Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De ongelooflijke Thomas


De ongelooflijke Thomas Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De ongelooflijke Thomas verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,04

Reactie no. 62
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer3
RecensieDit album is geen goed album.de taal spreekt me niet aan, ik had na vijf keer wel al genoeg mega gehoord.En met die scanap en plastic bomen,is dit zeker niet een verbetering op de vorige albums, het niveau mag dus wel wat naar omhoog. Ik geef dit album nog een drie omdat er nog een klimaatboodschap in zit.
Datumvrijdag 10 februari 2023 12:06

Reactie no. 61
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer10
RecensieDit album is er één dat controverse opriep of nog steeds doet. Het album zou breken met de vastgelegde S&W conventies. Men zegt dat de erfenis van grootheid Willy Vandersteen te grabbel is gegooid. Zoals ik al bij andere albums opmerk is dat het spelen met de grenzen van conventies of heel goed kunnen werken of heel goed. In dit geval, weliswaar tegen de algemeen mening in van de recensenten, zeer goed. Degenen die beweerden dat er te laconiek met de bedoelingen van Willy Vandersteen is omgegaan: dit klopt niet. Aan het einde van het verhaal wordt alles op een ludieke manier weer tot het oude terug gebracht. Dat heeft de mogelijkheid gecreëerd om echt met onze helden te spelen zoals in dit album is gedaan. Thomas die ten tonele verschijnt (een echt leuke figuur), hoe er met Sidonia, Lambik en Jerom wordt omgegaan, alles is heel treffend gedaan. Ok, zelfs als door de verdwijning van S&W Lambik en Sidonia wel tot elkaar komen is het na jaren wel moeilijk te bergrijpen dat ze de lakens zouden delen met elkaar. Maar goed. Ook Suske en Wiske als gezin is een welkome blik. Het is nieuw voor S&W maar dat maakt dit album zo fris. De Kiekeboes ( daar zijn ze weer) hebben dit eerder gedaan en het werkte daar hilarisch. Grappig dat het in 2020 speelt, terwijl ik dit schrijf in oktober 2020. Uiteraard kloppen er veel dingen niet: telefooncellen zijn er nog amper. Dat is niet erg: het gevolg van science-fiction. Uiteraard zitten er maatschappijkritische noten in maar dat past ook wel: zie 1984 van Orwell. De plot van Krimson is ook uitstekend gevonden, dit past echt bij Krimson. Ik ga volledig mee in dit science fiction verhaal. Ook de droefheid van Thomas aan het einde pakt mij. De megataal werkt minder al is het wel als metafoor voor de huidige turbotaal te zien, het overdreven Engels en het slechte taalgebruik van nu in het algemeen. Ik vind dit verhaal door zijn originaliteit ( althans de idee voor een Suske en Wiske verhaal, het concept is bekender) en durf een hoogtepunt uit de serie. Marc Verhaegen toont moed en durf en tracht Suske en Wiske naar een ander niveau te tillen. Soms gaat dat fout, soms gaat dat goed: in het algemeen geldt dat hoe het ook uitpakt, ik daar enorme waardering voor heb. Diep respect.
Datumvrijdag 04 december 2020 23:37

Reactie no. 60
NaamWalter
Leeftijd40
Cijfer6
RecensieOndanks dat Vandersteen bij testament had laten vastleggen wat er na zijn dood al dan niet met de vrienden mocht gebeuren, lijkt dit album die wensen niet te respecteren. Het levert overigens nog wel een aar-dig albumpje op. Veel vaart, weinig diepgang. Het mega-taaltje van Thomas is irritant, het gedjeezes ook.
Datumzaterdag 04 januari 2020 06:40

Reactie no. 59
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer6
RecensieSuske en Wiske komen in contact met Thomas die ze naar de toekomst brengt. Daar komen ze de verouderde Sidonia, Lambik en Jerom tegen en blijkt Krimson nog steeds kriminele activiteiten te ontplooien wat nu ten koste gaat van de kinderen.

Een orgineel idee voor het verhaal, maar wellicht in strijd met het strip-testament van Willy Vandersteen. Er wordt in dit album ook nog even wat opmerkingen gemaakt over hedendaagse problemen als vervuiling, Europa, buitenlanders en de ouderen en gelukkig wordt dit niet zo belerend gebracht als met de buitenaardsen in Paul Geerts zijn verhalen. Toch boeit het gedeelte in de toekomst me niet heel erg en de tekeningen in dit verhaal zijn niet meer dan redelijk.

Datumzaterdag 19 december 2015 13:22

Reactie no. 58
NaamJan Maarten Zwaan
Leeftijd19
Cijfer8
RecensieIk heb dit verhaal onlangs gelezen en ik kan niets anders zeggen dat ik er veel lof voor opbrengen kan. Het laat een vermoedelijk toekomstbeeld zien met veel maatschappelijke aspecten die nu nog steeds aan de orde zijn. Dat Sidonia en Lambik een kind krijgen in de nabije toekomst zou kunnen gebeuren, maar gebeurd niet. Ik vond het een goed verhaal, die goed in elkaar steekt en wat je van de huidige albums niet altijd kan zeggen. dit album blijft me bij.
Datumzondag 05 januari 2014 21:31

Reactie no. 57
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer5
RecensieEen album dat een dubbel gevoel achter laat.
Op zich zit het verhaal goed in elkaar, met leuk en doordacht gebruik van tijdreis-paradoxen. Ook de humor is, in vergelijking met andere albums uit dit tijdperk, in goede mate aanwezig.
Alleen het feit dat Sidonia en Lambik samen een kind krijgen, is totaal not-done. Dit kan niet en dit mag niet van de testament van Van der Steen. Een grote fout en blijk van totaal disrespect van S&W.
Datumwoensdag 5 juni 2013 15:20

Reactie no. 56
NaamJan Willem
Leeftijd38
Cijfer1
RecensieTsja, soms schieten woorden tekort. Het huilen stond me nader dan het lachen na het lezen van dit "verhaal". Geen wonder dat Marc Verhaegen eruit geknikkerd is, niet alleen door zijn aaneenschakeling van cartooneske diarrhee (ja dat vind ik dan weer), maar zeker daar Willy in zijn testament expliciet had gezegd dat Lambiek en Sidonie nooit met elkaar zouden mogen trouwen. Wat voor een incompetent ben je dan (ja dat vind ik hoor), als je dat toch doet? Dan vraag je er dus om, om weggestuurd te worden. En gelukkig maar want dit is haardvuurvoedsel. Het cijfer "0" moet echt eens aan het keuzemenu toegevoegd worden.
Datumdonderdag 6 oktober 2011 22:38

Reactie no. 55
Naamvincent
Leeftijd16
Cijfer8
Recensievroeger vond ik het een eng album nu vind ik hem goed leuk bedacht zit een goed verhaal in
Datummaandag 16 mei 2011 16:20

Reactie no. 54
NaamWilly
Leeftijd98
Cijfer4
RecensieEr zitten leuk bedachte situaties in dit verhaal zoals het reizen naar de toekomst (dat gebeurde al eerder in Sony-San). Zelfs een huwelijk tussen Lambik en Sidonia wil ik nog wel accepteren (gebeurde ook in De Sterrenplukkers), als dat huwelijk dan eigenlijk toch niet gebeurt. Ook tijdreisparadoxen kwamen eerder voor zoals in Witte Zwanen Zwarte Zwanen.

Het is de respectloze manier waarop het allemaal wordt getekend en voorgesteld die me niet bevalt. Bijvoorbeeld, waarom het jaar 2020 noemen? Ik hoop dat de serie na 2020 nog zal bestaan, Marc Verhaegen kennelijk niet. Het einde is ook verschrikkelijk. Nadat de uit het jaar 2020 teruggekeerde Suske en Wiske hun eerdere ikken naar de toekomst hadden zien reizen, hadden ze eenvoudigweg terug moeten gaan naar Sidonia en Lambik en hadden ze de deprimerende alternatieve toekomst van Thomas kunnen voorkomen. Maar met wat zinloos gemanipuleer laat Marc Verhaegen Suske en Wiske doodgaan! Is dat wat hij wil?

Dit album had nooit in deze vorm gemaakt mogen worden. Jammer dat Paul Geerts of de erven Vandersteen niet ingrepen. Hopelijk leest iemand dit in 2020 en reist terug naar 2000 om te voorkomen dat het misbaksel De Ongelooflijke Thomas ooit wordt gedrukt!

Datumzaterdag 14 mei 2011 13:39

Reactie no. 53
NaamPascal
Leeftijd39
Cijfer8
RecensieErg origineel bedacht verhaal, ik snap al die ophef niet zo goed.
De hoofdpersonen zijn helemaal niet verouderd, de tekenaar heeft alleen een mogelijk toekomstbeeld laten zien.
De tekeningen op zich waren niet helemaal optimaal daarom dus een 8, want het verhaal en originaliteit waren uitstekend.
Datumwoensdag 9 februari 2011 22:38

Reactie no. 52
Naamsam
Leeftijd10
Cijfer1
RecensieBah. Wat een megaslecht (let op!!) album. Lambik en Sidonia die trouwen en een kind krijgen en het aftakelen en ouder worden van personages is zelfs tegen de erven van Vandersteen in! Ik heb ook, zoals vaker bij een album van Marc Verhaegen, het gevoel dat er weer onnodige dingen in zitten om even die 184 strookjes te vullen (let op het lange en onnodige stuk in het bejaardentehuis, waarin Suske en Wiske allemaal oude bekenden tegenkomen). Wel vind ik het leuk gedaan met die cirkel in de geschiedenis (Thomas die de oorzaak is van zijn eigen geboorte, enz.). Ten slotte nóg een minpuntje (jaja, ik hou maar niet op): Krimson ziet er nog hetzelfde uit als voorheen. Suske en Wiske zeggen dat hij gebruikt maakt van zijn eigen verjongingskuur, maar dat klopt niet, omdat je van die kuur alleen maar de energie hebt van een kind, en er niet jonger gaat uitzien. Dit klopt dus niet. Conclusie van deze recensie: waar haalt Marc Verhaegen het lef vandaan om zo'n wangedrocht te maken? Echt, doe me een lol, koop dit album niet, tenzij je jezelf geen pleziertje wil doen, maar juist wil martelen.
Datumwoensdag 9 juni 2010 14:03

Reactie no. 51
Naamstephan
Leeftijd13
Cijfer9
Recensiegeweldig verhaal! hier is over nagedacht. toen ik 7 was heb ik deze album gekregen voor mijn verjaardag.ik lees er bijna elke dag in en mijn reactie blijft hetzelfde. jammer dat de vrienden van suske en wiske zo oud en kwetsbaar zijn geworden.maar ja dat gebeurt bij iedereen wel eens een keer. de toekomst is ook leuk gefantaseerd . het verhaal is veel beter dan (alle) sciene fiction films die ik niet snap.
Datummaandag 8 februari 2010 17:15

Reactie no. 50
NaamRobbert
Leeftijd32
Cijfer3
RecensieSlecht. Meer kan ik er niet over zeggen.
Datummaandag 7 september 2009 03:13

Reactie no. 49
NaamRuth
Leeftijd15
Cijfer1
RecensieHet beste wat ik hierover kan zeggen is dat het idee 'vernieuwend' is.
Maar dan op de verkeerde manier. Eerlijk gezegd wordt ik misselijk als ik het lees. Het album straalt gewoon verdriet en ellende uit. Vre-se-lijk.
Datummaandag 29 juni 2009 13:27

Reactie no. 48
Naammax
Leeftijd13
Cijfer10
Recensieik vind het werkelijk schandalig dat dit album zo ondergewaardeerd wordt. het reizen door de tijd is realistisch gedaan en helemaal afgemaakt.
Datumzondag 24 mei 2009 11:40

Reactie no. 47
NaamHenry
Leeftijd25
Cijfer10
RecensieWat een ongelooflijk ondergewaardeerd verhaal. Terwijl het juist zo gewaagd en ietsjes anarchistisch was zelfs.
Nu reageren nog mensen heel negatief of heel positief op het verhaal. Dat zegt toch wel iets. Er wordt meer over gepraat dan het huidige werk, want daar ben je snel over uitgepraat: vermakelijk kinderverhaaltje, snel vergeten en in de kast leggen, klaar.
Echter dit album is zowel voor kinderen als volwassenen leuk. Er zit een flinke poitieke statement in en men (Marc en/of Paul) heeft het aangedurft grenzen te verleggen. Daarvoor alleen al alle lof. Duizend keer beter dan de hapklare verhaaltjes van nu.
Daarom alleen al een dikke 10 en om zo natuurlijk ook een beetje tegengas te geven op al die onterechte lage cijfers hier.
Datumdonderdag 7 mei 2009 15:59

Reactie no. 46
Naamsteffiedrees
Leeftijd28
Cijfer1
RecensieZo'n laag punt heb ik nog nooit eerder gegeven voor een S&W album, maar deze bagger heeft dit punt wel verdiend.

Een paar dingen vind ik echt niet kunnen:
-het ouder worden en aftakelen van de hoofdpersonen, en dat ze ook nog met elkaar trouwen en kinderen krijgen? (vandersteen draait zich om in zijn graf)
-die irritante thomas die overal "mega" voor zegt. (nog een lelijk kind om aan te zien ook!)
-Dat stoeipakje van wiske is verschrikkelijk! (zegt wat over sidonia die haar nichtje zo naar buiten laat gaan)
-En last but not least: Dat verhaal dat aan alle kanten rammelt!

Duidelijk, als je hem nog niet in huis hebt, koop hem niet, ondanks dat dit de laatste is die je moet hebben om je verzameling compleet te maken!

Datumwoensdag 15 april 2009 21:55

Reactie no. 45
NaamRick Wiselaar
Leeftijd22
Cijfer1
RecensieEen 1 voor de moeite inderdaad. Ik sluit me geheel aan bij velen recensies gegeven bij dit album. Het is gewoon verdrietig en tragisch. Ik kan niet anders zeggen dan dat het verhaal thuishoort op de brandstapel. Het verhaal is belachelijk slecht, het gaat tegen alle Suske en Wiske principes in. En daarbij zijn de personages in een veel te modern jasje gestoken. Ik sta open voor veranderingen maar hoe Wiske gekleed is in dit verhaal kan gewoon niet. Daarbij is het ook nog is een vervelend verhaal, geen doorkomen aan, doodzonde is dat kijkend naar de status van Suske en Wiske
Datummaandag 26 januari 2009 14:26

Reactie no. 44
NaamNaomi
Leeftijd37
Cijfer1
RecensieTriest dieptepunt van de serie. Thomas met z'n irritante 'mega' die de oorzaak van z'n eigen geboorte is, lelijke tekeningen, oude bekenden die even snel-snel mogen verschijnen zonder dat ze iets toevoegen aan het verhaal. En dan nog Lambik en Sidonia die samen doodleuk een kind krijgen. Willy Vandersteen zou zich omdraaien in het graf. Een 1 vind ik nog te hoog, maar helaas is een nul niet mogelijk...
Datumzaterdag 3 januari 2009 18:15

Reactie no. 43
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer1
RecensieIk sluit me helemaal aan bij de recentie van J Joffer hieronder. I.p.v. telkens weer terug te grijpen naar oude albums had Verhaegen zelf eens iets memorabels moeten bedenken, en dan niet van die verhaallijnen die niet in een S en W thuis horen maar daadwerkelijk interessante en/of geestige ideeën. Jammer van de inkt.
Datumwoensdag 31 december 2008 15:14

Reactie no. 42
Naamarjan
Leeftijd16
Cijfer1
Recensiepersoonlijk vind ik dit het slechste verhaal over suske en wiske ooit gemaakt. het verhaal slaat helemaal nergens op vooral thomas die kind blijkt te zijn van sidonia en lambik belachelijk of het stukje waar su en wis volwassen zijn geworden en dat ze kinderen hebben dat vind ik jereinste onzin! eigenlijk vindt ik dit hele verhaal K**** om te lezen nee ik ben hier echt niet positief over.

ik denk niet dat ik dit album nog eens zal inzien daar is het gewoon te slecht voor.

Datumzondag 2 november 2008 16:54

Reactie no. 41
NaamJ. Joffer
Leeftijd28
Cijfer1
RecensieNog best een leuk in elkaar gezet album, die Ongelofelijke Thomas. Er zitten een paar geinige grappen in, iets wat Marc Verhaegen telkens weer lukt. Sus en Wis stuiten op een manier die niet helemaal duidelijk wordt op ene Thomas, die uit de toekomst wordt overgeflitst. Daar aangekomen blijken de scheppingen van Vandersteen (Lambik, Jerom, Sidonia) allemaal in het bejaardentehuis te zitten, behalve... Sus en Wis zelf. Hoe zit dat, en wie is die Thomas eigenlijk?
Maar... Na een bladzijdetje of twintig krijgt de lezer toch een zure smaak in de mond. Bejaard geworden striphelden... Suffe flashbacks naar succesalbums... Sidonia moeder van een kind... zwanger geworden van... (vul zelf maar in) Yuk. Yuk, yuk, we hoeven het niet te weten. Het laffe effectbejag van Verhaegen zorgt voor tenenkrommende momenten, en wederom blijkt dat hij helemaal niet in de personages geïnteresseerd is, maar gewoon over hun rug rare verhalen wil vertellen. Stuur die bengels nou eens *gewoon* op avontuur in plaats van Lambik te laten sterven, Jerom in een oermens te veranderen, etcetera etcetera (je weet wel welke albums ik bedoel).
Nee, zoveel platte sensatiezucht MOET gewoon worden beloond met een heel dikke onvoldoende. Zo laag mogelijk, want zo'n album mag NOOIT meer gemaakt worden.
Datummaandag 5 mei 2008 22:39

Reactie no. 40
NaamRonald
Leeftijd25
Cijfer1
RecensieIk heb ook maar eens besloten dit boekje een keer uit de kast te trekken maar er is geen doorkomen aan. Wat een hoop onzin bij elkaar.
Wat ook zo idioot is, is dat het in 2020 afspeelt en dat er vanalles veranderd is plotseling. Er groeien geen bomen meer en allerlei cliche science fiction elementen zoals dat pak dat Thomas aan heeft. Echt zo'n startrek pak.
Onvoorstelbaar dat men zulke slechte scenario's kan bedenken.
De kleding van suske en wiske stoort me niet zo heel erg, maar wat wel erg debiel is, zijn hun verhoudingen. Het lijken nu wel 2 kleuters op sommige plaatjes.
En ik ben het ook eens met sommige andere recensies hier dat Vandersteen het zo niet had bedoelt in zijn testament.
DatumSat Aug 11 15:50:29 2007

Reactie no. 39
Naamthomas
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieWat een ondergewaardeerd album zeg.
Het begint meteen erg leuk. Lambik in een schanulleke pak. Haha, het moet niet veel gekker worden!!
Daarna krijgen we een erg leuke toekomstvisie voorgeschoteld. We zien moderne dingen zoals het virtuele realiteits programma van Sidonia, maar ook ouderwetse dingen, zoals het vervoer met paard en wagen. En ze hebben zelfs het taaltje laten evolueren. Mega dit, mega dat. Goed dat ze daaraan hebben gedacht!!
Natuurlijk zit er ook een politiek statement in. De bodem die zo vervuild is dat er niks kan groeien, waardoor de landbouw in de lucht moet plaatsvinden, een verdeeld Europa enzovoort. Om een lang kort te maken, een erg gedetailleerde en originele toekomstvisie.
Erg leuk ook dat de toekomstvisie dit keer meer als achtergrond dient voor het verhaal, dan dat het een onderdeel is van het verhaal zelf. Dit zorgt ervoor dat de boodschap minder drammerig overkomt.
Verder kon dat hele verhaaltje met Krimson me niet zo boeien en de logica achter het verhaal? Care. De gedachte dat de natuur zich conform onze logica gedraagt is onzin. Het kan best wat mij betreft. Ik heb me er verder ook niet zo aan gestoord.
Een dikke 7 voor dit album.
DatumMon Apr 16 10:26:33 2007

Reactie no. 38
NaamAnn
Leeftijd
Cijfer1
RecensieNee, nee, nee, nee, nee, nee! Dit is voor mij hét ergste album uit heel de S&W reeks!
Een demente Sidonia en Lambik en een kinds geworden Jerom? Is dàt het beeld van de toekomst dat wij moeten krijgen?
Meer woorden maak ik er niet aan vuil, behalve: waarom kan je niet minder geven dan een 1?
DatumTue Mar 27 17:56:56 2007

Reactie no. 37
NaamLisanne
Leeftijd18
Cijfer1
RecensieEen verhaal dat niet blijft hangen, nooit een klassieker zal worden en dat de vorige albums tegenspreekt want plots heeft Lambik wél interesse in Sidonia? Neen, niets voor mij dit ding.
DatumSun Feb  4 11:37:17 2007

Reactie no. 36
Naamtim versteegh
Leeftijd13
Cijfer8
Recensie Het is wel een goed verhaal omdat het leuk is om de Suske en Wiske Karakters zo in de toekomst te bekijken. En hoe de omgeving er uit ziet. En volgens mij is dit het eerste album waarbij ze naar de Toekomst toekomst worden geflitst naar de Zoon van Lambik en Tante Sidonia (RaaR), en dat Suske en Wiske dan in de Toekomst zijn verdwenen. Dit vond ik altijd al een appart verhaal ik zat er lang over na te denken hoe het allemaal in elkaar zat Halverwegen het verhaal, het is echt een 8 waard voor de Ruime Fantasie.
DatumTue Jan 16 19:43:22 2007

Reactie no. 35
NaamBarry
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieMoeilijk om wat zinnigs over dit verhaal te zeggen! Er zijn geneog punten van kritiek natuurlijk, op het verhaal dat aan alle kanten schort, de kleren van S&W en ook hoe jong ze er uit zien. Onze vrienden die op een belachelijk manier oud zijn geworden, wat een zielige hoopjes.
Aan de andere kant vind ik het een gedurfde stap van Paul Geerts, dat is wel te prijzen. Het verhaal is wel origineel en leest lekker weg, dat dan weer wel. Toch wel een voldoende uiteindelijk dus.
DatumFri Aug 11 21:51:38 2006

Reactie no. 34
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer2
RecensieEen bijzonder slecht verhaal, dat de lezer uit zijn droom en denken haalt (in de zin dat elke lezer wel eens fantaseert hoe het zou zijn als de hoofdrolspelers écht zouden ouder worden: een demente Sidonia, een infantiele Lambik en een verwaarloosde Jerom zijn missschien de realiteit van elke dag, maar niet ideaal voor een strip. Tevens is het plot volkomen onmogelijk: Thomas was immers verwekt na de verdwijning van Suske en Wiske...maar hij veroorzaakte hun verdwijning! Met andere woorden: oorzaak en gevolg in 1 en dat kan nooit uiteraard.
Enige pluspuntje waarom het verhaal geen '1' kreeg: het feit dat men meer en meer absurde straffen maakt irl, ook over wat je denkt en zegt. Dat werd hier leuk aangetoond. Verder: een flop.
DatumSat Jun 24 18:33:19 2006

Reactie no. 33
Naammt vd plas
Leeftijd36
Cijfer10
RecensieJammer dat thomas niet verder mocht mee spelen hij was een goede mix van Tante Sidonia en Lambik.
Ook Krimson was weer eens van de partij.
Wat je als lezer wel eens denkt of sidonia en lambik nu ooit eens samen verder gaan zie je hier wat er uit had kunnen komen.
Heel leuk gedaan dit album
DatumSat Apr 29 21:54:24 2006

Reactie no. 32
Naamlars vb
Leeftijd28
Cijfer10
RecensieDit is absoluut het beste s&Walbum die ik gelezen heb. Okee,als ik zeg dat mijn favoriete film Back tt Future is zal je me wel begrijpen. bAl jaren vroeg ik me af hoe de toekomst van de personages er uit zou zien. Wat bij zo'n beetje bij alle strip figuren eeuwig onbekend blijft is bij S7W een openbaring geworden. Echt,dit album kan ik wel 100 keer lezen.Vehalen over tijdreizen boeien me. Vooral als ze naar de toekomt gaan.Toch wel een risico hoor...je ziet het aan de vele negatieve recenties van dit album.
DatumTue Apr 25 21:38:28 2006

Reactie no. 31
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer1
RecensieDit slaat echt nergens op!!
Met 1 verhaal heeft Marc Verheagen zowat de hele Suske en Wiske serie verpest!!!!
Hoezo Lambik en Sidonia trouwen??
Kom op jongens!!!
De ECHTE lezers en verzamelaars zien wel dat dit verhaal van geen kanten klopt!!
En dan die irritante Thomas!!!!!
Nee echt waar dit KAN niet!!
DatumFri Mar  3 21:21:29 2006

Reactie no. 30
NaamEmma
Leeftijd12
Cijfer4
RecensieOp zich wel een geinig verhaal, dacht ik in het begin. Maar ik dacht aan de kleren van S&W, en dat kan echt niet!! Voor de rest vind ik het jammer te zien dat iedereen zo ongelukkig wordt. Ik snap wel waarom Verhaegen dit doet maar als je het doet, doe het dan goed!! Eigenlijk een 8 maar vanwege de kleren 2 punten aftrek en vanwege DIT IS PRECIES WAT VANDERSTEEN NIET WOU!! Ook nog -2.
DatumThu Dec 29 18:56:21 2005

Reactie no. 29
NaamJR
Leeftijd20
Cijfer1
RecensieHet ergste verhaal in de Suske en Wiske reeks...het leuke van Suske en Wiske is juist dat ze nooit oud worden...wie is Verhaegen wel om te denken dat hij Lambik en Sidonia kan laten trouwen? Het is te erg voor woorden. Vandersteen sloot een huwelijk tussen Lambik en Sidonia altijd uit. Van de helden die 10 jaar geleden trots "50 jaar jong" zeiden heeft Verhaegen Lambik een dementerende ridder op paard gemaakt; Sidonia, een tandeloze oude vrouw; Jerom, een kalende tuinier; Anne-Marie van Zwollem, een oude vrouw, Suske en Wiske GETROUWD!!! Met kinderen!!!

Het kan dan allemaal wel een scenario zijn uit de toekomst, maar mijn Hemel toch, dat een tekenaar dit tekent. Het is de erfenis van Vandersteen; Suske en Wiske figuren WORDEN nu eenmaal niet ouder. Ze zijn eeuwig jong.

Dit verhaal had nooit gepubliceerd mogen worden. Misschien neem ik het veel te serieus op, maar ik kon niet geloven wat ik las. Verhaegen had ontslagen moeten worden om dit album.

DatumFri Aug 26 05:40:26 2005

Reactie no. 28
NaamBart Rutten
Leeftijd14
Cijfer2
RecensieVanwege de volgende punten een geweldig stom verhaal:
- De kleding van Wiske is niet om aan te zien. Weinig tot geen meisjes van mijn school lopen er zo uitdagend bij als haar.
- Het is niet leuk om te zien hoe Jeron, Lambik en vooral Sidonia later zo ongelukkig zijn.
- Thomas zegt " Als jullie toen niet verdwenen was ik er ook nooit geweest" Maar hoe kan hij hen dan uit het verleden halen???
- Dat Thomas de hele tijd Mega-dit en Mega-dat zegt is ook supervervelend.
Kortom, gewoon een superslecht verhaal een van de slechtste die ik ooit heb gelezen.
DatumThu Aug 11 21:25:17 2005

Reactie no. 27
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer7
RecensieIk vind het wel een grappig verhaal, het verhaal is lekker vlot en is nergens langdradig, Ik vind het niet zo'n slecht verhaal, eerst wel toen vond ik er niks aan maar na het verhaal een aantal keren te hebben gelezen is het best een redelijk verhaal. Het geeft een leuk beeld van hoe alles er in de toekomst uit kan zien.
Ik vind alleen heel erg jammer Dat Suske een skaterbroek draagt en Wiske een topje met kort rokje draagt, dat vind ik niet bij ze passen.
DatumWed Jul 13 14:04:29 2005

Reactie no. 26
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer10
RecensieIk vind dit een tof verhaal! Sowhat dat Sidonia en Lambik niet mogen trouwen! Eigenlijk is het wel tof zo! En sience Fiction verhalen zijn ook best wel tof! Dit's alles wat ik kwijt wou!!!!
DatumWed Jun 8 16:42:58 2005

Reactie no. 25
NaamKaj Peters
Leeftijd19
Cijfer7
RecensieToen dit album net uitkwam, heb ik me kapot zitten ergeren aan de lelijke tekenstijl van Mark Verhaegen en zijn onvermogen om de spanning op goede wijze op te bouwen. Ik miste Paul Geerts al voordat Verhaegen goed en wel de kans had gehad om zich in andere albums te bewijzen.

Nu, een aantal jaar later, heb ik het nog eens doorgelezen. Eigenlijk is het best een grappig verhaal. Marc Verhaegen weet in dit album een komische kijk te geven op de toekomst van Vlaanderen. Ik kon er persoonlijk wel om lachen dat ´´onze helden´´ voor de verandering eens worden getoond in een latere fase van hun leven. Ik begrijp echter wel dat het tonen van de volwassen Suske en Wiske voor sommige mensen wellicht een klein beetje de magie van de serie wegneemt.

DatumSun May 8 17:38:23 2005

Reactie no. 24
Naamseba
Leeftijd14
Cijfer2
Recensiemisschien is dit wel een redelijk goed verhaal maar de tekenaar toont totaal geen respect voor willy vandersteen
-zei willy niet ooit eens dat zijn personages niet mochten verouderen
-Lambik en Sidonia die met elkaar trouwen en daar nog een kind uit krijgen ook echt absurd
-WAAR IS HET OUWE ROKJE VAN WISKE die nieuwe "hippe kleren" staan mij totaal nie aan
DatumSun May 8 12:55:28 2005

Reactie no. 23
Naamphoenix
Cijfer3
Recensieik dacht dat willy vandersteen had gezegd dat zijn stripfiguren niet mochten verouderen???
DatumThu Mar 3 21:54:49 2005

Reactie no. 22
NaamTeun Hibma
Leeftijd15
Cijfer4
RecensieEigenlijk vond ik dat deze verhaal redelijk. maar er zijn veel minpunten. ik zou deze verhaal een 7 geven, maar dit verhaal krijgt 3 punten aftrek vanwege schendig van wetten van vandersteen waarin staat dat Sidona en Lambik niet met elkaar mag trouwen en kind krijgen hoort daarbij.
DatumSun Feb 20 17:03:44 2005

Reactie no. 21
NaamEvelien Ouwehand
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieIk snap niet wat die anderen zeuren!!
Het is een van de beste boeken die is gaschreven!(denk maar niet dat het mijn enige album is, want ik mis er nog maar 14!)
Ik was enorm blij met dit album, en dat ben ik nog steeds.
DatumSat Feb 19 16:50:48 2005

Reactie no. 20
Naam jippe
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie leuk dat ze in de toekomst gaan omdat dat anders nooit gebeurd.
Datum Sun Feb 6 14:18:17 2005

Reactie no. 19
Naam eelke de gier
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie ik heb de strip zelf en ik vind hem goed bedacht, ik vind de science-fiction ook heel leuk, en dat sidonia, lambik en jerom oud zijn.
Datum Mon Jan 3 12:38:19 2005

Reactie no. 18
Naam Suzanne v. Rhijn
Leeftijd 14
Cijfer 10
Recensie Ik vind het een tof verhaal. Ik snap eigenlijk niet waarom die anderen zo zeuren! Het is toch een van de beste... Wat zeg ik? Een van de Coolste albums die ik gelezen heb!!!!
Esther heeft ook gelijk!! Suske en Wiske+Sience-Fiction= Een onwijs tof en cool album.
P.S. als je denkt dat dit mijn enigste is, dan zit je er ver naast!! Ik heb ze allemaal vanaf nr. 67!!!
Datum Tue Oct 26 15:23:37 2004

Reactie no. 17
Naam Tim
Leeftijd 17
Cijfer 4
Recensie Zoals iemand voor mij ook al zei: wat suske en wiske aan hebben hoort echt niet! Dat lambik en tante samen een kind krijgen is ook niet echt 'wat vandersteen gewild zou hebben'. De tekeningen vind ik zeker niet slecht, en het idee van krimson is ook goed verzonnen. Toch kan dit verhaal geen voldoende van mij krijgen ivm eerdergenoemde redenen.
Datum Sat Oct 2 21:45:35 2004

Reactie no. 16
Naam Peter Hoekstra
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Mijn eerste S&W die ik letterlijk kapotgescheurd heb. Dit album gaat tegen alle wetten en principes van Willy in. De tekningen zijn slecht, zie alleen al de cover hoe S&W erbij lopen, Ronder, kleiner, dikker en moderner. Wat Wiske aan heeft kan gewoon niet. Dit is meer een karikatuur op een S&W. Verder irriteer ik me mateloos aan dat Mega en dan het verhaal.. Marc, ben je nu helemaal van de pot afgerukt! Een Sidonia en Lambik die trouwen ? Die Thomas als kind krijgen ? Het hele toekomstidee van S&W is naar de maan. S&W horen niet oud te worden en ik wil zeker niet horen dat ze opeens burgeljk zijn geworden, trouwen en kinderen krijgen. Nee, een diepe onvoldoende voor deze wanprestatie. Een 1 is zelfs te veel. in 1 woord, MEGA BAH!
Datum Wed Sep 29 13:10:01 2004

Reactie no. 15
Naam tasha
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie ik vond dit een heel erg leuk verhaal!!naar de toekomst en het hele gedoe rond Thomas...en het was ook wel een beetje emotioneel..ik snap niet waarom niet meer van dit soort nummers worden gemaakt! dit was echt een dikke 10 waard!!
Datum Sun Aug 1 19:16:11 2004

Reactie no. 14
Naam Haerens Célestin
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Och! wat een gejank voor niets! Dit verhaal is zeer leuk en is een van de eerste Marc Verhaegen verhalen. Ik vind dit zeer tof en het is een primeur want het duo gingen alleen nog maar in de geschiedenis! Dus Marc ik geef je een dikke 10!
Datum Mon Jul 19 17:26:33 2004

Reactie no. 13
Naam Esther van rijn
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit een heel leuk album!
Ik snap niet waarom anderen het slecht vinden!
En het leukste is, dat het sience- fiction is!!!
Want ik hou veel van Suske en Wiske en sience- fiction!!!!!!
Misschien zou je denken dat dit mijn eerste en enigeste album is, maar dat is niet zo want ik heb alle nummers vanaf 67!!!!!!!
DE MAZZZZELLL!!!!!!!!
Datum Thu Mar 18 20:18:55 2004

Reactie no. 12
Naam Brenda Ouwehand
Leeftijd 12
Cijfer 10
Recensie Ik vind dit een mega toffe album!
Thomas die de zoon is van tante Sidonia en Lambik! Vet cool man!!!
Straks krijg je ook nog dat tante Sidonia en Lambik gaan trouwen!!!(ik weet dat het niet kan, je weet maar nooit!!)
Ik had een keer zo`n droom dus daarom geef ik het een 10!
En ik vind de personages WEL goed getekend!
Datum Thu Jan 22 14:30:14 2004

Reactie no. 11
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 1
Recensie Het is goed bedoeld marc , maar het wordt slechter en slechter. Volgens mij is dit de druppel en gaat dit niet tegen de wil van vandersteen in ?
Datum Wed Aug 20 14:51:27 2003

Reactie no. 10
Naam Bart De Grande
Leeftijd 13
Cijfer 1
Recensie Ja, een 1 voor dit verhaal en dan ben ik nog mild. Dit verhaal heb ik eens gekregen van mijn grootmoeder. Nou zeg, dat viel surieus tegen, bah.
Zo slecht heb ik een S&W-verhaal nog nooit gezien. Veel te modern, met vuile computerkleuren,het verhaal is eigenlijk niks waard.Ik heb het ook maar 1 keer gelezen, en als ik het zou herlezen, zou ik niet goed worden. Mensen die niet echt grote S&W-verzamelaars zijn, die kan ik nog begrijpen dat ze een 7 of 8 geven.
Alhoewel... Lambik en Sidonia die een kind krijgen. Thomas met zijn onnozele megatof en megagoed hing me al de keel uit na 1 bladzijde.EIGENLIJK VERDIENT HET ZELF GEEN 1 MAAR EEN VETTE 0 !!
Datum Sat Aug 9 12:01:04 2003

Reactie no. 9
Naam Esther Vooys
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Sommige vinden dit album tegen de regels van meneer Vandersteen.
Daarom vind ik dit een tof album.
Ik had dat nooit vewacht van Paul Geerts.
Ik had al zo`n voorgevoel dat dit eens zou gebeuren.
Daarom krijgt dir album een 9

Veel Verzamel Groetjes
Esther Vooys

Datum Sun Jun 29 16:40:19 2003

Reactie no. 8
Naam Amorax
Leeftijd 34
Cijfer 1
Recensie Het doodleuk laten opkomen van personages uit de oude doos biedt geen enkele meerwaarde als het verhaal waarin ze spelen zo super-belabberd is. Wat dat betreft sluit ik me aan bij andere kritieken. Amoris van Amoras is ook zo'n verhaal waar de hele kliek naar voren komt, als is dat verhaalveel beter te pruimen.
Leuker is het als één van de personages een wat markantere rol krijgt in eén verhaal. Ik ben sowieso niet zo voor het zomaar terug laten komen van 'oude' personages. Vaak is het idee leuk maar de uitwerking is vaak minder. De leuke gedactes die we aan personages hebben zijn toch op basis van de oorspronkelijke oude verhalen.
Het imago van de personages kan door optreden in nieuwere verhalen ook nog eens een geheel andere worden dan wat het eens was. Zo heb ik de Zwarte Madam en Krimson al vaak dingen inconsequente dingen zien doen.
Dus beter de oude albums herlezen dan wachten op bijvoorbeeld een terugkeer van Rikki. Ik hou mijn hart al vast...
Datum Sun May 25 10:54:42 2003

Reactie no. 7
Naam Ine de Vaan
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie Geweldig verhaal, de beste in de reeks!
Datum Sat May 17 18:53:10 2003

Reactie no. 6
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 1
Recensie In strijd met de wetten der natuurkunde en biologie, lelijk getekend en vooral irritant (dat mega van die Thomas!! Vreselijk!)
Datum Wed May 14 17:31:39 2003

Reactie no. 5
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 8
Recensie Ik vind dit eigenlijk wel een grappig verhaal. Je moet er maar op komen. Leuk om oude bekenden te zien en ook suske en wiske als ouders te zien. Leuk idee, en één van de leukere verhalen van de afgelopen jaren.
Trouwens, het verhaal klopt niet helemaal. inderdaad, wat iemand zei over oorzaak en gevolg. Maar ach, vliegende heksen, zwevende tapijten, pratende poppen kloppen ook niet, en die zien we ook regelmatig. Dus het is Marc Verhaegen (ik neem aan dat hij dit getekend heeft) vergeven!
Ik denk dat dit niet is wat Willy vandersteen bedoelde. Kennelijk mogen Sidonia en Lambik niet trouwen maar wel met elkaar naar bed gaan.
Datum Sun May 11 23:46:48 2003

Reactie no. 4
Naam joe
Leeftijd 26
Cijfer 1
Recensie Wie dit verhaal geschreven heeft onder de naam 'Willy Vandersteen' en 'Suske en Wiske' heeft wel een enorme haat gegens deze strip door zo'n stom verhaal te bedenken...
Datum Fri May 2 13:24:09 2003

Reactie no. 3
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 1
Recensie Het verhaal klopt niet. Kom op, je kan toch nooit de oozaak zijn van je eigen geboorte! Lambik en Sidonia die samen een kind hebben druist tegen alle natuurlijke wetten van de Suske en Wiske-strip in. Een 1 omdat ik het wel leuk vind om figuren uit oude verhalen terug te zien (en omdat het niet mogelijk is lager te geven).
Datum Wed Apr 30 17:14:26 2003

Reactie no. 2
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Een leuk en vlot verhaal met vele kwinkslagen in de vertellijn, en eindelijk weer eens een tot diep in zijn hart een mensheid verachtende Krimson!
Datum Wed Apr 30 10:34:56 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 1
Recensie Voor een parodie een sterk verhaal, maar één om in de reeks te nemen...
Sidonia die het met Lambik gedaan heeft..nou,nou..Mag dit eigenlijk wel volgens het testament van Vandersteen...
Krimson in de ongelooflijke Thomas is totaal geen Krimson zoals bijvoorbeeld in het rijmende paard.Echt een bij elkaar geprutst verhaal, dát is de ongelooflijk Thomas
Datum Tue Apr 29 19:33:54 2003