Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Lilli Natal


Lilli Natal Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Lilli Natal verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 7,76

Reactie no. 21
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer9
RecensieDit album was ik ten onrechte vergeten: ook dit is namelijk een goed episode. Het begint een beetje suf met een boomstam door de deur van Sidonia: dit is schier onmogelijk. De lolligheid met de notenkraker hoort hier ook bij. Goed, de flauwiteit hebben we dan al gehad want verder is dit een goed album. Deze rare binnenkomst was die van Arthur. Hij sommeert onze vrienden om in Zuid-Afrika de zeldzame bloem Lilli Natal te redden, daar zij niet meer wordt verzorgd. We krijgen vervolgens een mooi inkijkje in het Afrikaanse leven ( inclusief voodoorituelen) en de natuur. De zoektocht naar de bloem Lilli Natal blijkt een lastige. Men moet op zoek naar de verdwenen Mabibi die de plant verzorgde om zo bij Lilli Natal te komen. Geholpen door de slimme Afrikaanse gidsen die gelukkigerwijs nu eens niet als simpel worden afgeschilderd, staan onze helden ter zijde. We maken respectvol kennis met hun gebruiken en hun geestdrift voor de natuur maar ook leren wij de Grote Vijf kennen. Ik ben zelf in Afrika op safari geweest en dan weet je welke indruk deze vijf maken, naast alle andere prachtige dieren uiteraard. Joe Rassick is de botanicus die het ons vriendenstel moeilijk moet maken. Hij wil een pretpark bouwen waar mensen aan de hand van door Mabibi gemaakte amuletten met dieren kunnen spreken. Als Mabibi gevonden is, is het niet ver meer naar de bloem Lilli Natal. Onze vrienden vinden haar, maar natuurlijk steekt Joe Rassick met zijn handlangers ( vaak worden deze tot een lollige bende gereduceerd, hier valt het nog binnen de perken) er een stokje voor en rukt zonder pardon de bloem uit haar bodem. Dit moment raakt en op de één of andere manier zie je het niet aankomen. Het einde ook niet, het verhaal wordt erg mooi afgesloten. Dit is een goed getekend verhaal met mooie achtergronden, weliswaar is de tekenstijl van de hoofdfiguren ( Suske, Wiske, Lambik en Arthur) niet meer zo goed als destijds. Je merkt dat dit verhaal met meer zorg, verfijning en diepgang is gemaakt dan veel andere. Flauwe humor is tot een minimum gereduceerd, niet te veel bijfiguren, serieus maar niet te. Wel moet ik zeggen dat de hoeveelheid humor ook tot een minimum is gedaald. Toch heb ik dat liever dan het flauwe gedoe wat nieuwere albums zo kenmerkt. Lambik is wel veel van zijn charme kwijt en ook Wiske had wat krachtiger mogen zijn. Toch was dit album een blijde verrassing toen ik het uit de kast trok. Dit album was ik vergeten en daarmee heb ik het album tekort gedaan.
Datummaandag 09 november 2020 21:39

Reactie no. 20
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieIn het laatste verhaal van Paul Geerts reizen Suske en Wiske op voorspraak van Arthur naar Zuid Afrika. Ze gaan vanuit een zuludorp op zoek naar Mabibi, de normale verzorger van Lili Natal de magische bloem. Leuk is dat S&W de "grote vijf", een van de symbolen van Zuid Afrika, tegenkomen.

Het verhaal is onderhoudend mede door de aanwezigheid van tegenstander Joe Rassick (Park?) en handlangers. De cover is niet erg mooi met de te dominante verschijning van Lambik, maar de tekeningen in de rest van dit album zien er prima uit hoewel het opvalt dat in de loop van de laatste albums Suske een steeds ronder gezicht krijgt.

Datumvrijdag 11 december 2015 07:06

Reactie no. 19
Naamsieben
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieeen van de mooiste s&w boeken van de eeuw. het is prachtig vormgegeven en ik vind het origineel dat je iets nodig hebt om met dieren te kunnen 'praten'. een amulet dus. verder vind ik de grote vijf leuk bedacht. maar het streepje naast het rare dier is blijkbaar de waterval. dit stond niet in het album.
Datumwoensdag 07 oktober 2015 17:31

Reactie no. 18
NaamSimon
Leeftijd15
Cijfer5
RecensieToen ik dit verhaal las, had ik een déja-vu. Naar mijn mening heeft 'De Rinoramp' een soortgelijk scenario waarbij ook moet geschaafd worden aan de bedreigde dieren en planten. Aangezien het verhaal door Paul Geerts is getekend, had het voor mij hoge verwachtingen. Maar ondanks de naam van Paul Geerts zie je toch al de invloeden van Marc Verhaegen in dit album. Iets wat niet zou hebben gemogen.
Jammer van Pauls goede naam en tekentalenten maar hij kon het beter alleen.
Datumwoensdag 17 februari 2010 17:40

Reactie no. 17
NaamJ. Joffer
Leeftijd29
Cijfer4
RecensieIn de tijd dat Lili Natal uitkwam, moeten Paul Geerts en Marc Verhaegen totaal langs elkaar heen hebben gewerkt. Elk maakte zijn eigen soort S&W die nauwelijks leek op de producten van de ander. Verhaegen maakte zijn harteloze "Sidonia is mijn favoriete figuur"-verhalen, terwijl Geerts zijn eigen weg ging.
Lili Natal is zo'n typisch Geerts-album. Een beetje zoals de saaie oom die je verveelt met zijn vakantiefoto's, is het hier Paul Geerts die op safari is geweest, alleen komt hij in plaats van met onderbelichte kiekjes thuis met een stripalbum. Geen Tibet, Indonesië, Peru of India deze keer, maar Zulu-land. Je voelt aan alles dat het verhaaltje is opgehangen aan de landschappen, antropologische feitjes en lokale flora en fauna die de revue moet passeren. Is er eigenlijk wel een verhaal? Biks broer Arthur komt weer eens helemaal vanuit de binnenlanden van Afrika naar België om de hulp van onze vrienden persoonlijk in te roepen (kan die man niet gewoon even bellen of mailen of zo?), waarna onze vrienden op pad kunnen. Normaal gesproken gebeurt dat met de Gyronef, maar de KLM moest weer even wat sponsorgelden kwijt dus ze gaan per vertrouwde wit-blauwe lijnvlucht.
Ik zal verder weinig woorden vuil maken aan de verwikkelingen ter plekke, het mag voldoende zijn te weten dat Lambik weer geheel off character buitenlandse culturen belachelijk mag maken en dat we verder niet echt geraakt worden door de slaapverwekkende gebeurtenissen en personages. Dieptepunt is een "trance" waarin Lambik verzeild mag raken, ongetwijfeld een heel interessant stukje Zulu-cultuur maar tevens verspilling van papier en inkt. En sinds wanneer wordt er in S&W's openlijk gevloekt (strookje 174)? Dat is traditiebreuk, stijlbreuk, en tja, ook gewoon vulgair.
Hoe dan ook, Geerts vakantietekeningen zijn deze keer ook niet heel boeiend uitgewerkt, zodat dit vakantie-album weer voor lang ongelezen in de kast kan. Ondermaats.
Datumdinsdag 11 augustus 2009 18:01

Reactie no. 16
Naamsteffiedrees
Leeftijd28
Cijfer7
RecensieNiet het beste album, maar zeker niet het slechtste. Wel een lichtpuntje tussen al die slechte albums die toen uitkwamen. Maar die verschrikte lambik op de voorkant ziet er vreemd uit, en had kleiner op de voorkant moeten staan...
Datumwoensdag 15 april 2009 21:20

Reactie no. 15
NaamKarst
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieDit verhaal is best wel leuk, al vind ik het niet tot de klassiekers horen.
Het verhaal is leuk met een goede boodschap: respect hebben voor de natuur. Het is inderdaad zo, wat meerdere mensen hier zeggen, dat Suske en Wiske al vaker met dieren hebben gepraat en dat is inderdaad niet origineel te noemen.
Vervelend vind ik het echter niet.
Het maakt het verhaal toch wat grappiger.

Over de tekeningen kan ik heel duidelijk zijn.
Het is een mooi getekekent verhaal.
De hoofdfiguren heb ik wel eens mooier getekent gezien, maar vooral de dieren en de omgeving vind ik erg mooi getekent.

Ik hoor hier een aantal mensen over dat ze het een mooi verhaal vinden van Marc, maar in mijn biografieboek van Paul staat deze bij zijn getekende verhalen.
Maar dat vind ik weer raar, want in het begin van het verhaal heeft Wiske haar korte rokje en topje aan en dat is toch vooral de stijl van Marc volgens mij.
Dus ik ben wel erg benieuwd wie dit verhaal nou heeft gemaakt.

Wat ik niet begrepen heb is het stukje dat Lambik in een trance raakt en allemaal rare meemaakt van mensen met een dierenhoofd.
Het is wel een grappig stukje, maar het draagt absoluut niets aan het verhaal bij.
Daarom vind ik het er niet bij passen.

Ik vind dit verhaal al bij al een leuk verhaal, maar ik heb ze beter en mooier gelezen.
Maar het is wel een leuk verhaal om af en toe te lezen.

Datumvrijdag 10 oktober 2008 23:24

Reactie no. 14
NaamRené
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieGoede Suske en Wiske, niet meer en niet minder. Oke verhaal. Ik ben het met sommige andere recensies eens dat veel van de dingen die gebeuren (praten met dieren, aangevallen worden door wilde dieren) al vaker in Suske & Wiske albums zijn verschenen. Maar al met al zeker een album dat je meer dan 1 keer leest.
Datumdonderdag 13 december 2007 15:31

Reactie no. 13
NaamHerman
Leeftijd15
Cijfer9
RecensieDit verhaal is nog echt in de sfeer van Van Vandersteen en dat maakt het zo mooi. Het verhaal is sterk en dat waardeer ik echt met dit verhaal en de grappen krijgen hier ruimte maar het loopt ook niet de spuitgaten uit dat de grappen het verhaal overheersen zoals tegenwoordig wel veel gebeurd. Het verhaal heeft tenminste een goede inhoud en dat is al een voldoende waard. Maar ik geef een 9 omdat ik in het verhaal een goede sfeer vind die ik in andere s&w soms mis. Ik geef ook en hoog cijfer omdat het in het buitenland afspeelt en de dieren krijgen hier zeer veel aandacht en dat ontbreekt ook vaak in andere verhalen. Ook leuk bedacht was de grote 5 die eigenlijk gewoon de bekendste dieren waren van Afrika. ik geef alleen geen 10 omdat ik de schurk van het verhaal niet leuk vond, ze hadden beter Krimson moeten doen maar helaas. Al met al was het een goed verhaal die ik zeker vaker ga lezen.
DatumSat May 12 18:19:22 2007

Reactie no. 12
NaamHarmen
Leeftijd16
Cijfer7
RecensieAbsoluut beter dan vele albums die er net voor, maar vooral later zijn verschenen. Absoluut. Vergelijk dit met het monsterlijke Papa Razzi- of het Big Motheralbum. Of liever: vergelijk niet maar lees dit album en sla die andere over. Houd die maar veilig in de boekenkast.
De voorkant staat me altijd nog wat tegen, Lambik lijkt wel een weet-ik-niet-wat die de halve cover moet bedekken. Stop hem nou ook een stukje achter die witte rand. Dan herken ik hem even goed. Maargoed, het verhaal is verder best goed. Goeie grappen met redelijke tekeningen en natuurlijk een redelijk verhaal. Arthur en oerwoud moest wel iets moois geven, al is dit niks in vergelijking met 'de tamtamkloppers', maar zeker met... ja toch maar 'Papa Razzi' en 'Big Mother'. Al is de titel even slecht.
Kortom goed en mooi, maar nog niet de Suske en Wiske die ik gewend ben. Een 7, en dan niet afgerond.
DatumThu Apr 12 21:25:48 2007

Reactie no. 11
NaamTim
Leeftijd16
Cijfer9
RecensieAbsoluut één van de beste S&W-albums van de 21e eeuw!
Schitterend getekend en een mooi verhaal!
DatumSun Jul  9 22:48:24 2006

Reactie no. 10
Naamthomas
Leeftijd18
Cijfer6
RecensieIk hou niet van een oerwoud als setting. Een verhaal verzandt dan al snel in Clichés. Ze werden maar liefs vier keer aangevallen door wilde beesten (wat orgineel) en het concept "met dieren praten" is ook niet nieuw (rinoramp).
DatumTue Jun 20 19:54:02 2006

Reactie no. 9
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer8
RecensieLilli Natal is een prima suske & Wiske, niet meer en niet minder.
Leuk dat Arthur weer eens meedoet, de jungle vind ik altijd een leuke 'setting'. Het tekenwerk is in orde en de verhaallijn tenslotte is leuk bedacht en goed opgebouwd. Enige minpunt is de voorkant, ik vind Lambik er echt niet uitzien!
DatumSun Mar 12 18:08:50 2006

Reactie no. 8
Naammarieke
Leeftijd12
Cijfer8
RecensieIk vind het een mooi verhaal en mooie tekeningen.
De  bloem is mooi en Arthur in het verhaal is ook leuk,
DatumThu Aug 18 18:31:08 2005

Reactie no. 7
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieDit is echt 1 van de beste albums die Marc Verhaegen heeft gemaakt, een leuk verhaal en schitterende tekenignen. Dit album behoort tot mijn favorieten dus krijgt dit album een 10.
DatumWed Jul 13 14:11:21 2005

Reactie no. 6
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 7
Recensie tja....smaken verschillen!!!een beetje STOM........(dus voor de gene die het een 10 geven.....BASTA!!!!!!).HET GEEFT WEL WAT MET arthur!!!!
Datum Sun Feb 6 18:46:36 2005

Reactie no. 5
Naam tamara
Leeftijd 14
Cijfer 8
Recensie ik lees niet zo vaak strips van Suske en Wiske maar deze moest ik lezen voor school. ik vond het een leuk verhaal. vooral de plaatjes
Datum Sat Jan 8 17:25:50 2005

Reactie no. 4
Naam jonezy93
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie dit is een echte suske en wiske. een vleugje humor en arthur! Arthur vind ik zelf een van de leuke personages. het verhaal is leuk bedacht. en die lambik op de voorkant! verder is alles goed getekend
Datum Fri Jul 30 19:13:36 2004

Reactie no. 3
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Een van de beteren onder marc's hand
Datum Wed Aug 20 14:43:56 2003

Reactie no. 2
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 8
Recensie Een sterk Suske en Wiske verhaal, dat is Lilli Natal.Niets meer en niets minder.
lilli Natal, een bloem is prachtig getekend en bedacht.Ook met humor 'scoort' dit verhaal.
Maar persoonlijk vind ik dat dit verhaal te weinig bied om als een echte klassieker gezien te worden.Wiske op de voorplaat bijvoorbeeld is gewoon niet goed genoeg uitgewerkt.
Maar dit is geen verhaal dat je na de eerste keer lezen weer weglegd, integendeel!
Datum Thu May 8 14:57:18 2003

Reactie no. 1
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 10
Recensie Een laatste keer, voordat hij in pensioen ging, liet Paul Geerts zijn talent als verteller zien! "Lilli Natal" is een boeiend verhaal en heeft eigenlijk alles, wat de Suske en Wiske-reeks zo populair maakt: eerbied voor de flora en fauna van onze aarde en de tolerantie jegens andere Godsdiensten en kulturen. Dan is ook nog de sympathieke, vliegende broer van Lambik, Arthur aanwezig.
Wat ook opvallend is zijn de prachtige gedetailleerde tekeningen van Marc!
Zo is dit album niet alleen een verhaaltechnisch maar ook een optisch genot!
Bij deze!
Datum Wed May 7 16:21:52 2003