Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De zingende zwammen


De zingende zwammen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De zingende zwammen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,82

Reactie no. 28
NaamLeendert
Leeftijd50
Cijfer8
RecensieLeuk en spannend verhaal. Die achtervolgingen in die kermisautootjes vond ik iets minder maar het verhaal zit goed in elkaar en steeds zijn er weer plotwisselingen.
Wat ik uiteindelijk minder begreep is dat de kinderen die balonnen moest opblazen en dat soms deze ballonnen de kinderen opslokt. Maar ik begreep dat het meisje aan het begin van het verhaal de ballon niet had opgeblazen maar die probeerde te pakken.
Maar goed, verder vond ik het een origineel en een leuk verhaal. Een dikke 8. Ook zie je de stijl langzaam veranderen in de Suske en Wiske stijl die we goed herkennen.
Datumzaterdag 06 juli 2024 00:22

Reactie no. 27
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieNa lange tijd eindelijk weer eens een album waarin mysterie en magie weer eens een hoofdrol spelen. Het begint meteen al goed, met Lambik die een klein kind laat verdwijnen. Daarna volgt er een klopjact ala de Sterrenplukkers op Lambik, en later op de man die de krant aan het lezen was. Het blijkt dat niemand de verdwijningen kan verklaren en Lambik wordt vrijgesproken. Feit blijft echter dat er kinderen op onverklaarbare wijze blijven verdwijnen, en dat na de verdwijning steeds ballonen in de vorm van een zwam verschijnen. Het verhaal kent een aantal leuke elementen, zoals de highway patrol autotjes, en speelt zich grotendeels op de kermis af. In dat opzicht lijkt het wel een beetje op de Circusbaron, hoewel ik dat verhaal wel een stuk beter vond. Uiteindelijk blijken de gezusters Feriteel verantwoordelijk voor de verdwijningen, en wel om de macabere reden dat de kinderen nodig hadden om jong te blijven. Uiteindelijk blijken de kinderen in een heksenkring van zwammen te staan, en na een goed woordje door Sus Antigoon kent het verhaal toch nog een happy end. Ook de Zwarte Madam en zelfs het Spaanse spook zijn in dit rijk te vinden. Dat bevestigt toch dat de blauwe reeks in hetzelfde universum heeft plaatsgevonden. Die figuren hadden we sinds het einde van de jaren 40 toch niet meer gezien, een leuke throwback. Dit prima verhaal verdient dan ook zijn 8.
Datumdinsdag 11 juni 2024 08:24

Reactie no. 26
NaamEmmes
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieDe zingende zwammen was zo'n album waarvan ik dacht dat het één van de mindere was tussendoor. Het was dan ook lang geleden dat ik het nog eens herlezen had. Het was echter een aangename verrassing. Goed, het gebruik van Highway Patrol wagentjes vind ik wat minder geslaagd. Dat het team een trend volgt a la "Texas Rakkers" of later James Bond in "de apekermis", vond ik wel leuk, maar zo met te kleine kermiswagentjes rondrijden - wat dan ook weer doet herinneren aan vitamitje - vind ik wat vergezocht, eigenlijk wat belachelijk en onnodig. Het had echter en toffer geweest als ze in echte wagens rondreden. Ik snap dan wel weer dat je moeilijk kan verklaren dat je in zo'n auto's kan rondrijden, maar hoe komen ze aan die kermisauto's? Een kleine tussenkomst van Barabas had dit kunnen oplossen; we weten immers toch allemaal dat die wagentjes op de kermis niet echt kunnen rijden.
Maar laat me daarover ophouden want het album is gelukkig veel meer dan dat. Het verhaal - wat flets ingekleurd achteraf - begint op een manier zoals we nog al hebben zien gebeuren : Lambik wordt beschuldigd van iets dat hij niet gedaan heeft, de politie zit achter hem aan, en zijn vrienden schieten te hulp. Zijn onschuld wordt vrij snel bewezen en dan kan het verhaal echt van start : balonnen slokken kindjes op en vliegen er mee weg. De vader van Marleentje is wanhopig en alhoewel ze niet actief toezeggen om het mysterie op te lossen, komen ze er via de kermis toch terug mee in contact. Vanaf dan komen we in het highway patrol gedeelte terecht. Het is knap van Vandersteen dat hij eerst een zijspoor bedacht voordat de echte daders de drie feeën blijken te zijn. De zingende zwammen maken reclame voor opjerommeke, en dat vond ik er dan weer wel wat over en te commercieel. Wat Vandersteen bedacht waarom de feeën de jonge ademlucht nodig hadden, vond ik ook dan wel wat vergezocht net omdat we er zelf van lezer nog niets van gemerkt hadden. En als zij de ballonnen dan toch gemaakt hadden, waarom hebben ze die dan niet onder controle, en waarom worden het zwammen? De feeën wisten zelf niet waar de balonnen naartoe gingen. Enfin, een verhaal waar je niet te veel moet over nadenken.
Maar wat maakt het dan wel een goed album? Ik vind de humor in het album dikwijls top : de ondervraging van Lambik op het politiebureau, Jerom die zijn goochelkunst bij een agent probeert, Jerom die hoopt in mals gras te vallen maar de regenpijp denkt er anders over, Jerom die zegt "niet op letten, zegt nooit goedenavond"... ik hoor de stem van Vandersteen dan. Dit album toont ook aan dat Jerom, net als in de Texasrakkers, niet uitgeschakeld dient te worden en goed kan meedraaien in een verhaal. Laat hem niet al te straffe dingen doen en de lezers vergeten graag dat hij eigenlijk sneller dan het geluid kan lopen. Hij mislukt een aantal keer in zijn achtervolgingen , wat normaal niet zou kunnen. Jerom heeft trouwens een vrij grote rol in dit verhaal, meer dan Lambik. Maar ze hebben allemaal wel wat te doen, het is enkel Sidonie die wel meedraait maar eigenlijk weinig te doen heeft.
Leuk wel dat de "deus ex machina" pagina van dit verhaal wel oude bekenden laat zien, zoals Sus Antigoon. Dat was dan toch weer sinds "de zwarte madam" geleden, jaar eerder. En na dit verhaal duurt het nog eens 16 jaar. De oorspronkelijke versie bevat nog wat meer verwijzingen naar Congo, en ook vernederlandste engelse termen (Dan Matjoews) zitten er niet meer in. De rode reeks nr110 bevat ook de hollandse tekst, wat toch weer jammer is voor sommige uitspraken die echt niet vlaams meer zijn, om nog maar te zwijgen over gulden ipv franken en "penningen" ipv "jetons".
Datumdonderdag 21 september 2023 15:33

Reactie no. 25
NaamInti
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieUitstekend verhaal met de nodige mysterie en geheimzinnigheid
De drie feeën zijn prima personages. Wel jammer dat (op een gastoptreden van Lili na) ze nooit meer meedoen
Het verhaal speelt zich voor een groot deel af op een kermis die alleen maar de beroemde Sinksenfoor kan zijn
Op strook 68 wordt voor het eetkraam "Victor" een bord in de vorm van Jerom als kelner gezien. Dat bord stond er ook in het echt. Toen Vandersteen dit ontdekte was hij enorm gevleid en beloofde om het volgende verhaal (dit dus) op de Sinksenfoor af te laten spelen. Er wordt af en toe gegeten bij "Victor" maar dat bord wordt alleen die ene keer gezien
Om te laten zien hoe grootmoedig Vandersteen was, even dit weetje. Er werd ooit een kermisattractie geïnstalleerd die de naam "Kuifje" kreeg. Vrijwel meteen werd de uitbater verplicht om de naam te veranderen. Dat werd "Kuifke". Voor Vandersteen maakte het allemaal niks uit, zolang het maar zorgde voor (gratis) reclame voor z'n strip
Datumzaterdag 04 december 2021 07:53

Reactie no. 24
NaamArnold
Leeftijd54
Cijfer10
RecensieEen mix van avontuur, spanning, gemene boeven, humor, sentiment en bovennatuurlijke elementen, kortom een echte Suske-en-Wiske!
Het begint vol vaart met de verdwijning van Marleentje, waar Lambik verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dan volgen de gebeurtenissen elkaar snel op: de getuige die niet wordt geloofd en Wiske’s jacht op de verdwenen Joke. Die levert niets op, maar slaat wel een mooie brug naar de kermis. Hier concentreert zich de rest van dit verhaal. Deze setting wordt erg levendig en beeldend uitgewerkt.

Leuk is dat onze helden allemaal een eigen aandeel hebben, Sidonia iets minder, maar ze is in tegenstelling tot andere verhalen, het hele avontuur van de partij.

De 3 mysterieuze dames zijn, alhoewel wat seksistisch neergezet, leuk. Het plaatje dat Lambik volgegoten en volgepropt wordt, doet mij altijd hardop lachen. Hun idolatrie voor het ‘schone, sterke geslacht’ wordt uiteindelijk hun eigen valkuil als Jerom daar gewiekst gebruik van maakt. De scène dat Lili insinueert tegenover Jerom dat hij op het punt staat haar de liefde te verklaren, is ook weer zo’n komisch moment. Willy verzuimde niet om de figuren wat subtielere menselijke trekjes te geven.

Regelmatig wordt de spanning opgebouwd met suspense-elementen. Uiteraard de mysterieuze ballonnen, dan een zwarte ring, de Citroën (waar Jerom zich alleen het kenteken van kan herinneren door op zijn kop te staan! Geweldig!) verloren kinderschoentjes, een Indiase magiër en een heksenkring. Dit wordt steeds gevolgd door spannende achtervolgingen doordrenkt met humor. De autootjes van de Highway Patrol leveren daarbij goede diensten.
Lambik is vaak erg grappig, bijvoorbeeld als hij de vloer wil aandweilen met de in het zwart geklede boef, ‘Als ik weer bij kennis ben’. Of als hij op volle snelheid langs de friteskraam zoeft, en tegen Jerom botst ‘dat zal alles zijn voor vandaag’ en naar eigen zeggen ‘behendig als altijd’ door het bos racet en tegen een boom knalt, ‘Mijn gezond verstand zegt, dat ik beter te voet verder kan gaan!’ .

Mogelijk onbedoeld, maar mettertijd ingeslopen, is dat de tekeningen een inkijkje bieden in de sfeer van die tijd, via de kleding, interieur van huize Sidonia en vooral het straatbeeld. De oudere lezer zal hier wat nostalgisch van kunnen worden.

Een mooi dramatisch element, vind ik zelf, is als blijkt dat een van de verdachten de intens verdrietige mijnheer Daelmans blijkt te zijn, die samen met de commissaris, die we vaker in de reeks terugzien, infiltreert in de kermis.
Dat alleen een auteur van tekenverhalen redding kan brengen, is weer zo’n typisch Vandersteen-grapje.
Natuurlijk komt alles goed, al vind ik de aanleiding die tot de onttovering leidt, wat minder sterk.
Toch blijft dit avontuur een topper in de rode reeks. De lezer krijgt 55 pagina’s lang een sterke en spannende verhaallijn met prachtige tekeningen voorgeschoteld.

Datumzondag 07 maart 2021 11:20

Reactie no. 23
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieHet begint op een rustige middag in het park, als de kleine Marleentje (in de oorspronkelijke versie: Marolleke) onder de ogen van Lambik plotseling verdwijnt. Dan verdwijnt ook nog Joke (in het origineel: Joske) Schuurmans. Het blijkt dat vreemde paddenstoelvormige ballonnen ermee te maken hebben, die worden gemaakt door de maffe gezusters Feriteel op de kermis. De dames lijken zich van geen kwaad bewust en huren onze vrienden in om het geval op te helderen.
Het is een onderhoudend verhaal, met veel afwisseling en vaart. Uiteindelijk wordt er wel drie keer een 'red herring' gevolgd voordat we de eigenlijke toedracht van de verdwenen kinderen in zicht krijgen, maar het is allemaal een vermakelijke mix van sprookjesachtige elementen met rauwe misdaad, kermisromantiek en verwijzingen naar het langvergeten tv-programma Highway Patrol. Een mix kortom van het type dat in Suske en Wiske altijd goed werkt.
Datumzondag 03 januari 2021 20:44

Reactie no. 22
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEen erg sterk album gemaakt rond een zwaar maar tijdloos thema. De ontvoering van kinderen. Het spreekt in het voordeel Vna Vandersteen dat hij er in is geslaagd het thema op een luchtige manier te gebruiken zonder in moraliserend gedrag te vervallen en het zwaar te maken. Door de feeën wordt het zelfs een sprokkjesachtig verhaal. Je wordt continu op het verkeerde been egzet en dat houd je bij de les. Soms maken sommigen zich wel op een vreemde manier verdacht, maar ach. Leuk ook dat elk S&W personage in zijn of haar eigen kracht staat en evenredig is verdeeld. Jerom ondersteunt maar lost niet alles even in één bladzijde op door zijn kracht. Ik heb altijd wel vreemd gevonden dat S&W die jonger moeten zijn dan 18, zo goed konden autorijden.......De grap van de breuk in de weg en de landkaart is door de Kiekeboes gejat...eh "gecoverd" naar eigen zeggen,,,,
Een van de betere albums in de reeks.
Datumdonderdag 09 april 2020 09:11

Reactie no. 21
NaamDejan
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieVoor dit album ga ik altijd speciaal zitten, ook al heb ik 'm zeker meer dan 200 keer gelezen. Wat mij betreft één van de állerbeste Suskes en Wiskes die ooit zijn gemaakt !
Datumvrijdag 30 december 2016 21:04

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer9
RecensieEen geweldig album met een gewaagd onderwerp: De ontvoering van kinderen. Het verhaal loopt heel vlotjes met verrassende plotwendingen steeds wanneer het lijkt alsof de ontvoerders zijn gevonden. Door het verhaal op de kermis te situeren en de aanwezigheid van de sprookjesachtige Feriteel zusters ademt het verhaal heel veel sfeer uit en dit tesamen met de prima tekeningen maakt het voor mij een top album.
Datumzaterdag 19 november 2016 08:15

Reactie no. 19
NaamMarcel
Leeftijd52
Cijfer10
RecensieVond dit album als jongetje zóó spannend! Dat begon al bij het begin met die geheimzinnige man achter zijn krant. Daarna die spannende speurtocht naar hem waarbij hij riep: “Niet mee bemoeien! Je zult het kind toch nooit meer zien!”
Voor mij de beste Suske en Wiske.
Datumvrijdag 01 augustus 2014 18:30

Reactie no. 18
NaamJules Vismale
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieDit is typisch een verhaal van Suske & Wiske waar magie en bovennatuurlijke krachten tot hun recht komen in de echte wereld. De zes kinderen die werden ontvoerd door de betoverende ballonen van de drie feeën Lili, Lala en Lolo (drie komische dametjes) waren niet uitdrukkelijk aanwezig hoewel ik het idee had dat de feeën beter pasten in het sprookje van Doornroosje en de fee Fantasia had juist afkomstig kunnen zijn uit Pinocchio maar een mini-fee zoals Tinkerbell uit Peter Pan was niet aanwezig. De echte boeven in deze strip waren miskleuners hoewel de politiecommissaris (die ook voorkwam in de Wilde Weldoender en de Gouden Cirkel) natuurlijk nooit kon geloven in tovenarij maar dat gebeurde pas nadat hij zich had vermomd als goochelaar. Alleen Lambik en Jerom mochten de fee Fantasia aanschouwen maar deze laatste deed niet meteen een poging om de zingende zwammen weer in kinderen terug te toveren want zij moest hierin worden aangespoord door het spook Sus Antigoon, de voorvader van Suske!
Datumwoensdag 12 januari 2011 22:20

Reactie no. 17
NaamVincent
Leeftijd12
Cijfer9
Recensie Hoewel de humor niet op zijn best is, vind ik het toch een leuk, klassiek, maar vooral origineel album met een spannend plot, goed uitgewerkte personages, zoals de Feriteel-zusjes, die we gelukkig nog vaker terugzien in albums als De Schone Slaper. Ook tot het einde spannend en raadselachtig wie de kinderen ontvoerd heeft, enz., enz. Al met al een fantastisch meesterwerk van Vandersteen.

P.S. Wel jammer dat hij met de heruitgave acht albums voor de gouden cirkel terecht is gekomen en na De Schone Slaper, dat is wel een beetje jammer, maar verder niet erg belangrijk, want het zijn en blijven alledrie superleuke albums.

Datumwoensdag 18 augustus 2010 17:15

Reactie no. 16
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieZeer krachtig verhaal deze S&W!
Het bezit alle elementen dat nodig is voor een verhaal dat klassiek genoemd mag worden.
Sfeer( kermis-scenes), Lambik die beschuldigd word, tragiek en mystiek. En uiteindelijk de kinderen die ontvoerd worden. Jeugdsentiment ( als kind heb ik dit album vaak gelezen) Tekenwerk is prachtig! Een klassiek album.
Datumzondag 22 november 2009 16:04

Reactie no. 15
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieEen absoluut topverhaal. Er zijn steeds onverwachte plotwendingen, het thema van kinderontvoering is gewaagd maar heel goed uitgewerkt, de kermis is een heel goed decor voor dit verhaal en onze helden schitteren als de highwaypatrol. Kleine minpuntjes: niet zo veel humor volgens en mij en dit verhaal lijkt wel gesponsord door Citroën. Dit staat echter een 10 niet in de weg.
Datumzondag 28 december 2008 20:09

Reactie no. 14
Naamrobin breuls
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEerlijk gezegd vond ik dit best een leuk album, goede tekeningen korotm : een héél vermakelijk album!
DatumWed Oct 17 19:54:34 2007

Reactie no. 13
NaamRamon
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieDit is echt een heel goed S&W verhaal. Leuk die sfeer op de kermis en S&W, Lambik, Sidonia en Jerom als bewakers van de kermis. Erg spannend ook, het verhaal krijgt steeds een andere wending (eerst met de mannen van de autoscooters en later met de vermomming van de commissaris en de vader van Marleentje). En dan blijkt het later toch om de ballonnen te gaan. Een meesterwerk, een 10 dus!
DatumFri Sep  7 17:11:40 2007

Reactie no. 12
NaamMichiel
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieHet eerste verhaal dat ik ooit heb gelezen, hiervoor keek ik alleen plaatjes, maar dit album was het eerste album wat ik echt las. Toen begon ook mijn verslaving aan suske en wiske. Daarom kan ik niets anders dan een 10 voor dit album geven.
DatumFri Jul  6 21:05:55 2007

Reactie no. 11
NaamHans
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieEen 8,2 gemiddeld, tot nu toe, voor dit geweldige verhaal. Véél te laag. Die spanning, magie, dat drama, de vals beschuldigde Lambik, het is een juweel van een album. Aangrijpend, ontroerend. Mooi, mooi, mooi.
DatumFri Mar 16 19:58:11 2007

Reactie no. 10
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieFantastisch album!' De zingende zwammen' is een album dat je moet gelezen hebben!
DatumWed Jan  3 19:20:09 2007

Reactie no. 9
NaamMaurice
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieDe beste stads-Suske en Wiske. Alles speelt zich af in en rond de stad, net als de Belhamel-Bende en het Brommende Brons. Maar dit is van die drie wel de topper.
DatumSat Aug 27 17:02:33 2005

Reactie no. 8
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer7
Recensiedit album vindt ik nou echt niet zo heel goed hoor, weinig humor, en...ja, nog iets, maar wat?
n 7 is voor mij hoog genoeg in ieder geval.
DatumMon Jul 18 13:21:40 2005

Reactie no. 7
NaamAntoon van Ham
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen heel leuk verhaal en wat hij het meest boeit is het sprookjesachtige van dit verhaal. Ik heb toch wel een lichte voorkeur voor verhalen, waarin legenden of sprookjes zijn verwerkt. Wel vind ik het iets minder als verhalen als ‘de ringelingschat’ of ‘de kaartendans’, maar het idee is heel origineel. Een drietal feeën heeft de afgelopen eeuwen de maatschappij zien veranderen en hebben zich moeten aanpassen. Ook worden ze toch ouder en proberen zij zich staande te houden. Helaas, heeft dat rampzalige gevolgen. Ik proef toch ook een beetje nostalgie naar het verleden en de gevaren van het heden als ontvoering.
DatumThu May 12 19:43:17 2005

Reactie no. 6
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 2
Recensie ik vindt het een heel slecht boek.er komt gewoon bijna gewoon geen avontuur in,maar ik zie dat jullie het leuk vinden maar ja,je mag je eigen mening geven en dat gaat ook het beste bij boeken[strip]!
Datum Fri Dec 31 10:57:08 2004

Reactie no. 5
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Sterk en krachtig verhaal. Goed in elkaar gezet alleen het einde vond ik wat slap dat het toverstokje in de rnig met zwammen valt en alles weer goed is. Daarom een 9. Verder sluit ik me compleet bij Arjan aan. Het is verder 1 van de beste verhalen die zich afspelen dicht bij huis en niet ver weg of in het verleden.
Datum Thu Aug 5 08:46:14 2004

Reactie no. 4
Naam Rik Martens
Leeftijd 48
Cijfer 9
Recensie Niks is ooit een tien.
Maar ik heb in dit album leren lezen. Was toen een jaar of vier/vijf. We speelden het achterna ook. Alles zat er in: tragiek, TV-reeks Highway Patrol, de kermis, mystiek.
De tekeningen waren ook van een bijzonder goed niveau voor Vandersteen's doen.
En ik was verliefd op de goede fee.

Jeugdsentiment, zeker.

Datum Mon Mar 8 18:51:16 2004

Reactie no. 3
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie "De zingende zwammen" was een verhaal, wat me in mijn kindheid enorm boeide. De ontvoering van de kinderen, de klopjacht op Lambik, die geheimzinnige, vliegende paddestoelballonnen,  de Feriteeltjes en de overheerlijke kermissfeer lieten me dit verhaal steeds opnieuw lezen.
Zelfs nu nog lees ik dit verhaal nog graag, echter nu komt er nog bij, dat ik zelf een kind heb en me zodoende de reacties van de ouders der ontvoerde kinderen nog beter kan begrijpen! Dit feit op zich geeft het verhaal nog een extra, bittere dimensie! Als je de afgelopen tien jaren voor oog houdt, dan zie je hoe actueel de ontvoering van kinderen nog is!
Niettegenstaande blijft dit verhaal klasse!
Datum Fri Jun 20 12:22:40 2003

Reactie no. 2
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 9
Recensie Inderdaad een zeer goed album. Leuk al die geheimzinnigheden op de kermis.
Het is ook allemaal een beetje tragisch met kinderen die ontvoerd worden.
Erg leuk album: lees dit!
Datum Mon Jun 16 16:25:39 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie De verhalen van Vandersteen blijven boeien!
Zo ook deze.
De geheimzinnigheid (gedoe met de Citroën) en de humor zijn erg goed maar ook Vandersteen kan niet jarenjang op hetzelfde niveau blijven tekenen.Toch?
Hoewel ik dit verhaal erg goed vind zijn de jaren 80 albums van Vandersteen niet meer wat ze geweest zijn.
Maar deze mag er wel zijn, met alle elementen van een goede strip!
Het moge duidelijk zijn dat Vandersteen zijn carriere als hoofdtekenaar bij Suske en Wiske waardig afsluit!
Datum Thu Jun 12 15:55:18 2003