Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het brommende brons


Het brommende brons Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het brommende brons verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,81

Reactie no. 22
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal met de alom bekende Vandersteen charme. Een simpel verhaal dat snel wegleest. Toch heeft het verhaal genoeg om het lijf om te boeien. S&W die aan de hand van een juweel in Schannulleke met beelden kunnen spreken op deze manier weten zij een dievenbende op te rollen. Uiteraard gesteudn door Lambik en Jerom. Ik moet wel zeggen dat S&W sterker zijn dan Jerom en Lambik. Zij waren soms een beetje flauw. Ook sterk is dat door de lot ook de plot van verliefde beelden is verwerkt (onmogelijke liefde). Verschillende vrahelen door elkaar op een eenvoudige wijze. Jammer is dat Sidonia wel erg op de achtergrond is gebleven. Tekeningen zijn wellicht wat aan de eenvoudige kant. De achtergrond over actievoerende boeren tegenover de (destijds) EEG ( zie verhaal) komt mij onduidelijk over en is een voorbeeld van een verjaarde grap. Iets wat niet tijdloos is gebleken.
Datumvrijdag 22 mei 2020 12:15

Reactie no. 21
NaamDanny
Leeftijd44
Cijfer8
RecensieHet verhaal is eigenlijk simpel, de tekeningen niet de mooiste en toch... Ik werd als kind al geraakt door dit verhaal en hij behoort dan ook tot mijn favorieten.
Datummaandag 22 mei 2017 17:47

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieTypisch Vandersteen album waarin pratende standbeelden de hoofdrol spelen met daarbij een onmogelijke romance tussen de dichter en het herderinnetje. Verschillende andere standbeelden die act de prsence geven zoals de landbouwer en de veteraan geven een mooie gelegenheid om enkele maatschappijkritische opmerkingen te maken.

Daarnaast loopt een plot waar vooral Lambik en Jerom proberen om de pas opgerichte vakbond voor inbrekers in te dammen. De tekeningen zijn qua stijl geevolueerd en anders dan bv de plaatjes van begin jaren vijftig, tijdens de "Kuifje"" periode, maar nog steeds het aankijken waard . En er is weer volop humor in dit album, grappig om te zien dat het klassieke "Nuts" antwoord door Wiske wordt gebruikt.

Datumdinsdag 13 december 2016 07:22

Reactie no. 19
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieHelemaal geen slecht album dit, met jawel ... de vakbond voor inbrekers.
Spannend, wat humor, wat sentiment.
Prima mengeling.
Datumzaterdag 22 maart 2014 15:42

Reactie no. 18
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieTypisch een Suske & Wiske avontuur met een geheel eigen sfeer die mede ontstaat door de 'pratende standbeelden', en de geheimzinnige Gabriël (die sterk doet denken aan Fantamoer van de poenschepper en/of Jonathan van de junglebloem) en Feesles die onbekend blijft.
Op een prachtige manier in beeld gebracht dat echte liefde uiteindelijk alles overwint. Je leeft gewoon ontzettend mee als het herderinnetje aan stukken vliegt. Daarnaast is ook de liefde die Gabriël heeft voor z'n oude beroep aandoenlijk en ook deze wordt goed in het verhaal verwerkt. Ook is prachtig verwerkt hoe de samenleving heeft leren omgaan met de georganiseerde misdaad(het grapje bij de bankoverval van Lambik). Dit alles maakt het album in mijn ogen een topper. Toch zijn er een aantal details waar ik mijn twijvels bij heb omdat ze eigenlijk niet kloppen:
1. Toen Gabriël de steen in Schanulleke aanbracht werd Wiske verzocht dit geheim te houden. Zodra ze van de standbeelden vernomen heeft verteld ze aan een politieagent dat ze vernomen heeft dat er een vakbond is opgericht van inbrekers en dat ze dit 'van de standbeelden' vernomen heeft.
2. Waarom heeft Jerom wel pijn als de hamer boven op zijn hoofd valt (blz. 20) en later op de bouwwerf niets van de hamer in de gaten heeft?
3. Ik vroeg me ook af waarom Jatter Schanulleke gelijk niet meenam en haar daar let liggen toen hij haar gevonden had. (blz.27)
4. Als Lambik en Jerom bij Sidonia inbreken wordt er nogal wat lawaai gemaakt, met name door de controleur van de inbrekersvakbond (blz. 36) Normaal gesproken is iemand dan toch allang wakker? 5. Ik vraag me ook af waarom Jerom eerst die andere boeven ophaalt ipv. direct de handgranaat uit te maken. 6. Verder valt het op dat Wiske Schanulleke vaker dan normaal ergens laat liggen. Die details viel me wel pas op als je het album kritiser leest. Het prachtige moraal en de sfeer van dit album is zo sterk dat ik het de eerste keer dat ik het las niet eens opmerkte. Aangezien ik het een topper vind ben ik geneigd een 10 te geven dat voor een perfect album staat. Door voorgenoemde details is het album eigenlijk niet perfect, maar omdat ik dit pas opmerkte 'na een keer kritisch lezen' geef ik een 9,5 wat afgerond een 10 is want dat verdient dit album in mijn ogen wel.
Datumdinsdag 2 oktober 2012 20:50

Reactie no. 17
NaamLennart
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieHet mooie aan dit verhaal is het idee van de levende beelden en de manier waarop Vandersteen dit heeft uitgewerkt: de onmogelijke liefde tussen het herderinnetje en de dichter die de pech hebben met de rug naar elkaar toe te staan. Ook leuk hoe dan het nieuwe beeld genaamd ?Ijdelheid (let op de haarspray en het spiegeltje) er tussen komt te staan en de boel gaat lopen verstoren. Prachtig. De rest van het verhaal is minder boeiend, maar het verhaal van die beelden is wel iets wat mij altijd bij blijft van dit album.
Datumvrijdag 13 juli 2012 20:06

Reactie no. 16
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieDit is weer een typisch Suske en Wiske verhaal. Vol geheimzinnigheid en fantasie, echte schurken en deze keer zelfs een hele bende. Extra leuk zijn Lambik en Jerom die op hun eigen manier 'samen'werken in hun strijd tegen de misdaad. Door de standbeelden en hun verzorger zorgen voor speciale betrokkenheid bij de stad en zo onstaat er weer een heel sfeervol verhaal. Die gezellige sfeer is het, wat de serie (veel albums voor nr. 250) wat mij betreft zo bijzonder maakt. Een acht.
Datumdinsdag 29 november 2011 12:52

Reactie no. 15
NaamJeroen
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieErg leuk album. Dit is naar mijn mening een typische suske & wiske met veel mysterie en onwerkelijke dingen.
Dit album blijft me bij, net als de Geverniste zeerovers..
Leuk dat Feesles ook echt Feesles blijft..
Datumzaterdag 1 oktober 2011 19:27

Reactie no. 14
NaamJ. Joffer
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEen dromerig oud mannetje met een witte baard en een hoed op, die poëtische taal uitslaat... Ja, dan zijn we in Vandersteenland, vergelijk hem maar eens met Fantamoer uit De poenschepper, Wattman en nog een stel anderen waar ik even niet op kan komen. In dit album heet hij Gabriël, en bezorgt hij Wiske de mogelijkheid om te praten met alle standbeelden in de stad. Dit wordt afgewisseld met een plot waarin Lambik en Jerom een bende misdadigers proberen op te rollen; de standbeelden voorzien hen van de nodige informatie.
Al met al weer een album met die typische Vandersteen-sfeer die zijn opvolgers nooit hebben kunnen imiteren. De mooie idylle van het herderinnetje en de dichter, twee standbeelden die verliefd zijn maar elkaar nog nooit hebben gezien (ze staan met hun rug naar elkaar toe) is meesterlijk goed neergezet. Alles is fijn getekend en door Paul Geerts voorbeeldig geïnkt. Toch blijft het album een middenmotertje, vanwege de al snel tenenkrommende een-tweetjes tussen Lambik en Jerom, waarbij Bik natuurlijk steeds de leider wil zijn en, ja, dát weten we nou zo onderhand wel. Die grappen zijn werkelijk te flauw voor woorden en daarom blijft dit album op een zeven steken.
Datumdinsdag 29 maart 2011 17:22

Reactie no. 13
NaamErwin
Leeftijd39
Cijfer9
RecensieDit verhaal heb ik altijd bijzonder gevonden. Het heeft iets mysterieus. Eigenlijk heeft dit album dezelfde magische uitstraling als De Kaartendans. Volgens mij zijn deze 2 verhalen Vandersteen op zijn best. Hoewel het niet overloopt van de actie weet Vandersteen er iets bijzonders in te stoppen.
Datumvrijdag 3 juli 2009 10:02

Reactie no. 12
NaamSandstorm
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieEen leuk maar onopvallend album. De belevenissen van Lambik en Jerom bij de inbrekersgilde levert leuke momenten op en de beelden zijn ontroerend. Bij de figuur Gabriël moest ik wel een beetje denken aan Wattman en vooral Fantamoer uit de poenschepper. Al bij al zeker het lezen waard, zelfs meer dan één keer.
Datumvrijdag 22 mei 2009 13:38

Reactie no. 11
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk vind dit een zeer geslaagt album.Iets wat ik nog vaak lees.
DatumSat Nov 25 18:44:22 2006

Reactie no. 10
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieEen van de beste boeken, die net niet mijn top 10 haalde.
Het boek heeft een mooie moraal in zich: bekeren en tot inkeer komen kan iedereen, alsook oog hebben voor kunst en voor het diepere 'ik', in plaats van oppervlakkigheid (ik verwijs hierbij naar de intriges van de beelden in het park)
DatumWed Jun  7 17:14:48 2006

Reactie no. 9
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieGewoon een erg goed album.
Ik snap niet waarom sommige mensen dit alum zo afkraken.
Maarja....smaken verschillen!!
DatumFri Mar  3 21:31:06 2006

Reactie no. 8
Naamthomas
Leeftijd17
Cijfer5
RecensieDit verhaal is een slap aftreksel van de klankentapper.
DatumThu Oct 27 21:18:18 2005

Reactie no. 7
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer5
Recensiewel grappig maar sommige dingen vind ik een beetje kinderachtig want wiske die kan dan praten met een beeld.belachelijk!!
DatumThu Mar 10 16:19:27 2005

Reactie no. 6
Naamphoenix
Cijfer7
Recensiegoed verhaal
DatumThu Mar 3 20:48:56 2005

Reactie no. 5
Naam Ari
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie Men ziet dat Vandersteen hier al een ervaren verteller is. Hier geen improvisatie maar een verhaal dat logisch in elkaar zit van begin tot eind. Net als in het Hondenparadijs wordt gewerkt met het contrast sprookje <-> boze wereld. het idee van de sprekende standbeelden is mooi en de liefde tussen de dichter en het herderinnetje ontroerend. Het feit dat we voor een keer niet te weten komen wie de gemaskerde is (ik dacht aldoor dat het Krimson zou zijn) is origineel.
Het enige nadeel aan dit album is dat de tekeningen sterieler zij dan in vorige verhalen van Vandersteen.
Datum Fri Sep 17 15:04:04 2004

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Goed album met een sterk verhaal. Waarin uiteindelijk de liefde overwint en samenkomt. Goed verzonnen en mooi getekend. Toppertje!
Datum Fri Sep 17 10:08:37 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Dit verhaal vind ik erg goed.
De tekeningen en humor zijn prima en alles is in de typische Suske en Wiske-stijl.
Ook de uitwerking is goed en het verhaal is orgineel.
Kortom, een aanrader.
Datum Sun Feb 15 13:37:05 2004

Reactie no. 2
Naam Lize
Leeftijd 11 jaar
Cijfer 8
Recensie Een spannend verhaal!
Datum Mon Dec 15 18:26:22 2003

Reactie no. 1
Naam Danny
Leeftijd 31
Cijfer 9
Recensie Geen opvallend deel, niet vanwege de tekeningen of het verhaal, maar toch: het heeft iets. Misschien zijn het de pratende beelden of is het hun onmogelijke liefde die tenslotte toch overwint, hoe dan ook: ik bewaar er goede herinneringen aan.
Datum Fri Nov 21 23:32:49 2003