Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Het enge eiland


Het enge eiland Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Het enge eiland verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 4,96

Reactie no. 32
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer6
RecensieEen album over de milleniumbug. Logisch, al wordt het wel een trucje om telkenmale op de actualiteit in te haken. Toch is de manier waarop de schrijvers dit hebben gedaan best aardig. Iemand die op een kunstmatig eiland de computerwereld tracht te verstoren. Uiteraard is dat Krimson, iets wat je eigenlijk al van te voren weet. Achiel is interessanter, hoewel de vermommingen van beiden weinig toevoegen. Het verhaal is wel erg simpel en ontbeert echte spanning. Zelfs de titel is erg eenvoudig gekozen al is er vrij weinig wat eng is aan het eiland. Humor wordt er en beetje aan de haren bijgetrokken door de scène van Barabas in de verleden tijd en het verstieren van de ontvangst van de hooggeplaatsten. Merkwaardiger is echter dat onze vrienden als echte mensen worden uitgenodigd op het kasteel als werknemers/ werkneemsters, terwijl overal robotten werken: als Krimson tekort komt maakt hij toch nieuwe? Uitgerekend onze vrienden komen daar aan het werk. Achiel kent hen en zou toch wel een simpele truc hebben bedacht om onze helden NIET aan te nemen? De tekeningen zijn matig en missen de zorg die andere albums zich wel kenmerken. Ook dit is een album dat minder slecht is dan gedacht maar verre van goed…verre van.
Datummaandag 09 november 2020 21:30

Reactie no. 31
NaamHenmii
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieLeuk verhaal, maar wel erg voorspelbaar!
Datumdonderdag 02 juni 2016 09:42

Reactie no. 30
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer6
RecensieEen album met een wat slap verhaal: Een misdaadorganisatie dreigt met de milleniumbug om zo alle computers in het jaar 2000 te ontregelen. Suske en Wiske gaan op onderzoek uit en komen bij een Oostenrijks bergmeer terecht waar een nieuw aangelegd eiland met kasteel de bron van de ellende blijkt te zijn.

Ondanks de bedreigingen en aanslagen op S&W wil het in dit verhaal maar niet echt spannend worden. Ook is het onduidelijk waarom Achiel en Krimson zich vermommen of verbergen, alleen voor de lezers van het verhaal blijft zo onduidelijk wie dit zijn. De tekeningen zijn weer goed zonder uit te blinken.

Datumwoensdag 09 december 2015 05:35

Reactie no. 29
NaamInti
Leeftijd37
Cijfer6
RecensieNogal zwak verhaal dat meelift op de toenmalige vrees dat alle computers en dergelijke zouden stilvallen bij de millenniumwisseling. Een onderwerp dat in wel meer stripreeksen voorkwam

Er kloppen ook verschillende dingen niet

Barabas flitst zich terug naar 's ochtends. Maar in DE BLOTE BELG wordt gezegd dat de teletijdmachine minimaal 1 dag eerder terug kan flitsen en dus niet maar een paar uur

De geheimzinnige blijkt Krimson te zijn, maar het is wel vreemd dat hij zich steeds achter de schermen houdt. Normaal zou hij veel meer op de voorgrond treden

Achiel heeft een keertje een grotere rol. Maar waarom die vermomming? Bovendien past zijn gedrag totaal niet bij de altijd onverstoorbare butler

Waarom wil Achiel niet aan zijn meester vertellen dat Suske en Wiske en co er zijn?

Datumzaterdag 28 november 2015 18:04

Reactie no. 28
NaamS. Monrik
Leeftijd13
Cijfer4
RecensieEen verwarrend, gek verhaal met een domme, afgeraffeld eeinde.

Voordelen:
-Krimson zit erin.
-Achiel zit erin.
-Het midden van het album was redelijk.
-De humor is af en toe best te pruimen (tenminste, zo ver het erin zit dan)

Nadelen: -Verwarrend en veel te snel einde.
-Jerom had bijna geen rol in het verhaal. Waarom moest hij per sé de computer repareren, en niet bijvoorbeeld Lambik?
-Achiel doet anders dan normaal, vergeleken met andere verhalen.
-De robots waren te saai en functieloos.
-Het las totaal niet lekker weg.

Kortom: Niet een fijn album, om het maar zacht te zeggen.

Datumdinsdag 10 maart 2015 18:27

Reactie no. 27
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer5
RecensieHet Enge Eiland is natuurlijk geen goed album wat ik zelf natuurlijk wel in zie, maar het had op zich misschien wel een redelijk goed album of misschien zelfs wel een erg goed album kunnen worden als het verhaal nauwkeuriger werd uitgewerkt en het einde niet zo afgerafeld was geweest.
Het verhaal op zich heeft wel iets spannends en avontuurlijks, maar het is gewoon erg jammer dat het op zo'n manier is uitgewerkt en dat de tekeningen zo erg slordig zijn wat trouwens meer te zien is met boeken na de periode van Paul Geerts.
Wat ik dan wel weer leuk is dat Krimson weer eens mee doet samen met Achiel sinds de Begeerde Berg en dat Achiel een wat grotere rol heeft gekregen, ook al zat het er al aan te komen dat Krimson het grote meesterbrein achter alles zou zijn.
Datummaandag 18 november 2013 20:40

Reactie no. 26
NaamAlbert
Leeftijd31
Cijfer1
RecensieDit is voor mij echt het slechtste album ooit gemaakt van Suske en Wiske. Slecht verhaal, geen leuk plot, geen diepgang. Enige functie van dit album is het compleet maken van de serie. Maar 1 moet de slechtste zijn toch?
Datumzondag 1 april 2012 19:41

Reactie no. 25
NaamTycho
Leeftijd16
Cijfer1
RecensiePuur slecht op alle fronten. Het verhaal zit vol met gaten, onjuistheden, elementen die nooit worden uitgelegd en een einde dat de indruk doet wekken alsof het er in de laatste minuut bij bedacht is.

Niet de allerslechtste (die eer hoort naar mijn mening toe aan Walli de Walvis), maar deze staat zeker op nummer 2.

Datumdinsdag 17 mei 2011 22:06

Reactie no. 24
NaamVincent
Leeftijd16
Cijfer9
Recensieik vind het één van de leuksten lekker spannend met krimson in de hoofdrol
Datummaandag 16 mei 2011 16:04

Reactie no. 23
Naamlen
Leeftijd10
Cijfer9
Recensiehet begin tot het einde was leuk. een fantastisch boek ! ook weer leuk dat krimson er weer is.
Datumdinsdag 1 maart 2011 21:18

Reactie no. 22
NaamCliff
Leeftijd22
Cijfer3
RecensieEen ronduit saai en voorspelbaar album dat aan elkaar kleeft met slechte en onverklaarbare motieven. Er zitten heel veel dode punten en onnodige momenten in het verhaal, de kelder onder het afbrandende vakantiehuisje, of waarom het kasteel blijkbaar nood heeft aan keukenhulp wanneer de rest robots zijn (en waarom robots?) blijven onverklaard. Het lijken maar wat bij elkaar gegooide 'spannende' elementen zonder enige verdere samenhang. Ook vind ik de karakters ontzettend slecht uitgewerkt, geen enkele komt goed uit de verf en de "wij lossen het wel even op, wij zijn immers de striphelden"-mentaliteit is nogal irritant. De tekeningen zijn niet slecht, maar daar kan een verhaal niet op stand houden. Het lijkt eerder een goedbedoelde persiflage.
Datumdonderdag 16 oktober 2008 09:39

Reactie no. 21
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieEen redelijk verhaal dat makkelijk wegleest. Niet bijzonder goed getekend, maar zeker niet slecht.
DatumSun May 20 21:35:18 2007

Reactie no. 20
NaamJoost
Leeftijd
Cijfer8
RecensieIk vind het een leuk en goed boek. Makkelijk en niet moeilijk te volgen.
DatumFri Jan  5 18:10:23 2007

Reactie no. 19
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer8
RecensieIk vind dat je voor dit album niet onder de 6 zou mogen gaan. Maar de 10 uit recensie 12 is ook overdreven. Persoonlijk vond ik dit wel een goed album. Maar ik mis nog de laatse afwerking.
DatumWed Jan  3 19:29:44 2007

Reactie no. 18
NaamMike
Leeftijd22
Cijfer3
RecensieEcht een bar slecht album. De slechte die ik ooit gelezen heb. Het verhaal is flinterdun en boeit niet. Het gedoe met de robots is totaal onnodig.
Ook wisten ze zelf blijkbaar niet hoe het verhaal te rekken. Zie bijv. de totaal onnodige barabas-scene waar hij terug in de tijd ging en de veel te lange scene zonder tekst waar die assistent terug gaat naar het eiland om krimson te waarschuwen.
DatumMon Dec  4 15:43:28 2006

Reactie no. 17
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer2
RecensieSus en Wis haken weer eens in op de actualiteit: de millenniumbug van de eeuwwisseling is voor een duister personage dat verblijft op een kasteel in een meer in Oostenrijk de aanleiding om de wereld een ultimatum te stellen. Uiteraard gaan onze helden op onderzoek uit... maar ze hadden beter thuis kunnen blijven.
Nog nooit waren de karakters van onze vrienden zó van bordkarton, nooit was de plot zo mager dat zúlke middelen moesten worden gevonden om de lengte van het verhaal op te rekken tot 47 (!) triestige pagina's. Lambik neemt een surfplank mee omdat Suske en Wiske op het internet gaan surfen, dat werk. Onze helden zijn in hun acties nauwelijks te onderscheiden van de robots die het kasteel van de slechterik bevolken.
De slechterik, overigens, is uiteraard Krimson, iets wat we al ver van te voren zagen aankomen. De hele strip lang houdt hij zijn identiteit angstvallig geheim, wat bevreemding opwekt, want hoe kan de Europese bank dan aan zijn eis voldoen dat zijn gezicht op elk eurobiljet moet prijken? Op welke manier denkt Krimson alle computers ter wereld lam te leggen?
Triest om te zien hoe liefdeloos de makers Vandersteens karakters gebruiken voor dit broddelwerk. De tekeningen zijn zoals altijd van aanvaardbaar niveau, maar er is al in geen jaren meer een fatsoenlijk scenario voor Sus en Wis geschreven. Het onmetelijk lage niveau van "De Minilotten van Kokonera" uit de jaren zeventig is op de valreep van de nieuwe eeuw wederom bereikt.
DatumTue Sep 12 09:01:58 2006

Reactie no. 16
NaamBart De Grande
Leeftijd16
Cijfer1
RecensieDit album is ronduit een erbarmelijk slecht uitgewerkt verhaaltje. Zeer, maar dan ook zéér slecht, dit is toch wel een misstap van Paul. Krimson zijn plannen zijn zwak en hij ontsnapt ook wel heel gemakkelijk. Het was wel al geleden van de begeerde berg dat hij in de reeks voorkwam ( ook een matig vertoning van Krimson volgens mij trouwens), maar als het op die manier moet gebeuren kun je dit personage dan maar nog even in de ijskast houden.
Een uitschuiver dus: net een 1 voor de energie die men erin gestoken heeft om dit album op de markt te brengen.
DatumSat Aug 12 13:51:27 2006

Reactie no. 15
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer4
RecensieEen zwak verhaal, ondanks de veelbelovende titel! Het onderwerp, de milleniumbug is te voor de hand liggend en het motief van Krimson, zijn beeltenis op de nieuwe eurobiljetten is gewoon te belachelijk voor woorden. Vreemd genoeg is het verhaal niet echt spannend te noemen en zelfs voorspelbaar. Alleen de tekeningen hebben mij kunnen bekoren. Maar om een hoger cijfer te halen moeten ze met iets origineler voor de dag komen!
DatumFri Apr 21 22:02:49 2006

Reactie no. 14
NaamPaysBart
Leeftijd37
Cijfer3
RecensieEen van de zwakste albums uit de hele reeks: flauw verhaal, niet bijzonder getekend. Erg ongeloofwaardig om "echte" mensen in dienst te nemen als de rest robots zijn. Flauwe afloop. Zonde van de tijd en energie
DatumThu Nov 10 00:48:23 2005

Reactie no. 13
NaamMichiel
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieEen paar jaar terug zou ik dit boek nog een 9 hebben gegeven. Ik vond het toen een heel spannend verhaal maar eigelijk slaat het natuurlijk nergens op. Toch omdat ik het toen zo leuk vond wil ik dit album niet de grond in boren. Je moet als schrijver natuurlijk niet alleen voor pubers en volwassenen schrijven maar ok voor kleinere kinderen die dit album wel leuk zullen vinden. Daarom geef ik 'Het enge eiland' toch een 7. Het verhaal is dan wel niet zo super, ik heb het toch erg leuk gevonden toen ik wat jonger was. En het is niet voor niets dat ik dit boek al minstens 10 keer heb gelezen.
DatumSun Oct 16 17:24:41 2005

Reactie no. 12
Naamjohnno
Leeftijd8
Cijfer10
Recensieheel cool boek niks aan te klagen
DatumFri Jun 17 21:03:08 2005

Reactie no.11
NaamTim
Leeftijd23
Cijfer2
RecensieWaarom loopt een onbeduidende handlanger als Achiel rond in vermomming? Waarom heeft een gemeenschap die volledig functioneerd met robots plots nood aan menselijke huishoudelijke hulp? Waarom heeft Krimson behoefte aan een kartel van gangsters om zijn plannen te verwezelijken? Waarom is iedereen op het einde zo euforisch, aangezien Krimson ontsnapt is en nog steeds de kennis heeft de computers te ontregelen? En vooral; wat doen al deze vragen ertoe? Uiteindelijk is dit niets meer dan het zoveelste rondje 'Sus en Wis vs. Krimson', met een te hoog Bondgehalte en teveel losse eindjes. Waar is de tijd dat Krimson in een sterk verhaal werd ingebouwd, ipv een zwak verhaal rond Krimson werd opgebouwd?
DatumMon Feb 21 15:28:46 2005

Reactie no. 10
Naam Marc Nickmans
Leeftijd 22
Cijfer 1
Recensie Barslecht!
Niet mooi afgewerkte tekeningen zoals de lichaamsverhoudingen. Slecht verhaal. Krimson, de meesterschurk van de reeks opbrengen tot zo'n futuliteit om zijn gezicht op de euro?!
Een 1 is zelfs te veel, maar 0 kan je niet selecteren...
Datum Thu Sep 30 21:39:57 2004

Reactie no. 9
Naam Arno Callens
Leeftijd 15
Cijfer 3
Recensie Eén van de slechtste albums ooit! Té veel Krimson-technologie, geen greintje humor en té snel uitleesbaar. Sorry, maar het zij zo.
Datum Wed Jun 30 18:27:21 2004

Reactie no. 8
Naam Timo Meurs
Leeftijd 12
Cijfer 6
Recensie Het album is niet goed maar oook niet heel erg slecht. Ik vind het leuk dat Krimson weer in dit album is te zien. Ook vind ik de tekeningen best mooi. Het enige wat ik minder aan dit album vind is: het onderwerp. Computers die gaan crashen met de eeuwwisseling. Ik vind alle verhalen over het 'milleniumprobleem' niet echt geweldig maar waarom weet ik niet. Toch geef ik nog een 6 voor dit album omdat ik verder niet echt dingen kan bedenken die slecht zijn.
Datum Fri Mar 5 14:54:17 2004

Reactie no. 7
Naam Michiel van der Wal
Leeftijd 28
Cijfer 4
Recensie Een erg slap verhaal. Krimson is maar een schim van zichzelf en het is allemaal wel erg gezocht.... Ik vind wel dat Krimson er van tijd tot tijd bijhoort, maar niet op deze manier....

Een van de vele mindere albums in de serie tussen S&w nr 240-280.

Datum Tue Mar 2 23:00:27 2004

Reactie no. 6
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 7
Recensie Een leuk, niet langdradig verhaal. Een gewoon "suske en wiske" vs. Krismon verhaal. Niet bijster origineel, maar zeker niet saai! Krimson moet gewoon op zijn tijd weer eens terugkeren!
Datum Sun May 11 18:36:54 2003

Reactie no. 5
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 8
Recensie Het was een lekker luchtig album. Wel wat vergezocht, maar het leest goed weg. En verhalen met Krimson weten me altijd te boeien.
Datum Wed May 7 13:43:39 2003

Reactie no. 4
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 1
Recensie Echt helemaal niets aan, dit album!
In het verhaal zit geen enkele lijn en de afwerking, tekenigen enz. zijn gewoon matig tot slecht.Dat mensen hier toch negens en zevens voor geven komt misschien omdat ze het een leuk verhaal vinden; maar wie albums als het geheim van de gladiatoren, de bronzen sleutel, de gouden cirkel enzovoort leest zal aan dit verhaal nou niet echt bepaald een topheringering aan over houden!Een één!
Datum Mon May 5 18:45:50 2003

Reactie no. 3
Naam Rudy
Cijfer 9
Recensie Ik vind dit verhaal een leuk verhaal, met mooie tekeningen. Dit is een van de laatste verhalen waar Suske en Wiske hun gewone kleren dragen en dat vind ik ook goed zo. Ik vind dat Krimson het dit keer WEER goed doet, en daarom een 9 voor alles.
Datum Fri May 2 13:02:23 2003

Reactie no. 2
Naam Verstaen Jan
Leeftijd 21
Cijfer 7
Recensie niet slecht maar een beetje simpel,de manier waarop ze het oplossen. Krimson heeft de situatie duidelijk niet in handen.
Datum Fri May 2 12:15:47 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 1
Recensie "Wow", dacht ik, toen ik voor het eerst de titel vernam! (Ik dacht hierbij automatisch aan een geweldige filmklassieker uit de jaren 30 met Boris Karloff in de hoofdrol! Jammer genoeg weet ik de titel van deze film niet meer, maar ik weet wel dat als puber deze film een diepe indruk op mij maakte!)Ik had het eigenlijk niet moeten doen, want daardoor was ik van "het enge eiland" diep teleurgesteld!Daarna heb ik het album in de boekenkast gedaan en eerst sinds de laatste tijd heb ik het nog eens een paar keer proberen te lezen. Ook nu nog( zonder die film in mijn achterhoofd hebbend )vind ik het verhaal waardeloos! Alleen al het idee computers op de hele aardbol tijdens de eeuwwisseling te laten crashen, om een vordering door te zetten, hoort zich naar een goedkope versie van een op een James Bond-gerichte film aan. De vordering zelf is zowat van ongelooflijk zielig: de misdadiger wil met zijn beeltenis op de komende Eurobiljetten en- munten prijken! Niet alleen dat! Het is me ook nog Krimson, die zoiets vordert!
Krimson, hoe diep ben jij gezonken? Waar is die meesterschurk van weleer, die de Kalmthoudse Heide in zijn ban hield? Waar is de misdadiger, die onder de bewoners van het sampandorp van Hong Kong terreur zaaide en diens kinderen als slaven hield om opium te telen? Of meer recentelijk, de man, die het zelfs tegen overmachtige aliens, of moet ik zeggen Kwieten, opnam, om macht te vergaren. Zelfs in een alternatieve toekomst, laat hij de energie van kinderen opzuigen om het voor grof geld te verkopen aan rijke ouderlingen. Hij gaat hier bij alles over lijken!!! Daar is in het enge eiland niets van te merken! Het beeltenis op biljetten en munten!? Nee,nee,nee!!!
Het tweede, wat me opviel en waar ik me aan stoorde, was het feit, dat Paul, bewust of onbewust, een zijlijn van het verhaal bij iemand anders op zijn zachtst gezegd gekopieerd heeft: nl. daar waar Prof. Barabas in de prehistorie terecht komt. Het is bijna identiek aan een fragment uit het overbekende klassieke stripverhaal van Edgar P. Jacobs: "De valstrik".
Alleen wist Jacobs de spanning er beter in te houden als Geerts het deed!
Nou ja, alleen de tekeningen vind ik goed, maar anders was dit verhaal voor mij DE dieptepunt van de reeks! Daarna kon het maar beter worden en dat deed het ook!
Datum Thu May 1 22:11:58 2003