Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het Aruba-dossier


Het Aruba-dossier Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het Aruba-dossier verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,42

Reactie no. 21
NaamBenS
Leeftijd45
Cijfer7
RecensieDit is onevenwichtig opgebouwd album. Het begin is erg goed en het verhaal wordt goed verteld. Er zit veel afwisseling in het verhaal en een goed tempo. Totdat de helden de geheime basis betreden... dan wordt het verhaal eigenlijk enorm afgeraffeld. Het lijkt wel of de tekenaar toen dacht; oh jee ik heb nog maar 10 pagina's om tot een einde te komen. Het einde is heel snel, onlogisch en afgeraffeld. Echt jammer van dit album, anders had het een beoordeling gekregen 8+ denk ik.
Omdat het begin wel goed was geef ik toch een 7 voor het album.
Datumdinsdag 14 september 2021 09:01

Reactie no. 20
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer3
RecensieEen gedachte-experiment: lees dit verhaal eens en laat in gedachten Suske en Wiske eens weg. Valt je iets op? Ja: het maakt namelijk geen enkel verschil. Een album lang doen de twee kinderen nul komma niks, ze lopen slaafs Lambik achterna zonder ook maar één keer iets relevants te doen. Het zijn Barabas, Lambik en Jerom die alle handeling op zich nemen, en verder trekt Marc Verhaegen een blik bijfiguren open.
Afgezien daarvan is het ook maar een rommelig plot: Barabas stuit op een dossier waarin uiteen wordt gezet hoe een schimmig kartel een meststof van de zeebodem schraapt, en dat ze in de handel willen brengen ondanks dat het kankerverwekkend is. Of zoiets, want het hangt allemaal als los zand aan elkaar. De Snoeffel en Gaffel-klonen van dienst die onze vrienden het leven zuur maken worden op twee derde van het verhaal plotseling afgevoerd. Hun gemaskerde baas verdwijnt ook en wordt nooit ontmaskerd. Er verschijnt vervolgens een nieuwe schurk, die toch geen schurk is. Kennelijk. Ik was het in ieder geval de draad volkomen kwijt.
De eerste rotte plekken in Verhaegens verteltrant worden hier al zichtbaar en het zou allemaal nog veel erger worden. Suske en Wiske worden gedegradeerd tot achtergrondfiguren, een stoet van overbodige personages slingert het verhaal in en uit, gedoe met technische speeltjes krijgt voorrang boven spanning en emoties, en al gauw is er allemaal geen touw aan vast te knopen. Het heel aardige tekenwerk kan de zaak dan al niet meer redden.
Datummaandag 30 november 2020 21:25

Reactie no. 19
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieEen verhaal waarin door het verwisselen van dossiers Barabas op de hoogte raakt van de exploitatie van een kankerverwekkende stof. Hij schakelt onze helden in om één en ander tegen te gaan. Ook hier ( net als nr. 242) vertrekken we naar een ex-kolonie van Nederland Aruba ( nu onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden). Ze worden door het zoveelste boevenduo ( waarom altijd een duo? ) tegen gewerkt, ditmaal heten ze Krabbe en Koker. Gelukkig zijn deze niet van het kaliber Bassie en Adriaan. Dit onfortuinlijke duo leidt ons naar de collega van Barabas waarvan het aanvankelijk lijkt dat hij de gevaarlijke stof wilde exploiteren om er zelf rijk van te worden. Het is een beetje standaard verhaal waarin onze vrienden in opdracht van Barabas op zoek moeten naar een rotte appel in een kartel om zo de wereld te redden…heel simpel gesteld. Het verhaal is best aardig ( met best interessante wendingen) en veel beter dan veel latere verhalen maar het is niet één dat bij blijft. We blijven gelukkig verschoond van flauw gedoe, een veelheid aan boeven, onnozele taalgrappen en onze helden zijn stuk voor stuk serieus te nemen, hoewel Sidonia nauwelijks te vinden is. Al met al een aardige aflevering.
Datumdonderdag 19 november 2020 22:28

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieS&W komen via prof Barabas een zaak op het spoor die het daglicht niet kan verdragen. Bij Aruba wordt een kankerverwekkende meststof ontgonnen en een internationaal kartel probeert alle tegenstanders uit de weg te ruimen en dus ook onze vrienden. Via een vriend van Barabas wordt de ondergrondse basis gezocht met de Terranef waar Jerom de boel moet komen redden. Niet een heel orgineel einde maar het verhaal is wel zeer onderhoudend. Opvallend is de ruime mate van fysiek geweld in dit album maar dit goudt ook de spanning er in.
Datummaandag 16 november 2015 03:59

Reactie no. 17
NaamRaymond v.B
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieEen heerlijk album om te lezen. De realistische factor met een misdadig kartel spreekt me enorm aan. Puur gelet op de verhaallijn is het een uitstekend verhaal. Ook met de humor en de tekeningen zit het wel goed. Misschien net geen klassieker, maar toch een album die blijft hangen.
Datumdonderdag 24 januari 2013 23:09

Reactie no. 16
NaamLK
Leeftijd10
Cijfer7
Recensieeen spannend en grappig verhaal
Datumvrijdag 3 december 2010 20:59

Reactie no. 15
NaamArjan van Denzen
Leeftijd12
Cijfer10
RecensiePrachtig verhaal! Ook leuk dat die boeven nooit stoppen. Echt een van de beste!
Datumdonderdag 3 december 2009 16:13

Reactie no. 14
NaamArjan
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieHet is een spannend en leuk verhaal: vooral omdat de boeven steeds hardere middelen gaan gebruiken om ze tegen te houden
Datumvrijdag 20 november 2009 12:10

Reactie no. 13
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer5
Recensiehet aruba dossier,toen ik het in handen kreeg dacht ik grappige voorkant,soort carnaval dit kan nog eens een topper worden.
maar,schijn bedriegt:in het begin was het nog wel een 7 waardig maar langzamerhand begon het te vervelen in de oceaan stopte ik ermee en heb hem nog net niet weggegooit.
het verhaal is slecht,tekeningen vind ik best wel meevallen.
Daarom een 5.
Datumzaterdag 5 september 2009 12:52

Reactie no. 12
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer8
RecensieEen leuk verhaal, maar net iets te geweldadig om een hoger cijfer te krijgen. Het kartel is mij iets te realistisch, de gevechten ook. Maar met het verhaal op zich is niks mis.
Datumvrijdag 2 mei 2008 19:35

Reactie no. 11
NaamJasper
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieFris getekend en een goed, modern verhaal. Maar het mist 'dat ene' wat het album een hoger cijfer kon opleveren.
DatumThu Apr 26 19:56:26 2007

Reactie no. 10
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer8
RecensieErg leuk verhaal. Er zit spanning in en het verhaal leest vlot weg en ik heb hem al vaak gelezen maar het gaat nooit vervelen.
DatumSun Dec  3 21:51:43 2006

Reactie no. 9
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieLeuk album. Krabe en Koker waren heel leuke figuren. Die mogen nog wel eens terugkomen. Ook de manier waarop Jerom met die boeven bezig was is formidabel.
DatumSat Nov 25 18:34:28 2006

Reactie no. 8
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer4
RecensieMager verhaal met een veel te belangrijke Jerom die het altijd haalt, wat na 200 albums begint te vervelen.
DatumWed Jun  7 17:11:42 2006

Reactie no. 7
NaamJippe Van Niel
Leeftijd10
Cijfer6
RecensieLeuk verhaal,maar veel te druk en stomme criminelen(doet me denken aan snoefel en gaffel).Een leuk voordeel aan dit verhaal is dat het een beetje over Aruba gaat en familie van mij komt uit Aruba!Grappig dus!
DatumSat Oct 22 15:41:06 2005

Reactie no. 6
Naamphoenix
Cijfer6
Recensiesorry maar het verhaal pakte me niet
DatumThu Mar 3 20:16:41 2005

Reactie no. 5
Naam Chowan
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit een hele mooie boek.
Vooral die Krabbe en Koker vind ik grappig.
Datum Mon Nov  1 12:14:30 2004

Reactie no. 4
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Het "Aruba Dossier" is er 1 van de moderne S&W reeks die zich in deze tijd af spelen. Het is altijd maar afwachten in zo`n strip hoe S&W en de bende zich ontwikkeld in het verhaal en in dit geval is de combinatie uitstekend, al hadden Krabbe en koker net zo goed Snoeffel en Gaffel kunnen zijn ;-) Compleet gezegd een leuk album om te lezen, daarom een 8.
Datum Thu Sep 16 09:44:37 2004

Reactie no. 3
Naam senne
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Dit vind ik de beste strip op het honden paradijs na. dit is echt een strip waar ik van hou.Ik vind alle strip eigenlijk mooi die zich ergens op een subtropisch eiland afspelen.
Datum Tue Jun 24 10:59:49 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 7
Recensie Nee, niet echt mijn verhaal.
De verhaallijn zakt af en toe wat in elkaar en de humor vind ik wat tegenvallen.
Maar de uitwerking op zich is prima en ook de spanning is duidelijk aanwezig.
Geen negen dus maar wel een dikke voldoende, dus een zeven.
Datum Sat Jun 21 09:47:48 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Een spannend verhaal met Krabbe en Koker ( leuke woordspeling.) als bikkelharde tegenstanders en als locatie het prachtige Aruba. Onze vrienden komen meer als eens in levensgevaarlijke situaties en vooral Prof. Barabas  krijgt het te verduren en ze doen dit alles om een holding te stoppen,  die met een productie beginnen wil van een kankerverwekkend middel.
Wat opvalt is, dat tegenstanders niet schrikken voor fysiek geweld en dat is voor de S + W- reeks opvallend! Erg is het niet, want daardoor blijft de spanning er in en je wilt weten hoe het ten einde gaat!
De humor, daarvoor staat lambik als garant, komt ook niet te kort! De tekeningen en kleurgeving zijn meer als tevredenstellend.
Echter... tegen het einde wordt het verhaal iets vlakker, al zijn het ook maar de laatste drie bladzijdes. Toch krijgt dit verhaal een dik verdiende 9 van mij!
Datum Wed Jun 18 12:43:57 2003