Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het Bretoense broertje


Het Bretoense broertje Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De vinnige Viking verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,04

Reactie no. 25
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieNa een wat loze introductie op de eerste twee pagina’s begint een verhaal over een kind dat een broertje wil. Dit introduceert de voor die tijd hippe kindertelefoon. Het kind blijkt Schannulleke. De zoektocht naar een broertje voor Schanulleke vind ik een erg treffende vondst. Onze vrienden trachten via een schilderij informatie te krijgen hoe zij de pop van Wiske een broertje kunnen geven. Ze togen op aanraden van het schilderij naar Bretannië/ Bretagne. Daar moeten ze op zoek naar het denkbeeldige eiland Arzur alwaar ze in een Koning Arthur-achtig verhaal verzeild raken. Het is mooi te zien hoe onze vrienden worden geconfronteerd of deelnemen aan de oude Bretonse cultuur. Met behulp van een aantal elfjes wordt het broertje voor Schannulleke tot leven geroepen en lijken de twee even gelukkig totdat het broertje een meisje vindt….tja broer en zus zijn zelden geliefden. Dat had Schannulleke zich kunnen realiseren. In feite is het verhaal een hindernisbaan die afgelegd moet worden om het broertje levend te maken. Mooi is dat dit verhaal vol legendes zit…al of niet bestaande. Het dorp onder water waar de staf ( nodig om het broertje levend te wekken) naar toe is gevallen is er een voorbeeld van: de staf wordt bewaakt door een onderwaterstier. Ook de elementen van Koning Arthur vallen hier onder. Los van het verhaal werkt het sterk dat Lambik en Jerom redelijk snel uit het verhaal worden geschreven. Het accent ligt nu op Schannulleke, Sidonia, Suske en Wiske. Elk heeft hier de kans zijn of haar heldenstatus te tentoonspreiden, Suske en Schannulleke voorop en dan Sidonia. Een echt avontuur waar spanning , vriendschap en het verleden hand in hand gaan.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 21:10

Reactie no. 24
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer2
RecensieSorry, maar ik kan weinig goeds over dit album zeggen.
Het album zit een deel van de reeks die ik over het algemeen goed vind. De eerste S&W's die ik las kwamen uit deze periode, dus voor mij zijn dit de 'echte' S&W's.
Dit album is echter een tegenvaller. Een vaag verhaal dat van hort naar her springt, niet echt een duidelijke tegenstander maar een stel noormannen die eventjes langskomen voor wat 'spanning', die Jerom er direct weer uit haalt, een zwaar irritante zieke Lambik die alle vaart uit het verhaal haalt, de zeurende schanulleke en en vervolgens de drama als haar broertje haar niet meer wil (wat ook wel erg makkelijk weer opgelost wordt).

Erge tegenvaller, zal niet opnieuw gelezen worden. Toch 1 puntje voor het redelijke tekenwerk.

Datumwoensdag 26 februari 2014 15:03

Reactie no. 23
NaamBofro!
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieHet originele thema en het humorvolle begin was veelbelovend en valt gelijk al goed. Daarnaast maken we nog kennis met de kindertelefoon. Lambik zorgt weer voor de nodige humor in oa: strook 18, 25, 69 100 en 101. Maar de manier waarop diezelfde Lambik door het hele album slaap-wandeld en spreekwoorden door elkaar haalt wordt op een gegeven moment een beetje flauw.

Het veelbelovende begin kan niet voorkomen dat, naarmate het verhaal vordert dit ook rommeliger wordt.
-De scène met het verboden hunebed leek er wel bij verzonnen omdat anders het verhaal niet lang genoeg was.
-Andere dingen aan het einde zoals: "De onderwaterwereld, Merlijn ed. zijn fantasierijk, maar voegen eigenlijk weinig toe aan het verhaal.
-Ander detail is dat soms de figuren minder mooi getekend/geïnkt zijn: Strook: 45, 46, 52, 53, 54, 107, 108 en 169 t/m 185.

Naar mijn mening: "Is het jammer dat het verhaal de kwaliteit van het begin, naar het einde toe niet kan vasthouden." Desondanks is het geheel zeker nog goed genoeg voor een hele ruime voldoende.

Datumdinsdag 12 november 2013 20:36

Reactie no. 22
NaamSandstorm
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieHet uitgangspunt van dit album vind ik goed. Ook het ietwat sneu einde voor Schanulleke is goed. Zo gaat het er in het echte leven immers ook soms aan toe. En een huwelijk tussen Schanulleke en Yannig zou waarschijnlijk problemen hebben opgeleverd voor de volgende verhalen.
Een minpunt is dat er wel heel wat fantasy-figuren leven op het eiland Arzur. Een beetje minder zou het verhaal zeker ten goede hebben gekomen.
Datumdonderdag 27 juni 2013 15:51

Reactie no. 21
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieDe tekeningen van Paul Geerts zijn weer prachtig maar voor enkele stroken en zelfs enkele pagina's (46-49) neemt de oude meester, Willy Vandersteen, het potlood weer ter hand. Maar dan blijkt dat zijn tekenstijl niet meer echt bij die van Geerts past en dit zorgt voor een wat rommelig indruk in dit album. Het is een sfeervol verhaal dat pas laat, op op het eiland Azur, op gang komt en bevat veel humor.
Datumzaterdag 26 november 2011 15:14

Reactie no. 20
NaamJarne Van Vooren
Leeftijd19
Cijfer1
RecensieDit is met reden een van de slechtste verhalen van "Suske en Wiske" die ik ooit gelezen heb. Het verhaal zit slecht in elkaar en rammelt langs alle kanten, maar niet naar de juiste.
Het verhaal begint met Sidonia en Lambik die van de bioscoop naar huis gaan na het zien van een gewelddadige film. "Bah! Geweld, moord en doodslag... Ik ben er misselijk van!", zegt Sidonia. Nochtans was de titel "De Bloederige Maniak" dus kon je deze film wel vermijden. Dan vraagt een meneer aan Lambik hoe laat het is, maar Lambik valt hem aan doordat de film hem agressief maakte. Dit heeft niks met het verhaal te maken en dit is nog maar de eerste pagina.

Het verhaal slaat nergens op, de grappen zijn flauw, de relatie tussen Schanulleke en haar broer is pure incest, de gaten in het plot zijn enorm en sommige dingen, zoals Jatter en de visser, komen en gaan en worden vlug vergeten. Met een levende pop kon je alle kanten uit, maar je moet niet zo ver zoeken om origineel te zijn. De logica is ver te zoeken. Nu kun je zeggen dat het gewoon een fantasieverhaaltje is. Nee, zelfs in fantasieverhalen moet de logica van de wereld die je gecreëerd hebt, kloppen. Nu kun je ook zeggen dat ik overdrijf. Misschien dat ik overdrijf, maar het is mijn mening over dit boek en ik heb het gegeven. Ik heb geargumenteerd waarom ik het een slecht boek vind. Misschien dat jij het een goed boek vindt. Maar dan moet jij ook beargumenteren waarom het een goed boek is.

Datumzaterdag 5 februari 2011 21:59

Reactie no. 19
NaamJ. Joffer
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieEens in de zoveel tijd wekken de makers van Suske en Wiske het lappenpopje Schanulleke tot leven. In Het Bretoense broertje is het weer zover. Het popje wil graag een broertje, en die moet te vinden zijn op een eiland voor de kust van Bretagne. Eenmaal daar aangekomen, zijn we dertig pagina's verder en kan het eigenlijke verhaal beginnen: over elfjes die de schat van Koning Arthur en de toverstaf van Merlijn bewaken.
Daar ligt meteen het grootste euvel van dit album: het is meer een verzameling losse episodes dan een samenhangend geheel. Bovendien wordt nogal veel tijd besteed aan de verdrieten en jaloeziëen van de hoofdpersonen, dus wie dit album nog moet lezen, kan zich gaan voorbereiden op veel tranen en verwijtende tronies. Afgezien daarvan heeft het album nog wel wat te bieden: het tekenwerk is prima, er is wat actie in de vorm van Noormannen die met schietende doedelzakken worden bestreden ("Vuur... heu... Muziek!") en er is een geinig verzonken dorp onder zee.
De Koning Arthur-legende is matigjes uitgewerkt, op een tv-kijkende Merlijn na. En Lambik begint na een klap op zijn kop spreekwoorden te verhaspelen, wat te flauw voor woorden is. Een middelmatig jaren-tachtig-album kortom.
Datummaandag 5 juli 2010 18:02

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieIk heb dit album laatst voor het eerst in een jaart of 15 weer eens herlezen en ook ik heb hier gemengde gevoelens over. Het is een bijzonder album; sterke momenten worden afgewisseld met rare sprongen. Waar komen die noormannen vandaan? Wat doen zij op dat eiland? Wat is de link met koning Arthur voor hen? Sommige delen lijken ook 'los' te staan van het verhaal. Er zijn hele blokken die duidelijk door twee verschilelnde mensen zijn getekend (Paul en Willy). Er gebeurd ook heel veel in een relatief kort stuk album (het einde). Misschien dat Suske en Wiske nog eens terug kunnen naar Arzur en de vele mini-broertjes?
Datumdinsdag 7 juli 2009 10:57

Reactie no. 17
NaamBram
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieDegelijk album je ziet hier toch ook wel dat schanulleke ook het jaloerse trekje van wiske heeft
Datumzaterdag 8 december 2007 11:28

Reactie no. 16
NaamJoris Dingemanse
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieLeuk album, alleen dit is meer een album voor de schanulleke reeks dan voor de suske en wiske reeks. Want in principe ging het meer over schanulleke dan suske en wiske.
Opzig leuk verhaal over de noormannen en de feeen. Dus een dikke 8.
DatumWed Feb 14 15:35:06 2007

Reactie no. 15
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit is een fantastisch album. Vooral omdat Schanulleke nog eens levend wordt. Het idee om haar een broertje te laten krijgen. Dit is een juweeltje uit mijn verzameling. Een juweeltje van 10 punten!
DatumSat Sep 16 21:09:19 2006

Reactie no. 14
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieEen heel goed album!!!
De kusten van Bretange zijn heel herkenbaar en het verhaal steekt goed in elkaar!!
Ook erg leuk dat Schanulleke een broer krijgt!
Ik snap alleen 1 ding niet; Waarom is het BretoEnse en niet Bretonse??
DatumSun Mar 19 13:14:43 2006

Reactie no. 13
NaamJippe van Niel
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieEcht een cool album!
Schanulleke in de hoofdrol vind ik echt vet!
DatumSun Nov 20 09:45:25 2005

Reactie no. 12
NaamPieke
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieIk vond dit verhaal altijd een buitenbeentje in de reeks, erg mooie plaatjes dat wel, een aardig verhaal, maar ik kan er niet helemaal de vinger op leggen wat er niet klopt. Het scenario is van Vandersteen heb ik begrepen, en de tekeningen van Geerts. Er hangt een vreemde sfeer in dit verhaal.
DatumThu Jun 2 21:48:16 2005

Reactie no. 11
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiehet is een leuk album, alleen is het een beetje raar dat schanulleke precies weet hoe de de man uit het schilderij kwam, maar ik vind het toch leuk, en vooral die lambik die al die spreekwoorden verkeerd omzegt.
DatumTue Mar  8 11:22:56 2005

Reactie no. 10
Naamphoenix
Cijfer6
Recensieecht voor kleine kinderen
DatumThu Mar 3 20:46:51 2005

Reactie no. 9
Naam Tim
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie In het begin is dit verhaal een reclame voor de Kindertelefoon. Het begint ook lekker mysterieus. Helaas, die geheimzinnigheid is al snel voorbij. Het wordt uiteindelijk gewoon een reis naar een eiland, die steeds een beetje wordt uitgesteld door onfortuinlijke omstandigheden. En als onze vrienden dan eindelijk op het eiland aankomen, verloopt alles veel te snel. Het ene moment is het dag, dan ineens weer nacht - er zit een enorme haast in.
Nu is het verhaal wel origineel bedacht, maar het had beter uitgewerkt moeten worden.
Waarom dan toch een voldoende? Door de humor.
Lambik die slaapwandelt en gezegdes verkeerd uitspreekt... geweldig! En zo zitten er nog enkele sterke grappen in.
Maat verder is dit verhaal niet echt de moeite waard... helaas.
Datum Sun Dec 19 17:56:40 2004

Reactie no. 8
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Leuk album vol met humor. Het einde is dan wel een tegenvaller. Lambik weer genezen en staan opeens met een boot aan de kust. Het is orgineel verzonnen met een goede verhaallijn. AL met al een 8
Datum Thu Sep 16 15:00:37 2004

Reactie no. 7
NaamMarieke
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieMijn eerste S&W album ooit. Ook de reden dat ik dit album eruit pik om mijn eerste recensie te geven. Mijn moeder las het me nog voor want ik kon met 5 jaar nog niet echt lezen. Ergens in de kast bij mijn ouders tussen de overige albums moet ie nog staan. Veel begreep ik nog niet echt wat er gebeurde, maar om de slaapwandelende Lambik moest ik vreselijk lachen en het mooiste was de onderwaterwereld. Zo'n rode cape wilde ik ook!
Overigens weet ik nu pas dat het scenario van Willy Vandersteen is, wat verklaart waarom ik het (veel later dan met 5 jaar natuurlijk) een afwijkend album vond. Kan nog niet echt een vinger erop leggen. Er lijken meer plaatjes gebruikt te worden om iets te vertellen, of een dialoog weer te geven. Ook vreemd, die Noormannen die wel gekloond lijken van één stamvader, met hetzelfde uiterlijk en persoonlijkheid. Het hoge cijfer geef ik omdat ik als kind lekker kon blijven voortfantaseren op dit verhaal. Toch jeugdsentiment dus.
DatumWed Mar 10 14:57:41 2004

Reactie no. 6
NaamNiels Peelman
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieEr mankeert hier iets
DatumSun Feb 29 11:50:03 2004

 

Reactie no. 5
NaamArjan van der Jagt
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieVooral de verwijzingen naar een andere door mij veel gewaardeerde strip de Rode Ridder vind ik erg leuk. Dat van koning Arthur en Merlijn enzo.
Goede strip, voor mij toch zeker een acht waard.
DatumWed Sep 24 20:14:43 2003

Reactie no. 4
NaamBoudin
Leeftijd25
Cijfer4
RecensieJazeker, dit is weer een van de acht S&W's van na '72 waar Vandersteen wel nog het scenario voor geschreven heeft. En ja hoor, het is nog maar eens een afknapper.
Het hele verhaal is natuurlijk een gigantische nuloperatie; waarom Schalulleke tot leven wekken als ze uiteindelijk toch het best af is als haar onbezielde zelf? En waarom haar een broer geven als die haar toch maar verlaat voor de eerste de beste elf?
Al bij al minder wraakroepend slecht dan bijvoorbeeld De Ruige Regen, dus toch nog goed voor een vier.
DatumMon Jul 28 01:04:45 2003

Reactie no. 3
NaamJ.V
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieGeweldig!!! Uitstekend !!! Een echt meesterwerk
DatumSun Jul 27 06:12:10 2003

Reactie no. 2
NaamJan
Leeftijd24
Cijfer7
RecensieWaar ik eerder heb afgegeven op het tachtiger jaren werk van Willy Vandersteen (De ruige regen, de eenzame eenhoorn en de wervelende waterzak) vind ik dit toch wel een redelijk wapenfeit van Vandersteen. Bij dit album levert Vandersteen net als bij 'De vinnige Viking' alleen het scenario terwijl Paul Geerts de tekeningen verzorgt.
Net als mijn voorganger (reactie 1) zie ik toch wel wat rare toevalligheden. Het verhaal vind ik in de grote lijnen wel goed. Wat mij van de 10 afhoudt zijn die kleine minpuntjes en dat het niet echt mijn type favoriete Suske en Wiske verhaal is.
Dus om op bepaalde dingen terug te komen. Willy Vandersteen kon het wel degelijk in de jaren 80, maar niet meer zo goed.
DatumSat Jul 26 15:38:01 2003

Reactie no. 1
NaamRonald Stolk
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieOnderwerp "de kindertelefoon" een instantie waar kinderen met problemen anoniem hun verhaal kwijt kunnen, gegoten in het jurkje van Schanulleke. Plaats, een eiland Azur genaamd vol met elfjes, noormannen, merlijn en een onderwater volk. Doel: het tot leven wekken van het broertje van Schanulleke. Qua verhaal zit het wel snor en de humor is erg top, vooral de scenes van Lambik die slaapwandelt, zijn docters bezoeken en het verkeerd uitspreken van gezegdes. Ook het gekibbel tussen wiske en schanulleke in het begin is goed gevonden.Schanulleke heeft overigens aardig wat Wiske-trekjes in haar getuige haar jaloezie en koppigheid. "de boom valt niet ver van de appel" zeg maar... Verder zit er een gezonde spanning en actie in het verhaal wat het in zijn totaal erg opwaardeerd.

Flink minpunt is de met vlagen belabberde tekenkwaliteit zoals in strook 54/55 en 66/67. Zelfs 4 pagina's zijn slecht uitgetekend. Ook de zorgvuldigheid van het inkten is niet altijd goed uitgewerkt getuige strook 70/71. let maar eens op het schilderij van de franse schilder.
En hoe komen Lambik en Jerom toch zo vlot op dat eiland dat nergens op de kaart staat? beetje makkelijk opgelost ...

wikkend en wegend een 7

DatumMon Jul 21 23:26:58 2003