Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De vlijtige vlinder


De vlijtige vlinder Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De vlijtige vlinder verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,17

Reactie no. 17
NaamHuub
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieVoor mij echt één van de beste albums, qua tekenstijl, boodschap, humor.
Er zit zoveel wijsheid en liefde in.
In 2024 lees ik het opnieuw met tranen in mijn ogen - wat was de jaren 70 een prachtige tijd, onschuldig, mensen keken nog echt naar elkaar om...
Datumdonderdag 15 februari 2024 18:00

Reactie no. 16
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
Recensieeen leuk verhaal uit de jaren '70, de jaren die voor mij het dichtste staan bij de meest uitgerijpte S&W. Ook dit verhaal en dat is het beste aan de scherpe tekenstijl te zien. wij zijn inmiddels wel in de moraliserende tijd beland, sinds "de Gekke Gokker" zit er overal een boodschap in. Wellicht wordt dat iets te veel. Toch is het verhaal leuk al lijkt het wel een herhaling van de "Toornige Tjftjaf" ( dit album wordt zelfs aangehaald). De Chinezen spelen weer een rol en worden inderdaad weer stereotiep neergezet. iemand met geelzucht ziet er zelfs niet zo geel uit. Vreemd dat China als gevaarlijk wordt neergezet, terwijl ons gezelschap er al vaker is geweest. Het betoverde land is erg fraai: de regen als stenen doet het erg goed. Sidonia als zwaan is eveneens erg sterk.Kortom een leuk verhaal uit de jaren '70
Datumzaterdag 18 juli 2020 20:17

Reactie no. 15
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
Recensieeen leuk verhaal uit de jaren '70, de jaren die voor mij het dichtste staan bij de meest uitgerijpte S&W. Ook dit verhaal en dat is het beste aan de scherpe tekenstijl te zien. wij zijn inmiddels wel in de moraliserende tijd beland, sinds "de Gekke Gokker" zit er overal een boodschap in. Wellicht wordt dat iets te veel. Toch is het verhaal leuk al lijkt het wel een herhaling van de "Toornige Tjftjaf" ( dit album wordt zelfs aangehaald). De Chinezen spelen weer een rol en worden inderdaad weer stereotiep neergezet. iemand met geelzucht ziet er zelfs niet zo geel uit. Vreemd dat China als gevaarlijk wordt neergezet, terwijl ons gezelschap er al vaker is geweest. Het betwoverde land is erg fraai: de regen als stenen doet het erg goed.
Sidonia als zwaan is eveneens erg sterk.
Kortom een leuk verhaal uit de jaren '70
Datumzondag 05 juli 2020 13:11

Reactie no. 14
NaamMark
Leeftijd43
Cijfer6
RecensieEen matig album met een goede boodschap. Je ziet hier ook de "smalle" tekenstijl typisch voor late jaren 70 ontstaan die ik persoonlijk een stuk minder mooi vind ivm de wat bollere jaren 80 stijl.
Datumvrijdag 23 december 2016 04:06

Reactie no. 13
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieAlhoewel dit album niet als een klassiekers gekend is, heb ik me toch best vermaakt. Voor de zoveelste keer wordt Lambik's goedheid niet begrepen door de maatschappij, en dit levert leuke momenten op. Het avontuur in het oude China is niet zo heel bijzonder, maar toch best vermakelijk. Sidonia met het lichaam als zwaan is een komisch zicht.
Als geheel verdient dit album een 8.
Datumzaterdag 15 september 2012 13:36

Reactie no. 12
NaamBarry
Leeftijd29
Cijfer5
RecensieDe moraal van het verhaal was duidelijk aanwezig maar zeker niet te nadrukkelijk of storend. Bovendien is hij ook nog steeds relevant. Het verhaal zelf vond ik echter flinterdun en wist mij niet te boeien.

Ik vond dat er teveel cliches aan te pas kwamen en er af en toe wel voor een erg makkelijke oplossing gekozen werd (de schilpad die daar ineens is om Lambik te helpen). Ook bevreemde het me dat Jerom in de eerste instantie een handlanger van Lambik is, maar vervolgens om onduidelijke reden niet mee op avontuur gaat en pas op het eind van zijn verhaal zijn gezicht weer eens laat zien. Tenslotte heb ik me ook wel wat gestoord aan de wat denigrerende opmerkingen over Aziaten, maar dat is iets wat wel vaker het geval was bij Suske & Wiske's uit die tijdsperiode.

Al met al dus een vrij matige Suske & Wiske was mij betreft! Mensen die hier een erg hoog cijfer voor geven zullen waarschijnlijk wel weinig andere verhalen gelezen hebben..

Datumdonderdag 6 augustus 2009 23:49

Reactie no. 11
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer9
RecensieFeitelijk eerder een 8, maar dat zou het gemiddelde omlaag halen en dat wil ik niet.
De moraal zit goed, de tekeningen ook. Ik genoot ervan, al is het zeker niet 'top' in zijn genre. Dan verkies ik De 7 snaren, De Toornige Tjiftjaf en andere. Maar desondanks m"éér dan behoorlijk! Waar is de tijd trouwens...
DatumSat Jun 24 17:50:21 2006

Reactie no. 10
NaamLiisa
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk moest een stripboek lezen van school. Omdat ik zelf nooi lees, heb ik dit boek van een meisje uit mijn klas geleend. Alhoewel ik er tegen op keek dit te gaan lezen, vond ik dit stripboek tog erg leuk.
DatumThu Jun  8 15:28:12 2006

Reactie no. 9
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer5
RecensieDe boodschap is zeker aanwezig, maar het verhaal zelf is te mager en maakt eerder een routineuze dan geïnspireerde indruk. Hiermee bedoel ik dat het verhaal volgens het bekende stramien is opgebouwd waarbij met zich baseert op eerdere albums, en weinig nieuwigheden of verrassingen biedt (ik sluit mij aan bij de recensie van J.Joffer).
DatumFri May 26 21:16:58 2006

Reactie no. 8
NaamJustin Bean de Baas
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieIk vind dit een van de leukste S&W die is uitgegeven. Een topper.
DatumTue Apr 11 13:34:19 2006

Reactie no. 7
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer4
RecensieZiehier de gemiddelde Jaren'70 - Paul Geerts plot:
S&W vinden een oud voorwerp of probleem dat om opheldering vraagt
- De teletijdmachine van Professor Barabas flitst S&W samen met Lambik (en soms Sidonia, als die niet bezig is met de grote schoonmaak) naar het verleden
- ze landen ergens in een bos of platteland
- redden een voorbijganger van een paar rovers/straatjochies/draken
- de voorbijganger helpt hen op weg - ze belanden in het hoofdkwartier van de schurk
- werken zich daar in de nesten - op het moment suprême verschijnt Jerom
- die roept iets in de trant van "Ben weer net op tijd gekomen!"
- S&W roepen "Jerommeke!" - Jerom slaat de schurken in elkaar
- de voornaamste schurk toont berouw
- S&W worden teruggeflitst
- Sidonia heeft een potje eten klaar
- Einde.
En je ziet de Gladde Glipper, Beminde Barabas, Mollige Meivis, Gouden Locomotief, Raap van Rubens, Zingende Kaars etc. etc. en dus ook deze "Vlijtige Vlinder" aan je voorbij trekken. Dit album heeft niet veel pluspunten: de humor is wel bijzonder flauw (Lambik heeft een "INVAL" en valt direct op zijn gezicht), het subplotje met Bik en Jerom die zich als vlinders vermommen had meer uitwerking verdiend, en er zijn -typisch voor de vroege Geerts- te veel plaatjes waarin helemaal niets gebeurt ("Hij komt al bij!"). De decors en kostuums zijn duidelijk gekopieerd uit het album "De witte uil". Het (helaas nog altijd actuele) thema van de niet meer met elkaar pratende mensen is in ieder geval redelijk in de verf gezet.
DatumTue Feb 7 12:35:18 2006

Reactie no. 6
NaamHenk vd Hulst
Leeftijd50
Cijfer5
Recensiehoi, ben bezig mijn S&W collectie uit te breiden. Lees sinds mijn jeugd deze albums en ik heb ook het idee dat de oudere (Vandersteen) verhalen over het algemeen de beste en de origineelste zijn.
De vlijtige vlinder mist ondanks de duidelijke boodschap de echte "Suske en Wiske X-factor".
Het hele stuk met Sidonia als zwaan lijkt eerder bladvulling als aanvulling op dit  "fladderige" verhaal.
De humor is bij vlagen wel goed, anders was het nog een 4 geworden ook.
Niet erg positief hè, voor iemand die z'n verzameling uit wil breiden.
DatumMon Oct 24 13:24:38 2005

Reactie no. 5
Naam Matthias Van Rompaey
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Leuk Verhaal.De humor is zeer goed bedeelt (Lambik die niet ziet dat Sidonio een zwaan is bv).Alleen de reden om naar China te trekken.Hoe kan het eigelijk dat Schanulleke net in China terechtkomt.
Datum Sat Nov 13 15:48:49 2004

Reactie no. 4
Naam marloes
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Ik moest voor nederlands een stripboek lezen. Die lees ik normaal nooit en ik dacht weet je wat ik probeer deze en het is een super leuk boek. IK denk dat ik u wel vaker wat stripboeken ga lezen want het was ook erg grappig. Kortom hartstikke leuk boek.
Datum Thu Oct 21 17:40:24 2004

Reactie no. 3
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 7
Recensie De boodschap ( en trouwens een boodschap, die je heden ten dage nog steeds ter harte nemen kunt. ) zit er weliswaar dik erop, maar zoals vele verhalen uit die tijd ( einde jaren 70, begin jaren 80) vind ik het verhaal te dun om te overtuigen! De humor zelf komt ook niet te kort en maakt het geheel enigszins leuk om te lezen!
Echter... onwisbaar is dit verhaal in mijn geheugen niet gegrift!!!
Datum Thu Feb 19 21:29:32 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 6
Recensie Wat moeilijk om hier wat over te zeggen.
Het verhaal begint (zoals bijna in elke S&W) heel aarig maar ik vind de uitwerking wat matigjes.
Ik mis toch diverse elementen voor een goede Suske en Wiske strip.
Zoals een boodschap, een opdracht of een messcherpe verhaallijn.
Kortom, deze strip zal nimmer tot mijn favorieten behoren.
Datum Mon Feb 16 16:40:17 2004

Reactie no. X
Naam Marino
Leeftijd 33
Cijfer 9
Recensie Ik meet de kwaliteit van een suske en wiske album aan de hand van een aantal criteria die voor mij staan voor de 'oude' en beste van de reeks:

1: Een duidelijke moraal. Wat dat betreft niets te klagen hier, fladder eens van mens tot mens.
2: Veel gebeurtenissen, sommige albums lijken wel 100 blz lang in plaats van de standaard 56. Er gebeurt zo veel, lekker snel. Dit in tegenstelling tot de latere albums (zeg maar die na nummer 200) waarin steeds een flinterdun verhaaltje wordt uitgesmeerd over de 56 blz, terwijl dit ook in 5 blz zou kunnen. (Met als dieptepunt de lieve Lillehamm wat traagheid betreft).
3: Exotische locaties EN de thuis in eigen land scenes. Wel heerlijk lange stukken van beiden.
4: Lambik in de juiste verhouding van dom en vindingrijk
5: Balans avontuur en humor

Hoewel dit album helaas een van de saaiste kaften heeft, is het een van mijn favorieten

Datum Sat Aug 30 18:26:43 2003