Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De gladde glipper


De gladde glipper Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De gladde glipper verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,79

Reactie no. 24
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieEen golf van misdaden overspoelt de stad. Wiske ziet toevallig een inbreker een kraak zetten en gaat poolshoogte nemen. Een toevallige tip van een voorbijgangster leidt hen naar 'die rare slotenmaker' in het dorp, die toevallig zowaar de bewuste inbreker blijkt te zijn. Toevallig weet Van Zwollem ook dat deze slotenmaker fout is, en toevallig stond hij net bij het huis van deze Glipper geparkeerd. Toevallig rijdt Van Zwollem net weg als Suske en Wiske Glipper willen achtervolgen, zodat toevallig Sus en Wis hem achterna gaan in plaats van de slotenmaker zelf.
Is u misschien al opgevallen hoe vaak ik het woord 'toevallig' moest gebruiken? Toevallig is het kasteel van de Van Zwollems het kasteel waar Glipper ooit door een boze tovenaar slecht is gemaakt. Om het op te helderen vliegen onze vrienden met de teletijdmachine naar het verleden, waar het toevallig net Boerenkrijg is, toevallig lopen ze Glippers moeder tegen het lijf...
Wellicht begint u een patroon te herkennen. Het album hangt van onwaarschijnlijkheden aan elkaar. Als die al Glipper bijna twee eeuwen actief is, waarom overspoelt hij dan 'ineens' de stad met zijn misdaden? Hoe weten onze vrienden dat ze per sé in het jaar 1798 moeten zijn? Hadden ze niet een paar jaar eerder kunnen gaan, dan was tovenaar Ikismus (iemand een idee of hier een woordgrap in schuilt?) nog in leven en zaten ze ook niet in een oorlogssituatie?
Duidelijk een vroeg album van Geerts, die wel vaker gewoon een willekeurige verzameling scènes op de lezer afvuurde, hopend dat het een beetje aan elkaar zou plakken. Het eerste album ook met het vaste teletijdmachine-stramien dat hij in de jaren zeventig nog een paar keer zou gebruiken (zie mijn recensie van De vlijtige vlinder). Een interessante keuze om superschurk Ikismus niet in beeld te brengen, maar daar had dan wel een beter verhaal omheen geweven moeten worden.
Datumdinsdag 29 december 2020 08:48

Reactie no. 23
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieHet verhaal over de kruimeldief Glipper die al eeuwenlang in de ban schijnt te zijn van een tovenaar. Een leuk vlot verteld verhaal. Het thema is natuurlijk dat een slecht iemand weer op het rechte pad komt en de moraal die daar bij komt kijken. Heel veel actie in vrij weinig tijd. Er zit veel humor in. Wat ik wel vreemd vond dat ons heldentrio naar de Franse tijd ging terwijl daar voordien met geen woord over is gerept..(."ja eeuwen gelden...maar..."). Vreemd blijf ik vindend at de auto die wegvluchtte van Zwollem was...waar was de Gipper gebleven? En het viel me op dat Lambik wel erg veel rare fratsen uithaalt. Ik heb niets met Cameo's maar dit keer is het leuk gedaan: Paul Geerts. Door teveel aan grappen en grollen ( vooral van Het Franse leger) is de spanning weg. Het valt mij tevens op dat de actie zich weer concentreert rond Lambik, Suske en Wiske en dat onze andere helden alleen opdraven indien hoognodig.
Toch is dit al met al een leuk album, niet één van de beste, maar gewoon leuk.
Datumzaterdag 4 juli 2020 21:37

Reactie no. 22
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieHet kasteel van de Van Zwollems heeft blijkbaar een bewogen geschiedenis. Eerst woonde er zo'n 200 jaar geleden in de buurt een kaartspelende tovenaar (DE KAARTENDANS) en in dit verhaal ten tijde van de Boerenkrijg een soort duivelskunstenaar die mensen slecht maakte

Paul Geerts heeft kort een cameo

Wiske belt Lambik wakker als deze droomt dat hij als ridder een draak bevecht. Grappig is wel het gezicht van z'n droombeeld op Lambiks reactie op de telefoon

Datumwoensdag 16 oktober 2019 06:43

Reactie no. 21
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer7
RecensieAardig album dat zich halverwege naar de Boerenkrijg eind 18e eeuw verplaatst. Er zitten wel wat verrassende elementen in dit verhaal zoals de reden dat Glipper is afgegleden, de tovenaar Ikismus, die niet in beeld komt en ook de zoektocht naar het dagboek van de tovenaar bij de van Zwollems levert niets op. Verder loopt het verhaal soepel.

De tekeningen zijn ok hoewel ik de gekleurde gezichten bij heftige emoties niet mooi vind. Wat in dit album nogal storend werkt is dat regelmatig de figuren zo groot zijn dat ze met de tekstballonnen overlappen waardoor de teksten in meerdere brokken uiteenvallen en moeilijk zijn te lezen.

Datummaandag 12 december 2016 05:17

Reactie no. 20
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieOp zich een leuk album dat zich gedeeltelijk afspeelt op het landgoed van De Van Zwollem's dat weer voor de nodige humor zorgt.
Wat ik minder vind aan het album is dat de tekeningen hier en daar wat grauw overkomen wat dan weer jammer is.
Datumvrijdag 22 november 2013 20:00

Reactie no. 19
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieDe Gladde Glipper is een redelijk maar geen hoogstaand album. Daarom vind ik het plot iets te mager. Er mocht gerust wat meer informatie gegeven worden over Ikismus. Mijn gevoel is dat Geerts per se een verhaal wou dat zich afspeelde tijdens de Boerenkrijg, en dan maar een reden bedacht om onze vrienden daarheen te flitsen. Het is daarom ook niet geheel duidelijk waarom ze naar het jaar 1798 moesten. Waarom niet eerder of later? Fijn dat Van Zwollem nog eens verschijnt, maar ik vond zijn eerdere optredens toch grappiger.
Datumwoensdag 22 augustus 2012 11:10

Reactie no. 18
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieDe Gladde Glipper is één van de weinige schurken in de strips van Suske en Wiske die buiten zijn schuld om slecht is geworden. Toch is over hem, net als meerdere figuren (ongeacht wat ze fout deden) die door een ban van een vloek eeuwenlang op de Aarde moesten verblijven, niet bekend wat hij in al die eeuwen exact deed, buiten stelen om wat de Glipper niet echt rijk maakte. Van Zwollem wil echter het dagboek van de slechte tovenaar Ikismus vinden om zélf in een inbreker te veranderen wat aanduidt dat de eerstgenoemde nog steeds geestelijk met zichzelf overhoop ligt. Zodra Suske, Wiske en Lambik naar 1798 worden geflitst tijdens de Boerenkrijg hebben ze daarginder veel meer last van de Fransen, de Brigands en bepaalde plattelandsbewoners dan van de Gladde Glipper (Lambik hielp hem in zelfs een keer in een domme bui met inbreken!) die door zijn geterroriseerde moeder Stans (Constance) bijna tot inkeer was gebracht zodra hij inbrak bij generaal Chabert, de baas van Stans. Lambik voert zichzelf dronken met bier maar hij lost het raadsel op van het dagboek van Ikismus via een muis! Met de gouden schaar keren de vrienden terug om de draad van het kwaad, waarmee de Glipper aan de geest van Ikismus is verbonden, door te knippen wat hen met de grootste moeite wel lukt. Op het einde "knipt" Wiske zelfs symbolisch een boze "draad" bij Sidonia door waarmee wordt aangegeven dat wie (on)bewust aan het kwaad wordt verbonden alsnog tot inkeer kan worden gebracht al lukt dat niet bij iedereen!
Datumzondag 4 december 2011 23:19

Reactie no. 17
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieVoor mij was dit niet een geslaagd album. De sfeer in dit album vind ik juist niet zo prettig, omdat het iets duisters heeft. Met spanning en geheimzinnigheid heb ik geen problemen, dit zijn vaak ingrediënten voor een leuk verhaal. Hier ontbreekt echter de vrolijkheid volkomen, ook de locaties vind ik minder sfeervol dan gebruikelijk, daarom scoort het voor mij een onvoldoende.
Datumvrijdag 13 mei 2011 10:37

Reactie no. 16
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal, orgineel einde, goed getekend : een prima S&W-album dus.
Datummaandag 11 mei 2009 17:53

Reactie no. 15
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieGewoon een leuk album. Vrijwel elk album waarin de teletijdmachine voorkomt is leuk.
Datumvrijdag 14 november 2008 16:15

Reactie no. 14
NaamRUBEN WIENK
Leeftijd9
Cijfer9
RecensieHet is een erg leuk verhaal met humor.
Het is een spannend boek met mooie plaatjes en deze S&W staat zeker weten in mijn top 10
Datumdonderdag 8 mei 2008 08:26

Reactie no. 13
NaamMario Vanacker
Leeftijd42
Cijfer9
RecensieErg leuke album.
Zelfs zo leuk dat ik de naam "Gladde Glipper" jaren als zendamateur heb gebruikt.
DatumWed Oct 24 11:40:30 2007

Reactie no. 12
NaamBarry
Leeftijd27
Cijfer9
RecensieMisschien zal niet iedereen het ermee eens zijn, maar voor mij behoord deze S&W toch echt tot mijn persoonlijke klassiekers. Vlot en avontuurlijk verhaal met genoeg humor en spanning, mooie tekeningen en een leuk hoofdpersonage. Een regelrechte topper!
DatumSun Aug 12 18:35:21 2007

Reactie no. 11
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen album dat ik niet elke dag zou lezen maar dat toch aardig was. Soms zou ik willen dat we voor iedereen zo'n gouden schaartje hadden.
DatumFri Jan  5 16:10:26 2007

Reactie no. 10
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieIk kan me helemaal ivnden in de reactie van Lars v Bekkum, omdat de sfeer heel goed is. Dit is volgens mij de Suske en Wiske sfeer. Een spannend album met prachtige tekeningen en heerlijke humor
DatumThu Oct 19 13:57:58 2006

Reactie no. 9
NaamLars v Bekkum
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieOp de een of andere manier heeft dit album iets. Een bepaalde sfeer wat me boeit. Zoiets heb ik ook met sommige films waardoor ik ze graag meerdere keren kijk (donnie Darko bv). Deze s&W behoortal jaren tot een van mijn favorieten. Het verhaal en dehumor is inderdaad erg goed.
DatumSun Apr 30 00:04:31 2006

Reactie no. 8
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieEen goede strip met goede tekeningen. (op een paar uitzonderingen na. Als ik het plaatje op de voorkant zo bekijk is Lambik op dieet)
Er zit humor, avontuur en (heel belangerijk!!) een boodschap in!!
Wel jammer dat er niks meer wordt gedaan met van Zwollem die denkt dat hij een inbreker is!!
DatumMon Mar 20 16:55:37 2006

Reactie no. 7
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieEen goed verhaal, extra punten voor de humor, Lambik in gesprek met een soldaat ("Waarom ga je dan te voet naar het kamp van de Fransen?!!!!" "Omdat hier geen tram rijdt!!!")
DatumFri Aug 26 05:59:25 2005

Reactie no. 6
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie niet echt een fantastisch verhaal,
wel goede tekeningen
Datum Sun Dec 12 14:39:02 2004

Reactie no. 5
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Een S&W die past in de hele lijn van goede S&W`s maar niet onder de noemer Super komen. Een leuk verhaal met goede humor en actie. Zeker de moeite waard om te hebben en altijd leuk om na verloop van tijd weer es te lezen! Paul laat zo zien dat ie de kneepjes van het vak goed in zijn vingers heeft en heeft overgekregen van vd Steen. BravO!
Datum Wed Sep 22 13:39:58 2004

Reactie no. 4
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 8
Recensie veel humor (Lambik in gesprek met de soldaten en zo) en een boodschap die meegegeven wordt. De tekeningen zijn ok.
Datum Thu May 15 12:08:57 2003

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Leuk en spannend verhaal!
De gladde glipper heeft eigenlijk alles: spanning, humor, actie en avotuur.
De karakters, vooral die van Wiske, zijn helemaal in de geest van Vandersteen en de verhaallijn loopt ook erg goed.
Geerts was inderdaad nog maar net 'de grote baas' bij Suske en Wiske en ik moet zeggen dat hij hiermee toch zijn visitekaarje al afgeeft.
Goed werk, Paul!
Datum Fri May 9 12:02:19 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Een leuk en spannend verhaal uit de tijd, waar Paul Geerts juist een jaar of twee het voor het zeggen over de Suske en Wiske-reeks heeft! De tekeningen zijn vlot en gedetailleerd en het verhaal zit goed in elkaar.
Datum Thu May 8 20:59:23 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Goed verhaal! Alle nodige elemente die ik wil zien zitten er in. Maar het is meer 'gewoon goed'! En dat is een bescheiden maar terechtte 7 waar men trots op mag zijn!
Datum Fri May 2 21:33:39 2003