Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De windbrekers


De windbrekers Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De windbrekers verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,31

Reactie no. 22
NaamRemco
Leeftijd48
Cijfer5
RecensieWeer eentje van de poppenserie. Ook dit verhaal kenmerkt zich door een zeer simpele manier van tekenen. Dat is direct het grootste manco van dit verhaal: het ziet er allemaal houterig en simpel uit ( vanaf bladzijde 14). Toch schort er ook één en ander aan het verhaal. Het begint met mysterieuze gebeurtenissen die resulteren in de vondst van een soort beeld, gelijkend die op Paaseiland. De moet wel heel hard blazen om een dergelijk beeld in de tuin van Sidonia te krijgen…ook al heet je orkaan..Onze vrienden herenigen het babybeeld met zijn/ haar ouders maar komen op een verkeerd eiland terecht. De helden proberen het beeld terug te plaatsten en dit wordt door Or-ka-han en zijn metgezel gedwarsboomd. Heel simpel. Dit eenvoudige verhaal wordt echter doorspekt met allerlei flauwiteiten dat al wat spanning zou kunnen brengen, tot een minimum wordt beperkt. Grote lijn is “Hoe kan Or-ka-han onze helden zo goed mogelijk pesten en daar gaan wij 58 bladzijden over doen. Niet elk avontuur hoeft tig diepere lagen te hebben maar hier is het wel heel rechttoe-rechtaan. Daarbij zijn de weinige bijfiguren ( weinig is vaak goed) irritant. Or-ka-han is een Krimson kopie en zijn knecht……laat ik het zo zeggen, zorgt er voor dat je het album niet meer verder leest. Dit is een zwak album. Oh ja…even nog…..wie kan mij vertellen waarom Tante Sidonia altijd soep kookt in de immer schommelende Terranef?
Datumwoensdag 12 augustus 2020 19:24

Reactie no. 21
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieStripversie van de 6e van 6 Suske en Wiske poppenfilms (te vinden op Youtube). Om de serie in stripvorm te gieten, werden er dingen gewijzigd of scènes weggelaten, wat ter vergelijking misschien niet altijd zo'n goed idee was
In de serie deed Krimson mee, terwijl hij in de strip vervangen werd door Donderoko, het hulpje van de boze tovenaar Or-Ka-Han. In de serie was Krimson misschien niet de snuggerste, maar lang niet zo dom als Donderoko
Tovenaar Or-Ka-Han was in de serie iemand op leeftijd en (ondanks wat z'n naam betrof) duidelijk Europees, terwijl hij in de strip een iets jongere Polynesische versie van Krimson werd
Datumdinsdag 08 oktober 2019 06:25

Reactie no. 20
Naamchris
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieGoh... ik zie alle slechte recensies hieronder. Meestal kan ik me wel vinden in de reacties van de recensenten op deze site, maar bij dit album toch echt niet. Nu zal dit vast komen, omdat ik dit album als kind al had en het toen erg leuk vond. Vooral de woordgrap Orka-han en Donderoko heb ik altijd erg leuk gevonden. Ik vind dit zelfs een van de leukere vondsten voor badguys die met een grappig bedoelde naam zijn opgezadeld. Als kind vond ik daarnaast Lambik die extreem innig met zijn eigen voet is heel grappig. En dan die terranef! (... die dus eigenlijk de Stalen Mol is, maar er zo toch een stuk cooler uitziet dan de oorspronkelijke terranet...)

Persoonlijk vind ik dat de verhalen die zijn voortgekomen uit de poppenserie op televisie hebben geresulteerd in prima albums. Nou ja.... met uitzondering van het verhaal over die domme Minilotten... oh ja... en met uitzondering van het feit dat Krimson ineens niet meer dan een onnozele struikrover is.

Maar terug naar de Windbrekers.... prima album!

Datumdonderdag 12 september 2019 14:53

Reactie no. 19
NaamF. Beevers
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieEen leuk en simpel verhaal met een paar tegenstellingen en foutjes. Met een beetje verbeelding kom je er wel. Ik geef het een zes op tien maar vermits het voor mij pure nostalgie is krijgt het daarom een extra puntje!
Datumvrijdag 27 februari 2015 23:52

Reactie no. 18
NaamSandstorm
Leeftijd34
Cijfer4
RecensieFlauw album dat begint, zoals door sommigen al opgemerkt, met een scène die erg lijkt op de beginscène van de Zwarte Madam. Wat dan volgt is een zwak avonturenverhaal, en omdat het verhaal afkomstig is van de poppenserie, krijgen we eilanden met kinderachtige namen als 'Foetsjie' en 'Stormoloeloe'. De sullige handlanger van Or-Ka-han is kinderlijk irritant en is uidelijk gericht op een erg jong publiek.
Bepaalde zaken lijken me ook erg vreemd, zoals het stopstraalkanon dat Jerom in slaap brengt, maar dat op Or-Ka-Han een ander effect heeft. Inconsequent is dat de teletijdmachine plots wordt gebruikt voor verplaatsingen in het heden. Waarom doen de anderen dan al die moeite om er met de Terranef te raken? Meer dan een drie is dit album niet waard, maar uit nostalgische overwegingen geef ik een puntje extra.
Datumzondag 14 oktober 2012 15:31

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer3
RecensieTjonge jonge wat een teleurstellend album. De meeste poppenserie verhalen zijn al van een bedenkelijk niveau maar dit vind ik toch wel het dieptepunt met een wel zeer simplistisch verhaal. Daarnaast zijn de tekeningen zeer slecht: zeer vlakke 2D plaatjes waarbij de verhoudingen en de gezichten van de hoofdfiguren vaak niet kloppen. Ook bewegingen en emoties komen totaal niet uit de verf. Jammer dat Paul Geerts zich hier niet mee heeft bemoeid want hierdoor geef ik dit exceptioneel laag cijfer.
Datumzondag 1 april 2012 17:11

Reactie no. 16
NaamVincent
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieNadat ik dit gelezen had, vond ik het echt een geweldig album en ik had dan ook een hoger cijfer verwacht bij de recensies (toch op zijn minst een zesje) en daarom was ik ook behoorlijk geschokt toen ik die vier zag. Hoewel het album op sommige plekken een beetje kinderachtig is, vind ik dat het te negatief wordt beoordeeld.
De grappen waren wederom goed.
De namen waren misschien iets te voor de hand liggend, maar passen toch goed bij dit album.
De rol van Lambik is zeer goed in dit album en hij komt nu eens als echte leider naar voren, niet als zelfbenoemde egoïstische leider, zoals anders.
De manier waarop Jerom "uit het verhaal word geschreven" is een beetje dom en vooral overbodig, aangezien hij er op het belangrijkste moment toch weer bij is.
Al met al vind ik het toch een zeer geslaagd met uiterst mooie tekening, een volgbare verhaallijn, goed uitgewerkte nieuwe karakters en mooie rollen voor Suske en Wiske en co.
Eigenlijk een acht en een half, maar ja...
Datumvrijdag 6 mei 2011 11:47

Reactie no. 15
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieGoed verhaal n.a.v. de poppenserie. Veel fantasie, maar toch geloofwaardig als verhaal.
Datummaandag 7 september 2009 03:27

Reactie no. 14
NaamMichiel
Leeftijd35
Cijfer2
RecensieEen ongelooflijk slecht album. Het zou moeiteloos in de huidige reeks passen qua niveau.
Het verhaal is zo dun als een presse-papiertje en de tekeningen zo matig als het maar kan. Zelfs de inkleuring is matig!
Gelukkig zit er humor in een beetje. Vandaar een 2.
Datumvrijdag 3 juli 2009 09:24

Reactie no. 13
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer1
RecensieTegen de tijd dat De windbrekers werd gemaakt, was bij Studio Vandersteen de aandacht voor de poppenreeks tot het nulpunt gedaald, als we op dit album moeten afgaan. Bij De gouden locomotief of Het laatste dwaallicht werd in ieder geval nog een poging gedaan om het album op het niveau van de rest van de stripreeks te krijgen, maar bij De windbrekers is er geen twijfel mogelijk: dit is een afleggertje.
Het verhaal gaat over een soort paaseiland en een soort blaasbalg met een soort tovenaar, en daar is het ook wel mee gezegd. En o ja, er wordt aan het begin platweg gejat uit de openingsscène uit De zwarte madam: met die lantaarnpaal en zwarte kat. Aan alles is te zien dat noch Geerts, noch Vandersteen zelf een seconde aan dit verhaal hebben besteed: het is eerder alsof de studiomedewerkers die verantwoordelijk waren voor de allerslechtste B-albums uit de Duitse Jerom-reeks (de kelders van Studio Vandersteen), voor één keer aan een Suske en Wiske gezet zijn.
De tekeningen zijn houterig, het scenario is een kleuterverhaaltje, en de enige positieve verandering ten opzichte van het poppenspel is dat Krimson is vervangen door een of andere domme assistent. Ik kan geen album bedenken dat belabberder is: De windbrekers is, zelfs Verhaegens weerzinwekkende maaksels ten spijt, het slechtste Suske en Wiske-album aller tijden.
Datumzondag 22 juni 2008 12:00

Reactie no. 12
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieIk geef toe dat er betere albums zijn verschenen, maar zo slecht is het nou ook weer niet. Het voelt een beetje generiek aan; alsof elk cliche uit de reeks gebruikt moet worden om de 58 bladzijden mee te vullen. Niks doet buitengewoon origineel of vernieuwend aan. Maar toch leest het wel lekker weg. De twee typische schurken zijn onorigineel maar brengen net genoeg leven in de brouwerij om de boel geestig te houden. Lambikske laat zich weer eens van zijn narcistische kant zien, ook niet opzienbarend maar evengoed wel vermakelijk. De tekeningen zijn niet buitengewoon mooi maar ook weer niet heel slecht. Matigheid troef, zou ik zo zeggen.
Datummaandag 10 december 2007 17:17

Reactie no. 11
NaamMichael
Leeftijd44
Cijfer4
RecensieNot very rememberable; there are a few good jokes, but in the middle part I had the impression the autor hat to stretch the stoy to reach 58 pages. The characters are not very much.
DatumMon Sep 17 20:52:58 2007

Reactie no. 10
Naamkristof2222
Leeftijd23
Cijfer9
RecensieIk vind dat er veel te veel kritiek wordt gegeven op dit album.
Ik kreeg dit album ooit als klein manneke en was wel erg meegaand met dit verhaal dus blijft het voor mij een van mijn favoriete albums terwijl ik ze allemaal heb. Maar ik denk vooral dat dit meer temaken heeft met de persoonlijke waarde van dit album
DatumWed Nov 29 02:37:42 2006

Reactie no. 9
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer5
RecensieWeer een relatief zwaktebod van eind jaren '70 dat volgens Alain afstamt van een aflevering van de poppenserie (die ik me nauwelijks herinner). Iemand wil de windbrekers op Paaseiland vernietigen en aan onze vrienden de taak om dit te beletten. Het begint vrij veelbelovend maar het verhaal is eigenlijk al grotendeels uit m'n geheugen gewist.
DatumFri Mar 24 19:36:48 2006

Reactie no. 8
NaamMerijn
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieHet is zeker geen slecht album. Ik denk dat de interesse van jullie heel verschillend is... Ik vind de oude albums bijvoorbeeld vrij saaie boeken met té precieze plaatjes. Ieder zijn eigen mening. Ik vind het een goed boek, en geef het een 7.
DatumWed Oct 26 19:59:32 2005

Reactie no. 7
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 1
Recensie van blz.4 tot en met blz.56 HEEL STOM.lambik...suske...wiske...sidonie(a) gaan op reis.en wat leuk.er staat weer een gek mannetje wind te blazen vanaf een berg die kan spreken.belachelijk.echt helemaal niks aan.van top tot teen.een rare pop die kan spreken.
Datum Tue Jan 25 18:29:37 2005

Reactie no. 6
Naam Matthias
Leeftijd 11
Cijfer 6
Recensie Tja... een niet zo schitterend album. Ik ga een soort van puntensysteem gebruiken.
Het verhaal 4/10: Standbeelden een eigenleven hebben en ongelukkig zijn... klinkt nogal tja saai.
Tekeningen 8/10 : Mooie cover, mooie tekeningen.
De grappen 6/10 : echt veel lachen zit er niet in oftewel dat mannetje dat Krimson heeft ingehuurd.
Datum Mon Sep 27 17:44:08 2004

Reactie no. 5
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 3
Recensie Ik ben het redelijk met Arjen eens. Een matig verhaal en slecht getekend. Wat ik niet snap is dat ze met de terranaf naar het eiland gaan die vervolgens stuk gaat. Dan moeten ze met een vlotje de zee over steken naar het andere eiland. Maar omdat nu opeens na de winvlagen de windwijzer is afgebroken kan het niet en moet sidonia erop klimmen om de wijzer vast te houden. En dan wordt later Jerom overgeflitst die uiteindelijk de rdder in nood is. Om het punt wat omhoog te krikken is het wel door de humor die hier af en toe in voor komt. Ik had dit liever door Lambik zien gebeuren, die wel goed in zijn rol zit. Toch, al met al een gemiste kans en daarom een 3
Datum Wed Aug 4 15:27:10 2004

Reactie no. 4
Naam Robert
Leeftijd 13
Cijfer 7
Recensie Ik vind de windbrekers geen slecht album. Ik heb de poppenshows nooit gezien, dus ik ken de vergelijking niet. Het grappigste vind ik Donderoko die elke keer de tovenaar slaat met zijn cimbalen. Ook het eind, waar Lambik 'afscheid'wil nemen van Kikiwaji en Sidonia die hem daarbij tegen houd, is grappig. Dit album is niet mijn favoriet. Maar, is wel erg leuk.
Datum Sat Feb 28 08:10:35 2004

Reactie no. 3
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 6
Recensie Het verhaal op zich (trouwens een bewerking van een van die Wies Andersen-poppenfilms) is als album matig. De poppenfilm heb ik trouwens als beter in herinnering!!! Hier hadden ietsjes zorgvuldigere tekeningen het verhaal beter gedaan!
Wanneer komen die poppenfilms eindelijk op DVD uit?
Datum Thu Feb 19 21:38:54 2004

Reactie no. 2
Naam Timo
Leeftijd 11
Cijfer 8
Recensie Best leuk verhaal!
Datum Tue Aug 12 11:41:50 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 1
Recensie Van voor tot achter een mislukt verhaal!
Het enige wat er in zit is dat er standbeelden de wind moeten breken, zoals de titel al gezegd.
Maar om daarvoor nou 55 bladzijdes voor vol te kladden.....zonde!
Het krijgt bovendien ook een flutverhaal meer in de reeks en dat is zonde!
Studio Vandersteen had dit verhaal beter kunnen bewaren en rond 2001/2002 drukken gaan, dan had de slechtheid van het verhaal vast minder opgevallen.......
Datum Mon Jun 16 07:13:12 2003