Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bokkerijders


De bokkerijders Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De bokkerijders verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,93

Reactie no. 61
NaamBarbarossa
Leeftijd42
Cijfer10
RecensieDe Bokkerijder, wat een geweldig nostalgisch album. Waar andere verhalen uit de beginperiode van Vandersteen nog weleens wat spanning of verhaallijn mistten, is dit echt een topverhaal. Toen ik de Bokkerijder voor het eerst in Zweden las toen ik nog een klein was, was ik al verliefd op het verhaal. Het begin is erg spannend, als een depressieve Lambik in een storm wegvlucht om 'de schande uit te wissen'. Daarvoor vragen Suske, Wiske en Sidonia zich al af of er geen gaslucht uit Lambiks huis komt, erg duister allemaal.

Het verhaal blijft daarna maar doorgaan, met een aura vol griezeligheid en mysterie die het album lang voortduurt. In de S&W klassiek versie zitten ook enkele leuke verwijzingen naar het Marshallplan en op de achtergrond natuurlijk de collaboratie tijdens de oorlog, vooral ook als Wiske zegt: wie heeft er nou geen bokkerijder in de familie? Dit is denk ik ook de reden dat dit verhaal pas in 1956 in albumvorm werd uitgegeven. Het verhaal zelf is echt steengoed en door het hele album heen spannend, ook Thijs de Sprinkhaan en de zilveren bok zijn twee unieke karakters. Ik vind het oud-Vlaams van Thijs altijd heerlijk om te lezen. Wat ook heel geestig gevonden is, is het stuk waarin Thijs en de zilveren bok zo ontdaan zijn over het bestaan van de belastingdienst dat ze de bokkerijdersbende opheffen. Zoals Lambik in een later album zou zeggen: 'er zijn geen dieven meer, de mensen stelen zelf'. Echt alles is goed aan dit verhaal, en het behoort al jaren tot mijn absolute favoriete albums. Er zijn door de hele reeks heen maar 2 verhalen die ik nog beter vind dan dit album, maar dat is voor een andere keer. In de Bokkerijder toont Vandersteen wat voor een meestertalent hij had, iets wat in de albums uit de periode 1948-1952 en de blauwe reeks. Er is dan ook maar een cijfer voor dit album, en dat is een dikke 10! Wat een klassieker!

Datummaandag 22 mei 2023 21:43

Reactie no. 60
NaamJules Vismale
Leeftijd53
Cijfer10
RecensieEigenlijk vond ik het in de strip van Suske en Wiske over de Bokkerijders jammer dat Thijs hierin niet erg uitvoerig werd beschreven. Zo ziet hij, zoals ik eerder vermelde, er meer uit als Popeye en heeft hij daar wel enige kenmerken van gemeen.
In de 18de eeuw was Thijs de aanvoerder geweest van de Bokkerijders en werd Johan Matheus Lambik, de voorvader van Lambik, een van zijn beste vrienden en hielpen ze elkaar om met geroofde zilveren voorwerpen, uit Limburgse kerken, een Zilveren Bok te scheppen die zij met een kwaadaardig geest tot leven brachten en feitelijk hun levende afgod en aanvoerder moest wezen!
Alleen wilden zowel Thijs als Johan Matheus Lambik, bij het zien van een zilveren beeld van de Heilige Barbara, de beschermengel van de Limburgse mijnwerkers, tot inkeer komen en hierdoor keerden de overige Bokkerijders zich tegen hen.
Na een vreselijke gevecht onderling en een mijnexplosie werden Thijs en de Zilveren bok meer dan 200 jaar lang opgesloten in de mijn waar ze blijkbaar in een toverslaap waren beland. Door een latere mijnexplosie in 1948, veroorzaakt door een mijnwerker waar Lambik voor werkte, kwamen zij onbedoeld weer tot leven maar zorgde de Zilveren Bok ervoor dat Thijs opnieuw onder invloed van het kwaad kwam.
Thijs zou feitelijk 260 jaar oud zijn geweest maar hij zag er meer uit als een 60-jarige met een seksloos lichaam als van een wandelende tak (zijn bijnaam was dan ook de Sprinkhaan), maar hij was ook vrij sterk, taai en lenig. Het was zelfs opvallend dat Thijs wel gevoel voor humor had, allerlei spreuken op een synonieme en pleonasme wijze voort bracht en dat hij zelfs heel beleefd was naar anderen toe omdat hij Suske, Wiske en Lambik niet eens tutoyeerde!
Niettemin was Thijs wel erg gek op het ontvoeren van de helden en de kwaadaardige dubbelgangers van de opgenoemde Suske, Wiske en Lambik, geschapen door de Zilveren Bok, kon hij ook vrij moeilijk in toom houden en het is een groot raadsel waar de beschermengel van Wiske deze Bokkerijders later heen stuurde al deed zij helemaal niets om de drie vrienden te redden van een hevige brand in het huis van Sidonia, aangestoken door Thijs!
Later leerde Thijs echter alleen, tot schade en schande, dat een belastingontvanger nog roofzuchtiger was dan hijzelf, iets wat de Zilveren Bok aangaf door te beweren dat het wreed en crimineel was dat er een officiële dienst bestond voor het “Nemen ende het oppakken van centen!”
Toen besefte de Zilveren Bok opeens dat bepaalde rovers, zoals de Bokkerijders, niet pasten in de 20ste eeuw en dat hij al zijn toverkracht was kwijtgeraakt door het scheppen van de nieuwe Bokkerijders en Thijs in de macht van het kwaad en de zonde te houden.
Na hun zelfmoord in een diep moeras van het Duivelsven verdween de boosaardige geest uit de Zilveren Bok die hierdoor weer een levenloos voorwerp werd en de geest van Thijs (waar het kwaad eveneens uit was verdwenen nadat hij het beeld van de Heilige Barbara wederom had aanschouwd en Thijs hierdoor definitief tot inkeer kwam) gaf hem toen terug aan de vrienden daarna hij het Hemelse paradijs alsnog in mocht gaan!
Datumzaterdag 04 maart 2023 12:45

Reactie no. 59
NaamBoesterink
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieDe Bokkerijders is een echt griezelverhaal. Het duurde niet voor niets zoveel jaar voordat het in album werd uitgegeven. Een duivelse bok, heidense rituelen, vuurkarren die door de lucht razen! Dit album heeft alles en verdient dan ook een 10!
Datumzaterdag 19 juni 2021 02:57

Reactie no. 58
NaamDe Zilveren Bok
Leeftijd249
Cijfer10
RecensieDe Bokkerijders, naar mijn mening het eerste echte steengoede verhaal van Vandersteens beginperiode. Werkelijk alles klopt in dit verhaal! Lambik die weer eens kuren krijgt, dit keer omdat hij zich zo erg schaamt dat zijn voorouder een bokkerijder was! Dit leidt tot allemaal dolle avonturen met een van de meest wrede tegenstanders in een S&W album ooit: De Zilveren Bok! Het album zelf staat vol van de griezelige spanning, zoals we deze later ook terug zouden zien in bijvoorbeeld de Tuf-Tuf Club of in het Zingende Nijlpaard. Het verhaal is erg goed en zorgt ervoor dat je dit album in een ruk uitleest. Ook grappig dat Lambiks brief op pagina 4 begint met 'beste V?L? Vrienden, een verwijzing naar het vorige album Prinses Zagemeel waarin Lambik een 'spraakgebrek had'. Voor de rest is het meeste over dit album ondertussen wel gezegd, getuige de vele recensies en de hoge cijfers. Een van de beste albums en daarom een 10!
Datumvrijdag 11 juni 2021 10:04

Reactie no. 57
NaamEmmes
Leeftijd46
Cijfer10
RecensieDe bokkerijder (later werd het pas de bokkenrijders) kende ik tot voor kort alleen in de vierkleurenreeks. Het is altijd één van mijn favoriete albums geweest. Pas kort las ik de originele "klassiek vlaamse" versie. Dit album was niet hertekend en ik vind eigenlijk ook dat het één van de weinige oudere albums is dat succesvol ingekleurd werd later. Maar ik ben verschoten van in welke mate de teksten aangepast zijn geweest! Zelfs zodanig dat volledige tekstballons zijn verdwenen, dus er moet toch ook ooit eens wat hertekend zijn geweest om de tekstballen terug de normale achtergrond te geven. In het originele album zit heel veel actualiteit van toen die verdwenen is in de vierkleurenversie. Bv Vandersteen is het duidelijk niet eens dat een tramrit is opgeslagen. In strook 73 zegt Suske "'k weet het Wiske, 's zondags een frank meer op de tram hé". In de vierkleurenversie word dat "Maar vertel het dan toch!" Die tekstballon is kleiner en je ziet meer van het raam. Een paar stroken verder verdwijnt Wiske's antwoord "Jamaar, voor ons geeft dat niet hoor moederke" en in de vierkleurenversie zien we een schap met een bord op dat niet te zien is in de originele versie. Dat de tram opgeslagen is, horen we nog eens in het album want dan gebruikt Wiske het als vloekwoord "tramtariefopslager!". Op pagina één heeft Suske het over de "economische voordelen van de benelux" en op pagina twee het Marshall plan. Ook weet ik nu meer waarom Wiske op een bepaald moment zegt of Suske gas ruikt. Ook uitdrukkingen zoals "in een ik en een gij" of "justekes" zijn zoveel beter dan wat ze er later van maakten. Ik vond het in elk geval heerlijk om het zo te lezen terug, en eigenlijk de stem van Vandersteen terug meer te horen, en geef het daarom in die versie een 10.
Maar niet alleen daarom : het was al een perfect verhaal met de juiste sfeer, en spanning en een prachtig einde ook. Het is ook een album waar de vier hoofdrolspelers terug allemaal een rol spelen sinds de zwarte madam, toch ook wel een pluspunt.
Het album begint geweldig goed met Wiskes droom, en het feit dat S en W naar Lambiks huis gaan 's nacht en hem voor het eerst als mijnwerker zien, en daarop vlucht in de nacht (prachtig prentje) is een heel sterke passage. Ook het verleden van Lambiks voorouder als bokkerijder is boeiend. Vandersteen was echt wel een meester-verteller en alle twijfelaars zullen daar nu wel van overtuigd zijn.
Het verhaal gaat dan vlot verder in de mijnen en het oproepen van de slechte dubbelganger door op de bok te gaan zitten... wel de sfeer dat zoiets oproept, ik zie het in de hedendaagse albums niet meer gebeuren, en dat is toch wel wat jammer. De engelbewaarder is een beetje deus ex machna, maar gelukkig schetst men direct de context dat ze enkel kan helpen als het over haar slechte ik gaat. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit in latere albums nog voor komt. Het einde is vrij schokkend. Thijs en de bok kunnen het niet vinden in de huidige wereld, en willen er een einde aan maken. Thijs bekeert zich terug door het zien van het beeldje van de beschermheilige van de mijnwerkers, maar door een losse plank gaat hij dan toch de dieperik in en wordt door de zilveren bok meegesleurd. Dit is drama van het hoogste niveau.Er is jammer genoeg in strook 218 een fout in de volgorde van prentjes geslopen (het laatste prentje moest het eerste zijn want anders klopt de tekst in de ballon niet), maar dit werd wel rechtgezet in de vierkleurenreeks.
Perfect album, en het begin van in mijn ogen de gouden periode van S en W onder Vandersteen's pen.
Datumdonderdag 18 februari 2021 17:56

Reactie no. 56
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieVandersteen (net 3 jaar bezig) maakte een schitterend verhaal rond de Bokkenrijders. Deze rovers waren in de 18e eeuw actief in wat nu Limburg is. Omdat ze overal vrijwel tegelijkertijd toesloegen, ontstond al snel de legende dat ze op vliegende bokken reden
DE BOKKERIJDER (zoals de titel oorspronkelijk was) is een echt griezelverhaal. Het staat vanaf het begin bol van geheimzinnigheid, spanning en horror. Maar wel zo gedaan dat het nog steeds grappig is. En vooral superieur aan de "griezelverhalen" van z'n opvolgers
In 1948 was het geloof nog heel belangrijk, waardoor er vaak over bidden wordt gesproken. In de Rode Reeks (1972) is dit allemaal verwijderd en zijn verder ook veel teksten die refereren naar de naoorlogse tijd aangepast. Gelukkig werd het verhaal nooit hertekend
Dit verhaal verscheen pas in album in 1956, 8 jaar na publicatie. De strip verscheen in een krant die katholiek van strekking was. Een verhaal waarin duivelsaanbidders, zwarte kunst en de duivel centraal staan ging misschien een beetje te ver voor de uitgeverij
We maken kennis met een voorouder van Lambik. Dat wil zeggen, Johan Matheus Lambik doet alleen in een soort flashback mee
Lambiks voorvader en Thijs komen tot inkeer bij het zien van het beeldje van Sint-Barbara. Ze worden echter door de rest van de bende gevangen gezet en zien hoe met alle beeldjes de zilveren bok gemaakt wordt. Dat houdt dus in dat Sint-Barbara ook omgesmolten werd. Toch vond Wiske aan het eind van het verhaal het beeldje weer terug
Aan het eind van het verhaal heeft een groepje scouts een niet onbelangrijke rol. Vandersteen was in z'n jonge jaren zelf ook lid van de scouts. Als "Sluwe Vos" leerde hij toen de natuur waarderen, iets dat in veel verhalen tot uiting zou komen
Misschien een idee voor een spin-off? Een serie waar Lambiks voorvader Bokkenrijder wordt en eindigt met de creatie van de zilveren bok en het maken van het testament. Hoewel, dieven zijn misschien niet meteen iets om een stripreeks van te maken
Datumdonderdag 19 november 2020 07:08

Reactie no. 55
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieEr was een aantal zeer duistere albums dat uit de koker van Vandersteen kwam, net als de Tuftuf-club is dit er ook een. Gebaseerd op de legendes rond de Limburgse Bokkerijders. Deze grimmige geschiedenis wordt op een zeer treffende manier in de verhaal verteld. Al onze hoofdfiguren worden moeten de nodige vernederingen doorstaan en slachtoffer van Thijs en de Zilveren bok ( Isidoor) gemaakt van het kerkzilver. De verdubbelingen van onze vrienden, de opoffering van Suske, de uiteindelijke strijd met Sidonia stuk voor stuk sterke staaltjes van de bovengenoemde grimmigheid. De oudere tekenstijl past uitstekend. Suske lijkt in die tijd ook wat heldhaftiger dan later het geval was. Mystiek, duisternis, agressie en humor gaan hand in hand in dit album.
Datumzaterdag 18 juli 2020 20:11

Reactie no. 54
NaamWietse
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieGoed verhaal waar toch wel wat meer had in gezeten. Het is een mooie legende om er wat mee te doen. Lambik word goed duister neergezet. Tante Sidonia word al vroeg in het verhaal uitgeschreven en zien we pas in het slot terug, wat het verhaal ook weer ten goede komt. Wat dat betreft ben ik het wel met de tekenaar van Kuifje, Hergé eens dat de verhalen meestal bevorderd als Jerom, tante Sidonia er niet bij zijn. Schanulleke word ook niet gemist. Al met al een prima vertolking van legende.
Datumzondag 12 augustus 2018 08:31

Reactie no. 53
NaamWilly
Leeftijd101
Cijfer10
RecensieDit album kwam pas vele jaren uit na de verschijning in de krant, dit door de toen nog verse herinneringen aan de bokkerijders/collaborateurs van de Tweede Wereldoorlog. Een Franstalige uitgave was er zelfs helemaal niet.

Pas in de jaren 1970 verscheen de kleurenversie, gelukkig niet hertekend, wel werd veel tekst weggelaten.

Een van meest duistere verhalen, het is knap hoe met simpele tekeningen zo'n sfeer wordt neergezet. Alleen al die grauwe bouwval waarin Lambik woont. Ik blijf dit herlezen.

Datumzondag 05 oktober 2014 20:09

Reactie no. 52
NaamWendy
Leeftijd43
Cijfer8
RecensieIn principe ben ik niet zo van de reeds bestaande verhalen waar Suske en Wiske een beetje in verwerkt worden, maar binnen deze sub-categorie zijn deze Bokkerijders (en volgens mij zou dat binnen de nieuwe spellingsregels Bokkenrijders moeten zijn) wel aan de top.
Datumzaterdag 22 maart 2014 15:36

Reactie no. 51
NaamSander B.
Leeftijd14
Cijfer10
Recensieik heb dit verhaal dubbel ( een oude en een nieuwe versie) maar ik wil geen een van beiden kwijt. dat spreekt boekdelen! vooral de versie met de poppetjes op de ouderwetse manier getekend trekt mij erg.
Datumzondag 26 juni 2011 19:19

Reactie no. 50
NaamMark
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieErg leuk maar vooral spannend verhaal. Album gebaseerd op een volkslegende (van de Bokkerijders) en dat type verhalen doen het altijd goed bij mij. Humor, actie en spanning zijn in dit verhaal perfect verweven en opvallend is de (beklemmende) sfeer die Willy Vandersteen in dit album kan oproepen.

Natuurlijk kan Vandersteen's favoriete onderwerp voor spot, de belastingen, niet ontbreken, ditmaal zelfs essentieel voor de plotwending aan het eind. De tekeningen zijn goed, maar wat me in dit verhaal opvalt is dat er wel erg veel plaatjes zijn waarbij de hoofdpersonen zich ergens ver weg aan de horizon bevinden. Tijdsgebrek om meer gedetailleerde plaatjes te tekenen?

Datumdonderdag 16 december 2010 08:02

Reactie no. 49
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer10
RecensieEen wel heel bijzonder angstaanjagend verhaal van Vandersteen.
Een klassieker onder de klassiekers. Bloedstollend spannend en tegelijkertijd ook erg leuk. Zoals ik al vermeldde een angstaanjagend verhaal, de mijngangen en de brandende skeletten. Vandersteen had een gave om de spanning in een verhaal tot aan het einde toe erin te houden, zodoende is het een perfect lopend album, fantastisch om te lezen! 'De bokkerijders' mag met recht een meesterwerk genoemd worden.
Datumdinsdag 24 november 2009 16:14

Reactie no. 48
NaamJules Vismale
Leeftijd39
Cijfer10
RecensieDit is een van de mooiste verhalen van Suske & Wiske die ik ken! Het is alleen jammer dat niet vermeld werd hoe de zilveren bok en Thijs bijna 200 jaar lang opgesloten bleven in de mijn. Ik ga er zelf van uit dat Thijs door de toverkracht van de zilveren bok overleefde en de mijnexplosie die een collega-mijnwerker van Lambik veroorzaakte hen beiden weer tot leven wekte!
In mijn ogen lijkt Thijs (bij mij het meest favoriet!) ondanks zijn wandelende tak- of sprinkhaanvormige lichaam bijna meer op een oude grijsaard die een soort Popeye-hoofd heeft met bijbehorende pijp die Thijs net als Popeye gebruikt als werktuig. De kwaadaardige dubbelgangers van Suske, Wiske en Lambik daarintegen kwamen soms meer dom en onhandig over dan echt gevaarlijk! En zover bekend vlogen de echte Bokkerijders nooit en te nimmer op reuzenbokken!
Datummaandag 26 oktober 2009 13:12

Reactie no. 47
NaamMark
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieEENZAME KLASSE! Misschien wel wat jeugdsentiment (het was het eerste album dat ik las); ik weet nog hoe onder de indruk ik was van de ijzingwekkende sfeer. Een meer dan ingenieus plot, prachtige tekeningen, veel emoties en de dubbelgangers zijn werkelijk kwaadaardig. Verder geen woorden aan vuil maken: dit album moet iedereen lezen en in zijn boekenkast hebben staan!
Datumvrijdag 5 juni 2009 14:13

Reactie no. 46
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieGewoonweg : top album! Van begin tot eind zit de spanning er al goed in, Lambik wederom in een rol die hem echt ligt en een zeer vermakelijk einde..
Datummaandag 27 april 2009 19:21

Reactie no. 45
Naamflotser
Leeftijd33
Cijfer9
Recensieeen volksverhaal zoals alleen vandersteen het kon - met humor, actie en spanning en zoveel vaart dat je de zoveelste bizarre verwikkeling er graag bijneemt. geweldige sfeer ook. zonder dit album zou er niemand in vlaanderen nog weten wat een "bokkerijder" was (ik ook niet).
Datumdonderdag 23 april 2009 14:26

Reactie no. 44
Naamerik
Leeftijd31
Cijfer10
Recensieheel erg leuk verhaal.
ik heb alle albums van s en w maar deze blijft toch de leukste.
Datumvrijdag 14 november 2008 14:37

Reactie no. 43
NaamSandstorm
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieTopper. De sfeerschepping is uitstekend. In het begin van het verhaal wordt Lambik echt wel grimmig en zelfs angstaanjagend neergezet.
Deze hoort in de top tien van beste verhalen.
Datumvrijdag 18 juli 2008 23:00

Reactie no. 42
Naammatthijs
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieeen echte klasieker. vooral bij de vliegende bokken vind ik dat vandersteen goed heeft stil gestaan bij de myhte. en dan het verhaal van johan matheus lambik. in een woord fantastisch.echt een 10 waard.
Datumdonderdag 3 januari 2008 17:33

Reactie no. 41
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieHet valt me bij het lezen van oude albums op hoe goed Vandersteen erin slaagde een bepaalde sfeer te scheppen, en die vol te houden tot het einde van het verhaal.
Ook hier zit het helemaal juist: de donkere mijngangen, de brandende vliegende wagen, de zilveren bok, Lambik die in de regenachtige nacht verdwijnt....
Als ik me niet vergis is dit verhaal uit dezelfde periode als Prinses Zagemeel en Bibbergoud, 2 verhalen die eveneens uitblinken in een zeer geslaagde sfeerschepping.
De tekenstijl en de humor zijn in dit verhaal gewoon maf, jammer dat Vandersteen later evolueerde naar een meer afgeborstelde stijl.
Persoonlijk ben ik een grote favoriet van de varianten van bokkerijder Thijs op "liefde is blind, zei de boer, en hij kuste het varken," die vooral in het eerste deel van het verhaal veelvuldig voorkomen.
DatumWed Jul  4 16:19:23 2007

Reactie no. 40
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieMooi verhaal, een echte klassieker, ik lees dit verhaal met veel plezier en het verhaal blijft hangen maar wat ik minder vind aan dit verhaal zijn de tekeningen, ik vind deze echt lelijk.
DatumFri Apr 27 17:36:53 2007

Reactie no. 39
NaamMartin
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieDit was mijn eerste album toen ik een jaar of vijf was. Misschien niet de ideale leeftijd om het te lezen en het was uiteraard meer plaatjes kijken. Ik vond het een beetje eng en nog vind ik een wegrennende Lambik in de regen om de schande uit te wissen van een beklemmend soort eenzaamheid. Wel een goed inhoudelijk verhaal, vooral de bokkerijdersgeschiedenis op perkament.
DatumTue Mar  6 17:31:11 2007

Reactie no. 38
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieEen klasiseker van welleer, die ik vroeger maar lelijk getekend vond maar waar ik nu des te meer de schoonheid van zie. Een van de meest duistere verhalen in de Suske en Wiske reeks, maar desalnietemin ook leuk. De manier waarom Vandersteen de grimmige, beklemmende sfeer in de mijnen en het karakter van het landelijke, wijdse landschap neerzet is geweldig. Het blijft een lust om te lezen.
DatumFri Feb  2 17:30:32 2007

Reactie no. 37
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieEen klassieker onder de klassiekers. Lambik reist af naar Limburg om daar goed te maken wat zijn achttiende-eeuwse voorvader heeft misdreven als meedogenloze Bokkerijder. Een bijzonder spookachtig verhaal, met mijngangen, brandende skeletten, duivelse rituelen en een boze geest die huist in een zilveren bok. Tegelijkertijd is het ook hilarisch leuk, en bloedstollend spannend.
Bijzonder knap van Vandersteen om dat allemaal samen in een perfect lopend album te persen - dit was zijn achtste S&W-avontuur en zijn eerste echte meesterwerk. Een dikke tien!
DatumWed Dec 13 20:29:35 2006

Reactie no. 36
NaamStefaan Van den Eynde
Leeftijd39
Cijfer9
RecensieUIt de tekenstijl en verteltrand die de oude reeks kenmerkt, ademt een melancholische verbondenheid met een tijd die niet meer is. Vandersteen had de gave om rechtstreeks tot de volksziel te spreken. Zoals hieronder wordt weergegeven hij had oog voor detail. Zo zijn ook de Kempische langgevelhoeves die hij opvoert, historisch correct. Vele verhalen hebben effectief een donker onderliggend timbre, wat het verhaal als kind nog échter deed lijken.
Het concept van 'De Bokkerijders' was een perfect samengaan van alle facetten die Vandersteen zo uniek maakte.
DatumThu Sep 28 08:21:38 2006

Reactie no. 35
Naamlars
Cijfer8
RecensieIk lees het vaker in de recenties van dit verhaal. Het verhaal heeft iets grimmigs. Iets engs. Het is niet een,zoals ik dat noem, feelgood album, zoals pak-em-beet het krekelige ketje ofzo. Niet een album die ik effe vlug pak om te lezen als ik mij verveel. Toch, ik vind de bokkenrijders goed. Ik hou wel dit sfeertje.
DatumFri Sep  8 00:53:54 2006

Reactie no. 34
NaamGunther Theys
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieIk leerde het verhaal kennen via een oudere nicht die van zolder enkele strips haalde: "De Bokkerijders" en "De Stierentemmer". We schrijven begin 1970 en beide verhalen waren nog niet in herdruk verkrijgbaar. Hier leerde ik een andere Suske en Wiske kennen dan ik gewend was. Oervlaams en donkerder. Keer op keer als ik op bezoek was vroeg ik mijn nicht om deze vergeten verhalen boven te halen die voor mij nog steeds onbereikbaar (lees niet te verkrijgen in de winkel) waren. Toen ik mijn vader vroeg of de Bokkerijders ooit echt bestaan hadden en hij bevestigend antwoordde was het hek helemaal van de dam. Via deze strip leerde ik het Bokkerijders fenomeen kennen en nam mijn interesse in lokale legendes en folklore een aanvang. Zelf een Theys zijnde kon ik me wel terug vinden in de kapitein :-)

Pure nostalgie en Vandersteen op zijn best. Eigenlijk heeft het verhaal diepgang en toont het de geest van de tijd. Heerlijk vertoeven (en griezelen) in het land van weleer. 

DatumThu Sep  7 04:34:11 2006

Reactie no. 33
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieEen S & W-verhaal vol nostalgie, zeker voor diegenen die vroeger in de Limburgse mijnen hebben gewerkt. Vandersteen weet op treffende wijze volkslegendes in een stripverhaal te verwerken. Hij heeft zich ook goed verdiept in de leefwereld van de mijnwerkers want St. Barbara is daadwerkelijk de patroonheilige van de mijnwerkers. Het verhaal zit prima in elkaar met goede vondsten (o.a. de zilveren bok en de dubbelgangers), getekend in een ouderwets gezellige tekenstijl. De humor komt niet tekort en de karakters, vooral die van Lambik komen hier goed tot uiting. Alleen de inbreng van Wiskes engelbewaarder vind ik een wat goedkope manier om de meest uitzichtloze situaties nog om te buigen, wat Jerom in latere albums al te vaak zal doen. Maar dit album is zeker een klassieker in de S & W-reeks, vooral vanwege de aparte sfeer!
DatumWed Jun  7 23:10:04 2006

Reactie no. 32
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer7
RecensieDit is het eerste album wat ik ooit kocht, een ook al vind ik het verhaal niet sterk is het toch bijzonder, dus een 7.
DatumTue Apr 11 13:41:11 2006

Reactie no. 31
NaamErik Strijbos
Leeftijd21
Cijfer9
RecensieDeze recensie heeft betrekking op het originele verhaal uit de krant. Wat ik niet snap is dat dit verhaal pas zo laat is uitgegeven in de reeks, want wat mij betreft had het er zo ingekund. Er wordt gehamerd op belastingen, verkiezingen en de vergadering van de Benelux, maar dit lijkt me tamelijk onschuldig. Wat misschien een reden kan zijn geweest is dat ondanks het moralistische (wat in de originele versie sterker naar boven komt) het toch een verhaal is wat stiekem toch wel het bokkenrijder zijn verheerlijkt! Zeg nu zelf, best grappig toch, om op die bokjes rond te vliegen? Maar ook het kaartleggen van Sidonie (voordat ze de droom gaat uitleggen) kan hebben gebotst met het Katholieke.
Als kind vond ik het verhaal best vaag, maar ook wel spannend. De stijl van de tekeningen vond ik als kind zijnde maf, maar er zit veel sfeer en beweeglijkheid in. De karakters hebben meer persoonlijkheid in de originele versie, en ik heb er best wel van genoten! Sidonie is als gehandicapte tante zeker in staat om de hele bokkerijdersbende te verslaan en is hierbij vaak het laatste redmiddel voor Suske, Wiske en Lambik. Humoristisch is het idiote einde om de belastingdienst er eens van langs te geven. Ik vind het verhaal niet helemaal perfect, dit vanwege het lage niveau van de tekeningen, maar vooral omdat het scenario nog teveel win-verlies-win-verlies-win-verlies situaties opleveren die het verhaal aan de gang moeten houden. Wel was het onmogelijk om het album aan de kant te leggen, want er was iedere keer reden genoeg om de bladzijden te blijven omslaan! En dat vind ik super positief!
De latere versies vind ik minder van kwaliteit omdat het Vlaamse is verdwenen en daarmee ook een gedeelte van de karakters. De inkleuring doet een beetje af aan de sfeer die er bij de krantenstroken sterker in zat. (zelfde effect als zwart-wit horror films kijken, die zijn spannender)
Voor het krantenverhaal daarom een 9, voor de 1e albumuitgave een 8,9 (omdat deze al iets is bijgeschaafd) en voor de latere albumuitgave (nr. 136) een 8.
DatumWed Nov 30 20:04:18 2005

Reactie no. 30
Naamkoen
Leeftijd36
Cijfer10
Recensievwala, het is eruit. de bokkerijders is de absolute klassieker in de suske en wiske reeks. een ijzersterk verhaal. schitterende locatie. duistere sfeer. af en toe behoorlijk komisch, soms zelfs angstaanjagend...
historisch niet helemaal correct, zeg je? is eigenlijk een beetje absurd. vandersteen gebruikt elementen uit de sociale geschiedenis en de limburgse sagen en legenden...
de tekeningen zijn ook in de kleurversie origineel. waarvoor hulde!
een klassieke vandersteen die in geen enkele bibliotheek mag ontbreken. lap!
DatumThu Aug 25 10:49:25 2005

Reactie no. 29
NaamEli Dirkx
Leeftijd13-14
Cijfer10
RecensieDit vind ik het beste stripverhaal van Suske en Wiske dat ik ooit gelezen heb! Of het nu de originele versie of de heruitgave is!
DatumMon Aug  8 10:48:43 2005

Reactie no. 28
Naamluc beirnaert
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieSteengoed album, blijkbaar één van de eerste van Vandersteen (aan de tekeningen en de datum van voorpublicatie te zien). Waarom het dan pas in 1956 in albumvorm verschijnt intrigeert me.
Enkele heel leuke ingrediënten. Vandersteen was blijkbaar zijn tijd ver vooruit wat betreft het "klonen". De zilveren bok lijkt heel wat handiger dan proefbuistoestanden (ook de spiegel in de knokkersburcht doet iets gelijkaardigs, zij het zonder de nevenwerkingen in dit album). Enfin, fantasie, een goed verhaal, humor, een zeer aangename verpozing dus...
DatumWed Jul 20 10:36:06 2005

Reactie no. 27
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer8
Recensieheel goed album, maar wel een beetje ingewikkeld.
wel heel mooi getekend en zit verder wel goed in elkaar, dus, ik d8,
  die krijgt een 8
DatumTue Mar  8 13:33:02 2005

Reactie no. 26
Naamphoenix
Cijfer8
Recensieeen van de juweeltjes uit de oude doos
DatumThu Mar 3 20:38:04 2005

Reactie no. 25
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieeen beetje te veel fantasie maar verder vet cool!!!!
DatumSun Feb 20 10:50:58 2005

Reactie no. 24
NaamMichiel
Leeftijd15
Cijfer10
RecensieZeker weten het beste album van Suske en Wiske wat ik ooit heb gelezen. Ik vind omdat het nog oude tekeningen zijn de sfeer ontzettend gezellig en het verhaal zit ook onweis goed in elkaar. Dit is duidelijk een van de juweeltjes die Willy Vandersteen heeft afgeleverd. Ik hoop nog altijd dat ik dit boek in de twee kleuren versie in handen krijg verder zou ik voor dit boek geen minpunten weten te bedenken dus een dikke 10.
DatumFri Feb 18 16:16:49 2005

Reactie no. 23
Naam Antoon van Ham
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Wat een machtig verhaal is dit. Hier zien we dat Lambik ook een zachte kant heeft; vaak is hij egoïstisch en op zoek naar rijkdom. Maar hier stort hij zich in het avontuur om een eeuwenoude fout, begaan door een verre voorvader, goed te maken en een dief die al lang dood hoort te zijn alsnog te bekeren. Vanzelfsprekend gaat dat niet van een leien dakje, wat vele komische situaties oplevert. Aan het eind ziet het er naar uit dat Lambik, Suske, Wiske en Sidonia gefaald hebben en is Lambik ontroostbaar. Maar natuurlijk komt op de laatste bladzijde alles toch goed. Dit verhaal heeft eigenlijk alles: humor, spanning, sagen en legenden; misschien is het alleen wel een beetje heel erg moralistisch.
Datum Mon Feb 14 18:29:25 2005

Reactie no. 22
Naam Moorthamer Timo
Leeftijd 14
Cijfer 9
Recensie één van de beste strips van Suske en Wiske .
En ik kan het weten, want ik heb ze allemaal
Datum Mon Jan 10 17:24:07 2005

Reactie no. 21
Naam jan bogaerts
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Ik vond het een goed boek msschien wel een beetje langdradig het verhaal zelf zit naar mijn mening wel goed ineen een echte ouwe van de hand van Vandersteen
Datum Mon Nov  8 13:42:13 2004

Reactie no. 20
Naam Danique
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie hoi, wij moeten dit verhaal ook vergelijken met een sage... Eigenlijk is da wel moeilijk hoor! pfff :p Maar het is een goed stripverhaal.
Datum Sun Sep 19 12:45:45 2004

Reactie no. 19
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Een regelrechte klassieker en een parel van de hand van vd steen. Dit is ook 1 van de eerste S&W`s die ik als kind begon te lezen (niet alleen plaatjes kijken). Toen al leek het alsof je door je fantasie geen strip aan het lezen was maar dat er bij elk plaatje veel meer gebeurde en dat je er midden tussen in zat. Nu nog blijft dit daarom zo`n fantastisch verhaal. Ik snap ook niet dat mensen dit af kunnen kraken omdat het hier en daar historisch gezien niet klopt. Nee, daarom is het een strip en geen geschiedenis boek. Daarom alleen maar lof om feiten met fictie bij elkaar te voegen om tot zo`n verhaal te komen! Spannend, eng tot de laatste bladzijde waar je nadat je het gelezen hebt nog uren over door kan denken/fantaseren. Met recht, een hele dikke 10 +
Datum Thu Sep 16 12:16:12 2004

Reactie no. 18
Naamroumen stefan
Leeftijd35
Cijfer10
RecensieDit verhaal is voor mij pure nostalgie. Als kind heb ik dit boekje vele malen gelezen. En ik denk dat ik het deze week nog eens ga doen. Dat van die zilveren bok komt ook ergens voor in de echte historische stukken, ergens in een bekentenis. Al is er uiteraard nooit bewijs voor gevonden. Maar de echte bokkerijders zouden dus in het bezit geweest zijn van een zilveren bok.
DatumWed Jun 23 00:22:34 2004

Reactie no. 17
Naam Toon Keersmaekers
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Een aangrijpend verhaal, eens dat je er in bent begonnen kan je het niet meer neerleggen, onvervalste suske en wiske nostalgie.
Doet me een beetje denken aan de knokkersburcht en anngezien dat ook één van mijn favo's is, kan ik hier ook geen nee tegen zeggen.Een negen dus.
Datum Wed May 5 20:16:16 2004

Reactie no. 16
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ik vind de bokkerijders echt een pareltje.
De klassieke tekeningen en typishe Vandersteen-humor zijn helemaal top.
Het verhaal is heel goed, het idee achter het verhaal is goed en de strip in zijn geheel is ook zeer goed.
Een verhaal dat je blíjft lezen.
Datum Sun Feb 15 13:33:48 2004

Reactie no. 15
Naam bjorn olthof
Leeftijd 25
Cijfer 9
Recensie bij dit verhaal gaat je fantasie heel ver. verder een fantastisch verhaal.
groet
Datum Mon Jan 26 21:22:34 2004

Reactie no. 14
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Een gouwe ouwe S&W. Een heel goed en spannend verhaal. Vooral dat het zich in de mijn afspeelt is eens wat anders. Een beetje magisch, met de vliegende bokken enzo... Ik lees het dikwijls eens opnieuw en dat wil zeggen dat het een van m'n favorieten is in de hele reeks.
Datum Tue Dec 30 15:13:13 2003

Reactie no. 13
Naam *Sjarlot*
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie das wel nog ne cool verhaal ze, wij moeten da ook doen vo ne... we worden origineel...
en da der daar historische fouten in staan is wel helemaal nie erg, da moe toch nie helemaal t zelfste zijn als in t echt ?
t mo wel nog bère blijven e
dus geen geleuter over historische kernen die nie kloppen...
Datum Sun Nov 16 14:00:31 2003

Reactie no. 12
Naam goedele
Leeftijd 14
Cijfer 5
Recensie ik vond het album héél langdradig en ik snapte der nx meer van op het laatste! en het toppunt is dat we er voor nederlands nog een werk over moeten maken!!! info is altijd welkom!!!
Datum Thu Oct 30 11:20:21 2003

Reactie no. 11
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Of de historische feiten nu wel of niet kloppen boeit me in dit geval niet zo.
Ik vind persoonlijk in ieder geval wel dat dit een van de eerste echte goede verhalen is in de reeks.
Want met alle respect: Albums als "Op het eiland Amoras", "De sprietatoom" of "De vliegende aap" om maar eens wat voorbeelden te noemen, zouden absoluut onvoldoende zijn geweest om mij een fan te maken van Suske en Wiske.
Hier biegint Willy Vandersteen echt zijn kwaliteiten als striptekenaar te laten zien
Datum Sun Oct 12 17:39:48 2003

Reactie no. 10
Naam jasmien
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie jaaa wij moeten da ook vergelijken me de sage voor nederlands, wat is dat toch met al die scholen tegenwoordig ? nu ja , wat jij daar zegt ? fouten die worden gemaakt ? het zou maar stom zijn moest heel het verhaal gewoon letterlijk overgenomen zijn hoor ! zo is het cool en wiske rocks!! met haar knipoogsken, je moet es kijken naar een oudere versie, verschrikkelijk grappig getekend als ik er aan denk lig ik weer plat :D , mensen, keep up the good work! xxx
Datum Sat Oct 11 15:02:43 2003

Reactie no. 9
Naam sofie verheecke
Leeftijd 16
Cijfer 3
Recensie in de strip worden historische fouten gemaakt.
-Zo is er nooit bewezen dat de bokkenrijders op vliegende bokken reden.
- de rechters folterden de mensen tot ze bekende en
- als 1 van de bokkenrijders bekende werden ze opgehangen en niet opgesloten in een cel.
...
normaal was ik niet over al deze feiten gevallen maar omdat wij de strip moesten vergelijken met de sage. Voor het het vak nederlands. vielen al deze fouten op.
Datum Sun Oct 5 15:20:36 2003

Reactie no. 8
Naam MaRiEkE
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie De strip op zich was wel goed vond ik. Maar, ik moest de strip en de sage bespreken voor nederlands en dat was echt wel heel moeilijk! Maar, voor de rest was 'ie wel leuk!
*ZOEFFEL*,
Marieke
Datum Sun Oct 5 14:03:35 2003

Reactie no. 7
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 8
Recensie Klassiekertje hoor!!Heel mooi verhaal met historisch besef. Ook al iets wat niet meer terug te vinden valt in de laatste reeks verhalen. Spannend en natuurlijk de mooie rollen van Wiske en Lambik in dit verhaal!
Datum Sat Aug 30 00:20:12 2003

Reactie no. 6
Naam Sabine
Cijfer 10
Recensie Een van mijn favorieten! Dit zijn de personages zoals ik ze op hun best vind. Zeg nou zelf, de huidige personages zijn hiermee vergeleken toch onherkenbaar? Als kind vond ik deze superspannend, moest hem niet lezen voor het slapengaan.
Datum Sun Aug 24 18:42:45 2003

Reactie no. 5
Naam Thijs Voets
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie Heel erg leuk!!!! (vooral dat die leider THIJS heet.......)
Maar die bokken en zo, dat is toch niet waar.
Eigenlijk verplaatste de Bokkenrijders zich toch op paard?
Datum Wed Aug 20 15:56:57 2003

Reactie no. 4
Naam Timo
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Heel erg super! Ik geef helaas geen 10 omdat ik voordat ik ging lezen er meer van had verwacht. Daarom een 9
Datum Tue Aug 12 10:30:55 2003

Reactie no. 3
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 7
Recensie Mja, ik sluit mij eigenlijk aan bij de vorige twee schrijvers, maar dan alleen wat de eerste helft van dit boek betreft. Voorbij de helft krijgen we een resem van ongeloofwaardige klifhangers en deus ex machina's die het verhaal als een pudding doen ineenzakken. Blijkbaar raakte Willy ook zelf het spoor bijster: naar het einde worden de slechte ikken van Sus en Wis en co. dan maar uitgeschakeld door Wiskes engelbewaarder. Waarom? Omdat de plot anders volkomen uit de hand zou lopen. Ook het banale slot waarin de bokkerijder het moet afleggen tegen de fiscus, stelt teleur na zo een onheilspellende aanloop.
Datum Fri May 23 23:11:45 2003

Reactie no. 2
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 9
Recensie Echt één van de beste klassieke verhalen van Willy Vandersteen. Een sterk verhaal, leuke karakters, Lambik op zijn top. Het is spannend, magisch, grappig, echt een goed voorbeeld van hoe een suske en wiske moet zijn. Klasse Willy!
Datum Wed May 14 15:29:05 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Een pracht van een verhaal!!! Voor iedereen is er wat bij; degene die van humor, spanning en avontuur houden, komen hier vol op hun kosten. Mensen die echter achter ieder woord iets zoeken of persiflages op onze samenleving leuk vinden, raad ik ook dit album aan! Zelfs psychologen zullen plezier hebben met het begin van dit verhaal!? Ik denk hierbij aan de droomontleding door Tante Sidonia!
Het tekenniveau is ook hier weer zoals normaal op hoge standaard! Ik zou niet weten, wat er met dit verhaal fout is!
Datum Mon May 12 16:22:10 2003