Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De eenzame eenhoorn


De eenzame eenhoorn Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De eenzame eenhoorn verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,05

Reactie no. 34
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieEen nogal opmerkelijke start van het avontuur. Sidonia heeft een nachtmerrie waarin ze zich op de onbekende planeet Fabalar bevindt. Later in het verhaal blijkt deze planeet echt te bestaan
De teletijdmachine blijkt nog een andere functie te hebben dan door de tijd reizen. Sidonia reist er stiekem mee naar de planeet Fabalar
Op een paar kleine minpuntjes na, is dit een uitstekend avontuur met een sterk verhaal en elementen die uit verschillende legenden en sprookjes komen
Datumzaterdag 05 juni 2021 18:54

Reactie no. 33
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieIk vond het zeker geen slecht album zoals hier werd beweerd. Het valt ookdat hier bij de recensie, kinderen dit album hoog waarderen. Daar is de strip ook voor bedoeld. Het verhaal speelt zich in hun fantasiewereld af. Ook laat het Vandersteens afkeer zien van geweld en seks in de strip, wat hij later ook in zijn testament zal vastleggen. Hij wilde dat Suske en Wiske een kinderstrip zou blijven.
Daarom vind ik het album zeker een 8 waard ondanks de kritieken van de oudere stripfans hier.
Datumdinsdag 06 april 2021 00:26

Reactie no. 32
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieEen verhaal dat behoort tot de sprookjes uit de Suske en Wiske reeks. Eentje uit de pen van Willy Vandersteen. Kennelijk getekend door vermoeidheid is dit verhaal niet zo sterk zoals vele pareltjes die op zijn naam staan. De magie die zich een sprookje kenmerkt, ontbreekt hier. Waar dat aan ligt, heeft met meer punten te maken: het verhaal is erg simpel, de tekeningen flets en grof en er zitten fouten in de logica: de teletijdmachine voor het maken van ruimtereizen…het is geen teleruimtemachine. Nu blijkt Barabas ook een ruimtependel in elkaar geknutseld te hebben ( zijn woorden). Het thema om volkeren te onderdrukken door propaganda in dit geval wansmakelijke zaken om mensen afgestompt te krijgen, is een thema dat zich ook nu nog afspeelt. Dit vinden we beter uitgewerkt terug in de “Krimson crisis”. De plaatjes op de fitejo ( video) zien er erg knullig uit, ongetwijfeld Vandersteen’s invloed om alles zo kuis en braaf mogelijk te houden ( lang leve Amoras!). Het verhaal is in de basis goed maar kan wat sjeu gebruiken. Wizzerd had meer uitgekiend kunnen worden, de mystiek rond de eenhoorn is interessant maar als je weet dat in de mythologie een eenhoorn één van de meest edele dieren is, weet je dat die niet fout kan zijn. Tjilpentoet is een leuke rol. Geen van onze helden speelt een rol die beklijft. De humor is in dit album tot een minimum beperkt. Het is het allemaal “net niet”.
Datumdonderdag 22 oktober 2020 09:09

Reactie no. 31
NaamZegMaarRuben
Leeftijd11
Cijfer9
Recensie-Ter verdediging van Willy Vandersteen: Over het algemeen vindt ik dat deze strip wel een 9 verdient, om het gemiddelde wat te verhogen.
Datumwoensdag 15 januari 2020 15:52

Reactie no. 30
NaamSavantas
Leeftijd40
Cijfer1
RecensieZo’n beetje het allerslechtste album uit de reeks. Lelijk getekend en met een deprimerend verhaal. Triestig.
Datumzaterdag 15 juni 2019 19:25

Reactie no. 29
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer6
RecensieWat mij betreft een wat vaag album. Het lijkt ook wel dat er twee thema's door elkaar lopen. Namelijk: "1. Dat liefde mogelijk alles overwint (blz. 53) en 2. Hoe invloedrijk tv-programma's kunnen zijn op de bevolking en wat voor uitwerking ze kunnen hebben (blz. 23 en 44). Dat het verhaal wat vaag blijft komt deels ook omdat er wat achtergrondinformatie mist.
-Hoe kan Sidonia via een droom op planeet Fabelar terecht komen.
-Wat hebben de boeven voor een belang bij professor Maboel (blz. 10)
-Hoe is het mogelijk dat Sidonia de teletijdmachine vernielt en zich toch op een verantwoorde wijze naar Fabelar heeft geflitst (blz. 14)
-Wat is die onweerstaanbare drang van Wizerd (blz. 46)
-Waarom lukt het Lambik niet om de éénhoorn te doden terwijl hij op blz. 31 nog de draak erop afstuurt en op blz. 27 nog met hem vecht?

Erg toevallig is ook wel dat professor Barabas juist op dat moment een ruimtependel heeft uitgevonden(blz. 16.)
En als op blz. 40 Jerom tevoorschijn komt via de herstelde teletijdmachine dan weet je alweer genoeg.
De fitejo deed me enigszins denken aan de toverlantaarn (uit het album van de stoute steenezel) die ook beelden projecteerde
Ook de tekeningen zijn erg wisselend van kwaliteit.

Bij tijd en wijle heb ik moeite om het album door te komen. Deels komt dit door de eerder omschreven 'vaagheid'. Het verhaal is ook wat onsamenhangend vanwege de twee bovengenoemde hoofdthema's. Ik heb sterk de indruk dat er daardoor teveel zaken in het verhaal gepresenteerd moeten worden waardoor het verhaal zelf niet goed uit de verf kan komen, want in de basis-ideeën had dit verhaal absoluut (meer) potentie gehad. Ik gun het nog wel een voldoende.

Datumzondag 23 februari 2014 11:19

Reactie no. 28
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer6
RecensieIk heb me verbaasd over het kwaliteitsverschil tussen het album De Ruige Regen en dit album, slechts enkele jaren later. Terwijl Willy Vandersteen in eerstgenoemd album nog goede tekeningen liet zien, die slechts licht afweken van de door Paul Geerts gehanteerde stijl, zijn de tekeningen in dit verhaal veel minder goed, met vaak wat simpele achtergronden.

Ondanks de langzamere vertelstijl loopt het verhaal goed, al is het een wat inspiratieloos en moraliserend verhaal maar wel met klassieke Vandersteen-elementen.

Datumzaterdag 3 november 2012 21:52

Reactie no. 27
NaamJPM
Leeftijd27
Cijfer3
RecensieWat een slecht verhaal is dit zeg. Als je de titel en de omslag bekijkt dan lijkt het nog veelbelovend, maar helaas blijkt dat misleidend te zijn. Het boeide mij totaal niet en al de elementen waren zwak of slecht verzonnen. Als je dit album niet in je collectie hebt dan mis je er niets aan
Datumvrijdag 8 juli 2011 13:14

Reactie no. 26
NaamKees
Leeftijd52
Cijfer1
RecensieVandersteen had dit nooit moeten doen, erg jammer, hij kon nog wel aardig tekenen toen maar probeerde krampachtig te werken in de "nieuwe" S&W stijl van Paul Geerts.
Als ze hier nou een hele goeie inkter op hadden gezet was het qua tekenwerk nog wel wat geworden maar dat had het slappe verhaal nog niet gered.
Een bar en boos scenario.... was het wel een scenario? het lijkt er op dat ie gewoon begon en het verhaaltje zichzelf liet maken en dan krijg je dit dus. los zand....rommelig etc... gewoon een heel slecht album!!
Datumdinsdag 15 september 2009 13:42

Reactie no. 25
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieWat mij vooral stoorde was de wisseling van tekenstijl. Suske en Wiske zien er in het begin nog gewoon uit maar later lijkt het net of ze veel ouder zijn (vooral het einde-plaatje). Het verhaal was wel goed, vermaakt en is spannend.
Datumdinsdag 5 mei 2009 14:23

Reactie no. 24
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer2
RecensieWat een waardeloos geinkte tekeningen. Het tekenwerk is zo slecht uitgewerkt dat het lijkt of het door een amateur is overgetrokken. Ik zal hem niet vaak herlezen
En dat is jammer, want het verhaal is best ok.
Datumwoensdag 31 december 2008 16:27

Reactie no. 23
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer4
RecensieEenhoorns, dwergen, trollen, geheimzinnige planeten, mooie prinsessen in duistere kastelen... Gouden elementen voor klassieke avonturenverhalen, dat weten ze al sinds de middeleeuwen, en Tolkien was er ook niet vies van. Waarom dus niet bij Sus en Wis? Goede vraag. Maar de Eenzame Eenhoorn is in ieder geval een schot ver naast de roos.
Na zich jarenlang met andere zaken bezig te hebben gehouden, maakte Willy Vandersteen eind jaren tachtig nog een drietal Suske en Wiskes, waarvan dit nummer twee is. Van het trio is dit de minst interessante. Het verhaal: na het eten van een giftige paddestoel droomt tante Sidonia van een verre planeet (in 1988 was zij dus de eerste gebruiker van de later zo berucht geworden paddo's). Ze flitst zichzelf er met de teletijdmachine heen, op de voet gevolgd door de rest van het stel in een raket. Aldaar ontspint zich een nogal zouteloos verhaaltje over bovengenoemde eenhoorn, dwergen en prinses. Er valt weinig te lachen, het is niet spannend, het is zouteloos getekend. Het enige opvallende element is de "fitejo" die halverwege opduikt, een kijkkastje waarmee een gemaskerd kereltje de hangjongeren van het dwergvolk vermaakt. Het is een doorzichtige kritiek van Vandersteen op alle bagger die er toen en nu via tv en film (en later internet) op kinderen en jongeren wordt losgelaten: geweld, seks, horror en al die andere geestdodende meuk. Sympathiek, maar het krijgt een wrange bijsmaak als je bedenkt dat het alternatief dat Vandersteen aandraagt, namelijk sprookjesverhalen vol edelmoedigheid en drakendoders, in dit album zo belabberd uit de verf komt.
Datumdinsdag 13 mei 2008 20:46

Reactie no. 22
NaamJoris Dingemanse
Leeftijd13
Cijfer3
Recensie1 van de slechtste albums ooit van S & W.
De tekeningen waren heel slecht.
De verhaallijn klopte opzich wel maar voor de rest was het bar en boos.
Lambik heeft ook ineens bruin haar, het is niet duidelijk of het een pruik of echt haar is.
Een 3 voor de moeite.
DatumWed Feb 21 11:07:56 2007

Reactie no. 21
Naamroy
Leeftijd11
Cijfer10
Recensiedit is een heel goede strip en het gaat over eenhoorns en daarom vind ik het goed en geef ik het een 10. Ik ben enorm geïnteresseerd in eenhoorns.
DatumThu Jan 11 15:52:29 2007

Reactie no. 20
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieIk zie in de vorige recensies dat er in de meningen nogal wat verschillen zijn. Begrijpelijk als je het mij vraagt want dit album heeft een stijl die maar bij een gedeeldte van het publiek in de smaak zal vallen. Bij mij scoorde het album niet slecht, alhoewel het niet veel speciaals is. Maar ik denk ook dat met wat in het verhaal zit niet veel aantevangen viel. Daarom zal ik moeten eindigen met een 7.
DatumThu Jan  4 14:49:38 2007

Reactie no. 19
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal,toen ik de eenzame eenhoorn voor het eerst las vond ik hem echt niet leuk. maar nadat ik het album vaker had gelezen vond ik het verhaal niet eens zo slecht. Ik vind de tekeningen en inkleuring alleen niet zo heel mooi, voor de rest is het verhaal wel redleijk uitgewerkt en vind ik hem eigenlijk best wel leuk om te lezen, eigenlijk wilde ik een 7.5 geven maar omdat dat niet kan geef ik een 8 voor dit niet eens zo slechte verhaal.
DatumSun Dec  3 18:17:56 2006

Reactie no. 18
NaamT. van Spaandonk
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieOp zich vind ik dit album helemaal niet zo slecht. Ik kan zonder moeite 10 slechtere noemen. Vooral verhalen waar zonder bezieling aan is gewerkt. Inderdaad als je kritisch naar de inkleuring kijkt valt er het e.e.a op aan te merken. Toch is er in dit album wel degelijk een S&W sfeer aanwezig.  Een 7 past goed bij dit album. Één minpunt wil ik wel noemen. De draak is niet bepaald angstaanjagend, die zijn wel eens imposanter geweest. Ik denk dan meteen weer aan mijn favoriete album: De Ringelingschat.
DatumTue Nov  8 15:10:40 2005

Reactie no. 17
NaamJoris
Leeftijd31
Cijfer1
RecensieIk ben het helemaal eens met de onderstaande reactie. Dit is absoluut het slechtste album gemaakt tussen nr 1 en 240 (rond die tijd werd de kwaliteit zo slecht dat ik gestopt ben met kopen)
Tot ik hier las dat het door Willy zelf was gemaakt had ik ook de indruk dat een of andere amateur hier bezig was geweest. Slechte tekeningen en een vreselijk dom verhaal.
Zonde dat de man die de reeks heeft bedacht en groot gemaakt op het eind van zijn leven er nog zo'n gedrocht eraan toe heeft gevoegd.
DatumMon Oct 24 05:53:35 2005

Reactie no. 16
NaamTanja
Leeftijd38
Cijfer1
RecensieIk lees mijn hele leven al de verhalen van S&W en geniet elke keer als ik een nieuw verhaal lees of een oude herlees. Maar dit verhaal is het slechtste van de hele reeks. zodra er een nieuw verhaal uit is koop ik hem gelijk. Ik heb de hele reeks maar bij het lezen van dit verhaal bekroop mij het gevoel dat een wild vreemde dit album gemaakt had. Echt niets voor Willy. Ik heb dat album erbij omdat mijn reeks dan compleet blijft en daar blijft het voor mij ook bij.
Verder vindt ik de albums goed tot waanzinnig goed.    
DatumTue Sep  6 21:04:20 2005

Reactie no. 15
NaamChristine
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieDit is één van mijn lievelingsstrips van Suske en Wiske! Ik heb deze strip al ontelbare keren gelezen en telkens vond ik het weer prachtig. Hier zit tenminste echt een verhaal in met gevoelens.
DatumMon May 9 17:35:35 2005

Reactie no. 14
Naam pieter
Leeftijd 23
Cijfer 7
Recensie Hoewel de tekeningen minder zijn dan de andere albums (van Paul Geerts) uit die periode en het verhaal af en toe steekjes laat vallen vind ik het geheel toch aardig goed gelukt. Ik vind de sprookjesachtige sfeer best aantrekkelijk en leuk uitgewerkt en ik vind dit album toch een stuk beter en sterker dan de meeste Verhaegen albums van de laatste jaren. Wel jammer dat de personages niet erg goed uit de verf komen, ze zijn wat mechanisch en stralen niet veel uit. Totaal gezien vind ik het album zeker voldoende.
Datum Tue Nov 30 18:25:47 2004

Reactie no. 13
Naam laura
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie ik vind het een leuk verhaal maar dat min puntje is dat het dikker moet vind ik dan heb je meer lees plezier!
de groetjes Lauraz
Datum Thu Nov  4 13:09:03 2004

Reactie no. 12
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 5
Recensie Ik kan er niet meer van maken dan een 5. De hele sfeer, kleuren en verhaal zorgen ervoor dat ik niet het gevoel krijg een S&W te lezen. De boodschap is goed en komt wel over al is het wel hard voor de wat meer jeugdige lezertjes, namelijk dat geweld niet goed is etc maar wel steeds vaker voorkomt (zeker nu). Verder mis ik de rode draad in het verhaal, jammer maar helaas, een 5je.
Datum Tue Sep 21 17:28:09 2004

Reactie no. 11
Naam Ari
Leeftijd 22
Cijfer 5
Recensie Inderdaad, mooi hoe Vandersteen met een paar vallende blaadjes de herfstsfeer weet op te roepen. Alleen jammer dat de inkleurder vanaf blz 6 zijn vergeten dat ze in herfstkleuren horen te werken (en dat terwijl de vallende blaadjes nog altijd getekend staan, dus aan Vandersteen ligt het niet). De inkleurders slaan de bal overigens nog een paar keer compleet mis : vergelijk de bloemen op blz 11 en 12, of kijk hoe het op blz 15 opeens dag wordt...
Het sprookjesachtige in dit verhaal is mooi en de eenhoorn is heel goed getekend, maar Vandersteen heeft altijd al mooie dieren getekend.
Het verhaal zelf is echter niet logisch: waarom wil Sidonia zo hardnekkig naar Fabelar, waar is de logika in mensen agressief maken om beter over ze te kunnen heersen, en vooral: sinds wanneer wordt de teletijdmachine gebruikt om naar het heden te reizen? (en als dit kan, waarom reizen ze dan niet in alle albums op deze manier?).
Nee, Vandersteen had dit verhaal niet moeten schrijven, hij zat waarschijnlijk al te veel met zijn hoofd in zijn nieuwere reeksen. Het is spijtig te moeten dat de verhalen van Paul Geerts uit die periode van een veel beter kwaliteit zijn.
Datum Sat Sep 18 22:22:32 2004

Reactie no. 10
Naam Moonya
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Ik vond dit en andere boeken van suske en wiske fantastisch om te lezen omdat er toch wel legendes en geschiedenis in verwerkt wordt op een eigen manier.
Datum Sun Oct 12 01:11:00 2003

Reactie no. 9
Naam Thijs Voets
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie Soms denk ik: Snel verder lezen!
En soms denk ik: GAAAAAAAP
Datum Wed Aug 20 16:07:13 2003

Reactie no. 8
Naam Webhack
Leeftijd 26
Cijfer 10
Recensie Waarom zijn er ouderen die dit verhaal half lezen en afkraken?

Toen ik 12 was vond ik het een mooi verhaal.
en om het gemiddelde weer in evenwicht te krijgen. een 10.

Datum Mon Aug 18 15:09:58 2003

Reactie no. 7
Naam sander
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Niet dat ik het een 10 waard vind, maar zo gaat het gemiddelde punt naar een 6, wat het op zijn minst verdient. Ik vind het wel een boeiend verhaal (wel sprookjesachtig, maar oke). De tekeningen zijn van willy vandersteen, de vader van suske en wiske. Hij bepaalt hoe de stripfiguren er moeten uitzien, niet wij! Dus ik zou zo zeggen dat dit album een 7 waard is.
Datum Fri Jul 18 15:42:37 2003

Reactie no. 6
Naam Rudy
Cijfer 8
Recensie Mij maakt het niet uit door wie het getekent en geschreven is, maar de tekeningen vind ik niet zo mooi. Het verhaal was wel heel erg goed. Zo ben ik op een 8 gekomen. Ik vond bv. tante Sidonia gammel getekent. Het verhaal daarintegen mooi. Sprookjes achtig en vol avontuur.
Datum Wed May 28 11:40:51 2003

Reactie no. 5
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Dit verhaal samen met "De ruige regen" en "De wervelende waterzak" zijn de laatste Suske en Wiske-verhalen, die door Willy Vandersteen geschreven en getekend zijn! Kijk vooral aandachtig naar de tekeningen van die verhalen en vergelijk ze met de andere verhalen uit die tijd (zoals b.v.: "De komieke coco", "De woeste wespen" of "De parel in de lotusbloem"). De figuren zijn anders getekend en de manier, hoe deze zich bewegen zijn statischer. Niet zo vloeiend als bij Paul! Maar wat ik hiermee NIET wil zeggen, is dat Willy niet tekenen kan!!! Willy is en blijft een van grootste striptekenaars uit de 2de helft van de 20ste eeuw!
De verhalen zijn rustiger als die van Paul uit die tijd en ook de humor is niet overschuimend als vroeger bij hem het geval was! Zo ook bij "De eenzame eenhoorn". Vooral met het eerste plaatje zie je hoe Willy met een paar vallende bladeren en paddestoelen een sfeer oproepen kan! Dat kunnen er maar weinige!
Zeer zeker is dit niet Willys beste verhaal, maar het kan zich toch laten zien!
Datum Mon May 26 16:09:51 2003

Reactie no. 4
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 8
Recensie hola, negatieve beoordelingen!!! Ik weet niet of je het weet maar nu zit je op de kap van Vandersteen. Willy Vandersteen heeft dit verhaal gemaakt dus zo slecht is het nu ook weer niet he?
Trouwens het verhaal de wervelende waterzak zou ook van de Willy zijn.
Datum Mon May 26 11:58:52 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Ik vind dit ook een beroerd verhaal. Ik heb hem wel uitgelezen, dat was me al gelukt in 1988. Bij het lezen voel ik me gewoon vervreemd van Suske en Wiske. Ik geniet eigenlijk geen moment van dit verhaal. Soms wil ik hem nog wel eens lezen maar het gevoel is al zo'n 15 jaar het zelfde.
Ik ben van mening dat de verhalen van Marc Verhaegen in mijn ogen dit album sterk overtreffen.
Hoe noemen we zo'n album ook al weer? Opvuller van de verzameling dacht ik zo....
Datum Sun May 25 17:15:09 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit helemaal geen slecht verhaal, integendeel.
Het loopt gewoon goed en heeft toch iets aparts en orgineels.
De boodschap dat bij het zien van seks en geweld kinderen agressief worden is een zeer goede boodschap voor een huidige Suske en Wiske.
Verder is het verhaal misschien wat te makkelijk maar het is me toch wel een acht waard.
Misschien komt dat omdat ik dit verhaal als één van de eerste Suskes en Wiskes heb gelezen.
Maar toch herlees ik het nog graag, ik hoop op spoedig meer reacties bij de eenzame eenhoorn.

Reactie no. 1
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 2
Recensie Dit verhaal is nieuw binnengekomen in de hitparade op nummer 221 (vier punten). Het moet ook zowat het slechtste zijn uit de ganse reeks: volkomen star en levenloos.
De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik dit boek maar half uitgelezen heb; wie op basis van het hele verhaal tot andere conclusies is gekomen, is hierbij uitgenodigd voor commentaar.
Datum Sat May 24 00:56:34 2003