Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het dreigende dinges


Het dreigende dinges Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het dreigende dinges verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 9,45

Reactie no. 62
NaamInti
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieDit is een heel opmerkelijke Suske en Wiske. Het is eigenlijk een (zoveelste) hervertelling van “Een Hond van Vlaanderen”. Dit boek uit 1872 van de Engelse schrijfster Ouida is wereldberoemd in Japan, waar het tot de klassieke jeugdliteratuur behoort, maar de schrijfster zelf bleef in Vlaanderen meer dan 100 jaar onbekend
De klankentapper wordt nog eens van stal gehaald. Blijkbaar kunnen er nu ook dieren mee ondervraagd worden. Maar het is wel vreemd dat die mus niet wegvloog toen er mensen naar hem toe liepen
Eenmaal in het verleden doen Suske en Wiske nauwelijks meer mee en draait alles om Nello en Patrasche
Het gekibbel tussen Wiske en de eigenwijze robot KC zorgt voor een vrolijke noot in een verder heel zwaarmoedig verhaal
Er zijn een paar vreemde dingen op te merken. In de kathedraal verschijnt ineens een beeld van Nello en Patrasche, maar op de foto die KC nam is niets te zien. Aan het eind van het verhaal beweert Suske dat de twee elke nacht om middernacht in de kathedraal zullen verschijnen. Hoe komt hij daarop? Als er niets gebeurt en Lambik zich vrolijk heeft gemaakt, zijn bij het buitengaan ineens sporen in de sneeuw te zien van een jongen en een hond die uit de kathedraal komen
Het is een beetje moeilijk te bepalen hoeveel punten dit album moet krijgen, maar een 9 lijkt me wel het beste, want een 10 geven voor een verhaal dat eigenlijk geen S&W is...
Datumdonderdag 12 januari 2023 06:56

Reactie no. 61
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieNa het herlezen van dit verhaal zit zelfs ik een beetje met de mond vol tanden. Bij het begin beginnen dan maar. Als ze toevallig langs een autokerkhof in Hoboken komen, ontdekken Suske en Wiske een soort klein robotje op rupsbanden, het dinges uit de titel. Het blijkt dat het apparaatje, KC genaamd, foto's kan maken van het verleden, en dat het gemaakt is om de gebeurtenissen uit het boek Een hond van Vlaanderen van Ouida uit 1872 vast te leggen.
Het album is oorspronkelijk ontstaan naar aanleiding van dit boek, dat in Japan razend populair bleek te zijn, maar in Vlaanderen zelf nagenoeg onbekend. In het verhaal ontmoeten Sus en Wis het Japanse meisje Miako, wiens vader KC heeft gemaakt om met de foto's van Nello en Patrasche haar doodzieke zusje zodanig op te beuren dat ze weer beter wordt. Er jaagt echter ook een industriële spion, een zekere Watanabe, op KC...
Ik noemde laatst De glanzende gletsjer als beste Paul Geerts-album, maar misschien sprak ik te snel. Waar de gletsjer simpelweg een steengoed verteld en getekend rechttoe-rechtaan avonturenverhaal is, is Het dreigende dinges van een heel ander kaliber. Paul Geerts heeft het aangedurfd om vanaf ongeveer de helft van het album het verhaal van het boek in een raamvertelling in beeld te brengen. Tot dan toe is het album een onderhoudende en goed gedoseerde strip, maar met de switch naar het boek ontvouwt zich een prachtig verstilde vertelling, waarin elk plaatje zowat een mini-schilderijtje is. En hoewel het boek eigenlijk misschien maar een simpele tranentrekker is, wordt het zodanig in beeld gebracht dat het oprecht emotioneert. Grote, grote klasse kortom!
Het dreigende dinges is een stripalbum dat van kaft tot kaft boeit. Ga maar na hoeveel zijlijntjes erin zitten (het pesten over en weer tussen het dinges en Wiske, het gebruik van de Klankentapper, de romance tussen KC en Tolleke, de sabotages van Watanabe), die toch geen enkel moment als teveel voelen. Het is prachtig getekend (wederom roem ik het inktwerk van Eugeen Goossens en de sfeervolle inkleuring) en vooral: het raakt je. Een album dat bol staat van de kracht van liefde, vriendschap en vergeving. Dáárom is Suske en Wiske de beste stripreeks van de Lage Landen (wat zeg ik, van de wereld). Vaak genoeg heb ik matige S&W-albums een vier of een vijf gegeven. Maar daardoor betekent het ook echt wat als ik een 10 uitdeel.
Datumdinsdag 15 december 2020 19:36

Reactie no. 60
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieIk val met deur in huis: één van de toppers in de serie. Sommigen verwijten dit album vals sentiment maar ik denk dat dit onterecht is. Ook het feit dat je een bestaand verhaal als basis neemt, doet niets af aan de kracht van dit verhaal. Voor een Antwerpse serie als S&W is het juist dankbaar om van een literair werk over deze stad, gebruik te maken. Bovendien is dat gedaan op een zeer originele en treffende manier. Die echtheid en de daarmee verbonden humor zorgt voor een passende insteek. KC die met zijn geheime opdracht ( voor de Japanse Miako, een geslaagd karakter) de nieuwsgierigheid van Wiske wekt, trekt ons mee naar de wrange geschiedenis van Nello en Patrasche. Daar komt zeer veel sentiment bij kijken, hetzij oprecht gevoel en dan is er niets mis mee. Ik waardeer Geerts juist door de karakters extra lagen te geven. Zo worden de personages meer uitgerijpt. Dit geldt ook voor de tekenstijl die hier weer van topklasse is. Passend bij Vandersteen maar rijper. Dit is één van de albums die mij oprecht heeft gegrepen ( natuurlijk praten we over strips maar toch…). Het is niet alleen sentiment maar de strijd tussen KC en Wiske doorspekt het verhaal met de nodige humor. De tussenplot van KC met de tol, werkt ook sterk. Het geeft een keerzijde van de liefde weer: de strijd tussen verstand en hart. Zeker ook omdat dit weer een vrolijke noot in de het verder wat droevige verhaal geeft. Ook hier weer wat vragen, bijvoorbeeld: ”hoe kun je met de teletijdmachine een fictief verhaal in het verleden volgen?” Kan een stuk papier een heel huis in brand doen gaan? Kleine smetjes op het blazoen.
Datumdonderdag 22 oktober 2020 08:43

Reactie no. 59
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieEen prachtig, meelevend verhaal waarin S&W wat op de achtergrond meespelen zonder dat dit overigens storend is. Bij nader onderzoek bleek het verhaal afgeleidt te zijn van 'A dog of flanders'. Ik denk dat de auteur meer de bedoeling had om dit prachtige verhaal weer onder de aandacht van het grote publiek te brengen(waar ik best waardering voor heb), dan om het verhaal daadwerkelijk te jatten. Zeker in de puberteit toen ik het album voor het eerst las maakte het grote indruk op mij en vond ik het een topper, temeer omdat ik uitgaande van de titel een ander soort verhaal verwachtte.

Waarom dan een 8?
-Ondanks het feit dat ik het waardeer dat het onder onze aandacht
wordt gebracht, is het plot niet 100% zelfbedacht.
-Ik moet toch wel in de stemming zijn om dit verhaal uit te kunnen lezen.

Datumzaterdag 16 november 2013 20:35

Reactie no. 58
NaamPapakai
Leeftijd37
Cijfer10
RecensieKort na de tamme Tumi is dit wat mij betreft een nieuw hoogtepunt in de reeks. Dit komt voor mij vooral door het verhaal van Nello en Patrasche. Het is volgens mij het meest ontroerende wat de hele reeks heeft voortgebracht. De manier waarop dit historische verhaal is verweven in het album en ook de rol van K.C. vind ik teken van grote fantasie.
Datummaandag 24 juni 2013 19:35

Reactie no. 57
NaamRoland
Leeftijd37
Cijfer9
RecensieEén van de allerbeste Suske en Wiske-verhalen, terwijl de hoofdpersonages eigenlijk niet meer doen dan proberen een hoogtechnologische stukje speelgoed te vangen. Maar de kracht van dit album zit dan natuurlijk in het verhaal van Nello en Patrache waar de lezer getuige van is. Prachtige tekeningen en een schitterende meeslepende verhaallijn. Wie raakte er niet ontroerd van de vriendschap tussen hond en baasje die samen deze wereld verlaten onder de pracht van Rubens meesterwerk 'De kruisafneming'.
Bij het herlezen van enkele verhalen uit deze periode valt het me op dat Paul Geerts (en misschien ook nog de grootmeester zelf achter de schermen) terug prachtige verhalen maakte (De mooie millirem, Hellegathonden, Bonkige baarden, Dreigende dinges, Angst op de Amsterdam, Sagarmatha,...). Jammer dat dit niet zo bleef tot hij de tekenpen doorgaf aan de opvolger.
Datumvrijdag 18 mei 2012 16:30

Reactie no. 56
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieGoed album. Het verhaal van Nello en Patrasche is dan wel gekopieerd maar tesamen met het technische hoogstandje: het dinges (en waar anders kan dat vandaan komen dan Japan?) levert dit een interessant verhaal op.
De tekeningen zijn weer goed maar de decors zijn wel minder gedetailleerd in vergelijking met voorgaande albums. En de zijsprong in het verhaal met Tolleke levert niet zoveel op en had wat mij betreft achterwege mogen blijven.
Datumzondag 8 april 2012 10:31

Reactie no. 55
NaamAnnelies
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieDit is een heel ander verhaal dan alle andere Suske en Wiske-verhalen.
Het was een raadsel toen er steeds meer Japanners in Antwerpen opdoken die vroegen achter "een hond". Toen de ware toedracht uitkwam was dat een ware verassing. Iedereen in Japan kent Vlaanderen, Antwerpen, Rubens, de kathedraal!

De missie van dit stripverhaal is om ons deze historie te leren kennen. Het verhaal is bij ons niet zo bekend. Misschien is de confrontatie met onze vroegere armoede niet zo aangenaam. En onze kinderverhalen hebben vrijwel altijd een happy end. In Japan hebben verhalen, ook kinderverhalen, veel vaker een droevig einde.

De reden hiervoor zou zijn (en ik ken Japanners die dat beamen) dat dit past in de traditie van Japan. Een traditie zoals die van de samurai. Trouw blijven aan je principes, je idealen, en als je faalt ... eervol ten onder gaan. In die zin is Nello een kleine samurai. Hij is eerlijk, heeft het ideaal van de schilderkunst, vecht tegen de ellende, gaat tot het uiterste om het schilderij van Rubens te zien ... en gaat ten onder. Jezus die op het schilderij "de kruisafneming" staat, past eigenlijk ook in die gedachte.

De Japanners in het verhaal komen stereotyp over, maar dat maakt deel uit van de sfeer die Suske en Wiske verhalen altijd hebben, daar zit niks racistisch aan. Dat er ergens iets Japans in moest zitten is logisch, gezien de weg die onze Vlaamse hond heeft afgelegd.

Het idee van een "dinges" dat die beelden maakt en onze helden die op de achtergrond verdwijnen, dat komt wat raar over. Het is een oplossing om het originele verhaal intact te laten. Ik kan zo direct geen andere oplossing verzinnen., en

Alles bij mekaar een bijzondere Sus en Wis!

Datumvrijdag 27 januari 2012 15:54

Reactie no. 54
Naamrichard
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieSimpelweg een heel mooi getekend verhaal met een mooie boodschap. Voor mij een klassieke Geerts S&W
Datumzondag 15 mei 2011 23:39

Reactie no. 53
NaamJPM
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieHet dreigende dinges is een aparte "Suske en Wiske". Het lijkt wel of de gebruikelijke twee hoofdpersonages weinig met het verhaal te maken hebben. In feite gaat het hier eigenlijk om een ander, best droevig, verhaal. Niet qua niveau maar qua onderwerp. Het is inderdaad soms ontroerend, maar ik vind het zeker geen ?Suske en Wiske topper?. Daarom kom ik uit op een 7? wat in mijn o?en gewoon een goed cijfer is.
Datumvrijdag 18 maart 2011 10:08

Reactie no. 52
NaamLiefhebber
Leeftijd21
Cijfer10
RecensieNaar mijn mening een top verhaal en mijn persoonlijke favoriet.
Dit album is 1 van de weinigen dat je echt kan raken, kan ontroeren.
Zo maken ze ze de dag van vandaag niet meer.
Mensen die voor dit album een matig cijfer geven, die hebben de boodschap van het hele verhaal niet goed begrepen.
Iemand schreef hier: hij staat op de 30ste plaats, dat is 100 plaatsen te hoog...neen, hij staat wat mij betreft zelfs nog veel te laag.
Datumzaterdag 21 augustus 2010 23:34

Reactie no. 51
NaamFrank
Leeftijd37
Cijfer4
RecensieHet Dreigende Dinges is een doodordinair overschrijfsel van "A Dog of Flanders", een auteursrechtvrij boek van mevrouw Ouida, die alweer honderd jaar dood is. Het mag van mij, hoor (en van de wet), maar om daar nou luid voor te applaudisseren, zoals bijna alle recensenten tot nu toe hebben gedaan, dat gaat me toch te ver. Was het origineel al schrijnend sentimentele kitsch (nóg erger dan "Hans Brinker" van mevrouw Dodge - een tijdgenote van Ouida (de verhalenwind kwam toen kennelijk uit de tranentrekkende hoek), Paul Geerts gaat er vol in mee en het resultaat is net zo erg. Bovendien: het is helemaal geen Suske & Wiske. Onze helden hebben in wezen geen rol van betekenis. Humor, spanning en mysterie ontbreken, en dat is onvergeeflijk voor een Suske & Wiske. Ondanks de hoge cijfers hier, voelen de meeste fans wel aan dat er iets niet deugt; het verhaal staat slechts op nr. 30 van de hitparade (totaal) op deze site - en dat is wat mij betreft nog honderd plaatsen te hoog.
Datumvrijdag 6 augustus 2010 13:25

Reactie no. 50
NaamJerrel
Leeftijd21
Cijfer10
RecensieEen schitterend ontroerend verhaalAls kind heb ik zelfs moeten huilen tijdens het lezen van deze strip

Het in en in-trieste verhaal over de hond van Vlaanderen (geschreven in 1872!) dat inmiddels 6 keer verfilmd is, ontleent zich perfect voor een historische suske en wiske verhaal.
Helaas is dit prachtige verhaal vooral om commerciele redenen geschreven, maar eerlijk is eerlijk: who cares!
Het blijft gewoon prachtig en ontroerend!

De Japanners in het boek zijn een beetje overbodig, maar het is een feit dat verhaal over Nello en Patrasche in Japan verplichte literatuurkost is. Daar kunnen wij westerlingen nog wat van leren...

Datumdonderdag 5 augustus 2010 19:32

Reactie no. 49
Naamisabelle
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieJaren geleden voor het laatst gelezen en kan mij het zo nog voor de geest halen!
Echt super,super editie van S&W!
Datumzaterdag 31 juli 2010 20:29

Reactie no. 48
NaamVincent
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieSuper geweldig album! Onovertroffen tot nu toe. Het is een combinatie van grappen en ontroerende momenten. Hoe vaak ik het ook lees, het verhaal over die jongen en zijn hond blijft me ontroeren, keer op keer. Ikzelf kan geen beter S&W album vinden, maar dat is mijn mening!
Echt een 10 waardig: die mooie tekeningen, het prachtige verhaal met een vleugje van goede grappen.
Datumwoensdag 26 mei 2010 19:02

Reactie no. 47
NaamRobin
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIk heb dit album laatst gelezen, echt prachtig! Het verhaal over die jongen en de hond is erg mooi. Qua verhaallijn misschien wel een van de betere S&W's.
Datumzaterdag 24 april 2010 13:06

Reactie no. 46
NaamRuth
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieDoor dit boek was ik echt geraakt. Op het einde heb ik telkens weer tranen in de ogen. Het is helemaal anders dan al de andere Suske en Wiske albums, maar heel mooi.
Datummaandag 29 juni 2009 13:30

Reactie no. 45
NaamBarry
Leeftijd29
Cijfer8
RecensieHet verhaal van Nello en Patrasche leent zich natuurlijk perfect voor een historische en emotionele Suske & Wiske uitgave. Ik vind alleen dat er wel wat schort aan de uitwerking ervan, volgens mij was er zeker meer uit te halen.

De Japanse en moderne inmenging had wat mij betreft achterwege gelaten kunnen worden. Er zou dan wel een andere aanleiding voor het verhaal moeten worden gezocht, maar ik vind het moderne Azie niet samengaan met het historische Antwerpen/Hoboken. Ook vind ik het erg jammer dat onze vrienden liefst 12 pagina's lang nergens te bekennen zijn. Toch opmerklijk vind ik. Ik denk ook dat ze best in het verhaal hadden kunnen worden verwerkt, zonder afbreuk aan het verhaal zelf te doen. Eerdere historisch getinte Suske & Wiske's hebben dit wel aangetoond.

Toch wil ik tenslotte ook nog maar eens mijn complimenten geven voor de verhaallijn van Nello en Patrasche. Erg mooi verhaal, met een ontroerend einde. Ik had echt liever onze vrienden wat meer op de voorgrond gezien en het stervende Japanse meisje (wat mij dan weer stukken minder raakte) had wat mij betreft helemaal achterwege gelaten kunnen worden. Daarom 'slecht' een 8 als cijfer.

Datumdonderdag 4 juni 2009 14:04

Reactie no. 44
NaamThomas
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieHet verhaal is wel mooi, maar naar mijn mening iets te saai. Ik vind het verhaal niet echt spannend en ik mis de suske en wiske sfeer.
Datumdinsdag 5 mei 2009 15:37

Reactie no. 43
Naamnick jansen
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieDit is voor mij, zoals velen voor mij schreven het beste verhaal wat er tot nu toe gemaakt is van suske en wiske.
Ik heb het een paar dagen geleden nog (her)gelezen en het ontroerde mij best wel.
Ik wist vanuit mijn jonge jaren dat dit een toppertje was maar dat het me op wat latere leeftijd nog steeds zou raken had ik niet meer verwacht. om kort te zijn een topper die in iedere (strip)boekenkast thuis hoort.
Datumdonderdag 9 oktober 2008 18:57

Reactie no. 42
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer10
RecensieEen buitengewoon bijzonder album is dit. Ik heb het al velen malen herlezen en het blijft me ontroeren.
Datumzaterdag 20 september 2008 14:03

Reactie no. 41
NaamMonique
Leeftijd32
Cijfer10
RecensieNet verhuisd en zojuist de gehele verzameling netjes in de kast gezet. Dan word je natuurlijk gelijk verleid om er een te lezen. Deze is toch wel heel bijzonder. Een brok in je keel en ik denk de meest aparte, emotionele en mooiste S&W die er gemaakt is. Briljant!
Datumwoensdag 10 september 2008 22:32

Reactie no.40
NaamBjorn
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieHoge kwaliteit, groot sentiment. Absoluut (voor mij) de TOPPER van Suske en Wiske
Datummaandag 25 augustus 2008 16:32

Reactie no. 39
NaamMaurice
Leeftijd36
Cijfer8
RecensieEen prachtig verhaal zeker gezien de tijd, 1985, wat ik toch al als de nadagen beschouw van Suske en Wiske. Paul Geerts op zijn best. Sommige dingen vind ik echter met de haren erbij gesleept, zoals de brand, die ineens uitbreekt; wanneer die niet was uitgebroken, was het verhaal ten einde geweest en ten tweede: Schanulleke, dat in de KC moest worden geplaatst. Het is een verhaal van opofferingsgezindheid, maar dit is vermijdbare opofferingsgezindheid; het had ook opgelot kunnen worden met een willekeurig stuk opvulsel.

We krijgen een mooie blik in de late XIXe eeuw, waar we zien, hoe een veldwachter zijn eigen "ME" optrommelt. Het beroep veldwachter was geen benijdenswaardig beroep, veelal moesten ze hun eigen uniform betalen en verdienden ze nauwelijks iets. Hun versleten uniform maakten hen ook tot een middelpunt van spotternij. We zien tevens , hoe het "gezien worden bij de molen" Nello reeds verdacht maakt van de brand en hoe door de invloed van een enkeling iemands bedrijf geruïneerd kan worden. Tegenwoordig zijn de rechten beter gewaarborgd.

Japanners zijn gk op technische snufjes en Watanabe is perfect getekend als Japanse misdadiger.

Datumdinsdag 29 juli 2008 17:46

Reactie no. 38
Naamalie
Leeftijd16
Cijfer10
Recensieik heb dit album in een keer uitgelezen en vod het een top verhaal de tekeningen zijn goed en het verhaal is emotioneel geschreven en dat grijpt mij aan daarom die tien.
Datumzondag 29 juni 2008 22:38

Reactie no. 37
NaamRUBEN WIENK
Leeftijd9
Cijfer9
RecensieHet is echt 1 van de leukste S&W die ik ooit heb gelezen prachtig verhaal maar ook droevig. Een keer een ander soort S&W maar toch een leuke soort die veel indruk maakt.
Datumdonderdag 8 mei 2008 08:33

Reactie no. 36
NaamJasper Nagtzaam
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieHoewel moeilijk vergelijkbaar, vind ik dit verhaal parallellen vertonen met De Crimson Crisis. Allebei (voor een stripverhaal) 'harde' verhalen, zij het met een andere invalshoek; enerzijds de persoonlijke, intieme, anderzijds de maatschappelijke.
Ik las het album pas op m’n twaalfde (1991), maar ik was desondanks enorm geroerd. Bizar, want het is tenslotte 'slechts een stripverhaal', maar dat blijkt dus niet te tellen. Nee, integendeel. het ontroert me nog steeds. Alleen zonder traantje. :)
Datumwoensdag 19 december 2007 17:01

Reactie no. 35
NaamRonnie
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieDit album heb ik als één van de vaakste gelezen... en ik kan het blijven lezen. Er zit zoveel ontroering in het verhaal en toch ook weer die typische echte suske en wiske stijl... in 1 woord: FANTASTISCH
DatumFri Oct 26 06:32:55 2007

Reactie no. 34
NaamIngrid
Leeftijd19
Cijfer10
Recensie1 van de beste S&w verhalen ooit gemaakt, het is een erg ontroerend verhaal en nahet lezen van dit verhaal had ik gewoon een brok in n keel, dat het ik bijna nooit na het lezen van een strip, het verhaal is gewoon prachtig, droevig, het pakt je gewoon.
DatumTue Jul 10 19:45:22 2007

Reactie no. 33
Naamjappie van de brouwkop
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieHet verhaal Het Dreigende Dinges is het mooiste verhaal wat er in de suske en wiske serie is verschenen! De knappe knaap en zijn hond zijn voor mij zeker een tien waard! ik heb het boek misschien wel 10 keer gelezen en ik vind het nog steeds ontroerend, als er ooit een stripboek van Suske en Wiske een speciale prijs zou krijgen dan moet het zeker deze zijn!
DatumMon Jun 25 09:30:16 2007

Reactie no. 32
NaamEvelien
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieEen zeer ontroerend verhaal. Het verhaal van de jongen met zijn hond is goed in de strip verweeft. Het eind is geheimzinnig en ik was echt gefrustreerd dat die kunstenaars zich bedachten, maar toch te laat waren. Een super verhaal!
DatumSun Apr  1 11:10:25 2007

Reactie no. 31
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieIk krijg er nog altijd een brok van in mijn keel en tranen en mijn ogen. Een van de weinige albums waarin iemand sterft. Erg ontroerend. De manier waarop Suske en Wiske in het verhaal geplaatst zijn (want zij spelen eigenlijk een bijrol) is ook heel goed gedaan. Een waar pareltje!!
DatumSat Feb  3 10:12:56 2007

Reactie no. 30
NaamLeroi
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieVeruit het mooiste album van Suske en Wiske.
De rollen van Nello & Patrasche zijn schitterend.
Heel ontroerend, een echt winterverhaal ook. Zou verfilmd moeten worden. Daarbij is het dreigende dinges zelf (de robot op rupsbanden) een sterk staaltje SF en fantasy voor de tijd dat het album uit kwam. Prachtig, ale lof.
DatumMon Oct 30 15:22:19 2006

Reactie no. 29
NaamSean
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieIk schrijf normaal nooit iets bij recensies maar dit moet ik even kwijt.
Dit album is zo mooi.  Mooi getekend en ontroerend.
Dit is absoluut een van mijn favoriete albums. En ik kreeg er een brok in mijn keel van.
DatumSun Oct  1 20:46:21 2006

Reactie no. 28
NaamRonnie
Leeftijd29
Cijfer10
Recensiewat kun je hierover vertellen, één van de toppers van suske en wiske... prachtig gewoon
DatumSun Sep 24 10:09:06 2006

Reactie no. 27
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieWat een juweel van een album. Prachtig tekeningen! een dikkie tien!
DatumWed Sep 20 20:51:59 2006

Reactie no. 26
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieHoe origineel om zo'n pracht van een verhaal te laten terugkeren in een Suske en Wiske. Het leven van de jongen met zijn hond is zo ontroerend dat ik niet anders kan dan dit album een 10 te geven
DatumSat Sep 16 21:14:51 2006

Reactie no. 25
NaamLars
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieWat een sentiment! Wat een einde.Dit is nou zo'n verhaal wat  ze absoluut moeten verfilmen. Dit album staat in mijn top tien. Ik kreeg hem ooit voor mijn zevende verjaardag,en het gekke is:hoe ouder ik word,hoe beter ik het verhaal vind.Vooral het einde. Niet zo'n simpel happy-end,maar zo'n einde die je vaak...eeh ja..in drama films ziet.
DatumFri Sep  8 01:06:32 2006

Reactie no. 24
Naamsarina
Leeftijd11
Cijfer10
Recensiehart verscheurend ik kan niets zeggen alleen: fantastisch!!!!!!!!!!!!!
DatumSat Aug 19 20:06:51 2006

Reactie no. 23
NaamTom
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieEen van de beste S&W albums. De vertelling van de jongen Nello is prachtig en ontroerend. Ik vond het een schitterend verhaal.
DatumTue Aug 15 11:06:07 2006

Reactie no. 22
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer10
Recensiepaul geerts heeft weer goed werk geleverd en dus terecht een 10!!!
DatumFri Jul  7 20:42:41 2006

Reactie no. 21
NaamRonald
Leeftijd
Cijfer10
RecensieDit was het eerste album dat ik van Suske en Wiske kreeg, en (terecht) het mooiste.
DatumMon Apr  3 12:41:30 2006

Reactie no. 20
NaamChristine
Leeftijd41
Cijfer10
RecensieDit is toch wel het allermooiste verhaal van Suske en Wiske!!!
Welliswaar spelen niet zij maar Nello en Patrache de hoofdrol, maar zeg eens eerlijk? welk album kan je echt doen huilen? Juist! alleen dit album dus. Prachtig hoe Paul Geerts een waar gebeurd verhaal heeft verwerkt in een Suske en Wiske album. Prachtig werk!!!
Ik kan dit album blijven lezen en eigenlijk zou elk gezin er een gratis exemplaar van moeten krijgen en lezen. Misschien wordt het dan toch nog een betere wereld om in te leven!?
DatumTue Jan 17 02:52:07 2006

Reactie no. 19
NaamSander
Cijfer10
RecensieEen prachtig verhaal. Goed geschreven en meeslepend
DatumThu Jan  5 18:49:04 2006

Reactie no. 18
Naamharmen
Leeftijd14
Cijfer9
RecensieHeel goed verhaal, al is het dreigende dinges alleen op de 1e paar bladzijden maar dreigend... maar dat geeft verder niet. Geen 10, maar een dikke 9.
DatumFri Dec 30 13:03:56 2005

Reactie no. 17
Naamfreya
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieHet is een prachtig verhaal en ik vond het heel ontroerend ook.
Het dreigende dinges is ook een beetje grappig
Het is een van beste boeken omdat er een mooi echt gebeurt verhaal in staat
DatumSun Sep  4 19:11:42 2005

Reactie no. 16
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer10
RecensieEen hartverscheurend verhaal. Maar goed dat niet alle S&W strips zo droevig zijn, want dan zou ik de reeks niet lezen. Maar dit is een prachtverhaal.
DatumFri Aug 26 06:12:25 2005

Reactie no. 15
NaamChristine
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieIk vind dit een van de mooiste verhalen van Suske en Wiske door het prachtige en ware verhaal van Nello & Patrache die erin verwerkt zit.
Ik denk dat bij het lezen van dit verhaal ook bij vele anderen een traan over de wangen liep, bij mij in ieder geval wel, zelfs meerdere!
Ik vind en hoop dat dit prachtige en leerrijke verhaal de kleine kinderen en de jeugd EN ook volwassenen iets heeft bijgebracht!
Iedereen zou dit verhaal moeten kennen en er zou dan misschien wat meer menselijkheid en begrip zijn in de wereld!
DatumSat Jul 30 17:39:19 2005

Reactie no. 14
NaamMichiel Mostert
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieDit vind ik echt een heel mooi verhaal (ook erg zielig). Deze Suske en Wiske kan ik wel 100x lezen...
DatumWed Jul 27 11:48:09 2005

Reactie no. 13
Naamjoepie
Leeftijd50
Cijfer10
Recensietelkens als je dit album leest raakt het op onverklaarbare wijze een plek in je onderbewustzijn . geweldig!!!!1
DatumThu Jul 7 22:06:01 2005

Reactie no. 12
NaamSoufian
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieIk vind dit verhaal zonder twijfel het meest ontroerende en fabuleuze Suske en Wiske album dat er is,het verhaal over een jongen en een hond die na het overlijden van de oude man op straat worden gezet,de jongen die vervolgens meedoet aan een tekenwedstrijd die hij eerst niet wint en vervolgens in verdriet en armoede samen met zijn hond sterft in het museum maar de climax is dan toch wel DAT DE KENNERS MERKEN DAT ZE ZICH HEBBEN VERGIST EN ZEGGEN DAT ZIJN WERK WEL DEGELIJK HET BESTE WAS MAAR HELAAS EN ZE WILLEN TE WETEN KOMEN WIE DE JONGEN IS,WANT HIJ IS EEN GROOT TALENT.Bij het lezen van dit verhaal krijgt iedereen wel een krop in zijn keel het is ontroerend en samen met het sneeuwlandschap is dit gewoon een supergezelligverhaal.Suske en Wiske spelen hier geen hoofdrol maar toch vind ik dat ze er wel voldoende aan te pas komen,echt een fantastisch verhaal en een echte aanrader om te lezen.
DatumSun Jul 3 22:07:31 2005

Reactie no. 11
NaamPieke
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieVerhaal is anders dan anders omdat de hoofdrollen eigenlijk voor Nello en Patrache zijn. Mooi getekend en inderdaad "Kerstfilmmateriaal"
DatumThu Jun 2 21:42:00 2005

Reactie no. 10
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Schitterend album. Een verhaal als boekvorm ondersteunt door plaatjes waarin S&W eigenlijk een beetje op de achtergrond worden gedrongen maar wat het verhaal juist perfect ten goede komt. Spannend, ontroerend en humor tot de laatste pagina. Leuk als Lambik Watanabe in zijn achterwerk schiet en vervolgens zo lambik-achtig kan kijken. Dit album mag inderdaad tot kerstfilm verfilmd mogen worden. Het enige minpunt waardoor het mij van een 10 af houd is de relatie tussen KC en Tolleke. Dit had voor mij geen toegevoegde waarde in het verhaal en had voor mij achterwegen gelaten kunnen worden. Maar vooral het einde is ijzersterk en krijg je een brok in je keel. Patrasche en Nello die samen sterven onder het schilderij, en dan de laatste tekening waar S&W de kerk uit lopen en in de sneeuw voetstappen zien van een jongen en een hond. Geweldig! Daarom een 9, maar wel een 9 die heel dicht tegen de 10 zit!
Datum Tue Sep 21 16:32:41 2004

Reactie no. 9
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 10
Recensie En wie kan er na het lezen van dit album nog beweren dat Paul Geerts geen mooie verhalen kon neerzetten ? Toegegeven, het is een verhaal met weinig S en W, maar hemel, wat is dit mooi gemaakt zeg ! Ontroerend tot op het bot !
Een verhaal zonder haperingen en prachtig uitgevoerd. Een absolute aanrader !
Datum Fri Aug 27 20:14:10 2004

Reactie no. 8
Naam dominique
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie een zeer ontroerend verhaal toen ik het de eerste keer las zat ik gewoon te huilen in de zetel.in de klas moesten we een fragment uit een strip(in groepjes) naspelen het werd deze strip!
van pagina 46tot het sterven van nello en patrasche op pagina 50 speelden we na we kregen een 9.5.
Datum Sat Aug 14 16:34:43 2004

Reactie no. 7
Naam Wim Timmerman
Leeftijd 19
Cijfer 10
Recensie Er bestaat geen twijfel: dit verhaal behoort tot één van m'n favorieten. Eén en al drama is het eigenlijk. Om even stil van te worden... Wie erover valt dat de hoofdfiguren te weinig in het stuk voorkomen mag een vitter genoemd worden, want de inmenging van de hoofdfiguren in dit emotionele verhaal zou het geheel zeker niet ten goede komen. Er zelfs afbreuk aan doen. Eigenlijk zou het zelfs geen slecht idee zijn om het te "vertekenfilmen" in de kerstperiode. Want dit verhaal brengt volgens mij veel meer bij tot de mens zelf dan al die Amerikaanse commerciële uitgemolken, wansmakelijke komedies en/of tragedies in die periode.
Datum Thu Aug 5 23:03:23 2004

Reactie no. 6
Naam tiemootje
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Echt een heel erg mooi album!!!!!
Echt het emotioneelste suske en wiske album wat er is! Echt prachtig!!!!!!!!!!! Een dikke vette tien krijgt het verhaal van mij, want de tekeningen zijn ook perfect
Datum Sat Feb 7 09:43:43 2004

Reactie no. 5
Naam mano
Leeftijd 32
Cijfer 10
Recensie een van de mooiste zoniet de aller mooiste album, hier zijn geen woorden voor
Datum Thu Jan 29 14:40:58 2004

Reactie no. 4
Naam Alexander
Leeftijd 27
Cijfer 10
Recensie Een prachtig verhaal waar echt gevoel in zit. Bij het lezen hiervan kan ik meestal wel een traantje wegpinken.
Datum Wed Sep 17 22:51:15 2003

Reactie no. 3
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Prachtig verhaal wat zeker rond de Kerst het goed zou doen ;)
Inderdaad is het zo dat de jongen, de hond en de robot wat meer de 'hoofdrol' spelen dan de 'echte'personages, maar dat neemt niet weg dat het een album is wat je blijft boeien door de sentimentele inslag. Mooi verhaal!
Datum Sat Aug 30 00:26:17 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Mooi verhaal. Maar eigenlijk een beetje te weinig ruimte voor de vaste personages. Overigens heet Jochem in mijn exemplaar van het album Nello. Maar dat doet verder niets af aan je goede recensie, Arjan.
Datum Fri May 2 21:27:43 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Echt een zeer emotioneel verhaal, het dreigende dinges.Het sterven van Jochem en zijn hond zijn erg ontroerend.Toen ik dit album voor de eerste keer las vond ik het al zeer sterk verhaal en nu eigenlijk nog steeds.
Een waardig opvolger van Angst op de Amsterdam, hoewel het de magie van dat album natuurlijk niet kan overtreffen.
Datum Wed Apr 30 09:59:18 2003