Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De scherpe schorpioen


De scherpe schorpioen Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De scherpe schorpioen verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,75

Reactie no. 12
NaamInti
Leeftijd45
Cijfer8
RecensieDit verhaal werd gepubliceerd in TV Express van februari 1991 tot januari 1992
Behoorlijk spannend verhaal dat start met een verwisseling van koffers op de luchthaven
In het begin van het verhaal is een foutje geslopen. Het is winter, maar van strook 45 tot 56 zijn door het raam ineens groene bomen te zien
Er is een hoop geheimzinnigheid om wat er in de koffer kan zitten en dat maakt Wiske heel nieuwsgierig
In Marokko duikt een gemaskerde op die de groep volgt en helpt. Aan het eind van het verhaal blijkt het de grootvader van meneer Achmed te zijn. Maar dan kloppen een paar dingen niet. Hoe wist hij dat de groep met de schorpioen in Marokko was? En hoe wist hij dat Malika en Larbi familie van hem zijn. De leeftijd lijkt ook niet echt te kloppen. Hij is niet meer van de jongste, maar nog steeds te jong om de overgrootvader van de kinderen te kunnen zijn. Bovendien beweert hij hun grootvader te zijn
Uitkomst: prima verhaal en een van de betere uit die tijd
Datumvrijdag 02 februari 2024 09:39

Reactie no. 11
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieBladzijden met weinig tekst nemen ons mee een spannend avontuur in. Na de verwisseling van twee koffers moet er een gouden schorpioen naar de echtmatige eigenaar worden terug gebracht. Er wordt uiteraard ook door anderen jacht gemaakt op dit speciale (levende) artefact…Eigenlijk is dit het simpele basisidee. De lezer wordt meegenomen in de Arabische wereld en dat is heel respectvol gedaan. De kadrering is ook enorm sterk: alles ziet er scherp getekend uit met een vertrouwd oog voor detail. Dit album ontbeert wel enige humor maar wellicht komt dat het verhaal juist ten goede: het wordt beperkt tot het hoogstnoodzakelijke, dikwijls door ( een ouderwets sterke )Lambik geïntroduceerd. Geen lol om lol maar grappen die uit situaties ontstaan. Daarbij is weinige humor ondersteunend: subtiel met functie. In dit verhaal gebeurt veel en is het soms druk maar ook dit is nooit storend; bij latere Verhaegen/ Gught en Morjeau verhalen is dat duidelijk wel het geval. Spanning is alom aanwezig, de mystiek rond de schorpioen is sterk. Soms is het verhaal hard maar ook dat is niet erg. Dan is er tenminste dreiging en dat komt het avontuur ten goede. Een fijn en goed uitgebalanceerd album dat ons een mooie inkijk geeft in de fascinerende Arabische mystiek.
Datumwoensdag 18 november 2020 09:52

Reactie no. 10
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieRedelijk verhaal. Niet echt bijzonder, maar gaat er mee door.
Datumdinsdag 09 juni 2015 08:01

Reactie no. 9
NaamMark
Leeftijd39
Cijfer7
RecensieDoor een ongeval komt Wiske in contact met een Marokaanse dorpsgenoot. Deze heeft per ongeluk een koffer met de gouden schorpioen in handen gekregen. Deze moet naar plaats van herkomst worden teruggebracht om het evenwicht tussen 2 Berberstammen te stabiliseren. Een bende van de rivaliserende stam werkt hen tegen, maar een geheimzinnige helpt hen onderweg de problemen te overwinnen.

Een verhaal met veel klassieke S&W elementen (onbekend voorwerp, rivaliserende bende, geheimzinnige helper en Jerom wordt tijdelijk uitgeschakeld) plus goede tekeningen. Leuk dat S&W Marokko bezoeken, zover ik me kan herinneren was dit niet eerder gebeurd.

Datumzondag 25 november 2012 06:44

Reactie no. 8
Naamroel savert
Leeftijd40
Cijfer8
RecensieDit is het eerste verhaal waaraan Marc Verheagen meewerkte. De personages zijn nog steeds wat vlak. De rmantiek zit er nog steeds niet echt in zoals bij vandersteen. Alhoewel ik over het algemeen zeer negatief ben over al het nieuwe omdat ik alles zo bar slecht vindt afgewerkt, vindt ik dit een album wat bijzonder goed is getekend. Ook het inktwerk ziet er verzorgd uit, wat meestal door e de rop wordt verhaspelt, die zijn zogenaamde stempel op het gehaal wil drukken. Vooral de boeven doen mij vandersteens aan. Een juweeltje wat er met kop en schouders bovenuitsteekt. Ik snap niet waarom dit zo goed is in vergelijking met al die andere pulp.
Datumdinsdag 14 april 2009 13:59

Reactie no. 7
NaamJ. Joffer
Leeftijd27
Cijfer7
RecensieEen leuke aanwinst in de reeks is dit album, waarin Paul Geerts op een sympathieke, bijna terloopse wijze ook eens aandacht besteedt aan een van de groepen minderheden van België en Nederland.
Sus en Wis komen in aanraking met een Marokkaans gezin, dat bij toeval een gouden schorpioen heeft bemachtigd. Deze schorpioen blijkt de inzet van de strijd tussen twee Berberstammen. Uiteraard wordt vervolgens de Gyronef van stal gehaald voor een bezoek aan de binnenlanden van Marokko. Diepgravender dan dat wordt het niet, maar het verhaal wordt vlotjes verteld en de couleur locale is aardig neergezet. Minpunt is het feit dat Lambik allerlei xenofobe praatjes in de mond worden gelegd, dat is onze held onwaardig.
DatumMon Aug 27 23:04:31 2007

Reactie no. 6
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieIntegenstelling tot de tot noch toe 5 voorafgaande recensies geef ik een redelijk goeie commentaar aan dit verhaal.De tekeningen waren in orde waren het niet dat Suske en Wiske naar mijn mening soms iets te groot waren ten opzichte van de andere figuren.Het verhaal zelf was ook Oké maar soms was Lambik iets te opvliechend.Een opvliegendheid die we in andere verhalen niet echt van hem gewend zijn.
DatumSun Jul 22 13:25:21 2007

Reactie no. 5
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieDe scherpe schorpioen is een redelijk verhaal met goede tekeningen.
Ik merkte alleen 2 dingen op:
- Waarom word de gouden schorpioen naar België/Nederland vervoert?
- Achmed en zijn kinderen zeggen allebei grootvader.
  Maar dat kan toch helemaal niet?
De voorkant is erg mooi getekent en ik verwachtte dus veel van het verhaal.
Helaas kon dit album niet helemaal die verwachtingen waarmaken.
Maar toch krijgt dit album een dikke 7!!
DatumSun Apr 16 12:47:44 2006

Reactie no. 4
NaamArno Mostert
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieLeuk album, beetje kruising tussen de ouder verhalen de de moderne. Goede sfeer en redelijk verhaal.
DatumSun Jul 10 23:59:16 2005

Reactie no. 3
Naamfrank
Leeftijd16
Cijfer9
Recensiegoede sfeer en de kleding als ze naar een ander land gaan vind ik ook altijd mooi ( en dat mis ik bij de recentere albums !!! ) . Voor de ret is er goede spanning  opgebouwd, en het heeft een duidelijk moraliserend karakter . Meer van dat (niet meer zoiets als ' de kus van odfella ! ).......
DatumThu Jul  7 15:55:22 2005

Reactie no. 2
NaamNathan Bergen
Leeftijd13
Cijfer7
Recensiebest een goed album met goeie humor en de toffe Marokaanse sfeer.
DatumWed Jun 29 16:18:51 2005

Reactie no. 1
NaamJan
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieDit is een leuk verhaal, goed getekend. Aangezien het verhaal in Marokko speelt ook lekker in een ver land wat een reden is om de Gyronef van stal te halen. Voor mij toch een sfeer voor een lekker ouderwets Suske en Wiske verhaal.
Met de humor zit het ook wel goed, waar Lambik voor sommigen wat politiek incorrect reageert op de marrokanen gaat het nergens echt te ver.
DatumMon May 16 17:38:51 2005