Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De minilotten van Kokonera


De minilotten van Kokonera Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De minilotten van Kokonera verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,84

Reactie no. 16
NaamLeendert
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieDit is de verstripping van de eerste poppenfilm en ik vind het best wel gelukt. Ik vind dat het karakter van Lambik goed naarvoren komt en de grappen ook wel leuk zijn. Geen topper, maar wel leuk om te lezen. Daarom een 6.5 afgerond een 7.
Datumzondag 07 augustus 2022 17:44

Reactie no. 15
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer2
Recensie'Suske en Wiske en tante Sidonia, en dan natuurlijk Lambik en Jerom...' Dit album is de eerste verstripping van de zes verhalen die in vijf afleveringen vanaf oktober 1975 op het televisiescherm werden getoond. Op zich aardig bedacht om dit met poppenkastpoppen te doen, niet in het minst omdat Suske en Wiske al een heel verleden op het gebied van poppentheater hadden. Vandersteen zelf schreef de verhaaltjes, die vervolgens voor tv werden bewerkt, en zijn studio tekende de decors. Als doelgroep had men duidelijk jonge kinderen in gedachten, hetzelfde publiek als pakweg Paulus de Boskabouter of De Fabeltjeskrant. Hoewel gedeeltelijk door Belgen geproduceerd, kregen de karakters oerhollandse stemmen, ook toen de serie in België op het scherm kwam.
Bij terugkijken valt vooral het trage tempo op, en het oeverloze gekeuvel van de personages. Juist dankzij het gebruik van poppen heeft het allemaal iets stunteligs charmants, en er zijn aanstekelijke liedjes, die overigens ook op LP werden uitgebracht. Voor volwassenen had het allemaal weinig te bieden, maar een hele nieuwe generatie werd wel klaargestoomd om Sus en Wis in hun hart te sluiten.
Maar goed, nu het album. Kennelijk waren de geesten nog niet rijp voor een Klein Suske en Wiske, of men had de tv-verhalen ook als leesboek of iets dergelijks kunnen uitbrengen. In plaats daarvan werden de poppenfilm-verhalen simpelweg tot regulier album bewerkt. Commercieel begrijpelijk, artistiek aanvechtbaar. Want de poppenverhalen bieden helaas steevast te weinig stof om een heel album te vullen. Opvallend is, dat er nauwelijks dialogen van de tv gebruikt worden: het verhaal is geheel herschreven, om het geestelijk niveau toch nog wat op te krikken. Het helpt nauwelijks. Men laat veel ongein weg, zoals de onophoudelijke versprekingen van poppenspel-Lambik, en het gebabbel over hoe de Minilottentaal in elkaar zit. In de serie is Krimson gedegradeerd tot een soort kruimeldief, hier geeft men hem twee oliedomme assistenten om hem nog enigzins de baas te laten spelen. Sowieso begon de status van Krimson als eeuwige tegenstander pas met deze poppenserie: Vandersteen had hem maar in drie albums laten meespelen en vervolgens had Paul Geerts hem nog een keer van stal gehaald.
Het helpt allemaal niet veel. Het hele verhaal ademt kinderachtigheid, elke grap wordt minstens een pagina gerekt, de Minilotten lopen alleen maar zzzznoezig te wezen om de jonge lezers te paaien. De poppenserie-albums waren duidelijk een stap in de verkeerde richting, maar omdat men nou eenmaal begonnen was, moest de beker tot op de bodem leeg. Dieptepunt was het album De windbrekers, dat door wat anonieme studiomedewerkers op een achternamiddag in elkaar werd gedraaid.
Kortom, wat geef je aan een album dat niets biedt, noch op het terrein van tekenwerk, noch op plot, noch op originaliteit, noch op humor, noch op karakters, noch op spanning? Geen heel hoog cijfer.
Datumzondag 13 december 2020 16:29

Reactie no. 14
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieEen kinderalbum.....maar in tegenstelling tot de kinderalbums van het huidige jolige duo: dit is een goed kinderalbum. Natuurlijk spreken dergelijke albums vaak weinig tot de verbeelding. Toch heeft dit album, mede door de poppenserie, mij altijd wel weten te behagen. Het ontbeert de kinderachtigheid van de kinderalbums uit de jaren '10. De Minilotten hebben iets koddigs en op de één of andere manier ga je wel met hun probleem mee. Het is wel zo dat , wat anderen opmerkten, het raar is dat de politie niet komt opdagen als de kokon landt. Ook is het frappant dat je op Kokonera kennelijk gewoon kunt ademen dat er zwaartekracht is en zo. Inderdaad: waar is de steen van Lambik gebleven?
Omdat de serie in de jaren '70 veel sterker was dan nu, toch een dikke 7. De charme van destijds is weg. De tekenstijl was scherper en daardoor beter en de humor nog niet kinderachtig.
Datumvrijdag 06 maart 2020 16:20

Reactie no. 13
NaamInti
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieStripversie van de 1e van 6 Suske en Wiske poppenfilms (te vinden op Youtube). Om de serie in stripvorm te gieten, werden er dingen gewijzigd of scènes weggelaten, wat ter vergelijking misschien niet altijd zo'n goed idee was
De titel van de serie was oorspronkelijk DE MINILOTTEN
In de strip kennen Suske en Wiske Krimson al langer dan vandaag, maar in de serie ontmoetten ze hem voor het eerst. Bovendien was hij meer een doorsnee boef dan de meesterschurk uit de strip
Krimson heeft twee handlangers, terwijl hij in de serie in z'n eentje handelde
Een meteoriet die bloemen in goud kan veranderen is tot daar aan toe. Maar dat het een levend wezen lijkt te zijn is een beetje vergezocht, maar het zorgt wel voor spanning en een vleugje dramatiek omdat de Minilotten van bloemenhoning afhankelijk zijn. In de serie kon de meteoriet ook voorwerpen in goud veranderen
Als Lambik in het café een bloem in goud verandert, is daarna de steen nergens meer te zien. In de serie liet een aangeschoten Lambik op weg naar huis het ding in het riool vallen (met als resultaat een gouden rioolrooster)
Pas na een tijdje wordt ontdekt dat Krimson ook op Kokonera is, terwijl in de serie de verstekeling al bij het begin van de reis ontdekt werd. Dat had misschien een leuke scène opgeleverd in de strip
In de serie was er ondanks de ernstige situatie toch nog veel plaats voor humor. In de strip is de situatie een stuk dramatischer
Datumwoensdag 12 juni 2019 20:14

Reactie no. 12
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieEen typisch poppenseriealbum: Een simpel verhaal waarbij onze vrienden een avontuur beleven maar met een op geld beluste Krimson inclusief stupide handlangers moeten afrekenen. De tekeningen zijn best goed voor een poppenserie album, maar er zit weinig vaart in het verhaal. Zeker in de laatste zeven bladzijdes wordt er flink aan bladvulling gedaan. Het plot is aardig maar vaak ook erg kinderachtig. En de humor in deze albums is niet mijn ding: Lambik is wel erg onnozel en dat geldt ook voor Krimson en zijn handlangers. Al bij al een zeer matig album.
Datummaandag 19 december 2016 06:53

Reactie no. 11
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieZoals de meeste verhalen die gebaseerd zijn op de poppenserie, is dit een redelijk eenvoudig verhaal met Krimson als slechterik. Dit verhaal is dan ook duidelijk op de meer jonge lezers gericht.
Geen hoogvlieger dus, maar wel een leuk tussendoortje, en toch een beetje een verademing na het nogal rommelige 'de vinnige viking'.
Datumzaterdag 1 september 2012 12:17

Reactie no. 20
NaamLK
Leeftijd10
Cijfer2
Recensieleuke voorkant maar het verhaal slecht slecht en nog eens slecht!
hij staat bij mij in de top 30 van slechtste suske en wiske boeken!
Datumzaterdag 22 oktober 2011 18:09

Reactie no. 19
NaamFrédéric
Leeftijd32
Cijfer4
RecensieOok dit album is puur jeugdsentiment voor mij. Alleen toen was ik 7 jaar, nu 32 bij het herlezen. Toen een prachtig simpel verhaal voor een onnozele kleuter (met dank aan Wies Andersen), nu net te simpel voor woorden. Na het verhaal(tje) te hebben gelezen, hier enkel pertinente vragen (waar we uiteraard weer geen antwoord op krijgen):
1) Waarom landt die vliegende schotel nu precies in de achtertuin van het huis van Sidonia? (jaja een strip, maar toch,...)
2) Waar is de politie, brandweer, enz... na die landing; er was toch een speciaal bericht op de radio??????
2) Hoe werkt die vliegende schotel? Blijkbaar zijn die minilotten nogal geavanceerd, maar helaas, daar merk ik echter niks van als je hun planeet ziet, er is slechts één gebouw!!!!
3) En hoe komt het dat we niks van hun planeet hebben gehoord, aangezien hij niet verder ligt dan de maan????
4) Waarom is honing goed voor die rupsen (excuus inwoners)?
5) En sinds wanneer kan een meteoriet een zachte landing maken op een planeet, zich daar nestelen, en alle (een paar) planten in goud veranderen en iedereen daar terroriseren met vliegende stenen????
Neen, een te hoog kleuterniveau, Zelfs een Krimson met twee oerdomme gangsters kan dit slappe verhaal niet redden.
En dan dat hele gedoe met met zwiep, zwozzz en zzzz de hele tijd..... Vooruit een 4, omwille van het jeugdsentiment en de grappen die af en toe nog wel best te pruimen waren.
Datumzondag 27 februari 2011 21:26

Reactie no. 18
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieDe poppenserie was leuk en het stripalbum ook. Veel fantasie. Als kind is dit heerlijk om te lezen.
Datummaandag 7 september 2009 03:11

Reactie no. 17
NaamRuth
Leeftijd15
Cijfer1
RecensieGeen goed album. De meeste Suske en Wiske's heb ik zeker 10 keer gelezen, dit album hoogstens 2 keer. Er zit gewoon niets in: geen sterke kern, geen sterke karaktereigenschappen, geen spanning, geen emotie, geen goed album.
Datummaandag 29 juni 2009 13:24

Reactie no. 16
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieVorig jaar gelezen op weg naar vakantie in de auto. Er is doorheen te komen, maar het is nou niet bepaald een top album. Wel nog grappige humor en mooie tekeningen vandaar een 7.
Datumzondag 24 mei 2009 12:22

Reactie no. 15
NaamMichiel
Leeftijd34
Cijfer6
RecensieEen van poppenkast-serie verhalen, en dat is helaas ook terug te merken in het niveau.
Ik vond deze delen altijd de slechtsten in de reeks, maar sinds het aanmodderen van het nieuwe tekenduo, zijn er slechtere albums. Derhalve gaan ze in cijfer ook iets omhoog. Net voldoende.
Datumwoensdag 2 april 2008 17:25

Reactie no. 14
NaamMarcel
Leeftijd33
Cijfer8
RecensieJa, dit vond ik als kind een zeer leuk verhaal, een echt Suske en Wiske album. Vol fantasie en actie. Alleen de titel al is fantastisch, toch!
Datumzondag 23 maart 2008 20:03

Reactie no. 13
NaamZappa
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDit album is puur jeugdsentiment voor mij....mijn broer kocht dit album voor mij bij de stationskiosk, ik weet het als de dag van gisteren. Sindsdien kocht ik ieder nieuw album tot de dag van vandaag ( al las ik ze voor deze periode van mijn broer).
Dit album is dus speciaal voor me, en is opzich ook zeker geen slecht verhaal, lekker vlot getekend, frisse inkleuring....
Oja...toen hadden we nog van die poppenfilms  ;-)
DatumMon May 21 00:12:21 2007

Reactie no. 12
NaamAlinda
E-maillogical_aa1aa@hotmail.com
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieIk vind dit juist een schitterend album. Nu is het alweer een paar jaar geleden dat ik deze voor het laatst heb gelezen maar ik weet nog steeds dat ik altijd dubbel lag van het lachen om Lambiks grapjes in dit album!
DatumWed Jul 12 20:42:19 2006

Reactie no. 11
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer4
RecensieDit album was oorspronkelijk een verhaal uit de gelijknamige poppenserie dat nadien in stripvorm werd uitgebracht (gebrek aan inspiratie destijds?). Hoe dan ook, het resultaat is teleurstellend! De minilotten zijn wel heel leuk getekend en schattig, maar het verhaal is te mager en de grappen zie je van te voren aankomen. Lambik is meer onnozel dan grappig en hetzelfde geldt voor Krimson en zijn handlangers. Jammer, maar meer dan een vier zit er dan ook niet in voor dit album.
DatumTue Feb 21 20:21:03 2006

Reactie no. 10
Naam Tim
Leeftijd 23
Cijfer 2
Recensie Kben altijd heel blij wanneer Lambik voor de komische noot zorgt in de albums, maar wanneer hij dat met een tempo van gemiddeld twee flaters per pagina doet, snap ik de zegswijze 'overdaad schaadt'. De hele minilottenmaatschappij vind ik ontzettend zwak, hoewel ik wel moet toegeven dat ze heel leuk getekend zijn. En de dreiging komt ditmaal van een superschurk die duidelijk op de retraite is, zijn twee handlangers die hem in idiotie waarachtig nog schijnen te overtreffen, en een stuk meteoor met een heuse toenaderingsproblematiek. Als poppenkastverhaal voldeed dit perfect aan zijn doelgroep door kinderlijk te zijn, als stripverhaal gaat het een groot deel van de doelgroep voorbij door kinderachtig te zijn. Dus, indien u mij deze flauwe woordspelling wilt vergeven; tegen dit album zeg ik toch wel "zwoz"
Datum Fri Feb  4 00:39:07 2005

Reactie no. 9
Naam lola
Cijfer 8
Recensie Waarom is iedereen zo negatief over deze strip,... ik vind het echt super!!! het is beter dan de nieuwe strips van suske en wiske nu... die zijn nu toch ook totaal niet SPANNEND of GRAPPIG meer!!! nee, ik vind deze zzzzzzeker een 8 waard!
Datum Sun Jan 16 14:24:43 2005

Reactie no. 8
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 5
Recensie Een typisch doorsnee verhaal S&W. Het verhaal is nu niet echt spannend te noemen en had beter gekund. Het hopen Zzzzzzz iriteert me op den duur materloos en de humor is inderdaad te doorzichtig. Bovendien is Krimson, Krimson niet, die met 2 (uiteraard) domme handlangers achter wat goud aan zit en hier te veel buiten spel wordt gezet ipv zo te zijn als in "Het rijmende paard". een 5je, en dan ben ik heel mild want de tekningen etc zijn ook niet echt boeiend te noemen.
Datum Tue Sep 28 14:21:36 2004

Reactie no. 7
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie heel grappig, ouderwets S&W verhaal; niet het meest spannende maar zeker op jeugdige leeftijd plezante lectuur. Geef toe dat niet alle strips zeer ingewikkeld moeten zijn, zoals in sommige recentere er iets te veel elementen zitten en het einde nauwelijks adem geeft.
Datum Sun May 16 12:47:40 2004

Reactie no. 6
Naam maarten
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie Ik vind een 7 voor dit album een goed punt, omdat ik het het vierder leukste poppenfilm avontuur vind en de inhoud van de regenboog prinses, de zingende kaars en de gouden locomotief toch beter vind ik heb de poppenfilms nooit gezien maar de zes albums wel gelezen bij mij komt deze op de vierde plaats
Datum Wed May 5 18:15:03 2004

Reactie no. 5
Naam Robert
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie Een best wel leuk album. eigenlijk zou ik een 6 moeten geven vanwege het naar mijn mening af en toe erg irritante zzzz na een woord. Maar, vanwege de domheid van de handlangers van Krimson en Lambik die niet wil laten merken dat hij bang is voor het Minilotje geef ik het een 7.
Datum Sat Dec 27 12:06:14 2003

Reactie no. 4
Naam Harrie Goesting
Cijfer 10
Recensie Kort maar krachtig, het blijft een 'moet-je-hebben-S&W' en daar kun je nooit een onvoldoende voor geven!
Datum Sat Aug 9 17:10:21 2003

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 2
Recensie Nou, Alain, ik geef een twee voor dit album.
Waardeloos! Echt een verhaal waar er dertien in een dozijn zitten.Ik vind de verhalen rond deze jaren zoiezo erg zwak, waaronder deze. Maar ja, de Suske en Wiske reeks is weer een album 'rijker'
Datum Tue Apr 29 20:43:56 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 3
Recensie Het eerste stripverhaal, gebaseerd op de poppen- animatiefilmen van Wies Andersen, is een flop!
Wat op het televisiescherm nog mag werken, funktioneert in het stripverhaal niet; Lambik komt nog sukkeliger over en Krimson evolueert naar een goudgierige zielepoot. (Lees de andere verhalen maar, zoals de gouden locomotief, het laatste dwaallicht en de regenboogprinses. Ook deze zijn gebaseerd op de poppenfilmen, die destijds in de jaren 70 door de TROS werden uitgezonden.)Zo kan ik maar door blijven gaan.
Het verhaal zelf zit me ook te los in elkaar en de grappen zijn me gewoonweg te doorzichtig.
Sorry, maar meer als een 3 is het me niet waard!
Datum Thu Apr 24 15:57:27 2003

Reactie no. 1
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 8
Recensie Leuk verhaal en zoals ik al bij een van mijn andere recensies schreef: rustig tempo in het vertellen van het verhaal. En dan natuurlijk het meedoen van Krimson (wanneer komt die weer eens in een rol terug??) Haalt het net niet bij 'Het laatste dwaallicht',maar blijft een 'moet-je-hebben-S&W'.
Datum Sun Apr 20 10:42:55 2003