Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De bezeten bezitter


De bezeten bezitter Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De bezeten bezitter verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,88

Reactie no. 27
NaamFrederik
Leeftijd99
Cijfer6
RecensieVond het niet zo best. Theofiel die stukjes Amazone oerwood verkoopt? Vraagt niemand zich af of hij wel de eigenaar is, dus of het geen zwendelarij is? En als Theofiel beweert dat er goud is, dan is dat zo? En waarom zou Theofiel dat goud niet zelf houden als het er daadwerkelijk zou zijn? Onze vrienden zijn een beetje te goedgelovig, alleen Jerom is, terecht, direct argwanend als hij ervaan hoort. Verder zijn de "grappen'' vaak erg flauw, of ik word gewoon oud en sacherijnig, dat kan natuurlijk ook. De wraak op Theofiel en zijn vrouw bevalt me dan weer wel. Als Theofiel opendoet zegt Lambik direct heel aggresief: Dag meneer Boemerang! Die voelt dan direct nattigheid natuurlijk. Vooruit, omdat er ook goeds in zit (bijv. de inheemse bevoling wordt belachelijk gemaakt en onze vrienden treden daar hard tegen op) een mager zesje dan maar.
Datummaandag 22 augustus 2022 11:53

Reactie no. 26
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieNogmaals een serieus album met een serieus thema: grootgrondbezit. Ook nog vrij actueel als we bedenken hoe er nu nog steeds met het oerwoud wordt omgegaan. Lambik en Sidonia kopen elk een stuk grond oerwoud van Theofiel en Celestien, elk van uit een andere beweegreden, keurig geregisseerd door het boosaardige duo. Ik vind het duo T en C niet altijd sterk, vaak worden ze wonder noemenswaardige reden in het verhaal getrokken maar hier is het juist heel goed en doen waar ze het best in zijn: louche handel door sociaal te zijn uit egoïsme. De goudkoorts van de één en de groenkoorts ( deze tegenstelling is enorm goed getroffen) voert zowel Lambik als Sidonia naar de Braziliaanse wouden. De acties van eerstgenoemde aldaar zijn subliem. De acties van Sidonia en consorten leiden meer naar het echte verhaal en zij zijn meer onderdeel van wat er echt gaande is in de wouden, ook anno 2020 wordt er oerwoud opgeofferd voor palmolie en dergelijke producten. De acties zijn sterk, spannend en toch ook wel doorspekt met de nodige oude bekende S&W humor: subtiel maar raak ( de grap met de emmers, Suske die ligt te verzuipen en Wiske die subtiel laat weten “wie er wie nu redt”om maar wat te noemen. De onorthodoxe oplossingen van Jerom mogen er ook zijn al ligt altijd het idee “Jerom lot alles wel weer op” steeds op de loer. Dit alles op een achtergrond die informatie geeft over de inheemsen en hun te respecteren gebruiken, waarden en normen. Zij snappen het oerwoud, wij als buitenstaanders niet. Wij kunnen er wel over verhalen, onder andere aan de hand van S&W verhalen. Er gebeurt veel in dit album, vroeger sprak dit album mij niet zo aan , nu waardeer ik het veel meer. Wel is vreemd hoe Lambik en Sidonia ( en haar gevolg uiteraard) elkaar hebben kunnen vinden in de onmetelijke bossen. Een sterk avontuur dat met de wraak op Theofiel en Celestien een mooi afgerond verhaal vormt.
Datumzaterdag 24 oktober 2020 16:56

Reactie no. 25
NaamChris
Leeftijd41
Cijfer9
RecensieNa de jaren 60 zijn er veel matige albums uitgebracht, maar de studio beleefde een kwaliteitspiek tussen ca. 1988 en 1991. In die jaren werden er stuk voor stuk goede albums afgeleverd, zoals De Bezeten Bezitter. Met Lambik in een glansrol en Theofiel die zijn louche handeltjes naar een hoger plan heeft getrokken
Datumwoensdag 11 september 2019 13:08

Reactie no. 24
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieHet verhaal begint met Lambik die het weer eens op z'n heupen heeft, zoals dat vaker is gebeurd leidt dat vaak tot fraaie verhalen(voorbeelden zijn oa. de poenschepper en de krimson-crisis ed)

Een vermakelijk verhaal waarin het moraal: "Dat het kappen van het regenwoud leidt tot problemen," wordt goed naar voren gebracht. De Indianen die vervolgens geen ruimte meer overhouden om te leven en hoe er de spot met hun wordt gedreven (blz.28) is mooi in beeld gebracht. Weliswaar afgeschilderd als 'halve wilden' en primitief, maar de manier waarop hun met de natuur omgaan daar kunnen vele kapitalisten die gewetenloos ten koste van het leefmilieu hun centen verdienen nog wat van leren. Dat is in mijn ogen prima gesymboliseerd door Lambik die bomen wil kappen omdat hij goud wil vinden en later zijn fout inziet.

Theofiel is de juiste man om enerzijds Lambik en anderszijds S&W de lappen grond aan te smeren. Hij maakt op een handige manier gebruik van zijn mensenkennis die hij heeft van hen.

Ondanks het onderliggende moraal dat goed wordt uitgewerkt is het nergens te ernstig. Er zijn leuke grappen in het verhaal verwerkt zoals bijvoorbeeld:
-het briefje van Lambik. (blz.10)
-de vliegtuigscene van Lambik (blz. 13)
-heel bladzijde 31.
-de afbakeningen van de grond van Lambik (blz. 23)
De grappen van bladzijde 36 hebben we geloof ik al eens eerder gezien in 'de gramme huurling'.

Ook de tekeningen zijn weer opvallend mooi. Het enige waar ik me over verbaasde is het feit dat de Indianen dezelfde taal spraken.

Het tropische regenwoud heeft al heel lang mijn interesse, dit gecombineerd met bovengenoemde feiten maakt dat dit één van mijn favorieten is. Een 10 lijkt me dan ook logisch.

Datumzondag 07 juli 2013 12:43

Reactie no. 23
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieNa de rinoramp dient een volgend probleem met de natuur zich aan: De bomenkap van het tropisch regenwoud. Via slinkse wijze weet Theofiel Boemerang stukken Braziliaans regenwoud aan Lambik maar ook aan S&W te verkopen. lambik is op zoek naar goud terwijl S&W de natuur willen opkopen en daardoor willen beschermen. Maar een duistere machtige organisatie trekt zich daar niets van aan en wil het gebied ruimen en ontginnen. Totdat de buldozers verschijnen is het een heel sterk verhaal, daarna wordt het wat minder. En de tekeningen zijn in orde maar niet heel speciaal.
Datumdinsdag 13 november 2012 15:39

Reactie no. 22
NaamJPM
Leeftijd26
Cijfer5
RecensieIk vind dit verhaal niet echt geslaagd. Natuurlijk van Lambik weet je dat hij (soms vervelende) kuren heeft, maar ik vind het hier teveel van het goede. De vijandigheid tussen de vrienden gaat deze keer toch echt te ver. Het is geen gezellig album, bepaalde boodschappen zijn misschien niet verkeerd, maar die werden in het verleden vaak veel beter verpakt. Theofiel krijgt nu wel eindelijk eens zijn verdiende loon, maar dat helpt de bezeten bezitter niet aan een voldoende.
Datumdinsdag 22 maart 2011 08:50

Reactie no. 21
Naamsteffiedrees
Leeftijd28
Cijfer9
RecensieMet dit album heb ik toendertijd mijn collectie tot dusver compleet gemaakt, het was in die tijd moeilijk te vinden! Maar toen ik hem voor de eerste keer gelezen had vond ik het een topalbum! De sfeer wordt -anders dan bij andere S&W delen- wat grimmiger neergezet, namelijk met veel onrecht, respctloosheid voor zowel andere mensen als de natuur en een flinke portie bedrog. Maar het meest geweldige vond ik dat op het einde wraak werd genomen... doen ze normaal nooit! Maar voor een keer mag het toch?
Datumwoensdag 15 april 2009 19:31

Reactie no. 20
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer10
RecensieEerlijk gezegd heb ik niks toe te voegen aan reactie 19 en ik geef ook nog eens hetzelfde cijfer.
Datumvrijdag 2 mei 2008 20:47

Reactie no. 19
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer9
RecensieHet is heerlijk hoe Paul Geerts zijn eigen politieke meningen om weet te zetten in goed leesbare en leerzame albums. In dit album zien we een Lambik die de weg helemaal kwijt is en zich verbitterd voelt door al het materialisme om hem heen. Hij trekt naar het tropisch regenwoud, waar hij grond gekocht heeft van Theofiel, en gaat daar op zoek naar goud. Als een ware Rambo beschermt hij vervolgens deze grond tegen ieder die er in de buurt komt. In tegenstelling tot Lambik gaan Sus en Wis en Tante Sidionia juist naar het oerwoud met de beste bedoelingen, namelijk het redden van een indianenstam die bedreigd wordt door Westerlingen.

In dit album komen de Suske en Wiske naar voren die ik heb leren kennen: de barmhartige weldoeners in een verrotte wereld. Ik durf wel te zeggen dat Geerts met zijn verhalen zeker heeft bijgedragen aan mijn huidige wereldbeeld. Door zijn verhalen ben ik als kind anders gaan nadenken over bepaalde zaken. Als je zo'n album als '' De Bezeten Bezitter '' terug leest, dan valt op dat het moralisme ook wel een beetje door je strot gedouwd wordt. Nu heb ik daar niet meer zo'n behoefte meer aan, toen vond ik het heerlijk.

Toch reken ik dit album tot een van de beste uit de reeks, met name door de schitterende, sfeervolle tekeningen en het intelligente verhaal met scherpe dialogen.

Datumdonderdag 29 november 2007 11:08

Reactie no. 18
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieLambik schiet een mitrailleur leeg en Sidonia gooit met handgranaten. Met andere woorden: Suske en Wiske meets Rambo. Dit album is toch wel het meest verbitterde van de uitgesproken sacherijnige verhalen die Paul Geerts begin jaren negentig maakte.
Het geschreeuw en getier begint al op de eerste bladzijde, waar Lambik een tirade inzet dat hij rijk wil worden. Na tussenkomst van een gluiperige Theofiel Boemerang kopen zowel Lambik als Sidonia een lap grond in het Braziliaanse oerwoud, zonder dit van elkaar te weten. Bik gaat er goud zoeken, Sidonia Indianen beschermen. Wanneer de bulldozers van de ontbossingsmaatschappijen eenmaal door Jerom aan barrels zijn geslagen keert de hele club terug naar huis om daar Theofiel nog even terug te pakken.
Dit had misschien best een aardig verhaal kunnen worden, als de personages maar niet zo liepen te blèren, te zeuren en te brommen. Er kan het hele album geen aardig woord af, in plaats daarvan doet iedereen uitgesproken asociaal tegen elkaar. Iets wat niet bij een Suske en Wiske-verhaal past, want je slaat de bekende roodgekleurde albums toch open om er een brede glimlach van te krijgen.
DatumMon Aug 27 23:06:54 2007

Reactie no. 17
NaamAri
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieDit verhaal hoort duidelijk bij de beter albums van Paul Geerts. Na een 50-tal matige verhalen, kwam zijn talent rond album 190 eindelijk aan de oppervlakte, met als resultaat pareltjes zoals deze Bezeten Bezitter.
Duidelijk gestructureerd verhaal, prachtige tekeningen, een mooie boodschap, humor die niet moet onderdoen voor Vandersteen (de mop met de twee miereneters, de jaguar, de "Gramme Huurling"- mopjes met de indianen: zalig!)
Het enige minpunt vond ik het laatste blad: de wraak van de helden op de Boemerangs. Het was grappig, maar totaal niet naar de geest van Suske en Wiske. Suske en Wiske is voor mij nog steeds de strip van "Vergeef uw Vijanden" en "Bemint uw Naasten" :)
DatumThu Jul  5 14:32:28 2007

Reactie no. 16
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer9
RecensieDit is weer echt een voorbeeld van een goed verhaal.
Het begint met een Lambik die ontevreden is met zijn vermogen en via Theofiel en Celestine een kans krijgt om een stuk oerwoud te kopen om daar goud te vinden. Natuurlijk doet Theofiel dit niet zomaar, maar wil hij er zelf een slaatje uit slaan.
Hij gaat ook naar Sidonia, maar dan om haar een stuk oerwoud te verkopen zodat zij ervoor kan zorgen dat dit stuk niet gekapt gaat worden en dit brengt hun in het oerwoud van Brazilie. Daar ontmoeten ze de plaatselijke indianen en degene die hun bos willen kappen.
Er zitten weer vele goede grappen in dit verhaal. Vooral de belevenissen die Lambik meemaakt in de jungle met alle wilde dieren zijn erg komisch.
Zoals al meer is gezegd heeft dit verhaal weer een goede boodschap, namelijk dat de mensen van de natuur af moeten blijven. Jammer genoeg is er ten tijde van dit album en nu niet veel veranderd.
DatumTue May 29 21:29:23 2007

Reactie no. 15
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer9
RecensieGoed verhaal, prachtige tekeningen en het verhaal gaat geen enkel moment vervelen, gewoon een top verhaal.
DatumSun Dec 24 21:52:44 2006

Reactie no. 14
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer10
RecensieEen regelrechte topper! Een ijzersterk en spannend verhaal waarbij het kappen van de regenwouden en de uitbuiting en onderdrukking van de indianen op de korrel wordt genomen. De speelse manier waarop de Boemerangs op het einde van het verhaal te grazen worden genomen is ook heel goed bedacht. De humor, met Lambik in de hoofdrol, ontbreekt uiteraard niet. De schitterende tekeningen en dito inkleuring maken het album helemaal af.
DatumSat Aug 12 22:25:56 2006

Reactie no. 13
Naamherman
Leeftijd15
Cijfer10
Recensiegewoon een super spannend verhaal in de jungle en dus een vette 10!!!
DatumMon Jul 10 11:58:19 2006

Reactie no. 12
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer10
RecensieActueel, tegen racisme, uitbuiting, geweld, kap van het regenwoud, onderdrukking, machtsgeilheid, bezitterigheid... het verhaal is AF!
mooi!
DatumWed Jun  7 17:18:26 2006

Reactie no. 11
NaamTim
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieErg goed S&W-album, met vele boodschappen, zoals we gewend zijn van goede Suske en Wiskes. Lambik heeft weer lekkere kuren, de humor zit weer goed, Theofiel Boemerang is lekker bedrieglijk en het einde, waarop onze vrienden Theofiel en Celestien op een speelse manier terecht wijzen, is nieuw voor een Suske en Wiske en hartstikke leuk! Ook niet onbelangrijk: de tekeningen. Die zijn erg mooi, zoals we van Geerts gewend zijn. Heel af en toe kijkt Sidonia echter een beetje raar.
Al met al is De Bezeten Bezitter met recht een echte aanrader te noemen! Ook voor de (jongere) mensen die S&W pas sinds kort lezen en zich na De Formidabele Fantast afvroegen wie Theofiel Boemerang nou precies was.
DatumMon Jan  2 15:35:56 2006

Reactie no. 10
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieDit moet een van de beste albums van Paul Geerts zijn. Het heeft maffe verwikkelingen en een bedrieglijke Theofiel Boemerang, maar het einde vond ik toch wel het mafste en het beste van dit album.
DatumSat Sep  3 11:10:50 2005

Reactie no. 9
NaamMichel
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieZo'n spannend verhaal!!! Ook stuk gelezen vroeger!!:-)
DatumSun Jun 26 18:13:18 2005

Reactie no. 8
Naam Tim
Leeftijd 23
Cijfer 9
Recensie Inderdaad een heel sterk album. Thema's als uitbuiting van de natuur en van volkeren wordt hier op een realistische wijze gebracht, zonder te moraliserend te worden of het verhaal te remmen. Buiten het sterke verhaal is de humor in dit album ook weer piekfijn verzorgt; in dit opzicht zijn het vooral Lambik en Sidonia die weer glansrollen aangeboden krijgen. En op de laatste pagina krijgen we waarachtig een kant van onze helden te zien die we nog niet zo vaak zagen; bestraffend zonder dat het zijn speelsheid verliest. Schitterend!
Datum Fri Feb  4 00:47:14 2005

Reactie no. 7
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Een super album gebaseerd op een in die tijd hot item van het kappen van het regenwoud. Er was inderdaad een bende oplichters die stukken regenwoud verkochten. In deze een geweldige rol voor de boem boem boomerangs. "Kleine percentjes, rijke ventjes" alleen zijn de percentjes wat groter geworden. Goed verhaal, schitterende tekeningen en goed gekleurd! Vooral Lambik die van achteren getekend is als ie zijn Rambo kleding aandoet. Geweldig! Van 1ste tot laatste plaatje een genot om te lezen, daarom een must have!
Datum Thu Sep 16 11:57:57 2004

Reactie no. 6
Naam Pieter
Leeftijd 23
Cijfer 9
Recensie een van de beste Suske en Wiskes van Paul Geerts, naar mijn mening. Spannend en meeslepend verhaal, schitterende tekeningen en ook nog leuke grappen.
Datum Tue Mar 16 22:43:06 2004

Reactie no. 5
Naam jeffrey laterveer
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Heb deze strip tientallen keren gelezen en ik vind het een van de beste!!!!
Datum Sun Nov 30 15:03:08 2003

Reactie no. 4
Naam Joe
Leeftijd 26
Cijfer 9
Recensie Dit boek is meteen een boek wat je graag als advies geeft als mensen vragen naar een S&W boek. Zeker omdat er duidelijk naar voren komt dat de schrijver voor iets een betoog wilt houden. Prima boek!!
Datum Sat Aug 30 00:14:54 2003

Reactie no. 3
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 9
Recensie ook een van mijn favorieten na de klassiekers dan. Er zit naast het goeie verhaal en de boodschap ook genoeg humor in. De scène waarin de boemerangs onze vrienden in het begin van het verhaal beetnemen vind ik goed weergegeven.
Datum Wed Jun 4 17:17:51 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Verhalen met een boodschap heb ik nog nooit lager dan een zeven gegeven.
Zo ook hier niet, de Boemerangs, de loop in het verhaal, alles gewoon!
Het verhaal is tegen racisme en het kappen van het regenwoud maar anders als bij de rinoramp krijgt het geen WWF logo.Vreemd?? Ach, het gaat toch om het verhaal en die is super!

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Een geweldig verhaal vol actie, spanning en humor!
Het is trouwens ook een pleidooi voor het behoud van de regenwouden en tegen rascisme!!!
Wat hier ook bijzonder opvalt zijn de mooie bijna "realistische" tekeningen en de goede inkting.
In mijn ogen heeft dit verhaal die 10 meer als dik verdient!
Datum Fri May 23 18:18:38 2003