Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het Delta duel


Het Delta duel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het Delta duel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,60

Reactie no. 20
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieLambik en Jerom worden door Rijkswaterstaat uitgenodigd om de Deltawerken te komen fotograferen. De club verkast naar Zeeland (al krijgen we nooit te horen waar precies) en krijgt het aan de stok met twee boosaardige fantasiefiguren die zee en wind moeten voorstellen. En die uiteraard de Deltawerken willen vernietigen.
Ik ben nooit zo'n fan geweest van de 'thema-wereldjes' waarmee Paul Geerts om de zoveel tijd op de proppen komt. Het muziekwereldje in De bokkige bombardon, het diepzeewereldje in Walli de Walvis, het tijdwereldje in Toffe Tiko. Hier heb je er zelfs twee, met zee en wind. De dienstdoende schurken Akwatilla en Bofor zijn eerder belachelijk dan angstaanjagend en het voelt allemaal erg kunstmatig aan. Overduidelijk is alles maar bedacht om die Deltawerken iets te doen te geven.
In 'De perfecte podcast' vertelde Paul Geerts dat de naam van die ingenieur Bakfijter een woordgrap is met het pseudo-Engelse 'backfighter' (van het 'terug vechten' tegen de zee), maar ik denk dat niemand, maar dan ook niemand die grap ooit begrepen heeft. Dat Lambik dan die naam en die van Akwatilla gaat verhaspelen is ook te flauw voor woorden.
Wat het album enigzins redt, is het tekenwerk. Zoals bij de meeste albums uit deze periode is dat dik in orde. (Ik begin me af te vragen... verkochten de albums op dat moment zo goed dat men gewoon meer mensen aan deze strip kon laten werken, wat we dan weer terugzien in het tekenwerk? Lange leve de poppenserie in dat geval, want die was mede verantwoordelijk voor de grotere verkoop...) Puntje erbij voor de tekeningen en dan komen we op 7.
Datumdinsdag 29 december 2020 07:49

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieTijdens het verschijnen van dit goed getekende album ( ik keek toen naar het stripbulletin “Wordt vervolgd” van de Avro met Han Peekel, daar werd dit als het nieuwste album aangeprezen) werden de Deltawerken afgerond. Dit album is geeft een zeer goede inkijk in het reilen en zeilen aldaar. Met deze achtergrond ontrolt zich een zeer spannend verhaal waar de elementen worden verpersoonlijkt door Akwatilla ( water) en Bofor ( lucht), zij teisteren al eeuwenlang Nederland dat zich met hand en tand tegen deze gegevens verdedigt. De Deltawerken zijn een geslaagd project dat laat zien dat de mens wel in staat is om de getijden te trotseren…tot nu toe dan. Lambik en Jerom gaan als verslaggevers aan de slag en dat is de reden dat onze helden naar Zeeland togen. Vreemde gebeurtenissen op het strand doen de bedoelingen van Bofor en Akwatilla ontrafelen. Dit geboefte heeft als helpers de sublieme Slijkmosselen. Hoe dreigend kan een mossel zijn denk je, maar in dit geval ( opgetuigd met bijlen en ze leggen bommen) zijn zij echt gevaarlijk. Dit zijn schurken om van te smullen….oh nee niet in een pan! Dat geldt eveneens voor hun bazen: Bofor is een echt serieuze gedegen tegenstander die niet ten prooi valt aan quasi humoristisch gedoe zoals in veel andere ( veelal modernere) verhalen. Hij is Lambik en Jerom ook echt de baas. Zo dondert Jerom uit zijn wolken de zee in ( kracht werkt het sterkst als de zwakte ook zichtbaar is). Gelukkig komt hij terug in “De woeste wespen”. Van dezelfde klasse is Akwatilla, hoewel zijn strijd met Lambik, zijn kracht enigszins doet afzwakken. Als hij samen met Bofor samen ten strijde trekt, is het een helse strijd. Uitstekend. Heel goed gevonden is dat Sidonia degene is die uiteindelijk Bofor van zijn troon doet stoten ( en dus niet Jerom). Een fantastisch verhaal.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 21:26

Reactie no. 18
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieAan dit album heb ik m'n pseudoniem ontleent. Vanwege mijn kerkorgelverleden is Bofor(afgeleidt van Beaufort) ook één van mijn favoriete schurken.

Een goedlopend, fantasierijk verhaal dat lekker weg leest, waar we wat informatieve dingen van de delta-werken leren en waar ook de nodige humor inzit. De natuurelementen zijn in Bofor(wind) en Akwatilla(water) bijzonder mooi verpersoonlijkt.

Leuk en benoemenswaardig is:
-Dat Lambik gedurende het hele album de namen van Akwatilla en ingenieur Bakfijter niet goed kan uitspreken.
-de dronkemans-scène van Jerom en Lambik op blz. 14.
-Lambik die weer eens aan leedvermaak doet op blz. 11/12.
-Een pluim verdient ook het 'maatschappijkritische grapje onderaan blz. 29.
-De reactie van Lambik halverwege blz. 30. en zijn overschatting op blz. 31.

Vraagtekens heb ik bij:
-het feit waarom S & W niet meer in zeemeerminnen geloven. Tijdens het avontuur met de ijzeren schelvis was er immers ook sprake van zeemeerminnen. Het zou tevens gepast zijn om die Nikki van dat voorgenoemde album nu weer terug te laten keren.
-het geintje bovenaan blz. 31 hebben we ook al eens gezien in het avontuur met de nerveuze nerviërs.
-Raar is ook dat Jerom op blz. 23 een duikerspak gebruikt en dat later met de reddingsactie op blz. 52 niet meer nodig heeft. Bovendien zien we in het avontuur van met de kwaaie kwieten geloof ik dat hij ook geen duikerspak nodig heeft en heel lang zijn adem kan inhouden.
-vreemd is ook dat ze ondanks de geavanceerde apparatuur en de vele beeldschermen nog nooit iets van de slijkmosselen, Akwatilla en het zeemeerminnetje hebben waargenomen. Eveneens vreemd is dat de muziek van Bofor nooit is opgemerkt.

Het einde waarbij Sidonia iedereen verlaat om vervolgens met een helikopter weer terug te keren en de zaak te redden is eigenlijk niet passend en ongeloofwaardig maar de boodschappen op de laatste bladzijde maken veel goed.

Ondanks bovengenoemde vraagtekens en het einde dat wat kort door de bocht is, is het toch één van mijn persoonlijke favorieten vanwege de rijkelijke fantasie en humor in dit album vandaar toch een 10.

Datummaandag 12 augustus 2013 15:58

Reactie no. 17
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieIn de tijd dat dit album werd uitgegeven was men in Zeeland bezig om de Deltawerken te voltooien. Dat Vandersteen alleen twee natuurelementen, water en lucht, letterlijk in oorlog liet zijn met de aarde door middel van Akwatilla (de boze watergeest) en Bofor (de boze luchtgeest) geeft wel aan dat de mens, die feitelijk een aardbewoners is maar óók uit de zee afkomstig is, de zee zowel als vriend als vijand ziet. Henk, de bouwvakker, is de enigste die in het bestaan van de kwade krachten van de zee geloofd maar waarom de vrienden, op Suske en Wiske na dan, opeens niét meer geloven in zeemeerminnen is altijd raar te noemen want die hadden ze al eerder ontmoet in De ijzeren schelvis! Marisa komt wel uit de zee maar ziet Akwatilla, Bofor en de Slijkmosselen als een groot gevaar al kunnen ze geen van allen worden gedood door explosies. Lambik verbasterd steeds de namen van Akwatilla en ingenieur Bakfijter maar die laatste weet niets af van het bestaan van de kwade geesten al zijn die wel zijn vijanden. Dat het alleen voornamelijk vrouwen zijn (Marisa en Sidonia) die de mannelijke geesten weten te overwinnen is zeer uitzonderlijk al werd Bofor, die later ook een groot luchtorgel bediende in De woeste wespen, verslagen door Jerom.
Datummaandag 12 maart 2012 23:24

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd38
Cijfer9
RecensieEen fantastisch album dat zich rond de Deltawerken afspeelt. Een mooi en spannend verhaal dat ook veel informatie over de Deltawerken bevat. Daarnaast is er geen gebrek aan humor en zijn de nieuwe tegenstanders in dit album, Akwatilla en Bofor heel goed gevonden. De tekeningen zijn weer dik in orde en dit tesamen maakt dit een van mijn favoriete albums.
Datumzondag 27 november 2011 14:17

Reactie no. 15
NaamJPM
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieDit is een mooi en spannend verhaal en het heeft zelfs wel iets eigentijds over zich. De Deltawerken zijn op zich al een interessant thema en daar is uitstekend op ingespeeld door de schrijver. Het is echt zeer sfeervol en daarbij is de hele club (dus ook Lambik, tante Sidonia en Jerom) aanwezig, dat gegeven maakt veel verhalen (als iedereen dus meedoet) voor mij al een stuk gezelliger. De bijzondere tegenstanders in de vorm van Bofor en Akwatilla zijn ook goed gevonden, ze komen zeer serieus en dreigend over. Hierdoor zit de spanning er goed in, kortom een (moderne) klassieker met een prima setting, sfeer en verhaal. Een 10!
Datumvrijdag 18 maart 2011 08:42

Reactie no. 14
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer9
RecensieZoals meerdere bij deze recensie al vermeldde begon met dit album de vette jaren van Geerts, de man bewees met dit album dat hij het in de vingers had. Dit is S&W waar alles in zit. Spanning, actie, humor en het is voor de wat jongere lezers onder ons erg leerzaam. Daarbij is het onderwerp, zeker in die tijd erg actueel. Op een magnifieke manier is daar een verhaal over bedacht en geschreven. Het tekenwerk is mooi, en ieder personage in het album komt op zijn/haar eigen manier goed aan bod.
Datumzondag 24 mei 2009 16:44

Reactie no. 13
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer8
RecensieDit album heeft alle ingrediënten die een goed suske en wsike album moet hebben, het is zowel spannend als grappig. Daarnaast is het ook heel mooi getekend. Een dikke 8 dus.
Datumwoensdag 31 december 2008 16:19

Reactie no. 12
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieLeuk album over de Deltawerken in Zeeland, waarin er op typische wijze een beeld wordt geschetst van Hollands' eindeloze strijd tegen het water. De schurken zijn het watercreatuur Akwatilla en het windwezen Bofor, die de handen ineen slaan om het onze vrienden flink moeilijk te maken. Het verhaal is solide getekend en bevat een vermakelijke verhaallijn. De paar inconsequenties in de logica neem ik dan maar op de koop toe.  Qua humor neigt het af en toe een beetje teveel naar de meligheid, maar over het algemeen kon ik het wel waarderen.
Datumdonderdag 10 januari 2008 13:52

Reactie no. 11
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieEen zeer geslaagd album al zeg ik het zelf. Dit is een album waarin een hoop spanning zit. En de mosselen vond ik een leuk idee en het gesprek waarin Wiske zei hoe ze mosseltjes klaarmaakte was formidabel. Het enige wat ik nog een klein beetje maar dan ook een heel klein beetje miste was de oude Suske en Wiske sfeer.
DatumSat Dec 16 18:07:24 2006

Reactie no. 10
NaamLuc
Leeftijd46
Cijfer7
RecensieDit album, gebaseerd op de Deltawerken in Nederland, is in alle opzichten een flink stuk beter dan zijn voorganger (de natte Navajo). Het verhaal is origineler, spannender en de humor is beter. Vooral die drankscène was kostelijk en de windmakende figuur Bofor (gepaste naamkeuze!) is een goede vondst. Toch is ook dit scenario niet waterdicht! Zo is het vreemd dat Wiske nog voldoende zuurstof heeft nadat ze lange tijd onder water is opgesloten, waar dat Lambik, die veel later onder water is gedoken, naar eigen zeggen bijna geen zuurstof heeft, wanneer hij samen met Wiske uit het water is gekomen. Dat tante Sidonia Suske en Wiske in de steek laat, nadat hun huis is ingestort is zeer onwaarschijnlijk. Maar het is een vermakelijk album en daarom geef ik toch nog een 7.
DatumSat Sep  9 20:44:03 2006

Reactie no. 9
NaamTom
Leeftijd29
Cijfer8
RecensiePrima verhaal. Origineel en mooi getekend. Bofor is te gek en leuk dat hij later in De Woeste Wespen nog eens terugkeert. Ik vond het ook erg interessant om zo over de Deltawerken te lezen. Kortom: fijn album.
DatumTue Aug 15 11:04:57 2006

Reactie no. 8
Naamarnold
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieIk vind dit een leuk album. Één van de betere van de 'nieuwe' S&W-albums.
De tekeningen zijn behoorlijk goed ook. Akwatilla vind ik wat stijfjes, maar Bofor is erg mooi en energiek getekend.
Ook het verhaal vertoont een samenhangende lijn.
Jammer dat de redding van Lambik uit de handen van Akwatilla wel erg simpel is uitgewerkt. Hier is duidelijk wat gebrek aan inspiratie.
Er is verder heel wat humor in verwerkt. Heel grappig vind ik de scène waarin Lambik per ongeluk twee schaapjes bij de hand neemt, en meent dat het Suske en Wiske zijn. Maar de leukste scène vind ik toch de drankscène van Lambik en Jerom, met leuke en grappige tekeningen.
Ook de kus van Lambik aan Sidonia is erg leuk getekend.
Wat echter volledig onwaarschijnlijk is, is dat Sidonia de kinderen achter laat na een aanslag. Ze komt uiteindelijk wel als heldin uit de bus, maar Sidonia zou Suske en Wiske nooit zo achterlaten. Dat zou ze gewoon nooit doen!
Verder is er een grapje gejat uit oud werk t.w. 'De nerveuze Nerviërs'. Als je deze met het origineel vergelijkt, dan zie je ook wat de S&W-nieuwe-stijl nog steeds te kort komt: een goede regie waarbij tekst en tekeningen perfect op elkaar aansluiten. Het lijkt in eerste instantie zo simpel, maar een S&W-stijl creëer je niet zomaar.
Toch vind ik dit boek zeer onderhoudend en daarom toch een 7.
DatumSat Dec  3 21:17:24 2005

Reactie no. 7
NaamMichel
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieGeweldig album!! Eén van de leukere! Met Bofor en Akwatilla!! En in Zeeland afspelend natuurlijk!!
DatumSun Jun 26 18:00:05 2005

Reactie no. 6
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer8
Recensiehet is een beetje duf gemaakt maar ik vind het fantastisch dat het over de deltawerken gaat omdat ik aardrijks kunde heeeeeeeeeeeeeeeeel leuk vind op school.
DatumThu Mar 10 16:24:43 2005

Reactie no. 5
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiegoed, spannend, grappig, mooi, maar toch niet héél erg goed, en dan kom ik ongeveer bij de 8 uit
DatumTue Mar  8 12:47:04 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Alles wat een goeie S&W moet hebben zit erin.
Spanning, leerzaam (delta werken etc), mysterieus, humor en actie. Alle karakters worden dan ook volledig benut. De sterke Jerom met zijn staaltjes, begrip voor Wiske en het lallen met Lambik. S&W in een geval jaloersheid, verdriet om schanul en alleen erop uit trekken waardoor Suske weer volgt etc en lambik met zijn grapjes, misplaatste humor en Sidonia die uiteindelijk de held van de dag is. Nieuwe goed bedachte personages zoals vd Steen het ook zou doen. Leuk Album wat elke keer weer de moeite waard blijft!
Datum Tue Sep 21 16:00:23 2004

Reactie no. 3
Naam Alain Stienen
Leeftijd 39
Cijfer 9
Recensie Veel hoef ik hierbij niet meer te vertellen, want Jan heeft in zijn recensie nr. 1 het meeste al bericht. Je merkt inderdaad, dat Paul al voor "De tamme tumi" machtig aan een nieuwe formule voor betere S+W-verhalen aan het sleutelen was en dit verhaal is een bevestiging ervan! Je hebt hier alles, wat een goed S+W-verhaal moet bezitten om te boeien: humor in woord en beeld, spanning, gemene en haast overmachtige slechterikken met hun helpers (Beste Marc, zou je dit hier lezen, laat alsjeblief Bofor nog eens in een ander verhaal terugkeren!!!), actie en sfeervolle tekeningen!
Datum Thu Mar 4 16:31:16 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Inderdaad een leuk album, Jan.
Het is uitstekend getekend, heeft goede humor en Lambiks buien zijn als vanouds.
Toch heeft dit album voor mij nét iets te kort om voor een ommekeer genoemd te worden.
Maar ik geef een 7 + en dat is er één om trots op te zijn.Dit verhaal lees je toch meerdere keren vandaar die +.
Datum Sat May 10 15:32:24 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Als ik andere recencies lees zie ik mensen zeggen dat de vette jaren van Paul Geerts met 'De tamme Tumi' begonnen. Daar ben ik het op zich wel mee eens, maar dit album, dat twee albums voor 'De tamme Tumi' uitkwam is toch wel een goede voorbode geweest. Naast een leuk en spannend avontuur met de zeestormterrorist Akwatilla en de windmaker Bofor (Beaufort, leuk gevonden!). Daarnaast vind ik de humor ook weer leuk. Een mooi voorbeeld is dat Lambik nog al moeite heeft met de uitspraak van de namen van respectievelijk Akwatilla en ingenieur Bakfijter. Ook zijn de onrealistische figuren weer aanwezig zoals Vandersteen ze ongetwijfeld zelf ook zou hebben bedacht. Naast Akwatilla en Bofor zijn er namelijk nog de slijkmossellen en het zeemeerminnetje Marisa.
Zeker nu ik met mijn leeftijd vandaag de dag ook nog wel eens (ahum) aangeschoten in de kroeg zit, kan ik de scene waarin Jerom en Lambik redelijk beschonken liederen zingen, heel goed waarderen.
Leuk album dus.
Datum Fri May 9 21:05:52 2003