Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De poppenpakker


De poppenpakker Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De poppenpakker verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,30

Reactie no. 11
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer9
RecensieDe poppenpakker is weer een typisch voorbeeld van een album uit de beginjaren van Geerts. Ik vond die periode zeer sterk. De albums kenmerken zich door pakkende verhalen, zeer scherpe tekeningen en verhalen waar alle karakters het meest in hun kracht staan. Zo ook hier, Het verhaal van de poppen is zeer sterk: het thema "pop" heeft de neiging kinderachtig te worden maar dat is hier geenszins het geval. Ook als het verhaal zich later naar poppenland verplaatst. Het blijft intrigeren en spannend. Jammer is wel dat Sidonia erg weinig aan bod komt. Jerom is volledig in vorm en is zelfs leuk bij de Bohemers. Hij is echt aan het werk en lost niet alles met één vuistslag op. Suske is ook op dreef: hij neemt het voortouw en is heldhaftig. Wiske is goed zoals altijd. Lambik is uiteraard zeer goed. Schannulleke vervult haar rol ook met verve. Vreemde is wel waarom naar de Bohemen als de put zich in Vlaanderen bevindt? Een mooi verhaal dat laat zien dat niets tussen onze vrienden komt, hoe gek die ook mogen doen.
Datumzaterdag 4 juli 2020 21:37

Reactie no. 10
NaamSpruijt
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieAls eerste wil ik vertellen dat dit het eerste album van Suske en Wiske was dat ik las. Wellicht dat het daarom voor mij altijd een speciaal verhaal zal blijven. En dat ik het daarom ook zo hoog waardeer? Hoewel er hele mooie elementen in dit verhaal zitten, zoals bij de eerdere recensies ook al is aangegeven, humor, liefde, drama enz. is het meest opvallende het offer van de Pierrot. Ook in een van de andere eerste Paul Geerts verhalen, namelijk de Boze Boomzalver zit ook zo'n offer, namelijk daar van Robur, de heilige eik. En dat is ook iets wat me zeer heeft geraakt, en waardoor is deze verhalen meer waardeer. Toch is dat wel heel dapper dat Paul Geerts dat heeft aangedurfd om dat in de verhalen te stoppen, en dat heeft ze naar mijn mening een hogere waardering gegeven. Verder valt me op dat vooral Schanulleke in dit verhaal zo'n mooi karakter heeft, waar ze in de verhalen van Willy toch wat meer een vervelend, verwend en egoïstisch karakter heeft, zoals in "De Sterrenplukkers" en "Het Bretoense Broertje". Omdat ze natuurlijk niet zo heel vaak tot leven komt, zal het lastig zijn geweest voor Paul Geerts om het karakter van Schanulleke te kennen en weer te geven. Het enige wat ik echt minder vindt aan dit album, en daarom het ook geen 10 kan geven maar een 9, is het stuitende gedrag van Wiske in de auto bij Jerom.
Datumzaterdag 11 mei 2019 16:49

Reactie no. 9
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieNiet een heel bijzonder album. Het verhaal begint aardig met de poppen in het museum, het strikje van Lambik en de ontvoering van de poppen. Maar vanaf de reis naar de Boheemse zigeuners verdwijnt de vaart uit het verhaal.

Er volgen dan meerdere scenes die tesamen wel een verhaal geven maar slechts los met elkaar samenhangen en ook gedeeltes waarbij het verhaal alleen wat gerekt wordt zonder veel bij te dragen. De tekeningen zijn ok, hoewel hier en daar de figuren last hebben van zwanenhalsen.

Datumzondag 11 december 2016 09:46

Reactie no. 8
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer6
RecensieEen doorsnee album met weinig bijzonderheden.

Negatieve punten:
- Een mager en een beetje rammelend verhaal
- Jerom lost alle grote problemen, zoals de draak, wel erg makkelijk op. Wel laat hij zich door iets simpels als een wolfijzer vast zetten. Daar had hij toch makkelijk uit kunnen komen.
- Flauwe humor

Positieve punten:
- De 'vecht-scene' tussen Lambik en zijn strikje is geweldig
- Jerom wordt buiten de laatste gevechten gehouden, waardoor er nog iets van spanning terugkeert

Datumwoensdag 12 juni 2013 13:42

Reactie no. 7
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieDe poppenpakker is een doordeweeks Suske en Wiske album. Beetje mysterie, wat actie en enkele typische elementen zoals Lambik die op het slechte pad geraakt (buiten zijn wil om deze keer), Schanulleke dat levend wordt en Wiske die eigenwijs handelt tegen de wil van de anderen in. Opmerkelijke elementen: Voor de derde keer op rij komt de dood duidelijk in beeld, deze keer door de opoffering van Pierrot. Positief is dat Geerts Patske laat opdraven als één van de poppen. Dit geeft dit album toch een soort nostalgische sfeer van eind jaren vijtig, begin jaren zestig. Vreemd is dat het zo lang duurt vooraleer Lambiks strikje wordt weggenomen. Vooral Schanulleke kon dit al eerder doen. Een 5 is misschien net iets te laag, vandaar een 6.
Datumzondag 12 augustus 2012 20:17

Reactie no. 6
NaamLK
Leeftijd11
Cijfer8
Recensiedit is een van de beste boeken van paul geerts gewoon geweldig!
en de voorkant ziet er spannend uit en dat is het boek ook.
Datumzaterdag 10 maart 2012 09:46

Reactie no. 5
NaamJ.Joffer
Leeftijd28
Cijfer4
RecensieDe vroege Suske en Wiskes van Paul Geerts leunen qua stijl nog erg op Vandersteen, maar missen vooral samenhang. De poppenpakker, Geerts vierde album, is daar een goed voorbeeld van. Het kost na lezing verdraaid veel moeite om op te sommen waar het verhaal eigenlijk over gaat: het zijn vooral losse scènes die met heel dunne draadjes aan elkaar zitten.
Maar om een poging tot navertellen te doen: Lambik is zijn strikje vergeten wanneer onze vrienden een poppenmuseum bezoeken, dus jat hij er een van de pop Mefisto. Het strikje blijkt behekst en Lambik wordt een slaafse dienaar van genoemde duivelse marionet. Om onduidelijke redenen vermomt Bik zich echter een aantal bladzijden lang als "Semar Wajang, de Javaanse poppenspeler". Ja leuk, maar wie dat is dat dan? Het maakt ook niet uit, want Bik wordt al snel weer ontmaskerd, al blijft hij de rest van het album in dat Indonesische pak rondlopen. Via een intermezzo met de teletijdmachine belanden onze vrienden ten slotte in een ondergronds poppendorp, waar de poppen tot leven zijn gekomen. Daar volgt dan de afronding met een draak en nog wat toestanden, en het verhaal is weer klaar.
Al met al heeft het album weinig om het lijf. De scènes rond het museum zijn nog wel spannend, het stukje met de zigeuners is best grappig, maar het hele gebeuren in poppenland is rommelig en saai. Opmerkelijk trouwens dat er een personage het leven laat: Schanullekes liefje Pierrot. Dat had in een beter album een heel dramatische scène opgeleverd.
Datumdinsdag 15 juli 2008 23:38

Reactie no. 4
Naamthomas
Leeftijd18
Cijfer9
Recensieèèn van de beste albums ooit. Het heeft werkelijk alles. Actie, mysterie, humor, drama, liefde. Ook kwamen alle karakters goed aan bod. Lambik zeurend over de politiek, verslaafd aan de borrel en niet gelovend in het verhaal van Mephisto. Al met al typisch Lambik. Wiske en Jerom kwamen tevens goed uit de verf. Wiske was heerlijk eigenwijs en had zoals gewoonlijk alles over voor schanulleke, en Jerom deed het prima als de sterke en serieuze man. Alleen Sidonia, Suske en Barabas vielen tegen. Maar dat geeft niet, want dat doen ze bijna elk album.
DatumThu May 18 09:07:58 2006

Reactie no. 3
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieLekker album. Lambik als slechterik is altijd wel goed voor een spannend en onderhoudend verhaal, het gedeelte met het brandende touw is kippenvelverwekkend. Daarna, als ze eenmaal in dat poppenland zijn aangezeild, gaat de vaart er wat uit, maar verder valt er weinig aan te merken.
DatumWed Mar 22 03:19:20 2006

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Vrij goed album. Lekker mysterieus, goede humor en prima tekeningen. Het herlezen waard. Van begin tot eind prima uitgewerkt ook. Suske en Wiske waardig.
Datum Thu Oct 7 19:21:13 2004

Reactie no. 1
Naam Timo Meurs
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie Heel goed album! Ik vind het heel leuk dat schanulleke weer eens een keer een grotere rol heeft in een album. Het album is mooi getekend en het verhaal is ook best goed. Ik vind het gewoon een heel goed album. Er zijn natuurlijk een paar betere (vandaar geef ik geen 10 hiervoor) maar deze vind ik wel ook heel goed.
Datum Sat Mar 6 16:38:20 2004