Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Tazuur en Tazijn


Tazuur en Tazijn Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Tazuur en Tazijn verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,20

Reactie no. 15
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieIk heb het album weer gelezen in groot formaat heruitgegeven door stichting Spirit en het gemeentebestuur Temse.
Het is een leuk verhaal hoewel ik denk dat het niet nodig was om Krimson op de proppen te doen komen en zou zijn voorouder al genoeg geweest. Dan had de rol van die koning en Sidonia beter uitgewerkt kunnen worden. Het idee is niet helemaal nieuw maar wel leuk. En de tekeningen heel mooi. Weer leuk om nostaligsch dit album te lezen.
Tekeningen: 9
Verhaal: 6.5
Humor: 7
Totaal afgerond een 8
Datumzondag 10 januari 2021 23:20

Reactie no. 14
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieEen interessante openingsplaat introduceert dit typisch Belgsiche verhaal dat zich afspeelt in Temse aan de Schelde. Ik heb dit album in het Frans en heet het dus “Le Tamis de Tamise”, ik moest derhalve even zoeken naar de namen van de personages in het Nederlands. Het verhaal begint met de verveling van onze vrienden. Dit is een beetje merkwaardige insteek als je bedekt dat onze helden van het ene avontuur in het andere duiken. Echter ze worden gebeld door Barabas en ze togen naar Temse voor zijn nieuwe uitvinding “De ijzeren steur” ( na de ijzeren schelvis…komt er nog een ijzeren schol? ), die hij nodig heeft om de “schat” van Temse te ontdekken. Echter er worden aanslagen gepleegd ( en andere duistere gebeurtenissen) waar Krimson achter blijkt te zitten. Hoe hij wederom van alles op de hoogte is, blijft een vraag. Onze helden gaan met de steur naar de diepe krochten van onderaards Temse en een mooi sprookje begint. Een atypisch verhaal met en gekke tiran ( Karel Kwartel) die verliefd wordt op Sidonia en de overgrootvader van Krimson die Wiske tot meeuw omtovert, wel met strikje. Onderwaterelfjes, twee grote gouden deuren, Krabbesteur het grote kreeftachtige monster en Krimsonius ( de overgrootvader van….) maken dit merkwaardige sprookje een memorabel verhaal. In dit verhaal gebeurt wel veel en het kent veel vaart. De sprookjesachtige omgeving maakt dit een fijn verhaal. De helden daden van Suske zijn top. De romance met Sidonia erg sterk, Lambik is niet flauw, Wikse als meeuw leuk, Krimson en Krimsonius zijn pareltjes. Karel Kwartel verdient een aparte vermelding een leuke aandoenlijke tiran met wie je toch te doen hebt. Ook dit verhaal kent zijn vragen maar het resultaat is toch een fijne episode. Helaas wel één van de laatste die de aloude S&W charme uitademt. Vanaf nummer 230 gaat alles langzaam maar zeker achteruit ( op een paar uitzonderingen na).
Datumzaterdag 24 oktober 2020 17:08

Reactie no. 13
NaamChris
Leeftijd41
Cijfer6
RecensieNa de jaren 60 zijn er veel matige albums uitgebracht, maar de studio beleefde een kwaliteitspiek tussen ca. 1988 en 1991. In die jaren werden er stuk voor stuk goede albums afgeleverd..... en ineens was ‘t voorbij. Blijkbaar was de inspiratie voor spannende avonturen op. Toen kwam men met dit verhaal. Wat een flauwe toestand. Hoofdpersonen die voor de zoveelste keer in een dier worden veranderd. Helaas was dit geen eenmalige inzinking. Het niveau van de verhalen die in de 3-4 jaar daarvoor zijn uitgegeven is sindsdien niet of nauwelijks meer behaald
Datumwoensdag 11 september 2019 13:25

Reactie no. 12
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieSterk verhaal, maar niet echt origineel. Net als in DE BRONZEN SLEUTEL en DE TAMME TUMI blijkt er een monster achter een poort te zitten
Er wordt eens niet via de teletijdmachine naar het verleden gereisd
De onderwaterelfen kunnen via aanraking met iemand praten. Twee keer echter slaagt Wiske erin om zonder contact de elfen te verstaan. Bij de eerste ontmoeting en later in het verleden als ze in een meeuw verandert is
Iemands voorouder duikt op. In dit geval die van Krimson, de zwarte magiër Crimsonius. Leuk is wel dat deze eerst in het heden door Krimson wordt genoemd en Wiske, die al in het verleden is, hem kort daarna tegenkomt
De beker azijn die Crimsonius wil drinken om de kennismaking met z'n kleinzoon Krimson te vieren, is een verwijzing naar de bijnaam die de inwoners van Temse hebben: Azijnzekers
Sidonia op de rug van de in een steur veranderde Jerom verwijst naar de legende van de heilige Amelberga
Datumvrijdag 13 november 2015 20:51

Reactie no. 11
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieIk moet eerlijk zeggen dat Tazuur en Tazijn niet een van de origineelste Suske en Wiske boeken is, maar is zeker geen slecht album.
Het verhaal is leuk verzonnen en ook is het weer leuk om Krimson ( dit keer bijgestaan door een van zijn voorvaderen ) weer eens terugkomt en dat ze een keer weer niet met de teletijdmachine naar het verleden reizen zoals dat ook te zien is bij bijvoorbeeld De Hippe Heksen.

7.5 /10

Datumdinsdag 12 november 2013 20:44

Reactie no. 10
NaamBofor!
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieEen album dat afgezien van de mooie tekeningen qua verhaallijn niet erg opvallend is.

Het verhaal is naar mijn mening wat vlakjes en lijkt nergens tot een echt hoogtepunt te komen. Bovendien krijg ik wat flashbacks naar eerdere albums als: De tamme tumi en De bronzen sleutel.

Wel leuk is dat:
-Krimson weer eens terugkeert.
-We één van de voorvaderen van Krimson te zien krijgen(Krimsonius)
-Jerom snel wordt uitgeschakelt.
-de manier van tijdreizen is weer eens wat anders dan de teletijdmachine.
-de waterelfen zijn leuk gevonden en vormgegeven.

Verder vielen me twee details op die niet kloppen:
-In strook 75 kunnen de waterelfen alleen maar met iemand praten als ze diegene met de handen aanraken. Toch krijgt Wiske wel erg veel mee wat de elf aan Suske vertelt.
-In strook 91 wordt gesproken van groen kleed, terwijl dit toch blauw is.

Ondanks dat eea. bij me overkomt als een haastklus leest het wel lekker weg. Een 6.5 leek me als gewone voldoende wel op z'n plaats, ik maar er maar een 7 van.

Datumzaterdag 10 augustus 2013 11:25

Reactie no. 9
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieAardig verhaal met redelijk goede tekeningen over een geheim in de Schelde bij Temse. Wederom leuk om te merken hoe de lokale sagen in dit verhaal zijn verwerkt. Vanaf jaren 90 gebruikte Paul Geerts, naast de al eerder verwerkte thema's van film/tv, eigen reizen en jubileumjaren van personen en gebeurtenissen, nu steeds vaker lokale sagen uit een specifieke streek in de albums. Ik vind dat dit zeker wat extra's aan de S&W reeks toevoegt waardoor de (voor mij) onbekendere Belgische steden "een gezicht" krijgen en een O-ja gevoel bij mij bovenkomt als ik door Belgie rijd en dit soort plaatsen passeer.
Datumzaterdag 24 november 2012 06:41

Reactie no. 8
NaamJPM
Leeftijd26
Cijfer10
RecensieDit is één van de eerste albums die ik las, er is misschien dus wel sprake van enig jeugdsentiment, maar ook nu vind ik het nog steeds een leuk verhaal. Ik vind de meeste Suske en Wiske verhalen leuk, maar ik ben er nog geen één tegengekomen die ook realistisch was. Daarom vind ik het ook vreemd als albums laag scoren, omdat mensen het verhaal niet ?realistisch? genoeg vinden. Het gaat hier simpelweg om een leuk avontuur, met voldoende geheimzinnigheden om het interessant te houden. Verder zijn er mooie, sfeervolle locaties neergezet zowel in het heden als in het verleden. Persoonlijk vind ik het een dikke 8 waard, maar vanwege het (te) lage gemiddelde krijgt het nu een 10.
Datumwoensdag 16 maart 2011 11:18

Reactie no. 7
NaamJ. Joffer
Leeftijd30
Cijfer4
RecensiePaul Geerts had weer zin in wat stadspromotie, dus in de serie Sus en Wis doen Vlaamse stadjes, deze keer: Temse. Geerts heeft weer wat plaatselijke feitjes op een hoop gegooid en van die soep een album getrokken. Waar hebben we het dan over? Professor Barabas heeft een duikboot in visvorm gebouwd om een gouden sleutel te zoeken. Voordat je 'pap' kan zeggen trekt dit de aandacht van allerlei geboefte, in dienst van Krimson. De duikboot gaat op pad, maar belandt via het Scheldewater in de Middeleeuwen, waar onze vrienden op een burcht stuiten met daarin een Belgische politicus, een voorvader van Krimson en een trap naar een onderaards gewelf met twee grote deuren.
Dan volgt er ijzeren Suske-en-Wiske-logica: een enorme deur in een onderaardse ruimte, daar zit strijk en zet een reusachtig beest achter. Of het nou de Bronzen Sleutel is, de Tamme Tumi en noem maar op, en hier is het dus een buiten zijn krachten gegroeide krab. Die tot ieders verbazing niet eens door Jerom wordt ingeblikt.
Dan nu de beoordeling. Op de eén of andere manier wil dit verhaal maar niet interessant worden. Het kabbelt en kabbelt maar door, zonder dat het spannend wordt. En het barst ook weer van die ergerniswekkende ongein van Geerts, die nog geen grap kan vertellen zelfs als 'ie er z'n leven mee had moeten redden. Humorgehalte nul procent. Die burchtheer Karel Kwartel krijgt de personage-zonder-interessante-eigenschappen-trofee, en ook voorvader Crimsonius heeft niks memorabels. Eigenlijk is dit album een soort Mollige Meivis, maar dan iets beter getekend. Het krijgt dan ook gewóón een onvoldoende.
Datumdinsdag 14 december 2010 09:58

Reactie no. 6
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer7
Recensieleuk verhaal, niet te ingewikkeld en leest lekker vlot weg. Het is geen hoogstandje, maar leuk om af en toe weer eens te lezen.
DatumSun Dec  3 18:49:19 2006

Reactie no. 5
NaamJan P.
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieGoed verzorgde tekeningen en het verhaal loopt ook lekker vlot, er zitten een paar leuke wendingen in (zo wordt Jerom's kracht handig weggewerkt, wat soms wel welkom is) maar toch mis ik iets. De verhaallijn is te mager om een heel album te kunnen boeien. Ook vind ik dat de rol van Karel Kwartel te weinig aan het verhaal toevoegd. Maar daar tegenover staat weer Krimson, ditmaal bijgestaan door zijn toverende opa, dus ik geef het een verdiende 7.
DatumTue Mar 14 00:13:31 2006

Reactie no. 4
NaamSebastiaan
Leeftijd18
Cijfer8
RecensieIk vond het een plezierig album om te lezen, ook door de tijd waarin men kwam, ik vin dat wel leuk, die oude tijden met magie enzovoorts, ik heb alleen wel een foutje ontdekt...
In strook 142 zegt Wiske,  WHAAA!! het is het monster vanachter de poort Tazuur!
En in strook 165 zegt Lambik, Wie heeft de pport Tazuur open gezet? En daar kwam de goeie zeegod uit, maar die poort was dus eigenluk Tazijn
Dat vond ik toch een ernstige fout maar het album was toch leuk!
DatumTue Mar  1 13:42:43 2005

Reactie no. 3
Naam stripfanaat
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie een leuk en plezierig verhaal met veel mooie tekeningen en plezierig om te lezen
Datum Fri Feb 11 12:43:09 2005

Reactie no. 2
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 5
Recensie dit is geen goed album.zoiezo vindt ik het stom dat ze in een andere tijd komen maar niet met de teletijdmachine gaan!!vooral vindt ik karel kwartel heel erg stom!!!ik zou het k.d.g. noemen,alias:karel de getikte!!!
Datum Tue Jan 25 17:50:42 2005

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 25
Cijfer 8
Recensie Lekker verhaal is dit. Ook op een vertouwde manier gebracht, leuke tekeningen. En ook belangrijk: er gebeurt veel. En dat over slechts 47 pagina's omdat Standaard uitgeverij begin jaren 90 kennelijk het papier te duur vond worden. Dit is sinds "De Goalgetter" al aan de gang.
Hopelijk ooit meer van dit soort in de toekomst.
Datum Sun Nov 28 21:31:26 2004