Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De krachtige krans


De krachtige krans Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De krachtige krans verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,51

Reactie no. 31
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieGoed album voor een van de beginners dat Paul Geerts zelf doet. Tante Sidonia weet niet waar ze naar op reis moet. Het is waar ze zijn al in veel landen geweest . Maar om een paar jaar terug naar amoras. De long man de zandman dus vond ik wel raar. Een leuk figuur maar wat het te maken met Lambik. Lambik komt bij een raar huis terecht en dat deel is een goed deel Lambik moet naar de zeven zusters voor het licht te gaan halen. En daar zit de fantasie ook weer goed. Maar dat einde is ook raar die James doet gewoon zijn duifjes rond de beelden en floep de beelden worden mensen.
Datumdonderdag 24 november 2022 11:50

Reactie no. 30
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieEen verhaal dat begint doordat de vrienden niet weten waar ze op vakantie zullen gaan. Door de treffer van een dartpijltje wordt het Sussex te Engeland. Lambik blijft in eerste instantie achter e n verdiept zich in Sussex en komt achter informatie die niet al te positief is. Hij reist de helden achter na maar bereikt ze niet. Een wolk neemt hem mee naar het verleden en even later ook de rest van ons favoriete club. Alle herinneringen zijn weg ( op de herinnering aan Lambik na) en een zeer spannend verhaal ontvouwt zich op een typisch Engelse achtergrond. Lambik wordt betoverd en moet een helse opdracht uitvoeren ten koste van hemzelf. Onze vrienden weten nog wel van Lambik en gaan op zoek naar hem maar worden door allerlei mysterieuze voorvallen tegen gezeten. Deze zoektocht zit vol met spannende en onverwachte wendingen. Lambik is hier niet de lolbroek maar een zeer serieus te nemen karakter, af en toe heb je het echt met hem toe doen. Dit geldt ook voor de andere helden, hoewel Lambik hier toch echt terecht de boventoon voert. Jerom kan het niet allen opknappen en het is goed gekozen dat hij het aflegt tegen Skyn-Flint en zijn pure denkwerk dit onverlaat overwint. De overwinning is zelfs griezelig. De beelden van degenen die Lambik voor gingen, is ook een vondst die genoemd mag worden. De enscenering in dit verhaal is enorm goed gevonden. Het hele verhaal ademt een grimmige sfeer die typisch is voor oude Engelse volksverhalen: de Long Man, Skin Flynt, de zeven zusters, het echtpaar Ferryold en hun butler James. Stuk voor stuk karakters die enorm sterk zijn uitgewerkt. Het past volledig bij de geheimzinnigheid die Britse series zo kenmerkt: iets wat alleen de Britten kunnen. Hoewel fantastisch getekend, is de stijl toch wat afwijkend van ander albums. Onze helden zijn af en toe wat minder mooi getekend. Ik vraag me af waarom. Dit is een heel kleine kanttekening bij een verder subliem album, ja echt…een subliem album
Datumdonderdag 22 oktober 2020 21:48

Reactie no. 29
NaamJipR
Leeftijd34
Cijfer9
RecensieWat een heerlijk S&W-verhaal is dit! De Krachtige Krans bevat alles wat ik verwacht van een post-Vandersteen (Geerts) album. Het heeft (een griezelige) sfeer, mooie tekeningen die daar aan bijdragen, en een spannend verhaal. Geerts is een meester in het scheppen van sfeer en daarbij het oproepen van emoties. We zagen dit eerder bij bijv. De Rinoramp, maar ook bijvoorbeeld een Het Dreigende Dinges.
Lambik komt onder de invloed van Lord Skinflint en je hebt gewoon medelijden met hem. Deze emotie wordt versterkt elke keer als butler James met tranende ogen in beeld komt. Het maakt dat je het album in een ruk wilt uitlezen.
Ik heb eigenlijk geen minpunten bij dit album, behalve dan dat het nogal kort aanvoelt (maar dit is misschien slechts perceptie, aangezien ik er als kind lang over deed om door een S&W-album heen te komen).
Er zijn weinig albums na dit tijdperk die aan dit verhaal kunnen tippen. Ik zou willen dat Geerts weer terugkwam als hoofdscenarist/tekenaar in de studio!
Datumvrijdag 10 juli 2020 14:29

Reactie no. 28
NaamChris
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieNa de jaren 60 zijn er veel matige albums uitgebracht, maar de studio beleefde een kwaliteitspiek tussen ca. 1988 en 1991. In die jaren werden er stuk voor stuk goede albums afgeleverd. De Krachtige Krans is daar zeker een van. Voor wat we gewend zijn van S&W is dit een bijzonder spannend en duister avontuur
Datumwoensdag 11 september 2019 13:04

Reactie no. 27
NaamRobin
Leeftijd44
Cijfer10
RecensieIk denk haast wel de beste Suske en Wiske die ik heb gelezen (en dat zijn ze allemaal).
Er zit een hele mooie spannende sfeer in dit verhaal. Met Lambik die juist met zijn karakter in de problemen komt, maar ook met zijn moed het probleem te lijf gaat.
De sfeer is het meest te vergelijken met die in de Angst op de Amsterdam
Datumzondag 02 september 2018 10:38

Reactie no. 26
NaamBruce
Leeftijd43
Cijfer10
RecensieHéél goed en spannend en vooral eng verhaal. Echt enge sfeer en horror.ook gewelddadig zoals hoe Lambik het paard wild slaan met een stok als het paard moe wordt en instort van het rennen.zelfs Lambik ziet er daarna heel eng uit.Eigenlijk niets voor kinderen.Toen ik het voor het eerst las was ik ook bang.Zou mooi zijn als dit verhaal verfilmd wordt. Nog maals een dikke 10.
Datumdinsdag 07 november 2017 17:06

Reactie no. 25
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieLeuk album over een soort oude engelse legende. De "stenigings-scene" is misschien wel een beetje te geweldadig, maar het loopt gelukkig goed af.
Datumdinsdag 30 juni 2015 01:40

Reactie no. 24
NaamDanny
Leeftijd35
Cijfer10
RecensieDit behoort tot mijn favoriete S&W en zeker een favoriete Geerts, het was alweer meer dan 30 jaar geleden dat er een album verscheen met Duistere machten als hoofd onderwerp. toegegeven Geerts maakte al eerder het eveneens sterke "De hellegat honden" waarin ook zwarte magie centraal staat maar hier maakt hij de dreiging nog groter. onze vrienden worden hier op de proef gesteld tegen een bijna niet te verslaande vijand.
sfeer is prima en de Spanning wordt tot op het laatst volgehouden.
Datumvrijdag 17 januari 2014 15:39

Reactie no. 23
NaamStefanO
Leeftijd33
Cijfer7
RecensieVan de verhalen die helemaal van Paul Geerts zijn is dit zeker een van de betere, hoewel het niet echt kan tippen aan de oude verhalen van Vandersteen. Horror en mystiek zijn heel knap verenigd met het traditionele karakter van de S&W-verhalen, het verhaal is ook best goed uitgewerkt en ook qua humor best in orde. Tussendoor wel enkele minder goed uitgewerkte passages of scènes die niet helemaal logisch verlopen, zoals in heel veel van de latere verhalen.
Datumzondag 13 oktober 2013 19:35

Reactie no. 22
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEen album met (zoals dat wel vaker voor S&S albums geldt) een geheel eigen sfeer. Die sfeer is te wijten aan: de spookachtige sfeer en de bijfiguren zoals: "de Ferry-Olds, Long man of Wilmington. Ook bepaalde tekeningen helpen mee om de juiste sfeer te scheppen. Die tekeningen zijn wel wat wisselend van kwaliteit, soms zijn ze heel goed maar soms ook niet. De manier van reizen 'met de roze wolk' vind ik wel leuk gevonden. Ook leuk is dat er bestaande dingen zijn verwerkt in het verhaal zoals: de eerdergenoemde lange man en de zeven zusters.
Het is wel erg toevallig dat butler James toevallig de afgerichte witte vogels heeft om de standbeelden weer in normale mensen te veranderen, maar dat doet verder niets af aan de kwaliteit van het verhaal.

Kortom een goed verhaal en een prima sfeer maakt het gewoon tot een goed album! Een 8,5 die ik vanwege de tekeningen naar beneden afrond.

Datumzaterdag 06 juli 2013 11:10

Reactie no. 21
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer5
RecensieOp zich geen slecht album.
Goed verhaal, goede tekeningen en humor.
Waarom een laag cijfer? Omdat ik horror niet vind passen bij s&w, sprookjes wel
Datumwoensdag 1 mei 2013 13:51

Reactie no. 20
NaamRaymond v.B
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieEen verrassende keuze van Paul Geerts om een echt griezelig verhaal te schrijven, maar het is goed gelukt. De duistere sfeer komt goed tot uiting en zelfs Jerom lijkt even niet onoverwinnelijk. Het verhaal klopt en leest heerlijk. Dit is ook een album die je vaker terug leest. Toch zijn er ook wel enkele minpuntjes, zoals de inking en de vreemde manier van tijdreizen(de roze wolk). Ook heb je natuurlijk gelijk door dat de zoon van zuster zeven de butler is. Maar desondanks verdiend dit album een hoog cijfer.
Datumzondag 9 december 2012 23:00

Reactie no. 19
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieLeuk griezelverhaal dat zich in Engeland afspeelt, met een mooie hoofdrol voor Lambik. S&W komen niet zo heel vaak op het eiland terecht en met de goede tekeningen in dit verhaal is dit een memorabel album
Datumzondag 4 november 2012 14:20

Reactie no. 18
NaamRick Wiselaar
Leeftijd23
Cijfer7
RecensieDe krachtige krans... een prachtig verhaal is dit!
Heerlijk een verhaal over Engelse mysterie, wat bijzonder spannend en griezelig is uitgewerkt. Tekenwerk ( inkt ), wat hier al terecht werd opgemerkt, had beter gekund en gemoeten.
Datumzondag 27 september 2009 01:02

Reactie no. 17
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer8
RecensieEen spannend verhaal. De engelse legenden zitten er leuk in verwerkt. Tof album!
Datumwoensdag 31 december 2008 16:44

Reactie no. 16
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer9
RecensieSpannend verhaal. De sfeer is goed en laat eenstmeer zien dat Paul Geerts een ware meester is in het scheppen van sfeer. De verhalen die zich in het verleden afspelen zijn van zichzelf al vaak goed, maar deze is daarin dan weer een van de betere.
DatumFri Feb  2 20:08:32 2007

Reactie no. 15
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit verhaal heeft alles om een goed verhaal te zijn: Mooie tekeningen, goeie tekst en inhoud prachtig decor, goeie bijpersonages. De tijd waarin het zich afspeelde vond ik ook heel erg goed gevonden. Normaal zou ik voor dit album 9.5/10 hebben gegeven. Maar omdat dit cijfer er niet opstaat geef ik een 10.
DatumMon Jan  1 14:18:26 2007

Reactie no. 14
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer7
RecensieDit is een album dat voldoet aan de minimumeis voor Suske en Wiskes. Er zit een goed verhaal in, er zijn voldoende grappen en het is mooi getekend (hoewel het inktwerk inderdaad beter had gekund)Wat ik iets minder vind aan dit album is dat een roze wolk ervoor zorgt dat ze in de tijd reizen. Volgens mij had de tekenaar het verhaal van de krachtige krans al in gedachten, maar wist hij niet hoe onze vrienden erin verzeild zouden kunnen raken.
DatumThu Oct 19 14:10:05 2006

Reactie no. 13
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieDuivelse krachten beheersen het Engelse platteland en voor ze het weten raken onze vrienden erin verzeild. Duistere kerkhoven, windvlagen, krijtrotsen, volle maan, dit alles zorgt voor een bijzonder griezelige sfeer in dit album, wat culmineert in de horrorscène aan het eind (met die geraamtes, je weet wel). Een beetje meer gags en beter inktwerk (waar was Eugeen Goossens?) hadden dit album geen kwaad gedaan, maar verder erg de moeite waard.
DatumMon Oct  2 18:01:46 2006

Reactie no. 12
Naamlars
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieUit mijn persoonlijke top tien.Hij staat hoog. Een album uit Geerts' hoogtij dagen. Meerder recenties meldden dit al.Het is zo. Dit Album zou zo een spannende film kunnen worden. Als ze ooit eens een suske en wiske tekenfilm zouden maken zouden ze beslist deze moeten kiezen of het dreigende dinges. Wat een sfeer heeft dit album zeg! Iest wat ik mis in al het nieuwe werk van anno 2006.Mooie tekeningen.Absurde humor en bizarre situaties.Jerom is niet langer onaantastbaar.Goeie duistere briste sfeer.Labik in de rol van the exorcist...echt geweldig!
DatumFri Sep  8 01:16:53 2006

Reactie no. 11
NaamSander
Leeftijd28
Cijfer6
RecensieIk sluit me bij harmen aan. De humor valt wat tegen. Verder vind ik het verhaal een beetje saai
DatumFri Jul  7 10:51:38 2006

Reactie no. 10
NaamHarmen Smilde
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieDit album is inderdaad heel grimmig.
De long man vind ik leuk, maar verder vind ik het een beetje té.
Maar toch een heel knap verhaal...
de humor is wat minder jammergenoeg, en de avontuur valt ook wat tegen, alleen spanning, misschien komt het dat ik het daarom 'n iets minder album vind...
DatumThu Jul 21 20:59:00 2005

Reactie no. 9
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieEen top verhaal. 1 die ik altijd heb herinderd toen mijn zus hem voorlas toen ik klein was, met mijn zus las ik dit verhaal in het donker en dit verhaal sprak me erg aan, ik vond het toen heel spannen toen die reus Wiske ontvoerde.
Jaren later zag ik hem es liggen bij zo'n vakantie-aanbieding en ik kocht hem gelijk, de reus herkende ik nog, die donkere sfeer is gewoon gaaf. De tekenigen zijn oke.
Een album wat ik niet vergeet, waren er maar meer van zulke albums.
DatumSat Jun 4 20:19:05 2005

Reactie no. 8
Naam Ari
Leeftijd 22
Cijfer 9
Recensie Een heel sterk scenario, verzorgde tekeningen, een goed opgebouwde en consequent volgehouden sfeer, wat kan een mens meer wensen ? Dit zou best verfilmd mogen worden, de eerste Vlaamse griezelfilm, waarom niet ?
Datum Tue Sep 28 22:48:27 2004

Reactie no. 7
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 9
Recensie Wederom een steengoed album uit die tijd waarin geen slechte S&W`s uit kwamen. Dit keer een mysterieus scary album waar Lambik bezeten is en onze vrienden via een vreemde rose wolk terug in de tijd gaan om hem te zoeken. Een duister album vol spanning met mooie tekeningen. Inderdaad had de inkting beter kunnen zijn. Al met al een mooi duister album wat je in 1x uit moet lezen!
Datum Mon Sep 27 12:57:27 2004

Reactie no. 6
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 9
Recensie Een speciaal verhaal, de krachtige krans. Een van de betere van Paul Geerts vind ik. Het verhaal is griezelig en angstaanjagend wat eigenlijk in nog geen enkel ander album is voorgekomen. Vooral het karakter van Lambik vind ik erg sterk. Een van de sterkste albums na de kaap van 200 in de rode reeks en zo mogen er nog verschijnen !
Datum Sun Sep 12 11:15:52 2004

Reactie no. 5
Naam Jan P.
Leeftijd 30
Cijfer 10
Recensie Ja, dit verhaal heeft alles wat een spannend, eng en boeiend verhaal heeft. Een Lambik die bezeten is, een Jerom die een tegenstander treft die sterker is en Suske, Wiske en Sidonia die samen met Jerom alles weer uit te penarie probeert te halen. De tekeningen zijn goed en de sfeer is indrukwekkend.
Datum Sun Jan 25 00:08:38 2004

Reactie no. 4
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Prachtige sfeer, prima verhaallijn (zeker die typisch Engelse sfeer). Hierin laat Paul zien dat hij goed bestudeerd heeft wat hij in zijn verhalen terug wilt laten komen. Maakt hem daarom een waardig opvolger van Willy Vandersteen, als je verhalen als deze kunt maken!!
Datum Sat Aug 30 00:48:44 2003

Reactie no. 3
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Ook al loop ik gevaar, dat ik me herhaal in mijn uitingen, maar sinds nr. 199 "de tamme tumi tot ongeveer de midden jaren 90 kon Paul eigenlijk niets fout maken. Ieder verhaal was eigenlijk goed! Dit verhaal is er een van! Een heus griezelverhaal! En dat bij Suske en Wiske! Een novum! De dreiging, die als een sluier over het lot van onze vrienden hangt is enorm en maakt dit album ook zo spannend en de ontknoping op het einde is geniaal!
Wat ook goed is, dat Jerom met zijn enorme kracht hier in dit verhaal de oplossing brengt!
Het enigste wat me stoort is de matige inkting van het verhaal! Het voorgaande verhaal "De komieke coco" en het verhaal na "De krachtige krans" "De speelgoedspiegel" zijn op het puntje af geinkt! Wie van de studio heeft dit verhaal geinkt? Degene die het weet, laat het me weten.
Datum Tue May 6 17:35:14 2003

Reactie no. 2
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 10
Recensie Ik vind de sfeer in dit album ontzettend grimmig, en daar houd ik van. Hoe creepyer hoe beter. Het beste van het beste daarom.
Datum Mon May 5 19:40:36 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie De krachtige krans vind ik persoonlijk geen zwak verhaal.De Ferryolds zijn bij een eerste indruk grappig maar aan het eind verhaal vind ik het sterven toch wel erg raar in beeld gebracht.
En de redding van Lambik is een beetje zo van: opeens leeft hij weer helemaal.
Ook Jerom die een beetje als een zwakke verliezer uit het gevecht komt aan het eind vind ik niet goed in de reeks passen.Jerom was altijd de onoverwinnelijke.Kortom, zeven door de goede tekeningen, sterke karakters en goede humor.
Datum Tue Apr 29 19:18:24 2003