Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De stoute steenezel


De stoute steenezel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De stoute steenezel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,52

Reactie no. 19
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer5
RecensieEen rommelig verhaal, deze Stoute steenezel. Het begint met een toverlantaarn van de rommelmarkt, met maar twee plaatjes, waaronder een afbeelding van de steenezel uit de titel. Wonder boven wonder duikt deze even later op bij de metrowerken en begint in de hele stad al het glaswerk stuk te slaan. Wat blijkt? Het is de betoverde zoon van een baksteenfabrikant, en er is iets met een drankduivel.
Waar de drankduivel überhaupt vandaan is verschenen en waarom hij zo nodig in een toverlantaarn moet huizen, wordt nooit duidelijk. Een album lang hossen onze vrienden de ezel achterna, die de tot een glazen beeld betoverde dochter van een glaslbazer kapot wil slaan.
Het verhaal draaft maar door zonder veel onderlinge logica. Het heeft allemaal kraak noch smaak, dus dit album gaat weer voor een lange tijd ongelezen terug de kast in.
Datummaandag 30 november 2020 21:59

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer8
RecensieLambik koopt op een rommelmarkt een oude lantaarn en loodst ons daarmee dit avontuur binnen. Hier zitten twee dia’s bij van een steenezel en een beeld van een mooie vrouw. Vervolgens komen onze vrienden ( Lambik en S&W) in de metrowerken de steenezel prompt tegen. Heel toevallig. Afgezien van deze toevalligheid lopen we een verder erg leuk en romantisch verhaal in. Een soort modern sprookje dat vlot verteld wordt, doorspekt met leuke S&W humor ( bijvoorbeeld de kammen om de buurt uit te kammen, Sidonia die een aanval krijgt en Jerom die bovenop haar gaat zitten en veel meer). Sidonia is in topvorm door haar aanvallen. De jacht van Lambik en tante op de drankduivel is erg sterk. Ook in dit verhaal zit een zekere moraal verstopt, dit maal de drank, al komt die toch minder belerend over als in eerder verhalen. Ik vind wel dat het verhaal van de steenezel er wel voor zorgt dat het thema “alcoholisme” behapbaar blijft. Dit album is een erg fijn album dat ondergewaardeerd is. De tekenstijl is weer de oude vertrouwde Geerts stijl maar die ook nog steeds erg sterk lijkt op de laatste stijl van Vandersteen. De rare stijl van het laatste deel van ‘De zingende kaars” is gelukkig niet te vinden. Kortom een erg leuk album dat mij zeker in mijn geheugen blijft staan.
Datummaandag 03 augustus 2020 18:21

Reactie no. 17
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer7
RecensieDe stoute steenezel is een leuk maar bizar verhaal over alcoholmisbruik. De hele historie met twee geliefden die door een drankduivel respectievelijk worden omgetoverd in een steenezel en een glazen beeld is redelijk absurd. Het verhaal ademt volgens mij wel een typisch gezellige S & W-sfeer uit. Men haalt Vitamitje nog eens van stal, Sidonia krijgt eindelijk nog eens haar bekende crisissen, en de jacht op de drankduivel door Lambik en Sidonia levert leuke momenten op. Een album dat het verdient om toch af en toe eens te herlezen.
Datumzondag 14 oktober 2012 15:18

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieGemiddeld album met goede tekeningen. Het onderliggende idee over alcoholisme wordt goed verpakt maar het verhaal is wat simpel en komen Suske, Wiske en Lambik wel heel toevallig de steenezel tegen die ze net daarvoor met de toverlantaarn hebben gezien.
Datumvrijdag 6 april 2012 10:03

Reactie no. 15
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer10
RecensieDit prachtige album toont Paul Geerts op zijn best, de rauwe werkelijkheid (alcoholmisbruik, daardoor overlijdens van de moeders) met tegelijk elementen van sprookjes. Heel veel details zoals de toverlantaarn waar de hoofdpersonen zoveel tijd mee door brengen, de redelijk jong ogende agent die veteraan is van 14-18, de interieurs van de woningen van de steenfabrikant en de glasblazer, en de kleding van het betoverde meisje laten me vermoeden dat Paul Geerts dit verhaal zoveel mogelijk in de jaren 1920-1930 heeft geplaatst! En liefst twee geladen jachtgeweren liggen bij Suske en Wiske thuis voor het grijpen waarmee Sidonia en Lambik elkaar beschieten!

Anti-alcohol boodschap maar op het eind drinkt Jerom een emmer bier op want met mate drinken mag wel, haha...puntje extra daarvoor!

Datumdonderdag 31 maart 2011 12:58

Reactie no. 14
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieApart verhaal. Kan ik erg waarderen. Anders dan anders is in dit geval zeer goed.
Fantasievol album.
Datummaandag 7 september 2009 03:19

Reactie no. 13
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer5
RecensieTja dit album is er één die je vergeet als je hem niet eens in de zoveel tijd herleest. Het is geen bijzonder verhaal, zoals de meeste albums uit die periode. Er zit te weinig verhaal in, geen boodschap en de rol van het drank duiveltje is irritant te noemen. De manier waarop hij verslagen word is verbazingwekkend te noemen, omdat hij ineens niet meer tegen de drank kan!. Niet echt origineel. En omdat ik het tekenwerk ook al niet bijzonder vind krijgt het album van mij een kleine 5
Datumwoensdag 1 april 2009 18:47

Reactie no. 12
NaamBarry
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieHoewel het verhaal een serieuze ondertoon heeft en een boodschap wil uitdragen betreffende alcoholisme, heeft het verhaal erg weinig om handen. Erg vlak en doorzichtig uitgewerkt. Leuk voor de collectie en om eens gelezen te hebben, meer niet.
Datumdinsdag 2 september 2008 22:15

Reactie no. 11
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieDit verhaal valt onder de categorie zo slecht dat het toch wel weer leuk wordt. Er wordt op een bizarre manier gepoogd om kinderen een lesje bij te brengen over alcoholisme en de gevolgen ervan. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een slechterik die zichzelf het '' drankduiveltje '' noemt en die mensen knock-out slaat met een hamer. Complete onzin, maar ergens toch ook wel weer grappig. Ik heb in ieder geval een aantal maal hardop moeten lachen, en dat is ook wat waard.
Vervelender vind ik het dat het album onduidelijke signalen afgeeft over drank. Op het laatste plaatje zien we namelijk een Jerommeke die een extra groot glas bier drinkt. Dat contrasteert enorm met de boodschap die het album eigenlijk had willen maken, namelijk dat drankgebruik enorm negatieve gevolgen kan hebben.
Datumdonderdag 29 november 2007 11:16

Reactie no. 10
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk vond dit een goed verhaal. Af en toe een beetje verwarrend maar best leuk. Integenstelling tot de andere recensiesschrijvers vind ik dit toch wel een 9 waard.
DatumSun Dec 31 11:53:10 2006

Reactie no. 9
NaamCliff
Leeftijd20
Cijfer5
RecensieHet concept achter het verhaal vind ik zo gek nog niet. Het verhaal begint ook vrij mysterieus en veelbelovend. Echter wanneer men er eenmaal achter is wat er precies aan de hand is lijkt het wel of de andere pagina's maar een beetje opgevuld moeten worden met een paar grappen.... en ohjah, het goede moest ook nog overwinnen. Dit haalt jammer genoeg het best leuke idee helemaal naar beneden. Meer als een 5 zit er voor mij niet in.
DatumThu Aug 10 13:17:16 2006

Reactie no. 8
NaamJoris
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieVoor mij  een 7. Ik vond het vroeger een ontzettend leuk verhaal. Dat duiveltje was erg grappig. Het verhaal is helaas niet echt blijven hangen.
DatumSat Dec  3 04:40:55 2005

Reactie no. 7
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieHet is wel een leuk bedacht album, veel grapjes en het is toch best wel spannend!
DatumMon Jun 20 15:05:09 2005

Reactie no. 6
Naamingrid
Leeftijd17
Cijfer5
RecensieVroeger vond ik het verhaal helemaal te gek. Na jaren las ik hem weer en ik vond hem echt heel zwaar tegenvallen. Het verhaal is maar saai. De tekenigen vind ik niet zo mooi en ik mis de Senw sfeer.
DatumSat Jun 4 19:49:15 2005

Reactie no. 5
Naam edwin
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie het is een heel leuk boek en darom geef het ook een 10 het is zo leuk omdat het iengelijk helemaal niet kan het is ook heel erg spannent
ik las het binnen een half uur uit
Datum Sun Jan 2 14:36:04 2005

Reactie no. 4
Naam Robert
Leeftijd 14
Cijfer 6
Recensie Ik geef het een 6, een 1 vind ik wel erg laag, maar het verhaal is inderdaad geen topper. Ik heb het idee alsof het hele verhaal 1 grote achtervolging is.
Datum Sun Oct 3 09:32:14 2004

Reactie no. 3
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 6
Recensie Zeker geen topper dit verhaal, maar om het nu met een 1 af te serveren vindt ik wel erg ver gaan.
Tenslotte heeft de reeks wel peillozere dieptepunten bereikt dan dit verhaal !
Het verhaal is vlees noch vis; de humor is wat aan de flauwe kant maar goed, verzin ze maar eens elke keer! Al met al volgens mij een krappe voldoende waard.
Datum Tue Aug 3 22:49:41 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 1
Recensie Van mij ook een één.
Het verhaal is hopeloos, totaal nietszeggend en er zit ook geen boodschap in.
En zoals Alain al zei zijn ook de tekeningen niet echt om naar huis te schrijven.
Kortom, ik kan deze strip niemand aanraden!
Datum Mon Feb 16 18:40:30 2004

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 1
Recensie Dit verhaal vind ik gewoonweg een gedrocht. Het verhaal is hol en vooruitzienbaar. De steenezel zelf en het duiveltje zijn hopeloos kitschig getekend. De tekeningen vind ik ook niet bijzonder. De verzorgde inkting van Eugeen Goossens valt me als enigste op, maar ook hij kan dit verhaal daardoor niet redden. Meer als een 1 zit er niet in.
Datum Thu Jul 31 14:50:28 2003