Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De rebelse Reinaert


De rebelse Reinaert Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De rebelse Reinaert verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 6,20

Reactie no. 25
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieDit keer staat de oude legende “Van den vos Reynaerde” model voor een S&W verhaal. Misschien beter: het dienst als inspiratie. Dat geeft direct een goed excuus om sprekende dieren te gebruiken. Soms gaat dat fout ( Koeiencommissie) andere keren gaat dat goed, zoals hier. Ik heb geen enkel moment gedacht dat het niet paste in dit verhaal. Natuurlijk is de oude legende een aanklacht tegen de destijds heersende corruptie en machtsmisbruik en daarom is dit verhaal heden ten dagen nog actueel en wordt het daarom geschaard tot de meesterwerken van de literatuur. Paul Geerts heeft er een leuk verhaal om heen gebouwd met een eigen insteek: zo verschijnt Merlijn uit een ander epos en zelfs een ruimtetijdtuig of een tijdruimtetuig…of hoe we zo’n ding ook maar noemen. De manier waarop deze aspecten worden verweven in het verhaal zijn wel leuk (“The bald en the beautiful”, verwijzend naar een uiterst intellectuele Amerikaanse zeepserie…). Dit is duidelijk een album gemaakt voor de lol. Toch wordt het niet irritant zoals bij veel andere hilarisch bedoelde albums ( “De verdwenen verteller” bijvoorbeeld). Ondanks de gekkigheid is er genoeg ruimte om het verhaal te volgen: de schijnheiligheid van Reynaert, het complot van de Isegrim-kliek, de goedgelovige koning. Ja ik kon er wel van smullen. Dit verhaal is voor mij eentje van het kaliber “gek maar binnen de randjes”. Onze hoofdpersonages doen goed mee al dreigt er wel het gevaar dat de figuren uit de legende hen overstemmen. Wat mij ook ten positieve opvalt, is de rauwheid en de ruwheid van onder andere Reynaert en Isegrim. Natuurlijk kun je je vragen stellen: waarom was Merlijn uit Engeland nodig voor een geschil alhier, de beweegredenen om Lambik en consorten op te halen blijft ook diffuus. Het is ook frappant dat de mobiele telefoons ( inmiddels verouderde modellen) toch werken in het bos eeuwen terug. Zelfs met de opmerking dat er geen zendmasten zijn. De redding van Suske en Wiske is wel erg eenvoudig en onwaarschijnlijk toevallig. De groep van Isegrim, Tibeert en Bruin heeft ook wat schandvlekken: zou Isegrim echt Tibeert laten verbranden als die in het complot zit? Wellicht ter onderstrepen dat dit verhaal ook een prettig duister randje heeft. Dit is een verhaal dat oude wereldliteratuur verweeft in een S&W avontuur en dat is op een plezierige, soms ruwe manier gedaan.
Datumzondag 14 februari 2021 14:31

Reactie no. 24
NaamInti
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieIn de aankondiging staat het volgende te lezen "Het verhaal "Van Den Vos Reynaerde" is niet zomaar een verhaal. Het behoort tot de wereldliteratuur."
Het is natuurlijk prachtig dat de Studio een wereldberoemd verhaal wil gebruiken, maar op de figuren na verwijst het avontuur vrijwel alleen naar de toenmalige politieke situatie in België
Verder komen alleen nogal flauwe grappen voor en een aantal eigenaardigheden. Zo vaart 's nachts één van geheimzinnige kapmantels naar Engeland. Daar komt hij nog dezelfde nacht aan. Er van uitgaande dat het rijk van koning Nobel in Vlaanderen ligt en rekening houdend met de kleine boot, zou de reis toch minstens een dag geduurd hebben
Dat de GSM's blijken te werken in de middeleeuwen is wel erg vergezocht en ongeloofwaardig
Kortom een verhaal dat een beetje alle kanten uit gaat wat betreft geloofwaardigheid
Datumwoensdag 03 juni 2020 19:12

Reactie no. 23
Naamhenmii
Leeftijd32
Cijfer6
RecensieViel mij nogal tegen. En Merlijn de tovenaar (notabene met een ruimteschip?!) is belachelijk en in mijn ogen totaal overbodig!
Datummaandag 03 oktober 2016 07:40

Reactie no. 22
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieEen goed idee om het verhaal "Van den vos Reinaerde" te bewerken tot Suske & Wiske album. Op soms scherpe wijze worden moderne maatschappelijke problemen, die ook al in de Middeleeuwen voorkwamen, in deze fabel naar voren gebracht: corruptie, bedrog, machtsmisbruik.

Toch wringt het wat dat dit verhaal door pratende dieren wordt beleefd, iets wat bij S&W tot dit album toe alleen is voorgekomen bij de Apenkermis en toen met duidelijke reden (later zou ook nog bv. de Koeiencommissie volgen). Daardoor lijkt dit album wel meer een Tom Poes verhaal dan een echte S&W. Maar gelukkig veranderen S&W hier niet zelf in dieren, zoals in de Beestige Brug.

Datumzondag 06 december 2015 06:14

Reactie no. 21
NaamLuuk
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieIk ben zelf niet zo negatief als de meesten hier over dit album in de reeks. 'De Rebelse Reinaert', gebaseerd op het eeuwenoude verhaal 'van den vos Reynaerde', sprak me op voorhand al aan vanwege mijn interesse in de middeleeuwen en voorliefde voor oude literaire verhalen. Ik ben van mening dat de rode draad in deze verhaallijn leuk verzonnen is. Ik stoor me niet aan de sprekende dieren, dat is nu eenmaal zo in het originele verhaal. Wel zijn de personages niet erg sterk uitgelicht. Reinaert de Vos had bijvoorbeeld vele malen beter kunnen worden beschreven dan dat er nu is gedaan. Groot minpunt vond ik Merlijn in dit verhaal. Heeft er totaal niets mee te maken en haat het niveau van de humor flink onderuit. Toch vond ik het album aardig om te lezen, vanwege de mooie omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Er had alleen meer ingezeten..
Datumdinsdag 29 november 2011 18:50

Reactie no. 20
NaamSimon
Leeftijd16
Cijfer6
RecensieVreemd dat men met dit dierenverhaal niet meer heeft gedaan. Wat heeft Merlijn hiermee te maken en kan hij aub niet continu Engels spreken en daarna de Nederlandse vertaling geven? Tekeningen waren ok, al hadden de schrijvers meer mogen doen met het verhaal zelf. Dit verhaal heeft niet echt de Suske en Wiske spirit en dat is jammer. Je merkt al duidelijk de invloed van Marc Verhaegen en dat blijft zo voor vele opvolgers van dit album. Hier zat meer in (misschien Reinaert in de huidige maatschappij brengen?). Omwille van de goede tekeningen een 6, maar daar blijft het dan ook bij. Zonde.
Datumvrijdag 11 maart 2011 15:46

Reactie no. 19
NaamJ. Joffer
Leeftijd29
Cijfer5
RecensieIn de categorie Sus en Wis doen de wereldliteratuur, vandaag: Reinaert de Vos. Ongebruikelijk genoeg begint dit album met een vrij lange scène waarin enkel zich als mensen gedragende dieren voorkomen. Varkens, koeien, leeuwen, paarden, konijnen, allemaal in Middeleeuwse dracht. Gezellig, toch? Na een paar bladzijden weten echter een paar gemaskerde snoodaards Lambik met de (zes) haren erbij te trekken en op nogal absurde wijze belanden onze bekende Vlaamse striphelden in het Reinaert-verhaal.
Wat volgt is een nogal onevenwichtige vertelling waarin Lambik, Suske en Wiske tussen de Middeleeuwse Reinaert-plot zijn gepropt. Echt goed werkt de combinatie niet, met name omdat nog nooit eerder zulke Toonder-achtige mens-dieren in een S&W zijn gebruikt. De wereld van onze helden is daar nét iets te realistisch en menselijk voor. Ach ja, als het nou nog een goed verhaal was, maar het zit vol onlogische plotwendingen en echt grappig wil het ook maar niet worden. Ergens krijg je het gevoel dat er satire op het populisme à la Vlaams Blok wordt bedreven, maar daarvoor blijft het allemaal net teveel aan de oppervlakte. Ook het "alles blijft bij het oude"-einde werkt bevreemdend, het is net of de pagina's van het verhaal op waren zodat de actie meteen maar abrupt wordt afgebroken.
Een Sus en Wis die maar geen Sus en Wis wil worden, deze Rebelse Reinaert. Met net iets te eenvoudige tekeningen en oppervlakkige personages. Naja, Marc Verhaegen heeft nog veel slechter spul gemaakt.
Datumdinsdag 25 augustus 2009 19:22

Reactie no. 18
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer7
RecensieVolgens mij moet je het originele verhaal "Van den vosch reinaerde" wel kennen om het verhaal te begrijpen. Op zich steekt het verhaal wel leuk in elkaar.

Verwijzingen naar Marc Dutroux had ik zelf niet meegekregen, maar na overlezen is dit toch wel duidelijk (maar ook hier moet je dan wel afweten van de zaak Dutroux die zijn eigen dossiers in wilde zien om aan berechting te ontsnappen).
Wat Merlijn in de dierenwereld doet vraag ik me nog af.

Niet slecht, niet heel goed...omdat er een tijdlang erg slechte verhalen zijn gemaakt krijgt dit album toch nog een 7 van me want ik houd van het teruggrijpen naar oude vertellingen.

Datumvrijdag 2 mei 2008 18:09

Reactie no. 17
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieOngeloofelijk dit is een van de BESTE albums die ik ooit gelezen heb alleen de cover lijkt een beetje op die van JEANNE PANNE maar dat maakt niks uit!
DatumMon Jun  4 17:28:33 2007

Reactie no. 16
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer3
RecensieToen ik deze voor het eerst las vond ik hem erg slecht, maar er zijn in de jaren daarna n og veel slechtere gemaakt. Waarom staat Jerom op de laatste twee pagina's, hij is hier echt overbodig. Het tekenwerk is wel goed, maar dat is het enige positieve aan deze strip. Ik erger me ook aan het engels in deze strip.
DatumSun May 20 16:46:12 2007

Reactie no. 15
NaamGitta
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieAlleen al omwille van het gegeven dat het dierenepos (geen fabel!) Van den Vos Reynaerde d.m.v. deze strip aandacht krijgt bij het grote publiek, krijgt deze Suske en Wiske van mij sowieso een voldoende. Ik geef toe dat niet alle verhaallijnen even geslaagd zijn (zoals het zijstapje over Merlijn), maar als mensen via deze strip interesse krijgen voor het authentieke Reynaertverhaal, kan ik dat als toekomstige leerkracht Nederlands en middeleeuwenliefhebber alleen maar toejuichen. Door de verwijzingen naar de actualiteit leert men ook inzien dat dit verhaal allerminst 'ouderwets' is. Van mij krijgt het verhaal dan ook een 7. Er mag gerust wat meer cultureel erfgoed in 'populaire' boeken verwerkt worden!
DatumThu Feb 22 15:35:35 2007

Reactie no. 14
NaamFreek Smid
Leeftijd29
Cijfer6
RecensieHet idee is goed om een Middeleeuwse fabel te gebruiken om moderne maatschappelijke misstanden te benadrukken (waar de fabel in eerste instantie ook voor bedoelt was), maar het gaat in dit geval wel weer ten koste van het verhaal. De belerende boodschap voert de boventoon gaat ten koste van het verhaal. Daarnaast zijn veel grappen niet te begrijpen zonder voorkennis (weet over 10 jaar nog iemand wat er met het bord spagetti bedoeld wordt?). Toch een 6, omdat het idee wel goed is.
DatumFri Feb  2 15:24:17 2007

Reactie no. 13
Naamsarina
Leeftijd11
Cijfer7
Recensiepapa,mama sorry maar ik vond hem ook niet zo heel mooi dit is niet een suske en wiske verhaal.
jammer het was nogwel m'n verjaardag's cadeau!
iedereen vond hem niet mooi maar dan hoef je er nog geen 3 of 2 of 4 voor te geven! ik geef het een 7!
DatumSat Aug 19 20:13:52 2006

Reactie no. 12
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieVerhalen uit het verleden spreken mij altijd wel aan, evenals dieren die er in voorkomen. De (scherpe) verwijzingen naar de actualiteit hoeven van mij niet zo.
De manier waarop Merlijn zijn intrede doet en onze vrienden naar het verleden brengt is te stom voor woorden, evenals de redding van de mollen.
Toch zonde, had meer in dit nummer gezeten.
DatumMon Jun  5 17:06:16 2006

Reactie no. 11
Naamingrid
Leeftijd17
Cijfer3
RecensieIk vind dit verhaal maar niks. Te saai en ik ben geen fan van verhalen die zich in de middeleeuwen afspelen.
Ookal spelen er dieren mee dit verhaal is maar niks.
DatumSat Jun 4 20:26:46 2005

Reactie no. 10
Naamjippe
Leeftijd10
Cijfer7
Recensiewel geinig maar een beetje te suf!!
omdat sidonia weer te overdreven doet!!!
DatumWed Mar 23 13:44:05 2005

Reactie no. 9
Naam stephan
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit helemaal geen slecht album, het verhaal, gebaseerd op van den vos reynaerde, spreekt mij wel aan.
Datum Mon Jun 21 12:10:17 2004

Reactie no. 8
Naam Timo Meurs
Leeftijd 12
Cijfer 3
Recensie Slecht!!!!!!!!! 2 punten voor de moeite en 1 voor de tekeningen. Verder is alles zeer slecht!!!!!!!!! Ik kan dus geen hoger punt geven dan een 3
Datum Sun Mar 7 10:49:15 2004

Reactie no. 7
Naam Benjamin
Leeftijd 7
Cijfer 9
Recensie Ik vind de heel kleuren mooi!
Maar als Jerom erbij was gaf ik een 10!
Ik heb dat album al 5 keren geleest.
Maar het kan ook zijn dat de koning de schat vond.
PRACHTIG!
Datum Fri Oct 31 14:37:40 2003

Reactie no. 6
Naam Nog een Jan
Leeftijd 17
Cijfer 7
Recensie Om eerlijk te zijn heb ik dit verhaal een hele tijd geleden gelezen en ik weet er niet zo heel veel meer van, maar er zijn mensen die ook het originele verhaal afkraken. Dat vind ik totaal onterecht. Het originele verhaal steekt prima in elkaar en verwijst steeds naar zichzelf terug. Daar mag geen kwaad woord over gesproken worden.
Datum Mon Oct 6 17:28:35 2003

Reactie no. 5
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 2
Recensie Je kan natuurlijk een heel pleidooi gaan houden over hoe goed het verhaal in elkaar steekt en hoe scherp Paul Geerts inhaakt op de actualiteit (met zelfs een verwijzing naar Marc Dutroux als de vos eist zijn dossiers in te zien om zo te kunnen ontsnappen, dit deed Marc Dutroux namelijk in dat zelfde jaar 1998) en je zou nog wel een aantal dingen er uit kunnen halen.
Ik zelf lees gewoon een album en als ik het niks vind dan vind ik het ook niks.
Datum Sun Sep 21 18:13:28 2003

Reactie no. 4
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Pauls opvattingen over de politieke toestand en de ontwikkelingen in de samenleving in de late jaren 90 zijn nogal duister. Racisme, die zijn lelijk hoofd laat zien, politici, die alleen aan zich zelf denken en al die kuiperijen onder elkander laat Paul onverbloemd hier in deze overbekende fabel "Van den vosch Reynaerde" zien.
Volgens Paul zal dat ook nooit anders worden, want op het einde laat hij Reinaert aan een stel kadavers voorbij lopen en de vos zelf beraamt ook weer duistere plannen. Een ijzersterk verhaal met een klein foutje, ofschoon onze vrienden in "Het Bretoense broertje" kennis gemaakt hebben met Merlijn, schijnen ze Merlijn nu niet meer te kennen, of ligt het er aan, dat hij hier anders uitziet.
Datum Sat Sep 20 17:22:53 2003

Reactie no. 3
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 6
Recensie Goed idee om rond de klassieker 'De vos Reynaerde' een S&w verhaal te maken maar het resultaat is zwak !
Datum Wed Aug 20 14:36:07 2003

Reactie no. 2
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 4
Recensie Ik vond er weinig aan. Dat mensen met dieren kunnen praten is natuurlijk onzin, maar als het nog eens ongeloofwaardig in beeld wordt gebracht, zoals hier, zijn de rampen niet te overzien.
Datum Wed May 14 17:29:02 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 3
Recensie Tsja, wat kan ik over dit verhaal nou zeggen?
Het gaat nergens over en Suskes en Wiskes 'dood' word erg vreemd in beeld gebracht en de redding is nog dommer.En waarom word de rat niet bedankt? Kortom, een drie voor alle moete die er niet is ingestoken.
Datum Tue Apr 29 11:50:43 2003