Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De parel in de lotusbloem


De parel in de lotusbloem Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De parel in de lotusbloem verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,96

Reactie no. 51
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer9
RecensieRecensie 50 heeft gelijk dat er in het grootste gedeelte van de strip ruzie gemaakt wordt, maar het gaat tenslotte toch om de achterliggende gedachte
Paul Geerts wilde hiermee een eerbetoon brengen aan z'n leermeester en maakte dit verhaal in het grootste geheim. Om die reden vind ik het maar niks dat dit verhaal later als “normaal” album in de reeks werd opgenomen. De “parel” had met zijn schitterende gouden cover buiten de reeks moeten blijven en niet later een gewone saaie rode cover krijgen
De Dalai Lama mee laten doen is een ietwat riskante daad, gezien vanuit het perspectief van uitgeven. Daarmee komt voor China de boodschap over dat Geerts pro-Tibet is. Bovendien, wat doet de Dalai Lama eigenlijk in Nepal? Hij woont namelijk in India. Het kan natuurlijk ook dat hij op reis was, maar toch...
Ook de manier waarop Vandersteen dit album kreeg, is opmerkelijk. Hij werd namelijk met een smoes naar Nederland gestuurd om daar deel te nemen aan het Mies Bouwman tv-programma “In de hoofdrol”. Daar kreeg hij het album overhandigd door Paul Geerts. Bovendien ontdekte Vandersteen toen ook dat hij overgrootvader was geworden
Paul Geerts maakte later nogmaals een eerbetoon aan Vandersteen met het verhaal DE ZEVEN SCHAKEN. Het tekenteam wilde dit jaren later imiteren door hun eerbetoon aan Geerts met DE VERDWENEN VERTELLER, maar vanuit dit oogpunt bekeken is dat verhaal totaal waardeloos
Datummaandag 01 januari 2024 09:14

Reactie no. 50
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer7
RecensieHelaas is het album nogal overgewaardeerd. Ik ben eigenlijk wel een fan van albums met verre reizen en vreemde culturen erin, aangezien ik daar persoonlijk ook zeer op gesteld ben. Het idee om iets met het boeddhisme te doen en naar Nepal te gaan is natuurlijk schitterend. Ook het thema van vriendschap en vrede is erg mooi en verdient een eigen album. Mooi is het ook dat er een aantal maatschappelijke problemen aan de orde worden gesteld.
Ik vraag me dan inderdaad zoals een andere recensent hier wel af waarom er dan zoveel woede en nijd tussen onze vrienden onderling in het boek voorkomt. Wiske maakt de arme Nepalees die zij het aapje afhandig wil maken zelfs uit voor rijstslikker als hij haar niet wil helpen. Is dat de boodschap die men in dit boek mee wil geven?
Eigenlijk houd ik wel van verhalen waarin Lambik en Jerom een nieuwe hobby hebben en Sidonia geestelijk nogal doorslaat. Altijd grappig. Maar het verhaal wordt gewoon bijzonder slecht uitgewerkt. De reden achter de reis naar Nepal is natuurlijk nogal vaag. Eigenlijk is het hele album vrij vaag en spiritueel. Op zich is dat niet slecht, maar om nou te geloven dat ze naar Nepal moesten gaan om de kracht van vriendschap te ontdekken en dat die twee sjaals van de Dalai Lama dan bij Willy Vd Steen en Tante Sidonia belanden? Woont de Dalai Lama bovendien niet in India? Ook niet heel geloofwaardig is dat Lambik en Jerom eerst voor Sidonia moeten zorgen en later alsnog komen opdagen.
De avonturen die ze in Nepal beleven zijn bovendien vrij vaag. De vijanden worden niet goed uitgewerkt en de reus op het eind is nogal een lachertje. Bovendien wordt hij niet verslagen door de sterke Jerom maar door een magische kring van vriendschap, hoewel onze vrienden het hele album lang niets anders hebben gedaan dan elkaar en anderen afkatten.
Ik heb het album toch een 7 gegeven vanwege het mooie thema, de boodschap, het goede begin en de mooie tekeningen. Wel is het album m.i. vrij slecht geïnkt. De kleuren zijn wat flets en zeker de gezichten van onze vrienden zien er simpeltjes en vlak uit.
Datumvrijdag 03 december 2021 07:58

Reactie no. 49
NaamDanny
Leeftijd41
Cijfer7
RecensieBij het herlezen van deze strip, is het eerste woord dat in mij opkomt. "Saai"

De tekenigen zijn fijn in orde en met de achterliggende boodschap "Vriendschap en liefde overwint alles" is uiteraard niets mis, maar de weg die er naar toe wordt gewandeld is opzicht nu niet echt bijzonder.... Het begint al bij de bron van het verhaal, Tante Sidonia, die zich het lot van de wereld wel heel erg aantrekt en er een "dodelijke" angst pschyose van krijgt. Had liever gezien dat ze op een wat meer realistische manier werd uitgeschakeld.

Wiske blijkt de uitverkorene te zijn die tante kan helpen maar daarvoor moet ze wel eerst naar Nepal/tibet toe.
Het verloop van het verhaal draait dus eigenlijk hoofdzakelijk om Wiske, wat eigenlijk niet zo heel bijzonder is, want zij is samen met Lambik toch wel de dominanste figuur in de boeken die ik gelezen heb.

Het grootste manco is dat, behalve tante die ziek wordt en een gevecht met een reus er eigenlijk helemaal niks gebeurd. Zouden de plaatjes foto's zijn was dit een D-reizen vakantie brochure geweest.

Datumzaterdag 05 december 2020 15:43

Reactie no. 48
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieEen als eerbetoon geschreven verhaal. Zoals in de andere recensies te lezen staat ook één van de betere uit de serie. Ook één van de serieuzere, een met een ernstige maar mooie boodschap. Misschien is de boodschap om het mooiste van de wereld te schenken, wat liefde is, een beetje cliché inmiddels maar het brengt een mooi album voort. Het is wel een album dat niet helemaal vies is van een portie melodrama. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de ziekte van Sidonia een beetje uit de lucht komt vallen: dergelijke toevallen heeft ze om de zelfde redenen eerder gehad. Het album is erg serieus hoewel er toch ook zeker humoristische momenten in zitten. De dialoog over trouwen het gedoe met Suske op de riksja. De tocht door Nepal is mooi en logisch gedaan, wel in een belerend kader: zo leren wij over lijkverbrandingen, khukris en Hanoeman. Het is een tocht vol spanning, vriendschap ( o.a. Toky), beproevingen en vormen van sabotage. De vijanden zijn zeer sterk en erg serieus te nemen, in dit verhaal geen tijd en ruimte voor flauw gedoe, een strak getekend goed uitgewerkt spannend verhaal dit keer. Natuurlijk is de uiteindelijke clou al ver van te voren duidelijk maar door de kwaliteit van vertellen/ verhalen is dat geen probleem. Een mooi uitgebalanceerde episode. Ook hier wat vragen al zijn het kleine: Wiske is veel opvliegender van karakter dan Suske. Waarom is zij de Parel in de Lotusbloem…alleen vanwege Schanulleke? De tekeningen zijn soms wat vreemd en vallen iets uit de toon met de dan geldende stijl. Toch is altijd prachtig gedetailleerd en met zichtbaar met meer zorg gemaakt dan veel andere albums.
Datumdonderdag 22 oktober 2020 09:12

Reactie no. 47
NaamBernard De Volder
Leeftijd34
Cijfer10
RecensieIk had zo te doen met onze vrienden toen ze vol trots en opluchting bij de dalai lama kwamen met de grootste en mooiste edelsteen die ze konden vinden, en hij dan pardoes in scherven op de grond viel.

Het gaat om de boodschap rond vriendschap die ik zo mooi vind. Zeker de betekenis rond de witte zijden sjalen, die om de hals van tante Sidonia en Willy Vandersteen belandt, blijft me het meeste bij. Vandaar net een streepje voor de 7 Schaken wat mij betreft :)

Datumdonderdag 26 juli 2018 12:44

Reactie no. 46
NaamRemco
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieZonder enige twijfel het beste S&W album ooit gemaakt!
In één woord 'Prachtig' !
Datummaandag 22 mei 2017 22:09

Reactie no. 45
NaamRemco
Leeftijd40
Cijfer10
RecensieZonder enige twijfel het beste S&W album ooit gemaakt!
In één woord 'Prachtig' !
Datumzondag 02 april 2017 09:15

Reactie no. 44
NaamLiana Verver
Leeftijd50
Cijfer9
RecensieDit verhaal is werkelijk schitterend en het mooiste en beste Suske en Wiske boek wat ik ooit gelezen heb, helemaal omdat de Daila Lama erin voorkomt.
Datumwoensdag 26 februari 2014 21:34

Reactie no. 43
NaamRemon V.
Leeftijd36
Cijfer10
RecensieWel, dit is voor mij een van de allermooiste albums ooit gemaakt in de rode reeks zijnde deel 214 en prachtig als gouden en rode voorkant !

Heb toen ik 12 was deze 'gouden versie' gekocht op aanraden van mijn vader.
Ik hield niet zo van verandering, dus vond ik rood beter bij de rest passen, feit is mijn vader had gelijk.

Heel het verhaal ben ik al 24 jaar lang geboeid en ontroerd...

Meer gevoel als woorden voor.

Gewoon prachtig!

Datumzondag 06 oktober 2013 20:42

Reactie no. 42
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieDit album is gemaakt door Paul Geerts om zijn leermeester Van der Steen te eren. Het verhaal is wel vermakelijk maar ik vind het geen topper.

Dit album draait om vriendschap en 'alles daarvoor over hebben.' Dit blijkt uit de fragmenten waarin:
-Suske en Wiske naar Nepal afreizen om daar 'het mooiste ter wereld te vinden, zodat dat Sidonia kan genezen.
-Wiske's opoffering om haar dierbare Schanulleke te ruilen tegen het tekenende aapje. (blz. 29)
-De actie van Lambik om Jerom te redden. (blz. 35)
Naast de reddingsactie die weer op z'n Lambiks is zorgt hij ook voor de nodige humor:
Bijvoorbeeld: zijn overmoedigheid op blz. 37. Dat hij z'n mond weer eens voorbijpraat en Jerom's opmerking op blz. 39. De aankomst op de luchthaven op blz. 31. Er ontstaat tussen Lambik en het tekenende aapje Toky een soort vergelijkbare relatie als met Tobias het straathondje.
Beide diertjes zijn in bepaalde opzichten eigenlijk slimmer dan Lambik.

Ook Wiske wordt door al die complimenten bevangen door een soort hoogmoedigheid zoals oa. blijkt op blz. 33.

Wat in goede zin verder opvalt is: Dat kinderarbeid op blz. 22 kort maar erg krachtig duidelijk wordt. Tussen neus en lippen door pikken we nog wat snippers van de lokale cultuur mee. Het feit dat Tante Sidonia uiteindelijk bezwijkt op blz. 8 is nog steeds actueel. Als je het journaal tegenwoordig opzet zou je haast spontaan depressief worden met al die berichten over oorlog en de crisis, om maar te zwijgen van de vele belastingen die we moeten betalen.

Waarom is dit album ondanks bovengenoemde punten dan geen topper?
-De reden waarom Jerom en Lambik in eerste instantie achterbleven is me niet echt duidelijk. Als reden wordt opgegeven: "Dat ze voor Sidonia zullen zorgen." Maar later komen ze alsnog naar Nepal. Is er dan ineens geen zorg meer nodig?
-Het verbaast me dat er geen sprake is van een taalbarriëre. Mensen in Tibet zullen doorgaans geen Nederlands spreken.
-Het is wel erg toevallig dat de twee witte sjaals bij Sidonia en Van der Steen terecht komen.

Met de tekeningen is ook iets merkwaardigs aan de hand. Er zijn hele mooie platen bij zoals de eerste 2 bladzijden, de toren op blz. 49 en blz. 15. Maar de tekeningen/inkting is wel erg wisselend van kwaliteit, vooral de hoofdpersonages zien er soms niet mooi uit. Zie:
Tante Sidonia op blz. 7, S & W in strook 37,38. Lambik op blz. 36 en het tweede plaatje van strook 179.

Misschien ben ik wel te kritisch maar ik heb toch het gevoel dat men (te geforceerd) de goede bedoelingen en bijbehorende boodschap als prioriteit stelden. Dit ging naar mijn mening een beetje ten koste van de kwaliteit. Zoals al eerder gezegd 'geen topper' maar wel een vermakelijk album waarin een 'wijze boodschap' wordt overgebracht zonder dat dit te ernstig wordt. Een ruime voldoende lijkt me dan ook op z'n plaats.

Datumdonderdag 01 augustus 2013 15:51

Reactie no. 41
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer9
RecensieDit album kent zeer sterk tekenwerk met prachtige plaatjes uit Nepal. En in tegenspraak met het commentaar van andere recensisten vind ik ook het verhaal bovengemiddeld. Er gebeurt veel in dit verhaal, we komen heel veel te weten over de cultuur in Nepal en de boodschap over vriendschap komt goed, en niet geforceerd, over. De enige storende elementen zijn de bladzijde lange KLM-reclame en de eenvoudige manier waarop de reus aan het eind wordt verslagen
Datumzondag 4 november 2012 07:02

Reactie no. 40
NaamDaem Stijn
Leeftijd31
Cijfer5
RecensieInderdaad een flauw afkooksel van De Gouden Cirkel, één van de meesterwerken van Willy VDS. Een veel minder geslaagde "remake" dan bijvoorbeeld De tamme tumi (cfr. de bronzen sleutel). Ook voor één van zijn andere succesnummers angst op de amsterdam haalt Paul Geerts duidelijk de mosterd ergens anders, namelijk bij de verhalen van de onovertroffen blauwe reeks. De ene imitatie is duidelijk beter geslaagd dan de andere. In dit geval krijgt Sidonia haar zoveelste depressie en valt zomaar in coma; Wiske begint dan stemmen te horen, vervolgens een toeristisch uitstapje en op het einde de strijd tegen een lamlendige reus. Tja...

Een veel beter eerbetoon aan Willy is m.i. het album De 7 schaken. Meer dan een 5 kan ik dus echt niet geven. De betere werken van Paul zijn volgens mij : de tamme tumi, angst op de angsterdam (ook al zijn deze dus niet bijster origineel), de krimson-crisis, het dreigende dinges, de 7 schaken, de hellegathonden en in mindere mate het drijvende dorp (zie echter ook lambiorix).
Aangezien dit mijn eerste (en voorlopig enige) recensie is, voor de volledigheid mijn persoonlijke top 10, echter gesplitst in de albums met en zonder jerom gezien ik vind dat de kwaliteit van de albums zonder jerom over het algemeen een stuk beter is en vergelijken tussen beide dus moeilijk is :

Zonder Jerom :
1. De Ringelingschat
2. De Schat van Beersel
3. De Tartaarse Helm
4. Het Geheim van de Gladiatoren
5. Lambiorix (of bronzen sleutel)

Met Jerom :
1. De Texasrakkers
2. De Dolle Musketiers
3. De Kleppende Klipper
4. De Sissense Sampan (beste met aartsvijand krimson)
5. De Stemmenrover (of circusbaron)

Datumvrijdag 15 oktober 2010 14:59

Reactie no. 39
NaamFrank
Leeftijd37
Cijfer5
RecensieDit 'verhaal' mag geen voldoende krijgen. Het is een genante aaneenschakeling van gebeurtenissen zonder enig dwingend kader - mooi getekend, dat wel. De vergelijking met De Gouden Cirkel is in diverse recensies al gemaakt. En dan zie je het verschil tussen Vandersteen en Geerts. De een is een rasverteller, de ander een rastekenaar.
Geerts is een pijnlijk voorbeeld van het "Peter Principle": een werknemer stijgt tot het niveau van zijn incompetentie. Geerts had binnen de studio gewoon tekenaar moeten blijven; maar nee, hij kwam in precies die positie die hij niet aankon.
Maar laten we het positief afsluiten: dit verhaaltechnisch prutswerk maakt eens te meer duidelijk hoe goed Vandersteen was. Als je diens verhalen leest, lijkt een prima verhaal niet meer dan vanzelfsprekend.
Waar het album de waarde van oprechtheid predikt, is het ironisch dat dit schijnverhaal zulke geweldige scores haalt.
De parel in de lotusbloem is geen parel in de reeks.
Datumdonderdag 22 juli 2010 11:12

Reactie no. 38
NaamKees
Leeftijd52
Cijfer10
RecensieEen 10 voor het tekenwerk, dit is Paul Geerts op zijn best en daarom was hij, ook al waren zijn verhalen vaak wat slap, een waardige opvolger van Vandersteen. Ik wil dit album gedrukt op perfect papier met linnen rug en lederen band met goud op snee en daar heb ik dan wel E200 voor over, zo mooi vind ik het. Dit is kunst met een grote K.
Datumvrijdag 7 augustus 2009 22:42

Reactie no. 37
NaamJeroen de Munter
Leeftijd27
Cijfer6
RecensieIk ben het eens met Joffer en Jurre en co: dit verhaal is overgewaardeerd.
Het begint al slecht: Sidonia krijgt haar zoveelste crisis (...) en Wiske hoort stemmen vanuit Nepal (...). Het eerste vind ik een gebrek aan creativiteit, het tweede (nl fantasy) doet het 'em bij mij nooit goed. Als de redding van Sidonia dan ook nog ligt in 'het mooiste van de wereld', dan druipt de zeemzoeterigheid er vanaf. Uiteraard komt alles goed nadat weer maar eens een gigantische tegenstander de strijd verliest en zowel Sidonia als Van der Steen een roos sjaaltje om zich heen krijgen... Leuk dat de sfeer tussen de tekenaars goed was, maar geef aub in't vervolg een afscheid op een manier die de lezer-verzamelaar niet stoort. (lezen in een strip dat het een strip is, net zoals in album 26 van Kiekeboe en album 50 'afgelast wegens ziekte') vind ik nooit leuk: ik wil opgaan in het verhaal. Bekennen dat het een strip is, rukt me net los uit het verhaal...

Al bij al nog een voldoende omdat we toch wat cultuur bijgeleerd krijgen. Dat het cijfer niet hoger is, is omdat ik mij (mede doordat ik Vlaming ben) die goedkope reclame voor de KLM nu al wel gehad heb... Wanneer nemen zij eens Brussel Airlines of een lage kostenmaatschappij? Of waarom niet een van de vele reistoestellen die Barabas ooit maakte?

Datumdinsdag 26 mei 2009 14:48

Reactie no. 36
NaamHarm Jan Grinwis
Leeftijd12
Cijfer8
Recensiemooi verhaal. erg leuk bedacht. wel appart dat het dit keer wiske is die iets speciaals meemaakt en het is suske die haar niet gelooft, wat normaal precies omgekeerd gebeurd. mooi getekend en een goed verhaal. wel vreemd dat jerom niets doet tegen de gemene schurk. zoveel groter is hij toch niet.
Datumzaterdag 2 mei 2009 20:57

Reactie no. 35
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieEen mooi verhaal, maar wel behoorlijk overgewaardeerd. Het is mooi geschreven, mooi getekend, maar echt bijzonder belabberd geinkt. Dat niveau had niet geaccepteerd moeten worden voor een album waarmee Paul Geerts zo'n speciale boodschap naar zijn mentor wilde sturen.
Datumwoensdag 31 december 2008 15:05

Reactie no. 34
NaamRutger Jungslager
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieMooi verhaal over vriendschap. De "goudkleurige" versie die eerst verscheen is inmiddels een collectors item denk ik..
Datumdonderdag 14 augustus 2008 10:08

Reactie no. 33
NaamV. Ritas
Leeftijd17
Cijfer6
RecensieIk deel de mening van J. Joffer en Jurre. Op zich is het een prachtig idee om een eerbetoon voor Vandersteen te maken, maar dat feit op zich zou geen reden moeten zijn om het dan maar meteen een 10 te geven.

Het verhaal begint ook alleraardigst, maar zodra onze vrienden in Tibet zijn slaat de verveling toe. Wiskes zoektocht beperkt zich vooral tot toerisme, en het verhaal wordt geen moment écht spannend. Uiteindelijk komen we dan bij een reus, die (verrassing verrassing) nu eens niet door Jerom maar door een 'keten van vriendschap' in één klap wordt verslagen. Alhoewel ik er niets tegen heb dat verhalen ietwat spiritueel zijn vond ik dit er wel ver over. Een gemaskerde bende zou dan misschien wat cliché zijn, maar Paul had toch wel wat originelers kunnen verzinnen om wat spanning in het verhaal te brengen

Ik denk ook niet dat dit als verhaal hoge punten had gekregen als het geen eerbetoon met een mooie kaft was. Er is niets waarin dit album zich onderscheidt van andere middelmatige albums.

Datumdinsdag 29 juli 2008 13:02

Reactie no. 32
Naamlenn van engelen
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieEen geweldig album,het mmoiste album van paul geerts ooit.
Het was een eerbetoon aan willy vandersteen en het is een mooi album geworden met leuke grappen en er zit echreen goed verhaal in.
super
Datumdinsdag 1 juli 2008 19:54

Reactie no. 31
NaamJurre
Leeftijd22
Cijfer6
RecensieIk sluit me geheel aan bij de mening van J.Joffer over dit ongelooflijk overgewaardeerde album. Ik had er hoge verwachtingen van, met al die lofzangen, maar ik ben nu een illusie armer.
Natuurlijk zijn S&W op hun best waarneer ze ofwel naar een ander tijdperk ofwel een verre streek afreizen, zoals hier nu het geval is, maar zoals de bovengenoemde heer Joffer al zei komt hun avontuur in het verre Nepal in eerste instantie niet uit boven het niveau van een vakantiereisje van een stel bleke toeristen. Bovendien lijkt Wis bij vlagen aan ADHD te lijden. Zelfs Suske ontgaat dat niet: "Ja t'is al goed... Wees toch kalm" (pag 29)
Je haalt me de woorden uit de mond Sus...
Wat betreft sluikreclame ben ik het nodige gewend van S&W albums, maar hier is het ronduit tenenkrommend. "De KLM wenst u goede reis" "Bik en Jerom nemen de volgende KLM vlucht." "Als er iemand ons kan helpen dan zijn het wel de mensen van het KLM-kantoor." KLM KLM KLM. Waarom is er geen enkel karakter dat zegt: "Ik kan potverkoffie geen KLM meer zien!" ?
Okee, ik ben te gemeen: als op pagina 34 het echte avontuur gaat beginnen krijgen we toch nog een stevig S&W verhaal en komt het allemaal nog redelijk goed, maar ook hier steekt het nergens uit boven een gemiddeld album en rechtvaardigt het niet die bijna mythische status die er aan dit album verbonden wordt. Misschien dat de auteur mij als troost het mooiste geschenk op aarde had kunnen aanbieden: een spannend S&W avontuur zodat ik uit de depressie verlost kan worden die ik aan deze rommel heb overgehouden.
Datumzondag 15 juni 2008 15:36

Reactie no. 30
Naamadrie van Putten
Leeftijd44
Cijfer10
Recensiede hele gedachte achter dit verhaal is de vriendschap voor elkander en liefde voor de personen van wie we houden.
en net als in dit verhaal zouden we wat meer voor elkaar over moeten hebben.
een verhaal zo mooi om tranen in je ogen te krijgen
Datumzondag 15 juni 2008 11:20

Reactie no. 29
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieIk weet het, de strip is goed bedoeld, het is een eerbetoon van Paul Geerts aan zijn vriend en leermeester Willy Vandersteen. Destijds aan hem overhandigd in het tv-programma "In de hoofdrol", als ik me niet vergis. En de arme Geerts heeft het hele album in zijn vrije uurtjes in elkaar gezet, bereidwillig geassisteerd door zijn collega's van de studio. Maar schiet me maar lek, ik vind het geen leuk album. Opnieuw, na de Raap van Rubens en Angst op de Amsterdam, vertilt Paul Geerts zich aan een mega-project. En een album hoort nou eenmaal geen hoge punten te krijgen op grond van een geinige voorkant (trek dit jullie aan, collega-recensenten!), maar van de inhoud.
Goed. Na vluchtig het nieuws van de dag te hebben, belandt Sidonia in een acute depressie. Wiske ontvangt een signaal op uit Nepal en een boeddhistische monnik weet haar te vertellen dat ze tante kan redden met "het mooiste wat er op aarde te vinden is". Dan weet je het wel: er worden vier tickets naar Nepal geboekt en het spul kan op avontuur.
Twee albums zijn onontbeerlijk vergelijkingsmateriaal in deze. Om te beginnen De gouden cirkel, waarin Vandersteen onze helden op een dergelijke missie stuurt; het is niet toevallig dat juist dát album op pagina 21 wordt getoond. Het andere stripalbum waaraan sterk wordt gerefereerd is Kuifje in Tibet. Ook daar trekken de helden de Himalaya in voor een emotioneel en uitputtend avontuur, op basis van een vage kreet over de lange afstand.
Het niveau van deze albums haalt De parel in de lotusbloem echter op geen stukken na. Sus en Wis hangen in Nepal vooral de toerist uit, en ze lijken nooit echt in gevaar te verkeren, zeker niet met Jerom erbij. Terwijl het zweet je in De gouden cirkel toch regelmatig in de handen stond. En over de ijzingwekkende gevaren die Kuifje in Tibet meemaakte hoef ik het al helemaal niet te hebben. In plaats van spanning dist Paul Geerts vooral heel veel informatie uit reisfoldertjes op, die het verhaal geen steek verder helpt. Gedoe over heilige koeien, rituele messen, rijstvelden, crematies en allerlei andere meuk die alleen maar wordt gebruikt om risicoloos de bladzijden te vullen. En laat ik maar niks zeggen over de slaapverwekkende finale met die zouteloze reus.
Maar het ergste is: het is een album over de kracht van vriendschap? Waarom staan Sus, Wis en Bik elkaar dan de hele tijd uit te kafferen? "Ik draai je de nek om!" "Loop naar de maan!" "Hou je kwebbel!" "Van dat wicht krijg ik het nog aan m'n hart!" Zo horen onze helden zich niet te gedragen. En juist hierom blijft het album zo ver achter bij de hartverwarmende Gouden cirkel en Kuifje in Tibet.
Tot slot, met sluikreclame voor KLM en Sony (hoeveel geld zouden die Japanners geschoven hebben om consequent plaatje na plaatje genoemd te worden?) maak je me ook niet heel erg blij. De parel in de lotusbloem blijft een slap verhaaltje met te weinig spanning en te veel krokodillentranen. Wel mooi getekend, dus vandaar toch nog een voldoende.
Datumzaterdag 24 mei 2008 14:32

Reactie no. 28
NaamRUBEN WIENK
Leeftijd9
Cijfer10
RecensieDit bij mij de nummer 1 het is het mooiste verhaal wat ik ooit heb gelezen. Het is zo mooi en spannend over de regenboogkrans tante sidonia ligt op sterven. Het aapje in het boek is ook erg grappig figuur een erg leuk verhaal over de slaven die werken voor het grote gebouw. Het is ook leuk dat Willy Vandersteen er nog in voorkomt de laatste blz. dat werd weer een x tijd dat Vandersteen er weer in voorkwam de laatste x was volgens mij nummer 162 de nare varaan.
Datumdonderdag 8 mei 2008 09:16

Reactie no. 27
NaamRamon
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieDit is zonder twijfel mijn favoriete stripalbum ooit gelezen. De boodschap is zo goed, de personages zijn zo sterk, de tekeningen zijn prachtig, de sfeer is typisch S&W, de grappen zijn heel sterk en daarbij is het heel mooi dat Willy op de laatste pagina geëerd wordt. Inderdaad zal hij altijd in vele harten blijven voortleven (waaronder de mijne). Niets dan respect voor Willy en natuurlijk Paul Geerts die hiermee een meesterwerk aflevert.
Datumdinsdag 27 november 2007 09:54

Reactie no. 26
NaamJason
Leeftijd11
Cijfer10
Recensie10 op 10 een super verhaal. het beste wat ik heb.
leuk, spannend, grappig, wat heeft een verhaal meer nodig.
DatumSun Jun  3 13:15:49 2007

Reactie no. 25
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer10
RecensieWat een pracht verhaal, werden er tegenwoordig nog maar verhalen van deze kwaliteit gemmaakt
DatumSun May 20 17:39:30 2007

Reactie no. 24
NaamRemco
Leeftijd29
Cijfer10
RecensieEcht een heel dikke 10 !!
Alles maar dan ook alles zit erin verwerkt en dat maakt het geheel tot een échte Parel in deze Suske & Wiske reeks !
Gewoon PERFECT !
DatumFri Nov  3 00:30:35 2006

Reactie no. 23
NaamGerhard Burgers
Leeftijd39
Cijfer10
Recensiein een woord: AF. Wat een prachtig album! Leuke grappen, goede boodschap, prachtige tekeningen. De Indische sfeer, gewoon subliem.
DatumSun Oct 15 01:03:40 2006

Reactie no. 22
Naamhellen
Leeftijd11
Cijfer10
Recensieik kan er niet veel meer over zeggen want het is gewoon perfect !daarom geef ik het dan ook 10 punten ik heb dit boek vanuit de gazet. ik kan nog zeggen dat ik een fan ben van suske en wiske want ik lees suske en wiskes strips liever dan jommeke's strips!!!!!!!!!
DatumWed May 24 17:22:43 2006

Reactie no. 21
Naamherman(billie0
Leeftijd14
Cijfer9
Recensiegoed verhaal . het is een van de beste tot nu toe.
DatumSat Apr 29 12:08:54 2006

Reactie no. 20
Naamevatjuhzzz
Leeftijd11
Cijfer10
Recensieik vond het heel erg tof en mooie tekeningen. het verhaal was goed. niks was fout! ik vond het zo goet dat ik er van moest huilen. erg mooi dus!!!tof!
DatumFri Apr 14 11:56:54 2006

Reactie no.19
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieTsja.... wat moet je nou aan al die andere recensies toevoegen??
Het gemiddelde cijfer spreekt voor zich!!!
Goed verhaal, goede tekeningen......een pareltje in de S & W serie!!!
DatumSat Mar  4 18:54:51 2006

Reactie no. 18
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieDit verhaal is gewoon perfect. Ik heb beiden de gouden versie en de rode versie gelezen, en de gouden versie heeft toch wel wat andere dingen...maar het blijft een aangrijpend verhaal.
DatumSat Sep  3 23:16:36 2005

Reactie no. 17
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer10
RecensieEen prachtig verhaal en een prachtig cadeau van Paul Geerts...het verhaal is mooi, ontroerend, maar nog steeds zit er een fijne dosis humor in die op een passende manier in het verhaal is verwerkt, denk aan de schrik van Suske en Wiske wanneer ze Lambik volledig uitgerust zien op de luchthaven.
DatumFri Aug 26 06:15:48 2005

Reactie no. 16
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieDit is echt een klassieker, het is echt een mooi en ontroerend verhaal. Suske en Wiske doen er echt alles aan om hun tante te redden, een mooi stuk uit het verhaal was dat Wiske haar allerliefste Schanulleke zelfs weggeeft om tante Sidonia te redden, Ik heb dit verhaal al heel vaak herlezen maar hij gaat nooit vervelen. Het verhaal is echt 1 van mijn favorieten en dit verhaal verdient gewoon een 10!!!!!
DatumTue Jul  5 17:14:07 2005

Reactie no. 15
NaamSteve Van Nieuwenhoven
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieDit is zonder twijfel het beste album dat er ooit gemaakt is.
DatumMon May 16 14:18:24 2005

Reactie no. 14
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer10
RecensieMet recht een van de allerbeste Suske En Wiske albums. De tekeningen zijn prachtig, het verhaal meeslepend en de algehele boodschap zeer terecht.
Ik heb dit destijds via-via gekocht in de gouden versie, maar dit verhaal was mijns inziens gewoon te goed om niet in de reeks te worden opgenomen, vandaar -denk ik- dat het later toch uitgebracht werdt als no. 214. Dat is dan uiteindelijk ook mijn 'leesexemplaar' geworden.
DatumSun Mar 6 23:45:08 2005

Reactie no. 13
Naam ivar
Leeftijd 19
Cijfer 10
Recensie Zelf ben ik een grote suske & wiske fan,ik heb heel veel dingen over de parel in de lotusbloem gelezen en bestuddeerd en zag jullie site op internet waar ik dingen zocht erover.
Ik vind bijna alle verhalen leuk en kan nog steeds in een deuk liggen om die gekke lambik bijvoorbeeld, maar deze strip vind ik de beste.
Ik vind dat de makers het heel erg duidelijk en goed uitleggen aan de lezers wat het eigenlijk inhoud.
Zelf ben ik erg spiritueel en heb ik veel gemediteerd en rust gezocht en weet ik inmiddels een stuk meer.
Leuk dat er in een strip zoiets word uitgelegd op een leuke spannende manier.
Datum Thu Jan 20 22:18:53 2005

Reactie no. 12
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Met pracht en praal een 10! Een ijzersterk verhaal met een boodschap over vriendschap en liefde. "Oh mani padhe uhm". Met recht een S&W met gouden kaft. Voor mij is dit album wederom een bevestiging van de kwaliteiten van Geerts en de vriendschap met Willy. Net zo ontroerend als bijvoorbeeld "de 7 schaken" en "De gouden circel". Alleen al door dit album te lezen en een album van nu, doet het me aan het hart om te weten dat Paul de pen heeft overgedragen aan Marc die er nu een zooitje van maakt!.
Dit album is gewoon perfect in alle details, humor, tekeningen, boodschap en sfeer plus nog leerzaam ook. Een echte Parel in de reeks!
Datum Thu Sep 30 14:25:35 2004

Reactie no. 11
Naam martijn van gool
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie heel erg mooi verhaal en ook droevig. maar ik vond het wel heel mooi dat toen de parel kapotviel dat sidonia toch nog beter kon worden en dat de slaven toch nog bevrijd werden. een heel heel heel heel mooi album. ik heb alleen een andere kaft
Datum Wed Feb 18 14:21:06 2004

Reactie no. 10
Naam Maurits Vroom
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Zoals bij eerdere commentaren al aangegeven, zeer knap getekend en een goed scenario, maar dit nummer is voor mij het jump the shark album (normaal het moment waarop een tv serie alleen maar slechter wordt) Ik lees graag albums van hiervoor, maar daarna kan ik het helaas niet opbrengen.
Datum Wed Jul 23 11:02:51 2003

Reactie no. 9
Naam Chowan Nikolaas
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Dit album is geweldig.
Maar tante Sidonia was ziek en hoe konden Suske en Wiske alleen naar Nepal gaan.
In het begin had Suske een bende inelkaar geslagen.
Maar Suske kon niet z´on man aan als Jerom in de begin van ´De dolle musketiers´.
Die wonen ook in Nepal.
Maar later kwamen Lambik en Jerom.
Die gingen op zoek naar de parel in de lotusbloem en Sidonia werd beter.
Datum Tue Jul 22 22:47:29 2003

Reactie no. 8
Naam Boudin
Leeftijd 25
Cijfer 8
Recensie Op zijn minst het knapst getekende album van Paul Geerts en waarschijnlijk zelfs van de hele reeks. Maar we gaan elkaar toch geen mietje noemen, he!
Geerts heeft de mosterd gehaald bij Vandersteens De Gouden Cirkel: de reis naar het verre oosten, allemaal om het leven van een goede vriend te redden, alleen is het nu tante Sidonia die ziek is in plaats van professor Barabas.

(Zie ook bij De Tamme Tumi)

Zo zie je maar dat al de beste albums van Geerts eigenlijk maar remakes zijn - weliswaar bijzonder geslaagde remakes - van oorspronkelijke Vandersteenpareltjes.

Datum Fri Jul 4 23:47:19 2003

Reactie no. 7
Naam Timo
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Gewoon Geweldig, Fantastisch en Superduper!!!!!!!
Datum Thu May 22 19:56:51 2003

Reactie no. 6
Naam ferdi felderhof
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Een beter kado had Paul Geerts Willy niet kunnen geven. Dit is met recht 1 van de beste S&W verhalen ooit. Zo goed bedacht, zulke mooie tekeningen en de versie met de gouden kaft is wel mijn favoriet, dit boek verdient ook gewoon echt een gouden kaft!
Datum Mon May 12 23:14:44 2003

Reactie no. 5
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 10
Recensie De boodschap van vriendschap zit er goed in het is grappig en het verhaal steekt goed ineen. Een emotioneel verhaal!
Datum Sat May 3 12:04:22 2003

Reactie no. 4
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Een pracht van een verhaal! Klasse tekeningen! Een waarlijk bewijs van Pauls vriendschap voor Willy Vandersteen! Ik wens me werkelijk van zulke verhalen, die ons vreemde kulturen en godsdiensten op een verklarende manier dichterbij brengen!
Alleen de inkting van het verhaal laat te wensen over!

P.S. Voor niet al te lange tijd geleden is Paul door onze koningin tot ridder geslagen worden. Waarom laten we hem niet, vanwege dit verhaal, in Oslo voor een Nobelprijs voorstellen, b.v. die voor vrede! Want als ik zie, wat voor misselijkmakende politici deze prijs gewonnen hebben!

Datum Fri May 2 15:02:45 2003

Reactie no. 3
Naam joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Beauty. Alles er op en eraan!! Klasse!!!!
Datum Fri May 2 13:24:53 2003

Reactie no. 2
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Mooi verhaal. Mooi getekend. Maar het verhaal 'pakt' me niet echt, dus een erg persoonlijke waardering.
Datum Wed Apr 30 17:19:20 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Écht een heel sterk Geerts-verhaal.
De tekeningen zijn zeer goed vooral die plaatjes die een hele bladzijde in beslag nemen.
Wiske in de Lotusbloem en de prachtig gedetaileerde tempel.
persoonlijk vind ik het niet het állersterkste Geerts-verhaal maar het blijft een toppertje van formaat!
Datum Mon Apr 28 15:13:05 2003