Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

Big Mother


Big Mother Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over Big Mother verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,75

Reactie no. 67
NaamGeoffrey Christiaens
Leeftijd42
Cijfer1
RecensieDit is het enige verhaal van Suske en Wiske dat ik niet (meer) in mijn collectie heb. Ik heb het als fan in een vlaag van frustratie bij het oud papier gegooid. Allereerst vind ik het totaal niet kunnen dat er onder invloed van de anglomanie een titel in het Engels verschijnt!! Suske en Wiske is Vlaams en Nederlandstalig en alle titels waren tot nog toe in het Nederlands en dat moet echt zo blijven! Onze vrienden reisden al de hele wereld rond en dat boeide me enorm, maar de taal bleef Nederlands. Engels hoort absoluut niet thuis in deze reeks! Dit is geen conservatisme maar trouw aan de eigenheid en kwaliteit van de stripreeks. Ten tweede vroeg ik me af of men echt teneinde inspiratie was en nieuwe strips losjes gebaseerd moesten zijn op (goedkope) tv-reeksen of films... Los van dit is het verhaal ook gewoonweg saai en uiterst simpel. Een dieptepunt in een van mijn favoriete stripreeksen.
Datumzaterdag 10 juli 2021 23:23

Reactie no. 66
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer3
RecensieBuiten de randjes kleuren is altijd riskant: of het wordt subliem of het wordt één grote ramp. Vooral als een andere stripserie ook iets dergelijks heeft getracht en dat wel goed heeft gedaan. “De Kiekeboes” hebben zoiets dergelijks voor dit album gedaan in “De Simstones”. Dat ging meer om het spel de Sims maar paralellen zijn te trekken. In het voorgaande album ging het goed, nu bedroevend slecht. Na een grappige introductie door de postbode ( die volgens mij eigenlijk ook al jaren mee doet…) begint een enorm geholderdebolder dat tot de laatste pagina voortduurt. Als je de serie Big Brother kent ( één van onze ( Nederland) slechtste exportproducten, mijn oprechte excuses bij dezen) , komt alles je bekend voor. Het blijkt echter erg moeilijke om een gedegen persiflage neer te zetten: alles is in dit album “te”. Te lollig, te onnozel, te idioot, te veel, te lang etcetera. Het afgraven van het huis van Sidonia slaat nergens op, alleen om Sidonia over te halen om aan de wedstrijd mee te doen. Over de verzakking heb ik het niet eens. Als de andere bijfiguren er bij komen begint een bonte achtbaanrit die nauwelijks te volgen is. De opdrachten spreken van een stupiditeit die geen effect op de lachspieren hebben: Sidonia op een modelvliegtuigje, de te vinden dieren komen overal vandaan en daarboven op de belachelijke voetbalwedstijd of wat het anders moet voorstellen. Geen enkele figuur is leuk: noch onze helden noch de bijfiguren. Ik durf het rare taalgebruik niet eens meer te noemen anders raken de lezers van deze recensie volledig in een depressie. De durf is goed in dit album maar het had zoveel beter gekund……zooveel……
Datumvrijdag 04 december 2020 23:44

Reactie no. 65
NaamNaomi
Leeftijd47
Cijfer1
RecensieNa jaren besloot ik dit album een tweede kans te geven. Helaas, ook na herlezing werd ik er niet vrolijk van. De inleiding van het wegzakkende huis duurt vrij lang, waardoor het eigenlijke verhaal te kort wordt en daardoor een erg afgeraffelde indruk maakt. Net aks je er een beetje in begint te komen, eindigt het abrupt. De tekeningen vind ik niet om aan te zien en de popiejopie taal (keineig! Bangelijk!) kan me niet bekoren. Een dieptepunt in de reeks.
Datumdinsdag 05 maart 2019 16:09

Reactie no. 64
NaamLeo
Leeftijd44
Cijfer8
RecensieNa een lange tijd dit album gelezen. Ik vond die tijd van Marc Verhagen wel verfrissende albums verschenen. Paul Geerts werd wel wat zwaar om die alleen te lezen. Vandaar deze eens er tussendoor. Was verfrissend.

Ik vond het verhaal wel goed, aparte wending op het eind.

Negatief die rare kleren die Wiske aanhad. Geen oider die zijn kind er zo bij wilt laten lopen. Ik heb nooit begrepen wat hier zo hip aan was. De naam Big Mother vind ik wel flauwe humor, dat lag dicht tegen de toenmalige populaire serie Big Brother aan.

Datumwoensdag 01 augustus 2018 02:49

Reactie no. 63
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer6
RecensieDit album parodieert het toendertijd populaire tv programma Big Brother. Met een nogal gezochte reden, nl. het wegzakken van haar huis, besluit Sidonia mee te doen en Suske Wiske en Lambik ondersteunen haar. In het mobile home ontmoeten ze de andere vier deelnemers die zo stereotyp mogelijk zijn neergezet en voeren ze gezamenlijke opdrachten uit. Een erg simpel verhaal met simpele tekeningen, net voldoende dus.
Datumzaterdag 19 december 2015 13:23

Reactie no. 62
NaamWillemijn
Leeftijd9
Cijfer8
RecensieDit album is leuk jammer alleen dat het zo snel is afgelopen met het spelen van Big mother. Waarom geeft iedereen er zo`n laag cijfer voor ik vind het juist een erg grappig verhaal
Datumzaterdag 11 april 2015 10:04

Reactie no. 61
Naamflilix
Leeftijd14
Cijfer1
RecensieDit verhaal lijkt nu al slechter de tand des tijds doorstaan te hebben dan sommige van de eerste verhalen. Ik heb wel al gehoord van 'big brother', maar zonder dit verhaal zou ik totaal geen idee hebben waar het over ging. Big brother en suske en wiske hebben niks met elkaar te maken, dit verhaal past dan ook helemaal niet in de reeks. Het heeft de typische minslukte tekenstijl van Verhagen, vooral de gezichten van de (hoofd)personages zijn verschrikkelijk. Humor ontbreekt en het verhaal is erg flauw. Ik vind het het allerslechtste verhaal van de hele reeks! (De Europummel is een van de enige die ik nog niet heb gelezen, blijkt nog slechter te zijn.)
Datumvrijdag 27 juni 2014 17:57

Reactie no. 60
NaamMirjam
Leeftijd27
Cijfer4
RecensieIk heb dit album thuis in de kast liggen. Van Sinterklaas gekregen omdat de goede Sint aannam dat ik in 1998, toen ik 12 was, vrolijk Big Brother heb gekeken zoals veel leeftijdsgenootjes. De Goedheiligman zat er helaas naast; ik heb nooit gehouden van dat soort televisie-voyeurisme.
De tekenstijl van het album is goed: daarover geen klachten. De voetbaloutfits passen niet in de context van het verhaal, maar doen op een prettige manier aan de ruimtestrips uit de jaren '60 en '70 denken. Het verhaal: parodistisch en zwak. De humor: goedkoop en ordinair. Het is een popiejopie album dat in tegenstelling tot de oudere, tijdloze albums zeer met beide poten in het nieuwe millennium staat en vrijwel geen morele boodschap bevat.
Als het verhaal gebaseerd was geweest op de oorsprong van Big Brother, 1984 van George Orwell, en zo rond de jaren '70 (of 1984, tijdens de opkomst van de PC) was uitgegeven, had het een van de beste albums kunnen worden. Jammer genoeg is het op die andere Big Brother gebaseerd en doet het net als dat TV-programma aan als suf volksvermaak. Helaas is dit een album wat niet iedereen aanspreekt.
Datummaandag 09 december 2013 11:25

Reactie no. 59
NaamZappa
Leeftijd48
Cijfer6
RecensieHet had opzich een aardig verhaal kunnen worden. Sidonia die haar huis kwijtraakt door een verzakking, en op het aanbod ingaat op mee te doen met het spel om veel geld te winnen. Maar de karakters komen niet goed uit de verf. Je ziet ook duidelijk dat Marc hier aan getekend heeft...Suske en Wiske worden als kleine kinderen getekend met belachelijke kleding aan. Sidonia wordt ook maar vreemd getekend soms. Ook de inkleuring is saai. Jammer.
De fout met de leeftijd is opvallend te noemen (is dit aangepast in herdrukken?).
Datummaandag 22 juli 2013 16:33

Reactie no. 58
Naamtobias
Leeftijd30
Cijfer2
RecensieEen verhaal uit een tijdperk van grote dieptepunten.
Een erg mager verhaal (als er al sprake van is), ontzettend flauwe humor en platte karakters.
Moest er een deadline gehaald worden en hebben ze maar snel wat in elkaar gezet? Erg jammer
Datumwoensdag 5 juni 2013 15:17

Reactie no. 57
NaamLuuk
Leeftijd18
Cijfer2
RecensieAan onderstaande reacties is zichtbaar dat dit verhaal bestemd is voor de echt jongere lezers, zeg maar 12-. Een verhaallijn die totaal nergens op gebaseerd is en matig uitgewerkte karakters. Heb er geen plezier aan beleefd om het te lezen, zal het dan ook zeker niet voor een tweede keer gaan doen..
Datumdinsdag 29 november 2011 18:53

Reactie no. 56
NaamScott Rozemeijer
Leeftijd11
Cijfer2
Recensieik vind het eigenlijk het slechte album van suske en wiske! De tekeningen zijn wel mooi, alleen.. het verhaal vind ik maar niks!
Datumdinsdag 24 mei 2011 17:55

Reactie no. 55
NaamStefan
Leeftijd14
Cijfer10
RecensieMijn lievelingsalbum. Meer dan 50x gelezen en nog steeds te gek! Ik doe samen met mn oom, we hebben tot nu toe alle rode albums van sw. Maar dit vind ik gewoon goed! Avonturen in 1 avontuur!
Datummaandag 25 oktober 2010 17:19

Reactie no. 54
Naamsiebe leendertse
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieik vond hem leuk!
verhaal:8
spanning:9, je weet niet wie er weg gaat! LoL
kaft:4
plaatjes:9
voorspellend:10, helemaal niet dus!!
dit brengt me uit op een: 8,4
dit ront ik af tot een 8
Datumvrijdag 22 oktober 2010 17:21

Reactie no. 53
NaamPaul
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieMooi verhaal, natuurlijk is big mother een voorbeeld van big brother, het laat zien tot wat je in staat bent als je niet genoeg geld hebt. toch vind ik het niet fantastisch, dat theofiel meespeelt, en ik vind dat het een slechte indruk maakt
Datumdinsdag 10 augustus 2010 10:41

Reactie no. 52
Naamsam
Leeftijd10 (...)
Cijfer6
RecensieDit album vind ik niet eens zo slecht. Misschien komt het doordat ik gek ben op talentenjachten. Kobe, Marina, Johnny en Inne zijn vrij leuke personages, alleen voelen die eerste drie (Inne is immers de bad guy) een klein beetje als 'tegenstanders' dan als echte personages. Lambik is ook nog eens erg leuk met zijn strafplunje en zijn verliefdheid op Inne en Marina. De voetbalwedstrijd is te voorspelbaar. Ik begrijp het best dat dit album zo ondergewaardeerd wordt, maar ik vind het wel een leuk album.
Datumwoensdag 9 juni 2010 14:20

Reactie no. 51
NaamJeroen Van den Plas
Leeftijd17
Cijfer8
RecensieDit album staat net als de europummel van Verhaegen in mijn top 10 van beste s & w aller tijden.
De humor, de verhaallijn, de wendingen, de leuke details en de veranderede kleren en het nieuwe kapsel van wiske vind ik goed. Het geeft een strip een meer realistisch karakter.
Ook de reacties van wiske op suske bij de liefdeskwesties vind ik gewoon hilarisch en goed gevonden.
In de Marc Verhaegen strips zijn suske en wiske van mentaliteit wat ouder dan bij Paul Geerts. Wat ik helemaal niet erg vind. Het geeft meer mogelijkheden tot een verhaal en opent meer perspectieven. In de beginperiode van Vandersteen was Wiske toch ook veel jonger dan ze nu is. HEt album verdient van mijn een 7,5 en afgerond is dat dus een acht.
Datumvrijdag 26 februari 2010 15:37

Reactie no. 50
NaamRichard
Leeftijd38
Cijfer3
RecensieDit verhaal is veel te trend-gevoelig voor een suske en wiske.
Over 10 jaar snapt niemand meer wat big brother was en is dit verhaal velstrekt hopeloos ouderwets.
Daarnaast is het ook nergens in het verhaal echt leuk.
Ik mis ook een daadwerkelijk avontuur in dit album. Het is overal nogal gewoontjes, saai dus.
Datumwoensdag 31 december 2008 16:15

Reactie no. 49
NaamV. Ritas
Leeftijd17
Cijfer5
RecensieOpnieuw een album dat lastig te beoordelen is. Het is weer erg experimenteel (zoals vele albums uit deze periode) maar er zitten weeral wel leuke momenten in. De deelnemers zijn bijvoorbeeld aardige parodieëen. Maar een goede verhaallijn verzinnen blijkt weer een hele opgave: de 6 weken worden vrij ploseling afgekapt, de voetbalwedstrijd is te voorspelbaar voor woorden (die bal die door de kleine cirkel gaat, wat een verrassing).
Datumzondag 19 oktober 2008 13:50

Reactie no. 48
NaamTim
Leeftijd20
Cijfer7
RecensieIk vind het geen geweldig album, maar dan ook weer niet heel slecht. Het is wel mooi getekend en het verhaal heeft een leuke opzet. Alleen is me iets verrassends opgevallen. Marina is 26, Johnny 28 en Kobe is 10. Dat wil dus zeggen dat we te maken hebben met een tienermoeder die met 16 een kind kreeg. Het mag dan wel een stripverhaal zijn, maar het komt wel erg ongeloofwaardig op me over.
DatumSat Apr 28 11:15:21 2007

Reactie no. 47
NaamRia Meeuw
Cijfer2
RecensieAls het als kritiek op dat Goddeloze programma bedoeld is (ik zal wel oud worden, maar toch), dan is het volledig mislukt.
Als het bedoeld is als spannend verhaal, dan is het mislukt: alles was compleet voorspelbaar.
Als het de bedoeling was grappig te zijn, is het mislukt: in mijn ogen was de humor wel héél ver te zoeken. Of zijn we plots allemaal van kleuterniveau geworden?
Als het de bedoeling was een consistent verhaal te maken, dan is ook dàt mislukt: Big Mother beeindigt zelf de reeks en beweert dan dat Sidonia niet op het volledige bedrag aanspraak mag maken omdat ze niet de volle periode hebben uitgedaan? Nogal onlogisch, toch?
Neen, dit trekt echt op niets, maar dat hadden jullie al wel opgemaakt uit mijn tekst, niet?
DatumMon Jan 29 00:47:21 2007

Reactie no. 46
NaamSimone Sprengers
Leeftijd59
Cijfer1
RecensieIk ben het volledig met Jeroen de Munter eens: dit verhaal trok werkelijk op niets. Het is een schande dat het thuis op dezelfde rij staat als pakweg de Gezanten van mars.
DatumTue Dec 12 10:01:16 2006

Reactie no. 45
NaamRobin
Leeftijd10
Cijfer9
RecensieErg leuk boek.
Leuk bedacht met het voetbal onderdeel.
Ook vond ik het heel leuk toen het huit wegzakte.
Net geen 10 door het iets te slappe einde
DatumSat Sep  2 15:51:56 2006

Reactie no. 44
Naamthomas dewaele
Leeftijd10
Cijfer9
Recensieik vindt dit een van de beste strips van S&W.vooral sidonia die wat actiever wordt
DatumTue Aug 22 14:20:44 2006

Reactie no. 43
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer1
RecensieHét dieptepunt bij uitstek en teken van verval van Suske en Wiske! Waar is de tijd van de bronzen sleutel, toornige tjiftjaf de klankentapper, het mini mierennest??
dit is een schande dat dit in mijn collectie staat!
Voorspelbaar, onderwerp is laag bij de grond en zelfs indien het als kritiek op het programma bedoeld zou zijn, mislukt dat compleet!
Een aanfluiting voor wie van een goed strip houdt!
DatumWed Jun  7 16:54:58 2006

Reactie no. 42
NaamZiya Altmis
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieHet is het beste Suske en Wiske boek dat ik ken jammer genoeg heb ik hem zelf niet ik heb ham van de bieb geleend.
Het jammere is dat het niet afloopt tot iedereen is weggestemd.
DatumMon May  1 12:57:41 2006

Reactie no. 41
NaamEvelien
Leeftijd11
Cijfer7
RecensieZe willen kijken of die nieuwe looks leuk zijn!
Nou nee dus maar dan is het nog niet gelijk het dieptepunt!!!
Het verhaal is best oke vind ik!
DatumFri Mar  3 20:32:22 2006

Reactie no. 40
Naamthibault
Leeftijd14
Cijfer8
Recensievelen vonden dit een big flopper mss,maar dit was voor mij een big topper
DatumWed Dec 28 21:39:01 2005

Reactie no. 39
NaamTimothy
Leeftijd10
Cijfer10
RecensieIk vind het een heel leuk album.Zoals het strafplunje van Lambik.De nieuwe look van Wiske.De wegzakking van Sidonia haar huisje en haar reakties.Voor mij de apsolute nummer 1!!!!!!!!
DatumMon Oct 24 17:38:38 2005

Reactie no. 38
Naamdelphine
Leeftijd12
Cijfer8
Recensieik vind het best een leuk verhaal. ik ben blij dat het eens wiske is die een 'aanbidder' heeft en niet suske. het is altijd suske die een vriendinnetje geeft en wiske die jaloers is. ik ben blij dat er eens aan wiske gedacht is. ik vind dat kobe eens moet terugkomen in een verhaal. het einde was wel slap daarom maar een 8tje
DatumTue Jul 19 18:29:35 2005

Reactie no. 37
NaamIngrid
Leeftijd17
Cijfer1
RecensieZeer slecht, hoe komen ze op het idee om een verhaal te maken gebaseerd op Big brother?
Wiske ziet er niet uit, ze moet haar rode strikje en witte jurkje weer aan en geen topje met staart.
Ik vind dit album niet in de serie passen.
Ik heb dit verhaal met hele oude album vergelijkt en bij de oude albums hadden ze nog karakter maar daar is nu weinig van overgebleven.
Waar zijn toch de avonturen van vroeger?
Dit verhaal heb ik na 2x nooit meer gelezen, eigenlijk wel zonde voor je geld.
Een dikke 1. Dit album is een dieptepunt in de S&W serie.
DatumSat Jun 4 20:38:25 2005

Reactie no. 36
Naampatrick PP
Leeftijd16
Cijfer10
RecensieDit vind ik 1 van de beste albums van Suske en Wiske omdat dit is gecombineerd met big brother van de tv en dat er een fantasie verhaal van big brother is gemaakt.Dus toppie.Enigste minpunt is dat er zo snel een einde aan worst gebreid in de big mother show.
DatumSat Apr 9 20:42:40 2005

Reactie no. 35
NaamArjan
Leeftijd10
Cijfer10
Recensieik vind het een heel leuk album.
ent tis grappig dat ze een wedstrijd doen.
dus een vette 10
DatumMon Mar 21 18:41:47 2005

Reactie no. 34
Naambob vroom
Leeftijd14
Cijfer8
Recensieik vind het album wel leuk bedacht hoor.alleen de afloop is te snel.en dat gedoe om geld moet ook is afgelopen zijn maar tekeningen zijn mooi 8
DatumThu Mar 17 09:55:18 2005

Reactie no. 33
Naamphoenix
Cijfer4
Recensiestrip gebaseerd op big brother.
allebei drakerig.
DatumThu Mar 3 20:32:00 2005

Reactie no. 32
Naamharmen
Leeftijd13
Cijfer3
Recensieik vind het ook een stom album vergeleken met de andere albums, ik vond sowieso de albums van willy van der steen zelf veel leuker
DatumSat Feb 26 16:25:09 2005

Reactie no. 31
Naam lola
Cijfer 1
Recensie Net als Ruben vind ik deze strip niks waard...
dit slaagt op niks, ik bedoel: big mother, big flopper zul je bedoelen. de €-pummel is ook verschrikkelijk!!! jullie kunnen (konden) beter!!
Datum Sun Jan 16 14:28:43 2005

Reactie no. 30
Naam Ruben De Buck
Leeftijd 15
Cijfer 1
Recensie Volledig misplaats in de reeks.Voor mij samen met De Europummel het slechtste album van S&W.
Komaan als uitgever moet je bij zoiets toch ingrijpen.Het verhaal is zelfs nu al gedateerd.
Eigelijk zou ik een nul willen geven maar dat gaat niet.
Datum Sun Nov 7 13:47:58 2004

Reactie no. 29
Naam jip
Leeftijd 9
Cijfer 8
Recensie het geeft een gevoel voor humor.
Datum Mon Nov 1 16:48:35 2004

Reactie no. 28
Naam nathan bergen
Leeftijd 12
Cijfer 7
Recensie leuk om te lezen en het verveelde echt niet, maar het einde is superstom!!!
Datum Tue Oct 26 16:39:32 2004

Reactie no. 27
Naam jasmijn van de heiden
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Ik vind dit album echt ZUPER!
Er staan allemaal leuke dingen in en...nouja, alles is gewoon onwijs leuk!
Ik vind het ook leuk dat Wiske er zo cool uitziet en dat Kobe haar probeert te versieren!
Datum Fri Sep 3 20:43:47 2004

Reactie no. 26
Naam dominique
Leeftijd 13
Cijfer 10
Recensie een zeer ludiek boek met alles erop en eraan!
het eens iets anders dan anders het is eens een eigentijds boek ik heb dat album zeker al 100 keer gelezen ! ook de nieuwe outfits zijn zaaaaaaaaalig in dit verhaal neemt sidonia eerst de plaats in van de bezorgde tante maar daarna is ze de heldin van het verhaal dat is gewoonweg super het is eens iets anders!
Datum Sat Aug 14 17:01:09 2004

Reactie no. 25
Naam Wim Timmerman
Leeftijd 19
Cijfer 3
Recensie Toen ik dit album las dacht ik dat het een soort van verdoken kritiek ging geven op de TV-serie waarnaar deze strip gemaakt is. Deze was er wel, maar slechts in lichte mate. De reden voor de deelname van de hoofdfiguren aan dergelijk spel vind ik dan ook wat vergezocht, de omstandigheden gezien eigenlijk heel onrealistisch en ietwat flauw. Ook het hele scenario op zich vond ik dan ook op het waarschijnlijke niveau van de TV-serie (ik weigerde naar dergelijk "gedoe" te kijken): flauw en laag. Totaal geen opbouw, flauwe grappen en de enige poging om toch iets van het verhaal te maken, namelijk het roven van het geld, dat Big Mother onder haar kleren droeg, was enorm vergezocht en tegelijkertijd niet eigentijds (wie bewaart er nu het prijzengeld ONDER de kleren, terwijl er bankrekeningen, kluizen e.d. bestaan, bewaard door de hele organisatie zelf). En de climax zelf, namelijk de strijd om het geld, was van ontstellend laag en wansmakelijk niveau. Als dit een poging was om meer te verkopen, is dit misschien wel gelukt, want wie keek er nu niet naar Big Brother (behalve ik)? Als het doel was tot enige kritiek op dit programma te komen, is dit deels geslaagd, door het niveau van het verhaal er aan aan te passen. Maar met als neveneffect dat dit waarschijnlijk één van de zwakste verhalen uit de hele reeks is.
Datum Thu Aug 5 23:13:59 2004

Reactie no. 24
Naam Elisa Arendse
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Ik vind Big Mother een heel leuk album. Het is ook wel grappig. Bijvoorbeeld dat Lambik een tijd, voor straf een gevangeniskledij moet dragen, omdat lambik de kikkers op de barbeque ging roosteren. Nog een voorbeeld is dat bij de opdracht dat ze een paar dieren moeten vangen, de verliezende ploeg een onkruidslaatje uit de tuin moet eten. Kortom het is een heel leuk album!
Datum Fri May 7 12:55:48 2004

Reactie no. 23
Naam Yoke Penninckx
Leeftijd 18
Cijfer 10
Recensie Heel goed vond ik dit album, het was een grappige commentaar vond ik op Big Brother en hopelijk komen er nog zo'n albums...
Datum Fri Apr 9 10:33:57 2004

Reactie no. 22
Naam Dusty
Leeftijd 10
Cijfer 9
Recensie Echt een van de beste suske en wiske albums.Er zit heel veel humor in en het is een leuk verhaal. Vooral in het begin zijn de grappen sterk. Echt een super album.
Datum Wed Mar 3 13:02:48 2004

Reactie no. 21
Naam Niels Peelman
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Goede humor alleen dat het van zo'n hersenloos programma komt zoals Big Brother vind ik wel een min punt daarom -2
Datum Sun Feb 29 11:43:00 2004

Reactie no. 20
Naam Tom Decroos
Leeftijd 11
Cijfer 10
Recensie Ik vind het een super album en ik vind de niewe kleren en het nieuwe kapsel van wiske heel leuk. Maar ik vind dat Suske zwak reageert als Kobe Wiske goedkope complimentjes geeft.Ik vind ook dat er meer liefde in de lucht mag hangen en daarmee bedoel ik niet Tante Sidonia en Lambik of bijpersonages maar Suske en Wiske.Ik bedoel niet dat het een liefdestrip moet worden maar ik denk toch dat er lezers zijn die er niets op tegen hebben dat er een beetje meer gevoelens zijn dan alleen maar vriendschap.Ik vind het wel jammer dat big mother maar twee weken duurde en dat er maar twee opdrachten waren.Als Willy Vandersteen een verlangde versie zou maken van bv. 12 weken dan zou ik hem zeker kopen al kost hij 150 euro.
Datum Sun Jan 25 15:33:02 2004

Reactie no. 19
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 2
Recensie Veel te eigentijds, over een televisieprogramma dan nog wel. Stompzinnig album, omdat het ook geïnspireerd is op een flauw programma. Dit verhaal is wel leuk getekend. Daarom nog een 2 en geen 1. Tja, niet echt het lezen waard. Na het album gelezen te hebben, heb ik het maar snel tussen m'n andere geklasseerd. Dit album is het begin van een flauw reeksje van S&W-floppen. Sorry, Marc Verhaegen. Maar ik vind de laatste verhalen niet beter dan dit verhaal.
Datum Tue Dec 30 15:04:29 2003

Reactie no. 18
Naam Robert
Leeftijd 13
Cijfer 8
Recensie Een erg leuk album. Ik vind het erg leuk. Ik ben zelf absoluut geen fan van Big Brother maar dit album is heel anders. De opdrachten zijn erg grappig en de mensen die in dit verhaal meespelen ook.
Datum Fri Dec 26 12:32:00 2003

Reactie no. 17
Naam Joram
Leeftijd 15
Cijfer 9
Recensie een van de leukste albums die zijn verschenen. Leuk, spannend, je leest er snel doorheen. Heel wat anders dan die amateuristische nieuwe albums over Retlaw en dat soort onzin.
Datum Tue Dec 9 19:32:11 2003

Reactie no. 16
Naam Matthias Parys
Leeftijd 10
Cijfer 5
Recensie Niet zo goed! Misschien een tof ding: de opdrachten!!!!!!!! bijvoorbeeld: Een koekoek vangen, een boswachter.. bij die opdracht kwam er wat humor aan te pas. eigenlijk juist geen voldoende.
Datum Sun Dec 7 11:10:05 2003

Reactie no. 15
Naam Arno
Leeftijd 24
Cijfer 2
Recensie vergelijk de romantiek van Big Mother met die bv. De Bokkerijders. zoek de verschillen!
Datum Sun Nov 23 15:59:26 2003

Reactie no. 14
Naam charlie
Leeftijd 16
Cijfer 2
Recensie Een van de slechtste albums die er van suske en wiske gemaakt zijn en ik zeg dit niet alleen omdat ik big brother de grootste zever ooit vind maar er zit gewoon geen inhoud in. Samen met de Europummel vliegt dit in de categorie 'niet waard om nog eens te herlezen' stripboeken.
Datum Mon Oct 20 21:24:07 2003

Reactie no. 13
Naam vincent
Leeftijd 16
Cijfer 1
Recensie Je slaat de bal mis, je maakt er een zootje van en het te moderne komt 0 over dat is de vooruitgang die marc verhaegen in de verhalen van s&W brengt !
Datum Wed Aug 20 14:54:08 2003

Reactie no. 12
Naam Jeroen
Leeftijd 15
Cijfer 6
Recensie Er zit wel een grappig verhaal in, maar het is niet orgeneel genoeg om hoger dan een 6 te halen. Een beetje te raar. Maar er zitten zeker wel wat leuke stukjes bij.
Datum Sat Aug 16 15:21:40 2003

Reactie no. 11
Naam Timo
Leeftijd 11
Cijfer 9
Recensie Geweldig! oke, Het is slecht dat het afkomt van een tv-programma. Maar toch vind ik het boek fantastichs. Gewoon de opdrachten die ze moeten doen, die ene jongen die verliefd wordt op wiske.
Gewoon geweldig in een woord. Ik vind wel het einde rommelig als de eindprijs wordt gestolen.
Maar toch vind ik het een 9 waard. De eerste keer toen ik het boek las vond ik het een 10 waard en de tweede keer een 8, vandaar die negen.
Datum Tue Aug 12 10:21:41 2003

Reactie no. 10
Naam Niels
Leeftijd 13
Cijfer 9
Recensie Big brother stinkt! Maar dit album vind ik toch een zeer goed album, het heeft alles wat het nodig heeft : spanning,avontuur,leesplezier. Dit was 1 van men eerste albums van Suske en Wiske maar toen ben ik blijven verder verzamelen en nu heb ik ze bijna allemaal...
Datum Wed Jul 2 11:43:09 2003

Reactie no. 9
Naam Moldow de Groote
Leeftijd 24
Cijfer 2
Recensie Jammer......
Datum Sun May 18 22:38:17 2003

Reactie no. 8
Naam Jan
Leeftijd 24
Cijfer 6
Recensie Ja, dit is dus een hele duidelijke knipoog naar het Nederlandse programma Big Brother. Of moet ik eigenlijk wel zeggen "Nederlands"? Als ik teruggrijp in berichten van voor de eerste serie in het najaar van '99, dan bleek het dat John de Mol produkties het Zweedse format 'Expeditie Robinson wilde kopen. De Zweedse producent vond het best als het in Nederland werd uitgezonden, maar wilde de produktie in eigen hand houden. John de Mol wilde toch wel wat doen met het concept van een paar mensen bij elkaar, afgesloten van de buitenwereld, met minimale voorzieningen en een lading camera's om zich heen die alles registreren. Als alternatief bedacht hij 'Big Brother' waar mensen niet op een eiland zitten, maar in een huis. In Nederland kwam het volop in de pers en niet lang daarna volgde de buitenlandse pers. De eerste weggestemde persoon zat zelfs kort er na bij David Letterman! Uiteindelijk werd de formule van Big Brother aan vele andere landen verkocht waaronder ook Zweden (is dat wat?). Ik was zelf ook een fanatiek kijker van het eerste seizoen in Nederland. Maar de series die daarop volgden (Big Brother 2, 3, 4 en gatver De Bus) lieten kandidaten zien die precies wisten waar ze aan begonnen en ook op een bijna zielige manier de kijker voor zich wilden winnen. Zo, dat was dan het stukje tv-geschiedenis. Nu het album.
Het laat duidelijk zien dat Sidonia iemand is die als nuchter persoon (bijna Nederlands) niet zoveel opheeft met dit soort programma's. Als haar huis in de blubber wegzakt (wat jammer is want dat is toch ook wel 1 van de mooie dingen die 'De tamme Tumi' heeft voortgebracht) zal ze toch voor het geld moeten gaan en aan het programma mee moeten doen. Een album vol missers dat is zeker! De manier waarop Sidonia wordt behandeld is erg vreemd na dat haar huis is weggezakt. Theofiel en Celestine die zomaar ineens bij de tv werken, en de hoofdprijs op een amateuristische wijze verbergen (om de buik van Celestine) vind ik ook een beetje krom. En zo zou ik nog wel een paar dingen kunnen opsommen(de titel Big Mother bah echt geen leuke persiflage), maar tussen dit soort dingen haal ik vreemd genoeg toch een leuk verhaal uit. Een 6 voor het verhaal dat mij toch wel iets te bieden heeft. Een 10+ voor mezelf dat ik enige waarde in dit verhaal zie en er zels zo'n lange recensie over schrijf. En nee, dit is geen klassieker, maar hebben we die in de 90er jaren gezien?
Datum Fri May 16 21:35:07 2003

Reactie no. 7
Naam ferdi
Leeftijd 18
Cijfer 4
Recensie Ik vind dit echt één van de slechtse albums ooit. Allereerst vind ik Theofiel heel lelijk getekend. Ook dat gebeuren rond Sidonia´s huis is wel heel erg toevallig. Dat leek ook wel Marc´s favoriete thema: je huis verliezen. Het gebeurt Lambik en Jerom nl. ook later nog in de europummel.
Big brother was erg commercieel, maar hier lijkt Marc alles eraan te doen om milionair te worden met suske en wiske. (en dan bedoel ik niet in belgische franken).
Dieptepunt in de suske en wiske geschiedenis.
Datum Sun May 11 23:55:46 2003

Reactie no. 6
Naam Jeroen Dera
Leeftijd 16
Cijfer 6
Recensie Ik vond het in het begin in een leuk verhaal, omdat ik graag naar Big Brother keek. Nu kan ik het niet meer lezen.
Maar omdat ik het de eerste keer een 8 waard vond en nu een 4, geef ik maar een 6.
Datum Mon May 5 19:29:05 2003

Reactie no. 5
Naam joe
Leeftijd 26
Cijfer 2
Recensie Een van de slechtste albums van S&W. Een hype die de aanleiding is voor een verhaal, dat mag niet meer gebeuren. En inderdaad, de tekeningen zijn vaak misvormd. Een gruwelijke misser!!
Datum Fri May 2 13:18:14 2003

Reactie no. 4
Naam Alain Stienen
Leeftijd 38
Cijfer 9
Recensie Wie beweert, dat Marc Verhaegen geen humor bezit, moet dit album nog maar eens goed doorlezen!
Als je pure actie en wat humor en ook je verstand wilt uitschakelen, dan kun je getroost dit album wegleggen! Wat met "de koeiencommissie" begon, houdt met "de ongelooflijke Thomas" op!
Dit verhaal werkt ook alleen maar op het niveau van een persiflage. Niet meer en niet minder.
Als je "Big Mother" uit dit oogpunt ziet, funktioneert nl. dit verhaal en hoe!!!
Ik heb nog geen betere karikatuur op de Big Brother-hype gezien als dit verhaal en of we het waar willen hebben of niet; Big Brother is(jammer) genoeg een produkt van onze tijd!!!
De tekeningen trouwens zijn niet slecht, integendeel!!!
Maar of dat genoeg is om een klassieker uit de Suske en Wiske-reeks te worden? NEE! Maar dat moet ook niet.
Datum Tue Apr 29 18:06:36 2003

Reactie no. 3
Naam Niels Vertelman
Leeftijd 13
Cijfer 4
Datum Tue Apr 29 11:24:54 2003

Reactie no. 2
Naam Tom
Leeftijd 16
Cijfer 7
Recensie Dit album is een grappig album waarin het verhaal beter is dan de logica. Het gegeven van het huis (waarin eindelijk weer eens de vijver word getoont) en wat er dan gebeurt is goed bedacht als persiflage op de mediahype.
Echter, in de tekeningen zit weinig logica.
Al bij al nog een 7je omdat ik het album op vakantie heb stuk gelezen.
Datum Mon Apr 28 11:41:33 2003

Reactie no. 1
Naam Arjan van der Jagt
Leeftijd 15
Cijfer 3
Recensie Wat een vreselijk verhaal!
Een Suske en Wiske verhaal baseeren op hersenloze programma's als Big Brother is toch diep bedroefd...
Ook de tekenigen zijn vaak misvormd.
Een goed voorbeeld is Wiskes hoofd op de voorkant.
Ik geef een 3 omdat Standaard uitgeverij heeft het lef gehad om deze strip uit te brengen.
Datum Sun Apr 27 13:01:02 2003