Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De mooie millirem


De mooie millirem Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De mooie millirem verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,62

Reactie no. 16
NaamRemco
Leeftijd51
Cijfer8
RecensieIk merkte dat dit album over gebleven was en dat ik het nog niet had gerecenseerd. Wel jammer, want it was vroeger altijd één van mijn favoriete albums. Ik heb het opnieuw gelezen en toen vielen mij er toch wel wat zaken op die het rationeel gezien minder goed maken dan ik aanvankelijk dacht. Het zit hem in de schizofrenie van het album. andere recensenten gaven dit ook aan: het begint met een verhaal over een ontsnapt atoompje en verandert in een romantisch verhaal. Erg leuk uitgevoerd en een en ander loopt goed in elkaar over maar..........we hadden het toch over een verhaal dat het gevaar van atoomenergie zou aankaarten? Dat Millirem gebruikt wordt om de tinnen soldaatjes te laten smelten is vergezocht en wat flauw. De uitvoering en de tekeningen houden het geheel overeind. Op zich leest het verhaal erg lekker maar de tweeslachtigheid ontkracht de logica.
Datumdonderdag 28 juli 2022 19:11

Reactie no. 15
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer7
RecensieJerom krijgt een baantje op een kerncentrale, maar Lambik laat er een radioactief wezentje ontsnappen. Foute boel zou je zeggen, maar in plaats daarvan concentreert de plot zich ineens op een oud vrouwtje met een porseleinwinkel dat bedreigd wordt door een geflipte generaal die verliefd op haar is.
Het is allemaal nogal vergezocht, met name alles omtrent die radioactieve Millirem. Waarom ziet ze eruit als een klein vrouwtje? Waarom heeft ze een persoonlijkheid? Wat moeten we nou eigenlijk van radioactiviteit vinden volgens Paul Geerts? Al eerder zijn bij Sus en Wis dit soort natuurkrachten verpersoonlijkt, zoals de atoompjes in De speelgoedzaaier, maar daar was over het algemeen beter omkleed waarom ze ineens konden praten.
De plot rondom de porseleinwinkel blinkt ook al niet uit in geloofwaardigheid en verder heeft Geerts een la vol met citaten uit eerdere albums opengetrokken. Quiz: uit welke voorgaande verhalen komen de volgende uitspraken? 'Komen vodden van!' 'Ik ben wel een held, maar geen fanatieke hoor!' 'Zo'n vergissing kan iedereen overkomen, maar de stomste het eerst!' 'Waar is die waagschaal? Smijt onze levens er direct in!' 'Eerst even in m'n handen spuwen!' En hoe vaak hebben we al niet gezien dat Suske een bende belagers moet bevechten, Wiske wil helpen en hem dan een vaas voor z'n hoofd gooit?
Nee, dit hebben we allemaal al eens veel beter gezien. Zoals wel vaker in de jaren tachtig wordt het album nog enigzins gered door de tekeningen. Die zien eruit om door een ringetje te halen en daar komt eigenlijk nog het meeste leesplezier vandaan.
Datumdinsdag 29 december 2020 12:17

Reactie no. 14
NaamDejan
Leeftijd41
Cijfer10
RecensiePrachtig verhaal uit de jaren 80 toen dit een zeer actueel thema was. Bovendien is het echt práchtig strak getekend. Een hoogtepunt wat mij betreft.
Datumdonderdag 12 juni 2014 02:55

Reactie no. 13
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieEen verhaal dat duidelijk pro-kernenergie is. Dit komt in het verhaal niet goed uit de verf omdat het verhaal vooral om Fientje van de porseleinwinkel draait die niet wil trouwen en een ietwat doorgedraaide generaal.

Er is ook de nodige humor zoals:
-Lambik op blz. 15.
-de dove Bhult die steeds communiceert met bordjes geschreven tekst.
-Ook dat Lambik zich als bruid vermomt leidt tot grappige situaties.
Ook millirem is leuk bedacht en vormgegeven.
De tekeningen maken een verzorgde indruk.

Echter boven genoemde punten kunnen het magere verhaal niet verdoezelen. De humor en tekeningen zijn nog net genoeg voor een krappe voldoende.

Datumvrijdag 17 januari 2014 20:37

Reactie no. 12
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieDe mooie Millirem gaat o.a. over het gebruik van radioactiviteit, hoewel het radioactiefje Millrem alleen in de eerste bladzijdes en aan het eind in het album meespeelt en tussendoor steeds maar uitroept dat ze niet wil ingrijpen omdat 'iedereen bang voor haar is'. Maar het eigenlijke verhaal gaat over Fientje en haar agressieve aanbidder, generaal Bombast, en deze verhaallijn vind ik niet echt heel boeiend ondanks de goede tekeningen.

Ik vind het jammer dat er verder niet meer is gedaan met Millirem en/of de kerncentrale maar wellicht lag dat wat te gevoelig vanwege de potentiele gevaren, enige maanden na uitgave van dit album bevestigd door de kernramp in Tchernobyl of recentelijk in Fukushima.

Datumzondag 8 april 2012 11:34

Reactie no. 11
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer5
RecensieEen vreem album/verhaal is dit. Eerlijk gezegd viel het mij pas na het lezen van de andere recensies op dat dit thema inderdaad pro kernenergie is. Ik heb daar geen problemen mee, maar het is niet echt een 'Suske en Wiske' thema. Verder speelt de 'Millirem' wel een hele kleine rol in het verhaal, terwijl het volgens de titel daar toch allemaal om draait. Maar dit zijn niet de punten waarom het voor mij minder scoort, nee dat is omdat ik een beetje een vervelend gevoel ('nasmaak') over hou na het lezen. Het gedoe met Fientje en haar 'stalker' spreken mij niet aan en de sfeer is niet zo gezellig zoals we dat gewend zijn. Eigenlijk een 5,5 maar het wordt een 5.
Datumvrijdag 8 juli 2011 13:36

Reactie no. 10
NaamKees
Leeftijd52
Cijfer7
RecensieNiet de slechtste, niet de beste, interessant tekenwerk omdat je goed kunt zien dat een ander (Marc V.?) het af en toe van Paul over neemt,
Heel goed te zien aan de lijnvoering.
Aardig gegeven, saai uitgewerkt en natuurlijk weer het "lieve poppetje" , dit maal in de vorm van Millirem.
Vandersteen wist ten tijde van de Speelgoedzaaier natuurlijk weinig over atoomkracht maar heeft e.e.a. vele malen beter verwerkt dan in dit slaapverwekkende album door zijn opvolgers gedaan is.
Datumvrijdag 7 augustus 2009 22:36

Reactie no. 9
NaamJippe van Niel
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieEen van de leukste albums van Paul Geerts vind ik.Maar het album draait om Fientje Porselein....waarom heet het album De Mooie millirem as de millirem maar een bij persoontje is. Het draait om 2 personen. Dat is 1 minpuntje,een tegenvaller.
DatumFri Feb 3 16:30:40 2006

Reactie no. 8
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Wel een leuk album, maar geen die je tot de laatste bladzijde blijft boeien waardoor je het 1x uit moet lezen. in mijn optiek klopt de verwijzing wel naar kernenergie is goed, als je er maar goed mee om gaat. Veel mensen weten niet hoe het werkt etc en denken alleen maar aan de minpunten en tjernobiel. Maar ik heb liever een goedbeheerde kerncentrale dan om de 5 kilometer een kolenenergie centrale of wat ook. Maar daarom is het album ook een beetje een statement van die tijd. Leuk verzonnen, humor is ook ok en de tekeningen en inkting zijn ook prima. Dus een 7
Datum Tue Sep 28 17:18:50 2004

Reactie no. 7
Naam Hans Tukker
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Leuk verhaal, vooral met Bhult en Lambik samen, er zit leuke humor in maar wel minder spanning en da's jammer...
Datum Fri Jul 2 16:06:10 2004

Reactie no. 6
Naam Hans
Leeftijd 22
Cijfer 7
Recensie Leuk verhaal, alleen was het cijfer hoger geweest als er niet van die rare, overduidelijke boodschappen in verweven waren. Millirem is een ontsnapt radioactiefje, maar 'kan alleen kwaad doen als mensen haar verkeerd gebruiken'. Hoezo pro-kernenergie propaganda? Erg vreemd om dat tegen te komen in een Suske en Wiske-verhaal. Verderop zegt Wiske wel dat ze lid is van 'Grienpies', maar toch moet de lezer duidelijk gemaakt worden dat er eigenlijk niets mis is met kernenergie. Er is natuurlijk van alles mis met kernenergie; daarom ook erg teleurstellend dat het in de Mooie Millirem zo wordt gepropagandeerd.
Datum Thu Nov 27 11:07:26 2003

Reactie no. 5
Naam Niels
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Het heeft pit
Hte beste album uit deze reeks maar daarom moet het geen klassieker zijn!
Datum Wed Jul 2 11:50:15 2003

Reactie no. 4
Naam Moldow de Groote
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Mijn favoriet allertijden....het eerste album dat ik kreeg van mijn oma ( ik spaarde er toen al heel erg veel) meteen ook een van de beste verhaal lijnen.
Datum Sun May 18 22:42:49 2003

Reactie no. 3
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 4
Recensie Ik mis één ding in dit album en dat is avontuur. Het verhaal speelt zich af in een zielig dorpje, waar een oud vrouwtje woont dat lastig gevallen wordt door een man die haar wil trouwen. Spannend... :S
Datum Mon May 5 19:47:34 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Nou, nou, een tien voor de mooie millirem?
Oké, het verhaal is prima uitgewerkt en leest lekker.Ook die tinnen soldaten zijn leuk en orgineel.Maar om een échte klassieker in de reeks te worden moet een album toch echt wel meer in huis hebben.
Datum Tue Apr 29 19:25:35 2003

Reactie no. 1
Naam De kunstkraker
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Een bijzonder mooi verhaal altijd spannend op elk moment. Lambik komt weer in zijn glorietijden boven. Het was trouwens men eerste album van Suske en Wiske dat ik kocht end aardoor was ik meteen verkocht door deze twee bengels. Het heeft ene einde dat je nooit zo verwachten.
Ze hadden gevochten voor dat Fientje niet zo trouwen. En toch ging ze toruwen. En dta vind ik hier ook zo mooi aan een echt klasse album. Volgens mij tot nog toe het beste uit de reeks!
Datum Mon Apr 21 15:03:36 2003