Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Amber


Amber Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Amber verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,39

Reactie no. 38
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieEen apart album, dat mag je dit album rustig noemen, niet alleen vanwege de naam maar ook door het verhaal. Het relaas staat, zoals inmiddels bekend, te lezen in de daarvoor bestemde sectie. Het feit dat Barabas een meisje haalt uit een kloof haalt en dat tot leven wekt en vervolgens tot twee keer laat groeien tot volgroeide vrouw, is wat vreemd, vooral als dit met behulp van de snelgroeier gaat. Wespen tot daar aan toe maar mensen? Hoewel als het bij kleine beestjes gaat dan zou een mens een vervolgstap kunnen zijn. Dit is niet uitgelegd in het album. Desalniettemin levert deze bron veel grappige momenten op die de verhoudingen tussen onze vrienden soms op scherp zet anderen kanten van hen laat zien. Ik houd wel van verhalen die net even anders zijn. Gevolg van dergelijke verhalen is dat niet alle fans deze verhalen kunnen pruimen: ze wijken immers te veel af van de conventies. Ik kan afwijkingen wel waarderen mits het geheel alleszins te volgen is. In dit verhaal gaat dat. De avonturen die Amber met zich meebrengt, geeft veel leuke reuring: Lambik die wordt aangezien voor vader ( nooit eerder gezien), Suske die ook een stapje verder gaat in zijn verliefdheid ( hoewel alles nog keurig in het gareel blijft…een en ander had wel iets spannender gemogen; dat had Suske meer cachet gegeven), Sidonia die onmogelijk een goede moeder kan zijn terwijl Barabas simpelweg wegens machoredenen zich niet kwijt van die taak en uiteraard de jaloezie van Wiske. Dat laatste is uiteraard een feit dat we al tig keer hebben gezien. Echter, het blijft een bruikbaar gegeven. Dat zij Amber expres volwassen maakt is een legitiem doel. Dat zij Suske weer wil winnen door zich raar te kleden is ook niet verkeerd gekozen. Ik vraag me af of je wel verliefd kunt worden op iemand met zo’n onnatuurlijke kleur. Als Amber groter groeit door Wiske zijn Lambik en Jerom slachtoffer van Amber. Vreemd is dat Suske wel heel makkelijk met het verlies van de “puberAmber” om gaat. Wellicht zijn Jerom en Lambik wat te oud voor Amber maar ik vind dat niet storend. De boeven zijn doorsnee boeven: niet van het kaliber “achterlijk” maar ook niet die bijblijven. Misschien hadden ze niet eens in het verhaal gehoeven. De puinhoop die Amber tussen de helden veroorzaakt had op zich al een prima verhaal opgeleverd. De hoofdpersonages doen het goed. Ik heb al een en ander gemeld. Zij zijn allen veel bij de actie betrokken. Lambik is weer een keer echte held, Jerom is leuk in oergedaante, Sidonia sterk als vrouw die alles op haar bord krijgt maar toch alles in het gareel mag houden en over Suske en Wiske heb ik het al gehad. De tekeningen zijn goed. Een verhaal dat wellicht enige gewenning vraagt maar toch wel tot de leukere van de serie hoort.
Datumwoensdag 24 februari 2021 13:49

Reactie no. 37
NaamLeendert
Leeftijd46
Cijfer8
RecensieAmuseren verhaal die ik onlangs weer heb teruggelezen. Het verhaal is trouwens niet getekend door Marc Verhaegen maar door Paul Geerts. Een onverwachte wending van deze grootmeester
Datumvrijdag 04 december 2020 02:25

Reactie no. 36
NaamJ. Joffer
Leeftijd40
Cijfer3
RecensieIn Alaska vindt Barabas een ingevroren Neanderthalerbaby van 250.000 jaar oud. 'De ontdekking van het millennium!' zegt hij er nog bij. En, betekent dat inderdaad dat hiermee een reuzenstap wordt gezet voor onze kennis over de prehistorie? Niet bepaald. In plaats daarvan mag Sidonia het beleven dat zij het tot leven gewekte baby'tje thuis mag opvoeden. Dat wordt lachen.
Barabas had twee assistenten mee in Alaska, die prompt hun veelbelovende wetenschappelijke carrière uit hun handen laten vallen om het kind, Amber genaamd, te ontvoeren. En dat is nog maar de eerste van een lange reeks onlogische verwikkelingen, die er allemaal op zijn terug te voeren dat zo'n beetje elk personage dingen doet die totaal tegen zijn of haar karakter indruisen.
Barabas geeft toestemming om het kind onder de snelgroeier te leggen, zodat ze een groeispurt van twaalf jaar doormaakt? Sidonia maakt zich uit de voeten wanneer een auto het water in rijdt, in plaats van te helpen? Een tot leven gewekte Schanulleke laat Wiske in de steek? En Suske laat zich zomaar door de twaalfjarige Amber inpalmen en laat Wiske in de kou staan? Kom nou toch. Hier is Marc Verhaegen weer aan het werk geweest, die de zorgvuldig door Vandersteen en Geerts opgebouwde persoonlijkheden van onze helden bruut in de vuilbak smijt voor wat dom effectbejag. Vervolgens moeten we het ook nog meemaken dat Amber een vlotte meid van in de twintig wordt, en Jerom om haar vinger vindt. En passant tovert ze hem ook nog even onnodig terug tot de oermens die hij was in zijn eerste album.v De finale waarin Lambik een gevaarlijke tijdbom voor een stuwdam wegsleept is nog wel aardig, maar verder is dit een draak van een album. Ongeloofwaardig en harteloos. Er is nog wel wat actie en het tekenwerk is vlotjes, dat wel.
Tot slot: Amber was rond 1999 een van de populairste babynamen. Had Marc toevallig zelf een dochter, nichtje of buurmeisje gekregen met die naam?
Datummaandag 30 november 2020 19:39

Reactie no. 35
NaamLieven
Leeftijd16
Cijfer9
Recensieik vond het een leuk album.
Het is een beetje cliché, zo van Wiskes jaloerzie enzo maar heeft zo interessante trekjes, zoals haar makeover en Suskes reactie
Velen vinden haar kleding ongepast maar zo kleden veel meisjes hun wel. Het is gewoon leuk om haar eens in iets anders te zien.

De crush van Lambik en Jerome vond ik wel minder om te lezen aangezien die zoveel ouder zijn (aangezien Amber gegroeid was tot haar 30ste?)

Datumwoensdag 19 februari 2020 06:21

Reactie no. 34
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal over Amber, een baby uit de oertijd, die door Barabas wordt gevonden in het poolijs. Omdat ze als baby problemen veroorzaakt wordt ze met de snelgroeier tot tiener omgevormd wat de jaloezie van Wiske veroorzaakt. Na een tweede snelgroeier actie besluit Amber om met Jerom er tussenuit te trekken, maar dat is buiten de 2 ex-assistenten van professor Barabas gerekend die willen dat Amber aan hen wordt uitgeleverd.

Een soepel lopend verhaal met veel actie. Ook de emotionele reacties op Amber, haar gedrag of het voorgenomen onderzoek op haar passen goed bij de hoofdpersonen. De tekeningen zijn goed maar niet heel bijzonder.

Datummaandag 07 december 2015 06:52

Reactie no. 33
NaamD
Leeftijd18
Cijfer7
Recensieik vond het album redelijk, wel leuke verhaal lijn maar soms een beetje voorspelbaar als ze de snel groeier gebruiken. Het is te verwachten dat er steeds wel weer mensen jarloers zouden worden hierdoor of ruzie krijgen met elkaar.
Datumdinsdag 08 september 2015 18:37

Reactie no. 32
Naaminne
Leeftijd16
Cijfer6
Recensiehet verhaal is best goed en ok maar er is 1 ding dat me stoort. Ik ben geen heilig boontje ofzo. maar hoe suske met amber op bed ligt... ik bedoel dat zie ik persoonlijk niet in suske. weetje het is alsof ze hevig gaan zoenen en elkaar opgeilen voor seks. dat is mijn menig. Dat stelde me een beetje teleur. waarom niet gewoon gezellig dicht bij elkaar zitten dat maakt ons wiske ook heel jaloers.
Datumvrijdag 10 augustus 2012 19:54

Reactie no. 31
Naammax
Leeftijd12
Cijfer7
RecensieHet is wel een leuk verhaal.
alleen ik vind dat het meisje wel heel erg snel groeit voor in een strip
Datumzaterdag 5 mei 2012 12:39

Reactie no. 30
NaamJules Vismale
Leeftijd41
Cijfer8
RecensieIk heb het album bij mij thuis in de kast staan maar ik geef er toch geen 10 voor! Dat een meisje uit de prehistorie over bijna bovennatuurlijke gaves beschikt lijkt al erg onwaarschijnlijk maar als baby is Amber oerlelijk maar ze veranderd door de snelgroeier van een lelijke eend in een mooie zwaan. Iedereen krijgt echter door haar ruzie met elkaar daar Sidonia Amber als baby nauwelijks kan opvoeden, Wiske ziet Amber als rivale zodra ze een puber is en Suske haar hierdoor bemind en als tiener wekt ze lustgevoelens op bij Lambik en Jerom. Waarom deze laatstgenoemde opeens zijn oude primitieve gestalte terugkrijgt was alleen onnodig en de gewetenloze "assistenten" van Barabas, Kloef en Kappers, gedragen zich als de opvolgers van de beruchte nazi-arts, Jozef Mengele, die in WO II ook experimenteerde met "primitieve" kinderen in Auschwitz! Was het alleen hun bedoeling dat ze met Amber rijk werden of wilden ze écht in dienst van de wetenschap staan? Als het hen echter was gelukt dan zouden de boeven er niet bepaald beroemd van worden want het is namelijk misdadig om mensen als proefdier te gebruiken of opgedrongen te genezen maar dat deden talloze dokters (?) in andere strips zoals de Tina vaak ook, zowel goedbedoeld als uit eigenbelang!
Datumdonderdag 15 september 2011 22:27

Reactie no. 29
NaamLK
Leeftijd10
Cijfer6
Recensieik vond het een heel grappig boek een beetje avontuur maar heel grappig
Datumvrijdag 3 december 2010 18:37

Reactie no. 28
NaamMarretje
Leeftijd11
Cijfer6
Recensieik vond hem tegenvallen.
wel vond ik het goed dat jerom weer terug in zijn oude kleren was.
nee,dit is suske en wiske niet waardig!!!
Datumzaterdag 5 september 2009 12:26

Reactie no. 27
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieLeuk vlot verhaaltje. Niks meer of minder dan dat.
Het naveltruitje is niet echt een succes en ik ben dan ook blij dat ze inmiddels het traditionele jurkje (welliswaar nu met korte mouwen) weer terug heeft.
Datumwoensdag 31 december 2008 16:11

Reactie no. 26
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer5
RecensieHet verhaal is wel aardig, maar blijft te simpel en dingen worden niet goed uitgewerkt. Amber wordt snel volwassen en de problemen die ze veroorzaakt blijven kinderachtig. Wiske is jaloers op die aandacht die Amber krijgt van Schanulleke en Suske. De kleding die Wiske aantrekt is treffend voor de toekomst, de reactie van Suke helemaal. Wel leuk dat Wiske hele moderne kleding gebruikt in tegenstelling tot het dierenhuidje van het neanderthalermeisje.

Gelukkig heeft Wiske inmiddels haar normale jurkje terug, maar de metamorfose van Wiske had niet gemoeten. De reactie van Suske in dit verhaal (op haar naveltruitje) zegt genoeg: belachelijk.

Sidonia rageert kort op de aantrekkingskracht van de volwassen Amber op Lambik. Maar voordat er dingen kunnen gebeuren komt Jerom al in beeld. Jerom krijgt zijn oude uiterlijk en taalgebruik terug, maar als hij een grot maakt is het verhaal eigenlijk al ten einde. Dat hij Lambik voor de gek houdt is leuk, maar het blijft allemaal erg simpel.

Datumvrijdag 2 mei 2008 18:39

Reactie no. 25
NaamJ Castelijns
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieEen spannend vlot weglezend verhaal. Leuk dat jerom terug is in zijn oude uiterlijk.
Datumdinsdag 13 november 2007 17:58

Reactie no. 24
NaamMarvin
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieIk vind dit een heel goed verhaal eerst wol ik hem nooit hebben want de kaft spreekt me niet zo aan maar ik vond het toch een goed album zo zie je maar weer niks op het uiterlijk beoordelen
DatumMon Aug 13 11:43:28 2007

Reactie no. 23
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieHet is een leuk album vond ik de tekeningen zijn ook prima  en inderdaad de opening van het verhaal deed me denken aan Walli de Walvis ik vind ook het einde leuk (Jerom doet alsof hij weg gaat om Lambik te plagen) enige napuntje : ik vind Wiske in het begin als Amber nog een baby is een klein beetje irritant maar dat hoort bij het verhaal!
DatumFri Jul 13 09:31:53 2007

Reactie no. 22
NaamHarmen
Leeftijd16
Cijfer4
RecensieIk ga met de vieren mee. Het verhaal is niet slecht, maar delen die in het verhaal voorbijkomen, zijn echt niet zoals een Suske en Wiske behoort te zijn. Ook de cover doet mij denken dat het hier om een pardodie gaat. De grappen gaan wel, en Jerom in zijn oude gedaante is ook zeker niet slecht, maar vind ik toch niet passen. Dat komt mede doordat ik dat niet zie als 'parodiëring' en een groot deel van de rest van het verhaal wel.
De tekeningen zijn wel mooi, en die trekken het cijfer dan nog wat dichterbij de vier.
DatumFri Jun 29 11:27:45 2007

Reactie no. 21
NaamHerman
Leeftijd15
Cijfer4
RecensieIk sluit me aan bij reactie nummer 9 want dit kan gewoon niet. het verhaal is gebasseerd op een boek maar dat vond ik niet al te erg maar met die snelgroeier vond ik te ver gaan. We laten amber maar even wat ouder worden zodat Sidonia geen last heeft van luiers en niet zoveel moeite hoeft te doen met het opvoeden, wat een onzin. Paul had even beter moeten nadenken bij het bedenken van het verhaal. En wiske die na een paar dagen al zo jaloers en dan maar overweegt om Amber maar een tikje ouder te laten worden (rond de 30) vond ik al helemaal erg. Dus als ik iemand niet mag laat ik hem ook maar ouder worden, doe normaal zeg.
DatumWed Jun 13 15:11:54 2007

Reactie no. 20
NaamAmber
Leeftijd12
Cijfer9
RecensieDit was het eerste album van Suske en Wiske dat ik heb gelezen.
Ik vond hem zo leuk dat ik ze ging sparen. Nu een half jaar later heb ik inmiddels al over de 100 albums gelezen!
Ken je Suske en Wiske niet? ...Begin dan maar gauw met lezen want ze zijn super leuk vooral Amber.
Ik vond vooal leuk omdat eerst Suske verliefd werd op Amber, daarna Lambik en dat daarna Jerom er dan met het meisje er vandoor gaat.
DatumWed Mar 14 21:17:38 2007

Reactie no. 19
Naamjacqueline stok
Leeftijd10
Cijfer10
Recensiehet is echt een super gaaf album!!!!!er zit veel humor in en in somige stukjes is het heel spannend.ik ben echt een super fan van dit album.ik vind het het grappigst als wiske haar verandert om haar broer terug te krijgen en dat amber dan met suske naar de film gaat en dat ze dan op het scherm afkomt,want dat is haar verleden.dus ik geef een dikke tien!!!!!!!!!!
DatumWed Jan  3 11:11:27 2007

Reactie no. 18
NaamSarah
Leeftijd21
Cijfer7
RecensieHeeft iemand toevallig het boek 'Ember from the Sun' van Mark Canter gelezen, gepubliceerd in 1996? Zo niet, even een samenvatting van het boek: in een gevonden lichaam van een Neanderthalervrouw, dat goed bewaard is gebleven door millenialange bevriezing en een stof die kristallisering in de cellen voorkomt, wordt een levensvatbaar embryo gevonden. Dit embryo wordt in een jonge vrouw ge-implanteerd waarna er een neanderthalermeisje uit geboren wordt dat de naam Ember krijgt. De rest van het boek gaat over haar worsteling met het 'moderne' leven tijdens haar opgroeiien en ook over haar vlucht voor een wetenschapper die misbruik van zijn ontdekking wil maken.
Erg leuk en spannend boek, met name voor jongeren van 12-16 jaar, maar bij wie doet dit nog meer een belletje rinkelen...? Juist.

Ik vind Amber een leuk album, al is het zo hier en daar nogal gehaast, en als Paul Geerst op z'n minst voorin had gezet 'gebaseerd op het boek van Mark Canter', dan had ik een 8 gegeven. Maar vanwege het gebrek aan originaliteit gaat er een punt vanaf.

DatumTue Dec 19 23:06:52 2006

Reactie no. 17
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieDit album bedroefd?Ik dacht het niet.Dit is een van mijn persoonlijke favorieten.Ik vind het heel leuk dat schanulleke nog eens levend wordt.Dat zou eens meer moeten gebeuren.Door de snelgroeier van Barabas komen we telkens in een nieuwe situatie terecht.Eerst het probleem met Scanulleke.Daarna Wiske die jaloers is omdat Amber en Suske het goed met elkaar kunnen vinden(een beetje heel goed).En daarna het probleem met Jerom.Het is wel leuk om Jerom terugtezien zoals vroeger.Maar astublieft laat hem nu zoals hij is.Met die 2 boeven hebben we nog meer spanning.Ook de reactie van Amber in de bioscoop,hoe Lambik de bom op de wagen van de boeven laat vallen en hoe hij in de winkel doet waren fantastisch.Een minpuntje is wel hoe Wiske zich gedraagt.En haar kleding.Maar dat hinderd niet!Voor mij is dit een top album!
DatumWed Aug 9 13:03:16 2006

Reactie no. 16
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieIk ben het over de kleren van Wiske eens met PaysBart!!
Het jaloerse karakter van Wiske is in dit album goed te zien en de snelgroeier is een handige uitvinding wat maar weer blijkt in dit verhaal.
Eén van de leukere nieuwe strips.
DatumSat Mar  4 23:29:24 2006

Reactie no. 15
NaamPaysBart
Leeftijd37
Cijfer8
RecensieLeuk verhaal. Grappig om Amber drie keer van leeftijd te laten veranderen en de effecten op Sidonia, S&W, Lambik en Jerom te zien. Ik lees veel kritiek op de kleding van Wiske: maar dat vond ik juist grappig. We weten toch allemaal wat liefde kan doen ;-) ?
Ook de cover vond ik leuk gekozen en zeker ook leuk om een keer een "een-woord" titel te hebben (ipv Amoureuze Amber, Aaibare Amber, Aanstellende Amber of iets dergelijks)
DatumFri Nov  4 20:22:12 2005

Reactie no. 14
NaamEli Dirkx
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieZeker niet het beste verhaal, maar het was zeer leuk eens de klassieke Jerom terug te zien zoals hij hoorde eruit te zien. (hertekeningen in heruitgaven, bàh..)
Amber die gek wordt tijdens een film is ook wel logisch uitgelegd.
DatumMon Oct  3 11:56:21 2005

Reactie no. 13
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer4
RecensieGeen goed verhaal. En Wiske is verschrikkelijk gekleed.
DatumFri Aug 26 06:22:27 2005

Reactie no. 12
NaamBart De Grande
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieEen erg goed album, en dan vooral door de humor. Wiske die jaloers is op Suske, Lambik en Jerom die Amber proberen te versieren. Ja, erg grappig en op zich geen slecht verhaal. Ook het idee om Jerom in zijn oude gedaante te laten verschijnen is wel leuk gevonden. Goed verhaal, maar zeker geen topper. Dus daarom, een mooie 8.
DatumFri Aug  5 11:36:52 2005

Reactie no. 11
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer9
RecensieEen leuk verhaal, een jaloerse Wiske die er alles aan doet om Suske weer terug te krijgen. Ik heb dit verhaal met veel plezier gelezen, dit verhaal heb ik al vaak gelezen maar het verveelt niet.
Dit verhaal is 1 van mijn favorieten.
DatumSat Jun 4 20:30:30 2005

Reactie no. 10
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer9
Recensievet cool album!het is leuk dat die dam uit de ardenne er in voor komt omdat wij er zelf geweest zijn en jerom in z'n oude plunje vindt ik leuk!
DatumWed May  4 09:31:10 2005

Reactie no. 9
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 4
Recensie Mhaw, matig album. Ik vind de jaloersigheid van Wis hierin wat te overdone. Wiske Jaloers zoals in "De klankentapper" vind ik meer Wiske aandoen. Bovendien past de moderne taal naar mijn mening niet bij S&W. Ook het gedrag van Suske stoort me, die schijnbaar tegenwoordig minder om Wiske geeft dan voorheen en ik schrok helemaal toen ik Suske's slaapkamer zag. Neeh, dat is te met die posters. Verder neigt het hele album naar een reincarnatie van enkele S&W`s. Het begin met Prof Barabas neigt sterk naar "Wallie de Walvis" vervolgens een deel "de malle mergpijp" met een vleugje "Tedere Tronica" wat eindigt met "de snikkende sirene" op de berg.
En het hele verhaal met de snelgroeier die ze gebruiken om Amber te laten groeien zou absoluut moreel niet voor komen bij S&W om, in dit geval, Amber sneller te laten groeien zodat Sidonia niet meer met luiers zit en zodat Wiske, Suske weer terug krijgt. Dus daarom van mij een 4 wat nog opgekrikt wordt door de humor en de gedachte "Oh dit komt me bekend voor, welke S&W zou dit zijn'" Dat was mijn amusementswaarde ;-)
Datum Thu Sep 16 07:53:24 2004

Reactie no. 8
Naam Sven Romkes
Leeftijd 21
Cijfer 7
Recensie Voor het eerst een leukere Suske & Wiske te vinden na een wat bedroevende reeks. Hierin vind ik de conflicten tussen Suske en Wiske & Lambik en Jerom goed uitgewerkt. Het idee erachter leuk gevonden en het einde leuk opgelost. Petje af hoor!
Datum Fri Jun 25 12:14:14 2004

Reactie no. 7
Naam matthias
Leeftijd 11
Cijfer 8
Recensie Dit album is een leuk album maar de andere look van wiske vond ik iets te modern. Ook leuk vind ik de oude Jerom. Toch vond ik het stuk met de roddeltantes een beetje onzinnig.
Datum Tue May 4 17:48:33 2004

Reactie no. 6
Naam eveline
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie hallo ik ben eveline,
en ikke hou van suske en wiske en ik vind willy vandersteen een zeer goede schrijver en waarom ik amber een goede strip vindt omdat we daar zien hoe wiske haar jaloezie niet kan bedwingen en dat is zo mooi en haar vindt ik. En natuurlijk ook dat ze onder haar voeten krijgt van tante sidonia
Datum Sun Mar 28 16:32:37 2004

Reactie no. 5
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Mooi album maar er mist iets
Datum Sun Feb 29 11:30:30 2004

Reactie no. 4
Naam Lenaerst Tom
Leeftijd 9,5
Cijfer 10
Recensie Ik vind het een goed boek omdat: Wiske wordt jaloers op Suske. En Wiske denkt dat Suske haar niet meer ziet staan. Ze gaat haar verkleden als een hippie, want Wiske vind haar lelijk, daarom verkleed zij zich zo. Ik vind het een fantastisch verhaal!!!
Datum Fri Dec 26 11:57:40 2003

Reactie no. 3
Naam Niels
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Ja, de nodige elementen voor een goede strip
Het deed me denken aan de vroegere strips van Vandersteen met de oude Jerom en den tog nog een velugje moderne strip aan toe het brengt het op een GOEDE strip
Datum Fri Jun 20 12:32:36 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie Absoluut een leuk verhaal met alle nodige elementen voor een goede strip.
Wiske kleedt zich wat te uitdagend voor een Suske en Wiske, vandaar puntenaftrekking.
Het leukste vond ik de oude Jerom en de reacties van onze vrienden hierop.
Verder alles goed tot zeer goed, een negen aldaar.

Reactie no. 1
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 7
Recensie Op zich best een goed verhaal. Leuk ook dat we Jerom weer terug zien in zijn oude gestalte. Alleen vraag ik me af waarom er is gekozen voor zijn allereerste vorm. Jerom ziet er inderdaad erg 'cool' uit zo, of 'keitof' wat de huidige S&W-taal is. Maar veel lezers die niet beschikken over albums of herdrukken van albums van voor 'De poenschepper' dachten waarschijnlijk dat de eerste versie van Jerom degene was zoals hij verscheen in de gekleurde (nr. 89) 'De dolle musketiers' met gedeeltelijke bovenkleding. Maar dat doet niks aan het album af volgens mijn puntentelling. Wat wel meewerkt is de opening van het verhaal die erg lijkt op de start van 'Walli de walvis'. Ook is er die scene met die kletskous tantes in de supermarkt die denken dat Lambik en Sidonia samen een kind hebben gekregen. Dit deed me sterk denken aan een soortgelijke scene in 'De botte Botaknol'. Verder vind ik het wel vreemd dat Amber, het oermeisje, middels de snelgroeier niet alleen groter wordt, maar ook volwassen wordt met volwassen gelaatstrekken (borsten!).
Verder is het absoluut een leuk verhaal!
Datum Sat May 24 18:47:55 2003