Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De glanzende gletsjer


De glanzende gletsjer Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De glanzende gletsjer verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,07

Reactie no. 13
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieEen weekje langlaufen in de Ardennen begint al meteen met een geheimzinnige achtervolger. Het blijkt een telegrambesteller, want Barabas is uitgeroepen tot geleerde van het jaar. Onze vrienden reizen naar Alaska waar de prof gehuldigd zal worden, maar daar wordt hij zomaar ontvoerd. En dat blijkt weer omdat er ergens diep in de bergen nog een Eskimostam leeft zoals honderden jaren geleden, maar die nu bedreigd wordt door een geheimzinnig gevaar in een gletsjer...
Jemig, wat bouwt Paul Geerts de spanning hier goed op. Al snel ontaardt het in een avonturenverhaal van de bovenste plank, met een barre tocht door de ijskoude bergen, maar met een paar geniale grappen tussendoor. Eenmaal bij de glanzende gletsjer aangekomen, begint een hilarische rivaliteit tussen Lambik en Jerom over de verdwenen knappe dochter van de stamoudste, Poeska Fhé (pousse-café, een glaasje schnapps voor bij de koffie). Voor de verandering zakt het verhaal nou eens niet in bij de finale, nee, er komt een bende mammoeten de gletsjer uitgebroken en Jerom moet het allemaal nog maar zien op te lossen. En dat allemaal in naam van de wetenschap...
Zo'n concurrentiestrijd tussen Lambik en Jerom om een leuke dame hebben we natuurlijk vaker gezien, maar nog nooit zo sterk uitgespeeld als hier. Tussen de regels door lees je tegelijkertijd hoe goed Bik en Jerom eigenlijk bevriend zijn. En keurig krijgen Suske en Wiske ook nog wat eigen scènes zodat de Poeska-plot niet te sterk overheerst.
Had ik al gezegd hoe goed dit is getekend? Prachtige decors, vlotte actie, inktwerk van Eugeen Goossens, sfeervolle inkleuring. Het doet nergens onder voor de blauwe reeks wat mij betreft. De grappen zijn leuk, het tempo is perfect gedoseerd en jemig wat een goede build-up van spanning en avontuur. Het volk van holbewoners is wat schetsmatig uitgewerkt maar nooit kinderachtig.
Weet je wat? Ik vind dit Geerts beste album. Beter dan het voorspelbare Angst op de Amsterdam, de meutige Parel in de Lotusbloem. Als al zijn albums zo goed waren geweest als dit, was hij de Breughel van het beeldverhaal geweest in plaats van Vandersteen. Ik had Geerts nog geen 10 gegeven, maar dat gaat nu wel gebeuren.
Datummaandag 07 december 2020 23:14

Reactie no. 12
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieEen verhaal dat begint met het feit dat het al veertien dagen heeft geregend: iets wat anno 2020 niet meer voor te stellen is. Het album begint vrij mysterieus met de huldiging van Barabas. De aanloop daartoe zet de lezer menigmaal op het verkeerde been. Als uiteindelijk de aap uit de mouw komt ( bijna letterlijk op bladzijde 19) dan heeft Lambik alle recht om Barabas uit te foeteren. Het verhaal wordt echter duidelijk en interessant: een bedreigd volk dat achter de glanzende gletsjer leeft. Barabas moet een en ander onderzoeken: wat bedreigt hen…De tocht naar het volk zit vol ontberingen. Ook worden onze vrienden op de proef gesteld: Lambik en Jerom vechten om Poeshka, Barabas is zeer onredelijk als het om de eskimo’s gaat en hij vindt het kennelijk gewoon dat zijn boezemvrienden worden geharpoeneerd. Lekkere vriend…Hier ok weer ene knipoog naar de oertijd: een regelmatig terugkerend thema in de S&W verhalen. Ik vind het dan ook op zijn plaats dat Jerom dit keer wel de boel op zijn originele wijze weet op te lossen. Ook Lambik is ijzersterk met het aandoenlijke kleine mammoetje; een olijk moment in een spannend avontuur. Vooral het plaatje dat de kleine bloemetjes gaat plukken, is ijzersterk. Wat ook opvalt is het enorm goede oog voor detail in de tekeningen: een prachtig decor versterkt de voorliggende actie. Zeer sfeervol album dat toch ook tot de betere van de reeks behoort.
Datumdonderdag 22 oktober 2020 08:51

Reactie no. 11
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieIk kreeg dit album op 10 jarige leeftijd toen ik 14 dagen plat lag door de 'Rode-hondziekte.' De covertekening was een beetje saai maar de actie zit er gelijk in met een achtervolging. Het hele album is doordrongen van de humor tot aan het einde toe. Lambik is weer in topvorm (oa. op blz. 8, 9, 12, 15,18, 21, 26) Ook de strijd tussen Lambik en Jerom om Poeska is erg vermakelijk. Ja ik werd er toendertijd spontaan vrolijk van.
Ook de tekeningen zijn in dit album opvallend.

Vraagtekens heb ik wel bij:
-De ontvoering van professor Barabas. normaal gesproken zijn S&W voor een nobele taak altijd te vinden net zoals Barabas, Jerom en Lambik. Aan de andere kant geeft het ook wel weer een verrassende wending aan het verhaal. Nadat S&W op blz. 19 worden meegenomen verwacht je niet de wending van blz. 21.
-Ook de verwisseling van kleding van Jerom en de beer vond ik een beetje flauw (blz 23.)
-Op blz. 22 staat er bij Suske een praatwolkje maar staat er geen tekst in. Misschien een exemplarische fout????

Net als jaren terug krijg ik van dit album nog steeds een inwendige lachbui en is daarom ook nog steeds één van mijn persoonlijke favorieten.

Datumzaterdag 23 november 2013 21:10

Reactie no. 10
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieEen redelijk album waarin onze vrienden naar Alaska afreizen voor een prijsceremonie van prof Barabas, deze wordt ontvoerd en waarbij iedereen later gezamenlijk verder reist om het "pre-historische" geheim van de gletsjer op te lossen.
Om een of andere reden spreekt dit verhaal me niet erg aan net zoals de covertekening (welke in de hertekende versie van 2010 trouwens veel beter is). Dat neemt niet weg dat de tekeningen in het album zelf uitstekend zijn, met veel wisselend perspectief en mooie actie-plaatjes. Dus toch nog een zeven...
Datumzondag 8 april 2012 12:06

Reactie no. 9
NaamLuuk
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieCover: 6
Verhaal: 7.8
Tekeningen: 8.5
Humor: 8
Gemiddeld: 7.6

Het verhaal begint erg sterk (+0.2), en er zit veel humor in. Ik vind het einde wel een beetje 'afgeraffeld'. (-0.1) Al met al toch een heel aardig album!
7.6+0.2-0.1=7.7, afgerond een 8!

Datumdonderdag 1 januari 2009 14:55

Reactie no. 8
NaamTim
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieHeel aardig album, dat duidelijk de wintersfeer benadrukt. In het begin van het verhaal gaan onze vrienden namelijk langlaufen in de Ardennen, waar behoorlijk wat sneeuw ligt, en daarna gaan ze naar het haast volledig met sneeuw en ijs bedekte Alaska.
Het verhaal begint heel sterk, met Barabas die ontvoerd wordt,en  onze vrienden die erachteraan reizen en ook gegijzeld worden. Uiteindelijk blijkt dit een grote grap, maar het spannende verhaal gaat nog verder: onze helden rijden met hun jeep bijna van het ravijn en beklimmen een berg tijdens een sneeuwstorm. Daarna wordt het verhaal iets minder spannend, maar daarom niet minder leuk: alleen moet het het op het "einde" (laatste 10-20 pagina's) meer hebben van humor. De grappen en tekeningen zijn heel goed.
Kortom: een dikverdiende 8!
DatumFri Oct 14 22:36:31 2005

Reactie no. 7
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer7
Recensiewel goed maar soms een beetje te druk voor mijn part.ik wou er eerst een 6 voor geven maar door de komst van de oertijd in dit verhaal heb ik er een 7 van gemaakt.
DatumTue Jun 28 16:51:14 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Dillema, een 7 of 8... Verhaal is goed, spanning, actie en humor ook maar niet een verhaal wat lang blijft hangen. Maar het verhaal is met genoeg nieuwe inspiratie geschreven en is "nieuw". Daarom toch een 8!
Datum Wed Sep 22 13:44:26 2004

Reactie no. 5
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 8
Recensie Een heel leuk album naar mijn mening. Vooral de strijd tussen Lambik en Jerom om Poeska vind ik erg grappig. Barabas die een verdovend pijltje in zijn rug krijgt en ontvoerd wordt vind ik stukken minder, maar toch. Spanning en humor zijn van een goed niveau voor een verhaal voorbij het nummer 200. Eigenlijk toch een verhaal dat in nog net in mijn top 30 staat.
Datum Thu Aug 19 13:40:48 2004

Reactie no. 4
Naam Arno
Leeftijd 24
Cijfer 5
Recensie Het Verhaal begon sterk maar toen ze aangekomen waren in Alaska werd het verhaal heel erg slecht. Ik heb nog een 5 gegeven voor de humor die erin zat
Datum Wed Nov 5 02:10:31 2003

Reactie no. 3
Naam Shampie
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Dit album is wit.
Jammer werden Suske en Wiske ge ontvoerd.
Datum Tue Jul 22 22:32:35 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Het feit dat ik dit album binnen anderhalf jaar na de aankoop al enkele malen opnieuw heb gelezen geven aan dat dit een sterk album is.Mijn favoriten liggen niet rond deze nummers maar deze strip bewijst wel dat er rond die jaren nog genoeg inspriratie was in Studio Vandersteen.
Een erg sterk verhaal, vooral voor een latere.
Datum Thu May 22 22:01:08 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Dit is ook een mooi verhaal. Misschien is dit album wel een favoriet van me omdat er afwisseling in ziet. Daarmee bedoel ik met name de verschillende locaties en hoeveelheid gebeurtenissen. Altijd leuk om nog eens terug te lezen.
Datum Mon May 19 18:25:05 2003