Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het kristallen kasteel


Het kristallen kasteel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het kristallen kasteel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,12

Reactie no. 16
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieIk heb deze strip graag gelezen maar het is niet de beste Suske en Wiske-strip. Het begin kon beter. In het midden werd het wel spannender. Het einde is ook spannend maar het mocht nog wat meer voor mij. In vergelijking met de andere Suske en Wiske-strips kon het wel beter.
Datumzondag 13 november 2022 16:44

Reactie no. 15
NaamRemco Lodeweges
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieDit is wederom een charmant, lief sprookje van de oude stempel dat zich afspeelt in het Waalse Han-sur-Lesse. Lambik en Suske zwaaien dit keer het verhaal aan. Lambik ziet een oude man onder water (Pépé Crochet) en Suske wordt in beslag genomen door een mooi elfje. Door de escapades van laatst genoemde, belandt Wiske op een ludieke manier in een dwergenwereld. Vervolgens is Sidonia aan de beurt die het met de watergeest Pépé Crochet aan de stok krijgt, eenieder volgens het thema liefde. Tante zorgt er echter voor dat het verhaal zich verplaatst naar het ondergrondse kristallen kasteel. Hier ontknoopt zich een heuse strijd om de macht en de liefde. De rustige opbouw in dit verhaal sprak mij zeer aan. Elk personage heeft een grote rol en speelt die met verve, met liefde als rode draad. Mooi vond ik ook dat Suske, Wiske en Sidonia weer de belangrijkste personages zijn. De dwergen en de elfen zijn zeer prettig maar ook de boosdoeners mogen er wezen. Ook de romantici in de vorm van Mathilde en de Heer van Waleran. Dit alles in een verzorgde, mooi getekende ( in het begin erg flets) omgeving. Humor is er ook: de actie in de tram van Jerom mag er zijn: subtiele humor zonder aangedikt gedoe. Ok, alle ingrediënten hebben we eerder gezien maar toch is dit een fijn verhaal geworden. Misschien wel een klein vergeten pareltje.
Datumdonderdag 05 november 2020 15:16

Reactie no. 14
Naamhenmii
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieNiet slecht, maar ook niet echt bijzonder.
Datumdonderdag 08 december 2016 16:07

Reactie no. 13
NaamIngrid
Leeftijd27
Cijfer8
RecensieUitstekend verhaal, dit album behoort tot de betere verhalen van Paul Geerts. Prachtige tekeningen vooral de scene's in de grotten zijn mooi getekend.
In het verhaal zitten wel elementen die we al tegenkwamen in eerdere verhalen, slechterik dat een meisje vasthoud. Maar het verhaal is boeiend en wordt nergens saai.
Een ruime welverdiende voldoende.
Datumdonderdag 03 december 2015 08:42

Reactie no. 12
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieWat standaard album waarin onze vrienden tijdens hun vakantie in de Ardennen in contact komen met een plaatselijke legende. Natuurlijk is er weer een liefdespaar welke uit elkaar is gedreven door een lokale tiran die moet worden bestreden. Na een aardige zijstap in het verhaal met de jaloezie van Wiske en de Nutons loopt het hoofdverhaal rond de heer van Wateran en het kristallen kasteel verder. De tekeningen zijn goed verzorgd.
Datumvrijdag 13 november 2015 07:33

Reactie no. 11
NaamJeroen
Leeftijd29
Cijfer7
RecensieAlbum wat ik na lange tijd weer eens gelezen heb. Ik moet zeggen dat ik tijdens het lezen geen dingen ben tegen gekomen waardoor ik er aan herinnerd werd dat ik dit album eerder gelezen heb.
Al met al een leuk album met (enigzins vlak uitgewerkte) personages.. de Nutons zien er grappig uit, maar hebben mijns inziens geen echte rol in het verhaal zelf. De scenes in de grotten en dan met name het kasteel spraken me aan.
Door de vele verschillende personages en nodige humor toch een 7 voor dit nummer.
Datumdinsdag 28 februari 2012 22:24

Reactie no. 10
Naamkaylee
Leeftijd11
Cijfer9
Recensieik vind het een super spannend boek omdat wiske's groote liefde een kabouter is en als het sprookje afgelopen is en suske zit met de fee zegt wiske: ja het avontuur is af dus jij kunt nu ook wel gaan hoor. en daarom hou ik mij spreek beurt over suske en wiske want het zijn ontzettend leuke boeken en daarom hou ik mijn spreekbeurd er over!!!
Datumdonderdag 24 maart 2011 19:19

Reactie no. 9
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieToen Paul Geerts na jaren op dreef begon te raken met Suske en Wiske, begon de reeks eindelijk weer eens wat kwaliteit te krijgen. Het tekenwerk was prima in orde, er zaten originele ideeën in, en de reeks leek nog jaren vooruit te kunnen. Toch raakte een beetje de klad erin, omdat Geerts niet de sterkste was in het verzinnen van grappen, en omdat de personages steeds vlakker en steeds grofgebekter werden.
Ziedaar dus Het kristallen kasteel, een typisch album van dat moment. Het speelt zich af in de Ardennen, en is ongetwijfeld weer gebaseerd op Geerts zijn eigen vakantiekiekjes, net als bijvoorbeeld Het witte wief. Verder weer wat gebruikelijke elementen: twee door een schurk gescheiden geliefden en wat spoken in het bos (zie, wederom, Het witte wief). Helaas lukt het Geerts niet de personages interessant te maken: de ridder, het meisje en de schurk zijn allemaal standaard bordkartonnen figuren.
Het verhaal bevat echter een leuke subplot: Suske papt aan met een elfje en er is een kabouter die Wiske wel ziet zitten. De twee maken elkaar lekker jaloers en dat zorgt voor een vermakelijke eerste helft van het album, al is het verband met het tweede deel me niet helemaal duidelijk.
Het is allemaal vaardig getekend, de manier waarop de draak ineens uit de actie wordt weggetrokken is bijvoorbeeld hilarisch. Minpunten zijn de vlakke verteltrant, de suf uitgewerkte personages, het gebrek aan humor en het belerende toontje van Geerts ("een tientallen meters dikke schelpenlaag die aan het doordringende water calciumcarbonaat meegeeft..."), maar met de hand over het hart strijkend wil ik hier wel een zeven aan geven.
Datumdinsdag 15 juli 2008 23:36

Reactie no. 8
NaamKaj Peters
Leeftijd22
Cijfer8
RecensieKlassieke Suske en Wiske rond een betoverde schoonheid en een koene ridder die haar dient te bevrijden. Weer een heerlijk spel tussen legendes en mythes in combinatie met de eigen ruime fantasie van Geerts. De bijrollen worden vertolkt door een zooitje sympathieke dwergen, met in de prominente aanwezigheid een uiterst schattig mannetje dat wel iets van Dopey weg heeft uit Snow White.
DatumSat Sep 29 10:26:53 2007

Reactie no. 7
NaamMichiel
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieDit verhaal heb ik ooit nog eens in belgie gekocht bij de grotten van Han. Het is het enige boek met een groene kaft dat in m'n kast staat (dat ziet er dus niet uit :p). Toen ik dit boek kocht dat ik nog dat het speciaal was geschreven voor dat toeristische plaatsje daar, toen ik wat ouder werd kwam ik erachter dat dit verhaal gewoon in de rode reeks thuis hoort en dat ik het gewoon in de normale kleur kan kopen. Dat laatste zal ik echter nooit doen, want dit verhaal blijft toch een beetje jeugd-sentiment voor me. Het album zit goed in elkaar, de grappen zijn goed, het enige minpunt is dat het verhaal wat moeizaam op gang komt. Daarom geen 9 maar een welverdiende 8.
DatumMon May 28 15:12:08 2007

Reactie no. 6
NaamJan P.
Leeftijd31
Cijfer8
RecensieJa, ik ben het met de anderen eens, dit is een heel goed verhaal. Onze helden gaan er op uit in Lambik en Jerom's caravan en beleven een sprookjesachtig avontuur. Alle helden komen voldoende aan bod, het is mooi getekend (vooral de grotten), Wiske is weer eens jaloers en er gebeuren geheimzinnige dingen. Kortom: Als fan mag je dit niet missen. Een dikke voldoende.
DatumTue Oct 18 14:36:14 2005

Reactie no. 5
Naamstaf
Leeftijd15
Cijfer10
Recensieal naar Han-Sur-Lesse  geweest ? je herkent het echt zeer goed, vb. de wachtrijen voor in de grot of zelf een cafétje waar ik iets ben gaan drinken, je ziet het allemaal. De sfeer zit ook weer zeer goed (bij de nieuwere albums mis ik die sfeer ) sprookjesachtig is het inderdaad en voldoende goede humor, meer van dat !!!!
DatumThu Jul  7 15:59:46 2005

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 9
Recensie Zoals al wordt gezegd in andere recensies is het een sprookjesachtig verhaal en een goede! Het kasteel vind ik erg indrukwekkend en het verhaal slaat mij erg aan. Een strip die ik zeker nog vaak zal herlezen. Ik kan dit nummer zeker aanraden. Natuurlijk is het niet zo goed als de sprookjesverhalen van Vandersteen maar die lijken mij ook moeilijk te overtreffen.
Datum Thu Oct  7 19:09:53 2004

Reactie no. 3
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Mooi sprookjesachtig verhaal. De tekeningen zijn top, evenals op de inkting is niets aan te merken. Het verhaal gaat over pepe die wegens een vloek van de kasteelheer van Walderan onder water moet leven en 1X maal per jaar als gewone mens door het leven mag gaan om zijn geliefde te vinden die de kasteelheer gevangen houdt in zijn kristallen kasteel. Jammer alleen dat Suske opeens iets te overdreven over komt als ie Sidonia en Mathilda bevrijdt samen met Wiske. Maar verder zijn de karakters goed en komen ze over zoals ze horen te zijn. Een 8!
Datum Mon Sep 27 16:34:41 2004

Reactie no. 2
Naam gert
Cijfer 10
Recensie een leuk verhaal
Datum Sun Sep 19 12:50:13 2004

Reactie no. 1
Naam Ari
Leeftijd 22
Cijfer 8
Recensie Een echt sprookje zoals Vandersteen het ook zou hebben getekend. Dwergjes, een watergeest, een kristallen kasteel, een draak... Bovendien zit het verhaal spannend in elkaar en zijn de tekeningen goed uitgewerkt. Eén van de betere suske en wiskes van de laatste tien jaar.
Datum Thu Sep 16 22:04:35 2004