
Klankentapper
Groene Splinter
Mini-mierennest
Olijke Olifant
Boze Boomzalver
Rijmende Paard
Datumdinsdag 26 mei 2009 16:47

Reactie no. 22
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieEen leuk Vandersteenverhaal die mij een klein beetje deed denken aan het Eiland Amoras, namelijk de strijd tussen 2 volkeren, hier de Kannekijkers en de Droge levers, die dan op het einde in vrede samenleven. Het verhaal is goed opgebouwd met als hoogtepunt de strijd tussen de 2 volkeren.
Datumvrijdag 18 juli 2008 22:37

Reactie no. 21
Naammruiter
Leeftijd30
Cijfer9
RecensieHet verhaal is geweldig in zijn eenvoud. Het bier komt weer volop voor, Lambik is zelf vernoemt naar een "biermerk" (Lambiek) en drinkt graag een borrel in alle strips. Hier is het zelfs de redding van het volk. Het album is gebaseerd op het schilderij "DE KONING DRINKT" van Jacob Jordaens, ook hier geniet de koning samen met zijn volk van een feestmaal (dus: de rijken delen met de armen!). Deze schilder zien we overigens in "de raap van rubens". Ook speelt het verhaal in op de koningskwestie (de terugkeer van koning Leopold III naar België na de tweede wereldoorlog), alhoewel dit in latere uitgaven wat minder sterk is gemaakt. Met wat achtergrondkennis is het verhaal toch echt helemaal af. Suske en Wiske ontmoeten een voorouder van tante Sidonia in het verleden, ook weer een pluspunt (ik zie graag familie van de hoofdpersonages ;-) Wat een verschil met de huidige verhalen, waarin vaak letterlijk wordt gezegd wat er mis is met vanalles en nog wat. Kritiek verpakken in een verhaal lukt de huidige tekenaars niet zoals Willy Vandersteen het kon, de verhalen waren leuk voor jong EN oud maar tegenwoordig wordt schijnbaar alleen geschreven voor jonge kinderen...
Datumzondag 18 mei 2008 10:30

Reactie no. 20
NaamJan P.
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieHeel aardig verhaal in de oude stijl. Het verhaal loopt hier ook lekker vlot. Zoals al eerder opgemerkt ga je hier al wel merken dat er bepaalde personages missen en dat de toevoeging van Lambik (en enkele verhalen later Jerom) hierna juist was. Het verhaal komt daardoor op bepaalde punten iets te simplistisch over. Maar verder is er niks mis mee, hoor.
Datummaandag 24 maart 2008 15:06

Reactie no. 19
NaamMichiel
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieEen echte klassieker, alles klopt, verhaal, sfeer, heerlijk!
DatumFri Sep  7 11:48:10 2007

Reactie no. 18
NaamMartin
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieHet verhaal is best spannend en er gebeurt veel in. Ondanks dat is dit gewoon niet zo mijn Suske en Wiske-stijl omdat in combinatie met het avontuur toch de typische humor en huiselijke sfeer ontbreekt. En ook, eigenlijk net zo'n beetje als De Ringelingschat, en de Duistere diamant mij iets te veel tovenarij, Draken, heksen en moerassen. Teveel Neverending story.
DatumTue Mar  6 20:05:35 2007

Reactie no. 17
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer6
RecensieDit verhaal pakt mij niet zo, ik vind het eerlijk gezegd een saai verhaal, het is alweer een tijdje geleden dat ik deze heb gelezen, het verhaal blijft ook niet hangen, geen verhaal wat ik vaak zal herlezen.
DatumSun Dec 24 21:38:28 2006

Reactie no. 16
NaamLars van Bekkum
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieWeet je dat dit de aller eerste s&W is die ik kreeg. Ik geloof dat ik een jaar of vijf was en nog plaatjes keek. Dit album is pure nostalgie. Dat ze door een spiegel heen liepen naar een andere wereld facineerde mij toen al.Ik speelde het altijd na met mijn speelgoed(spiegel??).
Omdat "de koning drinkt"mijn oudste album is,zet ik ook even mijn top tien neer:
1)Ongelooflijke thomas
2)krachtige krans
3)dreigende dinges
4)gekke gokker
5)Ape kermis
6)Slimme slapjanus
7)edele elfen
8)Kunst kraker
9)wilde weldoener
10)Gladde glipper
DatumFri Sep  8 02:32:10 2006

Reactie no. 15
NaamJaap
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieDit verhaal is echt goed, Gewoon grappig met dat van dat bier, een heel leuk verhaal met hele mooie tekeningen, Ik houd wel van dit soort verhalen, net zo als de ringelingschat, al is deze veel minder uitgediept. Gewoon lekkere platte humor.
DatumSat Jul  8 21:37:37 2006

Reactie no. 14
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieEen sterk album uit de beginperiode van Vandersteen met een goede mengeling van avontuur en humor. Jammer dat de kleurenuitgave hertekend is, waarmee een deel van de authenticiteit is verdwenen. Vooral de rijmende koning Poefke vind ik een goede vondst. Al is dit volgens mij nog niet het hoogtepunt van zijn teken- en verteltalent. Die komt later, in de jaren '50 en vooral in de zogenaamde blauwe reeks. Omdat nog anderen hier hun persoonlijke S & W-top tien hebben gegeven zal ik dat ook doen.
1. Het Spaanse Spook    
2. De schat van Beersel 
3. De Tartaarse helm    
4. De dolle musketiers  
5. De bronzen sleutel   
6. De speelgoedzaaier   
7. De gouden cirkel     
8. De kleppende klipper 
9. De spokenjagers      
10. Het sprekende testament
DatumFri May 26 20:44:14 2006

Reactie no. 13
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieDit is gewoon een topper!
Heerlijke flauwekul, en het aantal mopjes is niet te tellen. Ik heb wel de originele versie gelezen, dus ik weet niet hoeveel daarvan overblijft in de herwerkte versie die in de reguliere reeks is opgenomen.
Maar in ieder geval: tekeningen, verhaal, mopjes, alles is hier gewoon perfect.
Uit dezelfde periode komen ook "Prinses Zagemeel" en "De Bokkerijder", die ook behoren tot het beste van het beste uit de Suske en Wiske reeks.
Dit was dus duidelijk een creatieve periode in de carrière van Willy Vandersteen.
DatumSun Feb 12 02:09:41 2006

Reactie no. 12
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieMaf verhaal met leuke humor, en het is niet op te merken dat Lambik er niet in is. Gewoon perfect, iets waar ik geen commentaar op geef.
DatumSat Oct  1 23:57:22 2005

Reactie no. 11
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Voor mij is dit één van de betere Suske en Wiske’s, omdat het verhaal mij erg aanspreekt. Koningen, kastelen, draken en nog wat magie en tovenarij zijn voor mij de ingrediënten die een verhaal heel leuk kunnen maken. Het is misschien wat vreemd dat Lambik niet in het verhaal voorkomt, terwijl hij eigenlijk de hoofdrol heeft in bijna elk verhaal in de reeks. Maar om eerlijk te zijn, ik mis hem helemaal niet in dit verhaal. Er wordt wel een beetje een heel romantisch beeld van de middeleeuwen gecreëerd, maar ik ben wel fan van mooie kastelen, en de tijd van stoere edelmannen en schone edelvrouwen.
Datum Thu Feb 10 19:58:39 2005

Reactie no. 10
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 10
Recensie toen ik dit album voor het eerst las vondt ik het een 1 waard.dat kwam omdat ik toen nog maar het 1e deel had gelezen.het is PUUR AVONTUUR!!!!!!!!!!!!!!!
Datum Thu Feb 10 15:52:36 2005

Reactie no. 9
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Ach, leuk verhaal met een goede dosis humor, echter een S&W die naar mijn mening meer als reclamestrip beschouwd mag worden. Ik mis gewoon iets in het album en dat nog niet eens Lambik maar meer de echte S&W sfeer. Al met al wel grappig maar nietszeggend.
Mijn top 10 =
  1. Het geheim der Galdiatoren
  2. De schat van Beersel
  3. De koperen knullen
    De groene Splinter
  4. De Ringelingschat
  5. De gouden circel
  6. Angst op de Amsterdam
  7. De 7 schaken
  8. De raap van Rubens
  9. De ijzeren schelvis
    De bokkerijders
  10. De kleine postrijders
    De komieke coco
Datum Fri Sep 24 16:03:49 2004

Reactie no. 8
Naam Robert
Leeftijd 14
Cijfer 8
Recensie Erg leuk, ik vind dit album gewoon geweldig. Niet zozeer om het grappige, ook natuurlijk wel... maar ook omdat het zich afspeeld in de Middeleeuwen waar ikzelf zeer fan van ben. Zoals eerder al werd gezegd ik mis Lambik helemaal niet.
Datum Wed Aug 11 10:19:46 2004

Reactie no. 7
Naam Arno Callens
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Zéér mooi verhaal met mooie achtergronden, spanning en humor. Poefke, de rijmende zatlap, is hilarisch en ook de Sidonia-acties mogen er zijn. Écht een topper!
Datum Sat Jul  3 14:21:54 2004

Reactie no. 6
Naam ikke
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Fantastisch verhaal,mooie tkeningen,leuke grapjes;zo maken ze er geen meer.
Datum Thu Jun 24 17:48:48 2004

Reactie no. 5
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 10
Recensie Ik mis Lambik voor geen moment! Hier is het koning Poefke die de show steelt als mannelijke hoofdrol. Kostelijk!
Datum Sat May 24 00:16:27 2003

Reactie no. 4
Naam W.Timmer
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Ik vind dit 1 van de beste van suske en wiske. Ik heb nog wel meer favorieten, maar deze zit wel in mijn top 5.
Datum Thu May 22 12:42:36 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Leuk verhaal, maar ik mis Lambik. Het is jammer dat die niet in het verhaal verwerkt zit. Zeker als je je bedenkt dat hij al in de reeks was geintroduceerd.

Nou hier dan die top 10 voor Arjan. Maar het zijn met name favorieten en de volgorde moet niet zo nauw genomen worden, want daar kan ik geen keuze in maken.

 1. Het geheim der Gladiatoren
 2. Het hondenparadijs
 3. De sissende sampan
 4. De sterrenplukkers*
 5. De kleine postruiter
 6. De kleppende klipper*
 7. De apekermis*
 8. De gouden ganzeveer*
 9. De schat van Beersel
10. De windmakers*

Niet allemaal becijferd met een 10 door mij maar wel goed gewaardeerd. De albums met een * sterretje zal ik uiteraard nog recenseren.

Datum Sun May 11 17:55:56 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie Ook Vandersteen had niet altijd inspiratie!
Mijn top 10 is als volgt:

1 De schat van Beersel
   Het geheim van de gladiatoren
3 De bronzen sleutel
4 Het Spaanse spook
5 De ringelingschat
6 De Tartaarse helm
7 De gouden cirkel
8 De groene splinter
9 De gezanten van Mars
10 De raap van Rubens

Een beetje 'blauw' misschien maar ik heb alle punten op een rij gezet (verhaal, humor, tekeningen, spanning,actie enz) maar ik kon daaruit geen echte nummer één kiezen.De koning drinkt staat meer ergens achteraan mijn persoonlijke lijst.
Eigenlijk is het verhaal niet slecht maar doordat het van Vandersteens hand komt 'keur' ik kritischer.Maar een slecht verhaal, welnee!
(Ik heb mijn Top 10 gemeld zodat recensie-lezers weten welke albums bij mij in trek zijn.Ik hoop dat meerdere recensie-gevers hun Top 10 melden!)

Datum Thu May 8 19:06:36 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie Een niet onaardig verhaal uit het begin van de Suske en Wiske-reeks. Alles leuk en vlot getekend, ook is de typische Vandersteenhumor aanwezig, maar het verhaal is niet zo goed als andere verhalen uit die tijd, zoals "De zwarte madam", "De bokkerijder" of "Prinses Zagemeel".
Datum Tue May 6 17:44:28 2003