Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het berenbeklag


Het berenbeklag Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het berenbeklag verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,37

Reactie no. 16
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer7
RecensieNu komt de toestand van de beren in, met name, Turkije aan bod. Bij het ter perse gaan van dit album was de situatie schrijnend voor de dieren die werden gebruikt voor menselijk vermaak. Ik ben een paar jaar terug in Istanbul geweest en ik had de indruk dat de toestanden verbeterd waren. Zeker weten doe ik het niet. Ik had namelijk geen beer gezien. Een verhaal met een serieuze boodschap dus. Risico is dat alles belerend wordt. Zo ook hier. Suske en Wiske maken de wereld weer beter. Het aansnijden van dergelijke problematiek is echter geen verkeerde keuze. Onze vrienden gaan met de Jeep en de caravan naar Turkije. Zij kamperen aldaar en Jerom wordt meegenomen door een tovenaar of eigenlijk zijn wolven. Hij wordt door de tovenaar ingeschakeld om de beren uit hun benarde posities te bevrijden. En passant raken de anderen betrokken bij een overval op het Topkapimuseum. Op de één of andere manier valt dit alles met elkaar samen: is dit niet wat vreemd? De tovenaar blijkt toch niet zo zuiver op de graad te zijn. Vragen en/of op-/ aanmerkingen): Het lijkt mij een nogal oncomfortabele rit van België naar Turkije in een open Jeep met caravan. Ruim een dag in een open auto? Vooral als ze de combinatie door het hectische Istanboel manoeuvreren of als ze met caravan en al ergens in de bergen een plekje zoeken. Hoe dan ook, het stel kampeert in de Turkse bergen. Waarom Jerom alleen wil werken en daardoor zijn vriendschap op het spel zet, is onvoldoende beantwoord en derhalve merkwaardig. De kritiek van Lambik hierop is dan ook volledig terecht. Wolven die stenen voor wielen van een caravan halen is vreemd. Wederom valt de simpele onbezielde tekenstijl op; de overgang Geerts/ Verhaegen is duidelijk te zien. De deuk in de Jeep is ook niet van lange duur. Toch is dit al met al wel een makkelijk verteerbare vertelling.
Datumzondag 10 januari 2021 12:04

Reactie no. 15
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieSuske en Wiske zijn op vakantie in Turkije en gaan in de wildernis kamperen. Daar worden om onduidelijke reden de blokkeerstenen van hun caravan weggehaald waardoor ze bijna verongelukken. Ze komen in contact met Ibn Gagga Kahn en op zijn voordracht gaan ze helpen de toeristische beren in Istanbul te bevrijden. Maar dan blijkt dat ze zijn misleid en als dekmantel fungeren voor een overval op het Topkapi museum.

Aardig verhaal met een prima onderwerp, alleen wat eigenaardig dat iemand die een museum in Istanbul wil overvallen als sultan verkleed in de bergen rondloopt, maar ala. De tekeningen zijn goed hoewel de dikte van de inkting wat varieert.

Datummaandag 07 december 2015 06:53

Reactie no. 14
NaamJules Vismale
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieNet als Willy Vandersteen probeert Paul Geerts de ellende omtrent dieren aan de kaak te stellen en speciaal de mishandelde dansberen uit Turkije. De wolven in dit verhaal lijken minder bloeddorstig dan in overige albums van Suske & Wiske al werken zij voornamelijk voor de valse sultan Ibn Gagga Khan. Deze heeft het zogenaamd goed voor met dieren (ook weer uit eigenbelang) al is het weer een raadsel dat Jerom hem zo snel doorziet hoewel hij aanvankelijk geen zin lijkt te hebben iets te gaan doen aan de mishandelde beren. Lambik wordt natuurlijk weer door de politie voor een gangster aangezien hoewel de echte gangsters de gedwongen hulp van Suske, Wiske en Sidonia nodig hebben. Jerom roept de hulp in van de bevrijde beren en weet met hen de gangsters te weerstaan al vermommen zowel hij als zijn vrienden zich (erg vreemd) als beren om zo de valse sultan te ontmaskeren. De beren komen dan in het Berenbos van Rhenen terecht al hadden de "getemde" wolven daar natuurlijk evengoed achteraan gekund daar deze twee diersoorten samen in vrede leven in een dergelijk bos. De "vermenselijkte" beren blijken Lambik erg dankbaar te zijn door hem met een laken in de lucht te gooien en op te vangen.
Datumzaterdag 31 januari 2015 09:18

Reactie no. 13
Naamglen haelterman
Leeftijd12
Cijfer9
Recensieeen heel goed bedacht verhaal. voor mij is het een van de beste
Datumdinsdag 8 maart 2011 18:24

Reactie no. 12
NaamToon
Leeftijd12
Cijfer9
Recensieeen toffig verhaal , maar de wagen van de bandieten mocht wel een beter merk hebben hoor
Datumwoensdag 16 september 2009 14:22

Reactie no. 11
NaamRick Wiselaa
Leeftijd22
Cijfer7
RecensieEen verhaal met een aardige boodschap. Daarbij vind ik het interessant en leuk om te lezen, de humor wat naar mijn mening altijd belangrijk is in de verhalen is dik in orde, daarom een ruim voldoende.
Datumvrijdag 19 juni 2009 00:42

Reactie no. 10
NaamIngrid
Leeftijd18
Cijfer7
RecensieEen leuk verhaal, leest vlot weg en het verhaal is wel leuk getekend. Er zijn betere verhalen, maar toch lees ik dit verhaal af ent oe nog eens.
DatumSun Dec  3 15:23:34 2006

Reactie no. 9
NaamRobert
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieHet Berenbeklag is een erg leuk verzonnen en origineel verhaal, maar niet meer dan dat. Ik vind het nou niet echt een album wat met kop en schouders boven de andere albums van die tijd uitsteekt. Ik geef het een zeven, een gemiddeld cijfer voor een gemiddeld (maar wel leuk) album.
Nog even een reactie op mijn voorganger (reactie no.8): Suske en Wiske zijn weldegelijk al een keer in Turkije geweest: ook in Jeromba de Griek speelde het grootste deel zich in dit land af, met uiteindelijk de ontknoping in de Aya Sophia Moskee.
DatumSat Aug 19 15:34:37 2006

Reactie no. 8
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer8
Recensie‘Het Berenbeklag’ speelt zich af in Istanbul en onze vrienden spreken hier en daar zelfs een woordje Turks. Dit spreekt mij in ieder geval wel aan! Ik spreek zelf ook wat woordjes Turks en het is leuk bekende woorden en zinnen voorbij te zien komen. Bovendien zijn Suske en Wiske nog nooit in Tur-kije terecht gekomen (of heb ik dit?mis?) en ik vin? het altijd leuk als ze nieuwe ˜locaties™ aandoen.

In principe betreft het hier een ‘serieus’ verhaal. De aandacht wordt namelijk gevestigd op de slechte behandeling die beren in Turkije/Istanbul (maar ook in het algemeen) ondervinden. Het is goed dat hier de aandacht op gevestigd wordt, maar het gevaar loert altijd dat een dergelijk onderwerp het verhaal ‘verpest’ en het te serieus, opvoedkundig, moralistisch (h?e je he? ook wil noemen) maakt. Gelukkig is daar hier geen sprake van. Het onderwerp is namelijk prima samengesmolten met een spannend avontuur, uitstekend gedaan! Het verhaal is prima, de opbouw en aktie ook, evenals de tekeningen. Enige minpunt is dat ik de beren dingen ?ie doen?(autorijden, Lambik uit de gevangenis halen), die?nogal o?geloofwaardig zijn. Maar al met al een prima nummer!

DatumTue Mar 14 14:23:05 2006

Reactie no. 7
NaamPaysbbart
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieGoed getekend maar matig verhaal: als je een serieus onderwerp wil behandelen (het mishandelen van beren) moet je de beren zelf proberen "normaal" te tekenen. Ze zijn nu m.i. nu net iets te cartoon-achtig en dat verslapt dan de goede bedoelingen.
DatumSun Oct 30 18:12:02 2005

Reactie no. 6
Naamphoenix
Cijfer6
Recensiedoet me aan bibbergoud denken alleen van heel wat mindere kwaliteit
DatumThu Mar 3 20:25:49 2005

Reactie no. 5
Naam tiemootje
Leeftijd 12
Cijfer 8
Recensie Goed album! Goed getekend. goed bedacht enzovoort. Maar ik vind dat het verhaal geen tien verdient, want er zijn betere albums.
Datum Sat Feb 7 09:34:01 2004

Reactie no. 4
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 5
Recensie Ik vond het gewoon een dom verhaal. Een beer die in een auto zit... Jeroen kan dat best doen, maar een andere beer die erbij zit, nee, dat gaat me te ver. Zal wel door mijn biologie-stoornis komen.
Datum Mon May 5 19:43:40 2003

Reactie no. 3
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 7
Recensie Op zich een leuk verhaal, alleen de oplossing is iets te doorzichtig!
Dat het met die berenmishandeling niet ver gezocht is, bevestigde me eens een vroegere collega( Ze is Turkse.)De beren krijgen meestal zonder verdoving een ring door de neus getrokken!
ze zei ook, dat de beren met stroom mishandeld worden enz. enz. Mensen, die openlijk er iets tegen zeggen, en ook natuurbeschermers moeten oppassen, dat ze van de berenbezitters en hun familie niet afgeranseld worden!
Laten we maar met die zielige feiten ophouden.
Verder vind ik, dat de tekeningen zeker kunnen laten zien.
Datum Thu May 1 21:11:09 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Ik ga volledig met de woorden van Jan mee.
Een verhaal met een boodschap, géén vage computerkleuren en gewoon goed getekend.
De humor zit er hier en daar aardig in en het verhaal loopt vlot zonder al te veel verwijzingen.Een acht.
Datum Thu May 1 12:34:04 2003

Reactie no. 1
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 8
Recensie één van de laatste albums waar ze nog hun gewone kleren aanhebben. Ik vind het een leuk verhaal, nog eens in een ver land (zie verhaal 72, en leuke berenccènes.
Datum Thu May 1 12:00:03 2003