Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De sputterende spuiter


De sputterende spuiter Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De sputterende spuiter verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,00

Reactie no. 22
NaamSpruijt
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieHeerlijke Suske en Wiske. Het enige wat ik jammer vindt is dat het tegengif wat professor Barabas maakt niet meer wordt genoemd. Lambik heeft hier nog Schanulleke voor moeten stelen met een hengel. Allemaal voor niks want er wordt niet meer over gesproken. Waarschijnlijk dat het dan niet werkte. Erg is dat niet want de werking van het middel van Boris Borrel was toch maar tijdelijk en hield dus vanzelf op. En Jerom kan dan nog eens zijn krachten laten zien in het tegenhouden van de Eiffeltoren en het vechten met de machines uit de fabriek. Anders was het tegengif erop spuiten en meteen klaar en uit met de actie. Dus het heeft wel een functie voor het verhaal maar is helaas vergeten door Paul Geerts om het nog even te bevestigen. Verder een leuk en spannend verhaal.
Datumzaterdag 19 maart 2022 21:21

Reactie no. 21
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer7
RecensieWeer eentje uit mid-jaren ’70, zich kenmerkend door mijn geliefde jaren’70 tekenstijl. Ook ligt er aan dit verhaal een moraal ten grondslag: bescherming van de natuur en de kracht van wat wij nu homeopathie zouden noemen. Het verhaal begint leuk maar het wordt al vrij snel een achtervolging van tig bladzijden. Dat is jammer. De jacht wordt wel onderbroken door leuke grappen ( zwarte Sidonia, de levende meubelen, Wiske aan de wortels,) maar het geheel is wel een beetje dun. Dit is een verhaal waar uiteindelijk de moralistische boodschap te veel overheerst. Vragen blijven er ook: waarom moest Boris Borrel met alle geweld ook een serum maken? Hoe kun je met een kleine verstuiver de hele Eiffeltoren laten bewegen en nog veel meer…..Dan moet het wel extreem sterk spul zijn geweest. Toch wel een aardig album maar ook wel een erg “makkelijk”album.
Datumzaterdag 18 juli 2020 20:18

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd45
Cijfer5
RecensieSlecht scenario met de wat lachwekkende tegenstander Borris Borrel die natuurlijk op hetzelfde moment HET kruidenboek wil hebben als Lambik die zich daarover heel druk maakt. Er volgt een achtervolging om het boek te achterhalen en later nogmaals om Boris Borrel met zijn kruidenextract te stoppen.

Eigenaardig dat de levende Eifeltoren het met een halve pagina moet doen terwijl er wel een hele pagina gediscussieerd moet worden of Lambik moeten worden gezocht, daarbij vier pagina's Schanulleke als pyromaan plus andere uitgerekte beslommeringen die niet echt ter zake doen. De tekeningen zijn maar matig met dunne figuren, simpele perspectieven en niet overtuigende rondlopende viaducten, kortom een ondermaats album.

Datumzaterdag 27 oktober 2018 06:50

Reactie no. 19
NaamDejan
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieDit album heeft op mij als kind heel veel indruk gemaakt en dat doet het nog steeds.
Datumdonderdag 12 juni 2014 02:42

Reactie no. 18
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieRedelijk album. Het feit dat de slechterik een aan lager wal geraakte wetenschapper is en geen door en door slechte figuur is een leuke afwisseling. De actie met de levende voorwerpen (vooral Schanulleke en de Eifeltoren) is ook nog leuk, maar er had meer in gezeten. Al bij al geen hoogvlieger dus, maar toch een leuk album.
Datumzaterdag 15 september 2012 21:49

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd32
Cijfer5
RecensieBijzonder album is dit: ik weet nog dat ik het als kind vele malen herlas en echt een topper vond. Nu (ouder en wijzer) moet ik zeggen: leuk voor de kids, maar de inhoud is het herlezen niet meer waard. Eigenlijk gewoon omdat de verhaallijn zo dun is. Een origineel idee, loopt ook lekker de eerste pak 'm beet 20 pagina's, maar daarna slaat het verhaal eerst enorm door om daarna op een wat laffe manier te eindigen. Hier word ik niet (langer) blij van.
Datumdinsdag 26 april 2011 15:57

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd29
Cijfer3
RecensieHet bewijs dat vroeger zeker niet alles beter was. Een compleet waardeloos album. Het rare is dat ik het destijds, als kind, een geweldig album vond. Makkelijk leesbaar en met leuke vondsten. Nu, jaren later, heb ik het pas herlezen en dacht ik: dit is niet te pruimen. Let dus op, team van nu: iets te makkelijk, te leesbaar en te kinderlijk maken is maar een kort succes! Zoals met de albums van nu bleef ik zitten met een gevoel van: hier zat veel meer in. Plaatjesvulling met kolossale lopende bruggen kan iedereen.
Datumdinsdag 16 september 2008 11:56

Reactie no. 15
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer5
RecensieKraak-noch-smaak Suske en Wiske over een miskende geleerde met een drankprobleem en een voorliefde voor vernietigende kruiden. Kruiden die vermoedelijk ook ten grondslag hebben gelegen aan de pot vernis uit De geverniste zeerovers, want de uitwerking is dezelfde: levenloze voorwerpen beginnen te bewegen. Na een heleboel niet ter zake doende verwikkelingen vlucht de geleerde, met de niet zo geleerd klinkende naam Boris Borrel, naar Parijs. Daar zet hij en passant de Eifeltoren in beweging om vervolgens weer naar België terug te keren. Daar wordt nog even snel een moraaltje uit de mouw geschud en het verhaaltje is weer klaar.
Merkwaardig dat Geerts de grootste troef van het verhaal, de bewegende Eifeltoren, in een half paginaatje afdoet, maar wel veel tijd inruimt voor allerlei toestanden binnenshuis. De finale in de fabriek is ook al afgeraffeld, en zo houden we een album over waar met de beste wil van de wereld geen zinnig woord over valt te zeggen, behalve dan dat het niet zo best verteld is en saai getekend. Da's voor een Suske en Wiske toch wel ondermaats.
Datummaandag 19 mei 2008 22:32

Reactie no. 14
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
RecensieHet was een goed album wat goed in elkaar steekt. Mooi verhaal!
DatumFri Jun  8 16:36:42 2007

Reactie no. 13
NaamJaap Blom
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieIk vind dit wel een aardig album; het is zeker niet een van de betere, maar toch ook zeker niet slecht zoals de meeste nieuwste albums. Ik vind dat er nog wel een aantal leuke sfeerscenes inzitten, zoals Lambik die koppig door blijft zoeken naar het kruid - in het onweer -en het later gaat uitproberen. Een andere leuke scene is die waarin Wiske alleen thuisblijft en vervolgens door het hele meubulair en als laatste ook Schanulleke wordt aangevallen. Het laatste deel van het album vind ik niet zo heel sterk. Dat zoeken naar die Boris Borrel en dat gedoe in Parijs is alleen maar platte actie zonder echt bijzondere vondsten (het stukje met de Eiffeltoren is wel tof). Het eindmoraal is ook vrij cliche.
Maargoed al met al dus een niet onaardig album.
DatumMon Jan  1 20:41:29 2007

Reactie no. 12
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer6
RecensieHet verhaal las lekker weg, maar was desalniettemin niet echt boeiend. Geen spanning, hoogtepunten of leuke grappen. Niks bijzonders dus helaas.
DatumSun Nov 19 23:56:28 2006

Reactie no. 11
NaamKarst
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieTja, wat moet ik zeggen over dit verhaal.
Op zich een  leuk verhaal, maar vind dat er meer mee gedaan had kunnen worden.
De confrontatie met de eiffeltoren had wat mij betreft wat langer mogen duren.
Het gevecht tussen Wiske en Schanulleke vind ik wel erg leuk gedaan.
Ik vind alleen Boris Borrel geen goed figuur voor dit verhaal.
Een paar gekke wetenschappers had ik beter gevonden, maar ja, dat is natuurlijk al zo vaak gedaan, denk maar aan de averechtse aap.
Ook de finale in de fabriek vind ik niet echt spannend.
Toch vind ik dit verhaal wel een 7 waard want een 6 is te weinig hiervoor en wil ik lager gaan dan moet het wel een heel slecht verhaal zijn.
Het is een leuk verhaal om af en toe eens te lezen, maar ik heb er geen speciale herrinneringen bij of zo.
DatumSat Jun  3 23:53:16 2006

Reactie no. 10
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer6
RecensieAch, het verhaal is best aardig en de tekeningen mogen er zijn, maar dit is niet meteen een verhaal dat zal blijven hangen, tenzij misschien het gevecht tussen Wiske en Schanulleke en de wandelende Eifeltoren.
DatumFri Feb 17 17:56:58 2006

Reactie no. 9
NaamJoris
Leeftijd31
Cijfer7
Recensieeen 5,25 gemiddeld vind ik te laag voor dit verhaal. Hoewel het zeker niet de beste is uit deze periode is het zeker onderhoudend. Ik vond de wandelende eifeltoren erg intrigerend. Het eind is wel wat overdreven moralistisch..
DatumSat Dec  3 05:31:55 2005

Reactie no. 8
NaamMaurice
Leeftijd33
Cijfer6
RecensieGeen ijzersterk verhaal, maar het geeft wel een heel goed beeld van hoe een normaal gezin in de jaren zeventig leefde en het huis inrichtte.
DatumSat Aug 27 00:52:46 2005

Reactie no. 7
Naamingrid
Leeftijd17
Cijfer4
Recensieontzettend saai. Het enige leuke aan dit album was het gevecht tussen Wiske en Schanulleke en de wandeling van de eiffeltoren, voor de rest een saai album.
DatumFri Jul 15 11:03:32 2005

Reactie no. 6
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer6
RecensieHet is voor mij een twijfel album. Er zitten voor mijn part te weinig grappen in en de grappen die er waren, waren vooral flauw
DatumMon Jun 20 15:03:46 2005

Reactie no. 5
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 3
Recensie eigenlijk(schrik niet voor de mensen met 10nnen)...WAARDELOOS!!!!!!!!!!!de grappen van lambik en al dat gedoe met die landen en boris borrel is nog wel leuk maar de rest....BAHHHHH!
Datum Fri Feb 4 16:32:10 2005

Reactie no. 4
Naam Jan P.
Leeftijd 30
Cijfer 4
Recensie Dit is mijns inziens een van de minste Suske En Wiske verhalen. Het enigste dat voor mij blijft hangen is het amusante gevecht tussen Wiske en Schanulleke. Daar had wat meer mee gedaan moeten worden. Verder heeft het gewoon niet veel te bieden. Nee, dit is een ondergemiddeld verhaal, een 4!
Datum Sun Aug 29 17:05:38 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie Hmm, nee dit album is er nou niet één waarvan je zegt:Kijk! deze heb ik ook in mijn verzameling! Ik denk niet dat mensen erop zitten te springen deze in hun colectie te hebben.
Waarom niet? Omdat dit verhaal het laat afweten in gebrek aan humor en Jeroms rol veel te bescheiden is.Een zesje, dat wel, voor de prima tekeningen maar het verhaal?Nee, dat is nou niet bepaald sterk.
Datum Tue Apr 29 20:40:57 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 6
Recensie Het verhaal is op zich wel leuk en ook de tekeningen zijn wel fraai, maar het is niet bepaald een uitblinker voor Pauls vaardigheden als striptekenaar.
Datum Mon Apr 28 18:13:10 2003

Reactie no. 1
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 7
Recensie Ik vraag me af waarom in de laatste boeken Jerom zo'n summiere rollen speelt. Jammer, want Jerom moet het verhaal dan wel niet dragen (al hij zou het dat met zijn kracht wel kunnen ;-) ), maar het was altijd een leuke aanvulling op de verhalen. Hij en Lambik zorgden voor een groot arsenaal aan grappen door de altijd op het leiderschap uitzijnde Lambik met zijn acties en de relativerende antwoorden van Jerom daar tegenover.
Als ik aan dit verhaal denk, dan is het eerste wat me te binnenschiet het 'wandelen van de Eif(f)eltoren'. Dit is wel een verhaal die past in de reeks S&W's waar ik het meest plezier aan beleef. Gewoon een leuk stripverhaal!
Datum Sun Apr 20 10:53:58 2003