Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Sagarmatha


Sagarmatha Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Sagarmatha verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,94

Reactie no. 18
NaamA. Janssen
Leeftijd51
Cijfer2
RecensieLaatst weer eens uit de kast gepakt. Kon me er weinig van herinneren. Waarschijnlijk gelezen toen ie uitkwam en daarna niet meer tot onlangs. Zeer teleurstellend. Niet goed getekend. Soms te realistisch, waardoor het statisch wordt. Het verhaal is tenenkrommend slecht. Het is ook niet gelukt om het uit te lezen. Als het verhaal niet goed is, kunnen de tekeningen het ook niet redden. En zoals gezegd vind ik de tekeningen zeer matig. Wat mij betreft was de beste tekenstijl die van de snorrende Snor of het Sprekende testament. Dit was echt niks. Terug de boekenkast in tot mijn dood en waarschijnlijk gooit mijn dochter het album weg bij het uitruimen van mijn huis na mijn dood. Samen met de geweldige albums denk ik, want S&W kan haar niet bekoren helaas.
Datumzondag 19 maart 2023 21:22

Reactie no. 17
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieSchitterend verhaal met de nodige spanning. Sommige scènes doen wat denken aan KUIFJE IN TIBET, dat 30 jaar eerder verscheen
In de aankondiging lezen we onder andere: "Sagarmatha, de moedergodin der aarde... Wij zeggen Mount Everest. De hoogste berg ter wereld, 8848 m... Het dak van de wereld!... Waar de goden wonen!". Er draven geregeld tovenaars en dergelijke op in de reeks, maar slechts zelden doen er ook goden mee
Jammer dat er alleen maar over de Yeti gepraat wordt. En was het nu wel nodig dat Lambik (vooral in het klooster) de lolbroek uithangt?
De lucht op de Everest is erg ijl, maar daar heeft blijkbaar niemand last van. In het echt hebben klimmers (op een paar uitzonderingen na) echt extra zuurstofflessen nodig om de top te bereiken. In het begin heeft Wiske last van hoogteziekte, maar later niet meer
In 1989 kon je nog op je gemak naar de top klimmen. Ruim 30 jaar later sta je letterlijk in de file op de berg
Datumzondag 20 december 2020 16:48

Reactie no. 16
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieDe liefde van Paul Geerts voor uitheemse culturen, met name uit Azië, is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds staat het garant voor verzorgde documentatie en liefdevol tekenwerk. Anderzijds resulteert het vaak in looiige, uitleggerige verhalen waar lichtvoetigheid en spanning ver te zoeken zijn.
Slechts enkele albums na hun vorige reis naar Himalaya, reizen onze vrienden wederom af naar Nepal. Het verhaal begint midden in de winter met een geheimzinnig tentje in Sidonia's tuin. Vervolgens blijken op een morgen al Sidonia's meubels verdwenen, en als Lambik en Wiske door het tentje stormen bevinden ze zich tot hun schrik ineens tussen de besneeuwde bergen. Een krachtig begin, het plaatje alleen al dat je ze op het dak van de wereld ziet staan in hun pyjama tussen de huisraad is ijzersterk gedaan. De rest van de club steekt zich vervolgens wat warmer in de kleren en waagt ook de stap door de tent naar de Himalaya.
Na wat vijven en zessen in de kou belanden ze in een Nepalees klooster, waar een lange, lange uitleg volgt over de godin en daar dan de zonen van en daar dan weer de vijanden van. Na nog meer lange, lange uitleg mogen onze vrienden het vervolgens beleven dat een menigte rotsblokken vervaarlijk door de lucht rond het klooster cirkelt, wat opnieuw visueel sterk is gedaan. Dan volgt echter de reis naar de top van Mount Everest, pardon Sagarmatha, de plaatselijke naam die overigens in de jaren zestig door de Nepalese regering uit de duim is gezogen.
Tijdens het klimmen zakt de actie nog verder in. Mensen vallen in rotsspleten, de zonen van de godin staan wat onhandig te klungelen, Jerom mag alle problemen oplossen. Al met al blijft het album maar voorspelbaar doorsudderen zonder veel spanning. En dan ineens is het plotseling voorbij zonder spanningsopbouw of echte finale. O ja, en ook in dit album van rond 1990 barsten onze vrienden steeds uit in sacherijnig geschreeuw, wat algauw op de zenuwen gaat werken.
Het album is prettig getekend met een paar sterke visuele hoogstandjes, maar het gebrek aan een spanningsboog en aan humor breekt het al snel op. Ik beleef er weinig leesplezier aan.
Datumvrijdag 11 december 2020 19:09

Reactie no. 15
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieEind jaren tachtig en begin jaren negentig is er een aantal zeer sterke albums uitgebracht. Dit album, ooit zelf gekocht, had ik in geen eeuwigheid meer gelezen en wist absoluut niet meer hoe het liep. Wel dat ik het goed vond. Die mening staat nog fier recht op. Een zeer gedetailleerd met zorg gemaakt album, dit begint al op de introductiepagina. Er spreekt een finesse uit die heden ten dage volledig verdwenen is. Oog voor detail bestaat niet meer. In 1989 nog wel. Het verhaal neemt ons direct mee het mysterie in van de tent in de tuin ( midden in de winter, zo één met sneeuw….iets wat anno 2020 niet meer bestaat) waarin alles verdwijnt. Je volgt het verhaal in zijn geheel: heel veel spanning ( gevecht tussen de zes zonen, de zwevende keien zijn echt angstaanjagend) , veel interessante informatie over de boeddhistische cultuur, ook zeer veel humor ( de beren bijvoorbeeld), pijn, en heldhaftigheid. Ten slotte een prachtig sprookjesachtig einde met de godin. Het decor is adembenemend: de bergen maar ook de uitleg in het klooster is erg mooi gedaan. De grote hoeveelheid tekst stoort dit keer niet. Elk personage staat volledig in zijn of haar kracht, de agressie en heldhaftigheid van Suske is fantastisch, de manier hoe Jerom met zijn kracht om gaat is sterk en brengt veel humor, Lambik leidt iedereen naar de actie. De onnozelaar van de huidige reeks is gelukkig nergens te vinden. Sidonia met haar aanvallen maar ook daadkracht is ook om van te smullen, het is wel jammer dat Wiske buiten de actie wordt gehouden…een beetje een macho insteek van Jerom…Dit album blijft tot de laatste bladzijde ( redding Wiske) spannend: er blijven obstakels komen. Ik kan niet anders zeggen dit is een subliem album.
Datumvrijdag 23 oktober 2020 13:23

Reactie no. 14
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieNiet lang na de Parel in de Lotusbloem zijn S&W weer in hoog-Azie te vinden en nu zelfs bovenin de Himalya. En ik moet zeggen dat ze daar op een heel orginele manier terecht komen.

In het begin van het verhaal wordt het bestaan van de Yeti zo vaak genoemd dat je bijna gaat vermoeden dat die later wel ten tonele zal verschijnenen, maar nee een tweetal beren is het enige wat de groep zal tegenkomen. Goede tekeningen en het eerste sfeervolle plaatje van het album zou meteen goed kunnen zijn voor kerst- en nieuwjaars-wenskaarten.

Datummaandag 5 november 2012 09:29

Reactie no. 13
NaamRobin
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieEcht een prachtig album vond ik dit. De humor en de spanning zit er al vannaf het begin in, en het einde is meesterlijk.
Datumwoensdag 29 april 2009 11:11

Reactie no. 12
NaamManderkewey
Leeftijd52
Cijfer7
RecensieGoed verhaal, maar een zeker déja vû gevoel had ik toch wel.
Er waren veel aspecten en tekeningen die me deden denken aan "Kuifje in Tibet".
De woedeaanvallen van Lambik en Suske zijn zelfs typisch Haddockiaans.
Verder niets dan goeds voor dit album.
Datumzaterdag 17 januari 2009 19:12

Reactie no. 11
NaamKaj Peters
Leeftijd23
Cijfer9
RecensieSchitterende tekeningen in een sfeervol verhaal over het boeddhisme. Naar het einde toe voelde het mij een tikkeltje onaf aan, en daarom ga ik net niet voor een tien. Maar zeker een klassieker in het rijke oeuvre van Paul Geerts.
Datumvrijdag 26 december 2008 02:44

Reactie no. 10
NaamCliff
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieEen haast perfect album vind ik! Schitterende tekeningen vooral, prettig uitgewerkte karakters en een echt spannend verhaal dat van begin tot einde blijft boeien, Misschien net een klein beetje jammer van het plotse einde. Maar wat mij betreft 1 van de allerbeste uitgaves!
Datumzaterdag 18 oktober 2008 11:43

Reactie no. 9
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDe Mount Everest kan afbrokkelen maar dit album blijft staan als een rots in de branding. Dit is één der beste albums van Paul Geerts. Zo blijven verder doen zou ik zo zeggen.
DatumTue Apr 24 20:27:28 2007

Reactie no. 8
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer10
Recensieronduit geweldig en het is ook 1 van de spannendste tot nu toe.
Ik vind deze ook veel beter dan " de parel in de lotusbloem" want hier word het onderwerp geloof en de berg Everest heel goed uitgesproken.
DatumFri Sep 15 20:01:14 2006

Reactie no. 7
Naamnathan
Leeftijd13
Cijfer8
Recensieleuk verhaal, mooie tekeningen.
DatumWed Jul 20 12:51:42 2005

Reactie no. 6
NaamHarmen
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieEerst vond ik dit album wat minder, maar nu vind ik m best goed, grappig en spannend!
Goed gedaan Paul~Geerts!
DatumMon Jul  4 10:47:52 2005

Reactie no. 5
NaamNathan Bergen
Leeftijd13
Cijfer8
Recensieeen leuk boek met een mooie cover en humor.
DatumWed Jun 29 16:17:06 2005

Reactie no. 4
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieerg grappig omdat lambik zoals altijd rare kuren heeft en ik vindt het leuk omdat het over het boeddistische geloof gaat.
DatumThu Mar 3 17:17:16 2005

Reactie no. 3
Naam Hans
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie Een prachtig album met een mooi uitgebalanceerde combinatie van mooie tekeningen, spanning en een boeiend en (voor strip-begrippen) aannemelijk verhaal. Leuke vondst: de tent in de tuin van Sidonia die een poort is naar de Mount Everest. Volgens mij een ten onrechte ondergewaardeerd album in de reeks.
Datum Mon Nov 10 22:36:55 2003

Reactie no. 2
Naam Jaap Blom
Leeftijd 23
Cijfer 8
Recensie Dit verhaal vind ik een van de leukere verhalen van de derde kolom achterop.

Dat tentje, de 'poort' naar de Himalaja, vind ik wel leuk uitgewerkt. Verder zijn de tekeningen erg mooi te noemen en is het wel een aardig puik verhaal: een 8 dus.

Datum Mon Jun 23 00:17:47 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Een sterk verhaal zonder missers.
Dat laat mij een zeven geven.
De orginaliteit laat het naar mijn inziens afweten, vandaar een zeven in plaats van een acht.
Maar verder een prima strip.
Datum Thu May 22 18:19:11 2003