Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Tokapua Toraja


Tokapua Toraja Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Tokapua Toraja verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,54

Reactie no. 11
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer4
RecensieAlles in mij wou dit een goed album vinden. Ik gunde het de sympathieke Paul Geerts, die zoveel liefde heeft voor Aziatische culturen en die zo zijn stinkende best doet op de gedetailleerde tekeningen. Ik wou niet de zoveelste zeurderige recensie schrijven over een album uit de jaren negentig. Een album waar Jerom slim thuis is gelaten, en waar onze vrienden slim al op vacantie zijn in Indonesië, zodat niet een of andere aanleiding hoeft te worden bedacht om ze daarheen te krijgen.
Maar helaas, het lukt me niet. De grappen zijn te flauw voor woorden, Lambik gedraagt zich keer op keer als een randdebiel, er is weer veel te veel zouteloze uitleg over culturele fenomenen, en alle plotwendingen zie je al van mijlenver aankomen. Gids Maria is de dochter van de schurk? Goh, wat een verrassing. Tegen het eind begon ik zelfs bladzijden om te slaan omdat de veels te lange uitleg maar door bleef zeuren. Er is geen enkele spanning en alle ontwikkelingen laten je als lezer volslagen koud. Echt, ik wou dat het anders was.
Datumzondag 24 januari 2021 09:59

Reactie no. 10
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieDit is een fascinerend verhaal: het kenmerkt zich door enorm scherpe tekeningen en put uit een gedetailleerde kennis van de geschiedenis en cultuur van Indonesië. Het komt zo on-Verhaegen over dat ik verbaasd was dat dit toch echt tot de Verhagen verhalen behoort. Vooral de tekeningen lijken niet van zijn hand. Maakt u een vergelijking met de Averechtse Aap bijvoorbeeld. Alles ziet er enorm goed uit. Door het gehele verhaal heen krijgen we continu een enorm grote hoeveelheid culturele kennis mee ( vaak door veel uitlegteksten). Dit is wel op een manier gedaan dat het nog niet overdreven over komt. Het verhaal zelf is aardig maar niet echt bijzonder. Het album pakt je meer doordat het een reis is die je meeneemt in de prachtige en fascinerende geschiedenis van deze ex-Nederlandse kolonie. Niet zozeer het verhaal dus. Nergens wordt het echt spannend, is er een climax of zijn er onverwachte wendingen. De vertelling heeft ook vrij weinig humor: Lambik doet af en toe onhandig maar daar is ook alles mee gezegd. Met een beroemde berouwscène wordt het verhaal afgesloten. Een mooie vertelling maar ze heeft een beetje de neiging saai te zijn.
Datumdonderdag 19 november 2020 21:37

Reactie no. 9
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieZeer strak getekend album waarin Suske en Wiske in Indonesie op vakantie zijn en daar in een dorpje een losgeslagen magier proberen in te tomen. Veel cultuur en achtergrondinformatie in dit album, het verhaal zelf is niet heel diepgravend maar de fantastische tekeningen liften dit album omhoog.

Het lijkt mij dat Paul Geerts dit heeft getekend en niet Marc Verhaegen zoals vermeld in de Totale Tabel. Of deze laatste heeft wellicht alleen de schetsen verder uitgewerkt.

Datummaandag 16 november 2015 04:02

Reactie no. 8
NaamLuuk
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieEen aardig album, dat vergeleken met andere albums halverwege de 200 een stuk beter is. De tekeningen vind ik mooi, de omgeving was ook erg mooi. Er zit een stukje cultuur in, en het is een aardig verhaal. Al met al een aardig album, ik geef het een 7
Datumzondag 27 september 2009 00:11

Reactie no. 7
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer8
RecensieVoor een boek na nummer 200 (en zeker na nummer 230 of zoiets) is dit goed. Al ben ik tegenwoordig héél snel tevreden...
Enfin, 8, t kan er meer dan door dus, leuke locatie, mooi getekend.
DatumSat Jun 24 17:52:30 2006

Reactie no. 6
Naamjohan
Leeftijd9
Cijfer10
Recensieheel cool boek .
er zit humor in en geschiedenis.
DatumWed Jun 29 17:04:36 2005

Reactie no. 5
Naam Nathan Bergen
Leeftijd 12
Cijfer 9
Recensie dit album was bijna een 10 waard!
een heel interessand album over de cultuur van de mensen daar enzo... wat al gezegd is.
ook heel geheimzinnig en goed getekend.
alleen wat humor ontbrak
Datum Mon Nov  1 12:28:22 2004

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 16
Cijfer 5
Recensie Te saai met te weinig humor.
Het verhaal spreekt mij niet.
De complete strip vind ik niet echt boeind en interssant, zelfs het begin van het verhaal niet.
Een vijf dus want ik vind de strip nauwelijks het herlezen waard.
Datum Mon Feb 16 17:13:11 2004

Reactie no. 3
Naam lembang
Leeftijd 34
Cijfer 7
Recensie good
Datum Sat Aug 30 14:50:48 2003

Reactie no. 2
Naam pieter-jan van lierde
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie ik schrik van de 10 voor dit verhaal... ik kan hooguit een 7 geven. ik vond het verhaal op zich eigenlijk niet bijster spannend, daarom heb ik het album indertijd ook weggegeven.
Datum Thu Jul 10 22:52:28 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Doe Paul Geerts op reis naar een ver en exotisch land en eruit komt een pracht van een verhaal!  Je ziet het in "Tokapua Toraja". Hij heeft zich uitstekend gedocumenteerd en je ziet het ook in het verhaal. De cultuur en het geloof van de mensen op Celebes te Indonesie word ons op een heel natuurlijke wijze dichterbij gebracht. Het verhaal zelf barst van de spanning en geheimzinnigheid en de humor, meestal op kosten van Lambik, zit er ook boordevol in!!! En... Jerom is eens een keer gèèn probleemoplosser! Dat wil wat zeggen!
Dit verhaal heeft goede kansen een "all - times"-klassieker te worden!
Datum Wed Jun 25 16:44:06 2003