Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Jeanne Panne


Jeanne Panne Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Jeanne Panne verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 8,65

Reactie no. 20
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieEen album met een wat merkwaardige naam, ik dacht aanvankelijk dat het om een persiflage van Jeanne d’Arc zou gaan: niets is minder waar. Het gaat om een geschiedenis die zich afspeelde in Nieuwpoort waarbij Jeanne Panne, vermeende heks op de brandstapel is terecht gekomen. Onlangs is een aantal heksen postuum in ere hersteld, waaronder deze Jeanne Panne. Na een aantal zwakke albums die een magere voldoende scoren, nu weer een stuk beter verhaal. Lambik flitst zich wegens onenigheid na een discussie over de slag bij Nieuwpoort, naar 1600 om zo er voor te zorgen dat de Spanjaarden de slag zouden winnen. Hier komt direct een vreemd iets naar voren: waarom strijdt Lambik mee met de Spanjaarden? Eerder albums koos hij juist de Staatse kant…Goed, hij wil faam maken door de Spanjaarden aan de overwinning te helpen. In het begin is hij alleen in het oude Nieuwpoort later volgt de rest die uiteraard aan de Staatse kant staan. Jeanne Panne lijkt in het begin Lambik te helpen. Zij bleek geen heks maar in dit verhaal wordt ze wel als heks geportretteerd. Ze noemt zichzelf met regelmaat heks. Tweeblanken die de verpersoonlijking is van de duivel is een leuke rol. Jeanne Panne zelf ook. Dat zij onze kale held misbruiken om de nodige informatie aan de Spanjaarden door te spelen, werkt sterk. Het is mooi dat zich achter de echt gebeurde oorlogsachtergrond deze heksengeschiedenis afspeelt en dat deze twee geschiedkundige gegevens mooi met elkaar worden verweven. Wat ook sterk werkt is dat de Spanjaarden dit keer niet (helemaal) als simpele zielen worden neergezet. In een periode dat het verval van de kwaliteit van de verhalen van S&W, is ingezet, is dit verhaal een positieve uitzondering
Datummaandag 09 november 2020 21:33

Reactie no. 19
NaamLeo
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieOuderwets mooi boek met verschillende verhaallijnen die weer bij elkaar komen net als bijvoorbeeld De Gouden Ganzeveer. Mooi en humor (ik.moest glimlachen toen de vastgebonden Sidonia.nog gebruikt werd door Jerom om de laatste Spanjaarden te verslaan). Top album.
Datummaandag 27 augustus 2018 02:35

Reactie no. 18
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieDe Verhaegen en Geerts verhalen wisselden zich in deze periode af waarbij Verhaegen vooral actuele onderwerpen en populaire zaken belichtte terwijl Geerts zich stortte op exotische locaties en lokale volkslegenden.

In dit verhaal wil Lambik zijn genialiteit tonen door zich terug te flitsen naar 1600 om de Spanjaarden bij Nieuwpoort te helpen om zo de slag tegen de Nederlanders te winnen. Hij ontmoet daar Jean Panne die zich als normale vrouw voordoet maar door haar omgeving argwanend en als heks wordt bekeken. Dan blijkt dat ze inderdaad een tweede agenda heeft en nauwe contacten met de duivel onderhoudt en komen S&W in de problemen. Onderhoudend verhaal met goede tekeningen.

Datumwoensdag 09 december 2015 05:42

Reactie no. 17
NaamCaspar
Leeftijd40
Cijfer9
RecensieDe titel deed me het ergste vrezen en het omslag is ook niet echt geweldig, maar dit is gewoon een heel erg goed album in de reeks. Mooi historisch verhaal waar Lambik door zijn gebruikelijke stommiteiten in terecht komt. Erg goede tekeningen ook. Een goede prestatie van Geerts.
Datumzondag 16 maart 2014 16:30

Reactie no. 16
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer8
RecensieHoewel de tekeningen niet altijd even goed zijn in dit album is het verhaal weer wel eens leuk vol fantasie geschreven dat eindelijk eens niet te maken heeft met geesten die geen rust kunnen vinden , trollen , elfen of zoiets anders wat we al vele meerdere malen in de reeks te zien hebben geregen.
Absoluut geen slecht album!!!!
Datumzaterdag 30 november 2013 20:31

Reactie no. 15
Naamaxel
Leeftijd14
Cijfer7
RecensieGoed verhaal maar wel wat naar de saaie kant op. Er gebeurt wel wat in maar het kon me niet echt boeien. Vandaar de 7.
Datumzaterdag 19 maart 2011 15:38

Reactie no. 14
NaamJan P.
Leeftijd33
Cijfer10
RecensieJa, dit is inderdaad wel een uitstekend verhaal. Het verhaal vangt knap aan, het houdt de aandacht goed vast en ook de tegenspelers zitten listig in elkaar. Ook speelt het zich in het verleden af (Spaanse oorlog) waardoor de plotwendingen waardig ondersteunt worden.
DatumFri May  4 23:56:33 2007

Reactie no. 13
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieEen leuk album dit verhaal vond ik heel spannend vooral op het laatste hoe het met sidonia afliep en ik vond het cool als die meneer tweeblancken of hoe hij ook heet in een duivel verandert !
DatumSat Apr 28 17:35:13 2007

Reactie no. 12
NaamTimothy
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieBetoverend album! Jeanne Panne is een album dat je zo meesleurt naar de tijd dat de mensen nog bang waren voor zwarte magie. Dit album is één van mijn persoonlijke favorieten. Het is gewoon weg duivelachtig goed!
DatumSat Jan  6 11:30:48 2007

Reactie no. 11
Naamcrimson
Leeftijd22
Cijfer5
Recensiehet is op zich wel een mooi idee echter de uitvoering blijft toch wel enigsins achter want ik vind dat somige karakters middelmatig/slecht worden uitgevoerd
DatumMon Aug 14 20:27:44 2006

Reactie no. 10
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer9
RecensieIk lees Jeanne Pannen nu pas voor het eerst, prima verhaal! Zeker als je het vergelijkt met de Suske en Wiske's die op dit moment verschijnen..
Verhalen in het verleden doen het altijd goed bij mij, zeker als deze verweven zijn met bestaande geschiedenisfeitjes.
Onderwerp van het verhaal is leuk, de opbouw goed, de karakters hebben kenmerkende trekjes en het tekenwerk is zeer goed. Klasse dus!
DatumThu Mar  9 19:52:24 2006

Reactie no. 9
Naamjippe van niel
Leeftijd10
Cijfer7
Recensiede tachtigjarige oorlog is een fantasitisch onderwerp om een strip van te maken maar ik vindt het spaanse spook er een beetje op lijken dat ligt aan de 80jarige oorlog.een goed album met weinig humor maar wel veel avontuur.
DatumThu May 5 09:34:09 2005

Reactie no. 8
Naam Hendrik Vandenberghe
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie tis echt een super goed album over de stad waar ik woon. LANG LEVE DE NIEUWPOORTENAARS!!!
Datum Wed Oct 27 16:09:45 2004

Reactie no. 7
Naam Erwin
Leeftijd 39
Cijfer 9
Recensie Leuk album !Actie, humor en geschiedenis worden gecombineerd met de typerende karaktertrekken van onze helden.Goed bedacht en uitstekend aan het papier toevertrouwd !
Datum Thu Aug 5 22:40:55 2004

Reactie no. 6
Naam eveline
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie heyla,ik vindt deze strip heel erg mooi en intersant ook maar ik heb deze strip in het blauw.
waarom ik suske en wiske zo tof vindt dat zal ik je vertellen wel lambik is altijd grappig en soms een beetje koppig ook wiske is jaroels en nieuwgierig en jerom is sterk en hij heeft een rara taal.en sidonia die zorgt ervoor dat alles ordelijk blijft en de professor die laat ze op avondtuur gaan.en tobias vindt ik heel erg schattig en sus antigoon vindt ik ook wel tof hoor.en natuurlijk artuur de broer van lambik.
Datum Sun Mar 28 16:45:04 2004

Reactie no. 5
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Het zou een goede strip geworden zijn moest het wat meer geschiedenis-gebonden zijn
Datum Wed Aug 20 14:40:34 2003

Reactie no. 4
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 6
Recensie Het is niet zo mijn type verhaal, maar omdat het leuk getekend is en af en toe humoristisch is, kan er toch nog wel een 6 af voor mij.
Datum Tue May 13 21:34:32 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 10
Recensie Eigenlijk ben ik nog wel eens zuinig met mijn punten voor de recentere albums. Maar bij dit album krijg ik meer dan alleen een ouderwets Suske en Wiske gevoel zoals ik dat in de jaren 80 ook had. Prima verhaal, en of het een klassieker is of wordt: time will tell us. Dat is Engels dat betekent dat de tijd het ons zal leren.
Datum Sat May 10 18:42:16 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 10
Recensie Ik heb eigenlijk nog nooit een slecht album gelezen in de Suske en Wiske reeks die zich in het verleden afspeelt.Zo ook deze niet.
Fantastisch vind ik Jerom die Lambik in het begin in de gaten moet houden door zijn typische buien.Verder is de schreeuwende Sidonia als ze in de lucht word geschoten, de duivel met bokkepoten en alle oude huizen precies zoals in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt.
Datum Sat May 10 15:37:47 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Na "Het enge eiland" (zie hiervoor mijn rescensie) kon het eigenlijk maar berg opgaan! "Het verdronken land" was al eens een stap in de goede richting, maar met "Jeanne Panne" kwam een knaller uit!!! Een uitstekend verhaal met een dichte vertelstruktuur! De sfeer van die tijd is heel goed getroffen; de dreigende oorlog tussen de Spanjolen en de Nederlanders, de onrust, die daardoor in de bevolking ontstaat en die zich dan dreigt te ontladen op weerlozen en andersdenkenden! Beter kan men zulke getekende stemming niet invangen op papier! Afgezien het feit, dat Jeanne Panne hier in dit verhaal werkelijk een heks was en met de duivel in het verbond stond, zal ze in de realiteit wel degelijk onschuldig geweest zijn!(Of we het waar willen hebben of niet, maar heksen, zoals we die kennen uit sprookjes en ook stripverhalen zijn er niet.)Wat ik hiermee wil zeggen?
Paul haalt hier namelijk in dit verhaal geschiedkundige feiten, bijgeloof en fictie door elkaar en dat op een slimme manier! Hoed af, Paul!
De tekeningen zijn ook klasse, vooral waar onze vrienden met Mauritz van Nassau en zijn soldaten zijn afgebeeld!
Voor mij is het al een klassieker en of dat zo is zal de toekomst ons leren! Desalniettemin heeft Paul alweer eens een keer zijn vakmanschap met dit verhaal bewezen.
Datum Fri May 9 15:53:21 2003