Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De krakende Carcas


De krakende Carcas Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De krakende Carcas verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,35

Reactie no. 16
NaamInti
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieDat dit het eerste verhaal is waaraan Marc Verhaegen volledig alleen werkte is te merken. Het heeft vreemde plotwendingen, maar is nog lang niet zo bizar als sommige van z'n latere verhalen
Dit verhaal speelt zich volledig in de Languedoc (Zuid-Frankrijk) af. Meer bepaald in en rond het stadje Carcasonne. Verhaegen was de zomer ervoor daar op vakantie (volgens Wikipedia)
Door een ongelukje met toverdrankjes veranderen de helen (tijdelijk) in dieren. Lambik wordt een kikker, Sidonia een hagedis, Jerom een schildpad en Suske en Wiske muizen. Grappig is wel dat Jerom nog steeds sterk is en met gemak een hond aan kan
De plaatselijke streekwinden Autan, Marin en Cers worden verpersoonlijkt door twee mannen en een jonge vrouw. Echt veel voegen deze weergoden niet toe, behalve een tijdje nogal flauwe grappen uithalen. Alleen Cers krijgt na een tijdje een serieuzere rol
Als op strook 75 de groep in 1206 aankomt, reageren ze wel een beetje vreemd voor hun doen. In dezelfde scène krijgen we een verwijzing naar de toenmalige milieuproblematiek van begin jaren '90: Jerom zegt dat "de ozonlaag iets minder gruyère-achtig" lijkt
Waarom gaat Cers op strook 104 ineens een tijd in rijm praten? Dat ze intussen Jerom probeert te verleiden, dat is tot daar aan toe. Godinnen halen vaker dergelijke streken uit ter vermaak. Maar het is wel vreemd dat Jerom erin meegaat om voor haar te leren vliegen
Op strook 113 wordt Jerom door een "heel toevallig" passerend ruimteschip opgeschept. Dit is wel de vreemdste manier om hem van het avontuur weg te houden. Op strook 174 duikt hij weer op
Datumdinsdag 26 januari 2021 10:19

Reactie no. 15
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer5
RecensieNa het rustige “Kristallen kasteel” begint hier het gehos dat een aantal komende albums zich zo kenmerkt: dat ligt aan Verhaegen. Zijn drukte, zijn aparte plots en zijn zoektocht naar de juiste humor laat zich hier voor het eerst gelden. Ook is er de grote hoeveelheid bijfiguren die er dikwijls voor zorgen dat de plots moeilijk te volgens zijn. In dit geval is het verhaal op zich wel goed: de mysteries van Carcasonne verwerken in een stripverhaal: dit biedt enorm veel, waar je als fantasieschrijver veel mee kunt doen. Dat merk je ook: ik denk eerlijk gezegd te veel. Het geschiedkundige aspect van dit verhaal is het enige wat het verhaal enigszins hoog houdt. Als de idiotie van Lambik weggesneden kon worden, onze helden als dieren ( ook al is een schildpad zo sterk, een hond kan die niet vellen daar ze te klein is) er uit geschreven worden dan blijft er nog wel wat leesbaars over. De kleuren blijven echter flets, de helden grof getekend, overdreven gebruik van verkleinwoorden, tongen uit muilen…tja er blijft veel te wensen over ook qua tekenstijl. Echter Verhaegen verbetert vrij laat maar deze stijl baant wel de weg voor de huidige serie.
Datumdonderdag 05 november 2020 15:19

Reactie no. 14
NaamBjorn Boysen
Leeftijd35
Cijfer10
RecensieIk heb dit verhaal voor de eerste keer gelezen toen ik een jonge tiener was. We waren net op reis geweest naar de languedoc. Je leest dit verhaal en je waant je direct weer in die streek.
Pluspunten: de tekeningen! Je moet eens een auto tegenwoordig in een suske en wiske strip bekijken met name de wiel as. ?. Ook de streek carcassone zelf zeer mooi gedaan. Pluspunt 2 de historische figuren gekoppeld aan plaatselijke legenden. Katharen kwestie, de paus simon de montfort, de familie trancevel, heer van castelnau,... . Daarnaast de legende van carcas en de schat van de westgoten.
Enig nadeel idd die ufo maar ik snap het wel men wou jeroms krachten niet gebruiken in deze strip.
Datumwoensdag 23 oktober 2019 20:11

Reactie no. 13
Naamhenmii
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieLeuk verhaal over een soort alternatieve Kenau (de historische figuur, wel te verstaan), maar dat met Jerom en de UFO slaat natuurlijk nergens op. Is dit soms Monty Python?!
Datumwoensdag 07 december 2016 17:28

Reactie no. 12
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieHet eerste volledig door Marc Verhaegen gemaakte album geeft een regelrechte stijlbreuk tov voorgaande albums. En dan niet qua tekeningen omdat Verhaegen redelijk dicht tegen de stijl van Paul Geerts aanzit maar meer vanwege het wel zeer aparte verhaal. In razend tempo volgen de acties elkaar op en worden er hele groepen bijfiguren opgetrommeld. Daardoor is het verhaal soms wat moeilijk te volgen ook omdat de geschiedenis van de Limouge in de tijdsperiode rond 1200 een rol speelt en moet worden uitgelegd.

Zoals eerder vermeld bevat het verhaal opvallend veel humor. Het introduceren van aliens die als pelgrims de streek bevolken en ook Jerom uit het verhaal ontvoeren vind ik een zwaktebod. De tekeningen zijn goed , vooral de actie scenes zien er goed uit. Verhaegen introduceert ook een wat andere stijl van gezichten voor zijn nieuwe hoofdfiguren, zoals Cascas, Merluche & Simon de Montfort, ivm de typische S&W stijl maar tekentechnisch is Marc Verhaegen een waardige opvolger van Paul Geerts.

Datumvrijdag 13 november 2015 07:30

Reactie no. 11
Naaminnie
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieHet begin was inderdaad leuk. Ik kon in het midden eregens eigenlijk niet meer volgen. Ik heb een normaal IQ, even voor de duidelijkheid.
Datummaandag 13 augustus 2012 12:58

Reactie no. 10
NaamVincent
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieLeuk bedacht, maar om nou te zeggen dat het echt goed uitgewerkt is? Nee! Het begint allemaal leuk en aardig en het verhaal is op zich wel goed, maar wat is het nut van die goden en van het feit dat Jerom (IN HET VERLEDEN) door een UFO wordt opgezogen? Dat slaat echt totaal nergens op en is een gigantische blunder. Ik snap wel waarom ze het gedaan hebben (ze wilden Jerom er waarschijnlijk niet bij hebben, omdat het dan allemaal te makkelijk zou gaan) Dat is begrijpelijk, maar de oplossing niet; het past gewoon totaal niet in het verhaal. Als je de verhaallijn volgt zou het veel passender zijn om hem met magie te laten verdwijnen, of in iets te veranderen, hoewel we dat aan het begin al hadden gehad, met die mislukte tovenaar (wiens naam duidelijk op Merlijn is gebaseerd). Jerom zou trouwens nooit "even weggaan om een paar domme aliens te helpen" zeker hier niet, omdat zijn geliefde (Cers de godin) in nood is. Zij doet me trouwens weer aan een paar dingen denken: 1. Lily de Fee (De Zingende Zwammen/ De Schone Slaper) en de fee Seefty (De Tootootjes). Dat waren ook allebei van die zweverige typetjes op wolken die iets met Jerom hadden, hoewel het dit keer wel erg ver gaat (ze zaten een hele nacht in een boom en konden het "goed met elkaar vinden") iets wat precies tegen het testament van Vanderstee indruist. Die feeën (waren er trouwens nog meer dan deze drie) waren eerst nog leuk, maar beginnen ondertussen een beetje te vervelen. Eigenlijk maar een 6 waard, maar omdat ik het verder wel een goed (mits wat matig afgewerkt) verhaal vindt, met spanning, humor, mooie tekeningen en leuke personages, zoals het zoontje van de kasteelheer en zijn hond.
Datumzaterdag 28 augustus 2010 12:26

Reactie no. 9
NaamJippe van Niel
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieIn dit album zit een goed verhaal en het speelt zich niet in België af, wat ook wel een keer leuk is. Het grootste deel speelt zich af in Frankrijk, nabij en in Carcassonne, maar ook een paar prentjes spelen zich af in Florence, Italië. Iedereen heeft een goede rol en de tekeningen zijn wel mooi. Daarom een 7.
Datumvrijdag 17 juli 2009 12:32

Reactie no. 8
Naamesteban
Leeftijd24
Cijfer5
RecensieEen gemiste kans.  Nochtans begon het allemaal veelbelovend.  Wanneer het scenario plots en elkaar zakte en de plotgaten zich opstapelden, begon mijn interesse onder het vriespunt te dalen.  Ook al door het feit dat dit album vol zit met leuke ideeën waar niets mee gedaan werd.  Integendeel.  De verdwijning van Jerom was de druppel die de emmer deed overlopen.
DatumThu Aug  2 22:12:44 2007

Reactie no. 7
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieBest een mooi album.Maar ik denk wel dat ze bij studio Van der steen beter kunnen.
DatumThu Jan 11 12:36:16 2007

Reactie no. 6
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer6
RecensieEigenlijk best een grappig album, dit Krakende Carcas. Meer dan eens roepen de gags een brede glimlach op ("Knipoog eens Wiske, misschien verschijnt er dan EINDE...").
Daartegenover staat dat het scenario werkelijk is volgeplempt met ideetjes en verhaallijntjes die stuk voor stuk veel te snel erdoor worden gejast (troubadours, gouden hoorns, ruimtewezens, winden, varkens, katharenvervolgingen, verliefde Jeroms, gemaskerde tovenaars, Westgothische schatten,).
De oplettende lezer vraagt zich bijvoorbeeld af waar Jeroms verloofde heen verdwijnt na strookje 152, of waarom Sus en Wis niet worden getroffen door de pijlen die in strookje 172 worden afgeschoten. En waar ligt die Westgothische schat nou verborgen in Carcassonne? Kan die schildknaap zomaar ongestraft pauselijke legaten vermoorden? En vijf verschillende taalgrappen in een album (Frans, middeleeuws, VLAOMSETOVERSPREUKN, gepraat-met-streepjes en Kontichio-Kazernio) is echt te veel.
Het is duidelijk Marc Verhaegen geweest die hier zijn ideeën in sneltreinvaart op ons afvuurt, hier en daar gecorrigeerd door Paul Geerts (het laatste plaatje van strookje 27 is typisch Geerts).
Kortom: een geinig maar verwarrend album. Consistente scenario's schrijven is niet Verhaegens sterkste kant. Daartegenover valt in dit verhaal bijna meer te lachen dan in alle voorgaande Paul Geerts-albums bij elkaar, en dat is ook wat waard.
DatumFri Sep  8 22:21:02 2006

Reactie no. 5
NaamTim
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieHet komt niet vaak voor dat een S&W-verhaal me niet zo geweldig leuk lijkt (afgeleid van de omslagtekening en samenvattingen van het internet) maar dat tóch blijkt te zijn. De Krakende Carcas bevat precies die ingrediënten die een Suske en Wiske een góéde Suske en Wiske maken: volop humor, een goed verhaal, geen (te ver uitgewerkte) bijzaken en natuurlijk goede tekeningen! Misschien denk je nu: maar dat onze helden in dieren worden veranderd, dat heeft toch niets met het verhaal te maken? Jawel, want anders konden zij nooit in het verleden zijn beland en konden Jerom en Sidonia nooit het kasteel in gesmokkeld zijn geworden. Over dit verhaal is dus erg goed nagedacht. Ook is het interessant om te weten te komen hoe de stad Carcassonne aan haar naam is gekomen. Wel is het jammer dat Jerom in het begin van het verhaal zijn mond helemaal niet open doet. Het enige wat Jerom normaal gesloten houdt, zijn zijn ogen. Dat Marc Verhaegen grotendeels verantwoordelijk is voor dit verhaal, is natuurlijk erg opmerkelijk, want het is een heel goed verhaal, in ieder geval een stuk beter dan Marc's flops, zoals De Europummel en Big Mother! Toch kan dit verhaal voor mij op de een of andere manier geen 10 scoren, daar vind ik het toch net niet goed genoeg voor... Maar een 9 is ook heel netjes, toch?
DatumWed Dec 28 00:03:34 2005

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Leuk album met leuke tekeningen echter het verhaal is wat minder. Het begint sterk maar eenmaal in het verleden zakt het hele verhaal als een pudding in elkaar en worden er allerlei verzinselen bij gehaald om het verhaal te vullen en op te vijzelen, wat niet gelukt is. Jerom die met een UFO opgezogen wordt? Waarom goedkope nietszeggende Goden erbij betrekken? Neuh, een 7 voor het idee, humor en tekeningen.
Datum Mon Sep 27 13:04:38 2004

Reactie no. 3
Naam Ari
Leeftijd 22
Cijfer 9
Recensie Het eerste verhaal waarin Marc Verhaegen laat zien wat hij allemaal in zijn mars heeft. Veel humor en een verhaal dat heel netjes is opgebouwd, al is het einde iets te snel. Heel mooie tekeningen. Spijtig dat hij niet in deze stijl heeft verdergewerkt in zijn nieuwe albums.
Datum Sun Sep 5 15:26:54 2004

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Niet slecht (bijlange niet!) maar ook niet echt geweldig, dat is naar mijn mening de krakende carcas.
De bedoeling is leuk en geinig maar op een bepaalde manier 'pakt' dit verhaal mij gewoon niet.De tekenigen en humor zijn overigens prima.
Maar ik wacht nog steeds op de eerste tien die ik voor een Verhaegen geef.Ach, die komt ooit nog wel, toch?
Datum Sat May 10 20:05:03 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Na een beetje deze site bestudeerd te hebben kwam ik er achter dat Marc Verhaegen praktisch in zijn geheel verantwoordelijk was voor dit album. Ik moet zeggen dat ik dit niet echt een wanprestatie kan noemen. Het album zou heel goed passen in een vakantieboek van S&W (maar nu niet meer natuurlijk, want het album zit nu in de reeks en ik heb zo mijn redenen gehad om de laatste paar familiestripboeken niet te kopen. kom op waar blijven die nieuwe kortverhalen nou?!?). Ik vind dit een mooie gelegenheid om een Verhaegen album eens een 10 te geven. Bij deze!
Datum Thu May 1 21:16:54 2003