Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske op het WWW
Suske en Wiske

De europummel


De europummel Wat vinden de lezers van dit verhaal?
Index
Index
Verhaal
Formulier

Op deze pagina worden de meningen van de lezers over De europummel verzameld. U kunt zelf een bijdrage leveren aan de hier verzamelde commentaren via dit formulier.


Gemiddeld cijfer 5,00

Reactie no. 63
NaamAidan
Leeftijd22
Cijfer4
RecensieEen flinterdun verhaal dat nog enigszins leesbaar is door een redelijke dosis metahumor.
Sidonia wordt op onverklaarbare wijze (binnen maar liefst twee dates) verleid door de over-the-top brute 'Frank Pond', een stereotypische boef die zich voordoet als beveiligingsagent, maar eigenlijk uit is op het stelen van een transportwagen vol euro's. Het voornaamste motief in dit album is namelijk de overgang van de gulden naar de euro. Wanneer Suske en Wiske ontdekken dat Frank Pond het huis van Sidonia alleen als onderkomen wilt gebruiken, wordt dit motief verwaarloosd en verandert de situatie in een gijzeling. Na 5 pagina's breekt Jerom door de muur en gooit hij Frank Pond achterin een politiewagen. Dat is het hele verhaal. De cover is letterlijk van de laatste drie pagina's afkomstig.
Het is bijna onvoorstelbaar dat dit een volwaardig album is, en niet gewoon een simpel kortverhaal van buiten de reeks. Naast het ver te zoeken verhaal zijn ook de tekeningen uiterst simpel. De goede dosis metahumor tussen Lambik en Jerom maakt het nog enigszins vermakelijk, maar meer dan dat is het ook niet.
Datumzaterdag 30 maart 2024 15:40

Reactie no. 62
NaamAnna
Leeftijd42
Cijfer8
RecensieHet album de europumel is redelijk. Er zit leuke humor in, misschien soms een beetje overdreven maar meestal wel goeie humor. In het begin van het album moet het huis van Lambik en Jerom gesloopt worden. En dan zegt Jerom een aantal keer "moet vergissing zijn ". En door dat het huis van Lambik en Jerom gesloopt wordt gaat Lambik logeren bij Sidonia. Eerst is Sidonia helemaal in de ban van Lambik, maar dat is maar voor kort. De volgende ochtend leest Sidonia in de krant en ziet ze iets over relaties, Sidonia moet naar een bos. In het bos wordt Sidonia haar handtas gestolen. En toen kwam die bullebak Frank . En van wanneer Frank bij Sidonia in huis zit, mogen Suske en Wiske niet meer buiten, en verzint Frank nog een paar van die rare regels.Dan meer naar het einde toe komen Suske en Wiske uit hun schelp en merken dat Frank plannen heeft. Niet veel later merken Sidonia, Lambik en Jerom dat ook op. Frank en zijn compagnon worden ook opgepakt omdat ze geld hadden gestolen. In het begin en op het einde merk je wel dat het met de euro te maken heeft.
Datumvrijdag 10 februari 2023 12:42

Reactie no. 61
NaamTim Ghillemyn
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieIk las in volle coronatijd alle albums van Suske en Wiske in chronologische volgorde. De verhalen van Verhaegen sprongen zeker uit de ban omdat ze de platgetreden paden niet volgden. Op zich heb ik daar al veel respect voor.
Voor dit verhaal werd ook samengewerkt met Eric Meynen dacht ik.
Een atypische Suske en Wiske verhaal met een hoofdrol voor tante Sidonia, wat de taaie tante zeker nu en dan verdient.
Datumdonderdag 09 februari 2023 20:50

Reactie no. 60
NaamRemco
Leeftijd49
Cijfer8
RecensieOp een wel heel rigoureuze manier manier worden Lambik en Jerom uit hun huis verdreven, Lambik trekt bij Sidonia in en Jerom blijft in een tent wonen om hun eigen huis, of wat er van over is, te bewaken. Hoewel "lichtjes" overdreven, wel een grappige vondst. Het gaat immers verder met het idee dat Lambik en Sidonia echt niet bij elkaar kunnen wonen. Dit geeft de nodige hilariteit en meer diepte( kun je daar van spreken in dit geval) in de serie. Sidonia raakt geheel verbouwereerd door hetgedrag van Lambik en wordt op den duur ingepalmd door Frank die andere ideeën dan de romantiek die Sidonia voor ogen heeft. Dit alles op de achtergrond van de overgang naar de Euro. Dit is geen topverhaal maar alles zit veel logischer in elkaar dan men schrijft en de humor is nog leuk. Dat Sidonia en onze vrienden op een dergelijke manier in de problemen komen past. Humor is er vol op, sommige is iets "te", maar de dialoog tussen Suske en Wiske in de badkamer is sterk, de idiotie van Frank, het gedrag van Sidonia, de botheid van Lambik, de neus van Sidonia tegen haar gezicht..., de verwijzing naar kadertjes door Lambik om maar wat te noemen. Ik zie veel oude humor terug die Vandrsteen ook had. Het Engels past wel bij Frank maar voor de rest niet, sommige bijfiguren zijn overbodig en niet grappig. Dit is album is te leuk om volledig afgekraakt te worden.
Datumdonderdag 08 oktober 2020 10:13

Reactie no. 59
NaamLeo
Leeftijd44
Cijfer9
RecensieIk vind dat dit album onnodig ontzettende lage cijfers heeft gekregen. Ik denk dat Marc Verhagen's albums over het algemeen dichter bij Vandersteen stond dan men hen toeschrijft. Vandersteen beschreef ook bizarre situaties, rare karakters met een vleugje actualiteit. Geerts was weer iets serieuzer en dieper. Ik denk dat dit ook goed naarvoren kwam. De enige fout die hij maakte in voorgaande boeken was de kleding van Wiske waarin geen enkele ouder zijn dochter in zou willen laten lopen.

Negatief: dat gehele tijd "damned" geroepen. Dat gevloek past niet in een kinderboek en die French kiss ook niet echt.

Verder wel een leuk boek met verrassende wendingen en een enorme humor! Daarom een 9 ook om een balans te bieden aan de ooverdreven gefrustreerde reacties die dit boek een 1 gaven

Datumwoensdag 22 augustus 2018 01:25

Reactie no. 58
NaamRoland
Leeftijd42
Cijfer7
RecensieHumor is altijd essentieel geweest in een S&W-verhaal. De Europummel bevat veel humor. De humor redt eigenlijk het verhaal, want dit keer geen verre reis, geen exotische toestanden, maar gewoon de gangster Frank Pond die een schuilplaats zoekt in het huis van Sidonia en uiteindelijk door een mailtje naar de politie en een rush van Jerom uitgeschakeld wordt.
Ik denk dat de humor vooral van Erik Meynen komt, en vooral door 'ouderen' geapprecieerd wordt. Ik vond vooral de snelle afhandeling van de afbraak, professor Barabas die maar bezig blijft aan zijn klantentapper, het bed van Sidonia, het speciale ontbijt van Lambik, de rationele politiechef en de verwijzingen naar tekstkadertjes zeer goed gevonden.
Uiteindelijk moeten er altijd 4 verhalen per jaar gemaakt worden, en mag je blij zijn met twee sterkere en 2 mindere verhalen, en dan ben ik blij dat het humoristische van deze strip de bovenhand neemt, en het magere verhaal redt. De tekeningen zijn ok, en het is tof om Sidonia op het voorplan te zien.
Datumwoensdag 17 augustus 2016 17:18

Reactie no. 57
NaamMark
Leeftijd42
Cijfer6
RecensieWederom wordt een huis van onze vrienden gesloopt, ditmaal zijn Lambik en Jerom aan de beurt. Vreemdgenoeg trekt Lambik bij Sidonia in terwijl Jerom in een tent gaat wonen. Maar dit alles in functie van het verhaal waarin Sidonia weer op zoek gaat naar een man en Lambik toch niet de ideale kandidaat blijkt te zijn. Sidonia komt indirect via dating advertenties Frank Pond tegen, een veiligheidsagent, en ze valt als een blok voor hem. Maar dan blijkt hij haar en haar huis alleen te willen gebruiken als dekmantel voor zijn kriminele activiteiten.

De tekeningen zijn redelijk en soms worden de hoofdfiguren nogal lelijk op papier gezet. Het verhaal heeft verder niet heel veel om het lijf en er wordt aardig wat aan bladvulling gedaan met de bouwkraan en de politie inspecteur. Al met al een niet echt memorabel album.

Datumzondag 20 december 2015 06:52

Reactie no. 56
NaamMr. Muscle
Leeftijd40
Cijfer2
RecensieToen ik het album voor het eerst las, schrok ik gewoon van de tekenstijl. Ondanks het aardige verhaal is dit veruit het slechtste album uit de gehele reeks.
Datumzondag 22 juni 2014 13:09

Reactie no. 55
NaamKrimson
Leeftijd13
Cijfer3
RecensieBen het persoonlijk meer eens net de Strip Specialist want ook ik vind dit album niks...
Het verhaal is erg slecht verzonnen en de tekeningen slecht weergegeven.
Misschien wel het slechtste Suske en Wiske al um dat er is!!!!
Datumwoensdag 08 januari 2014 14:59

Reactie no. 54
NaamBofor!
Leeftijd31
Cijfer7
RecensieHet begint al geweldig met Lambik die de kluswerkzaamheden delegeert aan Jerom en de ambtenaar die het nieuws brengt dat de woning van Lambik en Jerom op illegale wijze gebouwd is. Dat Jerom in strook 14 en 15 de graafkraan laat balanceren is erg flauw.

Zoals gezegd zijn er veel grappige situaties zoals:
-Lambik die bij Sidonia blijft logeren.
-Het grapje met de tekstblokken (strook 25 en 29)
-Lambik die bier in een groot glas wil (strook 31 en 32)
-Het antwoord van Lambik (strook 33)
-Lambik die het tweepersoonsbed van Sidonia in tweeën zaagt (strook 37 t/m 40)
-De naam van Frank Pond vind ik wel leuk gevonden.
-Lambik die Frank Pond uitdaagt (strook 73 t/m 75)
-Jerom en Lambik die Frank Pond in de gaten houden (strook 85 t/m 92 en strook 98 t/m 100)
-De overschatting van Lambik (strook 175)

De inspecteur met z'n orders wordt op een gegeven moment een beetje flauw, net zoals dat geldt voor: "Voeten omhoog(strook 160) en het geintje van de springuïn"

Wel toevallig dat Jerom met zijn geheugenverlies bij Barabas terecht komt.
Wat de aanleiding is dat Jerom Frank Pond onmiddellijk wantrouwt (strook 84) is ook niet duidelijk. Ook het einde dat Jerom de klus uiteindelijk weer klaart is erg voor de hand liggend.

Dit album draait waarschijnlijk meer om de komische situaties dan de verhaallijn zelf. De komische sfeer geeft me ondanks alles toch een glimlach, op een paar flauwe grappen na dan. Om de voorgenoemde redenen vind ik dit album daarom best nog het lezen waard.

Datumzaterdag 28 december 2013 13:27

Reactie no. 53
NaamJoost
Leeftijd13
Cijfer7
RecensieZo slecht was het nou ook weer niet,
en dat Sidonia op het bed vastgekneveld zit is niet echt erg want dat gebeurt wel eens vaker in meerdere verhalen
dus een 7 voor dit album
Datummaandag 18 november 2013 17:39

Reactie no. 52
NaamDe Strip Specialist
Leeftijd13
Cijfer2
RecensieJeetje!!!!
De Suske en Wiske albums waren zo tussen ongeveer 2002 / 2005 al niet zo best, maar het album De Europummel slaat wel gewoon alles!!!!
Het verhaal is bar slecht en de helft van het album zien we Sidonia, Suske en Wiske vastgebonden en gekneveld op bedden liggen, ziek gewoon!!!!
Nee, De Europummel is misschien wel het slechste album ooit van Suske en Wiske waar ik gewoon niks goeds over kan zeggen...

1.7 / 10

Datumzaterdag 12 oktober 2013 16:54

Reactie no. 51
NaamVincentc
Leeftijd16
Cijfer5
Recensieen dan hebben we de europummel wat een slecht verhaal frank pond die sidonia als dekmantel gebruikt... de tekeningen zijn redelijk maar die verhaallijn gooit het cijfer hard naar beneden
Datumwoensdag 22 juni 2011 14:33

Reactie no. 50
NaamSimon
Leeftijd16
Cijfer1
RecensieIk zal er niet veel woorden aan vuil maken: het slechtste album ooit! En die tekeningen: jongens toch! Waar zijn ze mee bezig?! Je kan dit album het best vergelijken met een lege doos: mooie verpakking maar niets van inhoud!
Datumvrijdag 11 maart 2011 15:50

Reactie no. 49
NaamMissiej23
Leeftijd23
Cijfer8
Recensieleuk verhaal lambik die jaloers is en tante sidonia die een date heeft met een vage kerel die een dekmantel nodig heeft . de tekeningen vind ik ook mooi getekend
Datumzondag 3 oktober 2010 16:44

Reactie no. 48
Naamjeroen Van den Plas
Leeftijd17
Cijfer10
RecensieDit is voor mij het beste album ooit van suske en wiske. De grappen, de sfeer, de actualiteit, de humor, het verhaal, de details. Dit alles maakt dat dit verhaal voor mij "het spaanse spook" naar de tweede plaats stoot. De Verhaegen verhalen van rond 2001/2002/2003 zijn voor mij bij de beste aller tijden. In tegenstelling tot de slechtere verhalen erna bv. de breinbrekers en een saaie periode van Paul Geerts waarin hij precies gewoon elke dag een bladzijde schreef en op het einde wel zag wat er van was gekomen.
Datumvrijdag 26 februari 2010 15:45

Reactie no. 47
NaamRianne
Leeftijd28
Cijfer1
RecensieDieptepunt in de reeks.
Ik koop nog steeds elke keer trouw de nieuwste S&W om m'n verzameling up to date te houden (tot nu toe dus t/m 305). En daar zitten uiteraard ook slechte of mindere verhalen tussen, maar dit verhaal vind ik nog steeds de allerslechtste!!
Het team zit momenteel weer op de goede weg en er worden weer avontuurlijke verhalen afgeleverd (aug 2009), maar de albums rond de europummel zou ik het liefst snel vergeten.
Datumvrijdag 28 augustus 2009 10:16

Reactie no. 46
NaamKees
Leeftijd52
Cijfer4
Recensieeen gehaast in elkaar geflansd niemendalletje, een album dat "ik heb nie zoveul goesting maar het moet maar...zucht" uitademt.
beroerde tekeningen.
een gemiste kans
Datumvrijdag 7 augustus 2009 22:25

Reactie no. 45
NaamZappa
Leeftijd44
Cijfer2
RecensieIk moest moeite doen om dit verhaal uit te lezen.....bah.
Ik stoor me enorm aan de vaak belachelijke tekeningen en grapjes.
Ik geef liever geen 2 voor een Suske en Wiske album...maar dit album onkomt er helaas niet aan.
Echt een fabrieksalbum........
jammer.......
Datumdonderdag 12 maart 2009 00:16

Reactie no. 44
NaamNathalie
Leeftijd35
Cijfer9
RecensieSuperleuk modern album, ik wou dat die Erik Meynen alle verhalen schreef. De inhoud is tenminste van deze tijd. Niet zoals de laatste albums 300 byv.
Het gaat feitelijk nergens over, ja de invoering van de euro. Sidonia die opgescheept wordt met een vreemde gast, leuk! Jaloerse Lambik.. Modern en veel beter dan de laatste boeken van S & W. Dit is ouderwets grappig en sarcastisch..
Datumdinsdag 1 juli 2008 21:55

Reactie no. 43
NaamLars van Bekkum
Leeftijd30
Cijfer4
RecensieHeel typerend dat dit verhaal hoge stemmen krijgt van lezers onder de twintig en dat lezers ouder dan twintig het verhaal met de grond gelijk maken. Ook ik ben boven de twintig en ook ik vind dit album echt helemaal niks. Ik mis het avontuur en vooral een goed verhaal. Soms wel leuke humor,hoewel ik het plaatje van JErom in de toekomst ff te over the top vond.(daar was toch een teletijd machine voor?) Daar stoor ik me bij JErom wel vaker aan. Maar toch heeft ook dit album zo zijn pluspunten, maar dat is te weinig om het een voldoende te geven.
Datumdonderdag 12 juni 2008 01:48

Reactie no. 42
NaamMruiter
Leeftijd30
Cijfer1
RecensieLelijke tekeningen, lelijk gekleurd, wie zijn deze personages die qua uiterlijk een beetje op de vrienden uit Suske en Wiske lijken? Flutverhaal. Dit had nooit uitgegeven mogen worden. Heb moeite gedaan om het album uit te lezen, hoopte op de verrassing die het verhaal dragelijk zou maken. Die kwam dus niet. Laat de bedenker een strip maken over Frank Pond, wat dit verhaal in de Suske en Wiske reeks doet snap ik niet. Beetje politiek geblabla. Nou zijn de vrienden altijd wel kritisch over politiek, etc….maar dit slaat echt alles. Dit is geen verhaal met een vleugje kritiek, dit is kritiek zonder verhaal. Tante Sidonia die de kinderen opsluit, professor Barabas die opnieuw de klankentapper stukslaat (waarom wordt het ding in het verhaal opgenomen, heeft totaal geen waarde). Een schande, werkelijk!!! Jammer dat de reeks volgnummers heeft, anders zou ik deze in de papierbak smijten!! Ik las dat Erik Meynen om inbreng is gevraagd, die moet nooit weer in de buurt van Suske en Wiske komen. Het heeft na dit album best lang geduurt voordat ik een nieuwe Suske en Wiske kocht, ik was echt van plan te stoppen met de verzameling (die ik helemaal compleet heb…..) en een andere strip te kiezen. Woorden kunnen niet omschrijven wat een flutverhaal dit is, bij het opnieuw lezen ergerde ik me opnieuw heel erg (wat vast te merken is aan deze reactie).
Dat Suske en Wiske gebruik maken van het internet is nog tot daar aan toe, we kunnen niet altijd in de jaren vijftig blijven. Maar voor de rest is het bagger. Het huis van Lambik en Jerom wordt gesloopt (goh, ooit de charmante koffiepot gelezen of andere verhalen waarin de huizen verwoest worden door bijvoorbeeld brand?) Tante Sidonia zoekt een man (ken je de briesende bruid, etc?), wat leuk bedacht (NOT!). Gejat uit eerdere verhalen, maar erg slecht gebruikt allemaal.
Net als de overgang van de euro: dit had nooit mogen gebeuren!!! Is niemand verantwoordelijk voor de inhoud van Suske en Wiske albums? Lag deze persoon te slapen?? Hij moet een rotschop voor z’n kont krijgen dat dit is uitgegeven, en de “erven” van Vandersteen moeten zich HEEEEEL diep gaan schamen voor het feit dat ze vernieuwingen hebben willen doordrukken (maar goed, het zijn erven en geen kunstenaars, dus ze zitten alleen achter de EURO’s aan wat tekenend is voor het verhaal zonder inhoud!!! En er waren behoorlijk wat flutverhalen in deze periode zeg…). Er is NIET ÉéN keer een glimlach op mijn gezicht gekomen tijdens het lezen van dit verhaal, Lambik die knoeit met de patat (vreselijk, een grap voor kleuters). Frank Pond schiet het huis kapot….bah. Klein Suske en Wiske is nog interessanter dan dit.
Mijn mening: als het zo moet kun je beter stoppen…en Brenda en anderen, smaken verschillen inderdaad maar dit heeft niks meer met Suske en Wiske te maken (behalve dan dat de fituurtjes er een beetje op lijken, maar wat zijn die tekeningen lelijk zeg!). Ik ben het met Mathias eens, als ik een 0 had kunnen geven (of lager) had ik dat gedaan. Ik wil ook geheugenverlies om dit verhaal te vergeten, een dieptepunt is bereikt hoor!
Datumzondag 4 mei 2008 11:11

Reactie no. 41
NaamKarst
Leeftijd25
Cijfer5
RecensieIk heb dit album laatst weer eens gelezen, want hij stond niet echt meer in mijn geheugen gegrift.
Nou weet ik weer waarom.
Wat een mager verhaal zeg.
Dit is dan ook de eerste keer dat ik een lager cijfer geef dan een 6.
Voor een keertje opnieuw lezen was die wel ok, maar verder?
Kijk eens naar de sublieme blauwe reeks van vroeger waar zoveel verschillende lagen in het verhaal zaten en kijk dan eens naar dit werk.
Dan kom je er pas achter hoe snel de makers zich  van dit verhaal af hebben gemaakt.
Lambik die niet eens normaal patat kan eten?
Sidonia die genoegen neemt met de eerste de beste man die zich aan haar aanbiedt, ook al is hij een bullebak tegen Suske en Wiske?
Dit lijken niet eens op onze vrienden.
Die zouden dit nooit doen.
Natuurlijk heeft iedereen een andere smaak [ en dat is maar goed ook ] , maar dat iemand zei dat deze tekeningen beter waren dan die van Willy ben ik het niet met diegene eens.
Daar zat veel meer warmte en liefde in naar mijn idee.
Toch een lichtpuntje:  Ik vond het grapje waarin er werd gevraagd hoe het met  Barabas zou gaan en hij droog zei '' Goed, dank u,, erg grappig.
DatumSun Aug  5 22:05:20 2007

Reactie no. 40
NaamJoe
Leeftijd30
Cijfer1
RecensieJa ik lijk wel gek, maar ik heb de meest recente reeks toch weer uit de kast gehaald om het eens door te lezen. Destijds heb ik deze boeken één keer gelezen en meteen weggezet, maar ik wilde ze nog wel een kans geven na verloop van tijd. Helaas... had ik het toch maar bij die ene keer gehouden. Iemand schreef dat hij zich schaamde voor dit boek om in zijn collectie te hebben, nou daar sluit ik me dan volledig bij aan. Maar hoe erg moet je je wel niet schamen als je aan dit boek hebt meegewerkt... SLECHT!!!
DatumSun Jun  3 14:28:47 2007

Reactie no. 39
NaamMarvin Moors
Leeftijd9
Cijfer8
RecensieGoed album ik heb hem helemaal uitgelezen (met plezier)!
DatumWed May 30 15:13:32 2007

Reactie no. 38
NaamStijn van Bael
Leeftijd25
Cijfer1
RecensieVolledig eens met 2 recensies onder mij:
dit is geen S en W: het is het niet waardig en vooral: het past niet in het rijtje.
En dolverliefde Sidonia: okee, maar niet seksueel getint met de eerste de beste pipo, die haar huis half afbreekt (behoren we hier te lachen?) vervolgens een Lambik die onder de mayo hangt (hahahah zekers?) om vervolgens de agent te horen zeggen 'kom met de voeten naar boven naar buiten' (of iets dergelijks) tsja, sorry, maar dit is niet mijn soort van humor.
Daarbij: een subtiele Lambik is meer dan genoeg van humor. Mss eens een leuke 'reclameslogan' in de strip verwerkt of zo, zoals bij Kiekeboe, maar niets meer of minder. S en W  behoort spanning, diepgang en moraal te hebben.
DatumMon May 28 01:01:37 2007

Reactie no. 37
Naamj castelijns
Leeftijd19
Cijfer1
RecensieEen zwaarmisplaatste titel, het verhaal heeft niets maar dan ook niets met de euro te maken. wat een bagger, dit is Willy en Paul onwaardig. Een 1 is nog teveel
DatumSun May 20 17:32:00 2007

Reactie no. 36
Naamrobin breuls
Leeftijd10
Cijfer8
Recensieleuk album waarin tante sidonia een man zoekt (zie album: de briesende bruid) alleen het laatste was niet zo spetterend. als het aan mij ligt een 8.
DatumSat Apr 21 16:38:50 2007

Reactie no. 35
NaamTimothy
Leeftijd11
Cijfer9
RecensieIk vind dit een zeer geslaagd album. Het is zeker dat studio Van der steen veel aandacht heeft besteed van de overgang van de frank/Gulden op de euro. Want in het album 'Het enge eiland' komt die overgang nogmaals goed in zicht. Het kan natuurlijk altijd beter maar dit was in ieder geval een goed album.
DatumThu Jan  4 14:41:54 2007

Reactie no. 34
NaamJ. Joffer
Leeftijd26
Cijfer1
RecensieIs dit wel een Suske en Wiske-verhaal? Bijna had ik met een grote zwarte stift de vermelding van de namen van onze helden op de omslag doorgestreept, want dit album hoort niet in de reeks thuis. Het verhaal: Sidonia loopt een smoezelige geldtransporteur te lijf, begint een relatie met hem, zonder te weten dat haar nieuwe vlam haar huis enkel als dekmantel gebruikt voor zijn criminele praktijken. Een dubieus uitgangspunt dat thuishoort bij De Familie Doorzon. In Kiekeboe zou het misschien nog kunnen, maar wat in een andere strip kan, kan nog niet in een Sus en Wis!! Zucht - dat krijg je ervan als je lieden de vrije hand geeft die nul affiniteit hebben met de  uitgangspunten van de beste strip van de Lage Landen.
Om te beginnen zijn de plotwendingen te idioot voor woorden: Lambiks huis wordt gesloopt om een of andere onzinreden (een nieuwe rondweg of zoiets), en wel onmiddellijk - iets wat kan in The Hitchhikers' Guide to the Galaxy, maar niet bij S&W. Veels te ongeloofwaardig. Vervolgens moet Bik bij Sidonia logeren, waar Sidonia voorstelt om hem bij haar in bed te laten slapen!! Wat krijgen we nou?? Sinds wanneer schrijft Gerrit de Jager mee aan deze strip? Dan komt Sidonia's nieuwe verovering in beeld, ene Frank Pond (en zijn broer heet Mark Gulden). Sidonia nodigt hem na een avondje stappen uit om nog een "kopje koffie te komen drinken" (en dan weten de 18-plussers onder ons wel wat er bedoeld wordt!), en hoewel Frank beleefd weigert, verkoopt hij haar en passant nog wel even een tongzoen. Pardon??
Volgens vaste gewoonte laat Verhaegen Suske en Wiske , toch de eigenlijke hoofdpersonen, niet meespelen - onze Avontuurlijke, Wereldreizende, Actieve helden, komen in dit verhaal HUN HUIS NIET EENS UIT!!! Tel daar ook nog de bijzonder flauwe grappen bij op ("Kom naar buiten met de voeten omhoog") en het is het zoveelste dieptepunt uit de Verhaegen-periode. Kan dit album niet uit de handel worden genomen?
DatumWed Dec 13 16:36:42 2006

Reactie no. 33
NaamTim
Leeftijd19
Cijfer9
RecensieEen zeer leuk, en voor de verandering, een realistisch avontuur.
Suske en Wiske moeten de hoofdrol afgeven aan tante Sidonia, en dat mag wel eens.
De grappen en de confrontaties met Frank en Lambik  zijn gewoon hilarisch.
De tekeningen zijn veel beter gemaakt dan vroeger in de tijd van Willy.
Het is eigenlijk een uniek verhaal omdat er eindelijk een avontuur is waar geen magie in voor komt.
één van de beste suske en wiske verhalen.
DatumThu Nov 30 00:51:32 2006

Reactie no. 32
NaamLeander Zimmerman
Leeftijd15
Cijfer8
RecensieIk vond dit juist een lichtpuntje in de Marc Verhaegen-albums. Misschien komt het omdat ik 'jong' ben, maar ik vind de humor juist erg goed en ik vind het verhaal ook goed, misschien wat voorspelbaar, maar de uitwerking is goed.
DatumThu Oct 19 13:49:27 2006

Reactie no. 31
Naamlucas
Leeftijd11
Cijfer10
RecensieMooie tekening, super verhaal.
Frank Pond is geweldig (ook de naam).
Goeie grappen, kijk anders nog terug op strook 79 (lambik en de frieten).
Vandaar deze dikke 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DatumSun Aug 13 20:34:37 2006

Reactie no. 30
Naamsander
Leeftijd13
Cijfer7
Recensieeen aardig album. Zoals altijd is Jerom onverslaanbaar wat het soms een beetje saai maakt.
Opzich geen slecht album
DatumThu Jul  6 15:20:39 2006

Reactie no. 29
NaamJeroen de Munter
Leeftijd24
Cijfer1
RecensieFeitelijk heb ik ontdekt dat er in de quotatie van verhalen een groot verschil is tussen de 'erg jonge lezers' (max 16 jr) en de iets ouderen (vanaf 16jr) beter zou zijn om oftewel enkel de 2de categorie te laten stemmen of om 2 stemcategorieen te maken. Als je de scores van de punten gegeven door volwassenen zou optellen, kwam je niet eens aan 3! En zelfs dat is teveel voor een verhaal dat er nooit een was. De humor wordt slechter met de keer en is helemaal in de reeks van blote belgen en big mothergedoe. Suske en wiske stond (let op de tijd van het werkwoord!) voor kwaliteit, degelijkheid, originaliteit, vaak een verhaal met een moraal in en allezins degelijke verhaallijnen. Nemen de tekenaars/scenaristan zichzelf nog wel au serieux? Hun lezers nemen ze alvast niet meer au serieux. Indien dergelijke verhalen  de eerste van de reeks zouden geweest zijn, zou SenW nooit de bekendste Belgische stripreeks zijn geworden!
DatumWed Jun  7 17:28:29 2006

Reactie no. 28
NaamJeroen
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieIn tegenstelling tot de meeste hier vind ik dit wel een goed album, beter dan de andere van Marc Verhaegen. Er zitten ook goede grappen bij(onder anderen van tante Sidonia.)En het gehele verhaal vind ik best goed.
DatumSat Apr 22 10:22:32 2006

Reactie no. 27
NaamMatthias Parys
Leeftijd13
Cijfer1
RecensieIk denk dat de meeste het wel eens zijn met mij als ik zeg dat de serie hier zijn dieptepunt heeft bereikt. Ik vind het jammer dat ik geen 0 mag geven. Goed idee maar slecht uitgewerkt...
DatumSat Apr  8 13:14:03 2006

Reactie no. 26
NaamTim
Leeftijd18
Cijfer10
RecensieDit is een van de betere verhalen van suske en wiske.
Grappen van deze tijd met sidonia en lambik is perfect gelukt, ik kon er goed om lachen.
Ik hoop dat het vanaf nu altijd zo mag zijn.
DatumSat Mar 18 14:33:42 2006

Reactie no. 25
NaamLuc
Leeftijd45
Cijfer5
RecensieEen - inderdaad - flinterdun verhaal waar het avontuur ver te zoeken is en waarin Sidonia weer eens verliefd wordt. De alom tegenwoordige humor en de diverse verwijzingen naar de actualiteit kunnen dit verhaal nog enigzins redden. Het wat eentonige en schematisch aandoende tekenwerk tilt dit verhaal niet op een hoger peil. Het leukste aan dit album vind ik tenslotte de titel.
DatumMon Mar 13 18:00:15 2006

Reactie no. 24
NaamKenne
Leeftijd14
Cijfer3
RecensieZoals vele andere zeggen vind ik ook dat dit verhaal negens op slaat...
Er valt weinig humor te beleven, alleen flauwe humor... En het verhaal is flinterdun. conclusie een 3!!!!
DatumMon Jan 16 19:39:03 2006

Reactie no. 23
NaamSjoerd
Leeftijd29
Cijfer2
RecensieDit verhaal is echt flinterdun. Men bedenke een verhaaltje... Men begint te schetsen en tekenen en komt tot de ontdekking dat de 48 pagina's niet wordt gehaald (of 184 tot 188 stroken).

Oplossing: opvullen met flauwe kul.
Voorbeelden: "Grappen" als "praten tegen een tekstballon/tekstkader" (zie o.a. strook 25, strook 29), "megafoongrap" (strook 160), "een mop vertellen" (strook 162, 180). Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ik merk hierbij op dat dit GEEN limitatieve opsomming is...

Conclusie: troep! Hoe meer van degelijke grappen en grollen in een verhaal hoe slechter het achterliggende verhaal.

DatumWed Jul  6 21:36:47 2005

Reactie no. 22
NaamEs
Leeftijd13
Cijfer9
RecensieMark, ik ben het met je eens! Ze moeten hier niet zo zeuren. Ik vind het wel weer leuk dat Sidonia toch een (klein) beetje de hoofdrol speelt! Ook de humor is grappig! Zoals hoe Lambik zat te knoeien met zijn patat met mayonaise!
Dus van mij krijgt het een 9
DatumWed Jun 29 08:48:22 2005

Reactie no. 21
Naammark
Leeftijd13
Cijfer8
Recensiemoeten niet zo zeuren jongens
tis een hartstikke leuk album en de plaatjes zijn juist mooi getekend en gekleurd, hoe komen ze erop om te zeggen dat het lelijke plaatjes zijn?
Keitof
DatumWed Mar  9 14:43:03 2005

Reactie no. 20
NaamTeun Hibma
Leeftijd15
Cijfer5
RecensieDeze verhaal is beetje ouderwets. de onderwerp is hetzelfde als bij briesende bruid. Sidonia di op zoek is naar man. eigenlijk een 4, maar 1 punt erbbij vanwege die poging van Sidonia om naast Lambik in de bed te slapen in fiasco loopt en Lambik de bed in tweeen zaagt en Sidonia Lambik eruit gooit en die daar hele nacht slaapt en S'morgens kleren en ontbijt krijgt van Sidonia.
DatumSun Feb 20 17:11:37 2005

Reactie no. 19
Naam Arno Mostert
Leeftijd 25
Cijfer 3
Recensie Weer een zwak verhaal, de laaste albums lijken steeds slechter te worden. Doe er iets aan AUB
Datum Thu Feb 17 21:10:08 2005

Reactie no. 18
Naam Bart De Grande
Leeftijd 14
Cijfer 4
Recensie Niet voldoende voor een goed S&W-album. Het verhaal is flinterdun en de personages verliezen hun karakter. Sidonia die een man zoekt, is al wat meer gebeurt, maar die contactadvertenties vond ik maar niks. Het huis van Lambik en Jerom wordt gesloopt in het begin van het verhaal, wel leuk gevonden, maar dit gebeurde al 2 verhalen geleden met het huis van Sidonia (Big mother). Dit is geen echte Suske en Wiske, ook de humor vind ik beneden het peil van de gemiddelde S&W-humor. Een 1 of 2 voor dit album vind ik ietwat overdreven. Maar al bij al blijft dit verhaal een miskleun in de S&W-geschiedenis.
Datum Fri Aug 6 11:29:24 2004

Reactie no. 17
Naam Elisa Arendse
Leeftijd 11
Cijfer 6
Recensie Ik vind net als Robert De Europummel niet het leukste stripalbum van Suske en Wiske. Aan het begin vind ik het wel leuk maar voor de rest vind ik het niet zo'n leuk album.
Datum Fri Apr 30 18:56:33 2004

Reactie no. 16
NaamMichel van Zeeland
Leeftijd28
Cijfer8
RecensieHet verhaal is misschien wat eenvoudig;maar de humor van Lambik vind ik wel erg leuk.
DatumThu Mar 18 23:15:41 2004

Reactie no. 15
NaamBrenda Vooys
Leeftijd12
Cijfer10
RecensieIk vind dit een keitof album!!!
Veel mensen kunnen er gewoon niet tegen (Kijk maar naar Arjen!) Ik vind het daarom ook nutteloos om ze te laten stoppen! Bijna bij de 60 en dan nog laten stoppen! ONVOORSTELBAAR!!!!!!!!!
Ik vind het een keitof boek en daarmee uit!
P.S.Ik vind dat Sidonia zelf mag weten of ze een man wilt of niet! PUNTUIT!!!!
P.P.S. Ik zeg altijd:"Je bent een Suske en Wiske fan of niet!"

vele lieve groetjes van Brenda Vooys

DatumThu Jan 22 14:44:31 2004

Reactie no. 14
NaamRobert
Leeftijd13
Cijfer6
RecensieOke, ik vind dit album niet de beste van de hele Suske en Wiske reeks. Helemaal niet zelfs. Maar om nou een 1 te geven?! Het begint erg grappig met Lambik die Jerom commandeerd en dan achter het behang geplakt wordt. Ook Jerom die wel een paar keer moet vergissing zijn zegt vond ik erg komisch. Maar, Frank Pond die het hele huis over hoop haalt om te kijken of alles "clean"is vind ik minder. Maar, tante Sidonia daarin tegen is wel weer grappig: "zucht"De contactadvertenties zitten tussen leuk en niet leuk in. Omdat ik ongeveer net zoveel leuke als slechte dingen zou kunnen bedenken geef ik het een 6!
DatumFri Dec 26 12:50:42 2003

Reactie no. 13
NaamMark de Niet
Leeftijd29
Cijfer4
RecensieDe speciale mini-uitgave van De Bronzen sleutel die ik bij dit album kocht kan geen groter verschil aangeven in de kwaliteit van de albums van toen en nu. Na bijna 10 jaar geen album meer te hebben gekocht, wil ik nu weer nieuw leven in mijn verzameling blazen, maar ik hoop niet dat ze alle van het gehalte van de Europummel zijn, want hier slaat men de plank toch stevig mis. Ik wil geen flirterige Sidonia en ook geen chattende Sus en Wis.
Traditionele avonturen, die wil ik meebeleven.
DatumSat Nov 1 19:33:48 2003

Reactie no. 12
NaamRobbe Caerts
Leeftijd16
Cijfer2
Recensieik snap niet dat men zon goeie serie kan afbreken met zo'n slechte strip, de laatste strips zijn het gewoon niet waard dat men ze koopt , jammer voor mijn verzameling
DatumSun Aug 31 15:31:32 2003

Reactie no. 11
Naamvincent
Leeftijd16
Cijfer1
RecensieHet gaat berg af met sus en wis ! Als marc wil dat 300 in mijn collectie komt moet er dringend iets veranderen !!!
DatumWed Aug 20 14:56:18 2003

Reactie no. 10
NaamJeroen
Leeftijd15
Cijfer3
RecensieWaar is die tijd toen suske en wiske nog zooo goed was. toen ze nog mat de teletijdmachine reisde, waar is dat gebleven. de echte willy van der steen. hij was zo goed maar dit is echt niks nopes napes tjee mie nee het is niet mooi in gekleurd, verhaal slaat nergens op en de rest is ook alemaal zo goed waarom gebruikt marc de teletijdmachine niet om te kijken hoe willy het weer deed?
DatumSat Aug 16 15:36:29 2003

Reactie no. 9
NaamAngel Dominguez
Leeftijd26
Cijfer7
RecensieDit is een album dat eigenlijk de tragiek van de stripheld weergeeft. Als stripheld kun je nu eenmaal geen relatie hebben of een gezin. Je hebt dan de vrijheid niet meer om op avontuur te gaan. En toch om de figuren menselijke trekjes mee te geven, laat je ze merken dat ze ondanks alles toch iets missen in hun leven. En daar maken lieden misbruik van in de verhalen. De echt jonge lezers zullen dit verhaal niet waarderen, waarschijnlijk omdat ze nog niet weten wat het is om vrijgezel te zijn. De Europummel is een breuk met enkele S & W wetten en dat is voor sommigen erg wennen, inclusief ik. Daarom geen 8 voor dit verhaal.
DatumMon Jun 30 17:42:58 2003

Reactie no. 8
NaamSven
Leeftijd29
Cijfer1
RecensieDe beste beslissing die Studio Vandersteen kan nemen is : 'laat geen scenario meer schrijven door degene die dit gedrocht gemaakt heeft. Dit vormt de climax van enkele zwakkere albums (koeiencommissie, blote belg). Zwakke, karakterloze figuren; onrealistische gebeurtenissen, goedkope bladvulling!! Een schande voor de reeks!! Gelukkig krikken de allerlaatste albums het niveau weer op, en geven een nieuwe elan aan de reeks.
DatumMon Jun 9 11:49:45 2003

Reactie no. 7
NaamAlain Stienen
Leeftijd38
Cijfer7
RecensieHet verhaal op zich is niet slecht, ook het tekenwerk is goed, maar de toegepaste humor is inderdaad erg vreemd! Dat zal wel aan Erik Meynen liggen, die eigenlijk karikaturist bij een Belgische krant is.
Frank Pond als tegenhanger van onze vrienden vind ik zeer geslaagd. Hij zou een goede assistent van Krimson zijn.
DatumMon May 5 14:40:52 2003

Reactie no. 6
NaamJan
Leeftijd24
Cijfer5
RecensieToch zit er wel wat meer in dit album. Jerom's commentaar: ...Moet vergissing zijn. Misschien toch te experimenteel voor sommigen. Voor mij ook een beetje.
Eigenlijk een 5.5 voor dit album. Kan niet dus maar afronden naar onder. Maar de slechtste? Wel nee, dat oordeel is waarschijnlijk op een golf van emotie. Beetje vreemd want het album is al meer dan een jaar oud.
DatumFri May 2 21:23:40 2003

Reactie no. 5
NaamJoe
Leeftijd26
Cijfer1
RecensieTjonge wat een zooitje maken die lui er van bij het voortzetten van Willy's en Pauls erfgoed... :(
DatumFri May 2 13:20:19 2003

Reactie no. 4
NaamVerstaen Jan
Leeftijd21
Cijfer7
Recensievooral de humor vind ik goed. Het verhaal is ietje mager maar ik lees dit verhaam graag.De dialogen tussen lambik en Jerom zijn grappig.
DatumTue Apr 29 17:49:27 2003

Reactie no. 3
NaamNiels Vertelman
Leeftijd13
Cijfer1
Recensieslecht slecht slecht
DatumTue Apr 29 11:20:55 2003

Reactie no. 2
NaamMarco Engels
Leeftijd19
Cijfer2
RecensieHelemaal met Arjen eens !
Toch een 2 voor de moeite...
DatumMon Apr 28 20:38:50 2003

Reactie no. 1
NaamArjan van der Jagt
Leeftijd15
Cijfer1
RecensieHet beste album van Suske en Wiske is erg moeilijk te zeggen.
Nou, over wat het slechtste album is hoef ik geen seconde over na te denken!
Dat is de Europummel! Wat een bagger!
De tekeningen zijn lelijk getekend en nog lelijker ingekleurd.
Neem nou de kleuren die gebruikt worden voor een verdonkerd huis..
Het verhaal is werkelijk flinterdun en de oude karakters zijn verdwenen na Vandersteens dood.En nu Geerts stopt wordt het alleen maar erger.
De Suske en Wiske reeks moet:
1 gestopt worden of
2 bij Standaard moeten ze dringend eens in de oude albums kijken over wat ze allemaal verkeerd doen.
Vroeger werdt werd Suske en Wiske getekend voor de lol die de tekenaars erin hadden.
Tegenwoordig wordt de reeks aleen voor het geld (€!€!€!€!€!) in stand gehouden.
Eigenlijk schaam ik me ervoor dat ik dit verhaal in mijn verzameling heb.
DatumSun Apr 27 13:09:04 2003