Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De kadulle Cupido


De kadulle Cupido Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De kadulle Cupido verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,63

Reactie no. 11
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieSoms lijkt de Suske en Wiske-reeks wel een staalkaart van obscure bijvoegelijke naamwoorden. Of gebruikt u woorden als kadul, kregelig, vinnig, gevernist of toornig vaak? Enkele albums nadat de lezers een reis naar het oude Griekenland was beloofd, komt het er nu alsnog van. Het begint als Lambik een Cupido-beeldje cadeau krijgt, en prompt in een vete met Wiske belandt of het bekende jongetje met pijlen nu Cupido of Amor heet. De ironie wil overigens, dat in Griekenland, waar onze helden uiteindelijk belanden, men het ventje geen van beide noemde; men sprak van Eros. Maar dat terzijde.
Sidonia raakt in ieder geval geïnspireerd om zichzelf naar het verleden te flitsen om leidster te worden van een groep Amazones. De rest reist er bezorgd achteraan, en al snel krioelen de centauren, orakels en zeemonsters door elkaar. En er is een clubje kwaadaardige kerels dat jacht maakt op de Cupido uit de titel, die voor de gelegenheid door Sidonia in een broekje is gestoken.
Het resulteert allemaal in een redelijk onderhoudend verhaal, al ga je wel nadenken over de logistiek: hoe houden zo'n vrouwenclub en zo'n mannenclub zichzelf in stand? Om voor nageslacht te zorgen moet er toch af en toe wat euhm, uitwisseling plaatsvinden? Ook was beter tekenwerk op zijn plaats geweest voor de oud-Griekse setting, want alles is wel erg sufjes in beeld gebracht. Omdat ik in een goede bui ben krijgt dit album een 7, maar het had ook een 6 kunnen zijn.
Datumzondag 24 januari 2021 09:57

Reactie no. 10
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieKadul….een typisch Vlaams woord…bij ons in het Noorden gebruiken we dit niet. Vlaams is echter een Nederlands dialect dus waarom zouden wij dit woord niet gebruiken? Een erg leuk woord, of de vlag de lading precies dekt, vraag ik mij af. Het verhaal begint goed over de discussie over Amor en cupido. Dit is een goede reden om naar het verleden af te reizen, hoewel destijds kon je een en ander gewoon opzoeken in de bibliotheek of een encyclopedie als je die thuis had. Het verschil is zo simpel dat een tijdreis onnodig was geweest. Daarnaast vraag ik mij af waarom onze helden naar het oude Griekenland vertrokken waarom niet naar de oude Romeinen of beide? Het verschil in Cupido en Amor zit hem in het verschil tussen Griekse en Romeinse benaming. Wel wat vreemd. Ook vreemd is hoe de zoektocht naar Amor/ Cupido uitkomt in een strijd tussen de geslachten. Echter, alles is erg leuk gedaan en met veel humor verteld. Sidonia als aanvoerster bij de amazones is zeer sterk. Ik ken de kwestie van de ontstaansgeschiedenis van de “Kadulle cupido” en de “” Amoureuze amazone. Feit blojft dat deze rol bij Sidonia goed past. Ik vind dat veel albums te veel Lambik centraal stellen, hoe leuk en goed getroffen dat ook vaak is. Niets ten nadele van onze Bikske! De centauren waar de dames de broek aan lijken hebben en de heren wat zwakker..of juist niet. Leuk gedaan. Geen doorgeslagen emancipatorisch denken alhier. Het album is doorspekt met humor; de draaimolen van Jerom, Sidonia haar acties als leidster van de amazones en Lambiks gedrag tegenover de vrouwelijke centauren. Nu geen einde met spijt en berouw maar Cupido ( of toch Amor…) die alles tot een goed einde brengt. Er klopt toch één en ander niet aan dit verhaal maar het is wel een verhaal dat bij blijft met zeer goede humor. Toch nog een behoorlijk hoog cijfer waard.
Datumwoensdag 12 augustus 2020 19:23

Reactie no. 9
Naamdaan smetsers
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIk vind dit verhaal een 8,5 waard maar omdat dat cijfer er niet bij staat geef ik het een 9 waarom?? Gewoon zoals bijna elk stripalbum van Suske en Wiske is er elke keer weer iets nieuws in te vinden!!!!
Datumzaterdag 22 december 2012 08:30

Reactie no. 8
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer8
RecensieLeuk album waar eigenlijk maar 1 iets mis mee is, en dat is het verhaal zelf, dat niet erg goed uitgewerkt is.
De ruzie tussen Wiske en Lambik over Amor/Cupido is geestig, ook in de rest van het album ontbreekt het niet aan (geslaagde) humor. Het album ademt een gezellige S&W-sfeer uit. Alhoewel het verhaal zelf dus niet bijster is, lees ik dit album met plezier terug.
Datumwoensdag 3 oktober 2012 11:25

Reactie no. 7
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer6
RecensieNiet al te memorabel album over Cupido waardoor Sidonia naar het oude Griekenland afreist omdat ze daar leidster van de amazones wil worden. Beetje vreemd dat Sidonia dit ambieert, dit lijkt meer weggelegd voor Lambik. Voor de rest gebeurt er niet al teveel in dit verhaal. De tekeningen zijn redelijk, je ziet hier duidelijk een overgangsfase van de 'smalle' jaren 70 stijl naar de bollere jaren 80 stijl
Datumvrijdag 6 april 2012 13:12

Reactie no. 6
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer7
RecensieDit is wel een redelijk verhaal te noemen.
Het begin is erg leuk met de strijd van Wiske en Lambik over wie er gelijk heeft dat het beeldje [wat Lambik net heeft gekregen] Amor of Cupido heet.
Ze besluiten Barabas te gaan vragen wie er van de 2 gelijk heeft en komen via het scherm van de teletijdmachine te weten dat de amazones zonder vrouwelijke leider zitten.
Omdat Sidonia er wel oren naar heeft om die taak te gaan vervullen, reist ze zonder dat ze het aan de rest heeft verteld naar het oude Griekenland. Daar beleven ze een groot avontuur met watermonsters, centauren en natuurlijk Cupido/Amor.

Hoewel het wel grappig is om eens een keer te zien dat iemand anders dan Lambik de leiding wil nemen, vind ik deze rol niet bij Sidonia passen.
Haar reden dat ze alleen maar thuis zit achter de potten en pannen  begrijp ik dan nog wel, maar toch vind ik het meer iets voor Lambik die naar het oude Griekenland zou zijn afgereisd om leider te worden.
Maar ja, voor de verandering is het wel eens leuk.

Datumwoensdag 23 januari 2008 16:28

Reactie no. 5
NaamJoris
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieDit is voor mij ook een van de beste albums. Ik vind de humor erg leuk. Ik was al vroeg erg geinteresseerd in geschiedenis. Dit was voor mij de kennismaking met de Griekse Mytologie. Vooral die strijd tussen de amazone's en die andere soldaten vond ik erg spannend. Ontzettend leuk verhaal tegen een mooie achtergrond.
DatumSat Dec  3 04:49:55 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Ik sluit me volledig bij Alain aan. Het verhaal is niet top en de tekeningen konden beter. Geen klassieker, wel een blijver, daarom ook een 7.
Datum Thu Sep 23 14:01:21 2004

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Hmm..waar ging dit verhaal ook al weer over??
Het feit dat ik dit werkelijk dacht bij het schrijven van deze recensie geeft aan dat dit absoluut geen klassieker is.
Maar na het lezen pakte ik het verhaal weer op.
Leuk verhaal met prima tekeningen, dat is de kadulle Cupido.
Datum Wed May 22 19:54:21 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Krijg nou wat, gooi ik de theorie op bij 'De amoueuze amazone' dat het oorspronkelijke scenario ongeveer hierin verwerkt zit, komt Alain Stienen veel eerder al tot die conclusie. Ach, zal ik er niet naast zitten. Goed verhaal en goede verhalen worden ondanks de misschien mindere tekeningen toch overgewaardeerd tot een 8!
Datum Tue May 13 21:15:02 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie De aankondigingsstroken van "De amoureuze Amazone" beloofden ons tante Sidonia in Oudgriekse kledij, die met de hulp van Amazones en Cupido Lambik zouden bevrijden uit de handen van een stelletje slechtgehumeurde Oude Grieken!
"Starwars" kwam er echter daartussen en zodoende veranderde Paul de locatie van het verhaal. Volgens mij is dat met die Oude Grieken "De kadulle Cupido" geworden. Jammer eigenlijk! "De kadulle Cupido" is is in tegenstelling tot "De amoureuze Amazone" wel gelukt! Het leest zich vlot en er zitten een paar goede grappen in. Vooral Lambik blinkt in het begin bijzonder uit! Tante Sidonia weet er een liedje van te zingen.
De tekeningen echter hadden een beetje meer de aandacht van Paul verdiend, want die zijn niet zo bijster! Waren de tekeningen maar een beetje "realistischer", zoals bij "De Krimson-crisis" of "De komieke coco" zou het verhaal er stukken beter uitzien! Men kan natuurlijk niet alles hebben, daarom een 7!
Datum Tue May 13 08:51:29 2003