Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De witte uil


De witte uil Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De witte uil verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,29

Reactie no. 24
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieWat een geweldig album is dit toch. Alhoewel het niet zo goed is als zijn voorganger, de Bokkerijder, vind ik de Witte Uil altijd een uniek album. Tante Sidonie is om onverklaarbare reden weer afwezig in dit album, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb gelukkig de beschikking over de S&W klassiek versie van dit album met de originele tekeningen. De hertekende versie is net zoals bijna alle andere hertekende versies een gedrocht. Het begin van het verhaal is nog het sterkst, met Lambik die geschaakt wordt door Chinese gangster en een woeste achtervolging door de Chinese wijk. Zelf moet ik altijd lachen om Lambik die in het rioolwater terecht komt en dan uitroept dat rioolkrantjes wel ongezond moeten zijn als ze hier vandaan komen. De rest van het album heeft nog verwijzingen naar het opblazen van de IJzertoren, de V1 en natuurlijk de allesverwoestende atoombom. Het getsjing tsjang tsjoeng van Lambik en het getsjilp van Arthur is mij altijd wel iets teveel van het goede. In China vind ik het album zelf altijd wat zwakker worden, de kaas van Lambik en het overzetten van het dikoor zijn wel weer humoristische vondsten. Lambik draaft weer heerlijk door na het roken van de pijp der dwazen, en zo is hij natuurlijk op zijn best. Het is ook te merken dat Vandersteen zijn draai steeds meer heeft gevonden, want na de Bokkerijder en dit album breekt (in mijn ogen) zijn goude periode uit de rode en blauwe reeks echt aan. Albums zo goed als de Bokkerijder, de Tartaarse Helm en het Bevroren Vuur om er maar een paar te noemen zouden we later nooit meer zien. Ook leuk dat weer mee doet, zon 2 jaar na zijn debuut. Zijn volgende optreden zal pas in de tamtamklopper zijn, nog zon topalbum uit de gouden periode van Vandersteen. Gezien de vele vorige recensies krijg ik het idee dat de Witte Uil altijd een wat ondergewaardeerd album is. Het gemiddelde mag wel wat hoger dan een 7. Ik wilde eerst een 9 geven, maar om het cijfer toch wat omhoog te krikken geef ik een 10.
Datumdinsdag 23 mei 2023 21:44

Reactie no. 23
NaamJules Vismale
Leeftijd53
Cijfer10
RecensieIk bezit dit album al enkele decennnia's en vond het altijd al een prachtig verhaal! Het is in het begin erg opvallend dat Lambik bij puur toeval, als hij op zijn broer Arthur wacht in de haven, hij beland in de Chinese onderwereld waar in opium wordt gehandeld en gerookt! Lambik zal door dit vergif en de gouden pijp der dwazen grotendeels in een Chinees veranderen maar opium is echter veel zwaarder verdovend en kan een ware ramp voor een verslaafde betekenen! De Salamander zien opeens Suske & Wiske als een bedreiging terwijl die totaal niets afweten over de ontvoering van de twee broers waarna zij steeds in handen van de Chinese bandieten belanden die hen aanvankelijk wilden liquideren.
Na een tocht in de duikboot, de Stalen Haai', naar China ruilen de helden de ene troep schurken in voor de anderen, de Langstaarten, die hen als slaven willen hebben voor de tiran Sjam Foe-sjek die in het vergeten Rijk leeft waar iedereen zich gedraagt en kleed als in de 16de eeuw! Deze dictator heeft de goedaardige prinses Tsji Tsji, van de kortstaarten, letterlijk en figuurlijk van de troon gestoten en handelt thans in opium. Als Lambik zichzelf als verlosser van de Kortstaarten gaat zien, terwijl de Langstaarten denken dat Arthus dit is, krijgt Lambik opeens bepaalde magische gaves waarmee hij, gelijk naar Jezus Christus, allerlei mensen geneest maar soms ook ziek maakt! De schildpad Toetenel is zelfs in staat om zichzelf tijdelijk uit zijn schild te kruipen en Suske & Wiske willen dolgraag Tsji Tsji helpen om weer op de troon te komen.
Als er dan een complete opstand en oorlog uitbreekt tussen de Lang- en Kortstaarten, waarbij Suske & Wiske als slaven moeten werken op de plantages, Arthur bijna door Sjam Foe-sjek wordt omgebracht en het gouden paleis eraan dreigt te gaan duikt opeens de vredesvogel, gestuurd door een Boeddha (dit is eigenlijk een priester uit Tibet), op in de vorm van een vredesduif met een atoombom die echter niet van menselijke makelij is.
Sjam Foe-sjek denkt op zijn beurt dat de bom iedereen zal doden en hij laat hem ontploffen maar dan blijkt dat er bepaalde goedaardige stralingen in te zitten die verderfelijke mensen van hun verdorven harten ontdoet en hen hierna letterlijk gouden harten geeft!
Dan komen Sjam Foe-sjek, zijn volgelingen en de Langstaarten hierdoor tot inkeer (eigenlijk jammer dat dit niet met de Salamander en diens volgelingen gebeurde!), wordt de oorlog gestopt, het gouden paleis door beide verzoenende partijen herbouwd en gaan zij allen weer thee planten en opium definitief verwerpen.
Tsji Tjsi wordt dan door de voormalige tiran, haar vroegere aartsvijand als een soort pleegdochter gezien, en deze zet haar weer op de troon waarna de helden, nog steeds gestoken in ouderwetse 16de eeuwse klederdracht, op Arthur na dan, huiswaarts keren en hoe het de Salamander hierna verging is nooit duidelijk geworden.
Datumzaterdag 04 maart 2023 12:42

Reactie no. 22
NaamDanny Knuiman
Leeftijd25
Cijfer8
Recensietoen ik dit las vond ik het niet mijn ding gek genoeg toch werd het steeds intressanter en vond ik het uiteindelijk een mooi en leuk avontuur met een mooie boodschap
Datumdinsdag 10 augustus 2021 10:25

Reactie no. 21
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer9
RecensieDe Witte Uil, een nogal apart verhaal. Ik heb de originele versie gelezen van de suske en wiske klassiek reeks, en ik was positief verrast. Hoewel het verhaal altijd een beetje zonderling is (Sidonie doet niet mee en de tekeningen zijn soms erg klein) moet ik toch altijd ontzettend lachen om het begin waarin Lambik verslaaft raakt aan opium. Het verhaal is oke, maar niet zo goed als bijvoorbeeld de Bokkerijders, maar dat wordt goedgemaakt door de goede humor! Het getsjing tjsang tsjoeng van Lambik is ook wat vervelend, vooral in combinatie met het getjilp van Arthur, maar meestal lees ik hier gewoon over heen. Het album begint heel sterk met de Chinese gangsters in de Antwerpse wijk Chinatown. Zoals anderen ook al gezegd hebben veranderd het album nadat de duikboot in China is aangekomen. De grappen in het album zijn naar mijn mening erg geslaagd en het begin doet me altijd een beetje denken aan de dwaze Lambik die we ook in de gekalibreerde kwibus terugzien. De rest van het verhaal is ook sterk en ik blijf toch altijd benieuwd waarom Sam Foe Tchek alle bijzondere vogels wil vermoorden. Kortom een goed verhaal dat eigenlijk een 8 waard is, maar door de nostalgische originele tekeningen krijgt ie van mij toch een 9!
Datumzaterdag 12 juni 2021 10:10

Reactie no. 20
NaamEmmes
Leeftijd46
Cijfer9
RecensieDe witte uil volgt het uitstekende "De bokkerijder", moeilijk te evenaren en dag gebeurt ook niet volledig. Ik las wel de originele versie en niet de volledig hertekende versie. Deze verschilt qua tekst minder dan "De bokkerijder". Daarin zaten veel verwijzingen naar de actualiteit van toen, maar om een of de andere reden hield Vandersteen zich in bij dit album. De grootste verandering zit in de "knikkende knieën" van de agent, die aan de V1's moest denken, wat later "moeder de vrouw" werd. Wat me ook opviel aan de hertekening, is dat Wiske haar Schanulleke en wit kleedje achterwege laat tot strook 40, om dan ineens wel een wit kleedje te hebben en het popje is er ook terug bij! Waar heeft ze die gevonden in de riolen waar ze op dat moment in opgesloten waren? Verder vind ik de hertekening in het begin zeer zwak, maar dit verbetert wel eens ze van de duikboot af zijn. Maar dan nog, als je de originele tekening bekijkt, is alles veel gedetailleerder. Zie maar bijvoorbeeld eens hoe de jonk vergaat in de storm, een wereld van verschil en veel realistischer in het originele verhaal.
Het verhaal zelf is in twee te splitsen waarbij het kantelmoment het vertrek uit de duikboot is, en daarmee ook wat wij dachten de hoofdschurk te zijn. Die kan ongestraft gaan lopen, toch wel vrij uniek in een Suske en Wiske strip. Het deel daarna is gelukkig interessant genoeg, en het is fijn om Lambik en Arthur terug samen te zien klungelen. Wat ik minder vond, is het geheim wapen van Lambik dat hij aan zijn vlecht hangt. De belegering vind ik dan wel weer spannend, en ergens deed het me zelf wat denken aan de blauwe reeks. Zou het toeval zijn dat hij tegelijkertijd aan het Spaanse spook begon, voor Kuifje? De opoffering van Wiske is misschien wel één van de grootste daden die ze ook deed, ook al twijfelt ze even want zo overpeinst ze, moet haar loopbaan zo eindigen na al in "tien verhalen" te hebben meegespeeld. Strikt genomen zijn het er negen, maar ik denk dat Het Spaanse spook hier meetelt. Ze gaat echter door en het prentje waarin ze de laatste paal doorklieft is memorabel. Ze maakt in dit album ook een groeischeut vind ik, net zoals in dat eerste album van de blauwe reeks zou gebeuren, maar Schalulleke blijft wel natuurlijk. Ik had ook de indruk dat Wiske hier veel meer op de voorgrond treedt dan Suske.
Het echte einde, met de atoombom van de vredesduif, is misschien wat vergezocht maar in die tjid wel actueel natuurlijk - Hiroshima was nog maar een paar jaar geleden.
Toch wel een zeer geslaagd album, al is het wat verder gezocht dan de toch meer Vlaamse bokkerijder. Het getjingtjangtjoen samen met het tjilp tjilp van Arthur is er soms wat te veel aan, zeker omdat we nog maar net het splaakgeblek in Prinses Zagemeel ook hebben gehad. Gelukkig spreken de chinezen verder zonder spraakgebrek.
Datumdonderdag 25 februari 2021 17:52

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieEEn ouder verhaal dat ik in de hertekende versie heb gelezen. De tekeningen zijn, zeker in het bgein, niet zo sterk.
Toch is het verhaal sterk. Het begint allemaal zeer mysterieus en erg spannend. De mooie inkijk in de Chinese wereld van destijds is ook sterk. Nu wel erg stereotiep uiteraard want om Chinezen knalgeel neer te zetten....( en de opmerking van Lambik op blz. 4) juist in deze tijd van de anti-racisme betoguingen doet dat wenkbrauwen fronsen. toch wordt later ook de schoonheid van China weergegeven. Het verhaal heeft wat weg van Herodes die alle jongetjes uit de weg ruimde, in dit geval een vogel om zo alleenheerschappij te verwerven. Het is een sprookjesachtig geheel met als mooie toevoeging de prinses. Lambik en Arthur zijn zeer sterk. De setting, de opium, de chinese onderwereld, de schoonheid van China: veel dingen om dit album een goed cijfer te geven. De liefdevolle atoombom vind ik wel een misser. Te plotseling en ik vind het raar dat je pacifisme predikt maar in veel albums alles en iedereen neerknalt...
Datumdonderdag 11 juni 2020 08:41

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieHet begin van het verhaal is veelbelovend: een geheime organisatie met een prima schurk. Veel raadselachtigheid. Daarna gaat het, naar mijn smaak, mis. Een verborgen ouderwets rijk. Een schurk die een beloofde verlosser wil doden (waarom ontvoer je die dan en laat je die niet ter plekke om zeep helpen?). Lambik met een vervelende spraakstoornis, een ongeloofwaardig geheim wapen en een wonderbaarlijke genezing zonder verklaring. Erg rommelig. Ik heb het album na vele jaren pas voor een tweede maal herlezen en weet weer waarom het zo lang onaangeroerd heeft gelegen. Geen hoogtepunt.
Datumdonderdag 27 februari 2020 15:52

Reactie no. 17
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieHoewel hier en daar nogal kolderieke grappen, toch een spannend verhaal dat af en toe vaag naar de toenmalige Chinese politieke situatie verwijst
In de (hertekende) kleurenversie zijn een paar grappige details op te merken: Het strikje van Wiske heeft dezelfde kleur als haar shirt: paars in plaats van rood. Arthur heeft ineens geen baard meer
De Chinezen zien Arthur als een gevaar voor hun opium handeltje. In latere verhalen komt dit gegeven geregeld terug dat men het op Arthur gemunt heeft omdat hij door een criminele bende als een bedreiging wordt beschouwd
Onder invloed van een betoverde opiumpijp begint Lambik ineens Chinees te praten. Dat "Tching-Tchang" gedoe samen met het "Tjip-Tjip" van Arthur begint na een tijdje wat hinderlijk over te komen
Datumvrijdag 15 november 2019 12:24

Reactie no. 16
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer7
RecensieEr zijn wel meer albums hertekend of nog beter gezegd vertekend, maar in dit geval is het wel zeer slecht uitgevallen. De oorspronkelijke uitgae ingekleurd door Rita Bernaers zou ik zonder aarzelen een 10 hebben gegeven. De hertekende versie waarbij bovendien tekst werd weggelaten haalt hoogstens een 5.

Het blijft een album met een mooie pacifistische boodschap. Aangrijpend is de vreselijke opiumverslaving van Lambik, ontroerend het prinsesje Tchi-Tchi dat haar geroofde troon wil herwinnen. Het thema van de bedreigde monarch komt nogal vaak voor in de vroege verhalen vanwege de toenmalige koningskwestie.

Datummaandag 24 november 2014 22:33

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieAardig verhaal wat zich in het 'oude' China afspeelt. Wat eerdere recensies al aanhaalden is het ge-tjing tjang van Lambik en ge-tjilp van Arthur wel wat teveel van het goede.
Datumzaterdag 4 december 2010 12:33

Reactie no. 14
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieGoed album, misschien niet het beste werk, maar wel leuk om te lezen. Het opium gedeelte had er misschien uit gemoeten.
Datummaandag 7 september 2009 03:29

Reactie no. 13
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer6
RecensieDit is naar mijn mening een minder verhaal van Vandersteen. Op de een of andere manier kwam ik er ook maar moeilijk doorheen. Al bij het lezen van de eerste bladzijde wist ik dat dit verhaal geen all-time high van mij zou worden.
Teveel overbodige zaken spelen een rol naar mijn idee dat maakt het vervelend en ook nog is ongeloofwaardig. Tekeningen vind ik net voldoende.
Datumvrijdag 26 juni 2009 00:36

Reactie no. 12
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer6
RecensieHelaas.. zeker een van de mindere albums die ik heb gelezen, het ''getsjing-tsjang'' van Lambik begon me echt op mijn zenuwen te werken en af en toe was het nogal voorspelbaar.. desondanks hier en daar een aardig geslaagde grap, maar verder vond ik het allemaal een beetje mager.. Toch blijf ik een trouwe Suske en Wiske fan, je zal toch altijd een mindere ertussen hebben..
Datummaandag 11 mei 2009 17:05

Reactie no. 11
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieDit is het eerste klassieke album dat ik een cijfer lager dan 7 geef. Ten eerste gelijkt de transformatie van Lambik in een dwaze chinees te veel op zijn transformatie in paard in het album Prinses Zagemeel. Deze keer is het wel wat minder grappig.
Ook de setting van het verhaal in China spreekt me niet zo aan. Het verhaal lijkt ook niet echt van de grond te komen. Maar al bij al is dit geen slecht verhaal, wel minder in vergelijk met zijn voorlopers.
Datumvrijdag 18 juli 2008 23:15

Reactie no. 10
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieIk vond dit eerlijk gezegd een erg vervelend verhaal om te lezen, eentje die ik absoluut niet in één keer uit kon lezen. Daarvoor boeide het me te weinig en was het zelfs af en toe irritant. Vond het verhaal erg rommelig en bovendien niet spannend. De (her)tekeningen waren ook niet van al te hoge kwaliteit en alsof het getjilp van Arthur niet al genoeg is, begint Lambik ook nog eens te tsjing tsjangen, heel erg irritant.
DatumSun Sep 16 21:46:30 2007

Reactie no. 9
NaamSam
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieEen goed verhaal waarin weer eens de zwakke plekken van Lambik naar boven komen. Verder komt Arthur terug en dat is altijd wel leuk, het verhaal hangt ook goed samen
DatumThu Sep 13 15:30:25 2007

Reactie no. 8
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieEen vroege Sus en Wis, maar wel eentje die een beetje bleekjes afsteekt tegen zijn voorganger De zwarte madam en zijn opvolger Bibbergoud. Aapmens Arthur wordt naar China ontvoerd, waarna onze helden de achtervolging inzetten en waarbij Lambik en passant nog even half in een "tchang tchang" Chinees verandert.
Op de een of andere manier mist dit verhaal een beetje kleur, deels vanwege de stereotype kijk op China, deels vanwege het onsamenhangende scenario. In veel gevallen zien we dezelfde soort situaties terug als in Prinses Zagemeel, en al het getjip-tjip en getching-tching gaat ook op de zenuwen werken. Daar staat gelukkig een aantal gags tegenover.
De hertekening is overbodig maar wel in orde, alleen wekt het bevreemding dat rond pagina veertien iedereen ineens van kleren is veranderd (het jurkje van Wiske, de bolhoed van Lambik)
DatumWed Oct  4 13:09:25 2006

Reactie no. 7
NaamJeroen De Munter
Leeftijd24
Cijfer3
RecensieJammer dat ik een verhaal van VanderSteen moet afbreken, maar net zoals de Sissende Sampan is het niet mooi getekend en komt het verhaal nooit op gang: er gebeuren 101 zaken, die vaak niets tot nut hebben behalve opvulling van pagina's. Het is volkomen ongeloofwoordig en leest absoluut niet vlot. Humor is er niet veel en als het er is, is het veel te voorspelbaar. Dit zijn albums die ik mooi laat zitten in mijn thuisbib...
DatumSat Jun 24 17:44:33 2006

Reactie no. 6
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieDit verhaal is wat saai en alles gebeurd in zo'n langzaam tempo dat de interesse er gauw af is.
De humor van Lambik was erg grappig en dat Arthur weer meedeed was 1 van de weinige hoogtepunten van dit album.
DatumFri Jul 15 11:22:01 2005

Reactie no. 5
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer9
Recensieheel leuk album, heel spannend, vol humor, mooie tekeningen, veel beter dan tegenwoordig.
ook is het leuk dat arthur mee doet, een van de toppers!
DatumWed Apr 27 21:08:02 2005

Reactie no. 4
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Dat het verhaal rommelig is, is mij niet zo opgevallen. Het is in ieders geval niet iets waar ik me aan heb gestoord. Voor mij is het weer een heel leuk verhaal, met daarachter weer een duidelijke moraal. Niet alleen de humor vind ik leuk, maar ook het hele verhaal boeit me enorm. Het idee van Sjam-Foe-Tchek die op zoek is naar ‘vreemde vogels’, omdat een bijzondere vogel zijn ondergang zou betekenen, vind ik heel leuk bedacht. Zeker omdat gedacht wordt dat Arthur of Lambik deze ‘vreemde vogel’ wel eens zouden kunnen zijn; het zijn toch ook ‘vreemde vogels’!
Datum Tue Feb 15 20:18:13 2005

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Omdat het een Vandersteen is scoort ie waarschijnlijk hoger maar verdient 't niet echt. Ondanks de mooie boodschap boeit het verhaal me gewoon echt voor geen meter. Ik vindt trouwens de hertekening van dit verhaal slecht!!! De hoofdpersonages lijken wel instant stoned of zo. De originele versie heb ik nog niet. Ik vind de hertekening van bijvoorbeeld 'De sprietatoom' nog beter. In mijn becijfering heb ik daarom echt besloten om puur het verhaal te becijferen anders kwam ik uit op een 3 of een 4 of zo! En aangezien ik alleen de hertekende versie heb (met die veel te grote ogen) zou het in mijn ogen niet eerlijk zijn anders te oordelen.
Datum Thu May 15 21:37:50 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Hmm..niet zoveel aan eigenlijk.
Ik vind de humor en Lambiks paardenstaart wel leuk maar daar houd het ook mee op.
Het verhaal 'doet' me gewoon niet zo veel.
Bovendien behoord dit verhaal tot degenen die hertekend zijn en dat haalt de oude stijl van het album weg.
Datum Thu May 15 15:08:13 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie Ietsjes rommelig, dit verhaal! Waar ligt dat aan?
Natuurlijk heeft dit verhaal een doorlopende lijn, een begin, midden en een einde, maar dat is het niet wat me stoort! Willy heeft het hier te goed bedoelt; hij heeft teveel kleine zijlijnen om gags te verwerken in het verhaal gebouwd en er zijn ook te veel vakjes in een strook! Normaal zijn drie vakjes voor een strook genoeg, alleen als je actie of spanning e.d. er in wilt hebben, kunnen er vier of vijf vakjes in een strook. In "De witte uil" is dat niet zo! Wat me ook opvalt is dat de figuren tegenover de voorgaande verhalen kleiner getekend zijn! Het oog vermoeit zodoende sneller bij het verwerken van tekst en tekeningen!
Met symbolische motieven spaart Willy dit keer ook niet bij dit verhaal (b.v. vredesduif met aan een touw een bom, waar met grote letters A.B. opstaat. Duidelijker kan het niet meer!)en natuurlijk komt ook de letterlijke en getekende humor niet te kort! Integendeel!
Ondanks ik er niet zo tevreden over ben loont het zich toch dit album te lezen! De moeite waard is het! Het zegt nl. veel over Willys pacifistische zicht over vele dingen, die toen actueel waren en eigenlijk nu nog actueel zijn!
Datum Wed May 14 16:58:17 2003