Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De gouden ganzeveer


De gouden ganzeveer Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De gouden ganzeveer verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,65

Reactie no. 20
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieLambik leest een boek van Hendrik Conscience, één van de grote schrijvers van de Nederlandstalige literatuur, en nodigt onze vrienden uit voor een bezoek aan het “Boshuisje”. Ogenschijnlijk niet zo bijzonder maar daar ontvouwt zich een avontuur waarin onze helden op zoek moeten naar de gouden ganzeveer die de schrijver zijn inspiratie schonk. Echter “De Bok” is ook op zoek naar diezelfde veer. Door een heldendaad wordt ons kwartet eigenaar van een uitspanning en wordt Lambik bevangen door de kwade geest van baas Ganzendonk, iemand die destijds de streek terroriseerde. Merkwaardig is wel waarom iemand pardoes een flesje drinkt met een rare boodschap, zonder bij de gevolgen stil te staan. Maar ja…Lambik, hè? Het houdt wel in dat hij voor de rest van het verhaal niet meer te vertrouwen is. Dit geldt eveneens voor Jerom die zou komen helpen maar direct “onklaar” wordt gemaakt. Dit geeft het verhaal extra cachet omdat de vrienden niet meer op elkaar kunnen rekenen. Ze worden echter geholpen door Kobe, de ex-knecht van baas Ganzendonk.” De bok” is een zeer gevaarlijk sujet en boezemt angst in, ik vraag mij wel af of het kietelen met een veer de meest passende straf is om iemand aan het praten te krijgen zeker voor zo’n indrukwekkend booswicht als “de bok”. Ondanks deze sterke tegenstand overwinnen onze vrienden toch. Suske, Wiske en Sidonia zijn nu meer op elkaar aangewezen, ik vind dat erg sterk. Wel resten er wat vragen: voor Noord Nederlanders is het niet echt duidelijk wie Hendrik Conscience is. Het is duidelijk waarom onze vrienden achter de veer aan moeten maar de beweegredenen van de anderen is het niet helemaal duidelijk. Zoals eerder aangegeven in andere recensies, is het vaag wie Ganzedonk nu precies is. Er blijven dus wat vragen over. Toch is het verhaal spannend, de bijfiguren sterk ( ook de verliefde Lewie), de tekeningen van hoog niveau, de bekende scherpe S&W humor aanwezig; dus te veel positieve dingen om dit verhaal negatief te beoordelen.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 21:20

Reactie no. 19
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieHet begint sterk en humoristisch met Lambik die naar de kapper moet. Daarna komt er (te)veel vaart in het verhaal en ontbreekt in het hele verhaal door aan wat achtergrondinformatie:
-Wie is Hendrik Conscience?
-Waarom zoeken hij en anderen zoals de baron om de gouden ganzeveer?
-Wie is baas Ganzendonck? etc.
De echte kern van het verhaal wil dus maar niet naar boven komen. Het verhaal is daarom vaag en blijft niet hangen.

Daarnaast:
-Is het wel erg toevallig dat professor Barabas precies weet waar onze vrienden zich in het verleden bevinden (blz. 19)
-Dat de bok uiteindelijk de baron bleek te zijn was ook wel een beetje voorspelbaar.
-Jerom wordt vroeg uitgeschakeld(blz. 21) wat wel verassend is.
-Lambik die de geest van baas Ganzendonck opdrinkt leidt wel tot humor.

De tekeningen zijn dik in orde maar dit kan met sommige humoristische momenten (oa. blz.16) het geheel niet opwaarderen naar een krappe voldoende.

Datumvrijdag 08 november 2013 19:04

Reactie no. 18
NaamSandstorm
Leeftijd35
Cijfer7
RecensieDe gouden ganzeveer is geen slecht album, maar ook geen uitschieter. De manier waarop onze vrienden in het verleden raken is nogal vreemd. Als lezer heb je ook vlug door wie de bok is. Maar de wijze waarop elementen uit 'De Loteling' in de strip zijn verwerkt, is goed gedaan door Geerts.
Datumzaterdag 06 juli 2013 21:18

Reactie no. 17
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer8
RecensieGoed album, hoewel de reden voor de zoektocht naar de gouden ganzeveer wat vaag blijft. Klassiek verhaal in het verleden inclusief zoektocht, geheimzinnige tegenstanders en een Jerom die niet in staat in om de helpende hand te geven. Wat opvalt is dat Paul Geerts qua tekeningen in topvorm begint te komen.
Datumzondag 27 november 2011 12:26

Reactie no. 16
Naammarretje
Leeftijd12
Cijfer7
Recensiede gouden ganzeveer is een mager verhaal met hoge en dieptepunten: lambik is in de ban van consiense en gaan naar zijn geboortehuis daar komt hij als geest tevoorschijn en gaat het hebben over pap en een ganzenveer(wat ongeloofwaardig) en hij zal niet rusten tot hij die veer heeft(waarom die veer zo belangrijk is weet ik niet) dat is dom een verhaal waar geen doel aan zit net zo als de jolige joffer. soms kan dat wel een leuk verhaal worden ook al snap je het doel niet. net zoals deze een beetje. lambik slaat door,door het drankje van iemand,later komt hij helemaal niet terug dus doe dat niet. en daar is jerom die weet meteen waar ze zitten in het verleden en gaat naar de prof. ldat is dus een verhaal van jerom moet erin,het kan toch ook een keer niet,je kon hem makkelijk missen in dit verhaal. de cover vind ik niet mooi tekenwerk,wat daar binnen zit juist wel,complimenten paul voor tekenwek. verder is dit een mager scenario daarom een 7.
Datumzaterdag 10 juli 2010 13:03

Reactie no. 15
Naamalexken
Leeftijd50
Cijfer10
Recensieknap verhaal van paul geerts dat het wat ongelooflijk is deert mij niet .het gaat er om dat ik me geen seconde hebt verveeld met dit verhaal.vooral met de verwaande lambik ik dacht eerst dat willy vandersteen dit had geschreven zo goed vond ik het het zit van in het begin tot einde vol humor en alle hooftfiguren komen goed aan bod hier benadert paul geets willy van der steen
Datummaandag 15 maart 2010 19:46

Reactie no. 14
NaamNicolai van Roon
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieIk weet nog dat dit verhaal me bekend staat als een echt suske en wiske verhaal. Idd lag mijn voorkeur doorgaans ook bij de historische verhalen van S&W. Beetje mysterie, ontroering op het einde, samengevoegd met de welbekende karakters, perfecte combinatie !!
Datumdonderdag 21 mei 2009 22:17

Reactie no. 13
NaamR.Poels
Leeftijd31
Cijfer9
RecensieBijzonder fraai album. Als jongeling van een jaar of acht kon deze episode me al uitermate bekoren, maar nu er nog heel wat meer jaren zijn verstreken merk ik pas echt hoe goed het is. Ik had er als (Nederlands) kind weinig last van dat ik Hendrik Conscience niet kende, maar wist dankzij dit album wel van het bestaan van de schrijver af.
Sus en Wis zorgden tijdens mijn jeugd atijd voor een miniem bodempje aan algemene kennis, waaruit ik later kon putten uitdiepen. Ik ben de auteurs daar no nog steeds zeer erkentelijk voor. (Het was uiteindelijk een van de redenen dat ik afstudeerde met een scriptie die als titel droeg :
Beeldverhalen in het Basisonderwijs !) Lambik als baas Gansendonck is indrukwekkend, en een begrensde Jerom kan worden toegejuichd. (Hij komt mij in de albums van de jaren tachtig net iets te vaak aan het eind op de proppen om de zaak te redden.)
Inmiddels heb ik vele werken van Conscience gelezen, en dat maakt het album steeds sterker ! Chapeau mijnheer Geerts !!!
Datumdonderdag 19 juni 2008 22:42

Reactie no. 12
NaamKris Borremans
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEen spannend verhaal gebaseerd op "De Loteling" van Hendrik Conscience.
Persoonlijk vind ik de historische S&W verhalen altijd de beste.
Het tekenwerk is OK. Het sterkste punt van dit album is de goede opbouw van het verhaal, het leest zeer vlot. Interessant is dat Jerom tijdelijk blind is en dus niet, zoals gebruikelijk, de superheld is die alles onmiddellijk oplost. Qua humor kon het iets beter, vandaar de 8.
Datumvrijdag 21 december 2007 17:37

Reactie no. 11
NaamLuc
Leeftijd47
Cijfer9
RecensieIk heb gemerkt dat mijn cijfer doorgaans lager ligt dan het gemiddelde tenzij ik een 10 geef natuurlijk. Maar hier maak ik een uitzondering, want ik vind dit album juist één van de weinige uitschieters in de mindere periode van S&W (albums 153 tot 198).
Voor dit verhaal heeft Paul Geerts zijn inspiratie gehaald uit Hendrick Conscience (onbegrijpelijk dat sommige recensenten hem niet kennen !) en zijn werk nl. "de loteling". Lambik vervult op geloofwaardige wijze de rol van de hoogmoedige baas Ganzendonck en ook de andere personages zijn goed weergegeven. Voeg daarbij een spannend en mysterieus verhaal mét een boodschap en je krijgt als resultaat een prima album zoals een S&W hoort te zijn. Hier blijkt eens te meer dat de betere S&W-verhalen zich in het verleden afspelen. De sfeer van antieke koetsen, oude kleding en Vlaamse landschappen bracht Vandersteen tot uitstekende resultaten en dat was ook met Paul Geerts het geval.
Datummaandag 12 november 2007 21:06

Reactie no. 10
NaamBarioso
Leeftijd32
Cijfer8
RecensieWat me in eerdere recencies opvalt, is dat de lezers Hendrik Conscience niet kennen en deze onvolkomenheid de auteur aanrekenen. Dit lijkt me wat ver gaan. Educatie is van oudsher één van de sterke troeven geweest van de auteurs van Suske & Wiske. Laat je meevoeren in een onbekende wereld, zonder je te bekommeren over het hoe en waarom. Niet alles hoeft uitgelegd te worden. Conscience was een groot schrijver en ik zie geen reden waarom Geerts dit verder dient uit te leggen aan Nederlandse lezers.
Verder spreekt de donkere sfeer uit het verhaal me zeer aan. Baas Lambik maakt werkelijk grote indruk.
DatumThu May 24 14:40:18 2007

Reactie no. 9
NaamBrecht Debrouwere
Leeftijd19
Cijfer10
RecensieIk vind dit album helemaal niet ondermaats, een 5 is zeker onterecht.
Het onderzoek voor deze strip zal zeker niet gemakkelijk geweest zijn, en als West-Vlaming en streekgenoot van Hendrik Conscience moet ik zeggen dat het wel een plezier om lezen was, ook het plot van het verhaal vind ik bij wijlen onvoorspelbaar, maar goed. In Vlaanderen is Hendrik Conscience dé man van de vervlaamsing. Kijk maar op Wikipedia, of lees eens "de Leeuw van Vlaanderen" (van Conscience).
Een 10 is misschien ook wel overdreven, maar het is vooral om het gemiddelde dat te laag ligt weer wat te doen stijgen.
DatumSun Feb 25 18:49:14 2007

Reactie no. 8
NaamPaysBart
Leeftijd38
Cijfer5
RecensieBen het helemaal met recensie nummer 7 eens. Onduidelijk verhaal. Ken de schrijver niet. Waarom in het verleden op een veer ? Zoveel rare gebeurtenissen die niet bij onze bekende karakters horen. Een onvoldoende
DatumSat May 27 22:32:11 2006

Reactie no. 7
NaamJ. Joffer
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieEen mooi getekend album, een pluim voor inkter Eugeen Goossens. Geen pluim voor het scenario van Geerts, waar werkelijk geen touw aan valt vast te knopen. Het verteltempo ligt in het begin van het verhaal veel te hoog zodat volstrekt onduidelijk is wat onze helden eigenlijk gaan doen in het verleden.
En wie is Hendrik Conscience? (geen onbelangrijke vraag aangezien in Nederland, waar meer dan de helft van de S&W's worden verkocht, niemand hem kent) Waarom leeft hij nog? Waarom lust hij rijstepap? Waarom kan hij S&W naar het verleden flitsen? Waarom wil de baron een gouden ganzeveer? Waarom vermomt hij zich als bok? Wat heeft die ganzeveer met Conscience te maken?
Een verhaal waarvan de strekking volstrekt onduidelijk is en daardoor niet leuk om te lezen. Ik geef een 5 vanwege het mooie tekenwerk.
DatumMon Sep 12 11:22:51 2005

Reactie no. 6
Naamnathan bergen
Leeftijd13
Cijfer8
Recensieik heb het verhaal nog is gelezen, en al bij al is het nog een vrij goed verhaal. ook met veel humor. geen 6, maar een 8 dus
het boerke was wel leuk
DatumWed Jul 20 12:49:54 2005

Reactie no. 5
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Ach, een matig album en daarmee sluit ik mij aan met de recensie van Jan en gezien de mens inderdaad blijft veranderen voor mij een 7 ;-) omdat ik Jerom eigenlijk maar voor niets vindt mee spelen en dan die hele erfenis na de eerste heldendaad vind ik maar raar en kul.
Datum Wed Sep 22 14:13:02 2004

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Dit was het op één na laatste Suske en Wiske-album voor mij in de gewone reeks.
Ik vind er weinig speciaals aan maar voor mij zelf is dit album dus wél vrij speciaal.
Een zeven voor de goede tekeningen.
Datum Sun Feb 15 13:54:49 2004

Reactie no. 3
Naam Ronald Stolk
Leeftijd 28
Cijfer 8
Recensie 1 van de eerste albums die ik destijds via de Gelderlander dagelijks volgde. (droevige duif was de aanzet voor mij). Dus qua nostalgie heeft dit album al een meerwaarde. Qua opzet niet zo heel veelzeggend aangezien ik van Hendrik Conscience nog nooit gehoord heb en een gouden ganzeNveer die al het leed oplost is ook wat dunnetjes. Wat het verhaal voor mij weer opkrikt is de toch wel donkere sfeer eromheen. Jerom die zijn vrienden niet meer herkent EN blind geraakt, Lambik die zich Baas Lambik noemt en zelfs op Suske en Wiske schiet en Sidonia tot op het bot afkraakt, suske en wiske die in een moeras wegzakken en met wolven aan de stok krijgen en de dreiging van de Bok met consorten. Het drijft naar een spannende climax die dan weer wat makkelijk wordt opgelost. Toch een aardig album al met al.
Datum Mon Jul 21 23:47:00 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Inderdaad een leuk verhaal. Heeft ooit wel eens in mijn favoriete top tien gestaan maar is er weer uit want een mens blijft veranderen.
Ik vind het enige zwakke punt in het verhaal de manier waarop het werd ingezet. Die Hendrik Conscience (Ja, ik ben weer zo'n stomme Nederlander dus ik heb buiten dit album van S&W nog nooit van de beste man gehoord) die al wat jaren dood is, komt dan als geest verschijning opdraven. Dan komt daar nog eens bij dat hij dat elk jaar op het zelfde moment doet om zijn pap te eten! En jawel, 'onze vrienden' ontmoeten hem op deze wijze, en hij vertelt over zijn gouden ganzeveer en hopsakee, ze gaan door toedoen van Conscience in eigen persoon naar het verleden! Daarnaast komt Jerom uiteraard later nog de groep versterken, maar hoe weet Barabas zo precies waar ze zitten? (welke dag? welk uur?)
Dat vind ik gewoon minpunten, maar de rest van het verhaal, vanaf dat ze daadwerkelijk in het verleden zijn vind ik geweldig!
Datum Wed Jun 25 19:31:29 2003

Reactie no. 1
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 7
Recensie Niet een van mijn favoriete albums, maar toch redelijk leuk om te lezen.

De botte baas Lambik, het naive boerke dat Sidonia wel ziet zitten, een blinde Jerom: allemaal leuke elementen.
Het verhaal vind ik echter niet heel briljant en dus blijft het bij een 7.

Datum Mon Jun 23 19:54:59 2003