Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De mompelende mummie


De mompelende mummie Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De mompelende mummie verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,21

Reactie no. 19
NaamHans Versig
Leeftijd37
Cijfer7
RecensiePersoonlijk heb ik een voorkeur voor verhalen met een sociale inslag en lange reizen naar exotische bestemmingen en van beide is dit album een goed voorbeeld.
De tekeningen van het oerwoud zijn prachtig en ook de bewoners van het eiland zijn mooi getekend.
Het verhaal zelf is niet heel spannend. De humor is wat aan de flauwe kant. Ook vreemd is dat het verhaal naar de mompelende mummie is genoemd die pas op het eind kort verschijnt. De titel heeft niet heel veel met het verhaal te maken aangezien het niet echt over mummies gaat.
Wat ik storend vond (met de blik van nu) is het denigrerende gedrag en de soms nogal racistisch aandoende bewoordingen van onze vrienden (door de hele tijd over "zwarten" te spreken, wat in elk geval in Nederland vrij grof is). Ook vond ik het vanuit dat oogpunt storend dat Lambik erg denigrerend deed tegenover de oude gids, hoewel dat uiteraard bij zijn arrogante karakter past.
Niet een album dat me nog lang zal heugen, hoewel het zeker niet een van de slechtere was.
Datumzondag 21 november 2021 18:07

Reactie no. 18
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieEen verhaal dat zich afspeelt in Indonesië. Het verhaal is na te lezen op de bekende plek op deze site. Het is een vrij serieus verhaal dat de misstanden van grote bedrijven in ontwikkelingslanden aan de kaak stelt. Of Indonesië nog echt een ontwikkelingsland is , daar valt over te discussiëren. Het album is dus geschreven met het verbeteren van de wereld in het achterhoofd. Dat kan betweterig en irritant werken. Niet omdat het tonen van misstanden altijd vervelend is maar wel omdat het een strip betreft en omdat de manier waarop nogal belerend overkomt: Messias Paul Geerts heeft alle kennis in pacht. Afgezien van de insteek worden we toch op mooie tocht door Indonesië meegenomen. We zijn getuige van een aantal zeer interessante gebruiken en tradities. Toch komt af en toe de biologische bibliotheek tevoorschijn doordat veel dieren worden verklaard. De inheemse bevolking wordt respectvol weergegeven. Grappig is wel dat de peniskokers een beetje de serie met zichzelf confronteert: preutsheid. Mooi gedaan. De zombies zijn fascinerend. Het feit dat onze vrienden door de slechten een rondleiding krijgen, is erg realistisch. Onze helden zijn vrij goed op dreef, Lambik is nog een beetje antiheld en de jongeren doen ook goed mee al had hun rol meer van betekenis kunnen zijn. Barabas heeft de rol van irritante betweter op zich genomen. De boeven laten nogal te wensen over. Voor het verhaal zijn ze echt nodig maar de uitvoering is matig. Zij zijn net niet van het kaliber flauw en dom maar toch hebben zij niet de zeggenkracht van bijvoorbeeld Barloef uit “Het drijvende dorp”. Dergelijke onverlaten moeten veel harder en taaier worden neergezet. Onze helden moeten nu te weinig doen om ze te overmeesteren. De tekeningen van de omgeving zijn goed maar die van de personages zijn echt van een mindere kwaliteit: monden, vormen van het hoofd, uitdrukkingen. Marc Verhaegen zou later kritiek oogsten op zijn drieluik, echter dit verhaal is een tweeluik. Verhaegen liet dus niet als eerste deze conventie los en dat kan hem dus niet worden aangerekend. Al met al is dit een redelijk verhaal maar geen dat een sterke indruk achterlaat. Dit verhaal is typisch “één van de zovele”
Datumvrijdag 05 februari 2021 13:35

Reactie no. 17
Naamhenmii
Leeftijd32
Cijfer7
RecensieOk, maar niet echt bijzonder.
Datummaandag 10 oktober 2016 07:12

Reactie no. 16
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieSuske en Wiske gaan naar Indonesie om daar met prof Barabas een grote mijn te bezoeken. Maar dan blijkt dat het bedrijf niet zuivere bedoelingen heeft en belanden ze bij de opstandelingen met wie ze de agenten van het bedrijf uitschakelen.

Aardig verhaal met vooral mooie tekeningen in de jungle en goede sociale inslag in het plot, ik vind alleen dat Barabas wat minder goed is getekend waarbij het lijkt of zijn bril erg ver voor zij hoofd is geplaatst. Stroken 25 tm 28 met de tussenlanding in Indonesie zijn bladvulling en hadden achterwege kunnen worden gelaten. Ook opvallend aanwezig is de reclame voor verschillende bedrijven zoals Golden Tullip, Sony en de KLM.

Datumzondag 06 december 2015 06:12

Reactie no. 15
Naamkees
Leeftijd52
Cijfer1
RecensieZeer slecht getekend album, met inktwerk van lik me het vestje, het vervolg was stukken beter.
Dat dit in de winkels gelegen heeft...sjongejonge,
Geerts was ziek? heeft ie zijn buurjongetje gevraagd het even af te maken....?
Datumdonderdag 20 augustus 2009 13:20

Reactie no. 14
Naambob merkx
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieDe mompelende mummie is een zeer spannend maar ook een zeer grappig boek. Als iemand dit boek koopt raad ik je aan, er DE VOGELS DER GODEN ook bij te kopen.
Datumzondag 10 mei 2009 09:46

Reactie no. 13
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieMooie tekeningen,dat wel. Kwa verhalenlijn had het net iets beter gekunt. Sommige dingen gaan te simpel. Bijna geen enkel plan dat eens mislukt en dat door toeval toch weer alles goedkomt. De tekeningen daarintegen zijn met voorop de afbeeldingen van het oerwoud subliem. Ondanks alles is het een redelijk goed album. Misschien een tip voor alle schrijvers. Hoewel tekeningen erg belangrijk zijn is het verhaal het belangrijkste. Maar voeg bijvoorbeeld de verhalen van Vandersteen bij de tekeningen van Geerts en je krijgt een album waarvan de grootste stripmakers kunnen dromen.
DatumSun Sep 23 14:02:12 2007

Reactie no. 12
NaamAwo Meteta
Leeftijd33
Cijfer9
RecensieIk had dit album voor mijn dochter gekocht, om lekker een stapel Suske en Wiskes  te lezen terwijl ze met griep in bed lag. (Goeie tradities moet je doorgeven hè). Tot mijn verbazing ging het over een zaak die mij persoonlijk veel deed. De vuile praktijken van de Freeport mijn ( Brass minong company in het boek)  in Timika in Papua. Ik ben er dan ook blij om dat Studio Vandersteen dit onderwerp heeft behandeld. Zelfs guerillaleider Kelly Kwalik (Killa Kwelak in de strip) kwam erin voor!
Ik begrijp dat Studio Vandersteen zich niet direct Politiek kan uitlaten m.b.t. de Indonesische bezetting van Papua maar ik zie dit toch als  morele steun voor Papua's.

Hulde!!!

DatumWed Jul 25 11:41:15 2007

Reactie no. 11
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieMooie tekeningen, maar het verhaal is wat saai en er gebeurd weinig. Ik vind het vervolg veel beter.
DatumSun Dec  3 21:18:25 2006

Reactie no. 10
Naamherman
Leeftijd14
Cijfer8
Recensiegoed verhaal gewoon en nu eindelijk een vervolg op een verhaal en dat is leuk.
DatumSun May 14 18:50:54 2006

Reactie no. 9
Naamthibault
Leeftijd14
Cijfer8
RecensieHet verhaal is niet slecht,maar is ook niet super.Dit is een 7,5 waard
DatumWed Dec 28 21:26:24 2005

Reactie no. 8
NaamPaysBart
Leeftijd38
Cijfer6
RecensieMatig verhaal. Een zes voor de tekeningen van de jungle (want die zijn wel degelijk mooi) en het realistische gehalte van de oerwoud bewoners. In het verhaal gebeurd er verder heeel weinig tot niets.
DatumThu Nov 17 17:02:38 2005

Reactie no. 7
NaamLeroy Bauters
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieIk vind het een spannend verhaal. En het speelt zich af in het oerwoud(mijn favoriete plek )
DatumFri Apr  8 10:43:30 2005

Reactie no. 6
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 8
Recensie Een mooi spannend album in de jungle waar onze vrienden toch al aardig wat avonturen hebben beleefd. Dit keer zijn ook de oerwoudbewoners realistisch en waarheidsgetrouw weergegeven ipv bijvoorbeeld de indianen uit "De bezeten bezitter". Een dikke omhooggestoken duim hiervoor want al met al is het toch best gedurfd om hiervoor te kiezen en zie je dat Paul zonder afbreuk aan S&W te doen, schitterend realistisch kan tekenen. Een dikke 8, al is het alleen al voor de perfecte oerwoudsfeer!
Datum Tue Sep 28 17:03:55 2004

Reactie no. 5
Naam Jeffrey
Leeftijd 11
Cijfer 8
Recensie Het verhaal is heel erg grappig.Vooral als Wiske ziet dat die inwoners van het oerwoud ziet dat die mannen geen broek aanhadden.Ik heb me daarbij krom gelachen.De tekeningen vind ik ook mooi. Dit verhaal verdient een goeie 8 voor mij!
Datum Fri Aug 13 20:36:27 2004

Reactie no. 4
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 8
Recensie Een leuk, spannend en degelijk avonturenverhaal met als locatie: de oerwouden van Irian Jaya te Indonesie.Paul was er, als ik het me goed herinner, in 1996 op studiereis en wat er is uitgekomen mag en kan zich laten zien! Hij heeft zich zoals altijd goed gedokumenteerd en dat merk je ook, want de oerwoudbewoners verhouden zich niet zo stereotiep als normaal! Vergelijk de oerwoudbewoners van dit verhaal maar rustig met die uit b.v. "De vliegende aap" of "De bevende baobab" om maar enige te noemen!
Mijn mederecensenten van dit verhaal moet ik echter tegenspreken als het om de humor in dit verhaal gaat. Ze beweren, dat er geen humor in zit! DAT vind ik juist niet! Er zit wel degelijk humor in, vooral het begin (zie de stroken 4 t.e.m. 7)is sterk en ook later ziet Lambik nog genoeg kans om dwaasheden uit te halen!
Datum Tue Jun 10 17:27:26 2003

Reactie no. 3
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie En ook een zesje van mij.
Het verhaal doet mij écht niets en de humor ook niet.
Waarom dan toch een voldoende in de vorm van een zes?
Nou, omdat het verhaal niet slecht is!
Die zes is wat ík ervan vind maar anderen kunnen het idee achter het verhaal leuk vinden!
Een echte onvoldoende geef ik als het verhaal écht nauwelijks iemand iets doet.
Datum Mon Jun 9 15:40:30 2003

Reactie no. 2
Naam ferdi felderhof
Leeftijd 18
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit dus een heel goed verhaal. Het is erg spannend, realistisch (in tegenstelling van andere suske en wiske verhalen) en nog informatief ook. Ik geef hier een 8 voor, omdat het geen humor bevat, maar voor de rest is dit album top!
Datum Fri Jun 6 19:50:05 2003

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Nog voor dat Marc Verhaegen ons met zijn trilogieen om de oren begon te slaan maakte Paul Geerts een tweeluik waar van dit het eerste deel is. En dan ziet u zomaar een mager zesje bij mijn recensie staan.
Dat is te verklaren. Ik vind het verhaal wel aardig maar verder boeit het mij persoonlijk niet zo. De humor is niet echt meer wat het geweest is, en daarom is het in de lichte zin een tegenvaller voor mij, al kan ik het ook niet over mijn hart krijgen het album slecht te noemen.
Datum Wed Jun 4 22:15:25 2003